Results 1 to 33 of 33

Thread: Urinoinfekcija

Default Urinoinfekcija

Imam možda malo glupo pitanje; kak' znate kod ovak malih beba da imaju urinoinfekciju? Je l' može to biti bez ikakvih simptoma tipa temperatura? Pitam jer imam cendravu bebu koja se sa 4.5 mjeseca budi 3-4 puta po noći. Nekako se vrpolji i stenje te kvrči nogice pa se zbudi. Nije nikad puno spavala al pošto stvarno često kenjka i preko dana, stalno me strah da nema neku beštiju. Išla sam već kod ovih i onih, zasad je sve bilo u redu i ne bi htjela opet kod doktora za bezveze, čovjek će misliti da sam luda.

Zvala sam labos u Klaićevoj da ih pitam za analizu urina i žena mi je rekla da će nalaz gotovo ziher biti pozitivan i da je to u velikoj mjeri slučajeva lažna uzbuna jer je tu mokraću jako teško uzeti. I da urin ak nemam neki super razlog ne dajem jer ću se samo bezveze iznauzrujavati. Točno tako je bilo s mojom kolegicom, uzimali su doma urin i pozitivno ali zbog epitela.

Stoga me zanima kod vas koji ste stvarno imali infekcije ili otkrili refluks, kak to zgleda zapravo?

70

nemam iskustva s tim ali mislim da je kod svake infekcije prisutna temperatura,aako sunnjaš na nekaj najbolje da se obratiš pedici

elin's Avatar

ovako kako si opisala: stalno se budila, stenjala i kvrčila nožice. Otišli na Šalatu, uzeli urin i on bio patološki i tako 2x. Temperaturu nije imala. Ako si zabrinuta idi kod doktora, ja naučila da mame imaju jaku intuiciju što se tiče djeteta, iako sam prije toga mislila da su te spike o intuiciji glupost, ali nisu. Što te briga što će misliti, neka misli što hoće, odi i provjeri da se smiriš.

Elin, to na Šalati, ste donosili svoj uzorak ili su vam uzeli tamo? Treba uputnica?

Kaj je na kraju bilo s vama, dobili ste antibiotike, pretpostavljam?

Pomiriši pelenu, kod infekcije urin često jako smrdi.
    Ako se dobro opere spolovilo i vrečica mijenja svakih pola sata velika je šansa da će nalaz biti realan.

mirje's Avatar

Moja je M. imala UI s 5 tjedana, E.coli i upalu bubrega BEZ NERVOZE I TEMPERATURE I BEZ PREPOZNATLJIVOG MIRISA-upravo suprotno: spavala je satima i nekoliko puta povratila (povraćanje je isto jedan od simptoma UI kod malenih). Uzeli su joj urin u bolnici. Na hitnu primaju i bez uputnice ...

Lucija Ellen's Avatar

Quote Originally Posted by žuža
    nemam iskustva s tim ali mislim da je kod svake infekcije prisutna temperatura,aako sunnjaš na nekaj najbolje da se obratiš pedici
    Temp je prisutna ako je infekt dosao do bubrega, sto je onda pyelonephritis, ali ako je infekt jos u mjehuru ne mora bit povisene temp.

Udav Dave, ne slazem se s uputom da je bolje ne uzimat urin jer ces se uzrujat bezveze.
    Vjeruj svom instinktu i ako sumnjas, provjeri!
    Dobro joj operi genitalno podrucje i dezinficiraj s octaiseptom, zatim nalijepi sterilnu vrecicu koju kupis u ljekarni. cekaj dok se beba ne popiski. zatim pazljivo odlijepi vrecicu, presavij je i odnesi u neki labos, bilo koji. Mozes u breyer recimo. I trazi neka naprave urinokulturu. Tako ces pouzdano znati ima li koja bakterija. A ako zelis obicni urin, posebno jos jednom na isti nacin uzmi urin i odnesi te dvije vrecice. U medjuvremenu mozes urin cuvati u frizideru. I NIKAD nemoj kalkulirati sa zdravljem svoga djeteta i svojim sumnjama da nesto nije u redu!

elin's Avatar

Quote Originally Posted by UdavDave
    Elin, to na Šalati, ste donosili svoj uzorak ili su vam uzeli tamo? Treba uputnica?

Kaj je na kraju bilo s vama, dobili ste antibiotike, pretpostavljam?
    Nismo, na Šalati ti ne priznaju ako doneseš svoj uzorak. Vade sami i rezultati urina (ne urinokulture) su gotovi za 45 min. Da uzimali smo antibiotike (dok je bila u bolnici), a nakon ponovljenog urinoinfekta smo bili i na profilaksi (Sulotrim) još 6 mjeseci. Sada je sve O.K., redovno kontroliramo mokraću i ne pijemo više profilaksu. Kupila sam joj i CranAktin po preporuci pedijatra. To je prirodni preparat na bazi brusnice. Sada pijemo samo to. Važno: puno tekućine da što više piški.

Lucija Ellen's Avatar

Udav Dave, pogledaj topic VUR - tamo imas dosta informacija o urinarnim infektima. I provjeri urin, pliz. Ili sama ili fakat odi na salatu. Nece te nitko odbit.

elin's Avatar

Sorry UdavDave, zaboravila sam ti napisati da smo mi išli hitno jer sam ja bila živačana i u strahu, nećeš vjerovati ali svaka žilica u mom tijelu mi je govorila da nekaj nije u redu i da moram ići. Kad dođeš hitno ne treba ti uputnica. I još nekaj, meni su rekli da su dr. Butković sa Šalate (nemoj me uzeti za riječ, možda i nije Butković ali je nekaj slično) i dr. Cvitković iz privatne poliklinike Helena najbolje za te infekte (obje pedijatrice nefrologice). Mi smo prvu kontrolu nakon te dvije hospitalizacije obavile na Šalati, a drugu u poliklinici Helena. Sada se kontroliramo tamo, tamo sam i saznala da je kod mog djeteta taj UI bio slabiji i da nije bila potrebna hospitalizacija. U Heleni imaju drugačiji pristup liječenju, prvenstvo daju ambulantnom liječenju, što se meni više sviđa. Međutim, hvala Bogu, za sada ne moramo razmišljati o nikakvom liječenju. Sretno. E da, još nekaj, oba puta je imala infekciju mokraćnih puteva i bubrega, jer, kako su mi objasnili, to kod malih beba odmah pređe na bubrege. Ali samo mirno, idi provjeriti, nemoj paničariti, rečeno mi je da je to kod malih beba, posebno curica, dosta često.

Evo, već sam dala urin u dom zdravlja, nalaz je u redu. To je ona standardna pretraga, eritorociti, leukociti, sediment itd. Da li je sad moguće da je to uredu al da ipak ima bakterija? Doktorica je rekla da što se nje tiče ne trebam dalje niš.

E, da, neko je napisao da dezinficiraš područje sa octaiseptom. Meni su rekli da ne čistim ni sa čim osim s toplom vodom jer inače nalaz može biti lažno sterilan. Isto mi je bilo i kad sam sama davala urin. Samo s toplom vodom se isperem i onda je ok (inače je znao biti lažno pozitivan).

Lucija Ellen's Avatar

vrlo je vjerojatno da je sve ok. ali sama moras donijeti odluku.

Ne trebaš dalje ništa.

Lucija Ellen's Avatar

E, da, neko je napisao da dezinficiraš područje sa octaiseptom. Meni su rekli da ne čistim ni sa čim osim s toplom vodom jer inače nalaz može biti lažno sterilan. Isto mi je bilo i kad sam sama davala urin. Samo s toplom vodom se isperem i onda je ok (inače je znao biti lažno pozitivan).
    a kak onda kad katerom uzimaju urin? Ne moze bit lazno sterilan ako je mokraca puna bakterija.

Po pitanju uroinfekcije, no možda ima GER (gastroezofagusni refluks).

Lucija Ellen's Avatar

Kod GER-a djeca nacelno gube na tezini i povracaju ucestalo. Mislim da bi pedijatrica skuzila.
    UD, a kakve su joj stolice? Mozda jednostavno ima neku crijevnu virozu...

Quote Originally Posted by Lucija Ellen
    Ne moze bit lazno sterilan ako je mokraca puna bakterija.
    Može (u vrečici) ako su bakterije u malom broju u urinu pa nekakav antiseptik potamani i njih.
    Kateterom se uzorak uzima direktno iz mjehura i kateter je sterilan.
    Ne stavlja se nikakav dodatni dezificijens na katater.

A miša mu, pa kak da sad znam je l ima to? Za kaj trebam uputnicu tražiti?

Ovo za mokraću i dezinfekciju, pojma nemam, tak su mi rekli. Pa ja tako radila .

Stolice su joj uredne, cca 2 dnevno, iste konezistencije i boje od rođenja. Na težini dobiva dobro, dosad su je gledala tri pedijatra (bili smo kod Jovanovića na hitnom) i opće stanje je dobro. Piški dobro, ne buni se kad piški, predamnom je piškila par puta.

A miša mu, pa kak da sad znam je l ima to? Za kaj trebam uputnicu tražiti?
    Proguglaj malo o tome pa vidi ima li i drugih simptoma.
    Rano je za uputnicu.

Lucija Ellen's Avatar

MOzda jos ima kolike. Cini mi se da je tvoje dijete ok. Jovancevic je veliki strucnjak i sigurno bi vidio da nekaj ne stima.

elin's Avatar

UdavDave, mislim da ako su eritrociti u mokraći od 0-5 i leukociti od 0-5, nema nit. u mokraći, da nema bojazni da se radi o UI. Meni kada je djetetu nalaz urina dobar, znam da će i UK biti O.K. Ti možeš opet uzeti urin i dati napraviti urinokulturu koju ćeš čekati najmanje 3 dana. Znači, da se umiriš uzmi opet urin, operi djetetu pišu (malo guzu stavi pod tuš, ne moraš raditi sve ove stvari koje su curke navele), obriši malo gazicom (ako je oprana i opeglana). Urinokultura će ti točno pokazati da li dijete ima bakterije, o kakvim se bakterijama radi i u kojoj su količini. Ne znači da ako dijete ima nešto bakterija da će doći do urinoinfekta. Ja jednom uzimala urin u kućnoj radinosti i u urinu ispalo nešto bakterija, ali kad je UK bila gotova skužili da se radi o saprofitima (žive na koži i nisu opasne). Važno: princip ti je da se urin mora biti svjež, odnosno sat vremena od kada si stavila vrećicu djete se mora popiškiti, ako nije stavi drugu. Sat vremena nakon što se popiškila dostavi urin u lab. (iako može neko vrijeme i stajati u frižideru).

koksy's Avatar

Moj misonja je imao temp. 37.8 kod UI, bio je cendrav po noci, a preko dana je znao iznenadno jako zaplakat. Onda sam ga obicno skinula i plakao je sve dok se nije popiskio. S tim da sam na peleni nasla i krvi.
    A i intuicija mi je govorila da nesto ne stima s urinom, iako je pedica trazila i pregled stolice i krvi i urina.

Leukociti su 2, eritrociti su 0, nalaz je potpuno uredan. Inače mi je pedijatar dr. Lučev a on je isto ok, dosta mu vjerujem.

Ma stvar je u tome da je to meni prva beba i ja nikako da razlučim kaj je normalno s tim malim bićima, a kaj ne. Ona prvi mjesec npr nije uopće spavala, nekih 5 h dnevno, naravno ne u komadu. Bili smo zbog toga kod Sabola (ja se prepala da nije neki neurološki poremećaj), sve 5, motorika optimalna itd. Al sad ti znaj, sve ostale bebe ćore non-stop a moja cirkusira.

Imala je u 2 i 3 mjesecu strašne grčeve, to je bilo vrištanje za izludit. To se sad smirilo, sad samo kenjka i tu i tam zaurla. Tako da može biti da je probava još uvijek, mada sam se ja nadala da bu ta epizoda gotova s 4 mjesecom.

Čini mi se da je ona dosta osjetljiva inače. Npr kad dobiva nadohranu često se raspekmezi u sred hranjenja i neće dudu pa neće. Onda podrigivanje, umirivanje i na kraju je moram hraniti tak da je nosim uspravno i da gleda kroz prozor. Pa sam mislila da ima refluks ali uopće ne bljucka a povratila nije nikad. I onda jedan dan zakasnim sa sisom i nadohranom i popije cijelu bočicu u roku keks bez ikakvog natezanja :? .

Isto sa spavanjem. Jednu noć se probudi u ponoć i do 4 ujutro nosaj, doji, nunaj, ma kakvi. Ja već luda, opet mislim, bolesna je. Sljedeći dan neće spavati, kenjka, živčana. I onda navečer zaspi i spava 9h u komadu bez beda. Tak da fakat ne znam više, moja intucija me baš nije poslužila

6,841

UdavDave, rijetko koje dijete bude "kao po knjigama". Ono: spava toliko i toliko sati dnevno, ima grčeve do 3. mjeseca i ni dana više... Naravno da je svaki friški roditelj stalno na oprezu, ali ne treba pretjerivati. Meni se čini da je tvoje dijete sasvim ok.

Apropos vrećica za urin, reče mi jedan dr. sa Zarazne da je 60% tih uzoraka kontaminirano i da puno djece pije antibiotike bez potrebe (pogotvo kod asimptomatskih "urinoinfekata"). Samo ne znam koji bi onda bio alternativni način uzimanja uzoraka :?

Pa taj s kateterom valjda. Al to boli kikače. Ili da tam sestra na licu mjesta s epruvetom hvata slapić . Sve se može kad se hoće.

Lucija Ellen's Avatar

Udav Dave, i ja sam takva. Brinem se cim nesto nije kako treba. Ali ja sam na zalost skoro uvijek digla paniku s razlogom.

Ma nije meni bed kaj trčkam tamo i vamo nego sama sebe izluđujem s tim i onda sam živčana i napeta i shodno s time mi sva briga oko bebasa puno teže pada. Ona se namršti a ja briznem u plač . Pa moj dragi poludi i kaže da doca trebam ja a ne ona. I još je ko za vraga tak, malo delikatna.

Lucija Ellen, pa ti nisi onda ko ja, ti si mama "s nosom" i super kaj si takva da sve skužiš odmah.

Lucija Ellen's Avatar

Ma u smislu da se brinem. Iako bih voljela da skacem bezveze. Do sad je dvaput imala urinoinfekt i oba puta sam znala, kao i za upalu uha. Voljela bih da se moje drame pokazu kao uzaludne, e tad bi mozda i prestala dramit.
    Normalno je da se brines, samo nemoj dopustiti da te strah paralizira. Ja uvijek mantram: Cinim sve sto mogu i znam, vise od toga nije moguce! I to me smiruje. Sad recimo ima sluzavu stolicu. Danima vec. Ali ipak necu dramit jer dobro jede, dobro spava (nocu), vesela i puuuuno se smije. Zakljucujem da je dobro a ovo ce proci.

elin's Avatar

UdavDave, vidim da si bila kod doktora koji je rekao da je taj nalaz urina O.K. I ja mislim da je taj nalaz urina O.K. iako nisam doktorica, pa ti ne mogu takvo što potvrditi. Mojoj je maloj kod prve UI nalaz leukocita u urinu bio 313, drugi put 210 kužiš. Poprilici takvi su ti nalazi kod UI. Po meni je normalno da se brineš za bebu, i sama sam takva. A to što ti je suprug rekao po meni nije O.K. i smatram da on treba malo preispitati svoje prioritete. Moj je suprug isti kao i tvoj što je dovelo do toga da nam je odnos sada u podrumu Imaš djece koja su jednostavno takva, plačljiva. Od mog bratića beba nije prestala plakati 6 mjeseci, njegova žena je mislila da će poludjeti, a beba O.K. I danas je već velika curica od 1 godine i hoda, prava mala buca. Što se tiče klopice i moja je takva - malo neće, malo hoće. Ima razdoblja kad poždere da se čudiš, a onda toliko malo da se brinem. Uopće ne mislim da ti nemaš instinkt kao ostale mame, vjeruj mi imaš ga i ako misliš da s djetetom nešto nije u redu vrati se doktoru i opiši mu kako se dijete ponaša, nemoj se ništa sramiti. Ja kad sam mislila da sa mojom žabicom nešto nije u redu sam ne samo da sam ponazivala sve bolnice po zg već i obišla sve pedijatre, uključujući i one u poliklinici Sabol. I moram ti reći da je bilo puno slučajeva kada sam dramila bez veze. Ali kao što mi je rekla moja najbolja frendica koja je doktorica:"kod malih beba ti je bolje da pušeš na hladno, nego ništa ne učiniti a misliš da nekaj nije u redu." Dakle, ja stojim kod tvrdnje da možeš slobodno dramiti, pa čak i ako je bez ikakvog razloga. Koksy, čekale smo te da vidimo kako ste sada vi, jeste li dobro?

Ja sam kao mala imala neku bakterijsku infekciju (ne znam sad točno kakvu). Konstantno sam gubila na težini, nisam htjela jesti, povraćala i sl. Mama me je vodila po svim mogućim doktorima i već sam bila na rubu kad je neka mlada doktorica skužila šta mi je i započela lječenje. Imam jednu sliku s krštenja iz tog doba na kojoj izgledam kao vanzemaljac. Glava normalne veličine za mjesec dana, a tjelo jadno i mršavo. Iako sam to preživjela još uvijek imam problema s infekcijama i godišnje zaradim barem 2, ako ne i više. Uvin čaj mi je najnormalnija stvar...
    Ja bih ti preporučila da bebu svakako vodiš na preglede ako sumnjaš u bilo što. bebe su male i ne znaju reći šta ih boli pa bolje sve prekontrolirat na vrijeme.

Elly's Avatar

Default Re: Urinoinfekcija

Imam možda malo glupo pitanje; kak' znate kod ovak malih beba da imaju urinoinfekciju?
    Nasa je prva infekcija bila bez ikakvih simptoma - pokupila je Proteus mirabilis na porodu od mene.

Kako je meni u trudnickoj knjizici bilo upisano da sam u trudnoci imala dvije asimptomaticne upale mjehura uz prisutnost P. mirabilis, napravili su joj jos tamo urinokulturu, cisto preventivno. I nasli bakteriju.
    Nazalost, moja zadnja urinokultura je bila sterilna, i u medjuvremenu do poroda se P. mirabilis vratio, sto nismo znali.

Isto kao i ja u trudnoci, nije imala apsolutno nikakvih simptoma: ni temperatura, ni plac, ni crvenilo, apsolutno nista. Predivna bebica koja dobro cica, odlicno spava, uvijek je dobre volje, nema grceva i opcenito odlicno napreduje.
    Takav oblik upale mjehura zovu asimptomaticna bakteriurija, bas zbog odsustva tipicnih simptoma upale.

Sta da ti kazem, pila je Ceporex odmah po dolasku kuci iz rodilista, 4. dan.
    Tu upalu smo uspjesno izlijecili.

Kasnije smo imali iste takve upale uzrokovane E. coli, tu je trebalo malo duze za izlijecenje, cak su sumnjali i u reflux, bili smo i na UZV-u bubrega, no kako je sad vec jako dugo urin sterilan na bakterije, tu sumnju su otpisali.

I cisto da te utjesim: sada ima 4 godine, visoka je gotovo 1,20, ima 18 kg, odlicno jede i fantasticno napreduje.

Na tvom mjestu bih obavila pregled i pretrage; uvijek se bolje osjecam ako znam protiv cega se borim i da li se uopce trebam boriti; no to sam ja.

Ucini onako kako ti govori tvoj instinkt.