Drage cure,prije 11mj. sam imala carski rez pa me zanima kolko mora proci vremena da mogu planirati drugu trudnocu?
Drage cure,prije 11mj. sam imala carski rez pa me zanima kolko mora proci vremena da mogu planirati drugu trudnocu?
pa evo ja sam imala carski prije isto točno 11 mj. a kao što vidiš u potpisu trudna sam 6 i pol tjedana! odlično se osjećam, rez ne osjećam niti malo. s vremena na vrijeme me zna samo jako zasvrbiti! čula sam 100 i jedno mišljenje kad je vrijeme za novu trudnoću, ali mislim da je najvažnije kako se ti osjećaš, jer svaki dr. će ti reći drugo (barem su meni tako)!
![]()
Meni su tupili da mora proći najmanje 2 godine od prvog poroda pa tek onda planirati novu trudnoću. Naravno ja sam ponovno trudna, razlika između cura će mi biti 2 godine i 3 mjeseca i sve je ok.
Na prvo uzv kad sam ostala trudna sam tražila gin. da mi pogleda rez na maternici da li je sve ok i to je to.
I ja sam prvi put rodila carskim i doktor mi je nakon poroda rekao da bi bilo dobro (ali ne i nužno) napraviti stanku od godinu dana
rodila sam na carski (ogroman rez) prije 17 mjeseci a sad sam trudna 6 mjeseci.sve ok
vi koje imate iskustva s carskim zanima me slijedeće: kada se ustaje iz kreveta nakon carskog? kada ide tuširanje i da li ti netko nešto drži na toj rani kada se pereš ili si sam na svom? kada ide dojenje, jel došlo mlijeko a vama npr. nisu donijeli bebicu jer kao niste još spremni nakon operacije? hvala na odgovorima i vašim iskustivma s carskim. takodjer me zanima kak rezt izgleda sada, neki kažu da je skroz dolje i da je jako mali tak da bikini nije zauvijek izgubljen...
marka99, ustaješ se obično kad ti možeš, no to varira od doktora i od sestara, mene su na intenzivnoj natjerali da isti dan ustanem, dok na odjelu to nisu dali,tuširati se ne možeš cijela (možda uspiješ u pokrivanju reza), to činiš sama.
Zatrudnila sam 7 mjeseci nakon carskog, znači da sam imala drugi porod 17 mjeseci nakon prvog, rez se gotovo i ne vidi.
Ustati bi se trebala pokušati "što prije", mene su digli uveče, nakon poroda u 11 sati u juto. Naravno, bila sam sposobna samo stajati naslonjena na krevet. Sutradan sam prošetala do sprata ispod na babinjače, i od tad sam hodala. Kod nas je rooming-in, a bebu su mi već prvi dan donijeli da malo lizne cicuOd sutra, kad sam sišla na babinjače, ful sam brinula o njoj, mlijeko mi je došlo 4-5 dan (ono, pravo). Rez, sad nakon tri godine, gotovo neprimjetan.
mene su dizali nakon 24 sata jer sam imala carski sa spinalnom,stavili me na kolica i odfurali do umivaonika da operem zube i da se umijem.Drugi dan mi je sestra pomogla da se tusiram,a nakon toga dalje sve sama.
Mene su digli nakon 24 sata, tek sam iz drugog pokušaja odšetala do WC-a uz pomoć sestre, poslije sam odlazila sama. Tuširala sam se sama, naravno moraš paziti da se rez ne namoči.
Dobro sam se osjećala pa je bebica stalno bila sa mnom. Rez mi nije veliki i skroz je nisko tak da bikini nije zauvijek izgubljen, osim ako ne dobiješ strije po trbuhu ko ja![]()
Mlijeko mi je došlo već dugi dan nakon carskog, na što su svi ostali :shock: , jer to baš nije uobičajeno.
na topicu dojenje poslije carskog ima dosta iskustva forumašica pa molim te pogledaj. super je što se želiš unaprijed informirati o dojenju nakon carskog. pročitaj i tekst s portala Dojenje nakon carskog reza.marka99 prvotno napisa
u kojem rodilištu planiraš roditi? puno toga ovisi i o praksi pojedinog rodilišta, ali i bez obzira na nju ti možeš tražiti da ti donesu bebu čim se probudiš iz anestezije i da ti je nose redovito na hranjenje (ako rodilište nema rooming-in). zatraži pomoć medicinskog osoblja oko namještanja u odgovarajući položaj. trebat će ti koji dan da sama vidiš kako ti je najspretnije dojiti, a s vremenom ćeš to moći u kojem god položaju budeš htjela.
ja sam rodila u 9,30 ujutro. cijeli dan sam bila na intenzivnoj. nisam se ni probuditi mogla a kamoli dići. konstantno sam primala analgetike jer sam umirala od bolova. doduše moj rez je veličine 25 cm tako da ja nisam mjerodavna što se bolova tiče![]()
drugi dan su me s krevetom odvezli na babinjače i morala sam se sama dići i premjestiti na krevet. to je bila utopia jer nisam mogla udahnuti kad sam se digla.
bebe su nam donjeli negdje oko 5 sati pokazati na intenzivnu na dan rođenja, a drugi dan čim su nas premjestili na babinjače su donjeli bebe. moju nisu, jer nije bila dobro![]()
a što se tiče mlijeka, meni je došlo negdje treći, četvrti dan. ja sam počela od silne želje za dojenjem piti čaj za dojenje od (kršitelj koda)a, al nisam pročitala da se pije šalica dvije dnevno. ja sam svaki dan oborila kutiju a kad sam se treći dan probudila mislila sam da će mi cice eksplodirat
nisam dojila, jer moja beba nije mogla cicati, ali sam se izdajala.
tuširala sam se sama, mislim da tek drugi dan nakon poroda, ne odmah dan iza. stavila sam mali ručnik za svaki slučaj na zalijepljenu ranu, smočila drugi i gornji dio se tako peruckala. kasnije malo po malo sam se močila sve više. al ja sam imala i 2 drena iz rane još 7 dana tako da je meni bilo malo teže.
dva tjedna nakon carskog, koji kao što se vidi je bio grozan, nisam ni znala da se išta desilo. rez je ogroman, i ide i horizontalno i vertikalno, al ja ionako imam škembu tako da bikini je izvan teme razgovora![]()
moj carski je bio u 8 ujutro, ustala sam drugi dan u 7 ujutro.
tusiras se cim osjetis da to mozes. u mom slucaju je to bilo nekoliko sati nakon sto sam ustala.
rez mozes slobodno prati cistom vodom, ovdje u austriji preporucuju pranje reza kao prevenciju moguce infekcije. dobro je i da se rez "lufta", tj. da nije prekriven onom bandazom, flasterom, kako li se to vec zove.
dojenje moze odmah, ja sam dobila bebaca 20 minuta poslije carskog.
to je bio moj drugi carski.
prvi sam imala u zagrebu, gdje su preporucali ne tusirati rez, drzali rez prekriven 8 dana, bebu mi dali na podoj tek nakon 2 dana.
razlika u oporavku je bila ogromna.
nakon carskog u austriji, izasla sam iz bolnice nakon 3 dana, cetvrti dan vec setala gradom s bebacem u narucju.
u zg-u mi je trebalo 2 tjedna da profunkcioniram jer me bolio rez.
hvala, btw idem u vinogradsku rodit. frendicu su mi sestre prale dole i mijenjale ulkoške prvih 2 dana a nakon toga joj držale ručnik pri tuširanju pa sam mislila da je to praksa i u našim rodlilišta...evidentno nije
ne kuzim, zasto rucnik pri tusiranju?
držala joj ručnik na rani da se ne smoči i držala tuš da se može prati...ma ne znam, svašta je ta sestra vidim izvodila
moja teta u kanadi je imala carski pod lokalnom i nakon onih 2 h je dovedena u sobu i morala se ustati.tamo stavljaju kopce na rez.i odmah sama s djetetom,presvlacenje ,dojenje,3 dan kuci.tako 2 puta.mogu reci da se uopce nije zalila inace je bila malo mimoza.a i nije imala malo godina.36 i 40.
mislim da je to u svakoj drzavi drugacije.a i od bolnice do bolnice.
puno ovisi oporavak o tome koliko imaš "špekeca" na trbuhu.
što više to je oporavak teži jer ti rana sama po sebi teže zarasta, jer špek "zateže" trbuh prema dole i time sve jače boli. iz iskustva pričam![]()
Ja sam ostala trudna 6,5 mjeseci nakon carskog. Sada sam u 35-tom tjednu i ne osjećam nikakve tegobe zbog reza (kuc-kuc). Mene ne zateže ništa i ne moram mirovati tako da mislim da je ipak sve individulano i trebala bi napraviti onako kako se ti osjećaš.nelideni prvotno napisa
![]()
rodila sam na carski u Petrovoj i prva dva dana na intezivnoj svima su nam sestre mjenjale uloške i prale.marka99 prvotno napisa
Drugi dan su nas natjerale da se ustanemo i vodile nas na wc i tuširanje. Na rani smo imali poveći zavoj i samo su nas odostraga s tušem a naprijed su nas prebriavale da se rana ne smoći.
7 dan su mi izvadili kvačice s reza i narednih 5 dana nisam smjela vodom direktno na ranu.
Moja gin je rekla da se može zatrudniti nakon carskog i prije te 2 godine. I da će sve proći uredu a čak postoji mogućnost i vaginalnog poroda.
Ja evo čekam još par dana da napravim test na trudnoću jer imam neke simptome. Jako bi me veselilo da sam opet trudna.
ne znam dal sam off topic, al sam da pitam (npr. navi) - sto mislite o narucenom carskom? mislim, da li pricekati trudove ili ste za neki termin? i kad obicno dr odreduju taj termin, u 38.ili39.tjednu?
meni je proslo 1,5g od prvog carskog i sad sam u 35.tj, a bebac je od pocetka tjedan dana stariji. mislim da je bolje pricekat da krene prirodno, al me malo frka jer ne znam kaj cu s ovim drugim bebacem ak me copi dok sama s njim doma bez auta, kao sto me frka i ak me copi npr na Uskrs (eventualni smanjeni broj osoblja). inace, prvi put sam rodila u 38.tj.
btw, ova druga trudnoca protice super, cak i bolje neg prva (u prvoj mi je mali bio nisko pa sam jedno vrijeme morala vise mirovati, a sad dizem klinca i sve super). rez me u pocetku isto svrbio i skroz mi je sve neosjetljivo oko njega, al sad je sve 5. ja cula info da je najbolje da prode 3g izmedu dva carska! a za ove uranjene druge trudnoce da je bolje ponovit carski jer postoji mogucnost da prilikom vaginalnog zbog naprezanja dode do puknuca maternice.
Ja ću ponovo na carski, ali ne prije ulaska u 39-ti tjedan. Ako me uhvate trudovi prije idem odmah u bolnicu. U našem slučaju može prirodni porod, ali bez dripa jer su carski jedan za drugim pa da ne dođe do rupture maternice. Sretno!veneraZ prvotno napisa
ja sam prvo rodila u 38.tj pa se bojim cekat do 39-og. a i ne znam koliko ima veze to sto je ovaj mali tedan dana veci, sto odgovara i onome sto sam citala kod dr harni (tam pise da se dijete spusta u 37.tj, sto se meni i desilo, a u 36-om sam). znaci, ti ces navi cekat trudove? ja nisam pametna.. vidjet cu slijedeci tjedan na kontroli kaj kaze uzv (za sad ima 3400g).
Ja sam imala 3 carska i poslije svakog sam se ustala cca. nakon 24h.
Sestra me odvezla na odjel i pomogla oko prvog tusiranja i oblacenja, vratila me u krevet i nakon toga sam sve morala sama.
Prvi mi je bio najtezi, a svaki sljedeci laksi, mozda i zato sto sam znala sto me ceka?![]()
Rana se nesmije mociti, ali uvijek postoji mogucnost da se gaza smoci, meni su sestre promjenile kada bi mi se to desilo bez ikakvih problema.
Prijevoj rane je bio 4. dan i nakon toga rana se zatvara samo s jedne strane tj. gazu zalijepe samo odozgora tako da rana moze disati.
Ja sam gazu micala prema gore kada sam lezala da olaksam taj proces.
Kod izrazito bolnog reza zenama preporucaju steznik, ja ga nisam htjela bas zato da ne zatvaram ranu dok ne zaraste.
Bebice sam svaki puta dobila na dojenje odmah po budjenju iz anestezije i uredno su mi ih donosili kao i zenama na babinjacama![]()
Sve porode sam imala u Vinogradskoj i naravno moguce je dogovoriti se sa setrama da bebu donesu mimo rasporeda jer Vinogradska nema room-in.
Sto se dogovora oko poroda tice, zene koje idu na ugovoreni carski poradjaju cak i u 38 tjednu a zasto nemam pojma :?
Mene su takodjer htjeli u 38. ali nisam dala i rekla sam im da cu doci sljedeci tjedan i jos sam se pogadjala sa doktoricom za datum jer ona je htjela u ponedjeljak ja sam uzicala utorak, prvi dan proljeca![]()
Rodila sam sa 39+3
znaci, ipak si dosla na termin? dva puta ili samo jednom? si drugi put isla prirodno? kad si ostalo dvoje djece rodila (prije 39-og tjedna ili poslije)? i dal su ti se klinci razvijali prema terminu ili su bili veci (meni je micek tjedan dana veci)?
puno pitanja, al fakat me zanima, ne znam sto mi je najpametnije..
Ja sam rodila sa spinalnom. Morala sam ustat vec 5 sati nakon poroda. Jedino prvi dan sam uzela tabletu protiv bolova. Ostalo se sve dalo izdrzati bez iceg.
Dojila sam 15 minuta nakon poroda.
Nakon toga je malena zavrsila(nevezano uz carski) na intenzivnoj,tako da je dosla k meni tek za 2 dana.Inace,da nije,dobila bih ju odmah na kompletni rooming in.
U ta dva dana sam se izdajala,nosila kolostrum na intenzivnu,posjecivala malenu... Mlijeko je nadoslo za 2 dana. Nismo imale nikakvih problema s dojenjem. Tek sam kasnije procitala da je navodno dojenje teze nakon carskog. Ja nisam nista od tog primjetila,niti se tko od osoblja odnosio prema meni drukcije nego prema zenama koje su vaginalno rodile.
I da spomenem-nisam rodila u Hrvatskoj.
ovo zadnje da nisi rodila u hrvatskoj je bitna stavkaja sam svog malisu vidjela tek drugi dan oko 11h i to na pol sata. naravno da je bio nahranjen i u nekom polusnu. taj dan od dojenja nista. tek drugi dan sam nes probala, al opet je bio nahranjen pa smo se u bolnici sam mucili, al na kraju je sve ispalo super i dojila sam godinu dana. :D
nina, si ti imala naruceni carski i ak jesi, u kojem tjednu? i da li je beba u trbuhu bila velika sukladno terminu?
ja sam imala spinalnu i preporuceno mi je obavezno lezanje, potpuno horizontalno, barem 20-ak sati nakon operacije. inace bih navodno dobila jaku glavobolju.
imala sam unaprijed planiran carski, zbog moje dijagnoze sam morala roditi prije punih 39 tjedana, tako da je s navrsenih 38 tjedana (ponedjeljak) napravljena amniocenteza a s 38+3 (cetvrtak) sam rodila.
inace bih cekala punih 40 tjedana, ne kuzim zasto bi itko vadio dijete ranije ako nema indikacija :?
veneraZ, bilo je dosta topica na temu elektivnog carskog, pa pogledaj neke od njih:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ektivni+carski
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ektivni+carski
tema ovog topica je trudnoća nakon carskog pa molim da tako i ostane![]()
ok, sorry, malo sam se zanijela..