-
Ovo je G o o g l eova privremeno spremljena stranica http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...858b14570d8b58 od 10 sij 2008 12:04:19 GMT.
G o o g l eova privremena memorija je snimak web stranice napravljen prilikom pretraživanja weba.
Stranica se u međuvremenu možda promijenila. Kliknite ovdje za trenutačnu stranicu bez isticanja.
Ova spremljena stranica može biti povezana sa slikama koje više nisu dostupne. Kliknite ovdje za text.
Kako biste postavili vezu ili knjižnu oznaku za ovu stranicu, koristite sljedeći url: http://www.google.com/search?q=cache...lnk&cd=7&gl=hr
Google nije vezan uz autore ove stranice niti je odgovoran za njezin sadržaj.
Ovi pojmovi pretraživanja su istaknuti: neka mi netko objasni razliku zmaj
--------------------------------------------------------------------------------
RODA
Roditelji u akciji
www.roda.hr Pretražnik Članstvo Korisničke grupe Registracija
Profil Privatne poruke Login
Zadnje vijesti:
Blister - što je to?
Rodina Mala škola dojenja
! Od 1. siječnja u primjeni Zakon o dopuni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN 111/07) - nema više limita na naknade s obveznog rodiljnog dopusta!
Sretna 2008.!
Neka mi netko objasni razliku
Idite na Prethodno 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 23, 24, 25 Sljedeće
RODA - Početna
-> Kamo s ovim?
Prethodna tema :: Sljedeća tema
Autor/ica Poruka
Sun
Postano: ned pro 16, 2007 4:25 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Mamasita je napisala/o:
ne pomaze mi ovaj topic, jer ne volim moraliziranje.
[Vrh]
Mamasita
Postano: ned pro 16, 2007 4:30 pm Naslov:
vidim da vas ima dosta koji vjerujete da je abortus ubojstvo,
pa me zanima jos nesto...
kritično vrijeme kada u trudnoci nešto može poći krivo su prvi dani nakon začeća, kada se i događa najviše pobačaja pa tako veliki postotak pobačaja prolazi nezapaženo.
do takvog pobacaja moze doci i ako je zena uzela neki lijek, te time nastetila plodu.
tko zna kome od nas i koliko puta se tako nesto dogodilo.
da li onda po vama postoji mogucnost da smo, ako nam se to dogodilo, svi mi ubojice?
jer i ubojstvo iz nehata je ubojstvo. ili nije?
zmaj
Postano: ned pro 16, 2007 4:36 pm Naslov:
mislim da ono što na prvom mjestu ubojicu čini ubojicom je namjera. budući da kod nehata nema namjere, ne mogu nekoga nazvati ubojicom. samo nesretnim spletom okolnosti dođe do nesretnog slučaja. nažalost.
abortiraj i samu pomisao na abortus
[Vrh]
ronin
Postano: ned pro 16, 2007 4:37 pm Naslov:
Mamasita je napisala/o:
kritično vrijeme kada u trudnoci nešto može poći krivo su prvi dani nakon začeća, kada se i događa najviše pobačaja pa tako veliki postotak pobačaja prolazi nezapaženo.
do takvog pobacaja moze doci i ako je zena uzela neki lijek, te time nastetila plodu.
da li onda po vama postoji mogucnost da smo, ako nam se to dogodilo, svi mi ubojice?
E sad,dobro se sjećam,čitala sam u medicinskom leksikonu ,ako uhvatim vremena mogu prepisati cijeli taj odlomak,da teratogeni uzroci(oštećivanje ploda od strane majke ,lijekovima,drogama i sl i nemaju neki utjecaj dok srce ne prokuca.od 6-10 tjedna su kritični tjedni odnosno teratogeni faktori mogu najviše utjecati(možda i do 12,nisam sigurna,provjerit ću)
Dosta je malo vjerojatno da će se desiti neka veća šteta dok žena ne zna da je trudna.Ova usporedba sa ubojstvom iz nehaja mi je malo nategnuta i ne može se ni uspoređivati sa hotimičnim odstranjivanjem ploda.
[Vrh]
Anvi
Postano: ned pro 16, 2007 4:41 pm Naslov:
Ranije je netko spomenuo (mc?) da postoji tendencija da se kriteriji za ab postrože u smislu dozvoljenog vremenskog trajanja trudnoće za legalni ab.
Radi se o tome da znanost grabi naprijed ogromnim koracima, i stalno doznajemo nešto novo, pa tako i o embrionalnom razvoju i početku života. Što više znanost zna, to se više ta granica spušta, a zakoni samo prate znanstvene spoznaje (premda u tome kasne, što nije ni čudno ako se uzme u obzir vrijeme potrebno za promjenu zakona.)
Nekad je npr. bilo nezamislivo da bi nedonošće od 1,5 kg preživjelo. Danas mogu preživjeti prijevremeno rođene bebice od 500 grama. Isto tako, danas puno više znamo o embriju od 8 tj., nego što smo znali u vrijeme kad se donosio zakon o ab.
[Vrh]
zmaj
Postano: ned pro 16, 2007 4:42 pm Naslov:
vidiš ronin, sad sam se sjetila kak sam ja bila u panici kad sam konzumirala velike količine kapsula brusnice jer sam imala upalu mjehura. kasnije sam saznala da sam trudna, no doc me smirila upravo time da bebač ima primitivni krvotok i da mu nije moglo štetiti. fijuu
a osjećala sam se koma. no nakon tog saznanja takvo olakšanje
[Vrh]
ronin
Postano: ned pro 16, 2007 4:47 pm Naslov:
zmaj je napisala/o:
vidiš ronin, sad sam se sjetila kak sam ja bila u panici kad sam konzumirala velike količine kapsula brusnice jer sam imala upalu mjehura. kasnije sam saznala da sam trudna, no doc me smirila upravo time da bebač ima primitivni krvotok i da mu nije moglo štetiti. fijuu
a osjećala sam se koma. no nakon tog saznanja takvo olakšanje
Da,mene je isto iznenadila trudnoća s Josipom,zatrudnjela sam u prvom ciklusu nakon pilula koje mi nisu pasale u nekim danima koji se ne bi ni u ludilu smatrali plodnima...nisam imala u peti da sam trudna,čopila me jedna moja divna migrena koja me lovi par puta na godinu i strašno sam se prepala pa me stvarno umirio taj podatak u Medicinskom leksikonu.
[Vrh]
Mamasita
Postano: ned pro 16, 2007 4:50 pm Naslov:
Anvi je napisala/o:
Mamasita je napisala/o:
kada za mene pocinje zivot?
kada embrio postane fetus, tj. kada pocne osjecati.
To je tako nedorečeno. Osjećati - što? Dodir, zvuk, okus plodne vode, majčin stres?? Pa jedna jedina stanica već "osjeća" kemijske tvari u svojoj okolini.
ovo me sad vraca na pricu o izgubljnim spermijima. i to su stanice.
AdioMare
Postano: ned pro 16, 2007 4:56 pm Naslov:
Sun je napisala/o:
Mamasita je napisala/o:
Sun, ovo je podcjenjivanje i omalovažavanje sugovornika.
Obično ga koristi onaj tko nema argumente, ali tada mu je poštenije da se povuće.
Postano: ned pro 16, 2007 4:59 pm Naslov:
Je, i prhut sa vlasišta su stanice. Ne mora te vraćati jer dobro znam što govorim i znam razliku između gamete i zigote, a mislim da znaš i ti.Uostalom, i pravo prepoznaje zigotu (oplođenu jajnu stanicu) i štiti je - čemu inače upute o postupanju s njima i propisi o istraživanjima na emb. matičnim st.?.
[Vrh]
Mamasita
Postano: ned pro 16, 2007 4:59 pm Naslov:
ronin je napisala/o:
Mamasita je napisala/o:
E sad,dobro se sjećam,čitala sam u medicinskom leksikonu ,ako uhvatim vremena mogu prepisati cijeli taj odlomak,da teratogeni uzroci(oštećivanje ploda od strane majke ,lijekovima,drogama i sl i nemaju neki utjecaj dok srce ne prokuca.od 6-10 tjedna su kritični tjedni odnosno teratogeni faktori mogu najviše utjecati(možda i do 12,nisam sigurna,provjerit ću)
Dosta je malo vjerojatno da će se desiti neka veća šteta dok žena ne zna da je trudna.Ova usporedba sa ubojstvom iz nehaja mi je malo nategnuta i ne može se ni uspoređivati sa hotimičnim odstranjivanjem ploda.
steta se moze desiti i u vrijeme kad zena jos ne zna da je trudna i kada vec zna da je trudna - to nije ni bitno.
znaci ako ja sjednem u auto pijana ili zdrogirana i nehoticno nekog ubijem - to nema veze jer je to samo nesretan slucaj?
ronin
Postano: ned pro 16, 2007 5:04 pm Naslov:
Mamasita je napisala/o:
steta se moze desiti i u vrijeme kad zena jos ne zna da je trudna i kada vec zna da je trudna - to nije ni bitno.
znaci ako ja sjednem u auto pijana ili zdrogirana i nehoticno nekog ubijem - to nema veze jer je to samo nesretan slucaj?
Mamista oprosti,ali cjepidlačiš.Upravo sam ti napisala da je mogućnost izrazito mala,skoro nebitna.
Za ovo drugo...tko je rekao da nema veze?No opet,neću gledati jednako vozača pokojnog Toše i čovjeka koji je pijan ko majka zemlja skrivio nesreću i nečiju smrt.
A ne gleda ih jednako ni zakon.
No ovo su već stvarno nijanse koji previše veze s temom nemaju.
[Vrh]
Sun
Postano: ned pro 16, 2007 5:07 pm Naslov:
AdioMare je napisala/o:
Sun je napisala/o:
Mamasita je napisala/o:
Sun, ovo je podcjenjivanje i omalovažavanje sugovornika.
Obično ga koristi onaj tko nema argumente, ali tada mu je poštenije da se povuće.
ja bih prije rekla da je ovaj tvoj odgovor podcjenjivanje i omalovažavanje.
povlačim se jer mi ne paše nikako nivo komunikacije, argumenti su ionako relativni - nitko ničije ne prihvaća
[Vrh]
Mamasita
Postano: ned pro 16, 2007 5:07 pm Naslov:
odoh procitati cijeli topic pa se javim kasnije ako stignem.
maria71
Postano: ned pro 16, 2007 5:11 pm Naslov:
Ja ću ti ukratko ispričati.
Imamo prolife i prochoise.
Neki su tvrđi u iznošenju svojih argumenata, neki mekši.
Nitko nikog ne sluša.
Točka.
Postano: ned pro 16, 2007 5:11 pm Naslov:
Sun je napisala/o:
ja bih prije rekla da je ovaj tvoj odgovor podcjenjivanje i omalovažavanje.
povlačim se jer mi ne paše nikako nivo komunikacije, argumenti su ionako relativni - nitko ničije ne prihvaća
zasto bi netko morao prihvatiti tudje argumente o bazicnim vrijednsotima? pa nije konvertiranje na drugu stranu svrha ovog topica, nego razmjena misljenja.
V. 2006.
The art of medicine consists in amusing the patient while nature cures the disease.
Voltaire (1694 - 1778)
[Vrh]
Zdenka2
Postano: ned pro 16, 2007 5:13 pm Naslov:
Eto i mene. Pratim ovaj topik i šutim, ali ipak sam se odlučila javiti. Argumentacija o ovom pitanju uglavnom ne djeluje, ali ponekad ipak djeluje. Iako nisam uvjerena u to da argumenti uopće mogu ući u nečije uši, mislim da neke stvari ipak treba reći.
U ovom pitanju postoje dvije razine diskusije, jedna je etička, a druga politička. Mislim da nije u redu argumente s jedne strane prebacivati na drugu. Politička odluka o dopuštanju pobačaja je pragmatična odluka kojom se bira „manje zlo“, međutim, ti politički razlozi nimalo ne dokidaju teške etičke dileme o pobačaju. Kad razmišljam o pobačaju uopće ne mogu shvatiti kako je moguće s lakoćom odmahnuti rukom na pitanje ljudskih prava začete djece i zamišljam neku buduću civilizaciju više od naše osjetljivu na ljudska prava koja će s gađenjem gledati na taj barbarizam u razmišljanju i postupanju. U diskusiji su se pojavljivale izjave kao „mrzim moraliziranje“. Pitam se što to znači, možda to da pobačaj ne povlači nikakve etičke dileme? Ili se one ne smiju glasno izgovarati, jer to nije politički korektno? Pravo na izbor? Da, naravno, žena može izabrati hoće li imati dijete ili ne. Tome služi kontracepcija. Ali kad je dijete već tu, kakvo pravo na izbor roditelj ima? Ja imam dvoje djece i više ne mogu izabrati da imam jedno ili nijedno. Odlučivanje o vlastitom tijelu? Da, naravno. Odlučivanje o tuđem tijelu i životu? Ne, naravno. Druga osoba ima svoj vlastiti integritet i ljudska prava. Od onda kada počinje živjeti, a ne od onda kada dobije ime i dokumente. Rasprave u stilu kad „za mene“ počinje život su najobičniji sofizmi i žmirenje pred činjenicama. Ne počinje život „za mene“ i ni za koga, nego naprosto počinje onda kada počinje. Činjenica da je čovjek živ od začeća je znanstveno dokazana i utemeljena i obrađena u brdu literature. Uvijek s istom nevjericom promatram kako mnogi inače zdrava razuma pragmatično odbacuju tu činjenicu. Tu su mi potpuno nebitna vjerska uvjerenja, jer se ne radi o vjeri ni o crkvenim propisima nego o osnovnim pravima čovjeka. Znanstvena činjenica o početku života je, dakle, tu, a rasprava se vodi na pravnoj i političkoj razini, odnosno nije u pitanju kada počinje ljudski život nego hoće li se čovjeku priznati ljudska prava od početka njegova života. Nemojmo se praviti gluhi, slijepi i luditi i tvrditi da nije tako. A argumenti o tome kako dijete može nekoj majci i ocu otežati život zbog siromaštva, bolesti ili nekog oštećenja su dno dna. Naravno da može otežati i otežava, to nam je svima jasno, ali što to znači u pogledu prava drugog čovjeka na život? Jesmo li slobodni zatući svakoga tko nam otežava život? Ne, nismo, bit će odgovor, jer onaj tko ima ime i dokumente ima i prava, a onaj čiji život u potpunosti ovisi o volji majke/oca, nema ih.
Mnoge žene koje počinje pobačaj ne osjećaju etičke dileme prije, ali sve ih osjećaju poslije. Razgovarala sam puno o tome s prijateljicama koje su namjerno pobacile i one sve kažu da nose rupu u duši koju ni ljubav prema njihovoj kasnije rođenoj djeci ne može ispuniti.
[Vrh]
maria71
Postano: ned pro 16, 2007 5:13 pm Naslov:
Moj stav oko abortusa ne bi se dopao niti jednima niti drugima.
Postano: ned pro 16, 2007 5:15 pm Naslov:
joooj marta nemoj da sad idem kvotat sva ružna nametanja svog viđenja, sva osuđivanja itd. jest da bi prednjačili postovi od zmajice, ali ima vas koji ju grlite i potpisujete pa na isto dođe. Tako da ne vidim ovaj topic više kao mjesto razmjene mišljenja na žalost
[Vrh]
marta
Postano: ned pro 16, 2007 5:33 pm Naslov:
Zdenka,
V. 2006.
The art of medicine consists in amusing the patient while nature cures the disease.
Voltaire (1694 - 1778)
[Vrh]
Luna Rocco
Postano: ned pro 16, 2007 5:56 pm Naslov:
Meni se ova rasprava, pak, čini jednom o najuljuđenijih rasprava o abortusu koje sam ikada čitala.
marta
Postano: ned pro 16, 2007 6:18 pm Naslov:
Luna Rocco je napisala/o:
Meni se ova rasprava, pak, čini jednom o najuljuđenijih rasprava o abortusu koje sam ikada čitala.
Potpisujem.
V. 2006.
Voltaire (1694 - 1778)
[Vrh]
Mamasita
Postano: ned pro 16, 2007 6:25 pm Naslov:
maria71 je napisala/o:
Moj stav oko abortusa ne bi se dopao niti jednima niti drugima.
daj reci, bas me zanima.
evo, procitala sam. nisam naisla na prosvjetljenje ni rjesenje.
ostajem na strani slobode izbora.
imam jos samo par pitanja.
sto je sa potpomognutom oplodnjom i smrzlicima?
imam prijateljicu kojoj je ostalo nekoliko smrznutih zametaka.
ima dvoje djece iz potpomognute, nedavno rodila trece zaceto prirodnim putem.
i zena ne zeli imati vise djece. ostala su tri smrzlica. sta je onda ona? trostruki ubojica?
summer
Postano: ned pro 16, 2007 6:26 pm Naslov:
AdioMare je napisala/o:
summer je napisala/o:
Lijepo je procitati u sta se 'ne osudjujem' iz nekih postova pretvorilo.
Pretpostavljam da misliš na mene.
Bilo bi pošteno da se konkretno izjasniš na koju moju rečenicu, misao ili riječ točno misliš, ne pomaže mi tvoje dežurstvo u sjeni.
Ne mislim direktno na tebe, vec na ton citavog topica, mada se i tvoj izmijenio (ili ga ja slovima na ekranu pridajem drugacijeg no prije). Od ukljucenja nekih forumasica, protiv cijih tvrdnji nitko iz tog 'tabora' nije digao glas.
Od neosudjivanja i postupak nije covjek, dosli smo do nedostatka ljubavi, neodgovornosti, ciste komocije, ubojica, je*anja na sve strane, zasluzivanja da se umre na mesarskom stolu jer se sirilo noge bez razmisljanja i slicno.
Zao mi je sto nemam vremena vise pisati, ali citate mi se ionako ne bi dalo izvlaciti.
Moja mama je napravila abortus. O razlozima necu, ne ticu se nikog. Eto, dodijelite joj pridjeve koje hocete iz vase liste, okarakterizirajte je ovako ili onako, ostaje zena koju obozavam, razumijem, sa srcem sastavljenim od ciste ljubavi.
Ponavljam se, nezamislivo mi je zenu koja ne zeli ni trudnocu ni dijete, prisiliti da rodi. Nek rodi, pa ga da roditeljima, nek rodi, pa ga da na usvajanje - ali ona ga ne zeli nositi, ne zeli roditi, ne zeli postati majkom.
Postano: ned pro 16, 2007 6:30 pm Naslov:
I moja mama je napravila abortus. Moja baka jedno desetak. Ako ne i vise. Bilo bi tocnije reci da je desetak godina redovito isla na abortuse. Ali ja ne smatram da zbog toga trebam stati na neciju stranu.
Da, to su moje mama i baka. A ja sam ja.
V. 2006.
Voltaire (1694 - 1778)
[Vrh]
Aurora*
Postano: ned pro 16, 2007 6:35 pm Naslov:
Zdenka2 je napisala/o:
Mnoge žene koje počinje pobačaj ne osjećaju etičke dileme prije, ali sve ih osjećaju poslije. Razgovarala sam puno o tome s prijateljicama koje su namjerno pobacile i one sve kažu da nose rupu u duši koju ni ljubav prema njihovoj kasnije rođenoj djeci ne može ispuniti.
Nikako se ne moze tvrditi da to vrijedi za sve zene. Ja na primjer poznajem dvije meni bliske osobe koje su se odlucile za abortus, a da danas zbog toga ne nose rupu u dusi.
Jedna je to ucinila kada je kao vrlo mlada djevojka, usprkos osvjestenosti o kontracepciji i primjeni iste, ostala trudna. Desilo joj se to s deckom s kojim je bila u duzoj vezi. Odluku je donijela zajedno s njim i to nakon odvagivanja razloga za i protiv, nakon brojnih razgovora, promisljanja i prespavanih noci. Puno kasnije od tog dogadjaja desilo se da se razisla s tim deckom iz nekih sasvim drugih razloga.
Danas je ta osoba sretno udana za nekog drugog covjeka i majka troje prekrasne djece.
Nikada nije pozalila zbog odluke koju je jednom donijela, a njen zivot joj moze samo potvrditi da je odlucila pravilno.
Druga meni bliska osoba je nakon dugog niza godina, koje je provela sama nakon propalog braka bez djece, konacno srela osobu sa kojom je pozeljela jos jednom stupiti u brak. Tada je vec presla cetrdesetu i vise nije razmisljala o djeci. Ali, nekim cudom, desilo se da je ostala trudna. Ipak, potpuno neshvatljivo svima bliskim joj ljudima, ukljucujuci i mene, donijela je odluku da nece riskirati svoj zivot, ma koliko taj rizik mozda bio mali i da ce napraviti abortus - potpuno svjesna da je to vjerojatno njena jedina sansa da ikada ima svoje djete.
Iskreno, cesto razmisljam o njenim razlozima za takvu odluku i meni se osobno ni jedan razlog ne cini dovoljno uvjerljivim, ali ono sto sigurno znam je to da ona sama nikada nije pozalila sto je donijela takvu odluku. I da danas i dalje zivi svoj zivot punim plucima.
Ono sto ja mogu zakljuciti iz ovih prica je to da je bitno donijeti svoju vlastitu odluku. A kada je odluka jednom donesena onda svoj zivot jednostavno trebamo zivjeti dalje.
[Vrh]
summer
Postano: ned pro 16, 2007 6:35 pm Naslov:
marta je napisala/o:
I moja mama je napravila abortus. Moja baka jedno desetak. Ako ne i vise. Bilo bi tocnije reci da je desetak godina redovito isla na abortuse. Ali ja ne smatram da zbog toga trebam stati na neciju stranu.
Da, to su moje mama i baka. A ja sam ja.
Nisam ja na strani izbora radi moje mame.
Samo mi smeta takvo olako karakteriziranje. Ja vjerujem da odluke o abortusu nisu donesene olako, kako bi se to ovdje dalo zakljuciti.
Osoblje foruma
Postano: ned pro 16, 2007 6:38 pm Naslov:
Aurora* je napisala/o:
Ono sto ja mogu zakljuciti iz ovih prica je to da je bitno donijeti svoju vlastitu odluku. A kada je odluka jednom donesena onda svoj zivot jednostavno trebamo zivjeti dalje.
X
zmaj
Postano: ned pro 16, 2007 6:39 pm Naslov:
dal svatko može sa svojim tijelom radit što hoće?
[Vrh]
flower
Osoblje foruma
Postano: ned pro 16, 2007 6:39 pm Naslov:
Citat:
Mnoge žene koje počinje pobačaj ne osjećaju etičke dileme prije, ali sve ih osjećaju poslije.
ima o tome relevantnih pih. istrazivanja koja to ne potvrdjuju - neke zene osjecaju jak osjecaj krivnje, neke ne...kazu da je razlika u razini samosvijesti i samopostovanja. ako si sigurna u svoju odluku i osoba koja svjesno ulazi u to onda nema krivnje.
nesigurne i osobe koje nemaju samopostovanja sklonije su krivnji.
u svemu sad mogu naći nešto lipo
i reći živote dobar ti dan.
princeza ratnica 13.05.2002.
[Vrh]
zmaj
Postano: ned pro 16, 2007 6:49 pm Naslov:
vrlo relativno
ima plemena kanibalski nastrojena
uvjereni su da čine pravu stvar
nema krivnje
čine li dobro??
[Vrh]
Zdenka2
Postano: ned pro 16, 2007 6:50 pm Naslov:
flower je napisala/o:
Ove žene o kojima sam ja govorila nisu nesigurne i bez samopoštovanja. Uopće ne. Rekla bih samo da imaju savjest.
[Vrh]
apricot
Osoblje foruma
Postano: ned pro 16, 2007 6:53 pm Naslov:
Zdenka2 je napisala/o:
Rekla bih samo da imaju savjest.
ovo je ipak predrasuda prema onima drugima
Bubica
Postano: ned pro 16, 2007 9:09 pm Naslov:
Citat:
sigurno, posebice ako se čovjek s tim činom ne može pomiriti "cijeli život". osobe svjesne svog čina, pa da je riječ i samo o "savjesti", proći će kroz neki proces žalovanja ali će si svoj čin ipak s vremenom posloziti u glavi i nastaviti će živjeti sa svojim odlukama- u tome će im sigurno pomoći primjereno samopoštovanje i sigurnost u sebe. [/quote]
ivarica
Osoblje foruma
Postano: ned pro 16, 2007 9:13 pm Naslov:
mendula je napisala/o:
mama courage je napisala/o:
zato jer u svijetu postoji očigledan trend da nečiji (vjerski) osjećaji budu dovoljno jaki da mijenjaju legislativu.
Mislim da je Luna evidentan primjer da vjera ima marginalan utjecaj na pro life stav (možda ne marginalan, ali ne u osnovi presudan).
pa ne trebas doci na nas forum i upoznat lunu da bi to skuzio
dovoljno je povezati dvije brojke: postotak vjernika u hrvatskoj (skoro pa 95% svih vjera) i jako velik broj pobacaja
[Vrh]
Mamasita
Postano: ned pro 16, 2007 10:10 pm Naslov:
Zdenka2 je napisala/o:
Rasprave u stilu kad „za mene“ počinje život su najobičniji sofizmi i žmirenje pred činjenicama. Ne počinje život „za mene“ i ni za koga, nego naprosto počinje onda kada počinje. Činjenica da je čovjek živ od začeća je znanstveno dokazana i utemeljena i obrađena u brdu literature. Uvijek s istom nevjericom promatram kako mnogi inače zdrava razuma pragmatično odbacuju tu činjenicu.
u pravu si.
mea culpa, brzinski sam odgovarala na pitanje.
dakle htjela sam reci da po meni plod postaje osoba u trenutku kada postane fetus.
a zivot je svuda oko nas, nadam se da necemo raspravljati o tome kada pocinje zivot. i spermij je ziv, i jajna stanica je ziva...
dijanam
Postano: ned pro 16, 2007 10:32 pm Naslov:
Bubica je napisala/o:
Citat:
sigurno, posebice ako se čovjek s tim činom ne može pomiriti "cijeli život". osobe svjesne svog čina, pa da je riječ i samo o "savjesti", proći će kroz neki proces žalovanja ali će si svoj čin ipak s vremenom posloziti u glavi i nastaviti će živjeti sa svojim odlukama- u tome će im sigurno pomoći primjereno samopoštovanje i sigurnost u sebe.
[/quote]
ne radi se tu ni o krivnji s kojom "nesigurne osobe bez samopostovanja" zive, niti o tome da takve osobe ne znaju nastaviti zivjeti sa svojim odlukama. To je neka druga kategorija koja se bas ne moze objasniti s par psiholoskih istrazivanja i šupljih teorija.
Izgleda mi prilicno jadno pokusaj da zene koje iza cina pobacaja osjecaju krivnju strpamo u kos "nesigurne i bez samopostovanja" i tako opet malo pogladimo svoju savjest i svoje pravo na slobodu i svoje pravo na izbor, svoje pravo na pravo.....................
Postano: ned pro 16, 2007 10:39 pm Naslov:
da i s vama podijelim ovo:
odite malo na ovu temu i procitajte samo zadnju od 102 stranice na kojima roditelji djece sa sindromom Down dijele iskustva, redom zaljubljeni i ponosni na svoju djecu. Igrom slucaja, na ovoj zadnjoj stranici jedna mama stavlja link i prenosi sljedeci tekst:
Citat:
nego... evo sto sam ja nasla...
http://www.prenatalpartnersforlife.o...Billboards.htm
ili prevedeno (sklepano na brzinu pa najte zamjeriti na gram i sl. pogreskama):
Dragi Prijatelji,
Prenatal Partners for Life ponosni su i uzbudjeni sto susponzoriraju nacionalnu billboard kampanju zajedno sa Pro-life Across America, sa djetetom s Down sindromom u glavnoj ulozi.
Pro – life Across America poznata je diljem zemlje po svojim suosjecajnim billboardima koji spasavaju zivote. Ovo je prvi puta da su u glavnoj ulozi prelijepe bebe s posebnim potrebama u pokusaju edukacije ljudi da je SVAKO dijete napravljeno na sliku i priliku Bogu i ima svoje mjesto i svrhu u svijetu.
Danas se govori da je maternica jedna od najopasnijih stvari na svijetu za dijete. To je posebice istinito za djecu kojoj se prenatalno dijagnosticiraju stanja poput Down sindroma. Istrazivanja pokazuju da 90% te djece biva pobaceno. Obzirom da se sve ranija prenatalna testiranja preporucuju svim trudnim zenama, vjerojatnost je da ce ta brojka porasti. Svijet je u opasnosti da ostane bez mnogih od te dragocjene djecice koji nas uce bitnu lekciju o zivotu i ljubavi. Oni odista jesu nasi duhovni ucitelji i svijet ih očajnički treba.Ova nacionalna kampanja od 300-600 billboarda prikazat ce posebno dijete zajedno sa pozitivnim, uvjerljivim porukama koje pružaju podsku, informaciju i ohrabrenje onima koji odabiru zivot. Molim vas, mozete li nam pomoci spasiti ovu dragocijenu djecicu?
Mnogi ljudi ne znaju da postoji lista cekanja onih koji zele usvojiti dijete s Down sindromom. Milijuni ljudi ce vidjeti billboarde i misli i srca ce se promijeniti.
I sto je najbitnije, dragocijeni zivoti ove posebne djecice bit ce spaseni.
Uz Vasu pomoc, mozemo stvoriti autenticnu atmosferu ljubavi za sav zivot.
Hvala vam i Bog vas blagoslovio...
Mary Kellet
Prenatal Partners for Life"
http://www.forum.hr/showthread.php?t=118321&page=102
Postano: ned pro 16, 2007 10:52 pm Naslov:
Zdenka2 je napisala/o:
U ovom pitanju postoje dvije razine diskusije, jedna je etička, a druga politička. Mislim da nije u redu argumente s jedne strane prebacivati na drugu. Politička odluka o dopuštanju pobačaja je pragmatična odluka kojom se bira „manje zlo“, međutim, ti politički razlozi nimalo ne dokidaju teške etičke dileme o pobačaju. Kad razmišljam o pobačaju uopće ne mogu shvatiti kako je moguće s lakoćom odmahnuti rukom na pitanje ljudskih prava začete djece i zamišljam neku buduću civilizaciju više od naše osjetljivu na ljudska prava koja će s gađenjem gledati na taj barbarizam u razmišljanju i postupanju. U diskusiji su se pojavljivale izjave kao „mrzim moraliziranje“. Pitam se što to znači, možda to da pobačaj ne povlači nikakve etičke dileme? Ili se one ne smiju glasno izgovarati, jer to nije politički korektno? Pravo na izbor? Da, naravno, žena može izabrati hoće li imati dijete ili ne. Tome služi kontracepcija. Ali kad je dijete već tu, kakvo pravo na izbor roditelj ima? Ja imam dvoje djece i više ne mogu izabrati da imam jedno ili nijedno. Odlučivanje o vlastitom tijelu? Da, naravno. Odlučivanje o tuđem tijelu i životu? Ne, naravno. Druga osoba ima svoj vlastiti integritet i ljudska prava. Od onda kada počinje živjeti, a ne od onda kada dobije ime i dokumente. Rasprave u stilu kad „za mene“ počinje život su najobičniji sofizmi i žmirenje pred činjenicama. Ne počinje život „za mene“ i ni za koga, nego naprosto počinje onda kada počinje. Činjenica da je čovjek živ od začeća je znanstveno dokazana i utemeljena i obrađena u brdu literature. Uvijek s istom nevjericom promatram kako mnogi inače zdrava razuma pragmatično odbacuju tu činjenicu. Tu su mi potpuno nebitna vjerska uvjerenja, jer se ne radi o vjeri ni o crkvenim propisima nego o osnovnim pravima čovjeka. Znanstvena činjenica o početku života je, dakle, tu, a rasprava se vodi na pravnoj i političkoj razini, odnosno nije u pitanju kada počinje ljudski život nego hoće li se čovjeku priznati ljudska prava od početka njegova života. Nemojmo se praviti gluhi, slijepi i luditi i tvrditi da nije tako. A argumenti o tome kako dijete može nekoj majci i ocu otežati život zbog siromaštva, bolesti ili nekog oštećenja su dno dna. Naravno da može otežati i otežava, to nam je svima jasno, ali što to znači u pogledu prava drugog čovjeka na život? Jesmo li slobodni zatući svakoga tko nam otežava život? Ne, nismo, bit će odgovor, jer onaj tko ima ime i dokumente ima i prava, a onaj čiji život u potpunosti ovisi o volji majke/oca, nema ih.
Potpisujem
[Vrh]
mendula
Postano: ned pro 16, 2007 11:10 pm Naslov:
I meni.
ivarica je napisala/o:
mendula je napisala/o:
mama courage je napisala/o:
zato jer u svijetu postoji očigledan trend da nečiji (vjerski) osjećaji budu dovoljno jaki da mijenjaju legislativu.
Mislim da je Luna evidentan primjer da vjera ima marginalan utjecaj na pro life stav (možda ne marginalan, ali ne u osnovi presudan).
pa ne trebas doci na nas forum i upoznat lunu da bi to skuzio
dovoljno je povezati dvije brojke: postotak vjernika u hrvatskoj (skoro pa 95% svih vjera) i jako velik broj pobacaja
Tako je. I zato, što se mene tiče, vjeru možemo komotno ispustiti iz priče.
Ma uostalom, Zdenka je već napisala (i moj) summa summarum ovog pitanja, ostalo je operativa. Koju ja osobno ne znam riješiti, kao ni optimalne poljoprivredne poticaje, prometnu signalizaciju milijunskih metropola i većinu drugih pitanja koja obično prepuštamo stručnjacima. I koji to ne riješe savršeno, ali se u iole prihvatljivom rješenju drže stožernih moralnih principa.
[Vrh]
leonisa
Osoblje foruma
Postano: ned pro 16, 2007 11:54 pm Naslov:
marta je napisala/o:
Potpisujem.
x
Zmaj je napisala/o:
mislim da ono što na prvom mjestu ubojicu čini ubojicom je namjera. budući da kod nehata nema namjere, ne mogu nekoga nazvati ubojicom. samo nesretnim spletom okolnosti dođe do nesretnog slučaja. nažalost.
uf, uf, uf..... sta onda ni jedan od onih hit and runn vozaca nije ubojica jer nije imao namjeru nekoga pregaziti kad je sjeo/stao (jahta, gliser) za volan/kormilo? ili nije nikog ubio, vec je samo....okoncao zivot svojim ponasanjem iz nehaja...
u slucaju kojeg je mamasita spomenula i na koji si se sa ovakvim odgovorom nadovezala, pravi odgovor bi trebao glasiti: majka bi trebala svaki put prije nego zapocne terapiju provjeriti da li je trudna. onako kako (olako) daje potpise u knjigu izjava prije nego li ode na rengen. naravno govorimo o turbo sega mega savjesnoj zeni/majci....
pandorina kutija, velim ja. zbog toga rijec "ubojstvo" ne pise na njoj.
mala od majica
9 mjeseci jedno, u rodilistu zajedno
[Vrh]
seni
Postano: pon pro 17, 2007 12:26 am Naslov:
Zdenka2 je napisala/o:
U ovom pitanju postoje dvije razine diskusije, jedna je etička, a druga politička. Mislim da nije u redu argumente s jedne strane prebacivati na drugu. Politička odluka o dopuštanju pobačaja je pragmatična odluka kojom se bira „manje zlo“, međutim, ti politički razlozi nimalo ne dokidaju teške etičke dileme o pobačaju.
sa dvije razine diskusije se sasvim slazem.
takode mislim da su svi svjesni teskih etickih i drugih dilema. ta da se politicke i zakonodavne odluke donose nakon dugih razmatranja i odvagivanja svih aspekata i svih mogucih posljedica.
a upravo mi se cini da neki u diskusiji ne razumiju bit donosenja i provodenja politickih i zakonodavnih odluka, u smislu da bi ih mijenjali, bez da objasne kako bi ih provodili i kakve bi rezultate te odluke polucile.
[/quote]Kad razmišljam o pobačaju uopće ne mogu shvatiti kako je moguće s lakoćom odmahnuti rukom na pitanje ljudskih prava začete djece i zamišljam neku buduću civilizaciju više od naše osjetljivu na ljudska prava koja će s gađenjem gledati na taj barbarizam u razmišljanju i postupanju. [/quote]
ja u raspravi ne primjecujem da netko olako odmahuje na pitanja ljudskih prava zacete djece.
buduce civilizacije ce mozda na puno toga gledati kao na barbarizam, kao sto i mi sad na neke stvari iz proslosti ljudske civilizacije tako gledamo.
i ratovi ce im se ciniti barbarski. u kojima mi svi sudjelujemo ili smo sudjelovali i slavimo ih kao pobjede dobra nad zlim, mada smo u tim ratovima pobili tisuce nevinih ljudi.
pa u tom slucaju globalno gledajuci eticki neupitan stav:
"Odlučivanje o vlastitom tijelu? Da, naravno. Odlučivanje o tuđem tijelu i životu? Ne, naravno. Druga osoba ima svoj vlastiti integritet i ljudska prava."
vise "ne vrijedi".
ovim, naravno ni u kojem slucaju ne povlacim paralele izmedu pobacaja i rata, (ovu neparalelu naglasavam, da ne krenu opet prepucavanja tko ce ce kome bolje "odgovoriti" kao u chatu) vec ukazujem na to da i etika nije tako jednostavan, niti jednoznacan pojam. (a da ne govorim o tome, da razlicite grupacije ljudi i etiku tumace na razlicite nacine)
[Vrh]
seni
Postano: pon pro 17, 2007 12:50 am Naslov:
i jos da dodam, moral je produkt ljudske civilizacije (neki tvrde evolucije). drugaciji je bio u starom egiptu, ili grckoj, drugaciji u davnim kineskim dinastijama, drugaciji je danas i u nekim aspektima ce biti drugaciji za 100 ili 1000 godina.
[Vrh]
Mamasita
Postano: pon pro 17, 2007 12:55 am Naslov:
dijanam i meni je ds tesko razumljiv razlog za pobacaj.
zalosno je sto velika vecina onih koje se odluce ne pobacaj stvarno znaju jako malo ili ne znaju nista o djeci s down sindromom.
ali da se ja vratim onome sto mene muci.
ta tvrdnja da je abortus ubojstvo.
covjek koji je u stanju ubiti dijete je po meni monstrum i to onaj najgore vrste.
nikako ne mogu prihvatiti tvrdnju da je embrio=dijete i da je abortus=ubojstvo, jer to bi znacilo da sam okruzena monstrumima, jer imam toliko prijateljica, poznanica kao i clanica uze i sire rodbine koje su abortirale da ih ne mogu nabrojati na prste (rucne i nozne).
a sto mi je najgore od svega, kad odem malo dalje u tom svom razmisljanju, dolazim do zakljucka da ja ne bih ni postojala da nema abortusa, tj. da moja mama u mladosti nije abortirala, ja se kasnije ne bih ni rodila. postojim li onda ja zahvaljujuci cinjenici da je moj brat/sestra ubijen/a??? brrrrrrrrr grozim se ovakvog razmisljanja, ali ne mogu si pomoci.
ne, ne mogu nikako prihvatiti tvrdnju da je ab ubojstvo.
da je embrij dijete zene bi to nekako osjecale i znale i sigurno ne bi tako masovno ubijale vlastitu djecu.
seni
Postano: pon pro 17, 2007 1:37 am Naslov:
[quote="a zakaj"]
sa seni se ne bih slozila u nacinu argumentacije: to sto ce dijete biti nevoljeno jer je nezeljeno, nije po meni valjan argument. Nitko ne moze znati koliko ce neki zivot biti vrijedan dok jos nije ni zapoceo.
[quote]
ponukana vasim reakcijama, ponovo sam procitala svoj post.
[quote="seni"]
iz razloga sto je po mom razmisljanju smisao rodenja djeteta u tome, da bude rodeno kao zeljeno, ljubljeno i voljeno dijete. i ima makar potencijalnu veliku sansu za sretno djetinstvo.
i to pravo na voljenost, ljubljenost i zeljenost je po meni pravo, koje je iznad prva na (bilo kakav) zivot.
pa se ja pitam koji je smisao ideologije, koja u ime nekog idealiziranog, apsolutistickog, filozofskog, jednodimenzionalnog "prava na zivot" (koje ponekad zvuci kao samo sebi svrha) zametka, embrija, nerodenog djeteta, djeteta (kako ga vec tko naziva), zagovara rodenje nezeljene djece? [quote]
da, kad ga sada citam, mislim da sam ga nespretno srocila u smislu da bi samo "zeljenost" bila kriterij.
ne bih ga sad potisala.
i mislim da sam progovarala "iz svojih cipela", upravo ono sto inace ne zagovaram.
tijek mojih misli je bio:
posto se bas nitko u diskusiji, kokos, jaje, mravi i ostalo nije pitao, a sto s djetetom koje se rodi nezeljeno, bude napusteno, dano u dom ili slicno, pokusala sam gledati situaciju iz perspektive djeteta. i usla sam u vlastite cipele, jer da sam ja dijete, ne bih zeljela biti rodena, ako sam nezeljena.
i usla sam u vlastite cipele, jer ne mogu ni zamisliti da bih ja, ma sto da se desi, svoje dijete napustila, dala u dom, ili mu opcenito uskratila ljubav, njeznost, sebe...i ne mogu zamisliti da bih imala dijete iz ikakvog drugog razloga osim zeljenosti, voljenosti i ljubljenosti.
da skratim pricu, ono sto sam zapravo htjela staviti na razmatranje je pitanje sto se dogada s djetetom ako ga majka rodi , a ne zeli.
i da li su opcije radanja, te napustanja i davanja u dom sa svim konzekvencama koje takve odluke nose sa sobom, prihvatljive svima?
i da li je moguci tezak i tuzan zivot samog djeteta igra neku ulogu u odlucivanju?
[Vrh]
mama courage
Postano: pon pro 17, 2007 2:00 am Naslov:
anvi,
nije da ti ne vjerujem za ove raritete. priroda nas zna iznenaditi i čuda se događaju, nego se postavlja pitanje da li bi ti kod vanmaterične trudnoće vjerovala tim čudima il ipak citiram: "reagirala na vrijeme".
Citat:
Ranije je netko spomenuo (mc?) da postoji tendencija da se kriteriji za ab postrože u smislu dozvoljenog vremenskog trajanja trudnoće za legalni ab.
Radi se o tome da znanost grabi naprijed ogromnim koracima, i stalno doznajemo nešto novo, pa tako i o embrionalnom razvoju i početku života. Što više znanost zna, to se više ta granica spušta, a zakoni samo prate znanstvene spoznaje (premda u tome kasne, što nije ni čudno ako se uzme u obzir vrijeme potrebno za promjenu zakona.)
ne u smislu dozvoljenog vremenskog trajanja, nego u smislu zabrane ab. crkva u hrvata stalno lobira u tom smjeru kod njenih simpatizera u saboru.
da, i možda u isto vrijeme znanost bude još napredovala i po pitanju kontracepcije i po pitanju prenatalne dijagnostike i po pitanju prenatalne skrbi i čega sve ne. možda se budući život bude samo "mućkao" u staklenim čašicama...
AdioMare je napisala/o:
Kako ti tu miriš svoju savjest?
Poželiš da se cura nije ni rodila? Sori, bezobrazna sam, sori još jednom.
ako joj ne mogu pomoći i to ne samo jednokratno donacijom, onda neću uopće suditi o njenom životu - niti pozitivno niti negativno. što znamo što bi bilo kad bi bilo i što je ona sve morala preživjeti u svom životu, to ostavimo njoj...
Citat:
patnja je SASTAVNI dio života, kao i smrt!! kao i bolest!! a čovjek je tu da preuzme odgovornost i učini ovaj svijet ljepšim mjestom za življenje!!
pa nitko ti ne brani da ne udomiš jedno bolesne djece iz bistrice.
i ostale proliferice... kad nađete vremena između posla i ručka, trćeći u kupovinu, i razvlačeći zarađeno do sljedeće plaće, a u kroničnom nedostatku igranja s vlastitom djecom, umorne, neispavane, ponekad i u svađi s najdražim... udomite ozbiljno bolesno dijete. to se nameće kao jedini logičan zaključak ove rasprave...
summer je napisala/o:
AdioMare je napisala/o:
summer je napisala/o:
Lijepo je procitati u sta se 'ne osudjujem' iz nekih postova pretvorilo.
Pretpostavljam da misliš na mene.
Bilo bi pošteno da se konkretno izjasniš na koju moju rečenicu, misao ili riječ točno misliš, ne pomaže mi tvoje dežurstvo u sjeni.
Ne mislim direktno na tebe, vec na ton citavog topica, mada se i tvoj izmijenio (ili ga ja slovima na ekranu pridajem drugacijeg no prije). Od ukljucenja nekih forumasica, protiv cijih tvrdnji nitko iz tog 'tabora' nije digao glas.
Od neosudjivanja i postupak nije covjek, dosli smo do nedostatka ljubavi, neodgovornosti, ciste komocije, ubojica, je*anja na sve strane, zasluzivanja da se umre na mesarskom stolu jer se sirilo noge bez razmisljanja i slicno.
Zao mi je sto nemam vremena vise pisati, ali citate mi se ionako ne bi dalo izvlaciti.
Moja mama je napravila abortus. O razlozima necu, ne ticu se nikog. Eto, dodijelite joj pridjeve koje hocete iz vase liste, okarakterizirajte je ovako ili onako, ostaje zena koju obozavam, razumijem, sa srcem sastavljenim od ciste ljubavi.
Ponavljam se, nezamislivo mi je zenu koja ne zeli ni trudnocu ni dijete, prisiliti da rodi. Nek rodi, pa ga da roditeljima, nek rodi, pa ga da na usvajanje - ali ona ga ne zeli nositi, ne zeli roditi, ne zeli postati majkom.
potpisujem od riječi do riječi.
Citat:
sto je sa potpomognutom oplodnjom i smrzlicima
da... jel smrzlići kuže kroz epruvetu lječnike ? jel to nije način mučenja ?
apricot je napisala/o:
Zdenka2 je napisala/o:
Rekla bih samo da imaju savjest.
ovo je ipak predrasuda prema onima drugima
ni prva ni zadnja... nevermind...
Citat:
seni
Postano: pon pro 17, 2007 2:09 am Naslov:
dijanam je napisala/o:
seni je napisala/o:
dijanam je napisala/o:
Ja ne vjerujem, ja znam da je pobacaj ubojstvo.
Ne osudjujem zene koju su ga ikad ucinile, ali mi je itekako stalo dok je u meni zivota nametnuti ovaj moj gore izreceni stav kome god mogu. I cvrstog sam uvjerenja da pobacaj treba zabraniti! Pljesnivi podrumi, mesarski nozevi i vjesalice su samo jadna floskula ovoga svijeta koji nema mrvicu hrabrosti i ljudskosti ni za puno manje stvari.
Mi smo bića valjda stvorena za shopping centre.
Oprostite na sarkazmu, valjda mi drugo nije ostalo nakon citanja ovoga.
dijanam, zasto ne osudujes zenu, ako mislis da je pocinila ubojstvo?
da li bi osudivala nekoga tko bi recimo sada na cesti iz pistolja ubio dva slucajna prolaznika?
da li globalno ne osudujes druge ljude, ili zene koje su napravile pobacaj ne osudujes iz nekog specificnog razloga?
seni, globalno ne osudjujem, a osobito ne zene koje su napravile pobacaj. Duboko vjerujem u os Dobra u svakom covjeku. Vjerujem da cin ubojstva proizlazi iz dubokog unutrasnjeg razdora i odvojenosti od te osi. Kada se drustvo prema zivotu ne bi postavljalo onako kako spominje mamma juanita te odvojenosti bi bilo manje.
dijanam, razmisljala sam o ovom sto si rekla i onom sto sam te pitala.
razumijem to tvoje "globalno ne osudujem". bez obzira sto imam svoj eticki kodeks, kao i svtko od nas, trudim se razumjeti i ono sto mi je samoj neprihvatljivo.
medutim, ja u ovog gore navedenog hipotetskog covjeka koji upuca prolaznike, smatram i dozivljavam ubojicom.
zene koje znam da su imale pobacaj ne smatram ubojicama. neke od njih su odlicne mame, i krasne osobe.
i primjecujem da nitko svoje mame, bake, prijateljice, poznanice, bez obzira sto ne odobrava njihovu odluku o pobacaju, ne smatra monstrumima, zlocinkama, zlim osobama, ubojicama.
razmisljam zasto i kako.
[Vrh]
seni
Postano: pon pro 17, 2007 2:29 am Naslov:
ronin je napisala/o:
seni je napisala/o:
pa eto, ako nekoga jos zanima i nesto drugo osim vikanja, i imao bi nesto za reci, bilo bi mi drago, kad bi odgovorio/la na moj zadnji post.
seni.pitala si za alternativu.što bi se dogodilo kad bi se abortus stavio van zakona.
u prvom redu,drastično bi se smanjio broj pobačaja.
nemam nikakve statistike, ali po onome sto citam, ni u jednoj zemlji koja nema pravo na legalni pobacaj, se broj pobacaja nije smanjio.
dakle, nelegalnost pobacaja moze iskazati eticke postulate grupe/drzave, ali nije mehanizam kojim se moze smanjiti stopa pobacaja.
[Vrh]
seni
Postano: pon pro 17, 2007 2:48 am Naslov:
zmaj je napisala/o:
ak ste već toliko "milosrdne", a što onda ne posjećete ta stabla što donose "loš" plod. jer, sam plod nije kriv što je takav i ne zaslužuje tretman "nisi onakav kakvog sam te zamislila. ugasit ću te"....
tko smo to mi i tko si to ti?
pristojnost nije samo nacin ophodenja, ona je i nacin razmisljanja.
[Vrh]
seni
Postano: pon pro 17, 2007 2:52 am Naslov:
Riana je napisala/o:
osim da život u očima mnogih ima jako malu odnosno nikakvu vrijednost.
tko su to mnogi? cemu sluze ove izjave?
egu?
razmisljati je tesko, suditi je lako. pa bi svi sudili.
[Vrh]
Prethodni postovi: Svi postovi1 dan7 dana2 tjedna1 mjesec3 mjeseca6 mjeseci1 godina Prvo najstarijePrvo najnovije
RODA - Početna
-> Kamo s ovim? Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 23, 24, 25 Sljedeće
Stranica 9 / 25.
Forum(o)Bir: Izaberite forum VAZNO!----------------Pravila ponašanja Udruga RODA----------------O UdruziRodine podružnice - Rodine aktivnosti širom RHŽelim! VOLONTIRATI u RodiUdruga i medijiRodine aktivnosti, akcije & projektiRoda za roditelje - Rodina edukativna dogadjanjaSamofinanciranje - Rodina pusa, Rodin zagrljaj - Prodaja pelena, marama, majica i ostalih rodinih artikalaSamofinanciranje – Rodina rasprodajaSponzorstva i donacije - prikupljanje sredstava i resursa potrebnih za rad Udruge kroz podršku zajedniceKako se uredjivalo rodino gnijezdo5za5 - Rodinih prvih pet godinaRodini pravni savjetiKomentari na tekstove s portala Drugi u akciji----------------Druge udruge i pojedinci u akciji Potpomognuta oplodnja----------------Potpomognuta oplodnja Posvajanje djeteta----------------Posvajanje djeteta Trudnoca----------------Prije začećaProblemi u trudnoćiInformacije, vijesti, pitanja o trudnoćiKružoci trudnica Sve o porodu----------------PorodPriče s porodaRodilištaNakon poroda Dojenje----------------Općenito o dojenjuProblemi i poteškoće kod dojenjaProduženo dojenjeZaštitimo dojenje Prehrana----------------DohranaRecepti Djeca i roditelji----------------Izazovi roditeljstvaKreativni kutakNošenje djeceDobne skupine (0-1)Dobne skupine (1-3)Dobne skupine (3-6)Dobne skupine (6-9)Dobne skupine (9-13)Dobne skupine (13-18)Blizanci, trojke, četvorke...Jednoroditeljske obiteljiDjeca s posebnim potrebama Jaslice/vrtic/skola----------------Jaslice, vrtići, tete čuvaliceŠkola Zdravlje----------------Zdravlje djeceSve o pelenama i (ne)korištenju istihZdravlje odraslihIntimna njega ženaA što kaže priroda Autosjedalice----------------Autosjedalice Ostalo----------------4 kuta našeg domaDa se predstavimoČestitamo!Kamo s ovim? Problemi s forumom?----------------Mjesto za testiranjeAdmin vam pomaže u nevoljiObavijesti administratora
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.