fakat.
Samo bi nam penzići ostali.
![]()
Ne znam kaj su čekali. Možda nisu čekali. Možda su se trudili, ali im nije išlo? Tko zna.....
fakat.
Samo bi nam penzići ostali.
![]()
Ne znam kaj su čekali. Možda nisu čekali. Možda su se trudili, ali im nije išlo? Tko zna.....
pretpostavljam da je djed imao dijabetes tip 2, ispravi me ako nisam u pravu. ovi izvori koji spominju vezu dijabetesa i Priorixa misle na dijabetes tip 1.MGrubi prvotno napisa
da sad ne objasnjavam razliku u nastanku tipa 1 i tipa 2, imas ovdje jako sazeto:
http://www.diabetes123.com/dictionary/t.htm
(odi na type 1 i poslije na type 2)
ova stranica je jako informativna za dijabetes tip 1:
www.realitycheck.org.au
evo i na hrvatskom
http://www.diabetes.hr/?ID=o%20diabetesu
tnx na linkuDanka_ prvotno napisa
bio je tip 1 (inzulinske inekcije)
ne mora znaciti da je bio tip 1 ako je uzimao inzulin.
mi smo sutra naručeni za moparu i nakon ovih postova zaboli me glava :? :? :?
Hmmm....možda bi se i glavobolje prije cijepljenja trebale prijavljivati kao nuspojave![]()
To je zato što je ovdje omjer zastrašujućih postova u odnosu na objektivne i normalne postove puno, puno, puno veći od stvarne opasnosti od cijepljenja u odnosu na stvarnu korist i uspješnost cijepljenja bez ikakvih nuspojava.M.a.r.t.a prvotno napisa
mujica prvotno napisa
![]()
kupila sam priorix i valjda odabrala manje zlo. ne bih se mogla nositi s tim da se razboli jer sam ga ja odlučila ne cijepiti.
![]()
OK. Nego.... zašto si onda kupila Priorix?
Nije li valjda i tebi netko rekao da Priorix nema nuspojava?
Ajoj, ....![]()
Ma dragi Mujice, sve ti ja to znam. Pitanje je bilo retoričko...mujica prvotno napisa
![]()
Točno.Danka_ prvotno napisa
Anvi prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
Anvi prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
Vidila sam navodno i dijabetes i smrt, ali uz pluseve i minuseve sam se odlučila na navedeno cjepivo jer kako sam već rekla, ne bih mogla podnijeti da moje (ne)odgovorno ponašanje naškodi mom djetetu.mujica prvotno napisa
Obzirom na kvalitetniju alternativu koja je... ? Ništa.mujica prvotno napisa
Jel mi netko može odgovorit što bi se dogodilo da uopće odbijem cijepiti dijete il s MoPaRu-om il Priorixom? Nisam nova u ovome jer mi je dijete nakon MoPaRu-a prošle god obolilo od meningitisa, a sad sam opet trudna i naravno da bi htjela najrađe da ovu drugu bebu, kada dođemo do toga, nedam cijepiti.
Večernji list 26.3.2008
http://www.vecernji.hr/home/zdravlje/3042583/index.do
Odluka Obvezno cijepljenje od 1. travnja
Mo-Pa-Ru cjepivo ipak ostaje
Autor Diana Glavina
U obveznom programu cijepljenja, prema neslužbenim informacijama, ostat će MoPaRu cjepivo koje proizvodi Imunološki zavod u Zagrebu. Ministar zdravstva Darko Milinović za koji dan mora o tome donijeti službenu odluku jer obvezni program cijepljenja počinje 1. travnja. Hoće li ministar zdravstva inzistirati na tome da se u cjepivu zamijeni soj mumpsa, jer je preagresivan, na što već više godina upozoravaju i traže zamjenu stručna društva pedijatara, još nije poznato.
Zna se da su ostale dvije komponente u cjepivu među najboljima na svijetu, no polemike o tome treba li potisnuti domaće cjepivo uvijek rasplamsava agresivnost soja virusa parotitisa ili mumpsa koji u prosjeku u deset do petnaest slučajeva godišnje u cijepljene djece kao nuspojavu izaziva serozni meningitis lani i u troje roditelja u tzv. horizontalnim prijenosu ali kao blagu kliničku sliku bolesti i, što je najvažnije, nikada nije ostavio posljedica.
Riječ je o cjepivu domaće proizvodnje, i to je vjerojatno argument da ga ne treba mijenjati, to više što je serozni meningitis popratna pojava i kod stranog cjepiva, no usporedne analize pokazale su da je to puno rjeđe. Domaće MoPaRu cjepivo na tržištu je od 1976. i dosad je njime u Hrvatskoj cijepljeno 1,2 milijuna djece. To je otprilike 80.000 djece na godinu, i to 40.000 u dobi od 18 mjeseci te isto toliko šestogodišnjaka. Inozemni priorix, koji je registriran 1997., na tržištu je 97 zemalja i dosad je prodano 175 milijuna doza cjepiva.
Na netu nema i dodatak uz članak pa ga prepisujem:
Nuspojave su rijetke
Procjenjuje se da ju tri godine u Hrvatskoj priorixom cijepeljeno otprilike 25.000 djece, čiji su roditelji cjepivo kupili sami. Iz globalnih podataka praćenja nuspojava za prirox, prema dostupnim je podacima bilo izvještaja o dva smrtna slučajeva. U izvještajima je istaknuto da su smrtni slučajevi djece vremenski vezani s cijepljenjem, ali nije dokazano da je uzrok smrti povezan s cjepivom. Usporednoj analizi za dva cjepiva, u Izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode, navode se da je kod MoPaRu cjepiva učestalost nuspojava meningitisa rijetka, a kod priorixa vrlo rijetka.