Results 1 to 9 of 9

Thread: Nagli prekid dojenja i povlačenje mlijeka

bfamily's Avatar

Default Nagli prekid dojenja i povlačenje mlijeka

Dojila sam jako kratko-18 dana. Išlo nam je kao po knjizi a ja sam imala mlijeka u izobilju, stalno su mi prsa bila mokra.
    Prestala sam zbog svoje bolesti, sa velikim kamenom na srcu jer ne mogu dati ono što mojoj curici treba. Nekako sam se pomirila sa time. Odmah smo prešli na adaptirano, ja sam popila dozu (zaboravila sam kako se ono zove) lijeka za povlačenje mlijeka. Dobila gadnu upalu na jednoj cici, liječila antibioticima...
    Izdajala se dok se nije donekle povuklo....

Od onda je prošlo 1,5 godina i ja još uvijek imam mlijeka. :shock:
    Do kad će to trajati :? Nema ga puno ali me čisto zanima oću li zauvjek imati mlijeka ili ???

Je ima netko sličnih iskustava. Čini mi se da ću prije ostati ponovno trudna nego će se ovo mlijeko povući.

Osoblje foruma apricot's Avatar

mlijeka može biti u tragovima još godinama nakon prestanka dojenja.
    provjeri visinu prolaktina, ako je visoka, teže ćeš i zanijeti.

bfamily's Avatar

Kako i gdje se to provjerava?? Sad sam lagano i zabrinuta.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

u bilo kojem laboratoriju

bfamily's Avatar

Dali povećan prolaktin može utjecati na još što?
    Prvi put sam ostala trudna bez problema. Jeli to uopće ima koje veze za sljedeći put. Dajte još malo informacija, please.
    Kako dovesti taj prolaktin u normalu :?

Opis:
    Prolaktin izlučuje hipofiza, a mliječne žlijezde su ciljno tkivo. On je vrlo važan hormon u reprodukcijskom ciklusu čovjeka. Do danas je opisano više od 80 različitih fizioloških učinaka prolaktina. Djelovanje mu se uglavnom svodi na regulaciju stvaranja i sekrecije mlijeka u dojci za vrijeme laktacije, na regulaciju reprodukcijskog ciklusa kao i utjecaj na metabolizam fetusa i majke u trudnoći. U trudnoći pod utjecajem estrogena i progesterona razina prolaktina stalno raste, što u konačnici rezultira porodom i dojenjem.
    U muškaraca djeluje na metabolizam vode i elektrolita preko kore nadbubrežne žlijezde te na funkciju sekundarnih spolnih žlijezda (prostata, seminalni vezikuli) i testisa.
    Hiperprolaktemija je glavni uzrok neplodnosti u muškaraca i žena. Korisno određivanje u dijagnostici amenoreje, ginekomastije, galaktoreje i azospermije. Prolaktin se također određuje kada se sumnja na tumore dojke i hipofize.
    Referentne vrijednosti:
    Muškarci: 98 - 456 mIU/L
    Žene: 27 - 637 mIU/L
    Povišeno:
    Visoke koncentracije prolaktina imaju inhibitornu ulogu na stvaranje steroida u jajniku te na stvaranje gonadotropnih hipofiznih hormona i njihovo izlučivanje u krvotok.
    Povišena koncentracija prolaktina u serumu nalazi se u više od 40% svih amenoreja. Povišena koncentracija prolaktina u serumu može biti uzrokovana terapijom inhibitorima dopamina, hipotireozom, adenomom hipofize, a postoji i nasljedna hiperprolaktinemija.
    Visoke koncentracije prolaktina mogu se naći i u bolestima bubrega i dojke. U muškaraca hiperprolaktinemija dovodi do impotencije a i smanjenja libida u muškaraca i žena.
    Sniženo:
    Snižene vrijednosti prolaktina mogu se naći u karcinomu dojke, hipofunkciji štitnjače, šizofreniji, paranoidnim stanjima i drugim psihozama, u anoreksiji nervozi, depresiji, reumatoidnom artritisu i bulimiji.

Prvi put sam ostala trudna bez problema. Jeli to uopće ima koje veze za sljedeći put
    nema.
    zaru smo začeli iz prve.
    za margitu nam je trebalo 11 mjeseci, uz ciljane odnose i sve što uz to ide

bfamily's Avatar

Hvala, sad mi je puno jasnije a i malo sam prosurfala.
    Ozbiljno sam zabrinuta, ni na kraj pameti mi nije bilo da bi to moglo biti nešto opasno. Odmah u ponedjeljak idem vaditi prolaktin. Samo da mi ne utječe na plodnost.

Osoblje foruma apricot's Avatar

ma nije opasno, ne sekiraj se.
    sve će biti u redu.