Fali str 6 i 7
Pa str 8

sirius

Postano: sub pro 15, 2007 8:27 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

mamma Juanita je napisala/o:
meni takvi primjeri samo idu u prilog tome da se pobačaj prelako predlaže ili savjetuje.

ali jednako mi je grozno kad sam nedavno čula kako se u zagrebačkoj bolnici totalno ignorantski tretiraju žene koje su se odlučile na pobačaj i kojima treba pomoć, a ne osuda.
prijateljica koja je morala na kiretažu (kao što prije rekoh, to je priča za sebe) mi je pričala kako se prema tim jadnicama (jer u tom trenu svaka od njih zaista je jadnica) doktori odnose kao da ih uopće nema, nitko ih ništa ne pita, nijedna se niti usudi šta pitat, tretira ih se u stilu "ko ti kriv, sad pati...".

nešto je trulo u državi Danskoj...

Evo me... Mislite da je u ovoj državi danas ženama bolje nego u doba kad su pobačaje radili u mračnim podrumima!?
Da,žene ne umiru nakon zahvata,medicinskih komplikacija je manje,ali dostojanstvo žene je na jednako niskim granama kao i u "doba mračnih podruma".
Nemojmo se zavarvati ,mi smo u društvu dvostrkog morala i mjerila.
Kao,"pravo na izbor(ženin)" postoji ,a sa druge strane medicinsko osoblje misli da si sam kriv za situaciju i prema ženama se odnosi kao prema komadima mesa.
Da li mi se barem objašanjava medicinski postupak tokom zahvata?Čak,i to ne.

Nadavno sam izgubila dijete.Moja beba je umrla u osmom tjednu trudnoće.
Saznala sam to tek u desetom tjednu kada sam nakon nekoliko dana loše slutnje ipak odlučila otići na UZV.Do tada je sve bilo po školski,laboratoriski nalazi do 8 tj.idealni.
Na UZV mi se doktor nije niti obratio i prva rećenica u kojoj kometira "da nema protoka" bila je upućena desetorici studenata koji su stajali uz njega i buljili u ekrana.
U šok sam zatražila da se obraća meni.To ga je malo rastreslo te je okrenuo ekran prema meni.I beba je bila tu ,malena ,savršena,sa ručicama i nogicama,samo srce nije kucalo."Javite se u ambulatu za kiretažu,treba to očistiti."

Kad god sam tada (a i danas)pričala o tome ,najprirodnija stvar na svijetu mi je bila reči "da je beba umrla",a ne" trudnoča nije uspjela"ili "srce je prestalo kucati".

Nakon potvrde da je beba umrla,udlučila sam na neko vrijeme odgoditi kiretažu.Razloga je bilo nekoliko.Željela sa složiti stvari u svojoj glavi,bojala sam se da će tako agresivan zahvat naškoditi mojoj maternici
,a najviše od svega nadala sam se da će nastupiti spontani pobačaj.
Željela sam da ovo dijete ode u miru kako je i stiglo.

Nažalost,nakon nekoliko dana čekanja otišla sam u bolnicu,nadajući se(moja optimizam nema granica)da će doktor barem malo shvatiti moje razloge za odgađanje zahvata.Ne da nije shvatio ,nego mi je prijetio ,plašio me groznim mogućim posljedicama koje bi mi se mogle dogoditi ,ako odem kući a nešto krene po krivu te ja završim na hitnoj.

I tako sam ja ,psihički i emocionalno slomljena,odlučila se na zahvat,u općoj anesteziji(nisam mogla podnjeti pomisao da čujem zveckanje suđa tokom zahvata,isisavanje krvi,struganje sluznice).
U sobi toga jutra ,uz mene na zahvat su čekale dvije žene koje u došle na "standardni "prekid trudnoće na zahtjev.Nitko im se nije obratio ,nitko im ništa nije objasnio,potpisale su prazan formular na kojem nije bio niti naveden zahvat.

Što se mene tiče,osim činjenice da sam izgubila željeno dijete i sav potencijal koje je ono nosilo/moglo nositi sa sobom mučla me je i činjenica da ću ga tako nasilno ukloniti iz svog tijela.
Kad sam se nakon zahvata probudila iz anestezije ,imala sam viziju.
Možda se to bile halucinacije izazvane anestetikom ,možda je to bilo nešto što sam ja silno željela vidjeti,ali ...u jednom djeliću sekunde vidjela sam svoju bebu, smirenu ,na nekom drugom mjestu.
Preplavio me snažan osjećaj mira ,kao da mi je" oprošteno "za način na koji je otišlo.Nažalost,u isto vrijeme osjetila sam bol i borbu ono drugo dvoje djece koje su njihove majke pobacile.

Ja nikoga ne osuđujem.Sami smo odgovorni za svoje odluke i moramo se nositi sa njima.Sada ili kasnije...

"Ako se usmjerimo na pravu stranu,sve što nam je činiti jest koračati dalje."

Udruga korisnika homeopatije www.ukoh.hr

[Vrh]

zmaj

Postano: sub pro 15, 2007 9:02 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

ja sam pak čitala iskustvo gdje je jedna mama postupila kao i sirius. rekli su joj da srce ne kuca i da je treba "očistit" (od čega, pitam se). ona isto nije htjela odmah...kasnije se na uzv bebač pokazao u najboljem mogućem svijetlu. i živi

mojoj svekrvi su isto sugerirali pobačaj iz nekih razloga. to treće djete rodilo se i je sasvim ok.

that's my opinion, wheather You like it or not

čovjek - mjesto da posegne duboko u sebe i isčupa zlo, on isčupa i baci najveće dobro - djete
abortiraj i samu pomisao na abortus

[Vrh]

sirius

Postano: sub pro 15, 2007 9:35 pm Naslov:

Moja mama je ostala neplanirano trudna treći put u svojoj trideset petoj godini.Ja sam tada imala 14.
Došla je od ginekologa sa papirom na kojem je bila naruđba za pobačaj.
I danas još prepričavamo razgovor koji je vodila sa doktorom(to joj je bio prvi pregled u toj trudnoći).
Dr.:gospođo ,vi ste trudni.
Mamaa,kako... Kako ću doma reći mužu?( )
Dr.Što nije bilo planirano?jel dijete muževo?
Mama: Pa ;naravno da je,ali nismo planirali...
Dr:Dobro gospođo ,evo vam termin za abortus.

Uglavnom ,mislim da se situacija,nije promjenila od onada(a prošlo je 18 godina).
Naravno,moja mama se sabrala do kuće.Moj brat ima 17 godina,curu i voli čaćkati po automobilskim motorima.

E,da i svakako mislim da bi doktori na pitanje žene u šoku "Pa; kako?" ili "I ,što sad?" prvo trebali odgovoriti"Pa,ništa.Usporite,prestanite pušiti i trudite se jesti dosta povrća."

"Ako se usmjerimo na pravu stranu,sve što nam je činiti jest koračati dalje."

Udruga korisnika homeopatije www.ukoh.hr

[Vrh]

mama courage

Postano: sub pro 15, 2007 9:44 pm Naslov:

ljiljan@ je napisala/o:

Sjetila si me na jedan primjer u Engleskoj, kad je ginekolog hrvatskog podrijetla uspio spasiti majku koja je imala vanmaterničnu trudnoću i dijete. Čudo! Bilo prije desetak godina. Liječnik je nakon svega bio vrlo skroman i reko da je samo činio svoj posao - pomagao da prežive i majka i dijete.

joj, i ja znam petogodišnjakinju hrvatskog podrijetla koja kaže da postoji jednorog. pegaso također.

hoću reći: prije nego što u ovo povjerujem, zanimaju me konkretni detalji... u kom dijelu tijela se dogodila vanmaterina trudnoća i što je konkretno bila zasluga doktora ? može neki link ? i da ne bude zabune, slučaj o kojem možda pričaš je toliko raritetan da nije dokaz ničemu.

Citat:
A da nije uspio? Nažalost ima mnogo tragičnih slučajeva i bez vanmaternične trudnoće. Općenito, što protiv njih čovjek može?

sad bih ja kao mama ju morala krenuti s pričom... eh, pa da... i kad prelaziš ulicu se događaju tragični slučajevi, pa se ulice ipak prelaze.... kao da je činjenica da postoji mnogo tragičnih slučajeva i bez vanmaterične trudnoće neko opravdanje da treba pustit žene da rikne.

Citat:
Općenito, što protiv njih čovjek može?

protiv vanmateričnih trudnoća koja ugrozavaju zivot zene jer posteljicno tkivo urasta kao tumor i pri tome rastu razara krvne zile tako da erozija vece krvne zile u trbusnoj supljini tako rezultira iskrvarenjem i smrcu majke - postoji rješenje: da se takva trudnoca prekine na vrijeme.

Citat:
u prvom redu,drastično bi se smanjio broj pobačaja.

u drugom redu drastično bi se povećala smrt žena koje bi išle na nelegalne ab.

Citat:
ako žena svjesno ode mesaru u podrum ,razumijem,iz očaja,mora bar u jednom dijelu svoje podsvijesti biti spremna na eventualni fuš i nestručnost.

što vidim po ovome tebi ne predstavlja problem. i onda se nazivaš "pro LIFE" ???

Citat:
kada bi naše političarke i feministkinje počele gledati na emancipaciju žene, ne samo kao uspješnu karijeristicu, nego i Ženu i kao majku nego ženu koja se ostvaruje i kroz majčinstvo,

jedna od predrasuda o feministkinjama.

zorana - mama ju ti je sve rekla..

flower - tvoje posljednje postove potpisujem.

i kad ćemo ovako lijepo s primjerima... imam i ja jedan... švicarski, žena napunila 40 i trudna... želi napraviti amnio. i državna bolnica u katoličkom kantonu joj to ne dozvoljava, nego žena mora ići (konkretno) u cirih (protestanski kanton) da obavi amnio. uopće nije rečeno da će žena napraviti ab, nego joj se ne dozvoljava amnio! u njenim rizičnim godinama! takvo tutorstvo je za mene uzasno!

Citat:
Znaci, ako nisi so called feministkinja, automatski pojma nemas?

ne, al ako napišeš ono što je dotična napisala, nemaš pojma. over and out s tobom na tu temu.

[Vrh]

zmaj

Postano: sub pro 15, 2007 9:46 pm Naslov:

moja je rodila s 37(neplanirano) i 39(ajd nek bude) pored nas prvih troje
ab nikad nije bio ni u mislima

sad, nikad mi se nije baš neš povjeravala, al švrljajuć po njenim papirima vidila sam da je imala spiralu, pa sam ostala trudnoća i spirala...

čovjek - mjesto da posegne duboko u sebe i isčupa zlo, on isčupa i baci najveće dobro - djete

[Vrh]

dijanam

Postano: sub pro 15, 2007 10:00 pm Naslov:

ja bi se na trenutak vratila jednoj važnoj stvari i bebelini koja kaže:
Citat:
Moji susjedi imaju dvije curice . Obe su totalno nepokretne , ne govore , ne hodaju , ne sjede ... Njihova rodica , nakon dvoje zdrave djece , pobacila je djete koje se nije razvijalo! Zanima me bi li i nju osudili jer je prekinula jedan zivot? I koliko se djece sa teskim poremecajima , fizickim i psihickim posvoji?

Pitaj roditelje ove dvije curice bi li bili sretnili da su ih pobacili?
Pitaj nasu Teu cija Karla je nazalost umrla - jel bi bila sretnija da je nije ni rodila? Odi na tu temu pa procitaj koliko je bila ponosna na nju.

A radost koji ljudi mogu crpiti iz svoje boli je valjda nesto neobjasnjivo nekom ko misli da zivot treba biti savrsen.

Danas sam veliki dio dana za kompjuterom ne samo zato jer ovu temu osjecam kao obavezu nego i zato jer izradjujem materijal za rad za djecu s mentalnom retardacijom koja ne govore. Da samo znas koliko ih njihovi roditelji vole. I ja ih stvarno volim i lijepo mi je raditi s njima. I neprihvatljivo mi je pricati o njima u kontekstu pobacaja.

Ove godine odrzan je simpozij o down sindromu u Puli. Nisam bila, ali sam citala sazetke i jedan me zaista šokirao. Piše ga neka profesorica medicinskog fakulteta u Rijeci koja u zaključku kaze:
Citat:
Nije zabilježen značajan pad učestalosti DS-a u Primorsko goranskoj županiji tijekom zadnjih deset godina. Tripl test i amniocenteza prerijetko se primjenjuju da bi se u značajnoj mjeri odrazili na učestalost DS-a u živorođenih. Potreban je temeljit uvid u razinu upućenosti i stav koji žene, kao i liječnici, imaju prema prenatalnoj dijagnozi.

Drugim riječima, žali što se žene ne odlučuju na prenatalnu dijagnostiku češće, tako da češće mogu i pobaciti, a time bi se smanjio postotak djece s Down sindromom. Strašno.
Majka djeteta s DS koja je bila na simpoziju mi je rekla da je otisla iz dvorane kad je shvatila o cemu je tu rijec. Ali i da je bila jedina.

[Vrh]

Zorana

Postano: sub pro 15, 2007 10:08 pm Naslov:

MC

[Vrh]

bebelina

Postano: sub pro 15, 2007 10:30 pm Naslov:

Dijanam majka tih dviju curica kad god bi pogledala mog mladeg brata koji je vrsnjak s njenom curicom pocela bi plakat i pobjegla u kucu. Ta jadna zena je sve samo ne sretna. Nikad je nisam vidila da se smije , izgleda starije 10 godina , zapustena , ali je svu svoju snagu i zivot posvetila svojoj djeci. Ali sad je vec muci sto ce biti kroz koju godinu kad se ona vise ne bude mogla brinuti o njima , sto ce biti kad ona umre , ko ce tada prihvatiti tu jadnu djecu ?
Moj zivot nije savrsen , obolila sam mlada , sa 24 godine i rodila djete za koje nije bilo sigurno da ce biti zdravo, ali bas zbog toga sam za pravo majke da izabere. Kako itko ikome moze tako nesto vazno kao sto je abortus ili ne nametati? Svatko zna najbolje sto mu je u srcu i sa cim se moze nositi , a sa cim ne!
I jos koliko je djece s fizickom ili mentalnom manom posvojeno? Pitam te ponovo, jer sto s djecom koju rode , a ne zele ih.

[Vrh]

dijanam

Postano: sub pro 15, 2007 10:58 pm Naslov:

bebelina je napisala/o:
Dijanam ali je svu svoju snagu i zivot posvetila svojoj djeci.

to te ja pitam.
mislim da bi bilo zanimljivo, unatoc njenoj patnji, cuti sto bi rekla kad bi je pitali da li bi bila abortirala...

Nemam podatke za posvojenje i ne mogu ti odgovoriti na to.
Onaj koji ih stvara ima zasigurno za njih i poseban naum.
Samo Njemu znan.

[Vrh]

a zakaj

Postano: ned pro 16, 2007 12:54 am Naslov:

promakao mi je pocetak ovog topica, ali sad sam naknadno procitala svih 8 strana. ne zato sto mislim da bi mi netko mogao baciti novo svijetlo na stvari i mozda uzrokovati promjenu stavova, nego me je, onako voajerski, zanimalo tko je 'nas' a tko 'njihov'
I vidim da su neke meni inace silno drage i pametne forumasice na onoj strani (ili bar djelomicno) - adiomare, zorana, marta, zrinka, luna...
A slazem se sa svime sto su pisale Leonisa, i naravno vertex:
vertex je napisala/o:
Odgajana sam u obitelji u kojoj se pravo na abortus smatralo nečim što se podrazumijeva. Danas mislim da ne bih napraviti abortus pa bila u ne znam kako nemogućoj situaciji, u bilo kojem smislu. Istovremeno, ne mogu si uzeti za pravo odlučivati u tuđe ime. Ovo je preteška tema. Zašto nisam pro-life? Zato što ne mislim da je abortus ubojstvo. Otprilike zbog ovoga: spontani pobačaj u prva dva mjeseva trudnoće ne može se ni izbliza usporediti sa smrću djeteta. On može biti bolan, traumatičan, ali je neusporediv sa gubitkom rođenog djeteta, pa čak i s gubitkom ploda starog 6 mjeseci. Namjerni pobačaj jest ukidanje jedne šanse za život i zato je to teška i bolna tema, za koju ja ne mogu naći pravi odgovor, osim za sebe samu. Smatram da treba postojati mogućnost izbora i da je edukacija ključna riječ.

ovo potpisujem do posljednje rijeci.
ja zaista mislim da je razgovor na temu : je li ab ubojstvo ili nije totalno fulan. Ubojstvo je ubojstvo, abortus je abortus. Mozemo pricati o tome koliko je dobar ili los, i je li dopustiv ili nije, ali nema potrebe stvari na silu gurati u neprikaldne ladice.
koliko god je to paradoksalno za jednu agnostkinju, meni je o ab najlakse razmisljati kao o 'grijehu', a ne o zlocinu.

sa seni se ne bih slozila u nacinu argumentacije: to sto ce dijete biti nevoljeno jer je nezeljeno, nije po meni valjan argument. Nitko ne moze znati koliko ce neki zivot biti vrijedan dok jos nije ni zapoceo.

I da, poput Leonise, i mene uzasno uznemiruje cinjenica da ne postoji zlocin prekida zivota tudjeg fetusa.

[Vrh]

mama courage

Postano: ned pro 16, 2007 7:01 am Naslov:

zmaj je napisala/o:
vidila sam da je imala spiralu, pa sam ostala trudnoća i spirala...

pa zar spirala ne ubija djecu, također ?

antun lisec veli: ne spiralama, ne tabletama, ne prezervativima, ne sterilizaciji, ne umjetnim oplodnjama, ne dijagnostičkim procedurama, ne grijehu

Citat:
Svatko zna najbolje sto mu je u srcu i sa cim se moze nositi , a sa cim ne!

točno. ja osobno ne bih imala prije svega fizičke snage odgojiti dijete s down sindromom ili nekom ozbiljnijom bolešću koja se već manifestira dok sam trudna. zato sam išla na amnio, i sigurno nisam jedina koja je išla na amnio s tom nakanom. al valjda jedina koja to ovdje može otvoreno priznati.

ja sam rođena kao izrazito bolesno dijete. moja majka me obožava, al vidim da je u životu pristala na neke ustupke (prije svega pristala da ju se gazi) jer je uz sebe uvijek imala bolesno dijete za koje se trebalo skrbiti. možda joj zivot ne bi bio sretniji /mada nema razloga da joj ne bude/, al u svakom slucaju bezbrižniji da mene nije rodila il da je priroda (do kraja) pobijedila. što ja osobno ne doživljavam kao tragediju, jer možda bih bila rođena u nekom drugom obliku... kao mali šumski mrav

Citat:
I jos koliko je djece s fizickom ili mentalnom manom posvojeno? Pitam te ponovo, jer sto s djecom koju rode , a ne zele ih

koliko sam čitala za bistricu uglavnom strani državljani usvajaju takvu djecu. treba imati i tih mogućnosti takvom djetetu pruziti svu skrb koja je potrebna. nego, što biva s takvom djecom kad im roditelja više nema...

Citat:
Samo Njemu znan.

najlakše je tako sve uvijek svaliti na njega. valjda i postojanje ab ima neki razlog. samo njemu znan.

[Vrh]

bebelina

Postano: ned pro 16, 2007 9:27 am Naslov:

Dijanam izvukla si dio recenice, ostalo zelis zanemariti . Bez obzira na vjeru od osoba tvoje struke ocekivala bi vise razumjevanja. Ti imas cetvero djece, a bi li jos posvojila jedno djete s mentalnom i fizickom retardacijom , posvetila mu svoj zivot , odreka se struke ...? Ja za to snage ne bi imala , ali bas zato sto sam sama slaba ne osudujem one koji su rjesenje nasli u ab i iskreno kapu skidam ljudima koji su nasli dovoljno snage da svoj zivot podrede drugom.
A ako bas hoces vjeru petljat u to onda mi van ove teme objasni kako to da je Bozja zapovjed ne ubij , a svecenici blagoslivaju oruzije ?

[Vrh]

maria71

Postano: ned pro 16, 2007 9:37 am Naslov:

težak mi je ovaj topic....osobnih iskustava sa abortusom nemam.

mama je obavila dobar posao kad je prepričavala svoje.

Malograđanka, mrziteljica šlapa, ručnika na garniturama i heklanih nakvaknjaka .Po vokaciji falš domaćica. U horoskopu rospija.I povremena konzumentica duvana.

[Vrh]

AdioMare

Postano: ned pro 16, 2007 10:00 am Naslov:

Draga bebelina, dok dođe dijana drznut ću se pitati te....
Kako si rješavala matematiku kao dijete?
Od učenja brojeva do rješavanja složenih zadataka ili si odmah prešla na složene zadatke?
Ako je odgovor onakav kakav očekujem da je, onda te moram pitati nisi li ti ta koja je iz čitave priče izvukla najsloženiji dio do kojeg nema šanse da ikada dođeš ako se praviš slijepa (ili zaista ne vidiš) na ono što je tako jednostavno, pa je zaslužilo banaliziranje?

Iako znam što će ti dijana reći i iako sam za sebe rekla onako kako bih postupila u toj najsloženijoj situaciji koju spominješ, pitam te zašto zatvaraš oči na "zdrave" trudnoće koje završe abortusom iz čiste komocije? Kada odgovoriš na to pitanje, onda možeš drugome postavljati što bi napravio u situaciji koju spominješ.

[Vrh]

AdioMare

Postano: ned pro 16, 2007 10:23 am Naslov:

AdioMare je napisala/o:
...pitam te zašto zatvaraš oči na "zdrave" trudnoće koje završe abortusom iz čiste komocije?

Molim da diskutanti zanemare ovaj dio ili da ga moderator obriše. Možda nekoga vrijeđa, a meni nije neophodan.

[Vrh]

bebelina

Postano: ned pro 16, 2007 10:49 am Naslov:

bebelina je napisala/o:
Kako itko ikome moze tako nesto vazno kao sto je abortus ili ne nametati? Svatko zna najbolje sto mu je u srcu i sa cim se moze nositi , a sa cim ne!

Mislim da sam tu unaprjed dala odgovor. Svatko moze suditi samo o sebi i svom srcu ,a ne suditi druge. To je ono sto me moja obitelj kroz vjeru naucila jer svi smo mi mali i grjesni. I ne zatvaram oci na" zdrave" trudnoce koje zavrse abortusom iz ciste komocije vec pokusavam reci da nista nije crno ili bijelo , vec da postoje nijanse. Vi ste za zabranu ab po svaku cjenu , a da li ste spremne i platit tu cjenu ? Ja iskreno priznam da nisam i ne zelim nikog vrjedati , ali tema je jako teska i gruba i mozda neke rjeci ispadnu ostrije nego bi htjela.

[Vrh]

MBee

Postano: ned pro 16, 2007 11:28 am Naslov:

mama courage je napisala/o:
zato sam išla na amnio, i sigurno nisam jedina koja je išla na amnio s tom nakanom. al valjda jedina koja to ovdje može otvoreno priznati.

x

[Vrh]

AdioMare

Postano: ned pro 16, 2007 11:43 am Naslov:

I mislila sam da ću dobiti takav odgovor.
Nametati. Izbor. Pravo. Sloboda.
Super.
Kao da govorimo o mojoj naranđastoj kuhinji, tvom političkom opredjeljenju, njenom odgoju bez batina, njegovoj strasti prema kocki... ali mi već imamo život. Zašto bismo razbijali glavu s nekim, ... tamo?
Općenito se tako uglavnom ponašamo kada pod opaskom kako gledamo svoja posla ne vidimo onoga tko nas treba.
Od samom početka sam željela ukazati na to kakvi smo mi ljudi. Kako smo skloni interpretirati stvari ne onako kako stoje, nego onako kako kome od nas odgovara: život je od 10. tog tjedna, život je fetus, a ne embrij, život nije ni to nego dijete kad se rodi, ma život nije ni to dijete ako nije savršeno zdravo.
Nije važno koliko je bedasta žena koja će otići s brodom u međunarodne vode, ona i tako puca predostrožnosti radi, prije nego je pitala tko ide... razbacuje se, a da ni ne zna s čime raspolaže.
Koliko li je ta samo spremna učiniti samo da ne podnese posljedice svoga čina?
Važno je da imamo izbor.
Ima dosta odgovora na koje mi nitko nije eksplicitno odgovorio, ali ja neću inzistirati na njima. Nije mi namjera nikoga uvlačiti u ring i vjerujem da na njih odgovora niti nemate.

Zadnje što mi je na pameti je jedna situacija na poslu... već mjesecima akontacije za ino i domaća putovanja sjedaju na račune krivih djelatnika.
Znate što se po pravilu događalo?
Nitko nije došao reći da mu novac ne pripada, a iz prijašnjih iskustava je morao znati da će se kad-tad doći do imena onoga tko je tu lovu primio.
Vratit će oni, nakon par mjeseci, netko par tisuća kuna, netko par stotina, jer nema šanse da ne vrate, oduzet će im se taj iznos od plaće bez da ih se pita.

Kakvu poveznicu radim?
Pa tu, da je "nakupina" predodređena postati čovjekom. Ali nama odgovara praviti se da neće, bar onoliko dugo koliko kome od nas odgovara.

[Vrh]

zmaj

Postano: ned pro 16, 2007 11:47 am Naslov:

cure, cure...čista komocija, velika sebičnost...
sutra se može dogoditi da vas il vaše djete zgazo auto i ostanete doživotni veliki invalidi...
bili ostavili to djete? bil da vas netko ostavi? a sve radi komocije...
nema tu ljubavi
danas vlada sebičnost i komocija

[Vrh]

ljiljan@

Postano: ned pro 16, 2007 12:27 pm Naslov:

mama courage je napisala/o:
ljiljan@ je napisala/o:

Sjetila si me na jedan primjer u Engleskoj, kad je ginekolog hrvatskog podrijetla uspio spasiti majku koja je imala vanmaterničnu trudnoću i dijete. Čudo! Bilo prije desetak godina. Liječnik je nakon svega bio vrlo skroman i reko da je samo činio svoj posao - pomagao da prežive i majka i dijete.

joj, i ja znam petogodišnjakinju hrvatskog podrijetla koja kaže da postoji jednorog. pegaso također.

hoću reći: prije nego što u ovo povjerujem, zanimaju me konkretni detalji... u kom dijelu tijela se dogodila vanmaterina trudnoća i što je konkretno bila zasluga doktora ? može neki link ? i da ne bude zabune, slučaj o kojem možda pričaš je toliko raritetan da nije dokaz ničemu.

Slučaj bio po svim novinama i na HTV-u 1999. godine. Inače nemam običaj lagati. I slučaj mi ne služi kao dokaz nizašto, već samo jedan svijetli primjer na ovom turobnom topiku. I iako čvrsto vjerujem da u tvojoj duši ima puno dobrote i ljudskosti, neću se upuštati više u raspravu s tobom, niti te više citirati. Ono da je neplanirano dijete nametnik ili bakterija mi je previše. (Sve ovisi koliko žena ima ljubavi u sebi).
Pozdrav forumašici sa sedamnaestogodišnjim bratom koji voli automobilske motore, i to mi je jedan svijetli primjer koji mi je izmamio suze radosnice na oči.

[Vrh]

bebelina

Postano: ned pro 16, 2007 12:28 pm Naslov:

AM ajmo konkretno o okretanju glave i gledanju svoga posla! Osam godina odgajala sam tude djete koje mi je ostavljeno na pragu, tocnije necakinju moga muza jer mama ju je napustila , a otac posao s drugom zenom. Mala je bila psihicki i fizticki zlostavljana, bez socijalnog i iti jednog drugog dokumenta, o psihosomatskim tegobama da ni ne govorimo. Ko je njoj pomogao , da li ju je itko primio osim nas? Koga si ti primila pod svoj krov? Lako je govoriti , ali sta bi napravila bilo koja od vas?

[Vrh]

MBee

Postano: ned pro 16, 2007 12:38 pm Naslov:

zmaj je napisala/o:
cure, cure...čista komocija, velika sebičnost...
sutra se može dogoditi da vas il vaše djete zgazo auto i ostanete doživotni veliki invalidi...
bili ostavili to djete? bil da vas netko ostavi? a sve radi komocije...
nema tu ljubavi
danas vlada sebičnost i komocija

Potpisala sam mamu courage u tome da sam svojom odlukom išla na triple test (uz podršku MM-a i svih meni bliskih) i ne bih rodila da su nalazi bili loši. Sebična, komotna a nadasve bez ljubavi...ili sam možda razmišljala i o tome kakav bi bio "život" tog djeteta. I ne vidim smisla u usporedbi ako ju sad zatepe auto da li bih ju bacila u smeće.
Imam prijateljicu koja je prije dva mjeseca rodila malog downića i beskrajno im se divim. Svjesna sam svojih psihičkih i fizičkih mogućnosti i ograničenja i ostajem pri tome da ni sebe ni dijete ne bih svjesno dovela do "patnje". A možda sam samo komotna...

[Vrh]

Zorana

Postano: ned pro 16, 2007 12:57 pm Naslov:

Adiomare, zmaj

[Vrh]

summer

Postano: ned pro 16, 2007 1:20 pm Naslov:

Lijepo je procitati u sta se 'ne osudjujem' iz nekih postova pretvorilo.

[Vrh]

AdioMare

Postano: ned pro 16, 2007 1:24 pm Naslov:

summer je napisala/o:
Lijepo je procitati u sta se 'ne osudjujem' iz nekih postova pretvorilo.

Pretpostavljam da misliš na mene.
Bilo bi pošteno da se konkretno izjasniš na koju moju rečenicu, misao ili riječ točno misliš, ne pomaže mi tvoje dežurstvo u sjeni.

[Vrh]

Anvi

Postano: ned pro 16, 2007 1:27 pm Naslov:

mamma courage je napisala/o:
prije nego što u ovo povjerujem, zanimaju me konkretni detalji... u kom dijelu tijela se dogodila vanmaterina trudnoća i što je konkretno bila zasluga doktora ? može neki link ?

Prije kojih dvije godine je bila vijest o rođenju djeteta (ako se dobro sjećam u J Americi, ali nije niti bitno gdje) koje je naraslo na majčinoj jetri. Da, jetri. Rođeno naravno operacijom jer je to jedini put van iz trbuha kod takve vanmaterične trudnoće. Nedugo nakon, na HTV-u je bio prilog o ženi u Hrvatskoj od svojih 20-ak i nešto godina koja je se isto tako razvijala na majčinoj jetri i rođena je operacijom. Njezina majka je pričala kako se tek prilikom poroda doznalo gdje je beba zapravo rasla, cijela trudnoća joj je bila uredna.
Jetra je jedini organ u kojem je tako što moguće, jer je dobro prokrvljena. Drugdje se zametak ne razvija zbog nedostatka protoka, osim u jajovodu, ali tada je pucanje jajovoda i smrt zametka neminovno jer nije elastičan kao maternica. Uglavnom i majke ako se ne reagira na vrijeme.
Naravno da bi bez kirurške intervencije i ovakve donešene vanmaterične trudnoće na jetri završile kobno po majku i dijete.
Link ti ne dam, meni moraš vjerovati!

sirius je napisala/o:

Dr.:gospođo ,vi ste trudni.
Mamaa,kako... Kako ću doma reći mužu?( )
Dr.Što nije bilo planirano?jel dijete muževo?
Mama: Pa ;naravno da je,ali nismo planirali...
Dr:Dobro gospođo ,evo vam termin za abortus.

Da, i ja mislim da to dan danas izgleda tako. Gdje je tu onda izbor žene?

AdioMare, ne znam u kojem dijelu se ne bih složila s tobom
zmaj, razumijem te i dijelim tvoje osjećaje ali bilo bi konstruktivnije napraviti odmak od emocija i raspravljati što se može napraviti da se stvore uvjeti u kojima će ab biti nepotreban (a da nije 100 % zabrana)

bebelina je napisala/o:
ajmo konkretno
o tome što mislite da bi trebalo učiniti da žene doista dobiju izbor, i da se konačno počne smanjivati stopa ab.

[Vrh]

Anvi

Postano: ned pro 16, 2007 1:31 pm Naslov:

seni je napisala/o:

jednoj smirenoj atmosferi, mozes razmisljati i o onom sto sam zastupas i o onom sto drugi zastupaju
o ovom vikanju i urlanju, mozes samo i sam vikati ili pobjeci glavom bez obzira.

Isto. Ali dobro da se viče, bar se viče, a s vremenom će se ljudi ispuhati pa možda krene smirena rasprava, na ovom ili nekom drugom topiku.
seni je napisala/o:

pa eto, ako nekoga jos zanima i nesto drugo osim vikanja, i imao bi nesto za reci, bilo bi mi drago, kad bi odgovorio/la na moj zadnji post.

Čekam da se smire strasti.

[Vrh]

zmaj

Postano: ned pro 16, 2007 1:57 pm Naslov:

to je eugenika
i utopija

što bi trebalo značiti:
- da trebamo ab svaki smotuljak koji ima šanse razviti leukemiju, tumor, rak??
- da je život savršeno zdravlje?? da tim slijedom treba ab i eutanizirati više od pola svita jer nemaju osnovne uvjete za život??
- da dojenčetu koje je cijepljeno OPV-om i razvilo tu bolest trebamo ugasiti život jer je sve ostalo samo muka i patnja (što za roditelje što za dite što za društvo)

u kojem ružičastom svijetu vi živite?? pa zemlja je prepuna patnje... patnja je SASTAVNI dio života, kao i smrt!! kao i bolest!! a čovjek je tu da preuzme odgovornost i učini ovaj svijet ljepšim mjestom za življenje!!

ak ste već toliko "milosrdne", a što onda ne posjećete ta stabla što donose "loš" plod. jer, sam plod nije kriv što je takav i ne zaslužuje tretman "nisi onakav kakvog sam te zamislila. ugasit ću te"....

[Vrh]

Riana

Postano: ned pro 16, 2007 2:29 pm Naslov:

još jedan veliki za pro-lifeerice.
ne znam što nadodati,
osim da život u očima mnogih ima jako malu odnosno nikakvu vrijednost.

pravo žene na odabir? čega? uništenja?

a djetetovo pravo na život?

mislim da ona dobra stara izrekka vrijedi i ovdje: sve se može kad se hoće. da i kad nam se čini preteško.
moji prijatelji, ne mogu imati djece. posvojili su petero mališana, što većih, što manjih i svi su oni onakvi kakvih bi se mnogi rado rješili i rješavaju ih se, na žalost, ko trulog voća.
iako su sva djeca s mentalnim poteškoćama, uživaju u svojim roditeljima, okolini, a bome i svi u njima
Ema,10.11.05.u 15:47h
podupirući član
pro-life
ja sam Ema kema i zivim u nedejicu

[Vrh]

dijanam

Postano: ned pro 16, 2007 2:41 pm Naslov:

Nemam sto dodati za sada. Ni tebi bebelina, iako me prozivas. Ja se ne bavim tobom nego temom, ne znam sto si se uhvatila nekih tezi o mom zivotu kad se nismo niti upoznale, a mozda hocemo pa ce ti mozda biti neugodno.
Odgovorile su AdioMare i u ovom zadnjem odgovoru zmaj sa ružičastim svijetom.

Moja draga prijateljica, forumasica koja nije vjernica rece da je iskristalizirala stav o pobacaju kroz promisljanje i ovakve teme.
E pa u nadi za jos samo jednom takvom - pisat cu ovdje sve dok traje rasprava i dok imam nesto za reci.

[Vrh]

ljiljan@

Postano: ned pro 16, 2007 3:23 pm Naslov:

Riana je napisala/o:
mislim da ona dobra stara izrekka vrijedi i ovdje: sve se može kad se hoće. da i kad nam se čini preteško.

Riana .
A zamislite samo koliko je ljudski um u stanju varati sam sebe kad misli da je teško zavoljeti dijete.
Pa zar ne idemo u susret Božiću? Zar nećemo svi, i vjernici i dobar dio nevjernika slaviti? A što slavimo??? Pa upravo - dijete, dijete Isusa

[Vrh]

Mamasita

Postano: ned pro 16, 2007 3:31 pm Naslov:

ja nikako da iskristaliziram svoj stav o pobacaju.
ne pomaze mi ovaj topic, jer ne volim moraliziranje.
ne mislim da je abortus ubojstvo (dok se radi o embriju),
sama ne bih napravila ab, ali tu uzimam u obzir svoj zivot i svoje sadasnje stanje svijesti.
da su mi zivotne okolnosti drugacije, da sam npr silovana, ili da sam zatrudnila prije kojih 10-ak-15 godina, ne znam bi li isto razmisljala.
rekla bih da sam svakako pro-choice.
zanimaju me odgovori vas koji ste za zabranu abortusa, na ovo senino pitanje:
seni je napisala/o:
na koji nacin se moze "prisiliti" (nije bas najbolji izraz, ali nemam momentalno bolji) zenu da rodi dijete, ako ga nikako ne zeli.

[Vrh]

dijanam

Postano: ned pro 16, 2007 3:33 pm Naslov:

bebelina je napisala/o:
Dijanam izvukla si dio recenice, ostalo zelis zanemariti . Bez obzira na vjeru od osoba tvoje struke ocekivala bi vise razumjevanja.

ma ovo me žulja, možeš li mi pojasniti?
što točno zanemarujem?
Kakvo razumijevanje očekuješ od osoba moje struke? Pa mi smo tu struku izabrale jer želimo bolji život za djecu s teškoćama u razvoju. I jer bi nam bilo žao da ih nema.
Ajde mi pojasni molim te jer uz najbolju volju ne mogu ovo razumijeti.

Znaš što smeta velikoj vecini roditeljima djece s teskocama u razvoju s kojima sam cesto u kontaktu? Sažaljenje i divljenje!
Oni žele jednake šanse. Žele da se prema njihovoj djeci ponaša jednako kao i prema svakoj drugoj.

Kad smo nedavno organizirali jedan susret s njima, naš pater A. im je pričao o patnji i tada rekao nešto kao "kroz vašu patnju ste dozreli za ljubav". Ja sam se jako bojala hoce li njih uvrijediti ta prica o patnji kad su oni na svoju djeci ponosni i ne smatraju se patnicima. Poslije smo razgovarali o tome.

Gotovo sam sigurna da bi svatko od njih jako uvrijedio citajuci ove tvoje komentare o ovoj nesretnoj zeni i jadnom zivotu koji imaju djeca s teskocama.

Oprosti sto sam se ovoga uhvatila, ali znas kako je, svi smo osjetljivi na svoju struku

[Vrh]

dijanam

Postano: ned pro 16, 2007 3:35 pm Naslov:

Mamasita je napisala/o:
seni je napisala/o:
na koji nacin se moze "prisiliti" (nije bas najbolji izraz, ali nemam momentalno bolji) zenu da rodi dijete, ako ga nikako ne zeli.

zašto misliš da smo pomislili na silu kao rješenje? Ja sam npr. jako daleko od toga.

[Vrh]

Deaedi

Postano: ned pro 16, 2007 3:39 pm Naslov:

dijanam je napisala/o:
Mamasita je napisala/o:
seni je napisala/o:

zašto misliš da smo pomislili na silu kao rješenje? Ja sam npr. jako daleko od toga.

No, onda koje je rjesenje? Ovo mi je do sada stvarno nazanimljivije pitanje, i mislim suma sumarum dosadasnje rasprave?

[Vrh]

dijanam

Postano: ned pro 16, 2007 3:47 pm Naslov:

ma sto je tu tako zanimljivo i zagonetno?

ne trebam zamisljati tu situaciju kada je imamo vec sada, samo se radi o tome da je dijete nesto vece. Dakle, ako zelim pobaciti dijete u 13. tjednu zivota, nije mi to dozvoljeno.

[Vrh]

Luna Rocco

Postano: ned pro 16, 2007 3:51 pm Naslov:

Deaedi je napisala/o:
dijanam je napisala/o:
Mamasita je napisala/o:
seni je napisala/o:

No, onda koje je rjesenje? Ovo mi je do sada stvarno nazanimljivije pitanje, i mislim suma sumarum dosadasnje rasprave?

Razmišljam o ovome i javlja mi se protupitanje - a na koji način "prisiliti" majku koja je do jučer imala zdravo dijete da se nosi s činjenicom da joj dijete ima teški oblik karcinoma i da možda neće preživjeti? Na koji način prisiliti roditelja da se brine o djetetu koje je udario auto i koje vegetira? Na koji način prisiliti nekoga da se brine o starom, onemoćalom roditelju? Po meni, nema tu prisile - to je život i događa se. Stvari često ne idu po našim planovima... Ako je u nekoj ženi začet život, nema tu sile ili ne sile - to je tako kako jest. Izbora je mnogo - može ga roditi i dati na usvajanje; može ga roditi i (npr. ako je mlada) dati roditeljima da se brinu o njemu (većina normalnih roditelja bi na to pristala, imam slučaj prijateljice koja je ostala trudna sa 17 - ima predivno, sad već veliko, dijete koje je praktički podigla njezina majka, ona mu je bila više poput sestre); može ga zadržati i dati i sebi i njemu šansu - u većini slučajeva kad prođe neko vrijeme neće moći zamisliti život bez tog bića... Ne kažem da su rješenja laka i jednodimenzionalna, niti da su moji "prijedlozi" (više spontane ideje) ispravni, samo hoću reći da uvijek postoji način za sve što nas u životu snađe.

[Vrh]

Mamasita

Postano: ned pro 16, 2007 3:53 pm Naslov:

upravo zato sto je zenama omoguceno pobaciti legalno do 12.tj. smanjen je broj onih koje bi pobacile kasnije.

[Vrh]

Deaedi

Postano: ned pro 16, 2007 3:54 pm Naslov:

Luna sve to stoji, ali protupitanje nije odgovor.

[Vrh]

dijanam

Postano: ned pro 16, 2007 3:59 pm Naslov:

Deaedi, onaj koji želi može u protupitanju naći odgovor.

[Vrh]

Mamasita

Postano: ned pro 16, 2007 3:59 pm Naslov:

luna meni tvoje usporedbe ne stoje jer ti govoris o bolesnoj djeci, roditeljima, dakle govoris o osobama.
ja ne mislim da je embrio osoba, pa nikako ne mogu to dvoje usporediti.

[Vrh]

AdioMare

Postano: ned pro 16, 2007 4:03 pm Naslov:

dijanam je napisala/o:
ne trebam zamisljati tu situaciju kada je imamo vec sada, samo se radi o tome da je dijete nesto vece. Dakle, ako zelim pobaciti dijete u 13. tjednu zivota, nije mi to dozvoljeno.

Luna Rocco je napisala/o:
a na koji način "prisiliti" majku koja je do jučer imala zdravo dijete da se nosi s činjenicom da joj dijete ima teški oblik karcinoma i da možda neće preživjeti? Na koji način prisiliti roditelja da se brine o djetetu koje je udario auto i koje vegetira? Na koji način prisiliti nekoga da se brine o starom, onemoćalom roditelju? Po meni, nema tu prisile - to je život

Evo, seni, odgovora.
Zar te zakon mora prisiljavati da budeš moralan?

Meni je tata uvijek govorio:"AdioMare, uvijek pogledaj lijevo i desno kada prelaziš cestu, ne pouzdaj se samo u zeleno svjetlo na semaforu".

Deaedi, kakvo protupitanje? To je savršeni odgovor.

Mamasita, jesi li čitala sve postove? Zašto po tebi embrij nije osoba i kada za tebe počinje život?

[Vrh]

Deaedi

Postano: ned pro 16, 2007 4:06 pm Naslov:

dijanam je napisala/o:
Deaedi, onaj koji želi može u protupitanju naći odgovor.

Da, onaj koji želi..ali seni je pitala za one koje ne žele.

No, nema veze, odgovor u slučaju abortusa je crno/bijeli. Neki su za izbor, neki protiv i tako će uvijek biti. Neki će kad se nadju u tim situacijama promijeniti tabore, neki će ostati vjerni svojim stajalistima. Definitivno mislim da je to jedna od najtežih životnih odluka.

Osobno, mislim da ja nikad ne bih mogla napraviti ab.

[Vrh]

zmaj

Postano: ned pro 16, 2007 4:08 pm Naslov:

ja ni parazita ne smatram osobom! pa ipak kad se hrani u meni i od mene, vidim da živi

[Vrh]

Mamasita

Postano: ned pro 16, 2007 4:09 pm Naslov:

moram priznati da nisam sve procitala, topic je podugacak.
kada za mene pocinje zivot?
kada embrio postane fetus, tj. kada pocne osjecati.

[Vrh]

zmaj

Postano: ned pro 16, 2007 4:12 pm Naslov:

Mamasita je napisala/o:
upravo zato sto je zenama omoguceno pobaciti legalno do 12.tj. smanjen je broj onih koje bi pobacile kasnije.

ne mislim
samo ih požuruje da donesu odluku "na vrijeme"

[Vrh]

zmaj

Postano: ned pro 16, 2007 4:15 pm Naslov:

Mamasita je napisala/o:

a da bi počeo osjećati, bori se da raste. i ne raste da bi samo osjećao.

i sad u pitanje dolaze sve one teško bolesne osobe koje ne osjećaju bilo fizički bilo psihički...bilo duševno

[Vrh]

zmaj

Postano: ned pro 16, 2007 4:18 pm Naslov:

dodala bi:
Sa devet tjedana, embriju mozak omogućuje da savija tijelo, štuca i reagira na buku. Sa deset tjedana, embrij pomiče ruke, ''udiše'' i ''izdiše'' amniotsku tekućinu, otvara čeljust i proteže se. Prije završetka prvog tromjesečja, embrij zijeva, siše i guta, a također osjeća i njuši. Do kraja drugoga tromjesečja čuje, a do kraja trudnoće i vidi.

[Vrh]

AdioMare

Postano: ned pro 16, 2007 4:19 pm Naslov:

Mamasita je napisala/o:

Koliko ti godina imaš, mamasita?
Ja 35. Nekada sam imala 4 godine i nisam bila puno toga što danas jesam. Ali to je normalno, ne možeš odmah biti sve-u-jedan.

[Vrh]

Anvi

Postano: ned pro 16, 2007 4:25 pm Naslov:

Mamasita je napisala/o:

To je tako nedorečeno. Osjećati - što? Dodir, zvuk, okus plodne vode, majčin stres?? Pa jedna jedina stanica već "osjeća" kemijske tvari u svojoj okolini.

[Vrh]