Da pocnem iz pocetka:
Nasa curica ima bakteriju E. coli u urinu. To se otkrilo sasvim slucajno, kada je za vrijeme 3-dnevne groznice (sredina prosinca 2004.) pedijatrica narucila rutinsku kontrolu krvi i urina.
S obzirom na to da su joj leukociti tada zbog viroze bili niski (pali su na 2) a kasnije su se vratili u normalu, i da E. u medjuvremenu nije imala nikakvih simptoma klasicne upale (npr. visoku temperaturu, bol kod piskenja, crvenilo, itd.), pedijatrica nam je rekla da nekoliko puta ponovimo urinokulturu; zapravo ona sumnja na asimptomaticnu bakteriuriju (kada se bakterija kolonizira, ali ne pravi nikakve druge smetnje; ja sam to imala za vrijeme trudnoce, ali uglavnom Proteus m.).
Urin smo uzimali na vrecicu. E. se puno mice za vrijeme spavanja, pa je urina u vrecici uglavnom bilo malo, pedijatrica je govorila da se mozda E. coli nasla u urinu u toj velikoj kolicini (10 na 5) zbog toga sto je kod male kolicine urina veca koncentracija, pa da je mozda doslo do zagadjenja, itd.
Uglavnom, pocetkom veljace pedijatrica nam je ipak dala (nakon sto se E. coli uzastopno pojavila na bakteriogramu nekoliko puta, uvijek u kolicini 10 na 5) 10-dnevnu dozu Ceporexa. Na kontrolnom bakteriogramu - opet E. coli, 10 na 5.
Osim Ceporexa, E. pije i jako puno vode, a dnevno popije i 250 ml caja od brusnice.
Sada nam je preporucila da urin vise ne uzimamo na vrecicu, nego da joj dok piski direktno podmetnemo podlogu za urinokulturu. Zbog toga smo krenuli s odvikavanjem od pelena, i zasad smo uspjesni - svaki put se popiski na tutu 8)
Jos smo doduse u fazi da podlogu nismo stigli podmetnuti (ona "brzo" piski), no sigurna sam da cemo do kraja tjedna uspjeti.
Uglavnom, pedijatrica nam je rekla da, ako se i na ovakav nacin uhvacenom uzorku pojavi E. coli u toj kolicini, dati ce nam uputnicu za nefrologa (Pula), gdje bi joj oni pomocu katetera uzeli uzorak urina, ponovili urinokulturu i bakteriogram. Ako bi se opet pojavila E. coli, radili bi joj UZV bubrega.
Cak nam je rekla da se odmah narucimo jer se za pregled kod nefrologa dugo ceka - a ako sve bude ok, lako cemo javiti da necemo doci...
Pa me zanima slijedece: kako rade kateterizaciju? Erin sada ima skoro 17 mjeseci. Da li se daje lokalna anestezija? S obzirom da se je za urinokulturu potrebno 24h, da li pustaju kuci pa se dodje drugi dan, ili je potreban ostanak u bolnici?