-
Posvojatelj stranac?
Muz mi je Hrvat, ja sam strankinja. Zivim u Hrvatskoj vec 3 godine i valjda za 2-3 dobit cu stalni boravak. Zanima me da li mozemo posvojiti dijete? U zakonu pise da posvojitelj mora biti hrvatski drzavljanin, ali da i posvojiti moze samo jedan od supruznika uz pristanak drugog.
Moja prijateljica koja je isto strankinja i zivi ovdje vec dosta dugo, da bi mogla posvojiti morala se odreci svog drzavljanstva u korit hrvatskog.
Je li se nesto promjenilo? Je li ulazak HR u EU olaksat ce nam posvajanje?
-
Aneta, dobrodošla, dižem jer vidim da te cure nisu još vidjele. Na žalost, ne znam odgovor na pitanje, najbolje će biti da se obratite vašem nadležnom Centru za soc. rad. Sretno
! Nadam se da će ti se netko od forumašica sa znanjem javiti i odgovoriti ti, ja ne bih na tvom mjestu čekala ulazak u EU, probajte se raspitati već sad koje su mogućnosti, tko zna kad ćemo u EU i kojom dinamikom će se zakonodavstvo vezano za posvajanje mijejati.
-
Koliko je meni poznato, stoji ovo što piše u zakonu - posvojitelji moraju biti hrvatski državljani, a, s druge strane, moguće je da samo jedan roditelj bude posvojitelj. To je uvijek riskantno, jer to znači da onaj drugi roditelj zakonski tom djetetu nije ništa - ne može za njega snositi nikakvu pravnu odgovornost, potpisati bilo što u bolnici i još mnogo toga. Dakako, to stanje se može promijeniti sa stjecanjem državljanstva, kada i drugi roditelj može posvojiti dijete. Ne znam hoće li biti ikakvih promjena s ulaskom u EU.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma