Pozdrav!
Prenosim link na clanak iz Vjesnika. Radi se o Zagrebu, kod nas u Os mogu i bez potvrde.
Ako vam donji link pukne, prenesite ga metodom copy-paste u adresni dio vašeg web preglednika
http://www.vjesnik.hr/html/2005/03/0....asp?r=zag&c=1
Pozdrav!
Prenosim link na clanak iz Vjesnika. Radi se o Zagrebu, kod nas u Os mogu i bez potvrde.
Ako vam donji link pukne, prenesite ga metodom copy-paste u adresni dio vašeg web preglednika
http://www.vjesnik.hr/html/2005/03/0....asp?r=zag&c=1
Evo, ja nazvala Merkur. Očevi mogu na porod bez tečaja.![]()
Ja sam treće rodila u Petrovoj i nisu mužu dali da prisustvuje jer nije išao na tečaj.Šta će mi tečaj za rađanje trećeg djeteta?Bila sam užasno razočarana jer sam čak i bolnicu promjenila,pošto su nam i za prvo dvoje u Merkuru uskratili tu mogićnost.
Ja, da budem iskren, ne kuzim sta ima lose u tom tecaju?
MS je rodila na Sv.duhu i, da bi muz prisustvovao porodu, bilo je potrebno imati potvrdu o odradjenom tecaju.
Isti je trajao sat i pol, u kojih je Dr. opisao pripremu i tijek poroda, moglo se obici radjaonu a ljudi su imali prilike postaviti pitanja koja su ih mucila (a bilo ih je dosta). Tecaj je bio besplatan, bilo je vise termina u slucaju da netko ne moze stici odredjeni dan, postavljeno je dosta zanimljivih pitanja i cak smo se i dobro nasmijali.
Mislim da je o.k. da se na tome inzistira.
Isto tako ne kuzim kako netko moze reci da nije znao da je tecaj potreban kada se o tome trubi i u bolnici i na televiziji i u novinama vec godinama... :?
Ma, bolnice mijenjaju pravila, a i pravila se razlikuju od bolnice do bolnice.
Np. na Sv. Duhu je potrebno imati ovaj mali tecajcic, a moglo se proci
i bez njega, dok Petrova priznaje samo svoj tecaj koji traje par tjedana,
placa se i nije sasvim lako ni upasti u termin (pogotovo ako
to covjek kasno sazna).
Ne samo to, nego su i termini obično neki ubitačni - ja ne radim, ali radi MM i gdje god da hoćemo nema teorije da stigne.
istina da tečajeva ima već godinima,ali to prije nije bilo presudno da bi se prisustvovalo porodu,već je ovisilo o raspoloženju osoblja.
U Petrovoj tečaj traje 6 tj. i košta 400 kn i otkud bi znala za njega kad svaka bolnica ima svoja pravila.
I nisam uopće za to da se inzistira na tečaju.Tko želi nek ide.Kako nigdje u svijetu nije potreban?I zar MM tečaj može pripremiti i dočarati mu sliku onoga što slijedi na porodu?Pa ja sama nakon nebrojenih knjiga i odgledanih porođaja u emisijama na satel. nisam bila pripravna za to što me čekalo.
Nigdje u svijetu nije potreban ali u vecini normalnih zemalja su ljudi dovoljno samosvjesni da odu na tecaj bez da ih netko tjera...dolega prvotno napisa
![]()
Niti u jednoj knjizi u zivo ne stanes pored stola za radjanje, ne pokazu ti kako izgleda i kako se daje epiduralna, kako radi onaj aparat (EEG) na koji ce ti zena biti prikopcana, sta se nalazi u boci (infuziji) na koju moze biti prikopcana, kako se daje drip, sta je spazmex, kako se podesava stol za radjanje....
A da ne govorim o jednoj vrlo bitnoj komponenti a to je trenutak kada se na tecaju, na jednom mjestu nadje 50 trudnica koje trebaju roditi u iducih mjesec dva...znas li koja je to podrska onima koji su malo nesigurni u sebe ili se boje a ne zele to priznati...
Naravno, apsolutno sam protiv toga da se tecaj placa. On mora biti dio poroda i kao takav besplatan. Isto tako, mora se razlikovati osnovni dio koji treba svatko proci a koji treba biti kratak i jezgrovit (kao nas), od palamudjenja za 400 HRK u Petrovoj jer to sto oni pricaju stvarno mozes naci u knjizi...
![]()
Naravno da nije lose otici na tecaj. Ali mi je glupo da ti je za prisustvo oca na porodu (Sv. Duh) potreban "friski" dvosatni tecaj, kad je npr. MM proso njihov tecaj prije 3 godine, koji je bio vrlo opsiran, dugo je trajao i, kaj je najvaznije - bio je na porodu! Kaj te moze bolje pripremiti od toga![]()
da, baš sam i ja to htjela reći... MM je prošao tečaj i prisustvovao zarinom porođaju u petrovoj, a svejedno mora OPET ići na tečaj da bi mogao biti na porodu našeg drugog, trećeg itd.djeteta
Koji se zaključak može izvesti iz ovoga? Hoće novce. Uopće ih ne zanima jesi li ti možda već odslušao hrpu stvari koje si već ionako isčitao ranije u knjigama(čast nekim tečajevima, no rijetki su koji će ti ponuditi nešto što već ne znaš), već samo da im platiš. Takav sam ja dojam dobila :/Lutonjica prvotno napisa
Tu se slazem.MamaRibice prvotno napisa
Umjesto da rasterete i tako prenatrpane tecajeve, inzistiraju na ponavljanju gradiva.....
Tu bi recimo bila pozeljna formula "'ko voli nek' izvoli"....pa ako je netko zaboravio, moze se podsjetiti....
![]()
Mmaitata,
kao1.ja uopće nisam protiv tečaja,dapače mislim da možeš naučiti korisne stvari.U prvoj trudnoći sam zakasnila na tečaj u svom DZ,a u bolnicu mi se nije dalo klipsati jer mi nije baš pod nosom.A da sam i išla kojim slučajem u Merkur gdje pripadam,mislim da bi se tek onda prpala poroda kad bi vidla njihovu predhistorijsku rađaonu.
2.o ctg-u znam sve i bez tečaja,kao i o epid.o kojoj sam ionako čvrsto odlučila da je nikada neću tražiti.A što se tiče toga kak se stol podešava,to me uopće ne zanima i najmanje mi je važno dok rađam.
3.kad kažeš da će svatko samosvjestan otići na tečaj,pa mislim da sam znala i bez toga roditi,kao i generacije žena prije nas.A svaka samosvjesna žena (i muškarac) će se informirati o trudnoći i porodu i neće joj se dogoditi da zakaže.
4.u 2. i 3. trudnoći mi uopće nije palo na pamet ići na tečaj kad sam porod već odradila uživo.
Sorry,nisam vidjela da sam te krivo oslovila.
Ja namam ništa protiv tečaja, naravno da u tome nema ništa loše, ali smatram da nebi trebao biti obavezan, jer ima nas koji smo u situaciji kada otac nemože prisustvovati tečaju. MM je stranac, trenutno nije u Hrvatskoj,dolazi 2 tjedna prije poroda i, naravno, želi prisustvovati porodu. I sada smo prisiljeni ići roditi u Merkur, a ja vodim trudnoću u Petrovoj,pa mi je sve skupa malo nezgodno.......
Prvi porod:
- nisu dali MM-u da prisustvuje jer nismo pohađali tečaj (kojeg nije niti bilo u bolnici, nego samo privatno). Nakon klistira, brijanja, tuširanja, presvlačenja, plodna voda curila već par sati, odgovaranja na sva ona pitanja, potpisivanja one punomoći ... itd. itd. - doktor i sestra su ostali pri svojem da MM ne može u rađaonu.
Ali i mi smo ostali pri svojem da smo dijete napravili zajedno i zajedno ćemo proživjeti porod. Hoćete kraj pogađati?
Obukla se nazad, izvikala na njih dosta ružno - I OTIŠLI U DRUGO RODILIŠTE.
Druga trudnoća - pohađali smo tečaj, vidjećemo kako će biti.
:shock: :shock: :shock:
Ne mogu vjerovati da si otišla u drugo rodilište!!!!!
Svaka čast! :D
Pretpostavljam da su mu tamo dozvolili da bude s tobom!
MM i ja smo ovaj put išli na tečaj u DZ (prvi put nije bilo ni govora o tečaju i rekli su da nema problema pa ga naravno nisu pustili unutra, ovaj put smo otišli odmah u drugu bolnicu), ali nam je to doslovno bila formalnost...
Onak...bez čast izuzetcima ali smo stvarno imali dojam da nemamo što radit tamo ta dva dana, o samom porodu se pričalo punih pola sata, sve ostalo je bilo o brizi za bebu...(mi smo jedini čekali drugu bebu, sve ostale cure su bile u prvoj trudnoći)
Još je patronažna odmah u startu spomenula Rodu u dosta negativnom kontekstu tipa 'kakav prirodan porod bez rezanja, valjda doktori i babice mogu to procijenit', što je meni (uz komentar 'slušajte doktore i babice') dovoljno diglo tlak da smo se ta dva dana i ja i MM nauživali dižući ruku i ispravljajući je...od informacija o rodilištima i postupcima u svakom, preko pelena i marama i pupka, do kulminacije kad je MM bio taj koji je moje odbijanje poklon paketa od (kršitelj koda)a na njeno pitanje 'a vi ih imate već od prve bebe' obrazložio odgovorom 'DA; mi ih nosimo sa sobom cijelo vrijeme, lijevu i desnu'...Totalno me ulovio nekakav inat...![]()
anci, bravo za bojkot![]()
zadnjih dana sam imala par pokusaja nagovaranja na slicno, ali bez uspjeha, nije bilo inata.
Ne mogu da vjerujem da kod nas zahtijevaju takvo nesto :shock: :shock: Ponekad sam stvarno sretna sto imam mogucnost radjanja u Austriji,ovdje ne prave nikakve probleme oko toga ,sto vise zalazu se za to da i muz bude prisutan.Stvarno ne znam kako bi reagirala kad mu ne bi dozvolili da bude kraj mene :/
Lutonjice, jesi li zvala Petrovu i tako su ti rekli ili ?Lutonjica prvotno napisa
I mi smo prošli tečaj u Petrovoj i MM je bio na porodu pa sam sad u sto briga zbog toga što opet moramo na tečaj koji košta 400 kn !
Bez MM ne želim u rađaonu!
Heh, ma sta je sa njima ???? Jesu oni normalni ??? Kakve potvrde i koje stotine kuna ??? Pa to je otac, kakva im vise potvrda treba ???
Da li mu je trebala potvrda kad je pravio svoje dijete ???
Stvarno Boze sacuvaj![]()
Cemu to moze doprinijeti tecaj da otac moze biti na porodu?
Boze sacuvaj od budala i lopova.
Joooj, ni ja stvarno ne znam čemu taj tečaj. Mi produdili 2 dana u domu zdravlja da bi dobili tu magičnu karticu a za bez veze. Nakon što sam pročitala sve na ovom forumu i stranicama rode znam više nego nam je patronažna tamo pričala.
A o samom porodu je bilo 3 minute riječi i jedino što je rekla o očevima je da nam trebaju držati glavu i to je to! :smajl se drži za glavu:
Al mi smo zemlja administracije i formalnosti, nema veze s praktičnošću...
A u našem DZ su podijelili trudnicama kartice da same upišu imena očeva koji, naravno, nisu ni prismrdili tečaju (neki su radije prosjedili tih par sati na hodniku!).
TinnaZ-svaka čast! 8)TinnaZ prvotno napisa
Zanima me molim te u koje drugo rodilište ste otišli?
Sve mislim da će tako i nama biti.
Nama je ovo naime konačno drugi limač. Na prvom porodu u Petrovoj MM nije bio, jer se tada nije niti moglo (prije 10 godina).
UZ-preglede (ne obične-to idem kod svog gin.) sam obavila u Petrovoj. Bila sam doduše i na hitnom pregledu u 5. mj. zbog krvarenja i komplikacija, ali to je to. Većih kontakata s Petrovom nemam, ali sam razmišljala tamo roditi. E sad, MM radi jedan dan ujutro jedan popodne i kad sam vidjela da tečaj u Petrovoj traje 6 tjedana nisam mogla vjerovati??!!Pa tko to još može uskladiti??!!
Još bih "progutala" i plaćanje, ali nema šanse da mi oboje to stignemo obaviti bez obzira što sam ja na bolovanju. Drugi klinac je doma i hrpu dnevnih obaveza već mjesecima obavlja moj jadni muž, jer ja moram mirovati! Nažalost-baka servis nemamo-obje su u drugom gradu!
Znači imamo šanse da ako sve propadne - odemo u neko rodilište u kojem ga neće pitati za tečaj i te gluposti? On bi jaaaaako htio biti sa mnom (a i ja bih to htjela).
Ah, da i još k tome ima završenu srednju i višu medicinsku školu! Pa valjda nekog vraga zna-ako ništa drugo barem ne pada u nesvjest i ništ mu se ne gadi, ali fakat baš ništa! (Svaka čast naravno i svim drugim muževima koji to izdrže!)
Naravno, kad je čuo za tečaj totalno je friknuo u stilu-pogledaj kolko med. enciklopedija i stručnih knjiga imamo u ormaru,kaj misle da mi i to još treba i slične stvari!
Potpuno razumljivo!
Imaš savjet?
Pozdrav svim mamama!
dolazi 05.11.05.
TinnaZ-svaka čast! 8)TinnaZ prvotno napisa
Zanima me molim te u koje drugo rodilište ste otišli?
Sve mislim da će tako i nama biti.
Nama je ovo naime konačno drugi limač. Na prvom porodu u Petrovoj MM nije bio, jer se tada nije niti moglo (prije 10 godina).
UZ-preglede (ne obične-to idem kod svog gin.) sam obavila u Petrovoj. Bila sam doduše i na hitnom pregledu u 5. mj. zbog krvarenja i komplikacija, ali to je to. Većih kontakata s Petrovom nemam, ali sam razmišljala tamo roditi. E sad, MM radi jedan dan ujutro jedan popodne i kad sam vidjela da tečaj u Petrovoj traje 6 tjedana nisam mogla vjerovati??!!Pa tko to još može uskladiti??!!
Još bih "progutala" i plaćanje, ali nema šanse da mi oboje to stignemo obaviti bez obzira što sam ja na bolovanju. Drugi klinac je doma i hrpu dnevnih obaveza već mjesecima obavlja moj jadni muž, jer ja moram mirovati! Nažalost-baka servis nemamo-obje su u drugom gradu!
Znači imamo šanse da ako sve propadne - odemo u neko rodilište u kojem ga neće pitati za tečaj i te gluposti? On bi jaaaaako htio biti sa mnom (a i ja bih to htjela).
Ah, da i još k tome ima završenu srednju i višu medicinsku školu! Pa valjda nekog vraga zna-ako ništa drugo barem ne pada u nesvjest i ništ mu se ne gadi, ali fakat baš ništa! (Svaka čast naravno i svim drugim muževima koji to izdrže!)
Naravno, kad je čuo za tečaj totalno je friknuo u stilu-pogledaj kolko med. enciklopedija i stručnih knjiga imamo u ormaru,kaj misle da mi i to još treba i slične stvari!
Potpuno razumljivo!
Imaš savjet?
Pozdrav svim mamama!
dolazi 05.11.05.
bucka je išla na tečaj u dom zdravlja. trajao je ako se dobro sjećam 3 dana i nije bilo nikakve šanse da zbog posla idem s njom. na kraju je dobila potvrdu i za mene kao da sam bioali pošto je na kraju rodila u vinogradskoj, a oni ne traže nikakvu potvrdu, ja sam bez problema prisustvovao čudesnom događaju. :D :D