Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Dr opće prakse u liječenju djece + članak Zadarski list

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Dr opće prakse u liječenju djece + članak Zadarski list

Vidim da se po forumu postavlja pitanje nove liječnicu u DZ Zapad Vrapče, dr. V.H.Miletić. Meni se nekako ne sviđa činjenica da moju curicu od 2,5 godine liječi doktor koji nije pedijatar pa sam nazvala "bijeli telefon" /br. 0800-200063/ te mi je dežurna liječnica ljubazno objasnila da doktor opće prakse može raditi u pedijatrijskoj ambulanti i liječiti djecu od 0 - 7 godina. Isto tako, svoju curicu mogu prijaviti kod svoje liječnice opće prakse (!?) ako dotična doktorica na to pristane.
    Ovo stvarno nisam znala a i za bijeli telefon sam saznala tek neki dan.

Niže vam, za info, prenosim članak iz Zadarskog lista koji se odnosi samo na privatne pedijatre, možda nekome pomogne

Objavljeno: 15.02.2008., Zadarski list

"Roditelji mogu prijaviti liječnika na bijeli telefon
    Pojedini pedijatri još naplaćuju namete za posebne usluge

Jedan Zadranin, otac dvoje djece, ovih dana nam se požalio da mu je pedijatar tražio 1.200 kuna ako će njegova djeca ostati upisana u ordinaciji ovoga pedijatra! Pedijatar je, naime, izračunao da za svako dijete otac treba platiti po 300 kuna, što iznosi 600 kuna, a još toliko da je ovaj otac dužan za prošlu godinu. To je samo jedna od mnogih zadarskih priča u kojima su pedijatri u ulozi naplaćivača onoga što im ne pripada. Moramo naglasiti da se radi samo o nekolicini privatnih pedijatara, jer na one druge, koji imaju ordinacije u zakupu, to se ne odnosi, oni ne naplaćuju tu vrstu nameta od svojih malih pacijenata.Sjećamo se da su ovu vrstu nameta do prije dvije godine prakticirali i obiteljski liječnici diljem Hrvatske, ali im je to zakonom iz 2006. godine zabranjeno. Dapače, neki su i kažnjeni. No pedijatri smatraju da se zakonske odredbe ne odnose i na njih, pa još uvijek roditeljima naplaćuju po 300 do 350 kuna godišnje, tvrdeći da im za taj novac daju usluge iznad standarda. Naplaćivanje najviše kuri početkom godine, pa tako i ovih dana, kada roditelji o tome raspravljaju buneći se.Ti liječnici, koji bi najprije trebali biti humani, moraju znati da su djeca zaštićena zakonom i da svako dijete ima pravo na punu liječničku njegu i to besplatnu. Tim više što njihove tzv. iznadstandardne usluge roditelji najčešće ne traže, nego im se nameću. Jedna majka nam je kazala da joj je medicinska sestra kod pedijatra rekla kako su to, između ostaloga, vađenje krvi, dogovaranje s drugim liječnicima i slične iznadstandardne usluge koje, po mjerilima tih liječnika, vrijede i do 350 kuna. Ista majka nam je kazala da joj jedan pedijatar nije rado dao karton njezina starijeg djeteta koje je preraslo pedijatriju i trebalo se, nakon upisa u školu, prebaciti u ordinaciju obiteljske medicine. Jer, liječnik nije bio zadovoljan njezinim gunđanjem oko plaćanja ovoga nameta.Ipak, ni ona nije htjela javno reći svoje ime, što se odnosi i na ostale roditelje, koji vjeruju da će ih nakon javnoga prosvjeda šikanirati pedijatri.No, svaki roditelj koji ne želi plaćati ovakve izmišljene namete, ima pravo prijaviti liječnika na tzv. bijeli telefon pri Hrvatskome zavodu za zdravstveno osiguranje, čija komisija utvrđuje istinitost takvih navoda i kažnjava one koji naplaćuju ono što je zakonom zabranjeno.I mnogi liječnici opće medicine su godinama unaprijed naplaćivali tzv. posebne usluge od svojih pacijenata, bez obzira jesu li ih tijekom go-dine koristili ili ne. Tome se zakonom stalo na kraj, ali pedijatri misle da se to na njih ne odnosi, čak se pozivaju na neki nedorečeni član zakona.No, kako bilo, oni ne smiju prisiljavati roditelje na plaćanje dodatnih usluga, osobito ako ih roditelj ne želi. E. RADUUĆ-TOMAN"

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svojedobno sam (prošle godine) otišla u zadarski HZZO kod osobe koja je bila nadležna za rješavanje ovog problema i pitala je što mogu učiniti s obzirom da zbog djece ne želim istupati javno i prozivati i s obzirom da je u Zadru već bila pokrenuta akcija koja je rezultirala pohodima inspekcija i naplaćivanjem nekih kazna liječnicima (no te kazne očito nisu bile uvjerljive kad su liječnici nastavili naplaćivati famozni nadstandard).

I ono što me totalno razočaralo i deprimiralo jest činjenica da je nadležni ministar već odavno obaviješten o tome, ali da ništa konkretno nije učinio niti planira učiniti (a tako je ostalo i do kraja njegova mandata).

Dakle, što znače naše prijave ako od njih nema nikakve koristi osim malo buke koja se s vremena na vrijeme podigne (i osim realne mogućnosti da se zakačiš s pedijatrom)?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: Dr opće prakse u liječenju djece + članak Zadarski list

Citiraj Trixy prvotno napisa
    Meni se nekako ne sviđa činjenica da moju curicu od 2,5 godine liječi doktor koji nije pedijatar pa sam nazvala "bijeli telefon" /br. 0800-200063/ te mi je dežurna liječnica ljubazno objasnila da doktor opće prakse može raditi u pedijatrijskoj ambulanti i liječiti djecu od 0 - 7 godina.
    zbilja, svejedno je liječi li liječnik opće prakse dijete u pedijatrijskoj ili bilo kojoj drugoj ordinaciji.
    nedavno sam i ja saznala da naša liječnica tek odlazi na specijalizaciju iz pedijatrije.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moja Lola se liječi kod našeg obiteljskog liječnika, ni u jednom trenutku nisam požalila što smo tako odlučili.

Nikada nismo ništa platili, nema čekanja, uvijek je na raspolaganju, kao osoba je super, uvijek ju oraspoloži i nasmije, a ni u stručnost nemam razloga sumnjati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •