Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 125

Tema: Odredjivanje krvne grupe i RH faktora+trudnicka knjizica

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Odredjivanje krvne grupe i RH faktora+trudnicka knjizica

Pozdrav, cure! Nova sam i sad sam 6+1. Svrljajuci po internetu, uocih da bi trebalo odrediti krvnu grupu i RH faktor. Do sad sam bila samo na jednom pregledu i dr. mi jos nista nije rekla. Gdje bi se to moglo obaviti i koja je cijena (ili moze na uputnicu?)? Pretpostavljam u Zavodu za transfuzijsku, ali ne znam proceduru - mozda se moze u nekom privatnom labosu?
    Takodjer me zanima trudnicka knjizica - idem kod privatnog ginekologa i iako je na prvom pregledu utvrdjena trudnoca, jos je nisam dobila
    Da je podsjetim? Mozda mi je doktorica praznovjerna pa mi ne zeli dati dok se dijete ne rodi da ne urekne?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja isto idem kod privatnika i nakon prvog pregleda u 8. tjednu, na njenom nalazu napisala je koje sve pretrage trebam napraviti. Sve ovo što si napisala trebala bi napraviti, jedino ti trudnička knjižica ne treba u tom formatu. Privatnici ju obično nemaju, ali to nije bed, oni pišu na papire uglavnom.
    Dakle privatnica ti je trebala reći da to napraviš, možda će na sljedećem pregledu, ne brini.
    A sve nalaze možeš raditi i privatno, samo to košta, ofkors, pa ti savjetujem da se prijaviš kod nekog socijalnog ginekologa, ako ga još nemaš, kod kojeg ćeš ići po uputnice za sve te stvari.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da sve to - krvni testovi, brisevi (ako treba), kompletna KKS, urin itd. ide tek od 12. tjedna trudnoće, tako da take it easy. Trudnička knjižica - to ti je povijest bolesti od privatnika, a po bolnicama niko ne traži trudničku, dovoljan ti je i taj papir.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo ti sa sajta Pol. Harni hodogram preporučenih pretraga u trudnoći, mislim da se tvoja privatnica toga drži, a lako uvijek nešto upitaš ako misliš da treba:

http://www.poliklinika-harni.hr/teme..._pretrage1.asp

Trudnoća od 6 tjedana je jako rana trudnoća i tad se još ništa specijalno ne čačka - niti krv niti UZV niti išta. Sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Meni je dr. tek u 12 tjednu dala trudnicku i slala na pretrage (jer se tada smatra da je razdoblje najveceg rizika proslo).
    Mislim da ako si kod privatnika ne dobivas trudnicku knjizicu ali to ne predstavlja nikakav problem. Samo trebas cuvati hrpicu papira s nalazima, a ovako bi imala sve na jednom mjestu

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Trudnicku dobijes nesto kasnije! Svi nalazi idu preko uputnice i radit ces ih oko 12.tjedna. Morat ces vadit krv i ako si rh negativna i tatica ce to isto morat da napravi. Takav je kod mene slucaj!!! Cestitam tebi i TM i zelim ti ugodnu i mirnu trudnocu!!!!!!! :D

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj micika1 prvotno napisa
    Trudnicku dobijes nesto kasnije! Svi nalazi idu preko uputnice i radit ces ih oko 12.tjedna. Morat ces vadit krv i ako si rh negativna i tatica ce to isto morat da napravi. Takav je kod mene slucaj!!! Cestitam tebi i TM i zelim ti ugodnu i mirnu trudnocu!!!!!!! :D
    Ja sam RH- i tata nije išao na određivanje krvne grupe. Prvi puta to čujem. Njih u biti uopće ne zanima koju KG ima tata. Ako si negativna, kontroliraš se tokom trudnoće par puta da vide da li stvaraš antitijela na bebinu krv ( u slučaju različitog RH faktora), što je vrlo rijetko. Enivej, ne bih očekivala da će i tatu poslati na vađenje.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sandee, krvnu grupu i Rh ti mogu odrediti isključivo u Zavodu za transfuziju, Petrova 3.
    Odeš ujutro, kad god hoćeš, imaš poseban red za trudnice.
    Uz taj nalaz, dobiješ i nalaze za HBsAG (hepatitis Bs antigen) i EIA (antireponemski test).

što se trudničke knjižice tiče, kako su ti i cure rekle, nije ti potrebna, ali si je i sama možeš kupiti u Narodnim novinama.
    Ako budeš imala neki fascikl sa papirima, nastoj da unutra ne držiš sličice i ostale nepotrebne stvari nego samo nalaze poslagane kronološki.

Sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e, da, treba ti uputnica, inače plaćaš 140 kuna.
    nalaze dobiješ nakon tri dana, na istom mjestu, ali u određenom terminu (mislim da je od 14 - 15, samo utorkom do 17)

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala svima na brzim i iscrpnim odgovorima i dobrim zeljama!

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam krvnu grupu i RH faktor radila u privatnom labosu Stella u Dubravi i nisam je uopće puno platila...sad se više ni ne sjećam koliko

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa
    Ja sam krvnu grupu i RH faktor radila u privatnom labosu Stella u Dubravi i nisam je uopće puno platila...sad se više ni ne sjećam koliko
    mislim da svi privatni labosi šalju u Petrovu 3. DAkle, zašto ne odmah otići tamo i platiti direktno - ako već cura ide platiti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nalaz mora imati žig zavoda za transfuziju, to je jedini referentni centar.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mislim da su moju slali u KBC Dubrava

Gdje hoće nek ide, ja sam samo napisala da može i tamo

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

uputnicu ti može da ti i opća praksa i onda ne plaćaš niš ako ideš u petrovu po krvnu grupu. osobno mi se nije dalo ići tamo pa sam to radila u privatnom laboratoriju breyer na črnomercu koji to sami šalju u petrovu (rade sve živo, odma gotovo, ne trreba dolaziti u gluho doba jutra), odi na njihov web pa vidi kaj sve imaju. mislim da sam krvnu grupu platila nekih 200 kn ako se ne varam, ali nazovi i pitaj jer jako su ljubazni pa će ti reći sve cijene koje te zanimaju.

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

E, to me jos zanima - uputnicu za odredjivanje grupe daje doktor opce prakse ili ginekolog?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ginekolog.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

meni dala opća praksa, ali kao što rekoh, nije mi se dalo u tu petrovu pa sam u privatnom labu sve obavila

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pozdrav svima,

ja sam vec 8tj trudna i privatni ginekolog me je poslao da odem izvadit krv i među ostalim sam na zavodu za transfuziologiju išla za određivanje krvne grupe. Sad, rekla mi je doktorica da kad budem došla po nalaze MORAM donesti trudničku knjižicu da mi u nju to sve upišu. Bez toga neću dobit nalaze??!!

Zavod za transfuziologiju u Rijeci.

LP

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj agata prvotno napisa
    Pozdrav svima,

ja sam vec 8tj trudna i privatni ginekolog me je poslao da odem izvadit krv i među ostalim sam na zavodu za transfuziologiju išla za određivanje krvne grupe. Sad, rekla mi je doktorica da kad budem došla po nalaze MORAM donesti trudničku knjižicu da mi u nju to sve upišu. Bez toga neću dobit nalaze??!!

Zavod za transfuziologiju u Rijeci.

LP
    a koja doktorica ti je to rekla? Opće prakse? soc. ginekolog?
    Ne znam kako je u Rijeci, ali u Zagrebu dobiješ nalaz za krvnu grupu i lijepo ga priožiš sa svojim ostalim nalazima, jer većina privatnika nema trudničku knjižicu u onom soc. realizam formatu u kojem se ona može kupiti.
    Ne znam kojim pravom bi ta doktorica držala tvoje nalaze, koji ti u konačnici trebaju kad dođeš u bolnicu i bez kojeg bi bilo jako gadno. Meni je moja gin. rekla da u bolnicama čak i ne gledaju to što piše na papiru, već samo original nalaz od zavoda za transfuzijsku medicinu u kojem je u fontu 50 valjda napisana krvna grupa i Rh faktor.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ocito ovisi od mjesta. Ja sam na transfuziju morala ponjeti trudnicku dok sam dosla vaditi i tamo je ostala tjedan dana te su u nju upisani nalazi

agata avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Doktorica u zavodu za transfuziologiju je rekla da mi neće dati nalaz bez trudničke knjižice da mi u nju upiše KGrupu... :?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

O kakvo ona knjižici priča? :?
    Svaki put sam dobila isprintane nalaze krvne grupe i testova senzibilizacije koje sam dala na uvid svojoj ginekologici i to je to.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vidim da je u RI drugačije...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

U Rijeci na zavodu za transfuziologiju upisuju Rh i k. grupu u trudničku knjižicu koja se predaje na dan vađenja krvi, a meni je nalaz bio gotov sljedeći dan (bez štele).
    Inače za trudnice je pretraga besplatna.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja ću samo dodat da u Zg sigurno ne šalju tate radit krvnu grupu ako je mama negativna. Mama treba nekoliko puta u trudnoći napraviti test da se vidi da li je sve ok (ima o tome topic)
    U rodilištu nakon poroda naprave bebinu krvnu grupu. Ako je i beba negativna, nema frke, ako je beba pozitivna daju u kratkom roku mami injekciju (tzv. Rogam, partobulin, human anti-D immunoglobulin). U grubo, time sprečavaju da se u maminom tijelu razviju antitijela na bebinu krv, što bi moglo ugroziti sljedeću trudnoću.

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Agata u Ri se obavezno upisuje krvna grupa u trudničku knjižicu jer ako se izda samo nalaz koji je priložen uz trudničku knj. pa se taj nalaz izgubi, a ženi se na porodu nedaj Bože nešto iskomplicira postupak traje puno duže nego kada je krvna grupa upisana u knjižicu koju je ipak malo teže izgubiti. A u Ri je dalek put od rodilišta do transfuzije...To što se inzistira na upisu kg u knjižicu, na taj načis se štiti žena koja rađa,a i olakšava posao laborantu na transfuziji da u puno kraćem vremenu izda krv u rodiliše ukoliko je potrebno.I to je sigurno tako kod nas u Ri jer ja tamo radim...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

totalna nebuloza!
    pa krvna grupa može trebati i za mnoge stvari, nepovezane s trudnoćnom.
    možeš ići po nalaz čisto iz vlastitog interesa.
    što onda? treba izmišljati trudnoću?

a i ovo sa hitnošću je isto
    misliš da ljudi koji dožive saobraćajne nesreće sa sobom nose - trudničke knjižice?
    za hitne postupke uzimaju KG koja odgovara svima, a onda još tijekom hitne intervencije odrede.

cure, ne dajte da vas doktori straše u svrhu vlastite komocije.

evo o određivanju krvnih grupa, kombinacijama oca i majke, Rh faktoru...

http://www.plivazdravlje.hr/?section...id=5205&show=1

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nisam htijela nikog strašiti samo sam pokušala objasniti zašto je u Ri tako kako je Agata napisala.
    Neću više pisati da opet ne dobijem pljuvačnicu jer stvarno nisam ništa loše mislila....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisi TI dobila "pljuvačnicu" (štogod to bilo), nego oni koji to traže!
    i ne treba pristajati na sve to što traže nego pitati ZAŠTO!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ma tini ne brini... kad sam kod vas vadila krv nije mi ostala ni modrica ni podljev na ruci, nalaz je brzo gotov i ekipa je ljubazna (sto nazalost nije bas cest slucaj u nasem zdravstvu)
    samo bravo za Ri :D

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

podižem, da ne otvaram novu temu, iako je možda negdje već napisano
    naime, još na početku T sam išla u petrovu da mi odrede krvnu grupu i rh faktor, međutim tad još nisam bila promijenila prezime, dakle svi ti nalazi su s djevojačkim prezimenom
    kad sam to spomenula svojoj privoatnoj ginekologici ona mi je rekla da ću morat ponovno određivat krvnu grupu (što je meni suludo) ili ostavit djevojačko prezime dok ne rodim (također suludo, ali i već i kasno jerbo sam promijenila dokumente), navodno da mi mora jednako prezime pisat na nalazu i na zdravstvenoj
    Pitam se, da li je moguće da kad odem u rodilište i ponesem sve te nalaze ponesem i tiskanicu na kojoj je vidljiva promjena prezimena (ona za HZZO) ili štajaznam, vjenčani list, bilo što, samo da ne moram opet tu krvnu grupu određivat?
    ili moram opet? ako moram onda da to obavim sad jer svakako moram one testove senzibilizacije sad obavit

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma daaaaj ... :/
    Ja se uskoro udajem, rodit ću tek u ranu jesen, ali ja planiram ostaviti djevojačko prezime i dodati MM-ovo, možda se i provučem tako, bez nove ture pikanja ...

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    podižem, da ne otvaram novu temu, iako je možda negdje već napisano
    naime, još na početku T sam išla u petrovu da mi odrede krvnu grupu i rh faktor, međutim tad još nisam bila promijenila prezime, dakle svi ti nalazi su s djevojačkim prezimenom
    kad sam to spomenula svojoj privoatnoj ginekologici ona mi je rekla da ću morat ponovno određivat krvnu grupu (što je meni suludo) ili ostavit djevojačko prezime dok ne rodim (također suludo, ali i već i kasno jerbo sam promijenila dokumente), navodno da mi mora jednako prezime pisat na nalazu i na zdravstvenoj
    Pitam se, da li je moguće da kad odem u rodilište i ponesem sve te nalaze ponesem i tiskanicu na kojoj je vidljiva promjena prezimena (ona za HZZO) ili štajaznam, vjenčani list, bilo što, samo da ne moram opet tu krvnu grupu određivat?
    ili moram opet? ako moram onda da to obavim sad jer svakako moram one testove senzibilizacije sad obavit
    Ne brini. I ja sam promijenila prezime nakon određivanja krvne grupe i otvaranja trudničke knjižice i otišla u rodilište s novim prezimenom. I nitko oko toga nije pravio nikakve probleme, a još manje samo morala ponovo ići odrediti krvnu grpu i RH.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

lako mi je još za pikanje (okrenem glavu) ali mi je tlaka po uputnicu ići

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam to sve obavila u Breyeru, tak da sam si malo olakšala život ...

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Irchi prvotno napisa
    Ne brini. I ja sam promijenila prezime nakon određivanja krvne grupe i otvaranja trudničke knjižice i otišla u rodilište s novim prezimenom. I nitko oko toga nije pravio nikakve probleme, a još manje samo morala ponovo ići odrediti krvnu grpu i RH.
    o super, hvala

ma sumnjam da bi me između trudova tražili da idem ponovno KG odrediti, uostalom, zašto bih lagala?
    da i pola nalaza mi je s jednim a pola s drugim prezimenom, al zato sam ja jedinstvena šala mala

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ali da, i ja marljivo okrećem glavu.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

bb, kad ćeš ići u Petrovu radi testa senzibilizacije, ponesi nalaz krvne grupe i potvrdu o promjeni prezimena (sve koje imaš). Nekako mi je logično da će ti prije izdati nalaz na novo ime, nego opet raditi pretragu. :/
    Bolje nego da nosiš različita imena u rodilište.

Ako za išta, onda za krvnu grupu treba imati oriđiđi nalaz, s ažuriranim podacima.

Inače, ovo riječko rješenje sa službenim prijepisom u trudničku mi je skroz pohvalno, manja šansa da se podatak zagubi.
    Mislim da je veća komocija trošit "0-" nego tražiti donošenje trudničke na upis.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    Citiraj Irchi prvotno napisa
    o super, hvala

ma sumnjam da bi me između trudova tražili da idem ponovno KG odrediti, uostalom, zašto bih lagala?
    da i pola nalaza mi je s jednim a pola s drugim prezimenom, al zato sam ja jedinstvena šala mala
    Meni nisu priznali nalaz KG sa starim prezimenom....
    Jednostavnije ti je sad sve srediti, nego kad se beba rodi.... neću te zamarati s našim komplikacijama koje smo imali zbog tog nepriznavanja..... novi nalaz sestre zagubile, J ovisila terapija o tom nalazu.... bilo ja gadno.... Izvadi ponovo KG i sve 5...

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I meni su u bolnici odbili upisati krvnu grupu u nalaz jer je bila na djevojačko prezime.

Rekli su mi da moram ići ponovno u Petrovu odrediti krvnu grupu. Navodno ne pomaže da doneseš dokumentaciji o promjeni prezima (vjenčani list i sl.) već se mora dati uzorak krvi.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala na informacijama, dobro da znam da je tako, da sredim to na vrijeme ...

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    bb
    Inače, ovo riječko rješenje sa službenim prijepisom u trudničku mi je skroz pohvalno, manja šansa da se podatak zagubi.
    Mislim da je veća komocija trošit "0-" nego tražiti donošenje trudničke na upis.
    meni je to bezveze
    imam original nalaz i još moj ginić može upisati u trudničku koja sam krvna grupa
    zakaj bi oni u Transfuzijskom zavodu uvjetovali trudničku knjižicu?!
    ja želim svoj original nalaz!!

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

rahela, meni je krvna grupa bila upisana u trudničku knjižicu (upisao ginić), ali im to nije bilo dovoljno pouzdano; htjeli su vidjeti originalni nalaz iz Petrove.
    Da je upis bio ovjeren od strane Petrove, možda ne bi tražili uvid u nalaz.

A zašto misliš da se upis u trudničku i izdavanje nalaza međusobno isključuju?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

meni je ginekologica upisala u trudničku.

s obzirom da sam dobrovoljni davatelj krvi, nisam u petrovoj morala posebno odreživati krvnu grupu (jer to piše u knjižici dob. dar.).
    nitko mi zbog toga nije radio probleme, niti su ikad pogledali knjižicu dob. dav. (iako sam je uvijek imala sa sobom)

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

puntica, jesi li primala transfuziju?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

puntica, jesi li primala transfuziju?
    nisam, zašto? misliš da bi radili probleme? pa i u knjižici dob. dav. je žig i potpis zavoda za transfuziologiju??? :?

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Probleme, zašto?

Pokušavam objasniti da, u trenutku kada trudnici treba transfuzija, doktori trebaju podatak o krvnoj grupi iz nečega što je originalno potvrđeno iz Petrove.
    To je i moje osobno iskustvo, a i meni osobno vrlo logično.

Pretpostavljam da pritom jednaku vrijednost ima original nalaz, ovjereni upis u trudničku, donorska knjižica...

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja sam bila kod gin sa 5+4 i odmah mi je rekla da odem utvrditi krvnu grupu ( cekam nalaze ) i da odem izvaditi krvnu sliku, željezo i urin. Naručena sam za idući pregled 4.05. i tada cu biti oko 7 tjedana i nosim joj te nalaze koje sam izvadila, ovi iz labaratorija budu gotovi za 1 dan, a krvna grupa se ceka tjedan dana ( barem u Brodu ), trudničku nisam dobila

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

rahela, meni je krvna grupa bila upisana u trudničku knjižicu (upisao ginić), ali im to nije bilo dovoljno pouzdano; htjeli su vidjeti originalni nalaz iz Petrove.
    Da je upis bio ovjeren od strane Petrove, možda ne bi tražili uvid u nalaz.

A zašto misliš da se upis u trudničku i izdavanje nalaza međusobno isključuju?
    meni uz trudničku k. stoji i original nalaz
    a kao što je rečeno, puno cura ni ne dobije trudničku knjižicu, nego obični printani papir koji je kao "povijest bolesti"

ne mislim da se isključuje, ali što je s curama koje ni nemaju trudničku knjižicu?
    dakle, oni ti uvjetuju da si odeš sama kupiti trudničku da bi oni tamo upisali tvoju krvnu grupu, a tvoj priv. ginić će ti i dalje printati papire, i ne upisivat u trudničku k. (ili ćeš sestru moliti da ti upisuje podatke u trudničku ručno nakon što već imaš njihove isprintane nalaze)?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •