Nakon ukupno 75 postova, red je da se predstavim...
Ja sam Kanga i imam 34 godine i 11 mjeseci. Kao sve klokanice, jako volim skakanje, šetanje, a čak i penjanje. Prije malo više od 10 godina, na jednom od svojih izleta u šumu, upoznala sam Tigra. Od tada pa sve do danas, zahvaljujem šumskim duhovima na tom susretu![]()
Tigar i ja danas imamo troje djece: Wini Pua (skoro 7 god.), Bebu Ru (4 i pol god.) i malog Praslina (3 god.). U dijelu života u kojem se družimo uglavnom samo s odraslim životinjama, i Tigar i ja smo istraživači. Ja proučavam od kakvih su i kako lego kockica građena tijela nas i drugih životinja, pa pokušavam zaključiti kako pomoći ako se nešto pokvari. Tigar proučava kako da strojeve, koje zovemo računala, naučimo da rade neke stvari koje znamo raditi mi životinje (npr. gledanje), a osim toga, podučava o tome i mlađe životinje (zvane studenti).
Što volimo? Razne stvari. Indijance, vitezove i čarobnjake. Obožavamo odlaske u prirodu i druženja s divljim životinjam i biljkama, kao i sakupljanja hrane (šparoge, gljive, razne bobice...). Jako nam je bitna fizička aktivnost, pa trčimo, skačemo, bicikliramo. Volimo pjevati, plesati, svirati. Glumiti. Čitati i izmišljati priče. Graditi. Kuhati. Pospremati. Ponekad i čistiti. Zajedno spavati (Wini Pu, a od nedavno i Beba Ru, preferiraju svoj krevet, ali još uvijek u zajedničkoj sobi). Najviše od svega volimo se družiti. Najčešće djeca kruže poput satelita oko Tigra i mene (i naših aktivnosti). Ponekad, kad osjetimo nadahnuće, Tigar i ja satelitiramo oko djece. U svakom slučaju, ono što nas povezuje je privlačna gravitacijska sila koja djeluje i na jako velike udaljenosti.
Čime se hranimo? Pripadamo porodici sisavaca i do prosječno treće godine života draže nam je od bilo čega drugog mljeko iz mamine dude. Inače, volimo svašta. U jutro Wini Pu obično posjeti neku košnicu, a Tigar nabavi mljeka, pa pijemo mljeko s medom i jedemo kruh, palentu ili pahuljice. Kasnije volimo pojesti jabuku, naranču, lješnjake, bademe, ili već neki drugi šumski plod. Puno nam je drago različito povrće (naročito ono iz bakinog vrta), ali jedemo mi i meso, a i ribu kad je uspijemo uloviti (osim Wini Pua, on je vrsta medvjeda koji se, barem do 7. godine, ne hrane ribom).
Kao što sam već spomenula, po ponašanju smo socijalne životinje i volimo živjeti u čoporu. Nenasilni smo prema sebi i drugima, i to nam je jako bitno. Kada se dogode konfliktne situacije, svi nastojimo pomoći, iako smo za to najviše odgovorni Tigar i ja, budući da imamo najviše iskustva. Pri rješavanju problema najviše se oslanjamo na dobru volju i našu urođenu socijalnost. Ako se netko počne ponašati anti-socijalno (narušavati prava ostalih, ne poštivati nepisana pravila skladnog suživota, ne prihvaćati savjete, pogotovo one koji dolaze od starijih i iskusnijih), koristimo metodu time-in (http://www.enjoyparenting.com/daily-groove/time-in), koja se pokazala gotovo 100% učinkovita tijekom svih naših godina zajedničkog života.
Trenutno mijenjamo stanište - selimo se iz Grazerskih šuma u Zagrebačke. To nam malo teško pada - već 3 i pol tjedna živimo na 4 različite adrese: Tigar je u Zagrebačkoj šumi, djeca kod baka u Međimurskoj i Dalmatinskoj, a ja još uvijek u Grazerskoj. Ali - još kratko i opet smo svi zajedno! :D
Virtualno druženje s vama tijekom ovih tjedana malo je popunilo prazninu koju osjećam zbog odvojenosti od ostatka obitelji. Htjela bih se zahvaliti Rodi na ovim prekrasnim, toplim stranicama, kao i svima vama koji ostavljate svoje tragove po ovim prostranstvima. Sigurna sam da ću se i dalje povremeno prošetavati ovim livadama...
pa-pa
--
Jerko 2001, Tonka 2003, Relja 2005