-
15
Ovo je G o o g l eova privremeno spremljena stranica http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...fad70cfcfc8cab od 7 sij 2008 22:04:06 GMT.
G o o g l eova privremena memorija je snimak web stranice napravljen prilikom pretraživanja weba.
Stranica se u međuvremenu možda promijenila. Kliknite ovdje za trenutačnu stranicu bez isticanja.
Ova spremljena stranica može biti povezana sa slikama koje više nisu dostupne. Kliknite ovdje za text.
Kako biste postavili vezu ili knjižnu oznaku za ovu stranicu, koristite sljedeći url: http://www.google.com/search?q=cache...lnk&cd=5&gl=hr
Google nije vezan uz autore ove stranice niti je odgovoran za njezin sadržaj.
Ovi pojmovi pretraživanja su istaknuti: neka mi netko objasni razliku leonisa
--------------------------------------------------------------------------------
RODA
Roditelji u akciji
www.roda.hr Pretražnik Članstvo Korisničke grupe Registracija
Profil Privatne poruke Login
Zadnje vijesti:
Sjedalica glavu čuva
Radionica o platnenim pelenama
Božićni štand u Splitu
Još jedan varaždinski porod
Neka mi netko objasni razliku
Idite na Prethodno 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 23, 24, 25 Sljedeće
RODA - Početna
-> Kamo s ovim?
Prethodna tema :: Sljedeća tema
Autor/ica Poruka
leonisa
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 4:09 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
ali ako sad kad je legaliziran, na crno se obavlja toliko pobacaja sta bi tek bilo da nije
ronin to je sve sto sada mogu reci....no to opet ide u korist moje teze o edukaciji a ne zabrani. jer ce needucirane zene ici stajaznam, veterinarima, seoskom "lijecniku".....
mala od majica
9 mjeseci jedno, u rodilistu zajedno
[Vrh]
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 4:12 pm Naslov:
Ne mislim da abortusa ne bi UOPĆE bilo i svjesna sam toga što se događa u zemljama u kojima je zabranjen... Ali uvjerena sam da bi mnoge žene odustale od njega. I ne mislim da ga rade zato što je dopušten, nisu stvari tako jednostavne. Više mislim da slijed događaja ide otprilike ovako: žena od 40 godina, dvoje djece školaraca, nekako pokrivaju režije, otplaćuju kredit, treba im novi auto, voljeli bi dograditi kat kuće... Otkrije da je trudna. Pita se nije li prestara, što će reći djeca, susjedi, hoće li ikad dovršiti kuću, otkud novac za djetetove potrebe... Opcija abortusa postoji, ona nakon trodnevnog promišljanja odlazi na abortus jer je baš tog jutra muž dobio otkaz...
Dvije godine kasnije, muž ima puno bolji posao nego što je imao prije, kredit je otplaćen, a ona se pita što bi bilo da je zadržala to dijete...
Nemojte sad ovu hipotetsku situaciju uzeti kao neko pravilo, ima tu puno sivih nijansi, dodavanja, oduzimanja...Ali takvih slučajeva je najviše. Bar iz onog što ja vidim oko sebe i iz razgovora sa ženama za koje znam da su napravile abortus.
I još nešto. Da je abortus zabranjen mislim da bi se znatno manji broj parova koji ne žele dijete oslanjao na metodu prekinutog snošaja.
Što se tiče ekstremnih slučajeva, jako bih voljela da netko prokomentira ovo:
Citat:
Ali, ako hoćeš tjerati mak na konac, može roditi dijete i dati ga na usvajanje. Ne vidim kako bi joj to još više uništilo život od svega ostalog što je proživjela - zlostavljanje, silovanje, pobačaj...? Osim toga, možemo li u slučaju 12 godišnje curice govoriti o NJEZINOJ odluci? Što ona uopće zna o pobačaju, trudnoći, životu? Što ako će ta ista djevojčica za 10 godina razmišljati kao AM, Zdenka ili ja i dodatno se opteretiti mržnjom prema onima koji su joj s 12 nametnuli odluku o pobačaju? Misliš li da je taj scenarij nemoguć? Toliko o neodlučivanju za druge.
Evo, ja bih sad s 31 godinom strahovito zamjerala onome tko me s 12 poslao na abortus.
Anvi
Postano: pon pro 17, 2007 4:12 pm Naslov:
Citat:
Ja jesam tudum za ekonomiju, ali kako bi ti lovu koja inace iz privatnog dzepa zavrsi kod privatnog doktora, ne dodje drzavi niti je prijavljena, i to za abortuse koji se NE BI napravili, usmjerila u edukaciju?
Drakonskim kaznama za neprijavljivanje.
[Vrh]
summer
Postano: pon pro 17, 2007 4:13 pm Naslov:
Luna, ali ti nisi ta osoba - prema tome nikako ne mozes znati kako bi se osjecala kao trudnica i rodilja s 13 godina, te citav zivot poslije. Valjda bi te to iskustvo ipak pretvorilo u osobu drugaciju od ove danas. To nikako ne moze biti isto.
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 4:14 pm Naslov:
ronin, jesi sigurna da su ta ciscenja povezana sa AB a ne sa kiretazom uslijed menopauze?
mala od majica
9 mjeseci jedno, u rodilistu zajedno
[Vrh]
Anvi
Postano: pon pro 17, 2007 4:14 pm Naslov:
leonisa je napisala/o:
ali ako sad kad je legaliziran, na crno se obavlja toliko pobacaja sta bi tek bilo da nije
Ne obavljaju se na crno, nego na sivo. Siva ekonomija. Legalno (nije protuzakonito, zar ne?), ali bez prijave i bez izdanog računa. Posao za vas pravnike.
[Vrh]
mama courage
Postano: pon pro 17, 2007 4:15 pm Naslov:
Citat:
oni imaju pravo odbiti zbog relig. razloga...
ko fol religiozni: http://www.zenska-mreza.hr/press/vecernji_060708.htm
Citat:
, jako bih voljela da netko prokomentira ovo:
prokomentirano već. još sam u šoku.
Citat:
ja bih sad s 31 godinom strahovito zamjerala onome tko me s 12 poslao na abortus
ma daj ti sad iz ove pozicije bi zamjerila ne znam što da ne moraš samu sebe pobiti. možda te s 31 godinom ne bi više ni bilo... inače 12-godišnim silovanim i zlostavljanim curicama samo trudnoća treba u životu!
summer
Anvi je napisala/o:
Citat:
Ja jesam tudum za ekonomiju, ali kako bi ti lovu koja inace iz privatnog dzepa zavrsi kod privatnog doktora, ne dodje drzavi niti je prijavljena, i to za abortuse koji se NE BI napravili, usmjerila u edukaciju?
S takvim kaznama se i ja slazem.
Nisam, naravno. Poanta je bila da ne možeš znati sa stopostotnom sigurnošću da je čak i u tako bolnim i ekstremnim situacijama pobačaj najbolje rješenje, kao niti ja. Ali, opet naglašavam, takve situacije su izuzeci, ne pravila. Statistike o AB govore same za sebe.
ivarica
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 4:16 pm Naslov:
summer je napisala/o:
Anvi je napisala/o:
Citat:
S takvim kaznama se i ja slazem.
mislis na kaznu zbog utaje poreza ili na neku drugu?
[Vrh]
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 4:17 pm Naslov:
MC... Je li pobačaj čarobni štapić koji će riješiti njihove probleme?
Anvi
Postano: pon pro 17, 2007 4:18 pm Naslov:
Za početak bi i to bilo dobro.
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 4:20 pm Naslov:
ja vam sve primjere crpim iz istog sela nažalost(što ustvari nije ni čudno,ljudi većinom imaju samo osnovnu školu,mlađe generacije imaju srednju)
evo vam primjera o 12-godišnjakinji:
u mom je kraju valjda jedna jedina cura prije nekih 25 godina (bar jedina za koju ja znam)zatrudnjela u šestom osnovne,s 12 godina.
Službena verzija bila je da je otac njen susjed,malo slabouman dečko,koji se od to0ga nije mogao/znao obraniti.
Vjerojatnija verzija,o kojoj se samo šaputalo je da je otac bio njen šogor,odnosno muž njene starije sestre.
Ona je dijete rodila i dala na posvajanje.
Vratila se u školu i završila je,završila je i srednju trgovačku.
Danas je udana žena nekih 6-7 godina starija od mene,živi u obližnjem većem gradu,majka je dvije djevojčice.
Dobro izgleda,vidjela sam je prije tri tjedna na jednom vjenčanju,ono,djeluje sretno.
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 4:21 pm Naslov:
leonisa je napisala/o:
ronin, jesi sigurna da su ta ciscenja povezana sa AB a ne sa kiretazom uslijed menopauze?
stoposto sam sigurna,pričala mi je baka,govoreći kako kuma loše živi i ne može imati još jedno dijete,a usput mi je rekla da je više žena iz tog sela učinilo isto.Da se smrzneš.
[Vrh]
Anvi
Postano: pon pro 17, 2007 4:25 pm Naslov:
Anvi je napisala/o:
Za početak bi i to bilo dobro.
Odnosilo se na ivaričino pitanje.
Za početak treba doznati koliko se zaista ab obavlja u hrv na godinu.
znači, treba natjerati privatnike da ih prijavljuju. Ne vidim drugog načina do li kaznama. Za neprijavljivanje i neizdavanje račun. Zakonske osnove za to postoje, ili? (molim input pravnika)
[Vrh]
mama courage
Postano: pon pro 17, 2007 4:25 pm Naslov:
Luna Rocco je napisala/o:
Nisam, naravno. Poanta je bila da ne možeš znati sa stopostotnom sigurnošću da je čak i u tako bolnim i ekstremnim situacijama pobačaj najbolje rješenje, kao niti ja.
ne može sa stopostotnom sigurnošću, al sa nekom 90% ? il postoji velika vjerojatnoća da trudnoća baš neće dobro djelovati na njenu već ionako "napuknutu" psihu ? il ćemo probati, pa ako pukne, pukne...
Citat:
Je li pobačaj čarobni štapić koji će riješiti njihove probleme?
meni stvarno nije jasno jel se ti praviš namjerno tako naivna il... dijete je sustavno zlostavljano i silovano i s 12 godina zatrudni. od rođenog oca. i ti misliš da je sve to piece of cake, da može ona izdržati još jednu trudnoću... da ne treba još dojiti dijete ?
sindrom silovanih žena je isti onaj koji imaju zatvorenici konclogora. sve mogu razumijeti, i spremna sam jedan dio vaših razmišljanja i prihvatiti i shvatiti da nerođeno dijete nema nikoga tko ga štiti i da se uvjeti ab trebaju postrožiti i što ja znam, al ne mogu shvatiti toliki nedostatak empatije prema silovanim ženama! i to od žena, užasno mi je ovo za čitati!
Anvi
Postano: pon pro 17, 2007 4:26 pm Naslov:
Ajoj. Trebalo je: za neprijavljivanje pobačaja i neizdavanje računa.
[Vrh]
Zorana
Postano: pon pro 17, 2007 4:28 pm Naslov:
A zasto se vi uvijek uhvatite tih nekih ekstremno rijetkih situacija i preturanja istih? Koliko abortusa godisnje otpada na silovane djevojcice?
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 4:31 pm Naslov:
Zorana je napisala/o:
A zasto se vi uvijek uhvatite tih nekih ekstremno rijetkih situacija i preturanja istih? Koliko abortusa godisnje otpada na silovane djevojcice?
Slažem se.Ja sam navela konkretan primjer jer slučajno znam jednu curu koja je eto s 12 zatrudnjela,inače mislim da navođenje nekih ekstremnih primjera neće previše doprinijeti ovoj raspravi.Ekstremi su ekstremi,prosjek je nešto drugo.
[Vrh]
summer
Postano: pon pro 17, 2007 4:31 pm Naslov:
Zorana je napisala/o:
Zato sto nudite zabranu za SVE. Bez iznimke. Neciju kcer, sestru, mamu. Ja svoje programe testiram tamo gdje mislim da ce puknuti, ne tamo gdje znam da nece. Pa zasto ne bismo pitali i o ekstremima. I oni bi bilo pogodjeni.
Postano: pon pro 17, 2007 4:35 pm Naslov:
Citat:
Ein dreizehnjähriges Mädchen wurde nach der brutalen Vergewaltigung durch einen Freund der Familie schwanger. Der Oberste Gerichtshof von Irland stimmte nun Ende November einer Abtreibung im Ausland zu. Das Mädchen ist in der dreizehnten Woche schwanger. Die Eltern des Mädchens lehnten eine Abtreibung ab. Das Mädchen drohte damit, sich das Leben zu nehmen, wenn sie das Kind austragen müßte.
http://hrw.org/german/docs/2006/02/23/mexico12766.htm
Schwangere Vergewaltigungsopfer werden praktisch zweimal zu Opfern. Zuerst durch die Vergewaltiger und danach durch die Beamten, die sie ignorieren, beleidigen und ihnen legale Abtreibungen verwehren.
Kenneth Roth, Direktor von Human Rights Watch
http://hrw.org/reports/2006/mexico0306/
Ein Sozialarbeiter in Jalisco zeigte einem 13-jährigen Mädchen, das von einem Familienmitglied vergewaltigt und geschwängert wurde, zum Beispiel ein wissenschaftlich unrichtiges Anti-Abtreibungs-Video. Einige Staatsanwälte drohten Vergewaltigungsopfern im Falle einer Abtreibung sogar Gefängnisstrafen an. Zahlreiche Ärzte erzählten Frauen und Mädchen sogar, sie würden bei einer Abtreibung sterben.
__________________________________________________ _________
očigledno se ne radi o tako marginalnim slučajevima. prvi primjer je cura iz irske. 13 godina. silovana i nije htjela dijete zadrzati, mada su joj roditelji rekli da ab ne dolazi u obzir. vrhovni sud je odobrio ab. ipak i 13-godisnjaci znaju donijeti odluke u svoje ime, bez sugestija. djevojčica je rekla da će se ubit, ako mora ostati trudna
Freyja
Postano: pon pro 17, 2007 4:35 pm Naslov:
Storma, fakat je došlo do nesporazuma. Sorry.
[Vrh]
mamma Juanita
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 4:53 pm Naslov:
Citat:
dijete je sustavno zlostavljano i silovano i s 12 godina zatrudni. od rođenog oca. i ti misliš da je sve to piece of cake, da može ona izdržati još jednu trudnoću... da ne treba još dojiti dijete ?
MC, ali zašto ti a priori misliš da je za tu jadnu djevojčicu/djevojku manja patnja pobačaj, nego da rodi? ili čak i da doji?zar su trudnoća, porod i dojenje za maloljetnicu nužno kazna? po čem je pobačaj za nju manja kazna?
tko kaže da mora jedno ili drugo, ali zašto a priori ti imaš sud što je za nju manja muka, što je za nju bolje?
može se na to gledati i ovako-da bi ta trudnoća i majčinstvo mogli imati i terapeutski potencijal na tu djevojčicu, ma koliko god to čudno zvučalo.
ljubav zaliječi mnoge rane.
ja sam se već izjasnila da nisam , barem ne u svijetu kakav je sada, za zabranu pobačaja, jer se bojim da to donosi još više zla.
ali pokušavam biti otvorena i gledati stvari iz svih kuteva.
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 4:56 pm Naslov:
mamma Juanita je napisala/o:
može se na to gledati i ovako-da bi ta trudnoća i majčinstvo mogli imati i terapeutski potencijal na tu djevojčicu, ma koliko god to čudno zvučalo.
ljubav zaliječi mnoge rane.
koliku si istinu izrekla.
vidjela sam na svoje oči što radi ljubav i kako dijete liječi traumu.
[Vrh]
Sun
Postano: pon pro 17, 2007 5:06 pm Naslov:
ja isto ne mislim da su silovanja tako rijetki slučajevi. Ona prijavljena možda da, ali ne prijavljena - ne vjerujem. A potkrijepit ću to činjenicom da bijah žrtva jednog takvog pokušaja kao šesnaestogodišnjakinja. Pukom igrom slučaja sam ja dotičnog uspjela savladati i pobjeći (ne znam da li ćete možda pomisliti da sam bila provokativno obućena, ne bi me čudilo s obzirom na tijek nekih misli) Nakon šprintanja doma i preletavanja pet katova stepenica do doma nisam se mogla smiriti danima. Strah mi se bio uvukao duboko u kosti. Ovo što mislim o ab možda mislim i zbog razrađivanja svega što je moglo biti još tada
I desilo mi se još jedan put, prilikom jednog razgovora za posao, dosta godina nakon prve epizode. Tip me u kancelariji zaskočio. I onda se svemir pobrinuo da u prostoriju do uđu ljudi, da čuju moje vriske pa da se tip zbuni i ja pobjegnem. Ovaj put sam kao bila zrelija pa sam otišla prijaviti slučaj - ali nije bilo dokaza pa kao da i nisam.
Još znam da je sestru kao malu pratio pedofil koji je drkajući (ispričavam se odmah na izrazu) hodao za njom - srećom mamina ordinacija je bila preko puta parka gdje se igrala pa je šmugnula u ordinaciju i mama je sa asistenticom trčala za njim ali pobjegao je.
I još pamtim da mi je kao klinki u kinu (tuškanac točno se sjećam raznih detalja) lik koji je sjedio do mene stavljao ruke na bedra. Ma katastrofa!!!
Eto meni su samo moja iskustva dovoljna da ne mislim da se to u iznimno rijetkim slučajevima događa nekom drugom.
[Vrh]
Luna Rocco
Postano: pon pro 17, 2007 5:13 pm Naslov:
Sun je napisala/o:
ne znam da li ćete možda pomisliti da sam bila provokativno obućena
Sun, pliz nemoj. Zar ćemo sad zato što zagovaramo pravo na život ispasti i primitivke koje misle da su silovane žene to "same tražile"?
Nitko ne kaže da su pokušaji silovanja i realizacije istih rijetke. Ja samo tvrdim da od sveukupnog broja abortusa vrlo mali broj otpada na trudnoće koje su rezultat silovanja. Što ne znači da takvih trudnoća nema, naravno da ih ima.
mama courage
Postano: pon pro 17, 2007 5:15 pm Naslov:
mama ju, ja kao prochoice ovoj djevojčici o kojoj (teoretski) pričamo "nudim" 2 mogućnosti: ako želi abortus ili ako želi zadržati dijete (uz adekvatnu terapiju, naravno). a proliferi samo nude drugu mogućnosti objašnjavajući da to i nije tako strašno. pa su moje riječi samo protuargument / protupitanja otkud njima ideja da time neće izazvati još veće traume kod djeteta ?! jer nitko da to ni sekundu pomisli. mišljenja sam da 12-godišnja silovana djevojčica treba vremena da se posveti samoj sebi, a ne brizi o nekom drugom. pa makar bila i ljubav u igri. ona bi prvo trebala sebe zavoljeti, a za djecu će biti vremena. gdje je žurba ? zar se ne može zacijeliti rane i onda kao (donekle) psihički zdrava osoba s 22/32 zatrudniti ? barem mi ovdje koje smo majke znamo da imati dijete nije samo radost, nego i odgovornost, i briga i neprospavane noći...
odrasle žene koje bivaju silovane (a ne zatrudne) nose traume sa sobom, a kamo li djeca, silovana, zlostavljana...
Citat:
vidjela sam na svoje oči što radi ljubav i kako dijete liječi traumu.
na tvoj primjer ima ih stotine silovanih žena koje svoje traume dugo nose sa sobom i ne dozvole dugo vremena fizički kontakt s muškarcem. što reći... jel pitanje samo ljubav il možda i neka dječja naivnost ? tko ti garantira da ona neće puknuti s nekih 28 godina ?
mim
Postano: pon pro 17, 2007 5:17 pm Naslov:
Ja se ne bih miješala u raspravu, ali samo ću primijetiti kako su protiv pobačaja ovih navedenih djevojčica većinom majke koje imaju sinove.
Budući da imam kćer od 10,5 godina odgovorno tvrdim, izlažući se virtualnom kamenovanju, da je, ne daj Bože, ona ta silovana curica prvo bih je odvela na abortus, a onda liječila na svim poljima. A sad možete uzeti kamenje u ruke-stvarno mi je svejedno.
Postano: pon pro 17, 2007 5:18 pm Naslov:
ok, oprosti - pretjerala sam. To je zato što su mi neke teze totalno neshvatljive.
I evo da mi se kojim slučajem desilo sigurno bih abortirala. Razmišljam od tada pa do sada i ne mijenja mi se mišljenje.
Napravila bih ga i da je zabranjen, otišla bih kod mesara po cijenu svog vlastitog zdravlja, života. Sigurna sam u to.
[Vrh]
mamma Juanita
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 5:18 pm Naslov:
kužim MC, samo mi se čini da oko sveag toga ima mnogo predrasuda.
jer ja u ovom našem društvu uglavnom nailazim na stav da bi, recimo u ovom konkretnom ( hipotetskom )slučaju za tu pobačaj bio bolji.
a ja samo kažem da je to veliko pitanje što bi za nju bilo bolje(jednom kad se već našla u teškoj situaciji).
[Vrh]
mamma Juanita
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 5:23 pm Naslov:
za tu =za nju
Citat:
Budući da imam kćer od 10,5 godina odgovorno tvrdim, izlažući se virtualnom kamenovanju, da je, ne daj Bože, ona ta silovana curica prvo bih je odvela na abortus, a onda liječila na svim poljima.
pa eto, ipak si se umiješal u raspravu
ja imam dvije djevojčice i nedajbožetoganikome, da se tako nešto desi, ne bi ih odvela na abortus.
ali ne bi im ga ni zabranila (da su maloljetne).
probala bi napraviti ono što bi tada bilo najmanje traumatično i poštivala krajnju volju svog djeteta.
nema to veze toliko sa spolom djeteta, to ima veze s nekim svojim najdubljim uvjerenjima i etičkim kodeksom.
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 5:24 pm Naslov:
mama courage je napisala/o:
na tvoj primjer ima ih stotine silovanih žena koje svoje traume dugo nose sa sobom i ne dozvole dugo vremena fizički kontakt s muškarcem. što reći... jel pitanje samo ljubav il možda i neka dječja naivnost ? tko ti garantira da ona neće puknuti s nekih 28 godina ?
nitko ništa ne garantira.
možda puknem ja,možda pukneš ti?
možda odu živci mojoj svekrvi,srce joj je već puklo,jer su joj ubili kćer?a život joj je sasvim mirno i prosječno tekao.
nema garancije,tko zna što život nosi
no reći ću ti jednu stvar za onaj moj konkretan primjer...znam da nije i neće zažaliti(znaš na koga mislim)što ga je rodila,jer mi je rekla da joj je on jedina lijepa i ispravna stavr koja joj se u životu desila.A ja joj nekako vjerujem.
[Vrh]
Mamasita
Postano: pon pro 17, 2007 5:31 pm Naslov:
idem ja probati jos jednom:
moze li mi netko od pro-lifera izloziti svoj stav o potpomognutoj oplodnji?
mislim na zamrzavanje veceg broja zametaka od kojih neki nikada ne dobiju sansu za razvoj u ljudsko bice.
mamma Juanita
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 5:38 pm Naslov:
Mamasita, vjerojatno oni koji se određuju kao zaista pro life, a idu na postupak mpo, ne bi baš pristali na mogućnost da se neki od zaleđenih embrija namjerno bacaju.
znam da ima žena koje iz tih razloga kada idu na mpo traže da se niti ne pokušava oploditi više od 3 jajne stanice, tako da u slučaju da se sve oplode, se sve odmah i vrate u maternicu.
dakle mpo ne mora biti uopće nekompatibilna s prolife pogledom.
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 5:42 pm Naslov:
evo ja ću ti reći svoj stav,dok se druge cure ne jave
to je stvarno kompleksno pitanje,ako se gleda s etičko-moralne strane
ti zameci također su spoj nekoliko stanica,dakle stvorena je genetska konstrukcija nekakvog novog bića
međutim,nikada nisu zaživjeli kao biće u maternici i nisu doživjeli svoj razvoj do te mjere da prokuca srčeko,pa ih ja ne doživljavam kao što doživljavam čedo u maternici
kad gledam koliko medicinski potpomognuta oplodnja donosi nade i sreće ljudima koji nikad ne bi osjetili čari roditeljstva da nje nije,ne mogu biti protiv nje
Iako,Crkva je tu vrlo dosljedna upravo zbog tih smrzlića
Moj stav je blaži,ali to je samo moj stav,
osobni,
ipak ne doživljavam isto zametak koji se nikad ne razvije s djetetom u maternici koje se razvije u pravo živo biće i raskomadaju ga.
ne znam,možda sam nedosljedna,no tako mi govori srce
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 5:44 pm Naslov:
ovo je moj općeniti odgovor,da idem na tu vrst začeća,nikad ne bih dozvolila da se desi da moj smrznuti embrij bace
[Vrh]
Ancica
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 5:46 pm Naslov:
Mene zanima, koliko je od onih ovdje koji su se izjasnili za zabranu abortusa voljno dati svojih sat-dva tjedno npr. da pomogne majkama koje su se nasle u situaciji gdje su morale izabrat izmedu ab i radanja i odabrale su roditi dijete ali zbog tog zive u vrlo losim uvjetima (psihickim, fizickim, financijskim)? Koliko vas je voljno osnovat organizaciju koja bi takvu pomoc pruzala ako ne sudjelujete u vec postojecim takvim organizacijama i institucijama i na taj nacin pomazete da se broj ab smanji? Koliko vas je voljno STVARNO pomoci tim zivotima koje zelite zastiti, ne samo rijecima nego konkretnom pomoci koje te majke i ta djeca trebaju? Jeste li voljni? Ako niste, ne govorite da bi ovaj ili onaj nesto trebao.
Postano: pon pro 17, 2007 5:49 pm Naslov:
Ančica mnogi su od njih ,i pomogli jednoj takvoj majci
i jednih i drugih
[Vrh]
Zdenka2
Postano: pon pro 17, 2007 5:52 pm Naslov:
Mamasita je napisala/o:
idem ja probati jos jednom:
moze li mi netko od pro-lifera izloziti svoj stav o potpomognutoj oplodnji?
mislim na zamrzavanje veceg broja zametaka od kojih neki nikada ne dobiju sansu za razvoj u ljudsko bice.
Ja mogu odgovoriti kao netko tko je to prošao. Koristila sam MPO, ali sam svom liječniku objasnila svoj stav o tome i dogovorila s njime da kod mene neće biti smrzavanja zametaka, što je značilo primjenu točno određenih načina stimulacije koji do toga ne mogu dovesti. Na potpomognutu oplodnju sam pristala, a na manipulaciju zamecima ne. Moj liječnik je jedan od pionira na tom području, izvrstan stručnjak i izvrsna osoba i on je ne samo razumio i uvažio nego i cijenio moj stav. Njemu je i samom bilo jasno da etički problem u tome itekako postoji i nije me pokušavao razuvjeriti medicinskim razlozima.
[Vrh]
Sun
Postano: pon pro 17, 2007 6:01 pm Naslov:
ovo je dosljednost koju cijenim i poštujem iako sam na "suprotnoj" strani
[Vrh]
Ancica
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 6:06 pm Naslov:
ronin je napisala/o:
i jednih i drugih
Znam, super je da si to spomenula
Al ono na sto ja mislim je sustavno pomaganje. Ako se sustavno zeli izbrisati ab, onda se i sustavno mora djelovati kako bi ta zabrana imala vece koristi od stete. Jedna majka i jedno dijete tu i tamo za ovakvu sustavnu promjenu meni osobno nije dosta.
Postano: pon pro 17, 2007 6:17 pm Naslov:
Ancica je napisala/o:
Al ono na sto ja mislim je sustavno pomaganje. Ako se sustavno zeli izbrisati ab, onda se i sustavno mora djelovati kako bi ta zabrana imala vece koristi od stete. Jedna majka i jedno dijete tu i tamo za ovakvu sustavnu promjenu meni osobno nije dosta.
U potpunosti se slažem s tobom.
edukacija s jedne strane i sustavno pomaganje takvim majkama s druge,
inače nema uspjeha
hoću reći,jedno ne ide bez drugog
[Vrh]
Mukica
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 6:51 pm Naslov:
Ancica je napisala/o:
Mene zanima, koliko je od onih ovdje koji su se izjasnili za zabranu abortusa voljno dati svojih sat-dva tjedno npr. da pomogne majkama koje su se nasle u situaciji gdje su morale izabrat izmedu ab i radanja i odabrale su roditi dijete ali zbog tog zive u vrlo losim uvjetima (psihickim, fizickim, financijskim)? Koliko vas je voljno osnovat organizaciju koja bi takvu pomoc pruzala ako ne sudjelujete u vec postojecim takvim organizacijama i institucijama i na taj nacin pomazete da se broj ab smanji? Koliko vas je voljno STVARNO pomoci tim zivotima koje zelite zastiti, ne samo rijecima nego konkretnom pomoci koje te majke i ta djeca trebaju? Jeste li voljni? Ako niste, ne govorite da bi ovaj ili onaj nesto trebao.
nekako bih anu potpisala s debelim flomicem
jer bi isto to rekla, samo ne tak odmjerenim rjecima
odlicno si to napisala Ana
[Vrh]
seni
Postano: pon pro 17, 2007 6:53 pm Naslov:
ronin je napisala/o:
i jednih i drugih
ja podcrtavam ovo jedni i drugi[u], jer naprosto ne mogu vjerovati.
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 7:03 pm Naslov:
ne znam što ne možeš vjerovati seni i što sam ja to rekla,dobri ljudi su dobri ljudi,mislila sam u kontekstu rasprave
odnosno mislila sam kako ovdje dosta teoretiziramo,no kad treba konkretno pomoći,svi se iskažu
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 7:04 pm Naslov:
a ovo je dokaz kako najnajdobronamjernija izjava ovdje biva totalno krivo shvaćena
[Vrh]
flower
Osoblje foruma
Postano: pon pro 17, 2007 7:09 pm Naslov:
konkretno dok se ne stvori sva infrastruktura i sva moguca podrska onim zenama koje zatrudne, a nisu na cisto sto dalje - pobacaj treba biti opcija, a cak i onda kad stvorimo neki realan svijet pobacaj treba biti opcija jer ce uvijek biti zena koje ne da ne zele dijete, nego ne zele biti trudne.
u svemu sad mogu naći nešto lipo
i reći živote dobar ti dan.
princeza ratnica 13.05.2002.
[Vrh]
seni
Postano: pon pro 17, 2007 7:13 pm Naslov:
mim je napisala/o:
Budući da imam kćer od 10,5 godina odgovorno tvrdim, izlažući se virtualnom kamenovanju, da je, ne daj Bože, ona ta silovana curica prvo bih je odvela na abortus, a onda liječila na svim poljima. A sad možete uzeti kamenje u ruke-stvarno mi je svejedno.
ja zaista vise ne znam do kuda ce doci ovaj cirkuski ringispill, odnosno do kojeg extrema se treba doci, kako bi i jedna i druga strana mogla jedna drugoj pinpongirati.
12 godisnja djevojcica nije djevojka, nije zena, ona je naprosto dijete.
ja mozda zivim u sasvim paralelnom svemiru, ali te curice u tim godinama od mojih prijatelja su naprosto i samo djeca, djeca, djeca.
i ovo uvlacenje njih u natezanja o tome sto je bolje ili ne, bez da itko smatra potrebnim procitati, saznati nesto o tome od psihijatara, sluzbi koje im pruzaju psiholosku pomoc, mi je jednostavno neshvatljivo.
mim, drago mi je da si reagirala.
[Vrh]
seni
Postano: pon pro 17, 2007 7:16 pm Naslov:
ronin je napisala/o:
a ovo je dokaz kako najnajdobronamjernija izjava ovdje biva totalno krivo shvaćena
oprosti, krivo sam te shvatila.
[Vrh]
ronin
Postano: pon pro 17, 2007 7:18 pm Naslov:
seni je napisala/o:
ronin je napisala/o:
oprosti, krivo sam te shvatila.
sve OK
a i ja sam već malo umorna od ove rasprave,idem čitat knjigu
[Vrh]
Prethodni postovi: Svi postovi1 dan7 dana2 tjedna1 mjesec3 mjeseca6 mjeseci1 godina Prvo najstarijePrvo najnovije
RODA - Početna
-> Kamo s ovim? Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 23, 24, 25 Sljedeće
Stranica 15 / 25.
Forum(o)Bir: Izaberite forum VAZNO!----------------Pravila ponašanja Udruga RODA----------------O UdruziRodine podružnice - Rodine aktivnosti širom RHŽelim! VOLONTIRATI u RodiUdruga i medijiRodine aktivnosti, akcije & projektiRoda za roditelje - Rodina edukativna dogadjanjaSamofinanciranje - Rodina pusa, Rodin zagrljaj - Prodaja pelena, marama, majica i ostalih rodinih artikalaSamofinanciranje – Rodina rasprodajaSponzorstva i donacije - prikupljanje sredstava i resursa potrebnih za rad Udruge kroz podršku zajedniceKako se uredjivalo rodino gnijezdo5za5 - Rodinih prvih pet godinaRodini pravni savjetiKomentari na tekstove s portala Drugi u akciji----------------Druge udruge i pojedinci u akciji Potpomognuta oplodnja----------------Potpomognuta oplodnja Posvajanje djeteta----------------Posvajanje djeteta Trudnoca----------------Prije začećaProblemi u trudnoćiInformacije, vijesti, pitanja o trudnoćiKružoci trudnica Sve o porodu----------------PorodPriče s porodaRodilištaNakon poroda Dojenje----------------Općenito o dojenjuProblemi i poteškoće kod dojenjaProduženo dojenjeZaštitimo dojenje Prehrana----------------DohranaRecepti Djeca i roditelji----------------Izazovi roditeljstvaKreativni kutakNošenje djeceDobne skupine (0-1)Dobne skupine (1-3)Dobne skupine (3-6)Dobne skupine (6-9)Dobne skupine (9-13)Dobne skupine (13-18)Blizanci, trojke, četvorke...Jednoroditeljske obiteljiDjeca s posebnim potrebama Jaslice/vrtic/skola----------------Jaslice, vrtići, tete čuvaliceŠkola Zdravlje----------------Zdravlje djeceSve o pelenama i (ne)korištenju istihZdravlje odraslihIntimna njega ženaA što kaže priroda Autosjedalice----------------Autosjedalice Ostalo----------------4 kuta našeg domaDa se predstavimoČestitamo!Kamo s ovim? Problemi s forumom?----------------Mjesto za testiranjeAdmin vam pomaže u nevoljiObavijesti administratora
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.