Pretrazivala sam pdf Recepti, ali nigdje nema teme o cvjetaci/karfiolu.
Kako ga spremate?
Posebno me zanimaju juhe (malo kompliciranije od skuhane i smiksane cvjetace).
Pretrazivala sam pdf Recepti, ali nigdje nema teme o cvjetaci/karfiolu.
Kako ga spremate?
Posebno me zanimaju juhe (malo kompliciranije od skuhane i smiksane cvjetace).
Na maslinovom ulju popržim sitno nasjeckan luk, mrkvu rezanu na kolutiće i zeleni dio listova karfiola (ako ih ima), pa na to to dodam glavicu karfiola radvojenu na nekoliko krupnijih djelova.
Zalijem vodom, začinim (sol, vegeta) i kuham dok ne omekša i cvjetići se razdvoje. Pred kraj dodam malčice koncentrata od rajčice i šaku kratkih šubiota, ali može i bez toga.
Mi to volimo posuti parmezanom.
joooj negdje ima jedan super recept od ancice za juhicu od karfiola u koju još ide i jabuka i neki začini, baš je fora i jko fino. zalijepit ću ti ako nađem![]()
našla
ancica prvotno napisa
wow
probacemo!
Moze li sojino (ili neko drugo) mlijeko umjesto kravljeg?
ne vidim razlog zašto ne bi moglo![]()
Ovo zvuci jako jako fino - moram to isprobati!
Znate li od koje dobi djeca smiju jesti curry? Hvala
Ovo sam danas iskušala! Divno je! Jedino mi je beba narasla, a trbuh još nije (tak to kod mene u ovoj trudnoći ide - prvo sve usklađeno, onda beba naraste, pa se nagurava s mojim crevcima, tek onda se trbuh proširi i tak...) pa nisam mogla jest koliko mi se jede. Al da je mrak - je!Sun prvotno napisa
Obavezno probati!
Usput, ja sam si stavila pecorino sir. Probat ću i s drugim vrstama, al da znate - ludilo!
Hvala za ovaj recept!
Nije juha, ali je moje omiljeno jelo od karfiola:
ZAPEČENI KARFIOL
- razdijeliti karfiol na veće cvjetiće i skuhati al dente u slanoj vodi
- procijediti i staviti u vatrostalnu posudu
- preliti prethodno pripremljenim bešamelom, a zatim razmućenim vrhnjem
- naribati puno sira (svjedeno kojeg, a najbolje što više vrsta)
- pobacati gore par kockica pancete za šnjof
- zapeći na 200°C oko 20 min.
(u nedostatku inspiracije, vremena i pritisnuta bojkotom, neki dan sam nešto slično napravila sa žgancima i bilo je odlično)
Najjednostavnije - skuhaš ga, dodaš nasjeckani bijeli luk, posloliš i dodaš ulje i ocat. Mi tako jedemo kao prilog uz meso ili kao salatu.
Skuhanu cvjetaču možeš pohati u smjesti malo gušćoj nego za palačinke. Prethodno ga umoči u brašno, po mogućnosti oštro, jer se ne stvaraju grudice.
Linda, ja slično, ali sa manje angažmana: ne da se meni raditi bešame.
Samo ubacim karfiol u vodu dok ne zakuha, procijedim, stavim u vatrostalnu i zalijem vrhnjem za kuhanje (ponekad ubacim i muškatni oraščić).
druga verzija je da u vrhnje dodam i jaje.
treća, žuti sirevi.
ne stavljam špek, to mi samo preuzme okus.
Malo ću skrenuti s teme, ali kad smo kod bešamela, mm ga nikad ne kuha, nego samo pomiješa mlijeko i brašno i s tim radi lasagne. Ispadnu mu odlično, jer se ionako termički obradi, pa je stvar zapravo ista. Ja sam do sad uporno radila po starinski, ali otkad mi je zadnji put iskipjelo mlijeko i sve usmrdilo, mislim da ću preći na ovaj njegov način.
par cvjetova karfiola skuhati dobro u vodi(onoliko vode koliko treba juhe),kad je karfiol kuhan ispasirat ga(ili samo vilicom zgnječit),dodaj vegete,papra,nasjeckanog peršina,malo maslaca i malo vrhnja ili brašna razmučenog u mlijeuku da se zgusne.prokuhati još 10-ak min! DOBAR TEK!!!
Ja radim jedno prefino jelo od cvjetače. Skuham ju u slanoj vodi zajedno sa na kolutiće nasjeckanom mrkvom. Onda to procijedim i u vatrostalnoj posudi slažem u nekoliko redova to i filete oslića.Gore naribam neki sir. Sve zalijem s mješavinom kiselog vrhnja i vrhnja za kuhanje.
Juhu pravim prilično obično. Na ulju izdinstam crveni luk, dodam cvjetaču i mrkvu na sitne kolutiće,peršin list, malo mlijeka i zalijem vodom. Ukuham sitnu tjesteninu na kraju.