Jučerašnji me događaj potaknuo na razmišljanje o ovoj temi. Naime, Kaleb je (iako sam mu 134 puta rekla da ne dira flašu s uljem) prolio maslinovo ulje po sebi i po podu i to tako da se doslovce zalio od glave do pete, kosa mu je bila slijepljena, odjeća...
Nisam se puno uzrujavala, samo sam mu rekla da se sad mora ići kupati i prati kosu. MRZI pranje kose i naravno da se uzrujao oko toga, ali objasnila sam mu da mu je kosa sva ljepljiva i da smrdi (uhhh, što ja ne podnosim taj miris maslinjaka, užas) te da je moramo oprati.
Mislim - savršena situacija. Napravio je nešto što zna da ne smije, usvinjio se i morao je prati kosu. Ne bih to nazvala kaznom (zato sam u naslov i stavila navodnike), već naprosto logičnom posljedicom onoga što se dogodilo, no što je igrom slučaja za njega ispala kazna (jer mrzi prati kosu).
Uglavnom, dosta sam razmišljala o tome i zaključila kako bi bilo idealno uvijek naći neku logičnu posljedicu učinjenog, jer tako bi dijete najbolje naučilo ZAŠTO nešto ne smije raditi. Inače u sustav kazni ne vjerujem jer mi je besmislen - npr. dijete udari drugo dijete i onda za kaznu ne smije gledati crtiće. :? Apsolutno nema logike. Ali, recimo, dijete baci svoju omiljenu šalicu, šalica se razbije i više je nema - izvrsna lekcija.
Pokušavate li svakoj neželjenoj radnji osvjestiti posljedicu? Ja sam do sad pokušavala ponekad, više verbalno, ali jučerašnji me događaj potaknuo da probam tako riješavati situacije kad god bude moguće.