Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Moram ovo negdje napisati

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Moram ovo negdje napisati

Evo, vec dulje vrijeme gledam gdje bih mogla ovo podijeliti s vama, a da ne otvaram novi topic, ali nekako mi se ne uklapa nigdje, a mislim da prica zasluzuje vlastiti topic.

Nedavno sam saznala da je moja baba dojila oko 18 godina u komadu!

:shock:

Rodila je 8 djece, u prosjeku svake druge godine jedno i po rijecima njenih kceri, od kojih je jedna moja majka, nikad nije prestaja dojiti. Dakle, bilo je trenutaka kada je dojila u isto vrijeme dvoje, troje, a mozda i vise djece...od kojih su neke bila vrlo male bebe a druge su trcale za njom sa stolcicem kako bi se mogle popeti do sise.

Od MM-a baba je dojila u isto vrijeme svoju kcer i svoju unuku, dakle svoje netom rodjeno dijete i dijete svoje starije kceri jer ova navodno nije imala mlijeka!

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Što reći? Svaka joj čast!

znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Svaka čast!
    Znači, baba ti se nije naspavala 18-tak godina?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pa nek se sad netko požali sa ne spava mjesecima

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

sa=da

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    Stvarno, nisam o tome razmisljala... :shock:

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj titimita prvotno napisa
    Citiraj Felix prvotno napisa
    Stvarno, nisam o tome razmisljala... :shock:
    meni je nakon osjecaja da joj svaka cast i bas mi je to super, ovo nespavanje prvo palo na pamet

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne mora bit da se nije naspavala - moje obje bake su dojile, al kad bi dijete preslo 1 mj - nema vise sisanja po noci.
    U njenom selu je to tad bilo pravilo, osim ak dijete nije ekstraslabasno bilo.
    Narafski, pustis ga da place par noci i...
    Ja sam prva generacija u obitelji koja ne pusta svoje dijete da place.
    Zato sam ostarila 5 god u godinu dana

Wow, 18 godina :shock: :D

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

titimita,

ja sam nekaj kalklulirala da kad bi imala 3 djece (što želim), uz dojenje na zahtjev svih troje i tandem, to ukupno ispada oko 10tak godina (ovu svoju sisavicu već dojim 2,3 godine)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Skidam kapu baki

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bako, legendo :D

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jel baka još živa? Da bude savjetnica na SOS telefonu???

maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Jel baka još živa? Da bude savjetnica na SOS telefonu???

mene zanima kakvog je baka (bila) zdravlja
    ozbiljno

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

baka fakat zasluzuje vlastiti topic

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene zanima jel ostala mladolika???

28 + 18 = 46

I izgledat ću kao Demi Moore...

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj maaja79 prvotno napisa

mene zanima kakvog je baka (bila) zdravlja
    ozbiljno
    E, i mene ovo zanima

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Uopće nije istina da se dojilice ne naspavaju dok doje

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Uopće nije istina da se dojilice ne naspavaju dok doje
    ma i ja mislim da je to mit

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja ne znam kojeg bi smajlića stvaila. Ustvari znam
    Svaka joj čast!

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Koliko mi je poznato, baba je bila dobrog zdravlja, umrla je u osamdesetim, dakle, relativno dugo je zivjela.

Jedino, nisam sigurna u odgojne metode koje su se tada primjenjivale i bojim se da je istina ono sto je netko od vas napisao - da nije bilo dojenja po noci. Mislim da su djecu cuvali baka i djed, dakle moja prababa, i bebe su spavale s njima u sobi jer su se roditelji morali odmoriti. A zasto? Jer su cijeli dan kopali u polju. Navodno je baba dolazila doma s polja na dojenje i odmah se vracala raditi.

Kasnije kad je najstarije dijete, sin, doveo zenu, dobio svoju djecu i preuzeo posao na sebe, njegova djeca su spavala s babom u sobi. Tako su si organizirali zivot.

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

A je li itko primijetio onu drugu pricicu, o babi MM-a koja je dojila svoje unuce?

I jos jedna stvar, sve kceri (7) od te moje babe dugodojilice, nisu dojile dulje od par mjeseci. A od MM-ove babe kceri nisu imale mlijeka. Pa zar to nije za poludit?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I jos jedna stvar, sve kceri (7) od te moje babe dugodojilice, nisu dojile dulje od par mjeseci. A od MM-ove babe kceri nisu imale mlijeka. Pa zar to nije za poludit?

generacija 70-tih
    doktori su ih uvjerili na dojenje na raspored od 3 sata, odvojili su ih na 3 dana od poroda do izlaska iz bolnice, nadohranjivali, izbacivanje noćnih podoja s 21 dan , šečer, kamilica , vodsa na bočicu ......
    :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Navodno je baba dolazila doma s polja na dojenje i odmah se vracala raditi. .
    kad nije bila bodulica, one su djecu sa sobom u polje vukle
    bila sm vani kopala, Nera pored mene u kolicima gledala šta radim, i dođe mi baba uz komentar: pa nisi bodulica pa da sa sobom u polje vučeš dite

boduli = otočanin, ili uz more
    vlaj = ja, moja baba ...

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Viš, viš.. ja se raspitala

Moju su mamu šopali čajekima i glupostima, ali je štrajkala, skoro umrla od gladi a mama joj na polju kopa a mlijeko curi. Kad su morali doktoru, jer je mala skoro skapala, doktor poludio sve ih izvrijeđao i rekao da ju moraju pustiti da doji dijete. Tako je baka na kraju bila ipak zadužena za kuhanje ručka, spremanje i hranjenje stoke i peradi pa je mogla nastaviti lijepo dojiti.

Inače, babe kad nisu znale kako umiriti - dale su mami čaj od maka. Da spava :shock: Srećom nije dugo trajalo. Kasnije je imala još dvije kćeri - blizanke. I njih je dojila.

Skužila sam da su ovisno o običajima mjesta u kojem žive - snahe mogle i ne mogle bit s djecom na polju. Nije blo idealno ni tada, al se bar znalo da se dojit može ako se hoće.

Druga baka (tatina mama) je imala osmero djece. Znala je reć "I tako ti je to onda bilo, kad mali prestane sisat, znam da sam opet trudna"

Dojilo se duže nego danas.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Druga baka (tatina mama) je imala osmero djece. Znala je reć "I tako ti je to onda bilo, kad mali prestane sisat, znam da sam opet trudna"

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Po pričama moje pokojne bakemoj ujak je odbijao njezine cice, a kako je vladalo veliko siromaštvo na selima pa nisu imali što jesti, dojila ga je neka susjeda čiju cicu nije odbijao Ma već sam brdo puta čula identičnu priču, o odbijanju majčine cice, a prihvaćanju tuđe. Što mislite o tome? :?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nije za usporedbu ali i moja baka je dojila oko 10 godina ali s kračim pauzama.Sada ima 90 godina dobrog je zdravlja i ne troši nikakve ljekov e. Upravo mi je ona bila jedina podrška u obitelji po pitanju isključivog dojenja prvih 6 mj.Ona kaže da su posljeratni pedijatri bili zakon po pitanju dojenja i da nisu po rodilištima forsirali dohranu nego izdajanje.Kaže da je prvu izdajalicu vidila u rodilištu davne 1950 godine ,ali da su se žene doma uglavno ručno izdajale.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Baka, legenda

Meni je moja baka pricala da su zene bebama kuhale caj od maka (opijum), pa bi bebe spavale "ko bebe"
    I jos mi je rekla da ona to svojima nije nikad davala
    Znaci, postojale su razne struje i u to doba

znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Baš me zanima što bi moja baka pričala da je doživjela da vidi svoju praunuku...
    Mama i teta su mi pričale da je dojila puno tuđe djece, e sad, koliko je to trajalo i koliko je djece bilo u igri, nemam pojma.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moja baka ima 72 god, nije mi nikada pričala takve priče. Samo je rekla da je sve troje djece dosta dugo dojila.
    A meni, kad god se čujemo, svaki razgovor završi na dojenju:''samo ti njega doji koliko god će htjet, to ti je najlakše, to ti je najzdravije, najbolje za njega, samo nemoj slušat priče okolo. Tvoje mlijeko je najbolje itd.'' Samo riječi hvale na dojenje, a kao prije nisu znali što je dobro za djecu.
    U svakom slučaju svaka čast bakama.

titimita avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vitekova mamuška prvotno napisa
    Po pričama moje pokojne bakemoj ujak je odbijao njezine cice, a kako je vladalo veliko siromaštvo na selima pa nisu imali što jesti, dojila ga je neka susjeda čiju cicu nije odbijao Ma već sam brdo puta čula identičnu priču, o odbijanju majčine cice, a prihvaćanju tuđe. Što mislite o tome? :?
    Bas sam o tome razmisljala...I cini mi se da su zene cije "cice nisu valjale" vjerojatno imale neki problem s dojenjem, tipa prejak let down, prespor ili stojaznam. Da meni nisu bile dostupne informacije na Rodi, gotovo sigurno bih prestala dojiti nakon 2 mjeseca, problemi s dojenjem su nam se redali jedan za drugim.

Hvala, Roda!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    titimita,

ja sam nekaj kalklulirala da kad bi imala 3 djece (što želim), uz dojenje na zahtjev svih troje i tandem, to ukupno ispada oko 10tak godina (ovu svoju sisavicu već dojim 2,3 godine)
    i ja sam tako kalkulirala

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ovako slično je i moj tata. Mama mu je morala raditit a dojila ga je susjeda.
    Uvijek se zeza da mu je susjedin sin, brat po mlijeku.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

gledala sma prije otprilike dva mjeseca emisiju narodna medicina (???) bilo je o trudnoći, dojenju, rađanju

dojiljama se u nekim krajevima (ne sjećam se kojim) savjetovalo da radi mlijeka piju i po litru vina dnevno ?? pa ta su djeca jela i spavala

moje bake nisu žive
    mm-ova prabaka je prije troje živuće djece rodila troje koji nisu doživjeli 3 mjeseca, dojila ih je, sljedeće troje nije jer su je svi uvjerili da mora da je nešto u mlijeku kad joj umiru
    othranila ih susjeda uz svoju djecu

bake je pričala kako se u slavoniji (u doba zajednica) babinjaču puštalo na miru 6 tjedana
    nit je kuhala nit prala nit radili, ništa, i djecu su joj čuvali
    kad bi istekao zadnji dan, ajmo na polje cijeli dan crnčit

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I ja sam za to čula.
    Kad mi netko priča o tome kako se nekad idilično živjelo dok su obitelji živjele u zajednici (u slozi i ljubavi ), majke nisu radile i ganjale karijere kao danas već se brinule o djeci, sjetim se priča mog tate koji je odrastao u jednoj takvoj obitelji. Kad je bio mali jednom prilikom je pitao svoju baku "Koja je to teta što dolazi kod nas spavati?" (njegova mama )
    Baka i djed su se ustajali u 3 ujutro i radili cijeli dan na polju, a djecu je čuvala baka, koja je uz čuvanje djece morala skuhati ručak za 10 ljudi, prati suđe, musti krave i još štošta.
    Uz to, djeca (mislim, do 12 godina) nisu uopće smjela ni sjediti zajedno za stolom s odraslima a kamoli izraziti svoje mišljenje.
    Bilo je teško, i mamama, i bakama, i svekrvama i snahama. Bilo je i lijepih stvari ali kako su žene tada živjele... ne bih se mijenjala.

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ovaj topic treba preimenovati u Naše bake i dojenje ili nešto slično

Moja baka kaže da je par dana nakon poroda išla u polje i uz to služila cijeloj obitelji, tj. zajednici u kojoj je živjela - kuhala, prala..., nije bila ničega pošteđena. Strašno! Uopće ne kužim kad je stizala dojiti.

Što se dojenja tiče, rodila je 5 kćeri, dojila je njih 4 do sljedeće trudnoće, a peta kćer je pila kozje mlijeko.

Podržavala me u dojenju jako u početku, ali kad sam ostala trudna, počela me daviti da prestanem, u stilu to nije dobro ni za mene, ni za bebu, ni za M., stalno je to napominjala, baš sam bila razočarana njenom reakcijom

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje bake su dojile "pod normalno", ali se sjećam priča očeve majke koja je bila zaposlena u tvornici MTČ.
    Išla je raditi nakon 2 mjeseca od poroda ali je imala pravo na pauzu za dojenje i svaki je dan 2 put išla doma dojiti. Međutim imali su kontrolu na poslu :shock: . Liječnik je sve dojilice poredao i stiskao grudi da vidi jel imaju mlijeko - da ne bi varale.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

woooow
    stvarno respect

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Stvarno svaka čast onoj baki s početka...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I moja baka je imala 3 djece (razlika između njih je po 3-4 god) i svako djete je dojila dok nije rodila drugo. I ta baka mi je (uz mamu) najveća podrška u vezi dojenja.
    Ja mislim da je u biti najgora ona generacija žena iz 70tih. Te se drže ko pijan plota legende o nestanku mlijeka i slabom/lošem mlijeku i to svoje znanje vjerno prenose na mlađe generacije

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nije kriva generacija nego marketing

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=60696

Evo moje slične priče o dojenju samo na "Općenito o dojenju"

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja baka: 9 djece, zadnje (rodila u 42. godini) kazu da je dojila do skole, da bi stric trca za njom sa stolcicem da se popne i posise dok ona radi, a ona kaze da nije tako dugo, mozda do 3. - 4. godine. znaci 21 - 22 godine sve skupa 8)

ima skoro 80 godina, od prosle godine je pocela poboljevat, do tada je bila zdrava i isla po brdu za kravama.

isto ima sve pohvale za dojenje i sretna je sta ja dojim samo me sokirala njena recenica: to je dite moje super AKO imas mlika! :? da bi zenama znalo nestat mlika i nisu vise mogle dojit, pa bi davale kravlje. nije nikad dojila dvoje dice nego do iduce trudnoce ili do godine dana

sto se babinja tice i kod njih je isto vrijedilo 6 tjedana postede.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Moja baka ima 72 god, nije mi nikada pričala takve priče. Samo je rekla da je sve troje djece dosta dugo dojila.
    A meni, kad god se čujemo, svaki razgovor završi na dojenju:''samo ti njega doji koliko god će htjet, to ti je najlakše, to ti je najzdravije, najbolje za njega, samo nemoj slušat priče okolo. Tvoje mlijeko je najbolje itd.'' Samo riječi hvale na dojenje, a kao prije nisu znali što je dobro za djecu.
    U svakom slučaju svaka čast bakama.
    interesantno, jer ona nije iz te generacije - premlada je. moja mama ima 80, pa nije dojila, to je vec bila era bolnickog poroda, hranjenja na bocicu... istini za volju dobila me je relativno kasno; sestra, koja je deset godina starija, rodena je doma, ali ni ona nije bila dojena, jer nije bilo pravog porodiljnog u to doba, mama je morala ici raditi.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

super ti je baka , a ovo -
    Od MM-a baba je dojila u isto vrijeme svoju kcer i svoju unuku, dakle svoje netom rodjeno dijete i dijete svoje starije kceri jer ova navodno nije imala mlijeka!
    pregenijalno

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivanabokulic prvotno napisa
    I moja baka je imala 3 djece (razlika između njih je po 3-4 god) i svako djete je dojila dok nije rodila drugo. I ta baka mi je (uz mamu) najveća podrška u vezi dojenja.
    Ja mislim da je u biti najgora ona generacija žena iz 70tih. Te se drže ko pijan plota legende o nestanku mlijeka i slabom/lošem mlijeku i to svoje znanje vjerno prenose na mlađe generacije
    to ti je pocelo vec poslije rata, u pedesetima, ajmo rec... vjerojatno je postojala razlika izmedu seoskih i gradskih sredina, gradske zene i "intelektualke" su, recimo, u to doba, vec naveliko hranile "na bocicu".

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja mislim da su to, da prostis, bedastoce. mozda je imala malo manje bradavice, ili je bila napeta pa joj "let down" nije sljakao cim se beba pristekala; ili je naprosto druga zena bila vec iskusna dojilja pa joj je lako poslo za rukom dojiti bebu neiskusne mame koja se nije potrudila svladati tehniku dojenja.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    to ti je pocelo vec poslije rata, u pedesetima, ajmo rec... vjerojatno je postojala razlika izmedu seoskih i gradskih sredina, gradske zene i "intelektualke" su, recimo, u to doba, vec naveliko hranile "na bocicu".
    moja baka je dojila svoje dvoje djece po godinu dana, a kad je rodila moju mamu imala je previse mlijeka u pocetku i moj djed joj je doveo neku zenu sa sela da joj to pocica a nakon toga i neke blizance (bebe) koje je dojila uz mamu neko vrijeme

inace, kad sam je ja pitala zasto je istlacila moju mamu da me prestane dojit kad sam ja bila bebica od skoro 2 godine ispricala mi je da je tadasnja ('50tih godina) preporuka od lijecnika bila dojiti 9mjeseci jer nakon toga mlijeko vise ne valja :?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •