Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Posvojatelj stranac?

Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Posvojatelj stranac?

Muz mi je Hrvat, ja sam strankinja. Zivim u Hrvatskoj vec 3 godine i valjda za 2-3 dobit cu stalni boravak. Zanima me da li mozemo posvojiti dijete? U zakonu pise da posvojitelj mora biti hrvatski drzavljanin, ali da i posvojiti moze samo jedan od supruznika uz pristanak drugog.
    Moja prijateljica koja je isto strankinja i zivi ovdje vec dosta dugo, da bi mogla posvojiti morala se odreci svog drzavljanstva u korit hrvatskog.
    Je li se nesto promjenilo? Je li ulazak HR u EU olaksat ce nam posvajanje?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Aneta, dobrodošla, dižem jer vidim da te cure nisu još vidjele. Na žalost, ne znam odgovor na pitanje, najbolje će biti da se obratite vašem nadležnom Centru za soc. rad. Sretno ! Nadam se da će ti se netko od forumašica sa znanjem javiti i odgovoriti ti, ja ne bih na tvom mjestu čekala ulazak u EU, probajte se raspitati već sad koje su mogućnosti, tko zna kad ćemo u EU i kojom dinamikom će se zakonodavstvo vezano za posvajanje mijejati.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Koliko je meni poznato, stoji ovo što piše u zakonu - posvojitelji moraju biti hrvatski državljani, a, s druge strane, moguće je da samo jedan roditelj bude posvojitelj. To je uvijek riskantno, jer to znači da onaj drugi roditelj zakonski tom djetetu nije ništa - ne može za njega snositi nikakvu pravnu odgovornost, potpisati bilo što u bolnici i još mnogo toga. Dakako, to stanje se može promijeniti sa stjecanjem državljanstva, kada i drugi roditelj može posvojiti dijete. Ne znam hoće li biti ikakvih promjena s ulaskom u EU.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •