rvukovi2, na žalost, voljela bih da si malo bolje pročitala moj post jer sam napisala da ako je to faza da je to OK. Ali isto tako želim reći da u svojoj obitelji imam slučajeva kad su zakazali i pedijatri pa čak i fizijatri, jer su zanemarivali neka stanja djeteta. A i toliko smo puta (na žalost) raspravljali o stručnosti i zdravoj prosudbi naših pedijatara (od najjednostavnijeg dojenja, preko cjepiva do profesionalnosti). Isto kako se roditelje upozorava na neke druge stvari, mislim da ih se treba upozoravati i na ovo, a ne ignorirati.
Paušalna rasprava ili ne, mislim da imam svako pravo u njoj sudjelovati, jer sam sa svoje dvoje djece prošla i prolazim put smetnji u motoričkom razvoju, a u užoj sam obitelji prošla još dva slučaja koja su puno gora od naših. Uostalom, radi takvih rasprava i razmjene mišljenja ovaj forum i postoji. Ili sam ja tu nešto pobrkala?
Dok sam sa nekoliko mjeseci tvrdila da moja beba ima obrazac koji nije zadovoljavajući, moja pedijatrica mi nije htjela dati uputnicu za pregled , pa sam prve preglede obavljala privatno te pravo na uputnice tražila nalazom specijaliste. Zar to nije žalosno? Kad sam nakon par mjeseci konačno dobila uputnicu i termine vježbi, objašnjeno mi je da je moje djete preskočilo čitavu jednu fazu i da će nam vraćanje na normalu trajati duplo dulje jer nije savladao neke obrasce ponašanja.

Slažem se da su neki refleksi i obrasci dio motoričkog razvoja, ali oni bi trebali isčeznuti u određenoj dobi. Zar se ne bi trebalo zabrinuti ako djete i dalje ima Babinskijev refleks kad prohoda? Ili Morov refleks sa nekoliko mjeseci? Isto tako faza "aviona" bi trebala nestati nakon 6.-8. mjeseca.

A i majke vide više od pedijatara koji u tih nekoliko minuta koliko se bave bebom baš i ne mogu sve vidjeti.

Žao mi je ako sam nekog zabrinula, ali moje namjere temelje se na pregorkom iskustvu.