16

Ovo je G o o g l eova privremeno spremljena stranica http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...6bc06c1bc80a46 od 12 sij 2008 09:05:25 GMT.
G o o g l eova privremena memorija je snimak web stranice napravljen prilikom pretraživanja weba.
Stranica se u međuvremenu možda promijenila. Kliknite ovdje za trenutačnu stranicu bez isticanja.
Ova spremljena stranica može biti povezana sa slikama koje više nisu dostupne. Kliknite ovdje za text.
Kako biste postavili vezu ili knjižnu oznaku za ovu stranicu, koristite sljedeći url: http://www.google.com/search?q=cache...nk&cd=11&gl=hr

Google nije vezan uz autore ove stranice niti je odgovoran za njezin sadržaj.
Ovi pojmovi pretraživanja su istaknuti: neka mi netko objasni razliku zmaj

--------------------------------------------------------------------------------

RODA
Roditelji u akciji
www.roda.hr Pretražnik Članstvo Korisničke grupe Registracija
Profil Privatne poruke Login

Zadnje vijesti:
Radionica o platnenim pelenama

Djeca koju je teško odgajati

Osobe osigurane na produženo (dobrovoljno) mirovinsko osiguranje

Blister - što je to?

Neka mi netko objasni razliku
Idite na Prethodno 1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 23, 24, 25 Sljedeće

RODA - Početna
-> Kamo s ovim?
Prethodna tema :: Sljedeća tema
Autor/ica Poruka
AdioMare

Postano: pon pro 17, 2007 7:24 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

leonisa je napisala/o:
meni se vise ne ide ispocetka, niti mi se vraca 5 stranica unazad zbog cjepidlacenja

Nisam te htjela vraćati 5 stranica ranije niti dva koraka unatrag. Htjela sam ti samo reći da to nigdje nisi mogla pročitati. Jednostavno nije ne piše.

Također imam i kćer, 5. godina. Nisam razmišljala što bih napravila da joj se danas, sutra ne daj Bože dogodi takva monstruozna stvar. Želim reći da za mene kao njenu mamu i za moju prijateljicu, kao njenu kumu i za našu susjedu kao odraslu žensku osobu, po svim drugim kriterijima abortus nije i ne može biti opravdan. Nema tog razloga koji ga opravdava. Kada bi krenuli s te pozicije, 90% slučajeva bi riješili.

Da, rasprava je strašno zamorna.
Čuvat ću nam stadion, Tatičko!

[Vrh]

maria71

Postano: pon pro 17, 2007 7:28 pm Naslov:

Predajem osmašicama, sedmašicama ,i srednjoškolkama....

Ja niti jednu osmašicu ( 14 god ( ne vidim kao djevojku već kao dijete.....

Kad me vide na hodniku pa trče k meni da me pitaju kako sam i da mi pokažu kako su se obukle , meni su one razigrane djevojčice...

i tko si to može uzeti za pravo da im određuje sudbinu ?

znam da ima jako dobronamjernih ljudi , no ima i onih jakih na riječima i deklarativnoj podršci....ne samo ovdje nego u rl

da rezimiram lako je tuđim kikijem po gloginjama mlatiti

da li je itko od sto postotnih proliferica bio u sličnoj situaciji ?

ili je to samo stav, a ne nešto proživljeno....

ja sam pro life wit chopise kao što je lijepo betty objasnila

Malograđanka, mrziteljica šlapa, ručnika na garniturama i heklanih nakvaknjaka .Po vokaciji falš domaćica. U horoskopu rospija.

[Vrh]

mamma Juanita
Osoblje foruma

Postano: pon pro 17, 2007 7:34 pm Naslov:

seni je napisala/o:
12 godisnja djevojcica nije djevojka, nije zena, ona je naprosto dijete.
ja mozda zivim u sasvim paralelnom svemiru, ali te curice u tim godinama od mojih prijatelja su naprosto i samo djeca, djeca, djeca.
i ovo uvlacenje njih u natezanja o tome sto je bolje ili ne, bez da itko smatra potrebnim procitati, saznati nesto o tome od psihijatara, sluzbi koje im pruzaju psiholosku pomoc, mi je jednostavno neshvatljivo.

mim, drago mi je da si reagirala.
seni, nadam se da se ovo ne odnosi na moj komentar .
i otkuda pretpostavka da sama pomisao da za to dijete možda pobačaj nije najsretnije rješenje ne uključuje savjetovanje i psohološku pomoć?
narvano da su i 12-godišnjakinje i 14godišnjakinje u glavi još djeca.
ono što sam ja htjela reći je da se nešto tako strašno dogodi nama, moje dijete bi znalo da za nju pobačaj nije jedina, nego jedna od opcija.

[Vrh]

fritulica1

Postano: pon pro 17, 2007 7:47 pm Naslov:

Teška tema, nisam se ni mislila uključiti dok nisam uočila spominjanje MPO-a čija me se problematika direktno dotiče.

Moj glas je IZBOR. Izbor podrazumijeva postojanje različitih mogućnosti. Zabrana abortusa ili MPO-a bila bi ludost jer ljudi će zasigurno svoj naum i ostvariti, bez obzira koristili se rješenjima s ove ili one strane zakona.

Citat:
mislim na zamrzavanje veceg broja zametaka od kojih neki nikada ne dobiju sansu za razvoj u ljudsko bice.

Pa veliki broj zametaka, nastao putem prirodne oplodnje ne dobije šansu za razvoj u ljudsko biće (biokemijske trudnoće, spontani pobačaji i sl.).
Krioprezervacija je omogućila i omogućit će rađanje velikog broja djece i hvala znanosti (ili Bogu) na njoj.

Zdenka2 je napisala/o:
Njemu je i samom bilo jasno da etički problem u tome itekako postoji i nije me pokušavao razuvjeriti medicinskim razlozima.

Zdenka, u čemu konkretno vidiš etički problem?

[Vrh]

seni

Postano: pon pro 17, 2007 8:09 pm Naslov:

Ancica je napisala/o:

Al ono na sto ja mislim je sustavno pomaganje. Ako se sustavno zeli izbrisati ab, onda se i sustavno mora djelovati kako bi ta zabrana imala vece koristi od stete. Jedna majka i jedno dijete tu i tamo za ovakvu sustavnu promjenu meni osobno nije dosta.

i ja cu potpisati ancicu.

i reci cu, da meni od ovoga sto citam prolaze trnci kroz leda. i to ne kao zastupnici i jednog ili drugog stava. bez obzira na to.

prolaze me trnci, kada vidim s kojom lakocom ljudi brkaju kruske, jabuke i banane. i etiku, i zakone i operativu i filozofiju i sve u jednom dahu.
kako u 2 sata natipkaju 30 topika duzine tri recenice, kroz koje ne mozes spoznati ni ideju, ni koncept, ni sustav, ni okvire, ni provedbu.
samo spoznati mozes, da se na sve moze odgovoriti slagvortom, pa bili to kukci i mravi i kanibali, feministkinje, vise "duhovne" sfere, ili 12 godisnje djevojcice.
prolaze me trnci, kada vidim da rasprava, koja kao i svaka rasprava nije tu da bi nametala misljennje, postaje pinpong odgovaranje bez reda i strukture. smisao rasprave je da po mogucnosti sustavno, stalozeno i strukturirano objasnis problem, predlozis konzept i provedbu.
sto je priznajem prilicno tesko kod ovakve teme, ali je gotovo nemoguce, ako ces svake 2 minute postati dvije recenice. u ping pongu instiktivno reagiras, nemas vremena za razmisljanje.
ali meni se cini da tu volje za razmisljanje i nema. pa sto nije super, ovako se prepucavati?

dalje me prolaze trnci, kada vidim kako ljudi, manirom nadcovjeka i samodopadno populisticki vicu, osuduju, sude (odmah se sjetim kraja tridesetih i stadiona u minhenu i berlinu), kako jednim potezom ruse sustave, mjenaju zakone, kako im je sve jasno, kako bi oni u tri dana, samo da im je doci na vlast, rjesili sve probleme nad kojima se eto desetljecima znoje drzave europe.
kako u maniri slalomskih aseva, vendlaju izmedu pobacaja, ekstrema, droge, prostitucije, prica od susjeda, biologije, medicine, prava i romansijerskih zapleta o tome kako bi bilo kad bibilo i naravno "prica iz zivota" od susjeda i prijateljica i vlastitog iskustva.
svi mi ukljucujuci i mene, ne znamo dovoljno o temi , sto je i normalno i legitimno. ali to ozracje, da ni za diskusiju, a ni za mozebitne promjene, nije ni potrebno da nesto znas ili da saznas i potrazis u knjigama, internetu, bilo gdje, eto, od toga me prolaze trnci.
a tuga me spopada od toga, da na to vrlo malo nas reagira.

jer je ocito pristojnost, korektnost, ljigava i mlaka...

pa cu se nadovezati na martin post (s kojim se u globalu slazem, osim sto ja vjerujem u edukaciju) o selu, durexu, piluli, sramoti i dosaptavanju susjeda i ginekolzima koje srednjoskolke otpravljaju ko na traci.
sve je to dio istog mentaliteta, nepristojnosti, nekorektnosti, bahatosti i nedostatka empatije. samo se u jednom slucaju radi o bahatom ginekologu , u drugom o susjedi koja olajava kupovanje kondoma, a u trecem o smajlicima koji ukrasavaju recenice o bordelu u kojim jedni jelte placaju, a drugi jelte "uzivaju".

i ovo sto pisem, je potpuno nevezano za to da li sam pro choise ili pro life.
jer bi me trnci prolazili, bez obzira na bazicna i ina uvjerenja.

[Vrh]

zmaj

Postano: pon pro 17, 2007 8:14 pm Naslov:

Dragi moji, eto me! Pišem vam ovo na a4 jer mi je MM zabranio pristup kompu prek dana. Ne zamjeram mu. Gleda me bolesnu (na antibioticima sam) kako čučim pred ekranom...

Dakle, evo moga odgovora, mog razmišljanja.
Da, jesam za zabranu abortusa iz razloga što pred očima prije svakog izbora imam život (ma na koji god način on nastao). Ovdje se sporimo oko toga kad život počinje... jel embrij živ... A ja kažem, ako i uzmemo da embrij nije živ,a onda je i više od života. Onda je sveta tajna života. Elikser života. Tako jedan mali smotuljak sadrži sve ono što čovjek je (narav, boja kose, očiju, visina, spol, pa čak i nasljedne bolesti..). Čovjek nije statičan. Ni kad je fetus, ni kad je novorođenće, ni kad je klinac, ni pubertetlija, ni starac... Stalno raste i stalno se mijenja. Bez tog malog smotuljka nema života. On je preduvjet onoga što vi nazivate životom. Govorite „fetus je živ“. Al, ja ne vidim da je fetus zasebno tjelo, ni da je odjednom puf nastao, nit da je s Marsa pao (da se tako izrazim). Ja samo vidim da, fetus i embrij jedno su! Bez embrija nema fetusa. To su tek razvojne postaje svake ljudske jedinke koje ne završavaju rođenjem. I stoga se mogu samo diviti tom smotuljku. Fetus ne izrasta iz embrija kao leptir iz ljuske. On jest taj embrij bilo to milisekundu prije 3mjeseca, bilo da se radi o prvom mjesecu. Zamislimo kako je samo divan taj smotuljak. Ulaže sve svoje snage i munjevito se razvija. Ta prva tri mjeseca istovremeno je tako nježan, krhak, osjetljiv, aopet tako jak i uporan u svojemu putu – ne samo da postane fetus, ne samo da se rodi... Već da bude onaj misterij čovjeka (tko, što, kamo, kud i odakle dolazim). Pozvan je u život i život živi tako da se razvija, slaže mozaik svoga tjela.... To je njegova prva zadaća. Ujedno i njegova najteža zadaća.
Nije dobro ni secirati embrij i reć da je živ ukoliko ima moždanih aktivnosti. Jer, mozak treba kisik, kisik se prenosi krvlju, srce tjera krv, i pluća imaju svoju funkciju... Nisu oni pojedinci, nego – jedno tjelo tvore, jedan duh! Povezani su i zajedno djeluju!
Niti sam ja majka kad se djete rodi. Nego, majka sam jer čuvam, skrbim i brinem se o tom malenom. Od želje u srcu sve do....
Mrtvo tjelo ne može „probuditi“ se. Naprotiv, što je živo u mogućnosti je da umre il biva zatrto il da još više procvjeta! Tako i mi imamo svoje uspone i padove. Reneasanse u poslovanju, u braku, u obiteljskim, prijateljskim odnosima...

A sad o onom kako i di sa neželjenom djecom.
Prvo, vjerujem da bi se zabranom dalo do znanja o kako ozbiljnoj stvari se radi. Toliko ozbiljnoj da treba poduzeti sve da se u njoj ne nađemo (ne ulazim sad u iznimke, obzirom da je većina ab rađena „olako“). Vjerujem da tad ab ne bi bio kado red za crni kruh i ne bi se tako olako nudio kao bomboni.
Drugo, pružala bi se adekvatna pomoć (ne samo ženama već i muževima..). jer se nasilje, ne želja i trauma - ne „lječe“ se drugom traumom, drugim nasiljem po ženino tjelo (al sad i djetetovo). Jer abortus je itekako krvav.
Mišljenja sam da ženama treba dat vremena da djete osjete, uvaže njegovo činjenično postojanje, spoznaju da je ono ni krivo ni dužno, da se brisanjem djeteta ne brišu problemi. Dala bih vremena da vidi to novorođenće tako nevino, potrebito... Pa, ako ga ni tad ne želi, ne mora. Al, želja odnosno ne želja nije razlog zaustavljanja nekog na njegovu putu. Dakle, ukoliko žena i dalje ne bi željela djete, dlaa bih ga czss-u i brojnim potencijalnim usvojiteljima.

Kad nas netko povrijedi, siluje, rani, ozljedi...Zar onda uzimamo pravdu u svoje ruke i posežemo za pištoljem (izuzev samoobrane), il zar se onda osvećujemo na nekom drugom tko ni kriv ni dužan nije??! U svakom slučaju odgovaramo pred zakonom (kao što je Bornina bila prozvana jer je mužu nasilniku rekla piz***).

Na kraju krajeva, ja sam svoje djete željela. No, kad sam rodila (onako kako to nikad htjela nisam – al jesam i to je činjenica od koje se ne može pobjeći. S njome se, rad svog mira, možeš samo pomiriti) i kad su me stiskli svi zdravstveni problemi...Poželjela sam da on ne postoji, da je ne postojim, da je uljez.... Kao da sam si time imalo ublažila bol... I, kad sam već bila na rubu, pred zidom....dala sam si vremena

p.s. mnogo toga mi je palo na pamet. A opet, zasigurno sam ostala nedorećena u ponekim segmentima...ukoliko mi dođe, a uzmognem napisat ću

p.s.s. gledao čovjek leptira kako se muči da izađe iz ljušture...muči se, muči i muči...i odluči mu čovjek pomoći i osloboditi ga. Razreže mu ljusku i leptir biva slobodan. Al, jao. Leptir je sam trebao proći proces izlaska jer je na taj način sušio i osposobljivao svoja krila za let. A sada, letjeti ne može i ugiba...

that's my opinion, wheather You like it or not

čovjek - mjesto da posegne duboko u sebe i isčupa zlo, on isčupa i baci najveće dobro - djete
abortiraj i samu pomisao na abortus

[Vrh]

seni

Postano: pon pro 17, 2007 8:14 pm Naslov:

mamma Juanita je napisala/o:
seni je napisala/o:
12 godisnja djevojcica nije djevojka, nije zena, ona je naprosto dijete.
ja mozda zivim u sasvim paralelnom svemiru, ali te curice u tim godinama od mojih prijatelja su naprosto i samo djeca, djeca, djeca.
i ovo uvlacenje njih u natezanja o tome sto je bolje ili ne, bez da itko smatra potrebnim procitati, saznati nesto o tome od psihijatara, sluzbi koje im pruzaju psiholosku pomoc, mi je jednostavno neshvatljivo.

mim, drago mi je da si reagirala.
seni, nadam se da se ovo ne odnosi na moj komentar .

ne, ne odnosi se na tvoj komentar. odnosi se na to da djecu i u hipotetskom smislu uvlacimo u ova prepucavanja.

[Vrh]

marta

Postano: pon pro 17, 2007 8:18 pm Naslov:

Ja nigdje nisam napisala da u edukaciju ne vjerujem, nego samo da nekima ni to ne bi pomoglo. Odnosno da samo edukacija nije dovoljna. Nece ti edukacija staviti kruh na stol. Mislim, hoce, samo ne edukacija te vrste. Ono o cemu ja govorim Ancica je sazela u sustavno pomaganje.
V. 2006.

The art of medicine consists in amusing the patient while nature cures the disease.
Voltaire (1694 - 1778)

[Vrh]

seni

Postano: pon pro 17, 2007 8:25 pm Naslov:

marta je napisala/o:
Ja nigdje nisam napisala da u edukaciju ne vjerujem, nego samo da nekima ni to ne bi pomoglo. Odnosno da samo edukacija nije dovoljna. Nece ti edukacija staviti kruh na stol. Mislim, hoce, samo ne edukacija te vrste. Ono o cemu ja govorim Ancica je sazela u sustavno pomaganje.

tocno. rekla si da edukacija sama nije dovoljna. ali nisam citirala tvoj post zbog toga. citirala sam ga zbog opisa tog sveprisutnog mentaliteta.

[Vrh]

marta

Postano: pon pro 17, 2007 9:11 pm Naslov:

Znam, ali ne volim kad mi se stavlja u usta nesto sto doista nisam rekla.
Inace sam duboko uvjerenja da ogromni dio krivnje lezi upravo na tom sugavom mentalitetu i zato mislim da edukacija nije dostatna. Imamo cijelo more problema na kojima bi trebalo godinama raditi.
V. 2006.

The art of medicine consists in amusing the patient while nature cures the disease.
Voltaire (1694 - 1778)

[Vrh]

sorciere

Postano: pon pro 17, 2007 9:17 pm Naslov:

šesnaesta strana - o čemu?

http://s246.photobucket.com/albums/gg115/humanitarka/

[Vrh]

marta

Postano: pon pro 17, 2007 9:20 pm Naslov:

sorciere je napisala/o:

šesnaesta strana - o čemu?

bolje da ne znas...
V. 2006.

Voltaire (1694 - 1778)

[Vrh]

Zorana

Postano: pon pro 17, 2007 10:45 pm Naslov:

Kakvo je momentalno stanje u Hr kad je u pitanju ova infrastruktura koju flo spominje?
Znaci, kakvu podrsku (bilo koje vrste) moze ocekivati trudnica koja se ne moze odluciti zeli li roditi bolesno dijete? Postoji li ikakva, bilo kakva podrska maloljetnicama koje odluce roditi dijete?
Osim edukacije o kontracepciji i sl. ovo gore spomenuto mi se cini mozda i presudno. Znaci, da silovana maloljetnica, buduca majka bolesne bebe itd. mogu u svakom trenutku potraziti podrsku za svoju eventualnu odluku o zadrzavanju bebe.
Slazem se da je danas abortus, ne samo u Hr, nego u mnogim drzavama jako lako, prelako dostupan. Ali, nisam ni ja sigurna da bi zabrana bila pravi pristup. Mozda zato sto mnoga pitanja o samoj "izvedbi" takvog zakona ostaju neodgovorena.
Ono sto mene osobno sokira je upravo ovo sto je ivarica negdje spomenula; ogroman postotak vjernika i veliki broj abortusa. Sokira me veliki broj abortusa upravo medju zenama iz ruralnih sredina.
Pa cu se mozda zamjeriti mnogim kolegicama prolifericama ako kazem da su upravo crkvenjacki redovi sukrivci za takvu situaciju. ( osuda koja se obrusi na zenu u slucaju vanbracnog zaceca, osuda koja se obrusi na zenu radi koristenja kontracepcije, osuda koja se obrusi na zenu ako je majka vise djece ili ako zatrudni u poodmakloj dobi itd. ....ukratko sva ona problematika koju je seni negdje spomenula: mistifikacija seksualnosti i svega sto ide uz to)

[Vrh]

Mamasita

Postano: uto pro 18, 2007 12:35 am Naslov:

http://www.vjesnik.hr/Html/2007/11/1....asp?r=tem&c=2
Citat:
Dramatično majčinstvo s nepunih 14 godina
Projekt »Mama je mama« pomaže maloljetnim trudnicama i majkama
Uruci držiš test za trudnoću, koji si potajice nabavila da nitko ne sazna ili si zamolila prijateljicu da ti ga kupi. Sama si kod kuće u svojoj kupaonici ili kod prijateljice, u školskom toaletu ili u kupaonici svog dečka... Shvaćaš da je test pozitivan. Bad! Dobro došla među stotine tinejdžerica koje zatrudne svake godine. Stani, smiri se i duboko diši, znaš da imaš više mogućnosti. Možeš odlučiti nastaviti trudnoću i zadržati svoje dijete ili ga dati posvojiti, a možeš i pobaciti. Nitko ti ne može reći koji ti je izbor najbolji. Možda ćeš odmah znati što želiš i što je najbolje za tebe ili će ti, ipak, trebati vremena za odlučiti što zapravo hoćeš.
Ako razmišljaš o tome da zadržiš dijete, postoji nekoliko toga o čemu moraš već sad razmisliti: gdje ćeš živjeti, hoće li te roditelji podržati, kako ćeš se uzdržavati, hoćeš li nastaviti školovanje ili ćeš polagati razredni ispit, hoće li ti djetetov otac pomoći u tome, ako ne, je li to odnos ili veza u kojoj želiš da raste tvoje dijete, imaš li oko sebe dovoljno ljudi koji će te podržati. U idućih devet mjeseci, a tek kad se dijete rodi, podrška će ti biti i te kako potrebna. Imaš li je u svojoj obitelji, oko sebe ili ćeš je morati potražiti drugdje, kod obiteljskog liječnika, školskog psihologa, socijalne radnice, pedagoginje, ginekologa? Nije svaka nakana dobra za tebe. Bez obzira na to kakvu odluku donijela, bit će ti potrebna podrška, razumijevanje i ljubav. Nije laka zadaća biti odgovorna za nekog s kim si povezana i koga ćeš voljeti do kraja života. U početku djeca traže više nego što daju, ali na kraju to je najljepši posao koji ćeš ikad imati. Kad god ćeš trebati ljubav i razumijevanje, naći ćeš ih u njima. Nadam se da su te takva pitanja usmjerila na razmišljanje i pomogla ti u donošenju pravilne odluke.
Uvod našeg teksta dio je brošure koju je nedavno objavila udruga roditelja »Korak po korak« u sklopu projekta »Mama je mama«. Projekt koji sufinanciraju pojedina ministarstva i Grad Zagreb odnosi se na psihosocijalnu podršku i pomoć maloljetnim trudnicama i majkama kako bi ih se potaknulo na odgovorno ponašanje u novoj ulozi roditelja. Brošura kojom se budućim mamama želi pomoći od prvog trenutka kad spoznaju da su trudne u tome kako ostvariti svoja prava, distribuira se po školama, u ambulantama i rodilištima. Na Malom telefonu 01/2442 061 svakog radnog dana od 12 do 14 sati maloljetne trudnice i majke mogu potražiti pomoć u razgovoru sa stručnom osobom. U početku, tjedno je bilo i više od 10 poziva, a sad se taj broj prorijedio. No, voditeljica projekta, socijalna radnica Aleksandra Čolić, ne smatra to neuspjehom, već pozitivnim raspletom, jer i rad stručnjaka na terenu donosi rezultate.
Projekt »Mama je mama« pruža maloljetnim trudnicama podršku i u sklopu skupnih sastanaka, pojedinačnog savjetovanja te malih edukativnih skupina. Da ne bi sve ostalo samo na Zagrebu, projekt je proširen i na Zadar i Split, a udruga »Korak po korak« dobro surađuje i s udrugom za prevenciju spolno prenosivih bolesti »Aktiva« dr. Dubravka Lepušića, nositelja akcije»Znanje je užitak«, zadarskom udrugom za pomoć ženi i djetetu »Duga« te Klubom trudnica i rodilja u Splitu. Čolić napominje da, kad su počinjali s projektom, u njega su željeli ukomponirati i prevenciju pa je iz toga proizašla suradnja s dr. Lepušićem. Do kraja godine su predviđena predavanja o spolno prenosivim bolestima, popraćena rock-koncertom srednjoškolskih demo-bendova s područja Zadra i Splita. Organizirat će se i pojedinačna savjetovanja za maloljetne trudnice i majke te mlađe punoljetnice.
Osim što je namjera prevenirati rizično spolno ponašanje mladih, projektom se želi i olakšati stjecanje socijalne i ekonomske sigurnosti maloljetnih trudnica i majki te senzibilizirati lokalnu zajednicu za probleme i potrebe adolescenata. Budući da nije provedeno nijedno ozbiljnije istraživanje o problematici maloljetničke trudnoće, vrlo je teško odrediti postotak maloljetničkih prekida trudnoće, ističe Čolić. Jer, dok broj maloljetničkih trudnoća raste, broj pobačaja stagnira. No, Vjesnikova sugovornica ne drži da je to realno: budući da maloljetnice za odobrenje pobačaja trebaju pristanak roditelja, opravdano se sumnja i u ilegalno obavljanje abortusa, a ta tamna brojka nije poznata.
Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2005. godine zabilježena su 1865 poroda i još 400 legalno induciranih prekida trudnoće u djevojaka u dobi od 14. do 19. godina. Statistički podaci upućuju na to da je prosječni početak spolnog života djevojaka sa 17 godina i dva mjeseca, a dječaka sa 16 godina i tri mjeseca. Poznato je da samo 40 posto parova koristi neki oblik kontracepcije. Hormonsku kontracepciju u Hrvatskoj uzima samo sedam posto, a u razvijenijim zemljama i do 40 posto adolescentica. Ono što je doista poražavajuće je to da samo 27 posto parova koristi kondom pri prvom spolnom odnosu.
»Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka suočavajući ih s nizom problema: od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja i partnerovog napuštanja do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju nove životne uloge - uloge majke«, kažu u udruzi »Korak po korak«. Kako su pokazala njihova iskustva, trudna maloljetnica često nailazi na odbijanje u svojoj obitelji i prezir okoline, a napušta je i partner, djetetov otac. Tako je nedavno udrugu nazvala jedna majka iz Rijeke, koja se raspitivala o mogućnostima smještaja za svoju kćer u Zagrebu dok ne rodi, što pokazuje da se ljudi boje osude okoline.
»Problem maloljetničke trudnoće još nije dovoljno shvaćen u našem društvu. Nema sustavne brige o maloljetnim trudnicama i majkama i one su prepuštene vlastitom snalaženju. Osim Caritasova doma, maloljetne majke s djetetom mogu boraviti još samo u Dječjem domu Zagreb i to prije poroda i godinu dana nakon poroda te u domu Klasje u Osijeku«, napominje Čolić. On dodaje da projekom nastoje biti poveznica između majki i ustanova koje im mogu pomoći, jer upravo to buduće mlade mame navode kao glavni problem kad odluče zadržati trudnoću. »Djevojke nam obično kažu da im nije potrebna psihološka pomoć, već posao i stan, pa ih zato upućujemo u prava koja mogu ostvariti, na traženje pomoći u centru socijalne skrbi i slično«, kaže Čolić.
Mnoge maloljetne trudnice ne znaju da ne trebaju zauvijek napustiti školovanje. Ako su završile samo osnovnu školu, mogu se nastaviti školovati u nekom od pučkih otvorenih učilišta, a ako su u srednjoj školi, nastavljaju se obrazovati u razredu u kojem su prekinule školovanje zbog poroda. Napokon, i u Zakonu o srednjem školstvu navodi se da se zbog određenih razloga učeniku može dopustiti dulje izbivanje s nastave. Maloljetnice imaju pravo na porodnu naknadu jednaku onoj za nezaposlene majke, na pomoć za opremu novorođenčeta te na dječji doplatak.
»Problem je što naše društvo još ne prihvaća ni punoljetne samohrane majke, a kamoli maloljetne. I medicinsko osoblje zna se ponašati izrazito osuđujuće prema tim djevojkama. Ako izostane i podrška roditelja, doista veliku ulogu imaju socijalni radnici, koji bi majci morali osigurati smještaj i pomoć. Pritom je najteže maloljetnim trudnicama iz malih sredina, kojima je pomoć mnogo manje dostupna«, ističe Čolić.

ronin, zdenka, fritulica, hvala na odgovorima u vezi potpomognute.

[Vrh]

Bubica

Postano: uto pro 18, 2007 8:32 am Naslov:

Citat:
Kakvo je momentalno stanje u Hr kad je u pitanju ova infrastruktura koju flo spominje?
Znaci, kakvu podrsku (bilo koje vrste) moze ocekivati trudnica koja se ne moze odluciti zeli li roditi bolesno dijete? Postoji li ikakva, bilo kakva podrska maloljetnicama koje odluce roditi dijete?

situacija je nikakva, katastrofalna. U cijeloj RH, na području ginekologije i zaštite zdravlja žena radi jedna psihologica (u RI), znamo koliko se liječnici bave savjetovanjem. Nije problem samo što nema savjetovanja pri donošenju odluke nego nedostaje cijela infrastruktura koja bi pomogla djevojčici ili ženi koja već doma ima dva djeteta u tome kako se nositi i othraniti novo dijete. Znam da za maloljetne mame postoji mogućnost smještaja u Nazorovu (ako ih obitelj ne želi) i ovaj projekt Udruge Korak po korak ali to je tek kap u moru...

B - listopad 2000. g.

[Vrh]

leonisa
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 8:40 am Naslov:

Zdenka2

AM, steta bacenih 2 strane rasprave....

eto kad ste vec zagrebali po povrsini...

fritulica1 je napisala/o:
Pa veliki broj zametaka, nastao putem prirodne oplodnje ne dobije šansu za razvoj u ljudsko biće (biokemijske trudnoće, spontani pobačaji i sl.).
Krioprezervacija je omogućila i omogućit će rađanje velikog broja djece i hvala znanosti (ili Bogu) na njoj.

ja se slazem s time, ali razlika je velika razlika izmedju toga i oplodnje in vitro.
mene zanima stav tata mate, lune, AM.....u slucaju:
Citat:
Odmah nakon uzimanja jajnih stanica, one se u laboratoriju oplođuju partnerovom spermom, koju je partner donirao istoga dana. Takva, oplođena jaja zatim se čuvaju u laboratorijskoj okolini kako bi se osigurao pravilan rast embrija. Nakon što se razvije embrij, za što je ovisno o klinici potrebno i do pet dana, potrebno ga je, jednoga ili više njih, vratiti u maternicu. Ovo je lakša procedura i slična onoj kod inseminacije. Embriji se kroz rodnicu i grlić maternice uvode u maternicu. Mnogi stručnjaci preporučuju uvođenje tri ili četiri embrija, kako bi se povećali izgledi za trudnoću. S druge strane to povećava mogućnost višestruke trudnoće.

dodajem, da mnogi embriji ni ne uspiju opstati i da se zato uvode 2 da barem jedan uspije.

ne zelim povlaciti vase paralele i izvoditi vase zakljucke, ali bi htjela da mi kazete kako to "opravdavate". mozda vam bude lakse shvatiti kako mi opravdavamo opciju izbora i zasto je neke stvari potrebno odvagnuti i da nista nije samo crno ili samo bijelo i da postoji niz nijansi izmedju.
mala od majica

9 mjeseci jedno, u rodilistu zajedno

[Vrh]

fritulica1

Postano: uto pro 18, 2007 9:25 am Naslov:

Citat:
ja se slazem s time, ali razlika je velika razlika izmedju toga i oplodnje in vitro.

Kako misliš? To dvoje nije za usporedbu. Krioprezervacija nije nikakva vrsta oplodnje, ona podrazumijeva način čuvanja zametaka i kao takva omogućuje puno veću uspješnost IVF-a, ili kako ti kažeš oplodnje in vitro.

[Vrh]

TATA MATA

Postano: uto pro 18, 2007 9:30 am Naslov:

leonisa je napisala/o:

mene zanima stav tata mate,...

Potpomognut oplodnja OK...manipulacij zamecima NE - ni pod razno !

[Vrh]

leonisa
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 9:33 am Naslov:

ne, sorry, nismo se shvatili....mislila sam da izjednacavas neuspjele trudnoce, da do spontanog dodje i kod prirodne oplodnje i potpomognute (ispravite me ako IVF ne spada pod podpomognutu)....trebala sam te quotati samo ovaj dio "Pa veliki broj zametaka, nastao putem prirodne oplodnje ne dobije šansu za razvoj u ljudsko biće (biokemijske trudnoće, spontani pobačaji i sl.). "
mala od majica

[Vrh]

leonisa
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 9:34 am Naslov:

TATA MATA je napisala/o:
leonisa je napisala/o:

da ne bi bilo zabune, sta smatras manipulacijom zamecima?
(igram na sigurno )
mala od majica

[Vrh]

leonisa
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 9:36 am Naslov:

ili kako ti kažeš oplodnje in vitro

ne kazem ja, pobogu....ne kuzim uopce zbog cega taj dio...isla sam citati malo prije nego sam napisala post, jer sam htjela potvrditi svoje "znanje".
mala od majica

[Vrh]

fritulica1

Postano: uto pro 18, 2007 9:53 am Naslov:

Leonisa, 2. dio tvog posta nisam odmah ni čitala jer vidim da si ga adresirala na tatu matu, lunu, AM. OK, komentara ću se zasada suzdržati, ali, ne zamjeri, moram ispraviti tehničku pogrešku u tvom postu;
Citat:
Ovo je lakša procedura i slična onoj kod inseminacije.
IVF nije lakša procedura, i sasvim je različit od inseminacije (ITI intratubarna inseminacija. Unosenje sjemena supruga u jajovod.).

[Vrh]

leonisa
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 9:56 am Naslov:

slobodno ispravi, ja sam to kopirala sa jednog sitea (vise ne znam kojeg, vise sam ih otvorila, mislim da je ovo sa pliva zdravlje)
mala od majica

[Vrh]

wewa

Postano: uto pro 18, 2007 9:58 am Naslov:

Malo mi je tesko provariti potrebu da se o potpomognutoj pise na ovakvom topicu, i to medju osobama koje (uglavnom) nisu iskusile tu vrstu lijecenja.
No, ako nekome treba obrazlozenje zasto je MPO za mene prihvatljiva, evo razloga: meni je moja vjera dozvoljava i preporucuje (i to u obimu da je dozvoljeno i koristenje suvisnih embrija za istrazivanje maticnih celija pod uslovom da se radi o eticki prihvaljivoj klinici/ekipi ljekara), iskljucivo ako se koristi genetski materijal bracnih partnera.

Buduci da nastojim zivjeti po postulatima vjere, ne bih isla na MPO da mi je vjera brani, no ipak ne bih bila protiv MPO za druge - i tu je moja razlika u odnosu na hard core pro-life skupinu (mada mi je pomalo smijesna takva podjela).

Ako hocete detalje o tome sta se u Islamu smatra pocetkom zivota i zasto je MPO dozvoljena, mogu vas uputiti na linkove odakle i ja crpim svoja znanja.
1 AIH - 0
naruceni u Mariboru na IVF/ICSI

[Vrh]

TATA MATA

Postano: uto pro 18, 2007 10:03 am Naslov:

leonisa je napisala/o:
TATA MATA je napisala/o:
leonisa je napisala/o:

da ne bi bilo zabune, sta smatras manipulacijom zamecima?
(igram na sigurno )

Procitaj Zdenkin post...ona ti je napisala detalje.

[Vrh]

leonisa
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 10:04 am Naslov:

Citat:
Malo mi je tesko provariti potrebu da se o potpomognutoj pise na ovakvom topicu, i to medju osobama koje (uglavnom) nisu iskusile tu vrstu lijecenja.

za mene je MPO prihvatljiva i to uopce nije upitno!!

i ona spada u pravo izbora- biti roditelj i uciniti sve sto je moguce da se ta zelja ostvari.

wewa, divim ti se!
mala od majica

[Vrh]

wewa

Postano: uto pro 18, 2007 10:09 am Naslov:

leonisa je napisala/o:
Citat:

za mene je MPO prihvatljiva i to uopce nije upitno!!

i ona spada u pravo izbora- biti roditelj i uciniti sve sto je moguce da se ta zelja ostvari.

wewa, divim ti se!

hvala, ali ne znam zasto?

i btw. Leonisa, nisam komentarisala tvoje postove, jer nisi niti inicirala temu - samo me smeta olako povezivanje dviju krajnosti, abortusa i MPO.
1 AIH - 0

[Vrh]

fritulica1

Postano: uto pro 18, 2007 10:12 am Naslov:

Citat:
ne kazem ja, pobogu....
Ne ljuti se, upotrijebila si ispravan termin ali koji se puno manje koristi (barem od strane korisnica ovog foruma), zbog toga taj komentar, i nije nikakva provokacija, kao ni moj sljedeći post. Smeta me što mnogi ljudi iznose zaključke i presuđuju MPO-u bez da poznaju osnovne činjenice. Leonisa, ni sama nisam pojma imala o npr. krioprezervacijama dok mi na žalost nije zatrebalo...
No, ako se žele ovako javno iznositi stavovi o ovoj problematici, onda je barem osnove potrebno poznavati.

[Vrh]

Betty

Postano: uto pro 18, 2007 10:20 am Naslov:

Mene zanima samo , u slucaju da se zakon o zabrani abortusa stupi npr. na snagu (jer vidim ima dosta ljudi koji bi glasali za njega ) kolika i kakva bi po vama trebala biti kazna za krsenje tog zakona od strane trudnica koje zele da prekinu trudnocu ? Novcana kazna , robija , streljanje , kamenovanje ili ... ??

O vjestackoj oplodnji i smrzlicima ne zelim da zapocinjem diskusiju uopste , pogotovo sa ljudima koji imaju djecu , a pojma nemaju kroz sta prolaze neplodni parovi . Njihovo NE me uopste ne dotice ... Mogu samo reci sreca pa se takvi ljudi ne pitaju nista , u suprotnom neke moje prijateljice danas ne bi bile trudne . MPO drzim u srcu kao veliku nadu da cu i ja , jednog dana biti majka !Postujem one koji zbog svoje vjere ne bi nikad otisli na MPO , ali braniti drugima , opet ..ne mogu se nacuditi sta sve sebi obicni ljudi nece dati za pravo ..

[Vrh]

leonisa
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 10:21 am Naslov:

wewa, zbog puno toga ali pogotovo zbog ovoga, malo je danas takvih ljudi Citat:
Buduci da nastojim zivjeti po postulatima vjere, ne bih isla na MPO da mi je vjera brani, no ipak ne bih bila protiv MPO za druge

mala od majica

[Vrh]

wewa

Postano: uto pro 18, 2007 10:22 am Naslov:

Leonisa
1 AIH - 0

[Vrh]

leonisa
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 10:23 am Naslov:

fritulica
mala od majica

[Vrh]

Riana

Postano: uto pro 18, 2007 10:27 am Naslov:

Zdenka2 je napisala/o:
Mamasita je napisala/o:
idem ja probati jos jednom:
moze li mi netko od pro-lifera izloziti svoj stav o potpomognutoj oplodnji?
mislim na zamrzavanje veceg broja zametaka od kojih neki nikada ne dobiju sansu za razvoj u ljudsko bice.

Ja mogu odgovoriti kao netko tko je to prošao. Koristila sam MPO, ali sam svom liječniku objasnila svoj stav o tome i dogovorila s njime da kod mene neće biti smrzavanja zametaka, što je značilo primjenu točno određenih načina stimulacije koji do toga ne mogu dovesti. Na potpomognutu oplodnju sam pristala, a na manipulaciju zamecima ne. Moj liječnik je jedan od pionira na tom području, izvrstan stručnjak i izvrsna osoba i on je ne samo razumio i uvažio nego i cijenio moj stav. Njemu je i samom bilo jasno da etički problem u tome itekako postoji i nije me pokušavao razuvjeriti medicinskim razlozima.

hvala, Zdenka2, na opisu ovoga.
istina, nisam baš istraživala o MPO, pa sam načelno bila protiv baš iz razloga tih više oplođenih zametaka koji 'čekaju (ili ne dočekaju) svoju priliku za život'. pa mi je to ispalo kao petljanje u Božji posao.
iskreno mi je drago da postoji ta mogućnost

Ema,10.11.05.u 15:47h
podupirući član
pro-life, jer stvari mogu krenuti na bolje!

[Vrh]

fritulica1

Postano: uto pro 18, 2007 10:29 am Naslov:

wewa je napisala/o:
meni je moja vjera dozvoljava i preporucuje (i to u obimu da je dozvoljeno i koristenje suvisnih embrija za istrazivanje maticnih celija pod uslovom da se radi o eticki prihvaljivoj klinici/ekipi ljekara), iskljucivo ako se koristi genetski materijal bracnih partnera.

Mislim da samo Katolička vjera ne prihvaća opciju MPO-e. I ne znam zašto mi nije čudno da je topic krenuo u ovom smijeru, bilo je za očekivati...

[Vrh]

wewa

Postano: uto pro 18, 2007 10:33 am Naslov:

Riana je napisala/o:
Zdenka2 je napisala/o:
Mamasita je napisala/o:
idem ja probati jos jednom:
moze li mi netko od pro-lifera izloziti svoj stav o potpomognutoj oplodnji?

Ja mogu odgovoriti kao netko tko je to prošao. Koristila sam MPO, ali sam svom liječniku objasnila svoj stav o tome i dogovorila s njime da kod mene neće biti smrzavanja zametaka, što je značilo primjenu točno određenih načina stimulacije koji do toga ne mogu dovesti. Na potpomognutu oplodnju sam pristala, a na manipulaciju zamecima ne. Moj liječnik je jedan od pionira na tom području, izvrstan stručnjak i izvrsna osoba i on je ne samo razumio i uvažio nego i cijenio moj stav. Njemu je i samom bilo jasno da etički problem u tome itekako postoji i nije me pokušavao razuvjeriti medicinskim razlozima.

hvala, Zdenka2, na opisu ovoga.
istina, nisam baš istraživala o MPO, pa sam načelno bila protiv baš iz razloga tih više oplođenih zametaka koji 'čekaju (ili ne dočekaju) svoju priliku za život'. pa mi je to ispalo kao petljanje u Božji posao.
iskreno mi je drago da postoji ta mogućnost

Riana, stvarno bih voljela znati kako se moze biti nacelno protiv necega o cemu se zna malo/nimalo?
Npr. znas li koliko malo parova uopce dobije sansu da ode na MPO? Koliko malo zametaka doceka sansu da bude pohranjeno u krioprezervator? Koliko krioprezervacija umanjuje rizik po zdravlje zene koja zeli dijete? Koliko malo embrija uopce postane djetetom u MPO-u?
Koliko embrija (ako ih ima takvih) ostane "napusteno" u krioprezervatoru?

Mogu razumjeti zasto se neko ne bi odlucio za MPO da je, kojim slucajem, u takvoj situaciji, ali ne mogu razumjeti kako se moze biti protiv necega sto drugim ljudima moze donijeti ispunjenje snova, zelje koja prosjecnom covjeku/zeni bude ispunjena i prije nego je osjeti...
1 AIH - 0

[Vrh]

Riana

Postano: uto pro 18, 2007 10:43 am Naslov:

ključna riječ je bila, zar ne

nisam znala da je moguća MPO bez zamrzavanje embria.
bitno, vrlo mi je bitno da se 'nepotrebni' ne bacaju, razumiješ?
život počinje spajanjem muške i ženske sp. stanice. pa ispada da se baca život.
znam da je ovo jako sirovo i pojednostavljeno, zato velim da mi je jako drago ovo što je Zdenka2 napisala.
podupirući član

[Vrh]

wewa

wewa je napisala/o:
meni je moja vjera dozvoljava i preporucuje (i to u obimu da je dozvoljeno i koristenje suvisnih embrija za istrazivanje maticnih celija pod uslovom da se radi o eticki prihvaljivoj klinici/ekipi ljekara), iskljucivo ako se koristi genetski materijal bracnih partnera.

Mislim da samo Katolička vjera ne prihvaća opciju MPO-e. I ne znam zašto mi nije čudno da je topic krenuo u ovom smijeru, bilo je za očekivati...

znam, bilo je samo pitanje trenutka... jos jedna u nizu vjetrenjaca.
1 AIH - 0

[Vrh]

Sun

wewa mislim da odgovor leži u fritulicinom postu iznad, a to je da crkva ne odobrava, pa onda automatski..

Ali meni je malo krivo da ste izvukli sad MPO na ovom topicu, iako mi je sasvim jasno zašto je do toga došlo (kako bi rasvjetlili barem malo zašto ne smatramo ab ubojstvom)
Osjetljiva tema i mislim d nam ne treba tu, nitko se nebi trebao opravdavati radi svog stava/mišljenja

polaznica Rodine edukacije za pomoć pri dojenju

[Vrh]

Riana

Postano: uto pro 18, 2007 10:45 am Naslov:

Sun je napisala/o:
wewa mislim da odgovor leži u fritulicinom postu iznad, a to je da crkva ne odobrava, pa onda automatski..

ja nisam katolik.
podupirući član

[Vrh]

Sun

Postano: uto pro 18, 2007 10:48 am Naslov:

onda krivo mislim

[Vrh]

mama courage

Postano: uto pro 18, 2007 10:48 am Naslov:

Mislim da samo Katolička vjera ne prihvaća opciju MPO-e.

eh, ovo mi je zanimljivo, jer ja sam također bila uvjerena da kc ne prihvaća MPO, pa me zanima jel to, jel postoje iznimke ? i zašto bi iznimke postojale ?

Citat:
ali ne mogu razumjeti kako se moze biti protiv necega sto drugim ljudima moze donijeti ispunjenje snova, zelje

pa to je upravo bit ove rasprave... i kod pitanja o abortusu... al lako je mlatiti po gloginjama...

[Vrh]

wewa

Postano: uto pro 18, 2007 10:49 am Naslov:

Riana je napisala/o:
ključna riječ je bila, zar ne

život počinje spajanjem muške i ženske sp. stanice. pa ispada da se baca život.
znam da je ovo jako sirovo i pojednostavljeno, zato velim da mi je jako drago ovo što je Zdenka2 napisala.

Riana, nije meni problem sto je tebi nesto prihvatljivo/neprihvatljivo, vec sto sud donosis (ne samo ti, nije ovo nista licno) bez poznavanja elementarnih cinjenica.
I da, krioprezervacija je jedan od nacina "racionalnog koristenja" embrija - tek ako je nema (a u vecini drzavnih klinika je nema - i to zbog nepostojavanja adekvatne, moderne i u sekularnoj drzavi prihvatljive regulative, kako u BiH, tako i Hr) onda mozemo pricati o "bacanju".

Sun, nismo MPO izvukle mi koje je zivimo, vec drugi, tacnije Mamasita, iako sam u nekoliko navrata pokusala izbjeci pricu o njoj. I da, opet kao papagaj ponavljam: koliko znam, i Hr i BiH su sekularne drzave, pa ne znam kakve veze ima stav neke vjerske zajednice (ma kako brojna bila) s drzavnom regulativom.
1 AIH - 0

[Vrh]

wewa

Postano: uto pro 18, 2007 10:52 am Naslov:

mama courage je napisala/o:

eh, ovo mi je zanimljivo, jer ja sam također bila uvjerena da kc ne prihvaća MPO, pa me zanima jel to, jel postoje iznimke ? i zašto bi iznimke postojale ?

Citat:
ne, kad je KC u pitanju, iznimke zapravo ne postoje - kruto gledajuci, niti jedan oblik MPO nije dozvoljen. (Neki) parovi koji zive vjeru, a zele MPO onda se odlucuju na njima prihvatljiv oblik MPO - prirodne cikluse, inseminaciju.

Citat:
ali ne mogu razumjeti kako se moze biti protiv necega sto drugim ljudima moze donijeti ispunjenje snova, zelje

pa to je upravo bit ove rasprave... i kod pitanja o abortusu... al lako je mlatiti po gloginjama...

Znam, i to je ono sto covjeka najvise frustrira - kad vlastite granice shvatimo kao drzavne...
1 AIH - 0

[Vrh]

fritulica1

Postano: uto pro 18, 2007 10:54 am Naslov:

Betty je napisala/o:
Mogu samo reci sreca pa se takvi ljudi ne pitaju nista
Da, ali ne i u Hrvatskoj.

[Vrh]

Sun

Postano: uto pro 18, 2007 10:54 am Naslov:

Citat:
I da, opet kao papagaj ponavljam: koliko znam, i Hr i BiH su sekularne drzave, pa ne znam kakve veze ima stav neke vjerske zajednice (ma kako brojna bila) s drzavnom regulativom.

ma nema i nebi trebao imati (po meni), ali se često događa da vjernici , slijedbenici crkve pokušavaju nametnuti taj stav

[Vrh]

TATA MATA

Postano: uto pro 18, 2007 10:57 am Naslov:

mama courage je napisala/o:

Citat:

Uf, uf...mozda bi bilo dobro ovo zakljucat !

[Vrh]

AdioMare

Postano: uto pro 18, 2007 11:07 am Naslov:

Prije ključanja, samo ću se ubaciti:
sramotno je kako netko, a da bi prikrio svoju samoživost i neodgovornost, u isti koš trpa potpomognutu oplodnju i silovanja sa abortusom kao metodom kontracepcije.
Stvarno smo došli do krajnosti krajnosti.
Makar mi je svaki život isti, mrzim manipulaciju koju koristite u ovom slučaju.

[Vrh]

ms. ivy
Osoblje foruma

Postano: uto pro 18, 2007 11:08 am Naslov:

stvarno smo došli do apsurda. još samo da pronađem tko je branio pobačaj kao metodu kontracepcije.

[Vrh]

fritulica1

Postano: uto pro 18, 2007 11:09 am Naslov:

Riana je napisala/o:

Nema tu nepotrebnih...pa kome će više biti stalo do tih embrija ako ne ženi koja je u postupku MPO-a. Sigurno ne tebi koja svoje dijete nunaš u naručju ili katoličkoj crkvi.

Citat:

MC je napisala/o:

Čuj, ja bih rekla da ne postoje iznimke jer niti jedna opcija MPO-a nije prihvatljiva crkvi, uključujući i inseminaciju, jer svaka od njih uključuje i prosipanje genetskog materijala (hm masturbaciju) što crkva ne dozvoljava.

[Vrh]

wewa

Postano: uto pro 18, 2007 11:10 am Naslov:

AdioMare je napisala/o:
Prije ključanja, samo ću se ubaciti:
sramotno je kako netko, a da bi prikrio svoju samoživost i neodgovornost, u isti koš trpa potpomognutu oplodnju i silovanja sa abortusom kao metodom kontracepcije.
Stvarno smo došli do krajnosti krajnosti.
Makar mi je svaki život isti, mrzim manipulaciju koju koristite u ovom slučaju.

Nisam vidjela da to iko radi.
1 AIH - 0

[Vrh]

Prethodni postovi: Svi postovi1 dan7 dana2 tjedna1 mjesec3 mjeseca6 mjeseci1 godina Prvo najstarijePrvo najnovije

RODA - Početna
-> Kamo s ovim? Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno 1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 23, 24, 25 Sljedeće
Stranica 16 / 25.

Forum(o)Bir: Izaberite forum VAZNO!----------------Pravila ponašanja Udruga RODA----------------O UdruziRodine podružnice - Rodine aktivnosti širom RHŽelim! VOLONTIRATI u RodiUdruga i medijiRodine aktivnosti, akcije & projektiRoda za roditelje - Rodina edukativna dogadjanjaSamofinanciranje - Rodina pusa, Rodin zagrljaj - Prodaja pelena, marama, majica i ostalih rodinih artikalaSamofinanciranje – Rodina rasprodajaSponzorstva i donacije - prikupljanje sredstava i resursa potrebnih za rad Udruge kroz podršku zajedniceKako se uredjivalo rodino gnijezdo5za5 - Rodinih prvih pet godinaRodini pravni savjetiKomentari na tekstove s portala Drugi u akciji----------------Druge udruge i pojedinci u akciji Potpomognuta oplodnja----------------Potpomognuta oplodnja Posvajanje djeteta----------------Posvajanje djeteta Trudnoca----------------Prije začećaProblemi u trudnoćiInformacije, vijesti, pitanja o trudnoćiKružoci trudnica Sve o porodu----------------PorodPriče s porodaRodilištaNakon poroda Dojenje----------------Općenito o dojenjuProblemi i poteškoće kod dojenjaProduženo dojenjeZaštitimo dojenje Prehrana----------------DohranaRecepti Djeca i roditelji----------------Izazovi roditeljstvaKreativni kutakNošenje djeceDobne skupine (0-1)Dobne skupine (1-3)Dobne skupine (3-6)Dobne skupine (6-9)Dobne skupine (9-13)Dobne skupine (13-18)Blizanci, trojke, četvorke...Jednoroditeljske obiteljiDjeca s posebnim potrebama Jaslice/vrtic/skola----------------Jaslice, vrtići, tete čuvaliceŠkola Zdravlje----------------Zdravlje djeceSve o pelenama i (ne)korištenju istihZdravlje odraslihIntimna njega ženaA što kaže priroda Autosjedalice----------------Autosjedalice Ostalo----------------4 kuta našeg domaDa se predstavimoČestitamo!Kamo s ovim? Problemi s forumom?----------------Mjesto za testiranjeAdmin vam pomaže u nevoljiObavijesti administratora

Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.