Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Cvjetaca

  1. #1
    ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Njemacka
    Postovi
    853

    Početno Cvjetaca

    Pretrazivala sam pdf Recepti, ali nigdje nema teme o cvjetaci/karfiolu.
    Kako ga spremate?

    Posebno me zanimaju juhe (malo kompliciranije od skuhane i smiksane cvjetace).

  2. #2

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    371

    Početno

    Na maslinovom ulju popržim sitno nasjeckan luk, mrkvu rezanu na kolutiće i zeleni dio listova karfiola (ako ih ima), pa na to to dodam glavicu karfiola radvojenu na nekoliko krupnijih djelova.
    Zalijem vodom, začinim (sol, vegeta) i kuham dok ne omekša i cvjetići se razdvoje. Pred kraj dodam malčice koncentrata od rajčice i šaku kratkih šubiota, ali može i bez toga.
    Mi to volimo posuti parmezanom.

  3. #3
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    joooj negdje ima jedan super recept od ancice za juhicu od karfiola u koju još ide i jabuka i neki začini, baš je fora i jko fino. zalijepit ću ti ako nađem

  4. #4
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    našla

    Citiraj ancica prvotno napisa
    Kod nas se uvijek, ama bas uvijek, cak i kad su u posjeti djeca koja "ne jedu povrce" bez pol frke i uz repete potamani curry juha od karfiola. A ja je obozavam jer je nist posla.

    U zdjeli na ulju malo preprzit currya (ovisno kolko ljuto hoces, od pol zlicice do zlice), na to hitit nasjeckani luk, pa kad posvijetli na to nahitit cvjetacu, u vecim ili manjim cvjetovima, ovisi kolko ti se zuri, i jedna jabuka nasjeckana na vece ili manje komade, ovisno o tome kolko ti se zuri. To malo prodinstat, dodat vode da prekrije i pustit da se krcka. Kad je sve omeksalo, sa zlicom na rupe izvadit krute dijelove u mikser i propasirat (a moze se i stapnim mikserom, to sam prakticirala dok nije riknuo), vratit nazad u juhu, dodat mlijeka (valjda moze i onog jako masnog al mi to s obicnim najobicnijim), posolit, malo pobiberit i posluzit s malo naribanog sira na vrhu (ne tvrdog ala parmezan nego tipa baranjac i sl.), al moze i bez toga.

    Uvijek, ama uvijek se topimo u tome svi odreda. I pojedemo prakticki cijelu cvjetacu.

  5. #5
    ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Njemacka
    Postovi
    853

    Početno

    wow
    probacemo!

    Moze li sojino (ili neko drugo) mlijeko umjesto kravljeg?

  6. #6
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    ne vidim razlog zašto ne bi moglo

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Ovo zvuci jako jako fino - moram to isprobati!

  8. #8

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    138

    Početno

    Znate li od koje dobi djeca smiju jesti curry? Hvala

  9. #9
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj Sun prvotno napisa
    našla

    Citiraj ancica prvotno napisa
    Kod nas se uvijek, ama bas uvijek, cak i kad su u posjeti djeca koja "ne jedu povrce" bez pol frke i uz repete potamani curry juha od karfiola. A ja je obozavam jer je nist posla.

    U zdjeli na ulju malo preprzit currya (ovisno kolko ljuto hoces, od pol zlicice do zlice), na to hitit nasjeckani luk, pa kad posvijetli na to nahitit cvjetacu, u vecim ili manjim cvjetovima, ovisi kolko ti se zuri, i jedna jabuka nasjeckana na vece ili manje komade, ovisno o tome kolko ti se zuri. To malo prodinstat, dodat vode da prekrije i pustit da se krcka. Kad je sve omeksalo, sa zlicom na rupe izvadit krute dijelove u mikser i propasirat (a moze se i stapnim mikserom, to sam prakticirala dok nije riknuo), vratit nazad u juhu, dodat mlijeka (valjda moze i onog jako masnog al mi to s obicnim najobicnijim), posolit, malo pobiberit i posluzit s malo naribanog sira na vrhu (ne tvrdog ala parmezan nego tipa baranjac i sl.), al moze i bez toga.

    Uvijek, ama uvijek se topimo u tome svi odreda. I pojedemo prakticki cijelu cvjetacu.
    Ovo sam danas iskušala! Divno je! Jedino mi je beba narasla, a trbuh još nije (tak to kod mene u ovoj trudnoći ide - prvo sve usklađeno, onda beba naraste, pa se nagurava s mojim crevcima, tek onda se trbuh proširi i tak...) pa nisam mogla jest koliko mi se jede. Al da je mrak - je!

    Obavezno probati!

    Usput, ja sam si stavila pecorino sir. Probat ću i s drugim vrstama, al da znate - ludilo!

    Hvala za ovaj recept!

  10. #10
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Nije juha, ali je moje omiljeno jelo od karfiola:

    ZAPEČENI KARFIOL
    - razdijeliti karfiol na veće cvjetiće i skuhati al dente u slanoj vodi
    - procijediti i staviti u vatrostalnu posudu
    - preliti prethodno pripremljenim bešamelom, a zatim razmućenim vrhnjem
    - naribati puno sira (svjedeno kojeg, a najbolje što više vrsta)
    - pobacati gore par kockica pancete za šnjof
    - zapeći na 200°C oko 20 min.

    (u nedostatku inspiracije, vremena i pritisnuta bojkotom, neki dan sam nešto slično napravila sa žgancima i bilo je odlično)

  11. #11
    slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    890

    Početno

    Najjednostavnije - skuhaš ga, dodaš nasjeckani bijeli luk, posloliš i dodaš ulje i ocat. Mi tako jedemo kao prilog uz meso ili kao salatu.
    Skuhanu cvjetaču možeš pohati u smjesti malo gušćoj nego za palačinke. Prethodno ga umoči u brašno, po mogućnosti oštro, jer se ne stvaraju grudice.

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Linda, ja slično, ali sa manje angažmana: ne da se meni raditi bešame.
    Samo ubacim karfiol u vodu dok ne zakuha, procijedim, stavim u vatrostalnu i zalijem vrhnjem za kuhanje (ponekad ubacim i muškatni oraščić).
    druga verzija je da u vrhnje dodam i jaje.
    treća, žuti sirevi.
    ne stavljam špek, to mi samo preuzme okus.

  13. #13
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Malo ću skrenuti s teme, ali kad smo kod bešamela, mm ga nikad ne kuha, nego samo pomiješa mlijeko i brašno i s tim radi lasagne. Ispadnu mu odlično, jer se ionako termički obradi, pa je stvar zapravo ista. Ja sam do sad uporno radila po starinski, ali otkad mi je zadnji put iskipjelo mlijeko i sve usmrdilo, mislim da ću preći na ovaj njegov način.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    262

    Početno

    par cvjetova karfiola skuhati dobro u vodi(onoliko vode koliko treba juhe),kad je karfiol kuhan ispasirat ga(ili samo vilicom zgnječit),dodaj vegete,papra,nasjeckanog peršina,malo maslaca i malo vrhnja ili brašna razmučenog u mlijeuku da se zgusne.prokuhati još 10-ak min! DOBAR TEK!!!

  15. #15
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Ja radim jedno prefino jelo od cvjetače. Skuham ju u slanoj vodi zajedno sa na kolutiće nasjeckanom mrkvom. Onda to procijedim i u vatrostalnoj posudi slažem u nekoliko redova to i filete oslića.Gore naribam neki sir. Sve zalijem s mješavinom kiselog vrhnja i vrhnja za kuhanje.

    Juhu pravim prilično obično. Na ulju izdinstam crveni luk, dodam cvjetaču i mrkvu na sitne kolutiće,peršin list, malo mlijeka i zalijem vodom. Ukuham sitnu tjesteninu na kraju.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •