Results 1 to 33 of 33

Thread: E. coli, nefrolog, kateterizacija...

Elly's Avatar

Default E. coli, nefrolog, kateterizacija...

Da pocnem iz pocetka:

Nasa curica ima bakteriju E. coli u urinu. To se otkrilo sasvim slucajno, kada je za vrijeme 3-dnevne groznice (sredina prosinca 2004.) pedijatrica narucila rutinsku kontrolu krvi i urina.
    S obzirom na to da su joj leukociti tada zbog viroze bili niski (pali su na 2) a kasnije su se vratili u normalu, i da E. u medjuvremenu nije imala nikakvih simptoma klasicne upale (npr. visoku temperaturu, bol kod piskenja, crvenilo, itd.), pedijatrica nam je rekla da nekoliko puta ponovimo urinokulturu; zapravo ona sumnja na asimptomaticnu bakteriuriju (kada se bakterija kolonizira, ali ne pravi nikakve druge smetnje; ja sam to imala za vrijeme trudnoce, ali uglavnom Proteus m.).
    Urin smo uzimali na vrecicu. E. se puno mice za vrijeme spavanja, pa je urina u vrecici uglavnom bilo malo, pedijatrica je govorila da se mozda E. coli nasla u urinu u toj velikoj kolicini (10 na 5) zbog toga sto je kod male kolicine urina veca koncentracija, pa da je mozda doslo do zagadjenja, itd.
    Uglavnom, pocetkom veljace pedijatrica nam je ipak dala (nakon sto se E. coli uzastopno pojavila na bakteriogramu nekoliko puta, uvijek u kolicini 10 na 5) 10-dnevnu dozu Ceporexa. Na kontrolnom bakteriogramu - opet E. coli, 10 na 5.
    Osim Ceporexa, E. pije i jako puno vode, a dnevno popije i 250 ml caja od brusnice.

Sada nam je preporucila da urin vise ne uzimamo na vrecicu, nego da joj dok piski direktno podmetnemo podlogu za urinokulturu. Zbog toga smo krenuli s odvikavanjem od pelena, i zasad smo uspjesni - svaki put se popiski na tutu 8)
    Jos smo doduse u fazi da podlogu nismo stigli podmetnuti (ona "brzo" piski ), no sigurna sam da cemo do kraja tjedna uspjeti.

Uglavnom, pedijatrica nam je rekla da, ako se i na ovakav nacin uhvacenom uzorku pojavi E. coli u toj kolicini, dati ce nam uputnicu za nefrologa (Pula), gdje bi joj oni pomocu katetera uzeli uzorak urina, ponovili urinokulturu i bakteriogram. Ako bi se opet pojavila E. coli, radili bi joj UZV bubrega.
    Cak nam je rekla da se odmah narucimo jer se za pregled kod nefrologa dugo ceka - a ako sve bude ok, lako cemo javiti da necemo doci...

Pa me zanima slijedece: kako rade kateterizaciju? Erin sada ima skoro 17 mjeseci. Da li se daje lokalna anestezija? S obzirom da se je za urinokulturu potrebno 24h, da li pustaju kuci pa se dodje drugi dan, ili je potreban ostanak u bolnici?

Nažalost nemam odgovor na tvoja pitanja, jel smo se mi sad drugi put susreli s E.coli.

Lucija ima 2,2 godine i ovo je drugi put da ima E. coli. Prvi put smo završili na hitnoj, visoka temperatura koju smo uspjeli spustiti samo na kratko vrijeme. U bolnici su napravili pretragu krvi i običan urin. Nisu nam uopće napravili urinokulturu (vjerojatno zato jer im je ta pretraga preskupa ), ali naša pedijatrica je, dobila je antibiotik i na kontrolnom urinu nakon antibiotika sve je bilo u redu oko pola godine.
    Ovaj vikend ponovo 40,2 temperatura, ponovo na hitnu, tamo napravili opet samo urin, i na moj zahtjev naša pedijatrica napravila urinokulturu.

Nalaz E. coli 10 na 4 - pedijatrica kaže da za to ne treba antibiotik, nego samo puno tekućine i ako bude imala temp. da dođemo. Inače ona je imala temp. od subote do četvrtka, vrtila se oko 37-39.

Čula sam da je to jako dosadna bakterija koje se teško riješiti zato me je i začudilo kad je njoj prvi kontr. urin bio čist. Ali, evo je sad opet. Pa ako netko ima više iskustva i savjeta u vezi ove dosadne bakterije molim pomoć jer se bojim da to ne pređe u nešto gore.

Pozdrav

Quote Originally Posted by Elly
    kako rade kateterizaciju? Erin sada ima skoro 17 mjeseci. Da li se daje lokalna anestezija? S obzirom da se je za urinokulturu potrebno 24h, da li pustaju kuci pa se dodje drugi dan, ili je potreban ostanak u bolnici?
    Nakon čiščenja spolovila (sterilnim vlažnim vaticama) se postavlja kateter kroz mokraćnu cijev. Prethodno se kateter namaže nekim anestetikom (to je sva anestezija). Kad kateter uđe u m. mjehur ispuni se kutijica s urinom. Pretraga traje svega nekoliko minuta. Kod curica je mokraćna cijev vrlo kratka pa sama kateterizacija obično nije previše traumatska ni bolna.
    Da li će ostati u bolnici ovisi o programu tj. da li će joj raditi još kakve pretrage (UZV, scintigrafija, MCUG, itd). Ako neće tada nema razloga za ostankom u bolnici jer se kateterizacija može napraviti i ambulantno. A nalaz se podigne naknadno.

sorciere's Avatar

mi smo radili slikanje bubrega, pretragu s kateterom (da se vidi da li se urin vraća) - zovu ju MICA ( ne znam pravi naziv). naravno, to smo napravili nakon PROMJENE doktorice, jer prva ju je samo šopala antibioticima .

ustanovilo se da postoji malena anomalija bubrega, tj. jedno udubljenje na jednom bubregu u kojem se skuplja urin i stvara bakterija. doktorica je rekla da se to obično ispravi do puberteta, savjetovala PUUUUUUUNO tekućine (da se to ispire) - i sad je sve ok. kad kupujem izvorsku vodu u dućanu - pitaju me jel počeo rat (bar po 5-6 velikih šteka).

inače, prva infekcija se pojavila negdje sa 1,5 godina, i bila je tako gadna da su ju htjeli ostaviti u bolnici (naravno da nisam dala ). stanje se nije popravljalo unatoč lijekovima, i ja sam ju odvela svom bioenergetičaru na 5 tretmana. ozdravila je.

da se razumijemo, on nije čudotvorac , ali je uz lijekove radio na podizanju imuniteta i "rasporedu energije" (onak po domaći rečeno ), i sve zajedno je pomoglo.

obavezno treba obaviti sve pretrage (uključujući i slikanje), jer se jedino tako mogu vidjeti uzroci. nama za kateter nije bilo nikakve anestezije, nego je doktor cjevčicu nečim namazao :/ . i mislim da za uzimanje urina kateterom ne treba ostati u bolnici, jer to znaju napraviti i na hitnoj kad trebaju uzorak, a dijete se ne popiški u vrećicu.

nije MICA nego MCUG-mikcijska cistoureterografija, daklem kateterom se ubaci kontrast u mjehur i snima kako se mjehur puni, a zatim se snima dok se vadi kateter da se vidi da li sav urin izlazi iz mjehura ili se dio vraća iz mjehura u uretere prema bubrezima.Time se dokazuje famozni refluks, no za utjehu on je znatno češći u dječaka nego u djevojčica.
    Mi smo bili hospitalizirani s 3,5 mjeseca već kod prve urinoinfekcije i prošli u bolnici sve pretrage jer je kod tako ranog urinoinfekta u dečkića najčešće razlog refluks.
    Ali zbog pimpića nismo imali problema s uzimanje uzorka za urinokulturu tako da o tome ne znam-sigurno je samo da se radi ambulantno a po nalaz dođete za koji dan.

Elly's Avatar

Lose vijesti - nakon sto smo uzorak uzeli tako da se E. popiskila na tutu (koju smo prije toga sterilizirali kipucom vodom), pa urin prelili direktno preko podloge za urinokulturu - danas su dosli nalazi urinokulture, opet bakterije 10 na 5. Bakteriogram izgleda nema ni smisla ponovno raditi jer podloga izgleda isto kao i zadnji puta, kad se javila E. coli.

Narucili smo pregled kod dr. Miletic u OB Pula (djecji nefrolog) za 6.4. (malo sam se iznenadila da cemo cekati manje od 2 tjedna), u 9 h, pa vas onda molim vibre

U medjuvremenu cemo pokusati uzeti jos jedan uzorak tako da se E. popiski direktno na podlogu (da vec konacno smanjimo mogucnost zagadjenja na minimum), ali cisto sumnjam da ce nalazi biti drukciji...
    1.4. idemo po uputnicu kod nase pedijatrice i da nam da svu dokumentaciju (sve te silne nalaze od urinokulture i bakteriograma) i da jos malo s njom porazgovaramo.

E. je i dalje zivahna, vesela, ne kenjka, nista joj se ne crveni, dobro jede i spava i izgleda 100% zdrava... Pa me to ipak tjesi.

Pulezanke - pozna li netko dr. Miletic? Kakvo je osoblje tamo (pedijatrija u zgradi rodilista)? Na sta da se mentalno pripremimo?

Ja cu vam samo poslati puno vibri

Držite se! Mi smo to prošli s Dinom, išao je na kateterizaciju jer su sumnjali na reflux. On je imao Proteus Mirabillis u urinu kad je imao 15 mjeseci. Na sreću sve je bilo u redu.

sorciere's Avatar

joj pituljica . nisam se mogla sjetiti pravog naziva jer su svi "tepali" MICA. i doktori i sestre i onaj što je slikao :/ .

Elly's Avatar

Cure, hvala vam

Ovih dana uspijevam nagovoriti E. da popije malo vise caja od brusnica (ona inace ne voli ni caj ni sok i pije samo vodu); CranActin u nasoj apoteci imaju samo u kapsulama a to ona ne moze progutati, pa su mi preporucili sok od brusnica (iz uvoza, litra kosta 30 Kn ) kojeg treba piti 1 dec 2-3 puta na dan. Zasad ju uspijevam nagovoriti da to popije.

sorciere's Avatar

elly, super je da hoće piti vodu. daj joj čim više, jer je voda "ispirač", i isto može puno pomoći.

Elly's Avatar

Sorci, znam ... ali brusnica je "posebno" dobra za E. coli... pa ja sad moju curu naganjam s bocicom soka po kuci
    Pisala sam i Richteru, on se slaze sa ovim sto je rekla pedijatrica - da idemo kod nefrologa na kateterizaciju. Usput mi je opisao i postupak u detalje i moram reci da mi je sad malo lakse, stvarno ne zvuci strasno.
    Sutra cu eventualno pokusati podmetnuti joj podlogu da se popiski ravno na nju, sto znaci da cemo jutro provesti gologuzi :D - sve se nekako nadam da ce mozda bas slijedeca urinokultura pokazati sterilan urin... pokusat cu jos jednom, ionako cekamo na pregled do slijedece srijede :/

Elly's Avatar

Bili smo danas kod pedijatrice po uputnicu. Ona sad predlaze prvo UZV bubrega, a tek onda kateterizaciju :? To me bas zacudilo - mislim, kroz sve sto sam o tome citala, kateterizacija bi trebala biti siguran pokazatelj da li zaista postoji uroinfekt, pa bi se tek onda trebale raditi ostale pretrage. A ona sad to "preskace" i idemo direktno na pregled kod nefrologa + UZV bubrega :/ Mislim, ovo jest bolje jer UZV ne boli a kateterizacija bas i nije ugodna (oko toga se vecina ljudi slaze), ali nekako mi se cini kao da nas salje nekim obrnutim redom...? Ili mozda sumnja na reflux ili neku anomaliju bubrega ali nam nece reci, pa "puca" bas na to?

A ovi u OB Pula... :shock: Prvo su nas narucili za jedan termin kojeg smo mi morali pomaknuti za malo ranije tog istog dana; nazvali smo par minuta nakon sto su nam odredili prvi termin, sestra bila ljubazna i rekla da nam je pomaknula termin unaprijed i dodjemo isti dan u 9h. Ja mislim sve Ok, a danas ih nazovem da pitam radi uputnice (pedijatrica nije bila sigurna da li trebaju dvije uputnice ili jedna pa mi je rekla da ih nazovemi pitam), a sestra iz Pule kaze - vi ste prekrizeni za 1. termin, a na ovome kojeg vi kazete vas nemam zapisane? I onda nam je rekla da ipak dodjemo u 9h, ali cemo morati dugo cekati...

Ja cu vam samo pozeliti puno srece

elly kod ponavljanih uroinfekcija u djece uvijek se posumnja na refluks.
    kod nas je bilo ovako:
    primljen u bolnicu kod prvog uroinfekta s 3.5 mjeseca, uzet urin obični i za urinokulturu. kako je nalaz običnog urina pokazivao patologiju (pozitivni proteini,nitriti,leukociti) uz povišenu sedimentaciju dobio je zinnat prije rezultata urinokulture (ali urin uzet naravno prije prve doze antibiotika). tek nakon 4 dana dobili smo nalaz- e.colli 10x5 i osjetljiva na zinnat (u suprotnom bi mijenjali antibiotik).
    uzv bubrega napravljen odmah jer je to neinvazivna metoda koja odmah isključuje neke promjene i anomalije u strukturi bubrega, također napravili odmah i scintigrafiju bubrega. to je sve bilo uredno.
    nakon toga kad je urinokultura bila sterilna, napravljen je MCUG koji je jedina pretraga kojom se dokazuje sami refluks (ali postoje i druge anomalije osim refluka a koje nisu na nivou uretera nego bubrega itd pa se zato i radi uzv i scintigrafija) i to je obostrani 2/3.

dakle, kako je uzv neinvazivan onda se obično radi prije mcuga.
    ali ja ne znam o kakvoj sad kateterizaciji ti pričaš- da li misliš na mcug ili samo uzimanje urina kateterom?

Elly's Avatar

Quote Originally Posted by pituljica
    da li misliš na mcug ili samo uzimanje urina kateterom?
    Na uzimanje urina kateterom + da joj naprave urikult i ev. bakteriogram - oni bi prvo trebali potvrditi da ona stvarno ima uroinfekt, jer ona osim E. coli 10/5 nema nikakvih patoloskih simptoma, sve joj je drugo ok, nema temperature, leukociti stalno u normali, itd. - to jest za sada se sve manifestira kao asimptomaticna bakteriurija (ona koja nema popratnih simptoma) a kateterom bi dobili uzorak urina za kojeg bi bili sigurni da nije kontaminiran - to je jedini "siguran" nacin uzimanja urina, uz punkciju mjehura. Dosad smo uzimali urin na vrecicu i tako da se ona popiski direktno na podlogu za urikult, ali i tu moze doci do kontaminacije (pogotovo kad se radi samo o E. coli). :/

da li ste radili samo urinokulturu ili i običan urin (biokemijski)?
    ako ste radili i običan, kakav je nalaz?

mislim da postoji neko nepisano pravilo-ako dijete ima 3 ili više uroinfekta u godinu dana da se onda ide na daljnje pretrage, tako nekako

isto tako se može dogoditi da ovaj put uzmu urin kateterom i da bude nalaz negativan, a da je prije bio stvarno pozitivan i da ona ipak ima neke promjene u urotraktu i sad odustanu od daljnjih pretraga jer je nalaz urina uredu

Elly's Avatar

da li ste radili samo urinokulturu ili i običan urin (biokemijski)?
    ako ste radili i običan, kakav je nalaz?
    Biokemijski nalaz urina (kao sto sam vec spomenula gore) je uvijek bio u redu.
    Zbog toga i je radna dijagnoza asimptomaticna bakteriurija (nema patologije), sa sumnjom u kontaminaciju. :/

nama se dogodilo to da je prvi urin koji smo doma uzeli u vrećicu bio koma kako sam napisala pa su ga zato i hospitalizirali
    u bolnici su mu uzeli isti dan i nalaz je jedva bio malo promijenjen, a ipak se pokazala e.coli na petu

znači moguće je dobiti uz toliku koncentraciju bakterija i skoro normalan običan urin
    ovakve aasimptomatske bakteriurije se niti ne liječe antibiotikom ali ako je stvarno nalaz urinokulture takav onda je ipak pitanje može li doći do oštećenja bubrega iako se sama infekcija ne ispoljava
    na kraju ti ništa pametno ne znam reći osim da svvakako treba uzeti urin kateterom jer je curica, a ako se doktor ipak odluči odmah i za uzv neće naškoditi a ipak će neke stvari isključiti

nadam se samo da ćete to što bezbolnije obaviti i da se neće ipak ništa pronaći u urinokulturi

Elly's Avatar

Kao prvo, svima hvala na pomoci, savjetima i podrsci

na kraju ti ništa pametno ne znam reći osim da svvakako treba uzeti urin kateterom jer je curica
    Vidis, to uzimanje urina kateterom nam je danas nefrologinja glatko odbila :/
    Evo kako je to danas islo - uzela je obiteljsku anamnezu, pogledala sve nalaze, pogledala UZV, i onda pocela pisati prijedlog. Zena je usmeno ispricala sve i svasta, vrlo nejasno (ja bas u vezi toga nisam tolika tuka, dosta sam citala, ali ona bas njen plan razvijanja stvari nije uopce kronoloski izjasnila tako da jos uvijek imam neke nedoumice), a u preporuci napisala vrlo malo. Ja sam inzistirala na tome da je pedijatrica spominjala i uzimanje urina kateterom da se provjeri mogucnost kontaminacije, no ona na pocetku samo sto nije vrisnula na mene radi toga (nije bas super-ljubazna :/ ), a onda na kraju sam se ipak uspjela "izboriti" za to da mi objasni zbog cega ona smatra da uzimanje urina kateterom za urinokulturu nije potrebno - rekla je da cak i kad bi na taj nacin napravljena urinokultura bila sterilna, ona tom nalazu ne bi vjerovala jer ih je prije toga nekoliko (uzeto na "tradicionalan" nacin) bilo negativno.
    Ta nefrologinja ima stav - "ja sam strucnjak, ti samo suti i slusaj, necu ti nista objasnjavati, ne smijes me nista pitati nego slijepo vjeruj u sve sto ti ja kazem", a meni to nikako ne odgovara - ja sam roditelj, i imam pravo biti upucena u stanje svoga djeteta i da mi se odluke o lijecenju objasne - da je rekla, "napravit cemo to i to zbog XY", bilo bi drugacije, ali ovako... :/
    Na kraju je spominjala i rentgensku snimku, ali toliko je zbrkano pricala da ni ja ni MM nismo shvatili da li je mislila na bubrege ili na mokracni mjehur :? (jer je spomenula da u njemu vidi dosta sedimenta) ali je za rentgensku snimku rekla da moze biti napravljena tek kad urinokultura bude sterilna.

Neke stvari je i totalno pogresno ocijenila - rekla je da ne moze dobro vidjeti jer je trbuscic pun zraka i da se E. sigurno uvijek naguta zraka kad pije, a recimo uopce nije pila od sinoc (ujutro je doruckovala jogurt, ali nije htjela piti) :/ a takodjer nema probleme sa plinovima/podrigivanjem.

Uglavnom, ovo mi je napisano:
    Dijagnoza:
    -bakteriurija in obs
    -asimetrija velicine bubrega (lagana) - lijevi bubreg je za 4 mm manji od desnog.*

Preporuka:
    - kroz par dana uzeti vise soka od brusnica, a onda urinokultura i ukoliko se pokaze pozitivni nalaz da se provede terapija, iza toga zastita kroz 2 mjeseca.
    - ukoliko se nakon toga potvrdi ponovno bakteriurija, misli da je indicirana i daljnja obrada, tj. MCUG**.

* u vezi velicine bubrega - tu je takodjer bila toliko nejasna da smo prvo mislili da desni veci od lijevog, a ne obrnuto. Ne zna da li se takva rodila (ginekologica je u trudnoci u 34. tjednu napravila vrlo detaljan UZV i sjecam se da je gledala bubrege, nije nasla asmietriju; takodjer asimetriju nisu nasli ni na UZV bubrega u rodilistu :? ) ili je to zastoj u rastu (zbog bakterije?), i takodjer nam nije jasno sto to u nasem slucaju konkretno znaci - da li ce to ostati tako, da li ce se kasnije, kako raste, bubrezi "izjednaciti"...?

** cim na kraju - ako urinokulture i dalje budu pozitivne - salje na MCUG, znaci da pretpostavlja da je reflux.

Inace su oba bubrega uredno polozena, urednog oblika, ehogenosti i debljine parenhima, jasnih kontura, nema znakova znajajne ektazije kanalnog sustava s nijedne strane.
    Mjehur je takodjer uredan, s dosta sedimenta.

Procitala sam jos jednom sve ove postove... Sto je scintigrafija?

Uglavnom, rekla je da ako ne bude reagirala na antibiotik, morat ce se ici na injekcije antibiotika, ali u dnevnu bolnicu - lezanje ne treba :D
    Vidi, to mi opet nije kronoloski jasno - u preporuci pise ako i nakon terapije + profilakse 2 mjeseca urikult ne bude uredan, ona predlaze MCUG. A kada bi se onda trebalo ici na injekcije antibiotika - prije ili poslije toga?

I tako, bili kod specijaliste, a meni i dalje dosta toga nejasno i puna sam pitanja - na koja mi ona nije htjela dati odgovor. Tako da sad trazim i drugo misljenje - ili nekog drugog specijalistu koji je koherentniji, sa vise strpljenja za roditelje. Nas obiteljski doktor (primarius opce medicine) mi je predlozio da sutra sa papirima dodjem na konzultaciju kod njega, da ce mi on sve objasniti, pa se nadam da ce to pojasniti stvari.

ja sam ti njen plan shvatila ovako: dva dana sok, onda urinokultura i ako ona bude pozitivna onda antibiotik peroralno. po meni tu onda par dana nakon završene terapije dolazi kontrolna uk, ako ona opet bude pozitivna onda bi došla u obzir iv primjena antibiotika. nakon toga bi opet trebala kontrolna uk i kad bude u redu onda dva mjeseca furadantina ili sinersula (to se daje najčešće).

vili je imao taj uroinfekt početkom 12. mjeseca, od tada je na furadantinu i sve kontrolne uk su mu bile uredne iako ima refluks, znači da ako ona ipak ima refluks da će nalaz nakon preventivnog antibiotika biti ok i što tada? ukinuti preventivu?

nisam liječnik, ali jesam zdravstvene struke i imamo s tim iskustva i čini mi se da bi bilo poželjno napraviti mcug i ranije i njime potvrditi ili isključiti refluks. jedino je bitno da se on radi kad je uk sterilna.

viliju su radili pretrage redom od manje prema više invazivnim i čačkanjem po netu sam vidjela da se baš takav protokol i predlaže na nivo nefrološke obrade u cijeloj zemlji. znači prvo uzv bubrega gdje vide samo građu bubrega ali ne i funkciju, zatim slijedi dinamička scintigrafija (intravenozno se dobije mala doza kontrasta i onda rentgenski snimaju bubrezi i vidi valjda kako taj kontrast ulazi u bubreg i iz njega izlazi) koja pokazuje kako bubrezi funkcioniraju (da li oba u jednakoj mjeri) i zatim kao zadnje mcug (kateterom unesu kontrast i zatim rentgenski snimaju kako se mjehur puni i zatim izvuku kateter i dijete automatski piški i tada snimaju kako se on prazni, tj. u tom trenu kod refluksa dio urina ode prema bubrezima što ne bi smjelo).

svakako se konzultiraj s vašim pedijatrom, možda vam preporuči nekog u rijeci jer ovako se pretrage otegnu, još malo pa ljeto, pa vas naruče za jesen...a ako i jest refluks onda je najbitnije početi na vrijeme terapiju i tako zaštititi bubrege.

Svakako otiđi kod svoj liječnika. Ako njemu ne bude jasno, neka lijepo nazove nefrologicu - doktori doktorima uvijek sve lijepo objasne.

Elly's Avatar

Bila sam na razgovoru s nasim obiteljskim lijecnikom (primariusom opce prakse), koji mi je razjasnio kronologiju plana nefrologice, ali mi je takodjer dao i svoje misljenje.
    S obzirom da ne znamo da li E. ima refluks (nema bas neke tipicne simptome) ili nema, rekao je da se refluks kod djece, ako postoji, cesto zna "sam ispraviti" do druge godine zivota. Njegova preporuka je bila da se ne ide invazivno, nego da jednostavno kontroliramo urinokulturu svakih 14 dana. Ako na prvoj kontroli ima E. coli, dati antibiotik (neki drugi, a ne Ceporex), pa onda napraviti urinokulturu - ako je pozitivna, prijeci na IV antibiotike (dnevna bolnica), a ako je negativna, profilaksu. I pratiti i dalje urinokulturu svaka dva tjedna. E. ima sad 18 mjeseci, sa tempom kojim oni rade urinokulture (salju se u Pulu, i na nalaz se ceka otprilike tjedan dana), taman ce imati 2 godine dok se cijeli taj postupak zavrsi.
    Ako i nakon toga bude imala E. coli, ici na dinamičku scintigrafiju i MCUG (naravno, prije tih pretraga bi urinokultura trebala biti sterilna).
    Kateterizaciju radi urinokulture on ne bi preporucio, kaze da bi tako mogli pokupiti jos i koju bolnicku bakteriju, nego da jednostavno budemo strpljivi i pokusamo dobiti uzorak tako da se E. popiski direktno na podlogu.

Nakon toga je doslo do toga da se E. razbolila, dobila je temperaturu, bila kenjkava i nesto malo jaukala. Bili smo kod njene pedijatrice, napravili kontrolu krvne slike i urina. Sedimentacija joj je bila povisena (40) a leukociti u normali pa je virusna infekcija iskljucena. Pedijatrica je rekla da je u pitanju rana upala (kako je prvu vecer imala temperaturu 39,9 C, dosli smo odmah ujutro drugi dan), prepisala Zinnat (jacu dozu - punu zlicicu) i rekla da se njoj ne cini da je to povezano sa E. coli ili bubrezima, jer da nema simptome upale bubrega.
    E. od nedjelje vise nema temperaturu, i vec dva dana je OK, iako trebamo piti Zinnat do petka, kad radimo kontrolnu krvnu sliku i nalaz urina, ukljucivsi urinokulturu.
    U medjuvremenu sam joj takodjer davala "dosta" soka od brusnica - ona mozda na dan popije oko 2 ml, znam da nije puno, ali jedva ju i na to nagovorim jer ona voli samo vodu; stavljala sam ga i u corn flakes, samo da joj povecam kolicinu koju ce popiti.
    S obzirom na to da smo "preskocili" dio urinokulture, a nadamo se da je Zinnat osim sto je izlijecio upalu, ubio i koju E. coli, prelazimo odmah na onaj dio preporuke nefrologa i naseg kucnog lijecnika - kontroliramo urinokulturu, ako nije OK dobit ce antibiotik, a ako je sterilna, preci cemo odmah na profilaksu i nastaviti kontrolirati.

To je nas izvjestaj za sada.
    Pituljica, hvala na svim iscrpnim objasnjenjima. Kad sam procitala sto si napisala, shvatila sam da je to manje-vise ono sto je nefrologica rekla. Da se barem ona zna izrazavati tako jasno :/ Hvala ti i svima ostalima na savjetima i podrsci

sasana's Avatar

Quote Originally Posted by Elly
    Bila sam na razgovoru s nasim obiteljskim lijecnikom (primariusom opce prakse),
    Njegova preporuka je bila da se ne ide invazivno, nego da jednostavno kontroliramo urinokulturu svakih 14 dana.
    Ako i nakon toga bude imala E. coli, ici na dinamičku scintigrafiju i MCUG *
    Blago tebi na takvom obiteljskom lijecniku.. Nama je PONOVO lijecnica na pedijatriji insistirala da L. napravi Dinamičku scintigrafiju i ljutila se na nas sto ju vec nismo napravili, a ni prvi puta (kada je L.bila mjesec dana) a niti sada sa 10 mjeseci , ni sestre na pedijatriji, ni lijecnici na urologiji nisu joj uspjeli staviti kateter za scintigrafiju. Naravno stave oni njega, ali curi tekucina curi pored pa na nuklearnoj ne mogu napraviti nista. Uzas! Dijete mi urla, a oni tri cetiri puta pokusavaju staviti joj kateter. Ma doslo mi je da ih sve razbijem tamo,a kozu koja to insistira da je posaljem k vragu! Stvarno zar jedino u Zagrebu ima sposobnih lijecnika? Ocito da cemo morati vidjeti tko je najveci strucnjak na tom podrucju (MOLIM PRIJEDLOGE - TKO JE NAJBOLJI STRUCNJAK ZA DJECJU NEFROLOGIJU U ZAGREBU ILI HRVATSKOJ ? A i raspitati se u kojoj bolnici je NETKO (sestre ili lijecnici) sposobni uvesti djetetu kateter, ako je to jedini nacin da se utvrdi zasto se povecava nakapnica djetetovog bubrega. A cisto sumnjam da je to jedini nacin.

Elly's Avatar

Quote Originally Posted by sasana
    (MOLIM PRIJEDLOGE - TKO JE NAJBOLJI STRUCNJAK ZA DJECJU NEFROLOGIJU U ZAGREBU ILI HRVATSKOJ ? A i raspitati se u kojoj bolnici je NETKO (sestre ili lijecnici) sposobni uvesti djetetu kateter,
    U svakom slucaju - Pulu preskoci
    Kad smo dosli, u cekaoni smo sreli skolsku frendicu MM-a (koju nismo vidjeli 100 godina), i ona je rekla da njena 7-godisnja curica ide dugo kod ove nefrologice zbog bubreznih kamenaca, i nahvalila ju je. Medjutim, kad usporedim nase iskustvo s njenim, jednostavno mi nije jasno zasto ju je toliko hvalila :/ (doduse, mozda to ovisi i o toj mami - ako ona prihvaca sto joj dr. kaze i ne moli za razjasnjenje, onda je i ova dr. super :/ ).

Nas med. brat kod pedijatrice nam je iz svog iskustva rekao da bi on u nasem slucaju preskocio Pulu - jer tamo ionako ne operiraju reflux, ako dodje do toga, pa zasto onda da nas prati netko tko ce nas ionako poslati dalje? Rekao je da su za te stvari dobri Rijeka i Zagreb, ali da se u Rijeci uzasno dugo ceka - navodno se narucuje prvi dan u mjesecu, a slijedeci dan bude vec sve puno i onda moras cekati mjesec dana da se pokusas ponovo naruciti...
    Jesi li se raspitala da li ima neki privatni lijecnik koji radi scintigrafiju?

Luna nije bila na scintigrrafiji ali je bila na MCUG-u nakon 2.urinarne upale (1.smo slučajno otkrili jer nije imala nikakve simptome ali je imala bronhitis a usput otkrili i urinarac!)Ja nisam čekala.Otišla sam u Klaićevu kod dr.Cvitković!Žena je super-mlada i normalna!Napravila je UZV dala joj profilasu(Sinersul),jer smo išli na more.Poslije mora napravili urinokulturu i bila ešerihija 10 na 6.Poslala nas na MCUG-napravili je u Klaićevoj-brzo i s puno strpljenja i nalaze dobili za 10 minuta.Luna ima refluks 2.stupnja.pije Furadantin i Cranactin kao profilasu i radimo kontrolu urina i urinokulture svaka 2-3 mjeseca kod njih i čekamo da prođe jer prođe u 90%slučajeva pa se nadam da će i kod Lune.Ne volim doktore i bolnice ali nefrologiju :sestre koje rade u ambulanti i dr.Cvitković bih svima preporučila!

sasana, ali za din.scintigrafiju se ne stavlja kateter nego se tehnecij daje intravenozno. kateter se stavlja samo za mcug i nisam još čula da je netko imao takvih problema.
    što se preporuka tiče-ja sam zadovoljna u vinogradskoj gdje smo prvo došli i nemamo razloga mijenjati doktoricu.
    Drugi hvale doktoricu Batinica (ako sam dobro zapamtila imena) sa šalate i dokotra Cvitkovića iz klaićeve.

elly, bašimate sreće što imate tako razumnog i pristupačnog doktora. sad vam je ipak jasnije i znate kako dalje, nemojte samo prerano raditi uk nakon zinnata (mislim da kažu 5 dana bez antibiotika pa onda tek raditi uk).
    i istina je da se najveći dio tih refluksa smanji ili potpuno nestane do 2.godine.
    za ostale bolnice u zagrebu ne znam ali u vinogradskoj se čeka na pregled 1-1,5 mjesec.
    velika je vjerojatnost da ćete do jeseni biti i bez pelena ili da barem ne kaka u pelene pa će i to smanjiti mogućnost uroinfekcije.

Elly's Avatar

nemojte samo prerano raditi uk nakon zinnata (mislim da kažu 5 dana bez antibiotika pa onda tek raditi uk).
    Mama mi je visi lab. tehnicar, i ona mi je preporucila istu stvar. Zinnat jos uvijek pijemo, cini mi se da ce trajati do sutra-prekosutra, tako da cemo u biti tek drugi tjedan otici na kontrolu krvne slike, urina i urikult. Rekla mi je da je politika laboratorija da svima to preporucuju - kratku pauzu izmedju uzimanja antibiotika i kontrole. Pedijatrici cemo se sutra javiti telefonom i reci sto je lab. rekao.
    U medjuvremenu je E. prihvatila sok od brusnica, i sad ga sama trazi

velika je vjerojatnost da ćete do jeseni biti i bez pelena ili da barem ne kaka u pelene pa će i to smanjiti mogućnost uroinfekcije.
    Da, tome se i mi nadamo Zasad trazi tutu za piskenje, ponekad i za kakanje, ali jos uvijek ju nismo kompletno skinuli iz pelena, cekamo toplije dane (pocetak maja). Kupili smo obicne gacice, ispeglane su i cekaju

Za sve sa problemom refluksa o Splitu apsolutno dr. Saraga. Moja kćer je 7 mj.vodila bitku s e. coli. Sada je ok, ali svaki mjesec kontrola i bris vagine i urin i urinokultura.

Molim Vas odgovor na pitanje?

Je li moguć refluks i urinoinfekcija, a da u mokraći nije u 5 UK nađena bakterija?

Hvala.

moguć je refluks bez uroinfekcije tj. dijete s refluksom ne mora dobiti uroinfekciju

Sin mi ima pijesak u bubrezima? Kako se toga riješiti i ima li nade da se taj pijesak više ne javlja?

zrinska's Avatar

Savjeti i iskustva...Prije mjesec dana na gacicama moje trogodisnje kceri se pojavio iscjedak zelenkaste boje. I bas se poklopilo da smo bili kod dr. s upalom uha. Kci je dobila Klavocin 10 dana i preporuku dr. ukoliko se iscjedak ponovi da se vidimo.

I eto...iscjedakse ponovio. Nema temperature, pisa malo crvena, nema otezanog mokrenja i slicno. Odemo kod dr i ona radi bris vulve. Izolirana je e.coli. Za terapiju dobili sedam dana klavocina. Pitam da li je potrebno raditi kontrolu. Dr. veli da misli da ne treba. Totalno sam zbunjena. Zasto nismo radili nalaze urina, urinokulturu???? Zabrinjava me i činjenica sto nam je od pocetka godine to 5 doza antibiotika;(