Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 433

Tema: Motorika- 2. dio

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo da pripomenem da u tom avion položaju dijete ima glavu, ruke, noge i gornji dio leđa istovremeno u zraku-zbog toga to neki zovu i barka poza je dijete izgleda kao barka, možeš ga zanjihati na trbuhu

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

rvukovi2

E da - to je to baš kako si opisala. Dobro - sad mi je lakše. Thx!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    postoji jedna faza u motoričkom razvoju bebe koju neki nazivaju "faza aviona"-javlja se negdje oko 6 mjeseci djeteta i izgleda upravo ovako kao što ti opisuješ.

ova faza je naročito važna za razvoj mišića koji se upotrbljavaju pri rotacijama, uspravljanju i hodanju, a do pojave ovog položaja dolazi zbog toga što bebin živčani sustav postaje posebno osjetljiv na silu težu u svojoj glavi u potrbušnom položaju.

tako da znaš da je to normalno.
    i mene si tako utjesila i bila u pravu

naime, moja M je propuzala sa 6 mj cemu je prethodila intenzivna faza aviona. Nakon propuzavanja, avion je nestao i ubrzo se digla na noge. nasa ft kaze da ima sjajnu ravnotezu, cemu je, vjerujem i taj "avion" svakako kumovao.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, bebe moraju proći tu fazu.

e sad, pitanje je kako se razvijaju djeca koja nisu dovoljno dovođena u potrbušni položaj.

u svojoj okolini imam primjer djeteta kojeg je mama držala non-stop u kolicima, ili na krevetu ili u autosjedalici u leđnom položaju.

prohodao je s godinu dana ravno, ali ni kad je prohodao nije znao podići guzu u potrbušnom položaju nego bi bespomoćno raširio noge poput uspavanog žapca, a nije se znao ni podići iz tog položaja u sjedeći ili stojeći položaj.

dalje nisam htjela niti gledati što sve ne može jer mi je kad sam ovo vidjela pao mrak na oči, a dijete hoda, i naravno pada ko svjeća.

to je bilo prije par mjeseci.

naravno da je to dijete bilo i u hodalici po cijele dane iako sam majci dosta detaljno objasnila što će se dogoditi zbog toga i iako majka nje nepismena osoba. naravno da je dijete i učeno hodati rukama iznad glave.

znači, što više u potrbušni da se vježba i sve bu za 5!

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svijeća naravno, lapsus škrabare

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Lucija Ellen

Primjećujem da kad je u toj avion pozi da se ponekad pokušava osloniti na koljeni i dići guzu. Ne bih se htjela prerano veseliti, ali da li to znači da su to neke "pripreme" za puzanje'?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mislim da da. tako je i Yoda dizao guzu i ja sam isto bila pitala.
    njemu su to bile pripreme za pravo propuzavanje i sjedenje (baš mi je LE rekla da bi to moglo biti to)

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj TinaB prvotno napisa
    Lucija Ellen

Primjećujem da kad je u toj avion pozi da se ponekad pokušava osloniti na koljeni i dići guzu. Ne bih se htjela prerano veseliti, ali da li to znači da su to neke "pripreme" za puzanje'?
    pripreme za cetveronozni u kojem ce se ljuljati pa ce propuzati. Ali to moze jos neko vrijeme potrajati.

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Bile smo danas na vježbicama te mi je FT rekla da moram stopirati to što Ena diže guzu i upire se na koljena jer je još prerano. I jer tako manje radi sa rukama, a slabi su na mišići u ručicama.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moram vas razočarati i reći da avion poza nije nešto što je sasvim u redu. Ako je to faza i prođe, OK. ALi kod mog P. upravo to je bio jedan od pokazatelja Dystoni sy. On to radi od 4 mjeseca, i radi i dan danas. To djete je od trećeg mjeseca na podu, počeo rotirati isto rano i gotovo stalno je u potrbušnom položaju. Razlog aviona su obično slabiji trbušni mišići i asimetrija. Takvu djecu svakako trena forsirati da propužu prije nego prohodaju. ALi s tom konstatacijom sam već i sama sebi dosadna.
    A možda je i samo faza, no moja iskustva s oba djetea su bila drugačija.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AndrejaMa,

kad bih ja sad rekla da su npr. babinskijev refleks ili morov refleks nešto normalno u motoričkom razvoju djeteta, bi li ti onda samo zato što u nekog djeteta taj refleks perzistira predugo pa se to smatra patološkim, rekla da ni to nije nešto što je poželjno.

cilj ove teme nije uplašiti roditelje i stvoriti im paniku makoliko nečije iskustvo bilo loše.

avion poza jest dio normalnog motoričkog razvoja djeteta.
    patologiju će utvrditi liječnik pedijatar na redovnim kontrolama, a dobar dio pedijatara vrlo dobro vidi kad nešto prerasta u patologiju.

ako kod nekog djeteta perzistira predugo ili je neadekvatno, taj se problem rješava u suradnji s liječnikom fizijatrom i rade se vježbe s fizioterapeutom, baš kao i u tvom slučaju.

pitam se koliko se sad majki bespotrebno živcira kad vidi svoju zdravu bebu u toj pozi jer su pročitale da to nije normalno?

korisno je informirati se kako bi se problem uočio na vrijeme da se na njega djeluje kad je mozak još sasvim plastičan, ali isto tako nije poželjno da se kod roditelja stvara bespotrebna anksioznost, a upravo to se događa kad se raspravlja ovako paušalno.

najbitnije od svega je bebu redovito voditi na mjesečne pedijatrijske preglede pa će liječnik vidjeti na licu mjesta o čemu se radi, ili, ako već ne vjerujemo prosudbi svog liječnika, možemo uvijek potražiti drugo mišljenje.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je ft rekla da je avion faza normalna u odredjenoj dobi ali da se mora izgubiti nakon te i te dobi. Tako da se opet moram sloziti s rvukovi2.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

rvukovi2, na žalost, voljela bih da si malo bolje pročitala moj post jer sam napisala da ako je to faza da je to OK. Ali isto tako želim reći da u svojoj obitelji imam slučajeva kad su zakazali i pedijatri pa čak i fizijatri, jer su zanemarivali neka stanja djeteta. A i toliko smo puta (na žalost) raspravljali o stručnosti i zdravoj prosudbi naših pedijatara (od najjednostavnijeg dojenja, preko cjepiva do profesionalnosti). Isto kako se roditelje upozorava na neke druge stvari, mislim da ih se treba upozoravati i na ovo, a ne ignorirati.
    Paušalna rasprava ili ne, mislim da imam svako pravo u njoj sudjelovati, jer sam sa svoje dvoje djece prošla i prolazim put smetnji u motoričkom razvoju, a u užoj sam obitelji prošla još dva slučaja koja su puno gora od naših. Uostalom, radi takvih rasprava i razmjene mišljenja ovaj forum i postoji. Ili sam ja tu nešto pobrkala?
    Dok sam sa nekoliko mjeseci tvrdila da moja beba ima obrazac koji nije zadovoljavajući, moja pedijatrica mi nije htjela dati uputnicu za pregled , pa sam prve preglede obavljala privatno te pravo na uputnice tražila nalazom specijaliste. Zar to nije žalosno? Kad sam nakon par mjeseci konačno dobila uputnicu i termine vježbi, objašnjeno mi je da je moje djete preskočilo čitavu jednu fazu i da će nam vraćanje na normalu trajati duplo dulje jer nije savladao neke obrasce ponašanja.

Slažem se da su neki refleksi i obrasci dio motoričkog razvoja, ali oni bi trebali isčeznuti u određenoj dobi. Zar se ne bi trebalo zabrinuti ako djete i dalje ima Babinskijev refleks kad prohoda? Ili Morov refleks sa nekoliko mjeseci? Isto tako faza "aviona" bi trebala nestati nakon 6.-8. mjeseca.

A i majke vide više od pedijatara koji u tih nekoliko minuta koliko se bave bebom baš i ne mogu sve vidjeti.

Žao mi je ako sam nekog zabrinula, ali moje namjere temelje se na pregorkom iskustvu.

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I meni je ft rekla da je to normalno za njenu dob (imat će 6 mjeseci u nedjelju), ali da isto tako mora proći. Problem bi nastao ako bi ona duže vrijeme nastavila sa tom avion pozom.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Vidim da se baš ne čita što je napisano, jer ni u jednom trenutku nisam tvrdila da to nije faza koja će proći, već da ima razloga za reagiranje ako ta FAZA NE PROLAZI ili je često prisutna nakon 8. mjeseca.

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A tek ju je počela izvađati prije par dana - zaboravih napomenuti.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Bili smo upravo u vinogradskoj kod fizijatra, žena je sve samo ne nježna, L. se nakon minute rasplakala ko ljuta godina, da ne pričam da smo čekali 2 i pol sata na paklenoj vručini, i vrištala je iz petih žila na pregledu, a kad sam je htjela smiriti, veli doktorica pustite ju da plače
    unutra smo bili ravno tri minute, i moramo na vježbe, jer L. povremeno kruto ekstendira noge (dijete vrišti) i da se u potrbušnom povremeno odigne na ruke, gubi ravnotežu i pada preko desnog boka u leđni, kaj uopće nije točno jer doma normalno bude u potrbušnom i onda se sama prevali na leđa, a ne gubi ravnotežu. Ponovno da napomenem to je sve radila vrišteči.
    Sad ne znam jel to stvarno nešto pataloško, ili je to zbog ljutnje i plača bilo.
    Naručili smo se odmah sutra na vježbanje, kod fizijatrice Verice, jer netko zna nešto o njoj? kakva je sa djecom?

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

greška, fizioterapeutice Verice

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ilella ....sve fizioterapeutice u Vinogradskoj su ok...išla sam tamo sa starijom kćeri i još uvijek idemo na kontrole a idem i s mlađom samo ne ambulantno nego na odjel...
    često sam bila suočena sa strašnim plačem prilikom pregleda i na kraju sam navikla da tako mora biti....jer djeci jednostavno pregledi ne pašu...i onda još u tom plaču pokaže i najgore od sebe....rijetko smo uspjeli i pokazati nekakav uspjeh što smo savladali pa sam se često osjećala kao nekakva lažljivica...ono dijete doma nešto radi a tamo kod doktorice neće pokazati ...ne brini...vježba u svakomslučaju neće naškoditi....je malo gnjavaža ali zapravo brzo prođe....

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ilella ....sve fizioterapeutice u Vinogradskoj su ok...išla sam tamo sa starijom kćeri i još uvijek idemo na kontrole a idem i s mlađom samo ne ambulantno nego na odjel...
    često sam bila suočena sa strašnim plačem prilikom pregleda i na kraju sam navikla da tako mora biti....jer djeci jednostavno pregledi ne pašu...i onda još u tom plaču pokaže i najgore od sebe....rijetko smo uspjeli i pokazati nekakav uspjeh što smo savladali pa sam se često osjećala kao nekakva lažljivica...ono dijete doma nešto radi a tamo kod doktorice neće pokazati ...ne brini...vježba u svakomslučaju neće naškoditi....je malo gnjavaža ali zapravo brzo prođe....

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

deedeetee hvala.
    Ma znam da djeca ne vole preglede, ali još nikad nije tak reagirala, kad smo bili kod Sabola, smijala se cijelo vrijeme, a i kod pedijatrice uvijek sve super. Možda je bila umorna od čekanja, ne znam, ali sve bebe su kad su izlazile od fizijatrice plakale.
    A budemo izdržali preglede kod nje, samo da je fizioterapeutica dobra.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Našla sam neke filmiće sa refleksima i dostignućima za određenu dob, pa ako netko želi škicnuti... http://library.med.utah.edu/pedineur...2month.html#05

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Samo sam vam se htjela javiti, posto sam se nedavno jadala da mi dijete salju na vjezbe jer sa 7 mj. ne puze i ne posjeda se. Eto 3 tj. kasnije, bez vjezbi, samo sa puno igre na podu, moj malac se posjeo a sinoc i posteno propuzao. Danas je vec jurio po stanu toliko da su mu koljena sva crvena. :D Cak je pokazao i namjeru da se digne uz namjestaj ali ipak jos nije spreman na to.
    Eto, samo sam se htjela pohvaliti, jer sam ja ustvari ponosna na sebe sto nisam dozvolila da mi dijetetovo postignuce mjere tablicama nego sam ga pustila da se razvija svojim tokom.
    Ne kazem da su vjezbe lose ali mislim da se neke stvari nebi trebale pozurivati.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

koksy
    Naš maleni je bio (i ostao) lijen za sjedenje. Sa 6 mjeseci nije ni pokušavao, sa 7 je tu i tamo sjeo podbočeno, ko damica, sa 8-9 mjeseci se posjedao ali jako rijetko. Toliko rijetko da nismo znali što odgovoriti na pitanje da li sjedi. Sada puže, stoji, kleči, čuči, gura stolicu ispred sebe i hoda...ali i dalje rijetko sjedi. Pokazao je da može ali jako je živ i ne može biti na jednom mjestu. Ja bih voljela da malo više sjedi da malo manje trčim za njim po stanu. Čini mi se da je pobrkao redoslijed usvajanja vještina. Ima li još takvih?

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

LIJENA djeca NE postoje!

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

evo nas sa vježba u vinogradskoj, fizioterapeutica je ok, ali metoda im je drugačija nego kod karoline, ovdje puštaju da beba plače, L. zapravo nije plakala nego vikala, i to mi je malo koma :/ , ali veli fiz. da se treba naviknuti na vježbe.
    a i rekla nam je da treba vježbe jer ima malih odstupanja (ponekad ukoči nogice, križa ih ponekad, šakice su malo zatvorene), a karolina je rekla da ne treba posebne vježbe, ne znam kaj da sad mislim :?
    najradije bi išla na goljak, ali tamo nam je termin tek 23.06., a to mi se čini malo predugo za čekati.
    ne znam kaj da radim........evo malo se požalih

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Idi kod one ft koja ti ulijeva vise povjerenja i kod koje se tvoje dijete bolje osjeca. Meni je to presudni razlog sto sam kod nase Ivane. No, nije jedini. Uz sve je usitinu veliki stucnjak ali s osmjehom i optimizmom, a to nam svima danas treba na tone.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    LIJENA djeca NE postoje!
    Al postoje govorne figure. :wink:

Datum pristupanja
    May 2008

Početno hy

Evo da se i ja javim. Moja D i ma 7 mj.Sjedi tu i tamo se prevrne ali sjedi.Počela se okretati tek sa 5.5 mj tako da i ja smatram da djecu treba pustiti da sami svladaju svoje vještine,naravno do određene dobi,jer slala sam mailove doktoricama.pa su mi tako i odgovorale,recimo za okretane zadna granica je 6 mj za sjedenje 9 mj i tako

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

elinor moj je bebac propuzao sa 9 ipo mj a poceo sjediti tek sa 11mj!! sjedenje je skroz preskocio. tako da niste jedini, ne brini. inace vjezbate ili ne?
    evo da se i ja malo pohvalim
    moja bebica, koja vise ni nije bebica jer ima 16 mj je jucer napokon ustao iz cetveronoznog polozaja u stojeci bez iakakvog pridrzavanja!! :D
    kako sam samo bila ponosna! s obzirom da na ovom topicu ima puno vjezbaca, sigurno ce svatit
    a prije 15ak dana mu je uspilo napokon cucnit i vratit se u stojeci polozaj...

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

malena beba bravo za malenog gimnastičara!
    Mi ne vježbamo, O. nije imao nikakvih problema, sve je savladao na vrijeme za određenu dob. Ja sam se brinula zbog sjedenja jer on to dugo nije ni pokušavao, a kad mu je uspjelo, nije nešto bio sretan zbog tog otkrića. Jako je živ i sjedenje koristi samo da u par sekundi snimi što će dalje, odmah se baca na pod i ode. Ljudi mi govore da nikad nisu vidjeli življe dijete i da se pripremim na ono što slijedi kad prohoda . Meni se sviđa ovakav živahan, ali on "nema vremena" za sjedenje. Prije sam izazvala pomutnju kad sam rekla da je lijen za sjedenje; on je lijen za odmaranje/mirovanje/nekretanje; stalno je u spidu. Njega je otkriče stajanja potpuno obuzelo i mislim da mu je to učinilo sjedenje nezanimljivim. Ali danas je svom silom htio sjediti na šljunku pa sam ga pustila; uhvatio se za psa, spustio na pod i tako su zajedno sjedili u blatu. Ima i obrane tako da sam mirna, ali prerijetko mi on to sve demonstrira pa uhvatim sebe da sam zabrinuta zbog toga. Bojim se da on nešto ne gubi sa svim tim svojim rijetkim sjedenjem. Kad sjedne, nastojim ga zabaviti nekom igrom da malo ostane na guzičici. Zato i škicam malo vaša iskustva, da se uvijek ponovo uvjerim koliko su klinci različiti.

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moja mala zloća bojkotira okret sa leđa na trbuh preko lijevog boka. Imate možda kakve trikove koji bi mogli pomoći da ju potaknem? Moram napomenuti da igračke i zvečke ne pale kod nje. Tnx!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

djecu ne treba pretjerano forsirati, ako se danas neće okrenuti, napravit će to sutra ili koji drugi dan kako njoj odgovara. ako se dijete normalno razvija ne treba s ničim žuriti. :D

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

TinaB kod nas ista situacija, neće i neće preko lijevog boka, nema inače nikakve asimetrije, ali kod rotacija preferira desni bok.
    Možda je to zato kaj je po noći večinom dojim na desnoj strani, jel ti možda isto tako?
    Uspjela sam ju namamiti samo sa daljinskim i mobom par puta, a kad se vraća sa trbuha na leđa, onda joj pomaknem lijevu rukicu bliže glavi, pa se okrene preko lijevog boka.
    Ftp nam je rekla da forsamo više lijevo kod rotacija (mi da je okrećemo) pa da se bude izjednačilo.

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

llella

Vidim tvoja beba je 11 dana starija od moje. Koju dijagnozu imate? probat ću i ja sa mobitelom i daljinskim. I nama je ft rekla da ju moramo forsirati na okret oreko lijevog boka. Moja se i malo teže vraća sa trbuha na leđa.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Distoni sy discreta, ponekad koči nogice i križa ih, krvarenje I/II stupanj.
    Rekli nam da nema večih odstupanja, ali da vježbamo za svaki slučaj (ne može škoditi).
    A vi?

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Evo upravo se sama krenula na trbuh preko lijevog boka, jeeeeeee :D , i naravno odmah vratila na leđa

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Razvojno kašnjenje u okviru nižeg posturalnog tonusa. Isto ponekad križa nožice. Mali gracilni mlitavac - tako ju je nazvala fizijatrica.

Imam još jedno pitanje... vjerojatno je glupo, ali...

Kako znati da li beba treba na UZV mozga? Mi nismo bile. Fizijatrica je rekla da je ona neurološki dobra. Pri otpustu iz rodilišta ništa nisu rekli (neke rodilje koje su bile sa mnom u sobi su odmah naručili).

Bravo za okret! :D

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja sam otišla privatno kod Sabola, a oni tamo rade UZV uz pregled, cure tu na forumu su mi tako savjetovale.
    UZV ti ništa ne znači, mislim znači, ali nije tako bitan, jer imaš npr. velika krvarenja, a posljedice minimalne, a možeš imati malo krvarenje, ali na takvom mjestu koje ima jače posljedice. (tak mi je barem objasnila doktorica tamo).
    i da, rekla da danas više od 70% beba ima krvarenje I stupnja, ali da su posljedice tako minimalne da se niti ne skuži.
    Mozak sve to nadoknadi kod malih beba.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

TinaB, ako ista sumnjes, trazi uputnicu za UZV mozga (na Rebru se radi ali se i duze ceka) ili mozes privatno kod Sabola, tamo doktorica napravi UZV i sve detaljno objasni roditeljima. Ja nisam imala, ali sam predavanje odslusala No, bez obzira na to, mislim da je korisno znati kakvo je stanje ako roditelj ili lijecnik ista sumnjaju.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

llella, pisale smo skoro istodobno.
    Fali mi u postu "ako roditelji imaju kakvih pitanja".
    Naime, na Rebru taj UZV rade onako brzinski ali vrlo strucno pa me pristup kod Sabola gdje je doktorica radila UZV i s nama razgovarala pola sata, iznenadio. No, to je bio kontrolni UZV ali ako netko dodje prvi put, korisno je imati vrijeme i pitati sto te zanima. Meni je to falilo prvi put.

llella, jako sam sretna za okret!
    Ici ce to, vidjet ces

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma zapravo i sama ne znam šta da radim. U biti kad smo bile prvi put kod fizijatrice izokretala je Enu na sve moguće načine i rekla je da je neurološki sve u redu. A mislim da su nešto i sumnjali u rodilištu da bi me naručili na UZV mozga kao i ove druge rodilje (nadam se). A velim pošto je i fizijatrica rekla da je neurološki ok...

Zanima ne samo po čemu se vidi da dijete ima krvarenje u mozgu - mislim na neke vanjske čimbenike. Da li ja s takvom dijagnozom trebam/moram otići na taj uzv? Ne želim biti paničar, ali opet mislim si da bi već netko upozorio da to treba napraviti - pri otpustu iz bolnice, pedijatrica, fizijatrica, u krajnjem slučaju i ft? Sad sam ga zakomplicirala...

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ispravak - Ena ima tu dijagnozu, ne ja. Malo sam se zanijela...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tina, pokazatelj je bilo kakvo motoricko i razvojno odstupanje. no u rodilistu salju samo nedonoscad, tesko da se tako rano ikakvo odstupanje moze vidjet.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Potpisujem LE, ako te brine traži uputnicu ili otiđi privatno, samo meni je doc. rekla da je moguće da se nakon nekog vremena uopće niti ne vidi da je bilo neko krvarenje, tako je i kod nas kad smo došli još bila vidljiva kao neka "sjena".
    I da, kaj se tiče rotiranja, ja sam L. zadnja dva dana kad bi je dizala, dignula uvijek preko lijevog boka, a do sad sam je dizala večinom preko desnog, pa je možda i to utjecalo.
    LE,hvala

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala cure! U srijedu imamo kontrolu kod pedijatrice pa ću se savjtovati sa njom.

TinaB avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Savjetovati - ispravak

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja bih molila ako netko ima neki link gdje piše da se dijete ne smije stavljati sjediti i sl, i da je to napisala stručna osoba.
    Do sad sam takve stvari jedino čitala po forumima kad netko napiše u stilu "meni je to rekao fizioterapeut" i sl.

Npr. u časopisu Bebe u tekstu prof.dr.sc. Dubravke Šimunović, voditeljice studija radne terapije pri Zdr. veleučilištu u Zagrebu ima tekst o razvoju motorike i ima jedan dio o vježbanju sjedenja. Nekoliko vježbi počne s "posjednite bebu..."

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fizioterapeuti isto posjedaju bebu i to preko boka kako bi naučili bebu da se sama posjedne.
    radi se o bebama koje imaju problema s motorikom.

pa te fore s (ne)posjedanjem sam i ja tražila po internetu i skoro uopće nemaš tekstova stručnih osoba o tome.

evo ti link na savjete jedne srpske fizijatrice.
    nisam naišla na sličan tekst nekog našeg fizijatra, ali naši fizijatri ti govore iste ove stvari.

http://www.doktor.co.yu/forum/viewtopic.php?p=132865

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo mozda i ovaj link moze da pomogne http://new.stetoskop.info/Kretanje-u...c5-content.htm, narocito deo pod naslovom:

"OMETANJE NORMALNOG RAZVOJA KRETANJA - Pasivno posedanje – «učenje» deteta da sedi"

Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •