Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: kako oprati tempera i vodene boje sa odjeće

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno kako oprati tempera i vodene boje sa odjeće

eto...ja ću više poluditi.
    P u vrtiću stalno nešto sa tetama kašira i boja....super, divno mi je što je dijete kreativno, ali te tete se ne bi udostojile obući djetetu kuticu u kojoj bi bojalo i ona svaki put nakon kaširanja dolazi sva flekava od tempera i vodenih boja.
    naravno do pet popodne dok dođemo doma ta se boja već debelo upila i osušila na hlačama i majicama i ja to nikako i ničim nemogu oprati.

iz očaja više joj ne oblačim apsolutno ništa novo, ide u staroj odjeći u vrtić. a znam da imaju kute za njih ali.....

ima li tko kakvih ideja?

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ja imam nekakav sprej i prije pranja našpricam i onda se opere

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Da pitaš tetu u vrtićiu? Možda ona zna neki trik ? A
    možda im onda ipak počne stavljati kute. 8)

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma....baš njih briga, one imaju kute a ja se patim.
    probat ću one ine sprejeve u dm-u pa ću vidjet. ako skužim javit ću i vama

NINA80 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

tak je i kod nas svako malo dođe obojan :/
    ali ima rješenja,prije pranja u veš-mašini fleke onako na suho izdrljam sa bilo kojim sredstvom za mrlje trenutno imam wanish-dobar,i opere se u mašini bez tragova mrlja

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ni nama te mrlje neidu dolje, pa su sad to majice samo za vrtić :/
    Ali zanimljivo kako uvijek zamaže neku koja je do tad bila čista

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja jednu nisam nikako uspijevala oprati ni istrljati, pa sam se sjetila da ju iščetkam četkicom nakon što stavim sredstvo protiv mrlja i izašla je.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

meni se te fleke operu onako, do pola, ali uvijek u materijalu ostane pigmenta boje. čak to perem na 60 stupnjeva jer je sve uglavnom pamučna robica.

zblja me to ljuti, taj nemar, jer ja sva happy kupim maloj roze benetton hlače i ona se iz vrtića vrati sa hlačama u svim bojama spektra.... za popi....

već sam mislila tu robicu koja je bolje kvalitete odnijeti na kemijsko čišćenje.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Podižem topic jer sam pronašla rješenje i moram ga podijeliti s Vama, :D !
    Uspjela sam ukoniti mrlje od tempera sa denk mit textilerfrisher iz DM.
    Naravno, počela sam sa omino bianco, ali bez uspjeha. Već na suho sam vidjela da mrlja ostaje ista i da se ništa ne skida ali u nadi je spas pa sam čekala da se opere u perilici. Razočarenje, a onda sam jednostavno išla u ormar sa raznim sredstvima za pranje i izabrala denk mit i gle čuda :shock: , našpricala sam mrlje i sa starom četkicom počela četkati i mrlje su nestale.
    Drage forumašice, probajte , možda će i Vama pomoći!
    Inače radi se o pamučnim hačicama.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj salupe prvotno napisa
    Podižem topic jer sam pronašla rješenje i moram ga podijeliti s Vama, :D !
    Uspjela sam ukoniti mrlje od tempera sa denk mit textilerfrisher iz DM.
    Naravno, počela sam sa omino bianco, ali bez uspjeha. Već na suho sam vidjela da mrlja ostaje ista i da se ništa ne skida ali u nadi je spas pa sam čekala da se opere u perilici. Razočarenje, a onda sam jednostavno išla u ormar sa raznim sredstvima za pranje i izabrala denk mit i gle čuda :shock: , našpricala sam mrlje i sa starom četkicom počela četkati i mrlje su nestale.
    Drage forumašice, probajte , možda će i Vama pomoći!
    Inače radi se o pamučnim hačicama.
    hvala hvala hvala....trčim danas u DM.
    baš prošli tjedan su imali bojanje jaja i ostalih uskršnjih kreacija i jednu krasnu žutu trenirku je zaflekala crvenim bojama ..... baš me zanima hoće li uspjeti otići dole

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bleeda i mene zanima ishod. Nadam se da će biti uspješan!

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

U našem vrtiću nemaju kute za likovni, ali smo mi odnjeli običnu staru majicu kratkih rukava i to oblače kad slikaju. Majice su, nije nevažno, za odrasle, tako da tim malim kikićima prekrivaju skoro cijelo tijelo. Meni je to super, jer isto puno rade s bojama i D. do sada još nikada nije došao kući u mrljama od boja. Samo treba tete naviknuti da im obuku te majice. Kako to izvesti, ne znam, naše su se toga dosjetile same. :D

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

arielov odstranjivac za mrlje, vanishov.... 4 pranja...cak sam provala sa dax univerzal....nista! 3 nove novcate majice su unistene!

zimus su imali kute a sad ih vise nemaju...totalno sam

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ničim, ali ničim se ne da skinuti mrlja od boja ili tempera. Ja sam čak probala u firmi s profi sredstvom, s kojim mi skidamo mrlje, ali ovo ne ide.

Ja sam lijepo rekla teti da više ne znam što da radim jer ne mogu dijete oblačiti u prnje a više nam je sva roba flekava.

Onda sam se sjetila i u ruksak mu stavila veliku najlon vrećicu kojoj sam prorezala rupu za glavu i ruke. I rekla ima da mu to moraju oblačiti jer više ne može ovako. Otada nije došao flekav. A bojaju sigurno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ispricavam se na uletu, ali prosto ne mogu vjerovati da nekome moze smetati sto dijete u vrticu zamaze robicu :shock: pa ako vas to smeta zasto im jednostavno ne obucete stariju robicu za vrtic ili ne donesete vasu kutu u vrtic i naucite dijete da je stavi prije nego sto ide bojati?

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Uff, što se razljutim na te tete kad čitam ovu temu!
    Zašto ne odete ravnatelju/ici vrtića i protestirate protiv takvog komotnog i nemarnog ponašanja teta, kojim se uništava djetetova odjeća?!
    Kao da je problem ili veliki gubitak vremena staviti djetetu neku zaštitnu pregaču/kutu/već-nešto i time zaštititi odjeću!
    Osim toga, upravo tada kad imaju "likovni", trebaju to iskoristiti i u odgojno-edukativne svrhe, pa djecu naučiti da sami paze na svoju odjeću, stvoriti im osjećaj da se takve "prljave" stvari ne rade dok si ne zaštite odjeću nekim starim komadom odjeće (netko je spomenuo staru majicu) ili kutom.

(vjerojatno i te tete nitko nikad nije učio da trebaju zaštititi odjeću kad se radi s bojama, pa ni one ne znaju učiti mališane! Prestrašno!)

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj ivancica prvotno napisa
    Ničim, ali ničim se ne da skinuti mrlja od boja ili tempera. Ja sam čak probala u firmi s profi sredstvom, s kojim mi skidamo mrlje, ali ovo ne ide.

Ja sam lijepo rekla teti da više ne znam što da radim jer ne mogu dijete oblačiti u prnje a više nam je sva roba flekava.

Onda sam se sjetila i u ruksak mu stavila veliku najlon vrećicu kojoj sam prorezala rupu za glavu i ruke. I rekla ima da mu to moraju oblačiti jer više ne može ovako. Otada nije došao flekav. A bojaju sigurno.
    Da, treba od teta zahtijevati da se ponašaju prema djetetu i s djetetom onako kako vi želite! Pa one su tu zbog djece! Vi ih plaćate!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    (vjerojatno i te tete nitko nikad nije učio da trebaju zaštititi odjeću kad se radi s bojama, pa ni one ne znaju učiti mališane! Prestrašno!)
    ne, nego su tete ucile (a neki roditelji na zalost nisu) o vaznosti djecje igre i poticanju kreativnosti

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    ispricavam se na uletu, ali prosto ne mogu vjerovati da nekome moze smetati sto dijete u vrticu zamaze robicu :shock: pa ako vas to smeta zasto im jednostavno ne obucete stariju robicu za vrtic ili ne donesete vasu kutu u vrtic i naucite dijete da je stavi prije nego sto ide bojati?
    zato sto je mozda premalo da bi se samo oblacilo?
    zato sto ne mogu imati 15 majica SAMO za vrtic koje cu pustati da se uniste samo tako, i jos toliko za ne vrtic kad cu mozda pozeljeti da nema uprljanu majicu/haljinu.
    mene ne smeta kad zamaze robu od hrane (jer cu ju oprati) ali kad zamaze sa necim sto se ne moze oprati, da smeta me.
    jer to ne mogu dati drugom djetetu, bilo svome, bilo pokloniti nekome.
    i ja ne mogu vjerovati sto netko ne moze vjerovati da nisu svi isti sa razlicitim okidacima. meni nisu jasne neke druge stvari koje mozda bas ti radis, ali mi ne bi palo na pamet napisati kako sam time sokirana!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne, nego su tete ucile (a neki roditelji na zalost nisu) o vaznosti djecje igre i poticanju kreativnosti
    igrat se moze i na nacin da se obuce kuta, zar ne?
    malo previse patroniziras.....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa lijepo sam napisala
    pa ako vas to smeta zasto im jednostavno ne obucete stariju robicu za vrtic ili ne donesete vasu kutu u vrtic i naucite dijete da je stavi prije nego sto ide bojati?
    ali ovakvo vrijedjanje odgajatelja...mislim stvarno...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

je ono gore nije lijepo, vjerujem da tete znaju ali eto...valjda ne stignu.
    ali ni takvo vrijedjanje od tebe isto nije lijepo.

staru robicu....to bi bila koja za nekog tko je prvo dijete u obitelji i medju prijateljima?
    nije sve tako crno-bijelo

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Dream prvotno napisa
    Mislim da se kreativnost može poticati daleko konstruktivnijim načinima nego što je uništavanje (često prilično skupe) odjeće. Još uvijek sam pri stajalištu da dijete od vrtićke dobi treba učiti čuvati svoje stvari (u konkretnom slučaju - odjeću).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kao prvo, ispricavam se na nagloj reakciji.
    ali, mislim da jednostavno nije lijepo da ovako vrijedjate tete.
    mozete razgovarati s njima, mozete ponijeti djetetu kutu, paziti da u vrtic ne nosi skupu robicu, mozete skupiti novac pa kupiti djeci za vrtic crayoline bolje koje se skidaju u pranju.
    leonisa velis da je dijete premalo da samo obuce kutu. ja cu ti reci da se divim teti koja s tako malom djecom uopce ide raditi s vodenim bojama i svaka joj cast. jer znam kakav bi rusvaj moja djeca u toj dobi mogla napraviti s tim, a ona tamo s njih dvadeset ima zivaca za to. i mislim da ima dovoljno drugih stvari za razmisljati. i u svakom slucaju zeljela bi da nase tete u vrticu razmisljaju o drugim stvarima - o tome da daju djeci da uzivaju u takvim stvarima, da brinu za njihovu sigurnost.
    a po meni ako mi dijete dodje cisto doma iz vrtica - znaci da se nije igralo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jos sam htjela dodati da vecinu djece te dobi nije moguce zastititi kutom od prljanja kakvog opisujete i pretpostavljam da tete u vrticu ocekuju da djecu dovodite u robici koja se moze upraljati jer one ne mogu biti odgovorne za to

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da vratim temu ne smeta me kad A. dođe iz vrtića zaflekan, ali pred neki dan je slikao temperama doma, i JA sam se uspjela uflekati (nije mi jasno kako ) i naravno, fleka s košulje ne ide dolje.
    Ima netko neki savjet?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nemam pojma, mi doma imamo drap tapecirane stolice i Lea svaki čas neku zafarba kad boja, i ja to sve uspijem očistiti a sa robe ne ide. :?
    Jedino ne mogu očistiti zlatnu akrlinu boju sa parketa

Lea je baš jako zaflekala jednu super crvenu majicu u igraonici kad su farbali, i nikako da se opere. To mi je baš žao :/

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ajde, majke, šta ste se tako zapjenile?
    Šššššš...
    Očito još nije došla doma kritična količina zaflekanih majica, nakon koje vam se napokon, odjednom otvore oči i najednom se prestanete ljutiti... i na tete u vrtiću i na same sebe jer ste baš taj dan fino uredile dijete za vrtić, i na glupa sredstva za skidanje fleka koja nemaju nikakvog efekta...
    Dakle:
    1. Tete u principu paze da se djeca ne zaflekaju. Ali ne mogu baš uvijek i sve vidjeti... (I meni se često desi previd u situaciji 1:1)
    2. I kada stave zaštitne pregačice, to često puta nije dovoljno, odnosno najčešće stradaju rukavi...
    3. Koliko god se trudili ta čuda od boja fakat ne idu dolje. Naročito ne VODENE boje, tko bi rekao!

Stoga razmišljajte drugačije: što je jedna (dvije, tri, ... više) majica prema poticanju dječje kreativnosti i prema njihovu prekrasnu osmijehu kad vam donesu svoj likovni uradak!?
    Stoga, umjesto da budete ljuti, budite ponosni! Dječji su radovi neponovljivi, njihovi su osmjesi nenadoknadivi, a majica je ipak samo majica, pa bila ona i ne znam koje marke... big deal!

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nakon n-tog puta prestala sam se zivcirati
    ako nisan mogla oprati tu je robu nosila samo u vrtic, nakon bezbrojnih pranja neke fleke su i otisle...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja se nisam ni u RL naljutila, niti sam se tu naljutila na tete.
    ne volim ovakvo pametovanje jer L. crta doma, samostalno godinu i pol i oblacim joj kutu, ne zna ju sama, ipak treba zavezati na ledjima. bas kao sto si ni partiklo ne zna sama staviti, i nikad vodenih boja nije bilo po odjeci, njenoj, mojoj, namjestaju.....i jako je kreativna. dapace, poticemo njenu kreativnost od malih nogu.
    stoga, da, naljuti me kad netko napise da zbog kute gusim djetetovu kreativnost, ne poznavajuci ni mene ni dijete.

crayoline flomici ne idu sa parketa
    tj. nakon godinu dana smedja (jedina koja se uz zelenu nije dala dolje) je izblijedila, pa se nadam da ce tako nestati do kraja.

tanja, ako otkrijes kako rijesiti fleku na kosulji, otkrila si i rjesenje nasih problema

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

a mene silno zanima od čega su te boje da se nedaju skinuti ni s xy odstranjivačima mrlja! (a zaboravim tete pitati)

mi imamo robu za vrtić i robu za "goste" , tako da je u vrtić šaljem u apšisanim majicama (a naravno da bih htjela da bude najslađa i sve ostalo najnaj..., ali nema smisla uništiti baš SVU odjeću u vrtiću), tako da se sada uopće ne živciram.
    probat ću s gore navedenim denk mitovim sredstvom

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    stoga, da, naljuti me kad netko napise da zbog kute gusim djetetovu kreativnost, ne poznavajuci ni mene ni dijete.:
    mislim sorry, ja to uocpe nisam rekla.
    post za postom cure (ne ti) su uredno pljuvale po tetama u vrticu na najgori nacin i zasto ja ne bih na to imala pravo reagirati?
    uopce ne kuzim zasto si se ti na to uvijerdila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    zato sto je mozda premalo da bi se samo oblacilo?
    zato sto ne mogu imati 15 majica SAMO za vrtic koje cu pustati da se uniste samo tako, i jos toliko za ne vrtic kad cu mozda pozeljeti da nema uprljanu majicu/haljinu.
    mene ne smeta kad zamaze robu od hrane (jer cu ju oprati) ali kad zamaze sa necim sto se ne moze oprati, da smeta me.
    jer to ne mogu dati drugom djetetu, bilo svome, bilo pokloniti nekome.
    i ja ne mogu vjerovati sto netko ne moze vjerovati da nisu svi isti sa razlicitim okidacima. meni nisu jasne neke druge stvari koje mozda bas ti radis, ali mi ne bi palo na pamet napisati kako sam time sokirana!
    Rjesenje je jednostavno - pregaca za slikanje (moze se recimo napraviti od starih muzevih kosulja, s rukavima, kopcanje ili vezanje na ledjima, gumice na zapescu) i sve pet! Djeca nek slikaju, a roba ce ostati postedjena. Eto, jucer sam vidjela takvu pregacicu u knjizari u sklopu Mercator centra. Cak i stara nasa pamucna majica ce odraditi posao samo mora imati rukave... Uvuce se gumica u rukave i stvar hoda! Nije 100% sigurno ali je puno puuuno bolje nego bez icega.

Cudi me da to nisu rekli na prvom roditeljskom (i ponovili na svakom prvom roditeljskom u pedagoskoj godini) u vrticu??? Ako nisu, sto vas sprecava da to predlozite na roditeljskom (osim ako niste tamo, a to je vec drugi par cipela.. :/ ). Ne moze odgajateljica paziti na 20 djece dok se razmazuju s temperama. Nasi su imali vjesalicu s tim pregacama /zastitnom odjecom i ne sjecam se da je ikada bilo problema, iako je moj mladji uvijek UVIJEK nasao nacina da se usvinji. Nema veze! Potpisujem tridesetri u stavu oko kreativnosti. Ne bih to djeci uskratila, taman da upropasti svu robu... Naime, ja sam mama djeteta (stariji sin) koje je tek sad u 9. godini s veseljem primilo kist. Godinama sam ceznula za tim da se i on usvinji, a nije.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma nasi imaju pregace, i zimus sam ih vidjela u njima.
    i da je netko spomenuo da im nedostaje, naravno da bi uskocili roditelji (uz sve sto donosimo, sta je jos to )
    no to nije tema.
    jos me zanima sta je to u njima da ne ide dolje i zasto bas sa materijala, jer sa stakla, drveta i plastike ide i nakon 20 dana. :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tempera je takva boja koja ne ide dolje ako dugo stoji i osusi se. DOsta se moze pomoci mehanickim struganjem prvo na suho, a onda na mokro (DM-ovo sredstvo za ciscenje mrlja u boci od 2 dl, ima nesto nalik na "cetku" ispod poklopca).

Tempere koje koriste djeca moraju biti neotrovne, a za skidanje s odjece ne znam. Upropastio je moj mladji 2 (dvije) majice u 6 godina. Sve drugo sam usspijevala oprati. Samo sam ga redovito i svaki put skinula odmah kad sam vidjela da je flekav, a nije bilo cesto jer je pregaca odradila svoje. OBicno su stradali rukavi.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Probajte najprije namočiti robicu u čistoj hladnoj vodi, protrljati a onda upotrijebiti onaj sapun za robu vulgaris pa tek onda u perilicu. Čuda se mogu postići iako banalno zvuči. Topla voda tek fiksira boju pa onda postaje nemoguće skidanje. Ovo je prema savjetu naše tete iz vrtića koja je sestra dominikanka, što znači: u bijeloj odori

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam nedavno dobila informaciju, iako je još nisam provjerila jer P. više ne ide u vrtić, da se tempera lako skida mlijekom. tj, majicu treba namočiti u mlijeko i ostaviti jedno sat-dva i onda oprati u mašini.

info sam dobila od mame čiji klinac ide u vrtić i uredno se vraća ko indijanac doma, kaže žena da sve tako opere i da joj sve ide dole.
    provjerila nisam pa ako netko isproba nek javi rezultat.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ma ja sam isto sretna kada vidim dijete obojano, ipak mi to znači da su radili nešto kreativno. Malo venisha, pa ariel i sve se opere ako ne odmah u nekoliko puta ide. I ne treba 15 majica za u vrtić kao što je netko napisao, dovoljno je 5 pa vikend opereš i onda opet iste majice. A nekoliko njih malo boljih za "posebne" prilike. Barem mi tako radimo, ipak im ne oblačim robu koju bi mi bilo žao da ju unište i svi sretni.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •