Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: smanjile su mi se grudi

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno smanjile su mi se grudi

možda će zvučati glupo, ali zadnjih nekoliko dana su mi se grudi smanjile. i ja sam se počela brinuti da mi ponestaje mlijeka. nemam nikakvih pokazatelja za to. dijete ne plače, izgleda zadovoljno. ali mi je čudno.
    i, da, bila sam pod strašnim stresom dva dana, pa mislim da je i do toga. može li stres utjecati na proizvodnju mlijeka?
    molim vas da mi pomognete, jer sam se toliko trudila da isključivo dojim. carski, mastitis, ragde... uhhhh... šta sve ne... ali, stvarno ne bih voljlea da mi se desi da izgubim mlijeko.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

To ti je dobar znak da su se izregulirale ponuda i potražnja mlijeka. Bebica je zadovoljna jer ima dovoljno, a grudi su ti se "ispuhale" jer nema previše mlijeka, već koliko treba. Sad ne moraš brinuti da će doći do mastitisa
    To će tak biti do slijedećeg skoka u razvoju, pa će Emica koji dan malo češće papati i napraviti malo više mlijeka i tako dalje... Ne brini, što dulje dojiš bit će sve lakše

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da te umirim...to se i meni dogodilo oko 3mj. Do tada nije bilo šanse da ne znam na kojoj je zadnje jeo, a sada se uhvatim da pojma nemam, pa ih pipam ne bi li otkrila koja je bila zadnja (MM se uredno nudi pomoći ), pa se pokušavam sjetiti gdje smo zadnji puta jeli i šta smo radili ne bi li se prisjetila scene pa da znam koja je bila zadnja strana. Najnovija for mi je da selim vjenčani prsten sa ruke na ruku, ovisno na kojoj strani jede. I da, A. je i taj mjesec dobio kao i 3 prošla, iako su se meni cice činile 'ispuhane'
    Eto, kaošto je Honey rekla, ponuda i potražnja su se uspostavile.
    Uživajte!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    Da te umirim...to se i meni dogodilo oko 3mj. Do tada nije bilo šanse da ne znam na kojoj je zadnje jeo, a sada se uhvatim da pojma nemam, pa ih pipam ne bi li otkrila koja je bila zadnja (MM se uredno nudi pomoći ), pa se pokušavam sjetiti gdje smo zadnji puta jeli i šta smo radili ne bi li se prisjetila scene pa da znam koja je bila zadnja strana.
    isto je bilo i kod nas (i još je)

ustabilila se ponuda-potražnja, sad nemaš brige
    kad dođe skok malo će češće sikiti i povečati koliko joj treba

po stresom se luči adrealin a on može stopirati izlazak mlijeka, a istovremeno tijelo podiže količinu prolaktina koja je odgovoran za proizvodnju
    dakle mlijeka je unutra samo teško ide van
    recept: mozak na pašu, opuštanje, pozitivne misli (gledati malog anđela kako ima male okice, mali nos, mala usta, male prstiče ....) i sve se normalno pokrene

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: smanjile su mi se grudi

Citiraj bjuma prvotno napisa
    možda će zvučati glupo, ali zadnjih nekoliko dana su mi se grudi smanjile. i ja sam se počela brinuti da mi ponestaje mlijeka. nemam nikakvih pokazatelja za to. dijete ne plače, izgleda zadovoljno. ali mi je čudno.
    i, da, bila sam pod strašnim stresom dva dana, pa mislim da je i do toga. može li stres utjecati na proizvodnju mlijeka?
    molim vas da mi pomognete, jer sam se toliko trudila da isključivo dojim. carski, mastitis, ragde... uhhhh... šta sve ne... ali, stvarno ne bih voljlea da mi se desi da izgubim mlijeko.
    koliko je beba stara?

oko 12 tjedna (nekima prije, nekima kasnije) uspostavlja se ponuda=potraznja i prestaje pocetna prepunjenost.

sto se tice stresa, zbog njega ne mozes ostati bez mlijeka ali moze utjecati na proizvodnju na nacin da djeluje na let down.

let down je posljedica hormona oksitocina koji je podlozan vanjskom utjecaju, pa uslijed stresa moze doci do blokade tako da se ne otpusta oksitocin i ne dolazi do let downa pa ni do efikasnog praznjenja dojke.
    automatski iz dojke "izadje" manje mlijeka pa se prema jednadzbi ponuda=potraznja, manje mlijeka i napravi.

da li osjetis let down i da li vidis da do njega dolazi?

ako beba doji na zahtjev (kada god zeli i koliko god zeli), iskljucivo doji (prvih 6mj.), efikasno doji (pravilan polozaj na dojci, dolazi do let downa- refleksa otpustanja mlijeka) mlijeka ima upravo onoliko koliko bebi treba, onakvog sastava kakav je idealan za nju.

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

emma je napunila 2 mjeseca prije 3 dana. :D
    e, baš kad se to dešavalo (stres), primijetila sam da nema mlijeka onako na rubovima... ne znam kako bih to objasnila... kao da ciki na suho. i zbog toga sam se još više bila zabrinula. međutim, čim sam se smirila, vidim da ciki normalno...
    sad mi je mnogo lakše.
    :D :D :D
    hvala vam...

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

zaboravila sam napisati da isključivo dojim, na zahtjev, naravno...
    emma lijepo napreduje, pedijatrica je zadovoljna... na prvom mjesecu je dobila 1 300 grama. sad ne znam koliko je dobila... sljedeći pregled je 6. marta, ali mislim da izvrsno napreduje. :D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

bravo, cure!

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

drage moje,

danas ponovo isto... imam osjecaj da nemam dovoljno mlijeka. a s druge strane, nikako da se rijesim problema... samo me preplavljuju. malo luda porodica, sta da kazem. svi gledaju samo sebe. i kao da im nije stalo. u stvari stalo im je na rijecima. a MM i ja se krpimo i pokusavamo udovoljiti svima. ne znam sta da radim...

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

mozda je trenutno stvarno manje mlijeka, a mozda je i beba iz nekog razloga nervozna ili se bori protiv bolesti (prehlada npr.)

samo stavljaj na sisu, saltaj s jedne na drugu koliko mozes i neka ti netko preuzme bebu 10-tak minuta kad osjetis da si na rubu zivaca, a onda opet ispocetka

uvijek je jako tesko navecer, umorniji smo i mi i nase bebe

probaj izdrzati i zanemari sve osim bebe, izolirajte se koliko mozete

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

. a MM i ja se krpimo i pokusavamo udovoljiti svima. ne znam sta da radim...
    gubite snagu na nebitno

sad je vrijeme da se povučete i okrenete svojoj zakednici tj. samo vama trima

ostali neka poštuju vašu odluku

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ehhhh, drage moje... problem je malo veći nego što se čini. no, da vas ne peglam činjenicama...
    ne viđam svoje tako često, jer smo udaljeni kilometrima. a i kad se vidimo, problemi iz moje matične kuće dominiraju i već su se uveliko počeli uvlačiti u moju malu obitelj, koju iz sveg srca želim zaštititi od nekih stvari. a s druge strane, želim biti uz svoju majku, ali to svaki put završi umfalom. jer ne mogu pomoći, a da se ne uvučem u nešto od čega sam pobjegla već davno. srce mi se slama, što god uradila. jako sam nesretna. a znam da moram biti jaka i boriti se za svoju obitelj. osjećam da sam istovremeno i loša kćer i loša majka i loša supruga. možda ovo nije tema za ovaj forum. ali sve to direktno utječe na moje mlijeko. emma je večeras jedva zaspala. nije htjela da doji, a obično se tako uspava. i urlala je sat vremena. na kraju sam je položila u kolica. i tek tada je zaspala. a moja mama je otišla večeras. nakon što smo se cijeli dan svađale.

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i, da... imam još jedno pitanje... sad samo malo listala po forumu. naime, moja emma se budi oko pola sedam ujutro ( po novoj shemi) bude budna dva sata. za to vrijeme izdoji prvo jednu, a zatim drugu ciku. potom spava do 11- 12h. zatim, ponovo buđenje, presvlačenje, igranje, dojenje. spvanjac do cca 17h. u 17 ide ista rutina- presvlačenje, dojenje, igranje (nosanje, zapravo). oko 19:30 kupanje do 20h. a onda kraći podoj i spavanje cijelu noć, do 06, 06:30. je li ok da ona toliko spava. mislim, ja dosad nisam primjećivala neki zastoj u razvoju. ona je inače beba koja je voljela spavati. ispočetka se budila u 01h, pa u 03h. poslije samo u 03h. s navršenih mjesec dana je spavala do 04:30- 05h. a sad se već budi u 06:30, kako sam već rekla. sad ima 2 mjeseca.
    je li to u redu? trebam li je buditi?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

za buđenje radi noćnog jela će ti odgovoriti savjetnice ili netko sa više iskustva (MGrubi, jaaviii see!).

a za ovaj problem koji te muči, a koji utječe na količinu i otpuštanje mlijeka:
    ako ne možeš promijeniti situaciju, odmakni se od nje. sama si rekla da si od toga pobjegla prije nekog vremena. i sada opet to uvlačiš u svoj život. a sada je tu nova mala obitelj, dijete i muž, nisi više sama.
    juul bi rekao da si ti odgovorna za to kako se tvoje dijete osjeća, prema tome..počni mijenjati stvari.
    možeš recimo, umjesto da ti mama dolazi na cijeli dan, sada kada je lijepo vrijeme otići s njom prošeteti (sa ovim što sam gore napisala da otkačiš, nisam mislila da ih fizički otkačiš, već mentalno, ako me kužiš)...
    zatim, imaš dva uha: da kroz jedno uđe,a kroz drugo izađe.
    i najvažnije: ne pokušavaj mijenjati druge (i način na koji žive, odnose se prema tebi, ili bilo što drugo), već počni mijenjati sebe...pa će se i oni neminovno promijeniti.
    drži se!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

e da... gore si napisala da se osjećaš kao loša mama, loša kćer i loša supruga.
    sve dok budeš pokušala udovoljiti svima drugima (ovdje izuzimam bebu), osjećat ćeš se loše.
    nastoj biti:
    dobra mama
    dobra supruga
    dobra kćer
    tim redom. imaš vremena i energije toliko koliko imaš pa ih rasporedi. tvoja mama je odrasla osoba i zna se i može brinuti o sebi (bez obzira koliko kukala). tvoj muž je odrasla osoba i zna se i može brinuti o sebi. tvoja beba nije odrasla osoba i u potpusnoti je ovisna o tebi.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

nemam sto dodati na ovo sto je napisala zhang

a glede tvog pitanja, nema potrebe buditi bebu koja dobro napreduje

~~~~~~~~~~~ da se sve uskoro poslozi kod tebe

javi se s pitanjima ako te sto muci

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

. osjećam da sam istovremeno i loša kćer i loša majka i loša supruga. možda ovo nije tema za ovaj forum.
    ako hoćeš popričati, tu smo

preporučam ti jednu knjigu : Vaše kompetetno dijete, Jesper Juul
    meni je pomogla da skinem sjenu prošlosti, govori više o roditeljima, nego o djeci

bebica osjeća tvoju nervozu, osjeća tvoju napetost pa ti na svoj način govori: majko šta se dešava, osječam se nesigurno?

a da te susrete rješite vašom posjetom, tvojima, tako ćeš moći odabrati vrijeme polaska i izvući se kad prekipi?

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

sinoć je prvi put odbila da zaspi na ciki. morala sam je uspavati u kolicima. jutros se probudila, jela... malo smo se igrale... međutim, kad je došlo vrijeme da zaspi, opet je počela urlati na ciki. MM je uzme u ruke, nosi je po sobi, ona se smiri. pokušam ponovo, i opet ista priča- čim se približi dojci počinje sa urlanjem.

i ponovo sam je u sekundi uspavala u kolicima. osjećam da se gubi ona nit među nama.
    moje dijete više nije sigurno na mojim grudima.
    moje dijete više neće da zaspi na mojim grudima.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kad se smiriš, vratiti će ti se
    u kontaktu s tobom osjeća tvoju nervozu, zato ne može zaspati
    proći će

no, možda je i jedna od onih beba koji ne vole zaspati na sisi, više vole biti na miru u kolicima, moja mala je imala fazu kad bi spavala samo u kolicim, tako da može biti i samo faza

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ako ti se cini da gubite nit, skinite se i ti i beba do pasa i nosi je po stanu, bez da joj nudis da doji. Ili izadjite u setnju, a da ona nije u kolicima, nego je nosi i pokazuj joj okolo (vidi, proslo je auto; vidi, lisce susti na vjetru; ...). Ili smisli nesto svoje. Bitno da radite nesto skupa, a da ti si tada opustena i da ste pri tome i fizicki bliske.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bjuma, mi imamo 3 mj. i prošli smo skoro sve kao i ti samo sam si ja uvijek u sebi ponavljala - bilo što da mi se dogodi NE MOGU ostati bez mlijeka jer to je mit. Uvijek si ponavljam - priroda se pobrinula za sve a vjeruj mi priroda ne zna za adaptirano - prema tome.
    Što se tiče spavanja i preskakanja obroka- Luka je s oko 2 mj izbacio cickanje oko 12, 1 ,a prije jedno tjedan dana i onaj oko 3,4. Sad se probudi oko 6,7. S tim da zaspi oko 22,23.
    Što se tiče zaspati na siki, večinom zaspi na cici, ali nekada je nervozan i ''ljuti'' se na siku pa mu moram malo dati dudu da zaspi, nekad isto moramo malo u kolica ili ga čak tata mora nositi a ja ne smijem niti blizu. A nema to veze s mojim raspoloženjem. Jednostavno mu dođe. Pa ne zaspimo ni mi svaki dan isto - zar ne?
    A kada me netko naljuti dovoljno mi je da pogledam te male okice i da mi se nasmije i sve mi je ravno.
    Samo glavu gore i misliti pozitivno.

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

drage moje,

večeras sam dobila prvu menstruaciju.
    možda je, pored stresa, razlog ovom stanju bila i ovulacija i PMS kojeg, iskreno, nisam ni osjetila (bolovi, napuhanost...). :D
    iako, ako ćemo o hormonalnom divljanju....

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Drži se!

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa
    Da te umirim...to se i meni dogodilo oko 3mj. Do tada nije bilo šanse da ne znam na kojoj je zadnje jeo, a sada se uhvatim da pojma nemam, pa ih pipam ne bi li otkrila koja je bila zadnja (MM se uredno nudi pomoći ), pa se pokušavam sjetiti gdje smo zadnji puta jeli i šta smo radili ne bi li se prisjetila scene pa da znam koja je bila zadnja strana. Najnovija for mi je da selim vjenčani prsten sa ruke na ruku, ovisno na kojoj strani jede. I da, A. je i taj mjesec dobio kao i 3 prošla, iako su se meni cice činile 'ispuhane'
    Ovo kao da si opisala mene

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

E lijeva ili desna
    Davno sam prestala razmišljati koja je na redu. Cickamo uvijek u fotelji (i po danu i po noći) i imam jedan jastučić koji si stavljam ispod ruke kad cicka. Kad završimo samo ga prebacim na drugu stranu tako da uvijek znam koja je na redu.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

bjuma, super sto si otkrila sto je u pitanju

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

a ja se nadala da neću dobiti menstruaciju najmanje 6 mjeseci!

u svakom slučaju, vratilo mi se i dijete. sinoć smo cickale sat vremena, mazile se, ma milina... dođem kući, kad ono- menga! šok mi bio, nakon toliko vremena, a kako sam prije imala izrazito bolne menstruacije, možete misliti koji mi je :shock: , kad PMS nisam ni osjetila. :D

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ipak, još uvijek mi se čini da nemam dovoljno mlijeka. možda paničim, jer mala to ničim ne pokazuje. joj, izvinite što mi neke stvari treba crtati, pa vas gnjavim. ali šta ću- vi ste mi jedine prijateljice s dovoljno iskustva, u ovim teškim trenucima.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sada više nemoj brinuti...ako curka cica, mlijeko je tu..gledaj malecku i ravnaj se po njoj, ako je ona zadovoljna i ti bi trebala biti.
    družite se, mazite, cicajte....uživaj i nemoj brinuti...

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

mozda ti mlijeko trenutno malo teze izlazi
    ne brini, samo stavljaj bebu na sisu kad god zatrazi i doci ce sve na svoje

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moja beba ima 18 dana. Dojim ju na zahtjev. Nekad cica 15 min, nekad 3 minute pa zaspi. Da li trebam izdajati tu dojku za koju mi se čini da je malo posisala, jer me strah da mi se ne smanji proizvodnja mlijeka kad ona tak zaspi i onda spava po 2 sat,.a slijedeći put dojim na drugu dojku ?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koliko popišanih i pokakanih pelena ima?

ako je beba sita, zadovoljna, onda nema potrebe za dodatnim izdajanjem, njen ritam je takav

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja nisam baš mjerodavna, ali mogu reći kako je bilo s nama. mi smo cicali prvih dana jaaako dugo, najmanje po pola sata na jednoj ciki. nekad bi ona zaspala, a nekad ne bi, pa bih joj nakon sat vremena davala drugu ciku.

nisam se nikako izdajala. emma je uvijek htjela ciku. na neki način smo pronašle svoj ritam. naravno, osim ovoga što mi se dešava u zadnje vrijeme. ali, za to ima posve drugi razlog.

i, da, kada bi mi se krenule stvrdnjavati dojke, ja bih je, onako u polusnu, stavila da ciki. ona se ne bi probudila, a ja bih nakon nekoliko trenutaka osjetila veeeeeliko olaksanje. toga vise nema, pa mi je neobično...

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

koliko popišanih i pokakanih pelena ima?
    prvo odgovori na ovo, pa cemo vidjeti sto treba napraviti

imas li kakve bolove tijekom ili izmedju podoja? jesu li ti bradavice ranjene? imas li prepunjene dojke ili kvrge?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ima oko 4 pokakane dnevno. Nekad ju malo zaboli trbuščić dok se treba pokakati, pa se zacrveni i malo plače, ali čim se pokaka to prestane. Meni je patronažna rekla da izdojim ono što ona ne pojede zato da m se ne smanji proizvodnja mlijeka, tak da ima dovoljno mlijeka kad bude trebala više.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja nemam nikakve bolove, beadavice i dojke su super.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ima oko 4 pokakane dnevno. Nekad ju malo zaboli trbuščić dok se treba pokakati, pa se zacrveni i malo plače, ali čim se pokaka to prestane. Meni je patronažna rekla da izdojim ono što ona ne pojede zato da m se ne smanji proizvodnja mlijeka, tak da ima dovoljno mlijeka kad bude trebala više.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

koliko cesto izdajas? pomalo bi trebala prestati izdajati

takvo je izdajanje ustvari nepotrebno, jer to sto ti patronazna spominje je skok u razvoju, imas tekst ovdje
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=260

sljedeci skok bi ti trebao biti za koji dan i trebao bi te rijesiti izdajanja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •