Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 79 od 79

Tema: odabir vrtica-sto pitati?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Stručne osobe koje ja spominjem su zaposlene u jaslicama/vrtićima (između ostalih i kao odgajateljice), vjeruj da iskustva imaju.

Ja sam svoje dijete pripremala odlazak u jaslice, na to da će ostati sa tetama, bez mene, nisam ostala dva tjedna od do već smo POSTEPENO skraćivale vrijeme mog boravka s njom i nikakvih problema nije bilo.

Lolu ne ostavljam uplakanu, ako skužimo da je neraspoložena teta ju uzme na ruke, a vremena za rastanak imamo onoliko koliko si same odredimo, ne pada mi napamet ostaviti je uplakanu.

Ja vjerujem tetama, ali smatram da, koliko god stručne bile, trebaju vremena da upoznaju dijete, ne možeš mi reći da nakon dva tjedna bolje poznaješ dijete nego roditelj i da znaš kada je spremno na rastanak ili štogod drugo.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislim da je teta iz milja ne omalovazavanja.

i kad s djetetom idem u ducan kazem teta na blagajni, ne gospodja ili blagajnica. i kazem joj mahni teti, pozdravi tetu...
    ali ako cu joj se ja obratiti, obratit cu joj se sa gospodjo.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sanjaneo, pozdrav. uvijek mi je drago kad se javi strucna osoba.

nisi pomislila da što si duže s djetetom u grupi stvaraš mu naviku da ćeš biti s njim tu, a ionako ćeš jednom morati otići. on to ne zna unaprijed. pa ćeš ti lijepo biti s njim dva tjedna od do a ipak će doći vrijeme kad ćeš morati otići a tek onda će nastati problem.
    ja bih komentirala ovaj dio.

uvijek cujem upravo ovo objasnjenje, da se djetetu stvara navika kako ce roditelj biti s njim.
    kazes da on to ne zna unaprijed, no vazno mu je objasniti sto i kako ce biti.
    gledam po svom dvogodisnjaku, koliko razumije i kako prihvaca razloge. naravno da ce neki puta biti tuzniji no tada je najcesce potrena koja minuta duze za rastanak.

zar nije potrebno djeteu i vrijeme da se zblizi s tetom koju je tek prvi puta vidio, prostorom u kojem ce provoditi svojih 8 - 10 sati dnevno.
    ako je roditelj prisutan u tom vremenu adaptacije, zar dijetetu nije lakse sve upoznati i istraziti na nacin da se svakim danom sve vise osjeca ugodno u tom prostoru, upoznaje tete na laksi nacin. te kako se vrijeme u kojem je roditelj s njim na adaptaciji blizi kraju, lakse podnese rastanak, jer je vec u tom prostoru sa svojim tetama uspostavio ugodan kontakt gdje mu nije prva briga mu bila kako nema roditelja, nego je slobodno mogao istrazivati.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Draga Sanjaeo, odluči se jesi li odgajatelj ili odgajateljica, ili pak gospođa, budući da već toliko inzistiraš na preciznosti prilikom oslovljavanja. I još nešto- najbolje 'tete' su baš one 'tete' kojima ne smeta da ih zovemo 'tete' već se tako i same predstavljaju roditeljima. Što se tiče adaptacije, meni je naša odgajatelj-ica, preporučila čim postepeniju adaptaciju, i tako svakome, osim onima koji nemaju druge mogućnosti nego da dijete 'frknu' u vrtić na 8 sati nakon 3 dana. Mislim da je ova tvoja 'brza' metoda poptpuno deplasirana. To mi zvuči kao ono- stavi bebu odmah nakon rođenja u svoju sobu i ne diži je iz kreveta. Plakat će prve tri noći, poslije će prestati.

Hobita avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi od utorka krećemo na adaptaciju, ali smo svi zajedno već par puta otišli do vrtića i bili s Rokom i dječicom po sat vremena...

Mislim da je jako bitno da se dijete s novim prostorom i tetama (koje su se btw. same predstavile kao 'teta S', 'teta A'... ) upozna dok smo mi kraj njega jer tako osjeti da je sve OK i da se ne treba bojati. Ista stvar kad nam dođu gosti ili mi odemo kod nekog, uvijek ga držim na rukama dok on sam ne poželi sići i istražiti novo.

I da... ovo s tituliranjem me podsjeća na jednog frenda koji mi se (otkako je završio medicinu) u svakom mejlu potpisuje s dr.
    Titula/ime ne čini čovjeka, jelte...

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ajme ljudi ili žene pa vi ste mene totalno krivo shvatile. bit će da se nisam dobro izrazila ili da ne znam riječima objasniti ono što mislim.

1. definitivno sam za adaptaciju s roditeljem i imam predivna iskustva sa svojim roditeljima. nisam rekla da morate dijete prvi dan gurnuti kroz vrata i otići.(iako ima i takvih, nažalost) ne napadajte odmah i ne grizite. ima svakakvih roditelja, vjerujte mi

2. meni su djeca iz moje grupe centar svijeta. kad uđem ujutro dok ne izađem popodne za mene ne postoji ništa drugo osim njih. možda i zato jer nemam svoje djece (tek je sad na putu) nikad, ali baš nikad nisam dopustila da vide da sam tužna ili neraspoložena. uvijek ih dočekam oči u oči sa pozdravom i poljupcem. svoj posao smatram odgovornim jer tu sam da im usadim životne vrijednosti

3. pitanje teta ili odgajatelj je manje bitno. to je stav mene i mojih kolegica. nije razlog da napadate i radite debatu. zar nema svatko pravo na svoje mišljenje???

4. kad bi se više roditelja aktivno htio uključiti u život vrtića gdje bi nam bio kraj

5. zar stvarno još uvijek postoji mišljenje da djeca u vrtiću dobivaju po guzi. e tu bi ja svašta imala za reći

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

u osnovi samo sam vam htjela pomoći jer znam kako je gledati uplakano dijete i kad bi najrađe i ti sjeo i plakao. htjela sam vam reći da to dijete zaista prestane plakati netom nakon što otiđete i da ima svu ljubav svijeta dok ne dođete.

morat ću poraditi na pretakanju misli u riječi jer očito negdje nastaje kratki spoj

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Sanjaneo, gdje je netko napisao da djeca u vrtiću dobivaju po guzi?!

Kako si ti iznjela svoje mišljenje tako smo i mi svoje, ovo je forum, različitosti su dobrošle, a manjak virtualne komunikacije je taj što se ne vidimo, ne čujemo glas pa ponekad izgleda kao da se napadamo

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

na zalost, evo u zagorju se i to dogadja. prije 3h mi je jedna mama pricala o tome

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj sanjaneo prvotno napisa
    5. zar stvarno još uvijek postoji mišljenje da djeca u vrtiću dobivaju po guzi. e tu bi ja svašta imala za reći
    na žalsot u nekim vrtićima DA

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ajme, prestrašno. Ja sam stvarno optimist i živim u nadi da su to tempi pasati...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po pravilu nema fizickog kaznjavanja, po nacelu nema, ali kao i uvijek ima gnjilih jabuka u svakom kosu

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    na žalsot u nekim vrtićima DA

sramotno i žalosno. ne mogu vjerovati da netko stručan može udariti tuđe dijete

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Zašto se tako snebivati? Što znači stručna osoba? Na žalost, u našem odgajateljskom poslu, svi znamo da ima osoba koje odrađuju posao jer im je to samo posao, a ne i poziv. Osobno, strašno žalim djecu koja idu u te skupine. Nisu svi odgajatelji savršeni, puni ljubavi i razumjevanja. Ima ih i takvih koji imaju loš dani, pa rješavaju svoje frustracije. I nas ima svakakvih.
    Kad bi imala čarobni štapić, pretvorila bi sve tete u " tete iz bajke", ali stvarnost je drugačija.
    Što se tiče adaptacije, moje osobno mišljenje je da je savjet od dva tjedna adaptacije jako dobar, što pokazuju i studije, ali mislim da treba prepustiti roditelju odluku.
    Nekom djetetu je potrebniji duži period, što i odgajatelj može uočiti po ponašanju, pa prema tome treba dogovoriti suradnju i produžiti period adaptacije.
    Još nešto, u programu KOrak po korak, jako se zagovora sudjelovanje roditelja u svim aspektima vrtićkog života i predlaže se da u toku godine odgajatelji nekoliko puta posjete roditeljski dom sa ciljem boljeg upoznavanja i stvaranja partnerskog odnosa.
    Šta mislite o tome?
    Ja bi voljela imati takav odnos sa svojim roditeljima, a voljela bi imati sa tetama svoje djece. Na žalost, kod nas je to jako daleko od prakse, što zbog broja djece, a što i zbog satnice.
    Osobno volim i da mi se roditelji obraćaju sa "ti" kao i ja njima jer se tako produbljuju odnosi, a poštovanje dolazi pokazivanjem stručnosti.
    Naravno da to ne mogu sa svim roditeljima ( a i kolegice rogobore, šta je meni smješno ), ali iz iskustva to je prekrasno i tu vezu djeca najviše osjete i imaju jako puno koristi

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Zašto se tako snebivati? Što znači stručna osoba? Na žalost, u našem odgajateljskom poslu, svi znamo da ima osoba koje odrađuju posao jer im je to samo posao, a ne i poziv. Osobno, strašno žalim djecu koja idu u te skupine. Nisu svi odgajatelji savršeni, puni ljubavi i razumjevanja. Ima ih i takvih koji imaju loš dani, pa rješavaju svoje frustracije. I nas ima svakakvih.

meni je to zastrašujuće zato što se radi o izrazito bitnim godinama u životu klinaca.
    Znam da je situacija u našoj zemlji koma... nema novaca pa nema motivacije za rad.....
    Nema opravdanja za zapostavljanje klinaca, nema opravdanja za udaranje !!! Isto koliko se toga bojim, bojim se inercije pri mjenanju takvih odgajatelja

Svi znaju da je neka odgajateljica loša (više ili manje) ali nitko se ne trudi ništa poduzeti

osim toga, sve više me ljuti činjenica da se za upravljanje motornim vozilima treba raditi psiho-test a odgajetelji, profesori i sl. su izuzeti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

griješiš

u sklopu sistematskog pregleda imamo i psiho test, ja ga popunjavala već 2 ili 3 puta, mislim u toku ovih 10 tak godina

no pitanje je što se dešava s onima koji "padnu "......

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    griješiš

u sklopu sistematskog pregleda imamo i psiho test, ja ga popunjavala već 2 ili 3 puta, mislim u toku ovih 10 tak godina

super, i to je već napredak

mada i dalje ostaje problem s onima koju padnu - vjerovatno takvih službeno i nema :/

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

griješiš

mene nitko u 6 godina rada nije poslao na psiho test. prvi puta čujem za to :?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa

meni je to zastrašujuće zato što se radi o izrazito bitnim godinama u životu klinaca.
    Znam da je situacija u našoj zemlji koma... nema novaca pa nema motivacije za rad.....
    Nema opravdanja za zapostavljanje klinaca, nema opravdanja za udaranje !!! Isto koliko se toga bojim, bojim se inercije pri mjenanju takvih odgajatelja

Svi znaju da je neka odgajateljica loša (više ili manje) ali nitko se ne trudi ništa poduzeti

osim toga, sve više me ljuti činjenica da se za upravljanje motornim vozilima treba raditi psiho-test a odgajetelji, profesori i sl. su izuzeti.
    Naravno da je zastrašujuća i grozna i sve se slažem s tobom u potpunosti.

Sanjaneo i ja prvi put čujem za psiho test.
    Bilo bi jako zanimljivo provesti ga. Ne znam da li bi bilo i korisno, ali zanimljivo svakako.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

onda ja živim u paralelnom svemiru

sistematski je svake 3 godine, a svake godine nam kao mjere tlak i tako to....

u sklopu sistematskog je urolog / ginekolog , kardiolog i psiholog

baš smo se prije praznika morali upisivati kad će tko na pregled

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

s paralelnog svemira
    Odgajatelji jedino idu na godišnji pregled za sanitarnu knjižicu.
    Bila bi presretna da dobijemo godišnje ili trogodišnje preglede. Možda bi se napravila kakva statistika o profesionalnim oboljenjima u svrhu zaštite.

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

onda ja živim u paralelnom svemiru

sistematski je svake 3 godine, a svake godine nam kao mjere tlak i tako to....

u sklopu sistematskog je urolog / ginekolog , kardiolog i psiholog

baš smo se prije praznika morali upisivati kad će tko na pregled
    to je raj a ne paralelni svemir. mi se stalno žalimo da nas ne šalju na nikakve preglede

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:?

pa ja radim na 2 državne škole
    i jedna od njih ima ugovor sa dr. spec. med. rada ?

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

:?

pa ja radim na 2 državne škole
    i jedna od njih ima ugovor sa dr. spec. med. rada ?
    gdje? vjerojatno je razlika od grada do grada. a i vrtići spadaju pod lokalnu samoupravu pa valjda i tu ima nešto

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Odgajatelji jedino idu na godišnji pregled za sanitarnu knjižicu.
    a i to je idi mi dođi mi u većini slučajeva. većinu stvari ne mogu otkriti iz uzorka stolice i slušanja pluća

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

gdje? vjerojatno je razlika od grada do grada. a i vrtići spadaju pod lokalnu samoupravu pa valjda i tu ima nešto
    karlovac

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hej, samo da javim da mi od utorka 01.04. krećemo na adaptaciju...
    Mjesec dana ranije nego što smo planirali, zbog povratka na posao ("prisilnog")...
    Izborila sam se i u vrtiću i na poslu za dva tjedna adaptacije.
    Znaći po vašem iskustvu bilo bi bolje;
    a) da prvi dan ostanem s njom cijelo vrijeme?
    b) da ostanem pola sata (neko vrijeme), a onda je ostavim još neko vrijeme samu?
    c)da je odmah ostavim samu na pola sata - sat (savjet pedagoginje i teta)?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj kikin@ prvotno napisa
    Hej, samo da javim da mi od utorka 01.04. krećemo na adaptaciju...
    Mjesec dana ranije nego što smo planirali, zbog povratka na posao ("prisilnog")...
    Izborila sam se i u vrtiću i na poslu za dva tjedna adaptacije.
    Znaći po vašem iskustvu bilo bi bolje;
    a) da prvi dan ostanem s njom cijelo vrijeme?
    b) da ostanem pola sata (neko vrijeme), a onda je ostavim još neko vrijeme samu?
    c)da je odmah ostavim samu na pola sata - sat (savjet pedagoginje i teta)?
    Adaptacija bi trebala biti postepena, ona ovisi o djetetu, njegovim potrebama, karakteru, a teče npr. ovako:

Prvi dan se ostaje s mamom/tatom, pola sata/sat vremena, drugi dan se to vrijeme skrati, recimo pola sata s mamom, pola sata sama itd. Ne vjerujem da ćete prvi dan ostati cijeli dan, obično je to samo upoznavanje sa tetama, djecom, prostorom.

Ovo pod c nemoj nikako, savjetnici su ti malo , zamisli kako bi tebi bilo da te netko iz jednog sistema prebaci u drugi koji je 100 posto drugačiji? Vjerujem da ti nebi bilo ugodno.

Na portalu imaš super tekst koji ti može pomoći.

Sretno s adaptacijom.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mi smo prošli adaptaciju prije 2 mjeseca i također nam je jedna od teta u M. grupi savjetovala da već prvi dan ostane sam tih pola sata (kao, ako ja ostanem s njim, šaljem mu krivu poruku, shvatit će da će mama biti svaki dan i da ću mu samo napravit problem - to mi ona savjetuje a ja neka odlučim). Moju, pak, odluku da ću ostat s njim potvrdila je i vrtićka psihologica s kojom sam pričala neposredno prije adaptacije: savjetovala mi je neka obavezno ostanem s njim prvi dan, da će lakše upoznavat prostor, djecu, tete... Drugi dan je ostao sam pola sata i nikakve drame nije bilo.[/quote]

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •