Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: brisevi i pretrage

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno brisevi i pretrage

pozdrav svima!
    trudna sam 11 tjedana, u 6. sam prokrvarila (samo jednu večer, oskudan tamnosmeđi iscjedak), odležala 7 dana u bolnici i pustili me doma jer je sve bilo ok, dobila utropgestane 3x2 i normabel 2x1 (2mg). urinokultura je sterilna, krv su mi također izvadili u bolnici ali nisu mi rekli kakvi su nalazi, pa pretpostavljam da su u redu. međutim, zanima me iz kojih se razloga rade brisevi koji se dosta često spominju ovdje na forumu? zašto me nitko nije slao da to obavim? ili treba postojati određena indikacija? papa test mi je u zadnje 2 godie super, jednom imala manju upalu (miješana flora). malo me muči to što od kad sam došla iz bolnice imam bolove u trbuhu kao da imam menstruaciju, poekad me i probada na lijevoj i desnoj strani trbuha ali sve si mislim da je to od crijeva (opstipacija). da li krvarenje i bolovi mogu imati veze s tim raznoraznim bakterijama i da li trebala tražiti ginekologa da mi naravi te briseve?
    puno, puno hvala na odgovorima!

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ne mogu vjerovati da ti nisu radili briseve
    a kako bi bez njih znali imaš li kakvu bakteriju, klamidiju, streptokok ili bilo koju drugu?!
    možda sam ja blesava, ali mi je to zaista neshvatljivo
    možda da ipak otiđeš do ginekologa i sve mu ovo kažeš što si ovdje napisala... i o stezanju i o dilemi oko briseva...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni isto nisu radili nikakve briseve a ja sam vec u 37 tjednu. Ok mi je trudnoca..ali nikad ni spominjani brisevi nisu bili..Svasta, jel?!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

pa nemam pojma kako nisu, o i mene muči. pogotovo s obzirom da sam krvarila... a i za bolove sam im rekla pa trvde da je sve ok. idem na pregled idući tjedan pa ću vidjeti kaj će mi reći....

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Prije trudnoce radila papu, briseve na ureaplasmu, mikoplasmu, klamidiju i bakterije. Sve je bilo okej. U 11.tjednu sam prokrvarila, s hitne me vratili da nije nista opasno, cak mi preporucili da u toku tjedna pomalo prestanem s utricima koje koristim od pocetka trudnoce. Kod ginicke bila na redovnoj kontroli u 12.tjednu i sama mi je napravila briseve na klamidiju, aerobe i anaerobe i njena preporuka je utrici do daljega. Stoga, trazi briseve obavezno!

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kako sam ja informirana brisevi se rade i kod uredne trudnoće i to preventivno oko 32 tjedna. kod nekih problema mislim da su obvezni.

Pozdrav

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

NAžalost, brisevi nisu uobičajena praksa kod većine hrvatskih ginekologa.
    Tako da nije čudno da te nisu slali, ja imam dosta poznatih koje isto nisu ništa radile u trudnoći. A sad zašto je to tako? Nemam pojma, ali tako je. Ima puno cura koje nisu radile tu pretragu i sve je prošlo ok, ali ti predlažem da popričaš sa svojim ginekologom koji će ti objasniti zašto smatra da ti ne trebaju. Obično naprave samo papu, pa ako je to ok, onda ni ne šalju, ali na papi se puno toga ne vidi.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

meni niti papu nisu napravili.... :/
    pitat ću na idućem pregledu za to, nemam kaj drugo.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

to ti je kako matsa kaže.
    mnogi ginići ih ne rade pogotovo ako je sve ok.
    ja sam evo pri kraju druge trudnoće ( kako sam optimistična u 31 tj.) i nisu mi radili briseve , samo papu i prvi i drugi put.
    to ti je uobičajen problem u našem zdravstvu kad nema jasnih smjernica za pojedina stanja i bolesti, pa svako radi po svom iskustvu i savjesti, zato ti je najbolje pitati.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

iz nekih postova skužila sam da možda ipak oni brisevi na koje nas po defaultu šalju ne otkrivaju ureaplazmu i mikoplazmu...
    mene gin. uvijek šalje na aerobe i anaerobe te na klamidiju (1. na moje traženje, nakon toga, jer sam bila + i liječena, zbog povijesti bolesti).
    da li, dakle, treba naglasiti da želiš I BRISEVE NA UREAPLAZMU I MIKOPLAZMU ili je to obuhvaćeno unutar brisa na aerobe i anaerobe?
    pretpostavljam da bi STREPTOKOK B našli u aerobima/anaerobima?
    uh...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Maya_78 prvotno napisa
    iz nekih postova skužila sam da možda ipak oni brisevi na koje nas po defaultu šalju ne otkrivaju ureaplazmu i mikoplazmu...
    mene gin. uvijek šalje na aerobe i anaerobe te na klamidiju (1. na moje traženje, nakon toga, jer sam bila + i liječena, zbog povijesti bolesti).
    da li, dakle, treba naglasiti da želiš I BRISEVE NA UREAPLAZMU I MIKOPLAZMU ili je to obuhvaćeno unutar brisa na aerobe i anaerobe?
    pretpostavljam da bi STREPTOKOK B našli u aerobima/anaerobima?
    uh...
    Trebao bi te poslati na:
    1. aerobe (npr. streptokok grupe B) i anaerobe
    2. mikoplazme i ureplazme
    3. klamidiju
    4. HPV

dakle aerobi nemaju veze s mikoplazmom.

te sam pretrage ja radila.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

hvala!
    to sam i mislila... majku joj, ne razumijem zašto me na to nikad ne šalje...
    a misliš li da bi se vidjela "upala " na PAPA-i da imam urea. ili miko.?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Maya_78 prvotno napisa
    hvala!
    to sam i mislila... majku joj, ne razumijem zašto me na to nikad ne šalje...
    a misliš li da bi se vidjela "upala " na PAPA-i da imam urea. ili miko.?
    eh, to ti je prestručno pitanje za mene... :/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sjetih se da je moja poznanica svom soc. ginekologu rekla da joj je partner šarao da bi ga natjerala da joj napravi briseve... upalilo je. jest da je fakat idiotski da to moraš muljati, ali eto, naše zdravstvo...

a ne vjerujem da bi se privatnik previše bunio da ga moliš da to napravi, ionako se plaća... Ali ne rade to ni privatnici po defaultu...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

naravno, da ne "oštete" zdravstveno... ja sam tko zna koliko godina vukla klam., a da nikada, dok ja sama nisam pitala, nije htjela obrisak na to uzeti!
    i to sasvim slučajno..- iako sam par puta u 10 godina uzimala antbiotike zbog "upala" iz tko zna kojeg uzroka... pa zar im stručna savjest ne nalaže da otkriju uzrok upali????
    živcira me to...
    kao i puno drugih stvari...npr. da ne uzimaju markere za npr. rak jajnika jednom godišnje što bi kao preventivna mjera spasilo život velikom broju pacijentica... (čitala sam da je korist od takvih pretraga nemjerljiva, a nije toliko skupo...puno je skuplje plaćati kemo i sl. što već bolesnu ženu čeka)
    kod nas u zdravstvu sve reaktivno! bem ti takvu državu /znam da ni drugdje nije puno bolje, ali svakako ima više preventive/

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vecina ginica ti nece uzeti briseve. Ja sam uvijek mislila da ako je papa nalaz dobar da je onda sve okej, tek sam poslije slucajno doznala da to dvoje nema veze, eventualno ako papa nije uredan da se onda dalje trazi uzrok. Mislim da sam negdje procitala da imas pravo traziti jednom godisnje sve briseve onako reda radi, da ti budes na miru a ako nesto nije kako treba onda je normalno da ti ih ponove.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Podizem ovu staru temu- evo i treca trudnoca i niko mi jos nije trazio briseve (iako je druga trudnoca bila IVF pa sam prije trudnoce sve morala odraditi i sve bilo ok).
    Meni su trudnoce uredne, odradim urinokulturu, kks, secer , sve ok, dobro se osjecam itd...zar ne bih , da vec imam neku bestiju ,osjecala nesto tipa peckanje, svrab, neku bol itd? Nisam nikad imala nista slicno pa bas ne znam (jesam jednom davno eserihiju, ali to se itekako osjeti pa se moras javiti dr )...ja sam tip da ne volim bas to cackanje u trudnoci, samo uzv, ali u zadnje vrijeme sve trudnice spominju briseve , a meni u trudnocama ni jedan dr nije trazio.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Kikica1 prvotno napisa Vidi poruku
    ...Vecina ginica ti nece uzeti briseve. Ja sam uvijek mislila da ako je papa nalaz dobar da je onda sve okej, tek sam poslije slucajno doznala da to dvoje nema veze, eventualno ako papa nije uredan da se onda dalje trazi uzrok...
    koliko sam shvatila od svog ginekologa, papa test nije pouzdan glede toga da li imaš ureaplasmu, mikoplazmu i bakterije, već je za to nabolje raditi briseve.
    meni su papa testovi bili uvijek u redu, ali kad su mi rađeni brisevi sasvim druga priča. ne mogu reći da sam imala neke simptome.

stvarno mi nikad neće biti jasno to da se nekome ne žele raditi brisevi, ili da se na to ne upozori ženu prije trudnoće ili u trudnoći, očigledno ako sam ne pitaš ili se čak i ne posvadiš koji put da ništa nećeš niti dobiti.
    blaženi gooogle.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •