Jana od 3 g i 3 mj me ispituje kako nastaje beba,odgovorili smo joj da se tata i mama prvo dogovore,pa se onda maze na poseban način,a naravno da je uslijedilo pitanje kakav je to poseban način.
Ajmo, objašnjenja na sunce!![]()
Jana od 3 g i 3 mj me ispituje kako nastaje beba,odgovorili smo joj da se tata i mama prvo dogovore,pa se onda maze na poseban način,a naravno da je uslijedilo pitanje kakav je to poseban način.
Ajmo, objašnjenja na sunce!![]()
I kod nas se pojavilo to pitanje. Odnosno, zainteresirana je kako beba izlazi iz trbuha. I sta je bilo prije dok nje nije bilo. I gdje je bila dok se jos nije rodila.![]()
pa valjda znate objašnjenje 8)
imali smo bar jedan topic na ovu temu, ali nemam sad vremena tražiti...
Moj Boris je to oko izlaženja sam skapirao - dođe lovac sa nožem, raseče stomak i beba izleti kao baka i Crvenkapa![]()
Pitanje otkud beba u stomaku još nije postavio![]()
Matiju ne zanimaju te apstraktne stvari. Njemu su u životu najvažniji vatrogasci i đubretari sa svojim kamionima. I policajci s vremena na vreme. Kakve bebe i takve gluposti![]()
DALA NAM JE TETA U VRTIĆU JEDNU KNJIGU,NE ZNAM SAD NASLOV,ALI TAMO JE ZBILJA OPISANO KAKO DOLAZI DO OPLODNJE,O SPERMIJIMA I JAJAŠCIMA,ALI PREVIŠE JE TO ZA MOJ POJAM ZA MOJU TROGODIŠNJAKINJU.sORRY NA velikim slovima.
Odoh tražit stare postove onda.
Hvala ivy,baš mi je laknulo kad sam pročitala da to njima nije nikakav tabu.
Moja zna kako su izašle van, ne pita još o ulasku.
Čekamo....
i moja zna sve o trudnoći i o porodu (i opsjednuta je time), ali o nastanku me još nijednom nije pitala.
pa sam ja nju pitala da vidim što joj se mota po glavi, a njen odgovor je bio "beba nastane onda kad doktor upali onaj kompjutor i gleda jel muško ili žensko"čini mi se da smo još daleko od priče o nastanku beba
Moja je o tome pitala još prije godinu dana i kako izlazi dijete, i kako dođe u mamin trbuhKad objašnjenje kako se mama i tata maze na poseban način nije pilo vodu, objasnili smo joj o spajanju stanica i sl. (tada jo nismo ulazili u detalje koji dio maminog i tatinog tijela gdje ide
)...pa i o temi koja je u našoj kući aktualna da nekad liječnik mora pomoći prilikom začeća...
Istovremeno su nam super došle knjižice "Moja mala enciklopedija Larousse" - Dijete i Tijelo. Tamo je super objašnjeno to "smještanje" u mamin trbuh. U prvi mah kad smo dobili knjižice malo sam se uplašila da će to njoj biti previše (mama i tata u krevetu...spajanje mamine i tatine životne stanice (u knjizi Dijete), odnosno jajne stanice i spermatozoida (u knjizi Tijelo)), ali ona je to, kako to i inače bude kod djece, prihvatila sasvim normalno, kao i sve druge činjenice o ljudskom tijelu i rastu djeteta...I sad ona meni čita kako se se te stanice spajaju i mala beba se smješta u mamin trbuh, prvo je veličine zrna graška (ta joj je konstatacija super), pa kruške... kako jure u bolnicu, kako tata prereže pupkovinu itd...I za sada nema više pitanja...
u dječjoj glavici nema tabuastella prvotno napisa
![]()
možemo ih samo mi stvoriti.
kad dijete slijedom pitanja dođe do "a od čega ste me napravili?", mislim da bi bila greška ne odgovoriti - kao što bi odgovorila i na svako drugo pitanje.
Izvrsna knjiga o kojoj sam saznala nekad davno na ovom forumu: Kako bebe dolaze na svijet, izdavač je Egmont. U knjizi ima puno toga, a mi djeci čitamo i objašnjavamo onaj dio koji se nama čini da bi mogli razumjeti. Jelena (5,5 g) kuži puno više, a Jakov (2,5) naravno manje, ali svejedno ga zanima, budući da skoro stiže još jedan dečkić.
Pitam ja Jelenu: Kaj ti se najviše sviđa?
Ona utrka, znaš, kad se spermići utrkuju do jajašca, to mi je super!
MM i ja smo oboje biolozi, pa smo možda pretjerali s biološkom objašnjenjima.
[quote="BHany"]Istovremeno su nam super došle knjižice "Moja mala enciklopedija Larousse" - Dijete i Tijelo. quote]
I nama je ovo super. Onda mali glumi "u, stišće me trbuh, beba hoće van"
Naravno da je htio odmah vidjeti gdje je ta rupa kud beba ide van,valjda neće imati traume![]()
(jedino ne znam baš da l ću demonstrirati kad bude htio detalje o tome kako beba dođe unutra)
ne znam da li da ovo napišem ili ne:
moj mm je ovkao objasnio sinu kad je imao manje od tri godine i on to dan danas ponavlja:
1. ja sam bio manji od zrna griza
2. nalazio sam se u tatinim jajc....
3. onda je tata stavio pišu u mamin stomak
4. i onda sam ja naratao u stomaku
5. rodila me mama kroz koku...
ja sam dugo na ovo![]()
![]()
šizila i nisam bila za takva ''rana'' objašnjenja ali eto. muž je bio konkretan.
dapače, uvijek se sukobljavamo oko načina prezentiranja određ. stvari
sve bi bilo relativno ok da nema ovog:
zašto je rekao u stomak :?3. onda je tata stavio pišu u mamin stomak
Pa jeste u stomak, samo nije precizirao kojim putem je prosao do tamo...![]()
a meni je stomak želudac i crijeva, a ne spolni organi, tako da mi je to skroz :/
da imam 3 godine, mislim da bih to shvatila kao da je tata stavio penis u mamin želudac i to kroz pupak![]()
Ja neću morati toliko da se napinjem![]()
''Znate, tata je odneo čika doktoru malo semena, mami su probušili stomak velikom iglom (što veća to bolja, dečaci su to 8) ), izvukli jajašca, oplodili u laboratoriji, vratili u mamin stomak i onda ste vi tu rasli...i onda su mami rasekli stomak i izvukli dve najlepše bebe na svetu''
End of discussion!!!![]()
Moje dijete zna (u nekoj skraćenoj, za njega prihvatljivoj verziji) kako dolaze bebe na svijet.![]()
ALI!!!!....sve nam je upropastio crtić Slonić Dumbo.Naime, na početku crtića lete rode i ispuštaju svoje pakete (bebe životinje) u cirkus..pa tako tigrići iznenade svoju mamu, žirafa svoju, vodenkonji svoju.....i na kraju svih zavrzlama i Dumbo svoju mamu.
Uglavnom, dijete uživa u ovom prizoru..
No, da ne bi bilo zabune, dođem ja i idem PONOVITI lekciju, te govorim Lovri: "Ljubavi, ti ZNAŠ kako dolaze bebe, zar ne?"
L: "Da."
Ja: "Ti ZNAŠ da se mama i tata vole, pa bla bla...tako se stvori beba, koja raste u maminoj buši ..bla bla...i onda se rodi, zar ne?"
L: "Da."
Ja: "Znaš ovo sa rodama i bebama, to ti je samo crtić...ovo o tome da rode donose bebe napravljeno je radi jako jako malih beba koje još ne znaju kako se rađaju djeca."
L: "Aha. Znam. Beba raste u maminoj buši...onda se rodi...pa dođe roda, uzme bebu i onda je opet donese mami. "![]()
![]()
to je valjda zato što je to roditeljima tabuLutonjica prvotno napisa
ne kažem ja da bi meni bilo lako objasniti![]()
ona zna kako se rodila
ali kao što je mom djetetu normalno odakle je izašla, valjda će joj biti prirodno i normalno objašnjenje kako je "ušla" (što još ne ispituje)
kad me pita, reći ću joj
njoj je skroz normalno da su njih dvije meni izašle kroz trbuh, pokazala sam joj i rez, vidjela me kad sam došla iz rodilišta i nije joj ništa bilo šokovito
isto tako zna da su njene sestrične rođene kroz "kokicu"
ona se doma stalno igra trudnice i dojilje![]()
joj, mi smo danas čak objašnjavali kako je zara izašla dok sam ja ležala, a margita na stolčiću, skroz joj je to bilo zanimljivo. ali joj je još zanimljiviji carski, o tome me više ispituje nego o vaginalnom porodu
No, barem je prednost carskog sto je nekako lakse za objasniti porod - pokazala sam rez, rekla tu je doktor prerezao trbuh i izvadio je van.![]()
moja ne voli ni pričati o carskom...bude jako, jako tužna što ona nije izašla odozdo nego je doktor morao mamu rezati i tek onda nju izvadio...
sad me clumsy mum podsjetila...što se tiče MPO-a tu malo kasnimo i nismo tako eksplicitni...zna za sada da smo je dugo čekali i nismo mogli odmah imati dijete pa smo išli u Zagreb u bolnicu gdje nam je doktor pomogao da uspijemo...zna sada da ponovo idemo za bracu ili seku, ali nismo još išli u detalje sa svim tim....
Pa kako je ta tuga došla, sama od sebe? Vjerojatno joj je sugerirana na neki način...Mislim da je premala da bi znala procijeniti sta je bolje ili losije...Uglavnom, steta sto je tuzna radi svog nacina rodjenja, mislim da bi to trebao biti pozitivan cin, a ne neko opterecenje za dijete. Barem ga je nastojim takvim prikazati.BHany prvotno napisa
DeaediDeaedi prvotno napisa
baš sam to i ja pomislila
![]()
ona je silno emotivna i empatična...sve sto nekoga povrijedi. ogrebe, poreže (uključujući i drveće, biljke i sl., a posebno druge ljude i djecu) to je jako rastužuje (zašto mi se čini da odmah mislite da je riječ o nečemu što bi moglo proisteći s rasprava na ovom forumu) , ako čuje u razgovoru da je netko odrezao granu ili ne daj bože nekoga povrijedio ili imao nesreću, ona ponavlja...mama jelda da je grana narasla i da drvo ne boli, jelda da je ozdravio i da ga nije boljelo)...I iako ja pokušavam što se tiče našeg CR reći da je to mamu jako kratko boljelo i da je bio silno sretan dogadjaj...eto...nije oduševljena činjenicom "rezanja"...Isto kao što pokušavam na najnormalniji način prikazati povrede, rađanje i umiranje u prirodi...ali eto, nekad imam dojam da ona jednostavno ne želi da to bude istina...mislim da joj je to neki unutarnji instinkt i poriv...jednostavno dublje razumijevanje onog što joj mi pokušavamo objasniti na način koji bi bio primjeren njenoj dobi...ali o tim apektima njenog ponašanja mogla bih satima, a tome nije mjesto na ovom topicu
![]()
slažem se...Deaedi prvotno napisa
moja je Petra uvjerena kako se beba pojede, pa raste u trbuhu i kad je vrijeme, da dođe doktor, razreže trbuh i vadi bebu van.
Znam slika je grozna, ali njoj odgovara a mislim da je inspirirana crvenkapicom.
Btw, ja nisam rodila na carski, tako da joj slika rezanja nikad nije sugerirana - ali ne kužim zašto bi dijete, ako je rođeno na carski, bilo tužno načinom vlastitog rođenja :?
pa upravo sam gore objasnila, njoj je slika rezanja (kao i crvenkapica) bolna i nije joj jasno kak vuk preživi kad ga razrežu i ona je sam zaključila da vuk, dakle, ne preživi...a da je mamu ipak boljelo jer i nju jako boli kad se poreže.
Evo - u slici
http://www.myhoneyandme.com/images/babies.jpg
upravo, takoDeaedi prvotno napisa
Marko zna za carski rez, vidio je ožiljak, a pošto je meni to totalno irelevantan podatak, niti on ne drami oko toga...
Mejra jos nepita kako nastaje beba. Redovno samnom gleda baby story na discovery. Ne prikazuju detalje ali kuzi, bar mislim.
Meni je problem objasniti gdje je ona bila dok sam ja bila beba. Obicno ide ovako:
M:Mama? Kada si se ti rodila od tvoje mame jesam li ja bila u tvom stomaku?
Ja: Nisi.
M: Pa kako? Gdje sam bila? Ti si bila beba i ja u tvom stomaku?!
Ja: Ne, kada smo se ja i babo upoznali ti si nastala u stomaku i rodila si se.
M: A gdje sam bila prije toga?
Ja: GRRRRRRRRRRRRRRRRRR
mamma san prvotno napisa
Moj je prvo saznao da se djecu rode mame, a prije ih nose u trbuhu, čitali smo i slikovnicu 'Tijelo', ali se nije nešto posebno zamarao potpitanjima, međutim se ODUŠEVIO (i on i frendica) kad ih je MM zafrkavao kako je Tan došao k nama - rekao je da je šetao jednom vrtom i najedamput, ispod jedne glavice kupusa ugledao Tana i odnio ga doma. Morao im je pričati tu priču sto puta, a oni su se valjali od smijeha!![]()
Andrej zna da je rastao u maminom trbuhu (jedno vrijeme me ispitivao jesam li ga pojela, poslije je prestao) - detalje o tome kako je izašao ne zna (tj. nije ni pitao, ne znam jesam li mu trebala unaprijed objašnjavati :? )
Zna da su mamina i tatina stanica napravile njegovu stanicu koja je onda rasla i narasla (i dijelila se), ali i opet, detalje oko same izvedbe nije pitao.
E sad, ne znam da li da čekam konkretna pitanja, ili da odmah krenem u opširnija objašnjavanja?
(ovo što dosad zna, sam je pitao pa smo mu objasnili)
Ja čekam konkretna pitanjatanja_b prvotno napisa
![]()
Vidim, ti si dala stručno objašnjenjetanja_b prvotno napisa
![]()
Ja se više bojim da ću se izgubiti, kao Mala Sirena, u onom konkretnom![]()
Ali počet ću, tanja_b, kao ti!
A što se tiče, dal čekati pitanje ili sami da krenemo objašnjavati, ja čekam da ona pita.
Negdje sam pričitala da je dijete, kad je zrelo za pitanje, zrelo i za odgovor!
Možda da ga zainteresuješ sa ''i onda se podelila na dva dela, pa na četiri, pa na osam...''tanja_b prvotno napisa
![]()
P.S. lako je meni da vas zezam pored sopstvenog ISCI-ja![]()
Misliš da nisamclumsy mom prvotno napisa
![]()
Nakon priče o stanici slijedila je priča o staničnoj diobi (samo što ovaj put još nisam spominjala mitozu), prebrojali smo stanice do broja 16 (ja crtala!), a onda mu je dosadila priča i prešaltao se na drugu temu.
Mi smo neko vecer opet pricali o reprodukciji. I nikako nisam za cekanje na pitanja jer ova moja od tek navrsenih 8 godina vec osjeca sram kad se govori o seksu i morali smo razgovarati i o tome i zasto je vazno da o tom cijelom pitanju razgovaramo kao znanstvenici i da pokusamo sramezljivost i nelagodu stavit sa strane jer nas one ometaju da naucimo ono sto je vazno, a to je poznavanje svojeg tijela i nacina kako ono radi, ukljucujuci i u reproduktivnom smislu.
Kako nalazim u svakom razgovoru na ovu temu da stvari o kojima i jesam prije pricala nisu sasvim jasne ili bivaju zaboravljene (ipak je to more informacija), sto cesci razgovori na ovu temu su od izuzetne vaznosti jer je ponavljanje majka znanja. A utjecaj svakojakih prica iz skolskog dvorista sve jaci.
A teme su ukljucivale mengu (pa u sklopu toga opet prepricavanje cijele price o tome kako se rade djeca), blizance, pa i to jel moras biti vjencan da bi imao djecu pa i to jel osjetis kad se beba stvara (spajanje jajasca i spermija) pa koliko su veliki spermiji a koliko su velika jajasca i sl.
Meni je izuzetno vazno da se moji klinci osjecaju slobodni pitat me sto god im padne na pamet i da sam im autoritet po tim pitanjima. A da bih to postigla, moram pokazati da, cak i kad je njima negodno o tome pricati, da meni nije i da ce od mene dobiti odgovore na sva pitanja koja im se vrte po glavi, pa i ona na koja mozda nemam tog trenutka odgovor ali cu ga, zajedno s njima, pronaci.
ooo, pa to je nama priča za laku noć skoro svaku večer![]()
... i onda se spermić progurao u jajašce i jajašce se zatvorilo da više niti jedan spermić ne može unutra. A jajašce ima 23 kromosoma i spermić isto tako pa zajedno mogu stvoriti jednu cijelu matičnu stanicu. Ta se stanica onda počne dijeliti i svi se kromosomi lijepo podijele i razmjeste da dobiješ dvije stanice. Četiri. osam. 16. 32. 64. 128. (Primjećujete opsjednutost brojevima?) 256. 512. 1024. 2048.
- I onda, mama?
- Onda matične stanice odluče kakve bi prave stanice htjele postati. Neke postanu živčane stanice i sagrade mozak i puteve iz njega do svakog dijela tijela. neke su mišićne i sagrade mišiće....
sve tako do leukocita i kako se zna da ih je baš toliko u onoj epruveti koju mu izvade u laboratoriju
![]()
To mu je totalno zanimljivo i onda ispituje od kakvih je stanica koji dio tijela sagrađen. Evo, baš je večeras kad smo rezali nokte ispitivao koje su to stanice u noktima da tako brzo rastu i množe se.
Još mu je jako bitno znati koliko on točno ima stanica u tijelu i da li ih je više nego tata. I ima li više stanica sad kad je veliki ili kad se tek rodio.![]()
![]()
tanja_b, pomagaj![]()
Super su vam priče za laku noć :D :D
neki dan gledamo mi Farmu na NovojTV i taman se telilo tele.I pita mene Jana "kako to da tele izlazi iz guze?", i naravno da sam iskoristila priliku i objasnila joj da nije tele izašlo iz guze,al isto tako da se ljudi rađaju kroz pikicu (kako je ona službeno zove).Dalje me ništa više nije pitala,pa sad ne znam što joj se mota po glavi...
Mene je Dominik pitao kao se rupica nije potrgala kad je izlazio, a ja sam mu pokazala kao se glava provuče kroz dolčevitu, a da ne pukne dolčevita i to mu je bilo super. Bome nisam spominjala epiziotomiju - to bih i ja voljela zaboraviti. A Dianicu je zanimalo zašto ja imam pelenice, a ona više ne - ja sam joj rekla da mamina buša čeka da dođe bebica i da unutra ima mali bazenčić da bebi bude mekano, a kad beba ne dođe ta tekućinica iscuri van pa mama samo onda treba pelenicu -izbjegla sam spomenuti da je tekućinica krv. Inače mi kažemo da beba dođe kad se mama i tata jako vole i maze i ljube i kad još dođe zvijezdica koja odabere tu mamu i tatu (jer su mislili da ćemo dobiti bebu za svaku pusu
). Meni je moja mama to pričala kad sam bila mala i ja sam obožavala tu foru da sam ih ja gledala s neba i birala. A kužim da i Diani više paše da je bila zvjezdica dok je Dominik bio beba nego da je nije bilo. Sva se raspekmezi na spomen toga da je ona zvjezdica
![]()