-
Pa fali str 10
pa evo 11
Ovo je G o o g l eova privremeno spremljena stranica http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...225e3db4aead40 od 7 sij 2008 06:02:09 GMT.
G o o g l eova privremena memorija je snimak web stranice napravljen prilikom pretraživanja weba.
Stranica se u međuvremenu možda promijenila. Kliknite ovdje za trenutačnu stranicu bez isticanja.
Ova spremljena stranica može biti povezana sa slikama koje više nisu dostupne. Kliknite ovdje za text.
Kako biste postavili vezu ili knjižnu oznaku za ovu stranicu, koristite sljedeći url: http://www.google.com/search?q=cache...lnk&cd=5&gl=hr
Google nije vezan uz autore ove stranice niti je odgovoran za njezin sadržaj.
Ovi pojmovi pretraživanja su istaknuti: neka mi netko objasni razliku zmaj
--------------------------------------------------------------------------------
RODA
Roditelji u akciji
www.roda.hr Pretražnik Članstvo Korisničke grupe Registracija
Profil Privatne poruke Login
Zadnje vijesti:
Sjedalica glavu čuva
Radionica o platnenim pelenama
Božićni štand u Splitu
Još jedan varaždinski porod
Neka mi netko objasni razliku
Idite na Prethodno 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 23, 24, 25 Sljedeće
RODA - Početna
-> Kamo s ovim?
Prethodna tema :: Sljedeća tema
Autor/ica Poruka
mama courage
Postano: pon pro 17, 2007 9:41 am Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
zmaj je napisala/o:
ko je o tom odlučio
tko odlučuje da se dijete rodi ?
tko odlučuje da uopće zatrudni ?
jel žena samo uterus ? pa će i o tome odlučivati netko drugi ?
naslovnica šterna: mi smo abortirale
Citat:
Pomažem bližnjem svom i potrebitom koliko god je u mojoj moći. Isto očekujem od drugoga. Ako si iznuđivala neke konkretne primjere, neću ti ih iznositi
opa, imamo disklaimer!!!: "koliko god je u mojoj moći"... otkad je to sad bitno ???
samo s udomljenjem te osobe i doživotnom skrb o njoj bi bila dosljedna svojih riječi. ako bi već za nekog iznijela i trudnoću... il ako ne vidiš problem dati dijete na posvojenje - što ne usvojiš (udomiš) jedno takvo - odbačeno? moći su tu nebitne, sve se može, kad se hoće.
p.s. ja sam tebi dala odgovor. ne poznam dotičnu dovoljno dobro nit je moje da joj bilo što predlažem, al ne bih je osuđivala i da je s 15 pobacila. lako moguće da bih joj od svih mogućnosti koje joj se nude i ovu spomenula.
nego nitko da mi odgovori na zakonsku regulativu zabrane ab. kako bi to izgledalo ? nema ab ni u kom slučaju ? pilula ? spirala ? ajd, zmaj, reci koju pametnu...
Citat:
meni je nejasno zašto se mc ne zalaže za legalizaciju prostitucije?? u igri su odrasli. jedan daje, drugi prima. i nikom ne štete
mada ne vidim što ovo ima veze s ab, jako, jako kratko ću ti odgovoriti i to samo na jedan aspekt: o kakvoj legalizaciji mi ovdje pričamo kad velika većina prostitutki je ILEGALNO i putem trgovanja ženama uopće došla u zemlje gdje ih se tjera na prostituciju.
Citat:
ako bi bili podjednako zastupljeni muški i ženski bordeli
a to što nisu podjednako zastupljeni il što recimo muškarci nisu ti koji se većinom bave time - također sve govori.
Citat:
legalizacija droge
ja sam za dekriminalizaciju lakih droga. i sad je dosta na te teme. il hoćeš još broj mojih gaća ?
AdioMare
Postano: pon pro 17, 2007 9:49 am Naslov:
mama courage je napisala/o:
"... otkad je to sad bitno ???
samo s udomljenjem te osobe i doživotnom skrb o njoj bi bila dosljedna svojih riječi. ako bi već za nekog iznijela i trudnoću... il ako ne vidiš problem dati dijete na posvojenje - što ne usvojiš (udomiš) jedno takvo - odbačeno? moći su tu nebitne, sve se može, kad se hoće.
Bitno je tvojim očima nevidljivo.
Kada bi bilo sto onih kao ja i samo jedan kao što si ti; malo ja, malo on, malo mi... kao društvo, draga MC, i bez tebe bi odlično funkcioniralo. Ali vjerojatno ima previše onih koji gledaju svoja posla.
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 9:50 am Naslov:
AdioMare je napisala/o:
Leonisa, ti daješ čovjeku na volju abortirati u jednoj čistoj situaciji, bez trunčice ikakvih primjesa, a onda bi to sve preskočila kao nevažno i nastavila rješavati složenac.
Složenac može i u hodu. Možda ga ne bude bilo u mjeri koju napuhujete?
mozes li mi molim te pojasniti...nisam jos danas popila kavu
inace ja sve to skupa, u jednom velikom obujmu vidim kao jedan veliki problem. ne seciram ga. i smatram da rjesenje treba dati odgovor na sva pitanja, a ne prvo jedna pa druga jer ce tako lako nastati, kako se to veli i kad treba i ne treba, rupe u zakonu.
mala od majica
9 mjeseci jedno, u rodilistu zajedno
[Vrh]
zmaj
Postano: pon pro 17, 2007 9:50 am Naslov:
može broj količinski il nosivi??
ab je nasilje nad ženom i plodom
a zdrogsa se svak ko oće, a država brani. ak oću radit sa sobom što hoću, ko mi može zabranit?? i po kojoj osnovi
isto i za prostituciju. to bar nije nasilje
abortiraj i samu pomisao na abortus
[Vrh]
leonisa
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 9:52 am Naslov:
zmaj je napisala/o:
a zdrogsa se svak ko oće, a država brani. ak oću radit sa sobom što hoću, ko mi može zabranit?? i po kojoj osnovi
zasto onda nije dozvoljeno samoubojstvo?
mala od majica
[Vrh]
Storma
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 9:52 am Naslov:
zmaj je napisala/o:
a onaj ko kaže da ima pravo otić na ab prvi il 10put (nije bitno), ne nanosi bol??
meni nanosi bol. zašto ja živim a ta beba ne...
ko je o tom odlučio
sada? zakon, svidalo ti se ili ne. to je necije pravo, i necija odluka.
zanima me samo zasto TI zelis biti ta koja ce odluciti sto je pravo a sto krivo - drugima?
ja nisam toliko hrabra.
Majcarica u hibernaciji
ponosni clan Monitoring ekipe
[Vrh]
vertex
Postano: pon pro 17, 2007 9:53 am Naslov:
AdioMare je napisala/o:
seni je napisala/o:
u chaucheskovoj rumunjskoj su mjesecni ginekoloski pregledi zena u svrhu utvrdivanja trudnoce bili normalna praksa.
Ne moramo mi odsjecati prste kod krađa da bi proveli zakon koji kaže ne otuđuj.
Osim toga, mislim da sam bila jasna u gornjem postu.
Mislim da seni pita kako će točno zakon o zabrani pobačaja pomoći u smanjenju broja pobačaja. Jer ovdje je bitnije spriječiti pobačaj, nego sankcionirati počinitelja.
Inače, ja razumijem o čemu pišu neki od pro-lifera. O prihvaćanju života i ljubavi, onako kako su nam dane, lakše ili teže. I ja želim takav svijet.
O tome je li embrio osoba ili nije, ne možemo se složiti, odnosno o tome da postoji neka granica nakon začeća, svakako manje jasna nego začeće i time puno problematičnija. Moja slika je svakako puno grublja i manje produhovljena od vaše.
Slažem se da je nedopustiva situacija da ab. bude olako nuđen od liječnika kao opcija koja se podrazumijeva ako uvjeti nisu idealni. Želja mi je da abortusa bude upravo nula, i da svatko nađe snage u sebi da prigrli život.
Ali nekome zapovjediti da mora iznijeti neželjenu trudnoću, stvarno neželjenu, meni je to užasno okrutno. Još više, otkad znam što je trudnoća. Eto, meni je to nezamislivo.
I na kraju, mislim da je jako bitno što konkretne mjere znače u praksi. Slažem se sa seni, ako je svrha zakona samo iskazivanje stava, a on ne donosi stvarno smanjenje broja pobačaja, onda je besmislen i čak štetan, jer dovodi u pitanje još više života. Potrebno je educirati, ne samo o kontracepciji, nego i o životnoj odgovornosti i, na kraju, o radosti života. I potrebno je pružiti pomoć ženi ili paru koji je pred odlukom o abortusu.
[Vrh]
zmaj
Postano: pon pro 17, 2007 9:54 am Naslov:
ispravite me ak griješim:
nismo li svi prošli kroz embrio fazu??
pametnome dosta
začeće-embrio-fetus-novorođenće....sve do smrti = to sam ja i ne sramim se svog naslijeđa. a pogotovo ga ne zatirem
sad sam u fazi žene
[Vrh]
zmaj
Postano: pon pro 17, 2007 9:55 am Naslov:
leonisa je napisala/o:
zmaj je napisala/o:
zasto onda nije dozvoljeno samoubojstvo?
isto se pitam
pogotovo jer čovjek ubija i okoliši truje hranu i sve redom...=dakle ipak se legalno mic po mic ubija
[Vrh]
leonisa
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 9:56 am Naslov:
a nije li invazija na tebe kao zenu da te se prisili biti trudnom i roditi ako to ne zelis jer plod u tebi je sve samo ne plod ljubavi i strasti?
za ovaj drugi post...uf...idem si skuhat kavu.....
mala od majica
[Vrh]
Storma
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 9:56 am Naslov:
zmaj je napisala/o:
OT je, al ne mogu da ne komentiram - prostitucija NIJE nasilje? znaci ni ubojstvo prostitutke nije ubojstvo?
Majcarica u hibernaciji
[Vrh]
zmaj
Postano: pon pro 17, 2007 10:03 am Naslov:
Storma je napisala/o:
zmaj je napisala/o:
OT je, al ne mogu da ne komentiram - prostitucija NIJE nasilje? znaci ni ubojstvo prostitutke nije ubojstvo?
pa jel ti znaš uopće što je prostitucija
ti dođeš-daš lovu-ja ti dam neš drugo
[Vrh]
mama courage
Postano: pon pro 17, 2007 10:05 am Naslov:
AM
otkud ti ideja da na osnovu činjenice što sam pro choice zaključuješ da manje činim za društvo nego ti ? da sam jedna od onih koji gledaju svoja posla dok ti "u okviru svojih moći" (naravno ) si društvu vrijednija jedinka ? pa da te mora biti sto ? malo nam ego raste neslućenim brzinama ?
Citat:
Ali nekome zapovjediti da mora iznijeti neželjenu trudnoću, stvarno neželjenu, meni je to užasno okrutno. Još više, otkad znam što je trudnoća. Eto, meni je to nezamislivo.
zmaj, molila sam te da odgovoriš na pitanje...
AdioMare
Postano: pon pro 17, 2007 10:05 am Naslov:
vertex je napisala/o:
Mislim da seni pita kako će točno zakon o zabrani pobačaja pomoći u smanjenju broja pobačaja. Jer ovdje je bitnije spriječiti pobačaj, nego sankcionirati počinitelja.
Ipak mislim, vertex, da velika većina ljudi ima jači nagon za samoopstankom nego samouništenjem.
Rijetki su oni koji si namjerno učine nažao, dokazano je da sebe jako volimo.
Postano: pon pro 17, 2007 10:07 am Naslov:
mc ja sam ti još u čudu zbog samog čina ab
a i trebam do dr jer sam neš u komi
pa čim porazmislim o tvom pitanju
eto ti odgovora...
neg, o OT prostituciji: dapače, užitak je . nekom jer zaradi. neko jer ...
[Vrh]
mama courage
Postano: pon pro 17, 2007 10:10 am Naslov:
Citat:
neg, o OT prostituciji: dapače, užitak je . nekom jer zaradi. neko jer ...
de, ne cerekaj se k'o luda na brašno na takvoj ozbiljnoj temi kao prostitucija. btw, žena sigurno najmanje zaradi, osim neku boleščugu.
inače, ne znam što imaš toliko razmišljati, al da ne zagubiš nit... pitala sam te - u slučaju zabrane ab. na koji način bi to bilo zakonski regulirano. bi li postojale iznimke? što bi bilo s the morning after pill ? spiralom ?
eto. čekam.
zmaj
Postano: pon pro 17, 2007 10:13 am Naslov:
to je rizik poslovanja, mc
sad pa pa, idem doc
[Vrh]
AdioMare
Postano: pon pro 17, 2007 10:14 am Naslov:
AM
otkud ti ideja da na osnovu činjenice što sam pro choice
Ne na osnovu te činjenice, nego na osnovu svega onoga što pišeš stojeći iza te činjenice.
Citat:
sam jedna od onih koji gledaju svoja posla dok ti "u okviru svojih moći" (naravno ) si društvu vrijednija jedinka ?
Meni je iskreno i od srca drago da smo se nas dvije ovim tvojim nehotičnim citatom složile što predstavlja vrijednost u jednom društvu. To je, za početak, jako važno.
Meni se ne natječe s tobom. Ne moraš me izazivati.
Postano: pon pro 17, 2007 10:27 am Naslov:
i ostale proliferice... kad nađete vremena između posla i ručka, trćeći u kupovinu, i razvlačeći zarađeno do sljedeće plaće, a u kroničnom nedostatku igranja s vlastitom djecom, umorne, neispavane, ponekad i u svađi s najdražim... udomite ozbiljno bolesno dijete. to se nameće kao jedini logičan zaključak ove rasprave...:
Od tebe stvarno nisam očekivala ovakav "argument", inače znaš raspravljati na nekom nivou...To je kao da je netko od pro-liferica napisao "ostale prochoicerice...odite na barem jedan abortus da na vlastitoj koži vidite kako je to". Mislim, što, ako ne udomim bolesno dijete nemam pravo biti za život? Ako sama ne nosim neki ogroman križ (uostalom, otkud znaš da ga ne nosim? ), moj stav nema težinu? Nikad na zelenu granu s tobom... Nije dobro kad potkrijepim stavove vlastitim primjerom (necijepljenje), ali nije dobro ni kad to ne učinim (abortus/bolesno dijete).
Stvarno me razbjesnio ovaj citirani dio i mislim da ti nije trebao.
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 10:30 am Naslov:
seni je napisala/o:
moja pitanja o provedbi zakona o nelegalnosti pobacaja i njegovim posljedicama su ne filozofske vec operativne naravi.
ako ne zelis odgovoriti na moje pitanje, ili nemas odgovor, sve ok.
Naravno da nemam odgovor, nisam ni tvrdila da ga imam. Samo sam iznijela svoje razmišljanje o toj problematici. Bilo bi divno kad bih imala odgovore na tako teška pitanja.
Bubica
Postano: pon pro 17, 2007 10:41 am Naslov:
Citat:
Bubica je napisala/o:
Citat:
nesigurne i osobe koje nemaju samopostovanja sklonije su krivnji.
sigurno, posebice ako se čovjek s tim činom ne može pomiriti "cijeli život". osobe svjesne svog čina, pa da je riječ i samo o "savjesti", proći će kroz neki proces žalovanja ali će si svoj čin ipak s vremenom posloziti u glavi i nastaviti će živjeti sa svojim odlukama- u tome će im sigurno pomoći primjereno samopoštovanje i sigurnost u sebe.
ne radi se tu ni o krivnji s kojom "nesigurne osobe bez samopostovanja" zive, niti o tome da takve osobe ne znaju nastaviti zivjeti sa svojim odlukama. To je neka druga kategorija koja se bas ne moze objasniti s par psiholoskih istrazivanja i šupljih teorija.
Izgleda mi prilicno jadno pokusaj da zene koje iza cina pobacaja osjecaju krivnju strpamo u kos "nesigurne i bez samopostovanja" i tako opet malo pogladimo svoju savjest i svoje pravo na slobodu i svoje pravo na izbor, svoje pravo na pravo.....................
Neodgovorno je i ženama dolijevati ulje na ranu linkovima koji se pojavljuju na ovoj raspravi, puno više ima smisla znati koji mehanizmi će pomoći ženi (tu dakle spada samopoštovanje i samopouzdanje, između ostalog) da se osnaži, živi sa svojim odlukama i, ukoliko nekima nije zadovoljna ili presretna, da ih više ne ponovi u životu. Ne vidim kome koristi podržavanje i održavanje njezinog osjećaja krivnje.
krumpiric
Postano: pon pro 17, 2007 10:43 am Naslov:
Luna Rocco je napisala/o:
i ostale proliferice... kad nađete vremena između posla i ručka, trćeći u kupovinu, i razvlačeći zarađeno do sljedeće plaće, a u kroničnom nedostatku igranja s vlastitom djecom, umorne, neispavane, ponekad i u svađi s najdražim... udomite ozbiljno bolesno dijete. to se nameće kao jedini logičan zaključak ove rasprave...:
Od tebe stvarno nisam očekivala ovakav "argument", inače znaš raspravljati na nekom nivou...To je kao da je netko od pro-liferica napisao "ostale prochoicerice...odite na barem jedan abortus da na vlastitoj koži vidite kako je to". Mislim, što, ako ne udomim bolesno dijete nemam pravo biti za život? Ako sama ne nosim neki ogroman križ (uostalom, otkud znaš da ga ne nosim? ), moj stav nema težinu? Nikad na zelenu granu s tobom... Nije dobro kad potkrijepim stavove vlastitim primjerom (necijepljenje), ali nije dobro ni kad to ne učinim (abortus/bolesno dijete).
Stvarno me razbjesnio ovaj citirani dio i mislim da ti nije trebao.
Zašto te razbjesnio?
Ja ga shvaćam.
Ti si zato da majka koja ne želi teško bolesno dijete rodi.
I onda nisi za to da to dijete uzmeš sebi.
Nego da to dijete odraste u ustanovi.
u patnji.
Bez ljubavi.
Samo da bi imalo "život".
Ja bi rodila bolesno dijete,ono bi bilo dijete ljubavi.Imalo bi svu brigu svijeta.Kad nebi bila takva kakva sam(dobra,loša,kukavica,hrabra...štogod ko mislio da je to).možda nebi imala snage rodit bolesno dijete.
Možda netko nema snage.
I ne rodi.
Ili rodi pa ga "da dalje"...i onda ga nitko ne želi.
A misli da može nagovorit tu majku da rodi.
NIšta ne kužim
Luna,nemoj se ljutit,ja sam u načelu za život,JA nikad nebi pobacila.Al JA nemam hrabrosti drugima reč da je samo ono što ja kažem,mislim i osjećam ispravno.
Pogotovo jer nemam argumenata.
Storma
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 10:48 am Naslov:
zmaj,za nekoga tko svom silom pokusava druge uvjeriti da je zivot vazan i neprocjenjiv, pokazujes strahovito nepoznavanje segmenata zivota.
Majcarica u hibernaciji
[Vrh]
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 10:49 am Naslov:
Storma je napisala/o:
zmaj je napisala/o:
a onaj ko kaže da ima pravo otić na ab prvi il 10put (nije bitno), ne nanosi bol??
meni nanosi bol. zašto ja živim a ta beba ne...
ko je o tom odlučio
sada? zakon, svidalo ti se ili ne. to je necije pravo, i necija odluka.
zanima me samo zasto TI zelis biti ta koja ce odluciti sto je pravo a sto krivo - drugima?
ja nisam toliko hrabra.
Oprosti što tebe izvlačim za citat , ali ova misao se dosta provlači kroz topic i meni je posve nerazumljiva. Nitko ne bi bio dovoljno "hrabar" odlučiti za druge odrasle osobe, ali odlučiti umjesto djeteta koje u startu nema šansu je ok? Nije li to daleko teže?
leonisa
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 10:50 am Naslov:
ali odlucit ce roditelj. kao sto ce za njega odlucivati narednih 18 godina. (generalno, odluke roditelja za djecu) neces ti niti ja.
mala od majica
[Vrh]
Storma
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 10:53 am Naslov:
ma luna sta bi se ljutila
treba odluciti onaj ko snosi odgovornost, zar to nije jedino ispravno?
Majcarica u hibernaciji
[Vrh]
AdioMare
Postano: pon pro 17, 2007 10:54 am Naslov:
leonisa je napisala/o:
ali odlucit ce roditelj.
Jasno. Na isti način na koji se odlučuje kada "to" smatrati čovjekom - onako kako mu bude odgovaralo.
Postano: pon pro 17, 2007 10:56 am Naslov:
Citat:
Mislim, što, ako ne udomim bolesno dijete nemam pravo biti za život?
Ako sama ne nosim neki ogroman križ (uostalom, otkud znaš da ga ne nosim? ), moj stav nema težinu?
naravno, svi isčitavaju onako kako im odgovara i svatko malo se netko nađe ocijenjivati moje postove, umjesto da se koncentrira na (protu)argumente. ovo je rasprava, a ne contest najlovely forumaša.
elem, da ne bude zabune. ono što mi se imputira nikad nisam rekla, niti pomislila. svatko ima pravo biti za život i svatko ima pravo izreći svoj stav i nebitno koliki križ inače nosi u životu. mada se upravo iz prolife-tabora isčitava zaključak da je potpuno nebitno tko koji križ nosi u životu.
pa kad se već trudne žene prozivaju da bi trebale preuzeti odgovornost (a moje riječi bijahu odgovor na to), a ne da iz "čiste komocije" ubijaju nevinu dječicu i iz "trivijalnih razloga" odlaze pod nož, mislim da bi bilo (čisto) korektno prvo osjetiti tu odgovornost koja se zahtjeva od drugog da ju preuzme. otkud nekome pravo tko nije u toj koži "ocijenjivati" što toj osobi treba da bude trivijalno il što ne ? ja sam također za to da svatko nosi odgovornost, al odgovornost koju si je sam izabrao. jer u ovoj temi, kako god žena izabere - za ab ili protiv - neće joj biti lako (jer čim joj se postavlja to pitanje, znači da nije u lakoj situaciji). ja njoj ne biram odgovornost - pa neću je ni snositi, pa neću ni reći što treba nositi što ne. lako je tuđim...
Citat:
treba odluciti onaj ko snosi odgovornost, zar to nije jedino ispravno?
pa očigledno nije. nego treba odlučiti george w. bush. koji je inače veliki prolifer, osim u slučaju kad djeca izađu iz materine utrobe.
Storma
Osoblje foruma
AdioMare je napisala/o:
leonisa je napisala/o:
ali odlucit ce roditelj.
Jasno. Na isti način na koji se odlučuje kada "to" smatrati čovjekom - onako kako mu bude odgovaralo.
yup, i po milijunti put, snositi sve moguce posljedice svoje odluke.
Majcarica u hibernaciji
[Vrh]
krumpiric
puno toga roditelji odlučuju za djecu-kako im odgovara.
Makar je mnogo toga za osudu.Barem iz mog kuta gledanja.
Sve je to jako relativno.
Za mene je dijete dijete od začeća.Oni kojima nije dokazano da je tako-a nije,imaju pravo mislit drugačije.
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 10:57 am Naslov:
krumpiric, govorimo različitim jezicima.
Kao prvo, to što ti bi ili ne bi je posve irelevantno za ovu raspravu. Btw, ako ti ne bi napravila abortus, ali ga ne želiš zabraniti drugima, onda si pro-choice, ne pro-life.
Drugo, meni je neshvatljivo da pro-choiceri polaze od premise da bi sva pobačena djeca bila jadna, bolesna, nevoljena... Koliko žena odlazi na abortus zato što "sad nije trenutak" ili "nemaju dovoljno novaca", a inače su dobre majke drugoj djeci? Statistički, takvih je najviše (Hr statistika pokazuje da najveći postotak AB rade žene u braku koje već imaju djece). Zašto mislite da bi te, inače dobre majke, bile monstrumi prema tom "neželjenom" djetetu? Neželjeno namjerno stavljam pod navodnike jer je začeto dijete često žrtva nepogodnih okolnosti koje sam već spomenula (najčešće materijalnih).
Dobro AM reče - zašto odmah složenac? Zašto ne dopustiti nijanse? Nisu ni sva ubojstva ista, postoji ubojstvo prvog stupnja, ubojstvo na mah, ubojstvo iz nehata... Zašto se, recimo ne bi zabranio barem abortus zbog tih "objektivnih" okolnosti (dakle, uništenje života jer netko smatra da nema novaca ili nešto slično), a dozvolio majkama koje nose bolesnu djecu (da se razumijemo, ja NISAM za tu opciju, ali ipak je bolja od ove sada kad je abortus dostupan svima i iz bilo kojih razloga, pa ga mnogi, na žalost, koriste kao kontracepciju)? Ima načina, nije da ih nema...
AdioMare
Postano: pon pro 17, 2007 10:59 am Naslov:
Storma je napisala/o:
AdioMare je napisala/o:
leonisa je napisala/o:
ali odlucit ce roditelj.
yup, i po milijunti put, snositi sve moguce posljedice svoje odluke.
Draga Storma, ubacujem se ovim žaokama u nadi da će bar netko kapitulirati i reći: DA.
Do sada je sve teklo proljevasto korektno. Što sve savjest može podnijeti prije nego proradi?!
Idem raditi.
Postano: pon pro 17, 2007 10:59 am Naslov:
da,Luna,al ko će odredit granicu kada je ab opravdan?
apricot
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 11:02 am Naslov:
Nitko ne bi bio dovoljno "hrabar" odlučiti za druge odrasle osobe, ali odlučiti umjesto djeteta koje u startu nema šansu je ok? Nije li to daleko teže?
Jednako kao i za necijepljenje, vrstu hrane kojom ih hranimo...
Netko preuzim aodgovornost, to je sigurno.
I poslije treba živjeti s time.
Netko lakše, netko teže... ali sam sa sobom.
Storma
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 11:03 am Naslov:
AM, moja savjest je mirna.
smatram da svaka zena treba odluciti za sebe.
smatram da bi joj se, neovisno o tome sto odluci, pomoci.
ja bih svakoj od njih pomogla koliko mogu.
ali ne mogu zivjeti njihov zivot, i tu povlacim crtu.
Majcarica u hibernaciji
[Vrh]
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 11:04 am Naslov:
Hm...
Kad roditelji odluče da ne voze svoju djecu u autosjedalicima, mi se miješamo u njihovu odluku, govorimo ih kako ugrožavaju život svoje djece, durimo se, tračamo ih, neshvatljivo nam je kako to mogu raditi. A to je samo situacija kad je život djeteta potencijalno ugrožen. Kad djetetu treba oduzeti život u startu, onda neka ih je - "njihova odgovornost"?
Ne razumijem... Pa ne pričamo tu o roditeljskim odlukama koje se tiču djetetova života, pričamo upravo o suprotnom.
----------------
Evo nas opet na početku. Stvarno je problem u temeljnim premisama i zato se nikad nećemo složiti - neki vide razliku između ploda od 10 tjedana i mog Kaleba, ja je ne vidim. Najiskrenije.
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 11:04 am Naslov:
krumpiric je napisala/o:
da,Luna,al ko će odredit granicu kada je ab opravdan?
Zakon.
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 11:05 am Naslov:
apricot je napisala/o:
Nitko ne bi bio dovoljno "hrabar" odlučiti za druge odrasle osobe, ali odlučiti umjesto djeteta koje u startu nema šansu je ok? Nije li to daleko teže?
Jednako kao i za necijepljenje, vrstu hrane kojom ih hranimo...
Netko preuzim aodgovornost, to je sigurno.
I poslije treba živjeti s time.
U većini slučajeva niti cijepljenje niti necijepljenje neće ubiti dijete.
AdioMare
Postano: pon pro 17, 2007 11:05 am Naslov:
apricot je napisala/o:
Ovo nije i ne smije biti stvar pojedinca. Tko ju je ikada i stavio na taj nivo?!
Storma, najmanje sam tebi spočitavala savjest , zapravo nisam nikome.
Ventilana ruls.
Postano: pon pro 17, 2007 11:08 am Naslov:
Stvarno je problem u temeljnim premisama i zato se nikad nećemo složiti
Nekome ne pomaže Bog, a nekome niti znanost kada se radi o životu od začeća. Savjest isto izbacujemo iz igre ... pitam se što nam još ostaje u igri?
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 11:08 am Naslov:
Citat:
Drugo, meni je neshvatljivo da pro-choiceri polaze od premise da bi sva pobačena djeca bila jadna, bolesna, nevoljena... Koliko žena odlazi na abortus zato što "sad nije trenutak" ili "nemaju dovoljno novaca", a inače su dobre majke drugoj djeci? Statistički, takvih je najviše (Hr statistika pokazuje da najveći postotak AB rade žene u braku koje već imaju djece). Zašto mislite da bi te, inače dobre majke, bile monstrumi prema tom "neželjenom" djetetu? Neželjeno namjerno stavljam pod navodnike jer je začeto dijete često žrtva nepogodnih okolnosti koje sam već spomenula (najčešće materijalnih).
Luna nisu, naravno niti bi bila. ali ruku na srce, dio bi. i uvijek ce biti kao sto je od pamtivjeka bilo.
stvar je povuci granicu- di. ili je dozvoljeno svima ili nikome, ostalo je po meni inkvizicija- mucenje i maltretiranje zene da bi netko odlucio u koju skupinu pripada njen slucaj.
to je u stvarnom zivotu nemoguce.
mislim, prije je zena prolazila komisiju prije nego bi dobila "zeleno svjetlo", ne znam da li je i danas tako.
Citat:
Dobro AM reče - zašto odmah složenac? Zašto ne dopustiti nijanse? Nisu ni sva ubojstva ista, postoji ubojstvo prvog stupnja, ubojstvo na mah, ubojstvo iz nehata... Zašto se, recimo ne bi zabranio barem abortus zbog tih "objektivnih" okolnosti (dakle, uništenje života jer netko smatra da nema novaca ili nešto slično), a dozvolio majkama koje nose bolesnu djecu (da se razumijemo, ja NISAM za tu opciju, ali ipak je bolja od ove sada kad je abortus dostupan svima i iz bilo kojih razloga, pa ga mnogi, na žalost, koriste kao kontracepciju)? Ima načina, nije da ih nema...
postoji ubojstvo i njegov kvalificiran i privilegiran oblik.
nema "oslobadjajuci" oblik, svaki je kaznjiv.
pa mi nije jasno kako bi ti povukla granicu izmedju dopustenog i nedopustenog?
da se razumijemo, ona i danas postoji, no kriterij je drukciji od onog kojeg ti ostavljas- bazira se na objektivnim cinjenicama a ti bi ih postavila na subjektivnim, a to je nemoguce. mislim da bi netko iz medicinske struke bolje objasnio te "granice".
btw. porod se smatra tek od 28. tjedna, sve ono prije je pobacaj.
to sto mnogi koriste abortus kao "kontracepciju" (uf paradoksa...) nece se rijesiti zabranom (na stetu "onih koji ne koriste aboprtus kao kontracepciju") vec sustavnom edukacijom i pomoci.
mala od majica
[Vrh]
apricot
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 11:10 am Naslov:
ja, nažalost, nemam argumenata da bih mogla razgovarati s vama...
lijepo mi je čitati vas, ali meni je sve ovo samo stvar osjećaja...
divim se svima vama koji tako iskreno i odlučno (ali ne agresivno) zastupate pro-life stav, ali moj je potpuno drugačiji...
mama courage
Citat:
Zašto mislite da bi te, inače dobre majke, bile monstrumi prema tom "neželjenom" djetetu? Neželjeno namjerno stavljam pod navodnike jer je začeto dijete često žrtva nepogodnih okolnosti koje sam već spomenula (najčešće materijalnih).
uopće ne velim da bi te majke bile monstrumi. u slučaju recimo moje majke, koja je (čini mi se) abortirala između mene i sestre - ona bi bila divna majka tom djetetu dok ne bi naravno završila na vrapču. onda ni ja ni moja nerođen braco/sestra ne bi imali majku. al to valjda je manje bitno, ionako ja ne znam što je bitno.
TATA MATA
Hm...
Kad roditelji odluče da ne voze svoju djecu u autosjedalicima, mi se miješamo u njihovu odluku, govorimo ih kako ugrožavaju život svoje djece, durimo se, tračamo ih, neshvatljivo nam je kako to mogu raditi. A to je samo situacija kad je život djeteta potencijalno ugrožen. Kad djetetu treba oduzeti život u startu, onda neka ih je - "njihova odgovornost"?
Ne razumijem... Pa ne pričamo tu o roditeljskim odlukama koje se tiču djetetova života, pričamo upravo o suprotnom.
----------------
Evo nas opet na početku. Stvarno je problem u temeljnim premisama i zato se nikad nećemo složiti - neki vide razliku između ploda od 10 tjedana i mog Kaleba, ja je ne vidim. Najiskrenije.
Apri dobro ti je Luna rekla...
Nije isto donijeti odluku da Vita nece jesti Kiki bombone do 3 rođendana i mirno spavat i ubit Brunu jer je Vita jako zahtijevna i žena je pala na 1500 kuna place i u auto nemam klimu...i opet mirno spavat.
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 11:12 am Naslov:
Hm...
.
da, i isto tako u odredjenim slucajevima kada je naruseno djetetovo zdravlje, ono se vozi u putnom kreveticu koji nije ni blizu tako siguran kao AS.
tako isto postoje propisi kada je pobacaj dopusten a kada nije.
mala od majica
[Vrh]
krumpiric
Postano: pon pro 17, 2007 11:13 am Naslov:
nitko tada mirno ne spava,jer ako takav mirno spava,ništa mi tu zakonom napravit ne možemo.
dets d stori.
leonisa
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 11:14 am Naslov:
apricot je napisala/o:
divim se svima vama koji tako iskreno i odlučno (ali ne agresivno) zastupate pro-life stav, ali moj je potpuno drugačiji...
i potpisujem apri
mala od majica
[Vrh]
Storma
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 11:15 am Naslov:
Luna, razlika je u tome sto kad pricamo o potencijalno ugrozavajucim situacijama, tu se nesto moze promijeniti.
u slucaju kada je zena pobacila, sto se tu unazad moze popraviti?
bi li ti roditelju koji nije vozio dijete u as, te je ono stradalo u nesreci, dosla i rekla "ubio si dijete"? ili bi smatrala da je sam cin dovoljna kazna??
Majcarica u hibernaciji
[Vrh]
flower
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 11:16 am Naslov:
a ja jos cekam viziju prolife drustva u kojem bi pobacaj bio zakonom zabranjen?
meni samo ta relanost predstavlja jezicac na mojoj osobnoj vagi...razmisljam i cekam argumente.
u svemu sad mogu naći nešto lipo
i reći živote dobar ti dan.
princeza ratnica 13.05.2002.
[Vrh]
aurora8
Postano: pon pro 17, 2007 11:16 am Naslov:
sun je napisala:
Citat:
I briga me hoćete li me zvati bez savijesti, bez morala, ovakvom ili onakvom - bitno mi je da se ja sama sa sobom dobro osjećam. Jer jednom kad se rodi retardirano dijete onda povratka nema a niti pomoći ovakvih ljudi koji razmišljaju kao vi. Jednokratna donacija? Yeah right, kao da će mi to pomoći da se osjećam bolje.
xx
Vjerujem da najveći dio roditelja takve djece svoj život do zadnjeg atoma posvete tom djetetu. Ali samo oni znaju, u dubini svoje duše, da li bi bilo drukčije da su znali da će imati dijete koje će cijelog života gledati kako pati i patiti i sami razmišljajući što će biti kad njih (roditelja) više ne bude.
Najiskrenije me je strah radikalnosti nekih stavova ovdje iznešenih. Jedno je što netko osobno misli, ali težiti za oduzimanjem prava na izbor drugima to me plaši. Neugodno sam iznenađena postovima nekih, meni dragih, forumašica.
mc, leonisa x od a do ž
RODA - Početna
-> Kamo s ovim? Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 23, 24, 25 Sljedeće
Stranica 11 / 25.
Forum(o)Bir: Izaberite forum VAZNO!----------------Pravila ponašanja Udruga RODA----------------O UdruziRodine podružnice - Rodine aktivnosti širom RHŽelim! VOLONTIRATI u RodiUdruga i medijiRodine aktivnosti, akcije & projektiRoda za roditelje - Rodina edukativna dogadjanjaSamofinanciranje - Rodina pusa, Rodin zagrljaj - Prodaja pelena, marama, majica i ostalih rodinih artikalaSamofinanciranje – Rodina rasprodajaSponzorstva i donacije - prikupljanje sredstava i resursa potrebnih za rad Udruge kroz podršku zajedniceKako se uredjivalo rodino gnijezdo5za5 - Rodinih prvih pet godinaRodini pravni savjetiKomentari na tekstove s portala Drugi u akciji----------------Druge udruge i pojedinci u akciji Potpomognuta oplodnja----------------Potpomognuta oplodnja Posvajanje djeteta----------------Posvajanje djeteta Trudnoca----------------Prije začećaProblemi u trudnoćiInformacije, vijesti, pitanja o trudnoćiKružoci trudnica Sve o porodu----------------PorodPriče s porodaRodilištaNakon poroda Dojenje----------------Općenito o dojenjuProblemi i poteškoće kod dojenjaProduženo dojenjeZaštitimo dojenje Prehrana----------------DohranaRecepti Djeca i roditelji----------------Izazovi roditeljstvaKreativni kutakNošenje djeceDobne skupine (0-1)Dobne skupine (1-3)Dobne skupine (3-6)Dobne skupine (6-9)Dobne skupine (9-13)Dobne skupine (13-18)Blizanci, trojke, četvorke...Jednoroditeljske obiteljiDjeca s posebnim potrebama Jaslice/vrtic/skola----------------Jaslice, vrtići, tete čuvaliceŠkola Zdravlje----------------Zdravlje djeceSve o pelenama i (ne)korištenju istihZdravlje odraslihIntimna njega ženaA što kaže priroda Autosjedalice----------------Autosjedalice Ostalo----------------4 kuta našeg domaDa se predstavimoČestitamo!Kamo s ovim? Problemi s forumom?----------------Mjesto za testiranjeAdmin vam pomaže u nevoljiObavijesti administratora
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.