Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 68

Tema: koliko treba da zarastu rane?

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno koliko treba da zarastu rane?

Do sada bez ikakvih problema, niti jedna upala, soor...Sve super dok nije neki dan stisnuo čeljustima i napravio ranicu koja je sada već rana dužine 5 cm. Ne kužim, kako će to ikad zarasti kada je stalno u mokrom okružju(njegovim ustima)? Zračim ih, mažem melemom ali baš i ne prolazi, sve je gore. Savjeti dobrodošli!

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sad vidjeh naslov posta.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

5 cm
    Misliš vjerojatno 5 mm?
    Nemam pametan savjet, samo se nadam da će brzo proć

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ma baš 5 cm dužine po bradavici i ukrug

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Misliš kao ragada, puknuće? Ponekad uz pridržavanje svih mjera i do mjesec dana.

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

uh sad znam šta me čeka,
    moje su obje bradavice prave ranjenice!!!!!
    al proći će 8)

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pokušaj mazati purelanom, meni je bolji od melema i ne treba se ispirati prije dojenja. A ako je baš jako bolno probaj 2-3 dana dojiti preko šeširića (meni je pomoglo).

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pokusaj nakon podoja istisnuti malo svog mlijeka, i namazati bradavicu, te pustiti da se osusi na zraku. i tako nakon svakog dojenja.
    majcino mlijeko ima antisepticka svojstva, i sigurno ce pomoci da ranica zaraste.
    (ako dijete ima soor, ovaj savjet ne vrijedi, ali iz tvog posta ne vidim da je to kod vas slucaj)

i puno luftati, svaka rana kad je na zraku brze prolazi, nego ako je u toploj, vlaznoj, mracnoj okolini (kao u grudnjaku)

sretno

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kupila sam nukove silikonske štitnike i bacila novac, naravno on neće sisati preko toga
    I dmovu kremu i već je bolje!

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Nadam se da već prolazi, ali moram pohvaliti prekrasan avatar!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Samo hrabro, mora proći (znaš li nekoga kome ragade nisu zacijelile ? )

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Samo hrabro, mora proći (znaš li nekoga kome ragade nisu zacijelile ? )
    uh :/ utješi me!!!!

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala saška!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i meni se desila ista stvar samo što je meni rana skoro pola same bradavice. Mažem stalno sa bepanten masti i sise su mi stalno gole. Dojim preko šeširića, neki dan je i prokrvarilo, ali kad krene mlijeko onda ne ide krv. Imam super patronažnu koja me ohrabruje da ne odustajem, ali cure to boli da se uvijek grčim kada treba ići sisati. I stvarno kako to može zacijeliti kada je stalno vlažno. Ne smijem pustiti da se zasuši i napravi krasta jer kad povuče onda ide krv.
    Šta da radim?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ima nekog sa bilo kakvim savjetom?

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dok se ne javi netko stručniji...
    Purelan. Vraća prirodnu vlažnost koži i tako omogućuje da rana zaraste bez krastica. To sam negdje pročitala.
    A ja sam njime mazala regade i izbjegla baš ono o čemu ti pričaš - krv iz rane.

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

toffi draga, ista stvar kao kod mene,
    boli ko sam vrag, a greti su usta znala biti krvava!!!
    i ja sam probala sa šeširićima ali tek onda ona vuče samo bradavicu jer ne može toliko otvoriti usta!
    i vratili smo se samoj bradavici,
    namjestim ju da što više uhvati areole od ispod- sa doljnje strane i čini se da se stanje maaaalo popravlja.
    Moj problem je što ja dojim uvijek u istom položaju, jer se ne znam namjestiti drugačije, a i strašno me boli pa se unervozim i vratim ponovo u ležeći.
    Bilo bi dobro da malo mjenjaš položaje jer da ne vuče uvijek isti dio bradavice!
    meni već tri tjedna ragade ne prolaze (ako i prolaze onda je to tako sporo da ni ne primjetim :/ ) ja sam se valjda već privikla na tu bol!!!
    ipak od kad pazimo da ne ulazi zrak i da uhvati što više dojke, nema krvi !
    Ja ti mažem malo lanolinskom kremom, malo mlijekom, malo melemom i bepanthenom i sve mi je to isto, kad povuče slijedeći put, bradavica se vrati na staro!!!
    i stalno su mi otvoreni prozorčići na grudnjaku za dojenje
    ak niš drugo, proći će kad prestanem dojiti... kad krenem na posao, za godinu dana... to je još samo 11 puta ovoliko!!!!

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni maleni ovih dana dobiva prvi zubić,pa me zanima hoće li oni i izgrist?

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

uh to sam i ja sva u panici pitala mame sa starijom djecom,
    smijale su se i rekle da neće....
    Mi radimo problem jer stavimo bebe krivo na sisu, a ne bebe... one sisu obožavaju i neće je ozljediti 8)

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

toffifeee, ivaa ti je sve lijepo napisala, nema potrebe da ista dodam. Ovo je kljucni dio :
    Bilo bi dobro da malo mjenjaš položaje jer da ne vuče uvijek isti dio bradavice!
    ...
    ipak od kad pazimo da ne ulazi zrak i da uhvati što više dojke, nema krvi !
    Znaci, promijeni polozaj i pazi da je pravilan i da je bradavica bebi sto dublje u ustima.

Da bi beba pravilno sisala, vrh bradavice mora doticati podrucje izmedju bebinog tvrdog i mekog nepca - ako usisa samo vrh bradavice, onda usisom rastegne bradavicu da bi postigla dobar polozaj za sisanje ili je zvace ili i jedno i drugo, a to majku uzasno boli.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ivaa draga, znaš kako mi je došla sam u nedjelju iz rodilišta gdje nisam imala prave pomoći da me namjesti za dojenje i eto sr.... Ja šećem po kući golih sisa već danima, jer mi patronažna kaže da je bolje da su na zraku. Sva sreća što je vruće i bar imam razlog za ne primanje gostiju još koje vrijeme..

To sam i ja mislila za promijenu položaja jer mi je rana na gornjoj strani bradavice, pa da li ju mogu staviti pod ruku(ja ležim podbočena na lakat) a njoj nogice stavim pod ruku a glavu naprijed, tako da se gledamo, ak me kužite?! Jel bi to olakšalo zarastanje?
    Samo i dojim jer još ne mogu sjediti. Sreća u nesreći je da je odmah prihvatila dojenje preko šeširića jer ne znam kako bih golu siku stavila u usta.
    blis baš ću u pon. pitati patronažnu za tu kremu. Ona mi je savjetovala bepanthen mast koju već danima mazuckam.

A tako je lijepo dojiti kada te ništa ne boli

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A tako je lijepo dojiti kada te ništa ne boli [/quote]

Stvarno je, ja nisam imala nikakvih problema 6,5 mj ali sad...Ne curi mi krv ali kao da je koža bradavice otvrdnula (na mjestima izgleda kao kod slona ) i dalje boli
    polako se navikavam na bol ali ja bi da prođe...

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

toffifeee mislim da bi promjena položaja mogla pomoći da ti pritisak ne bude na ranjenom dijelu bradavice.
    A ja bi još svima savjetovala (kršitelj koda)ovu kremu za bradavice, mene je spasila u početku kad sam imala takve ragade da su mi se, kad bi Tomo uhvatio bradavicu, od boli znojili i trnuli čak i tabani!

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

najčešće sisa ležeći. kako tu mogu promjeniti položaj? Inače sve je gore Koža je postala nenako protanjena na mjestima i booooli Ali uz nadohranu on je i povećao dojenje

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Podižem jer sam očajna. Već razmišljam da počnem dojiti samo na jednu stranu.
    Imam ragadu veličine 2 cm, točno na prijelazu bradavice na areolu.Svaki put kada Leda siše, imam osjećaj da će mi ju otrgnut.
    Da li mogu mazati s kantarionovim uljem?
    Da li je bitno/bolje da zaraste bez krastice pa da stalno mažem s Purelanom?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Purelan
    i probaj promijeniti polozaj
    kako je danas?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Rana je maalo manja. Ali izbacila sam tu dojku privremeno iz funkcije. Dojim samo na lijevu, a desnu izdajam. Probala sam i promijeniti položaj, ali isto boli.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

~~~~ da brzo zaraste

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Paulita, mene je na kraju spasio putelan. Opet već duže vrijeme uživamo u dojenju (no sada bi moglo doći do oštećenja od njegovog štipanja.... )

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Slazem se, Purelan je najbolji i ne nositi grudnjak, barem neko vrijeme. Ja sam i dosta veliki protivnik jastucica bilo koje vrste, meni su ili ispadali ili se smjesno providjeli kroz odjecu, a bradavice se pod njima samo 'potpare'. Moram reci i da su i ti 'sesirici' prava napast, radije bih ih izbjegla. Oni mogu pokvariti dojenje kao i bocica. Po mom vlastitom iskustvu najbolje je namazati Purelanom, postici najbolji moguci 'latch', po mogucnosti okrenuti bebu u polozaj u kojem donjom usnom ne nalijeze ili barem sto manje dodiruje ranu i nakon svakog podoja istisnuti malo mlijeka i premazati bradavicu i ranu, ostaviti da se osusi pa onda opet staviti Purelan.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

podižem!!!!!!!!
    imam dijete od 11 mjeseci i nemam pojma šta i kako ali napravio mi je na obe cice strašne ragade.
    a o boli prilikom dojenja da i ne pričam....
    kupila sam šeširiće ali dečko neće ni prismrditi im, pa sam se izdojila ali neće piti na bocu, pa sam mu dala piti na čašu ali on traži baš cicu, a mene boli
    mažem purelanom, luftam....
    imate li još neki savjet?
    evo ide noć a on je po cijele noći na cici i ne znam kako ćemo preživjeti noć :?

emanina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni jedino šta je pomagalo je da promjenim položaj dojenja.
    postaviti bebu tako da je gornja usnica na ragadi a donja koja jače vuče ,da tak kažem, je na zdravom dijelu. i tak nek doji dokle god ti ne zarastu.
    ~~~~~~~~~~~ da noć prođe što bezbolnije

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

betty boop, jedino purelan, luftanje i pokušat promijenit položaj. I provjeri da nije i soor u pitanju. Meni je trebalo dobra tri tjedna da mi skroz zarastu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni je patronažna preporučila neku mast koju rade u privatnoj apoteci Bahun u Vile Velebita u Zagrebu baš za ragade. Ragada prošla nakon nekoliko mazanja (maže se između podoja i treba dobro oprati bradavicu prije podoja), a bila je stvarno strašna - plakala sam na početku svakog podoja na toj bradavici. Možda sličnu mast rade i u drugim apotekama.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

betty boop, nedavno si isto imala problema?
    sjecam se da mi se po tvom opisu cinilo da ti beba prekida dovod krvi u bradavicu

ali, ako ti se problem pogorsava mozda je nesto drugo
    - mozda soor (mozes probati neku terapiju i ako osjetis veliko poboljsanje u roku od 24-48 sati nastavis do kraja)
    - mozda alergija na nesto (da ti dermatolog pregleda te rane?)

nista vise mi ne pada na pamet

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

sjetila sam se

mozda si osjetljiva na hladnocu ili jaki pritisak? tome nema pomoci, osim ugrijati bradavice nakon podoja

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nataša hvala na odgovorima ...ti si moja dobra vila

danas je puno bolje, nisam mu skoro cijelu noć davala cicu na podoj pa su se stigle odmoriti....još uvijek su ragade tu ali je bolje....

probat ću tretirati cice protiv soora pa vidjeti da nije možda u tome problem...koju kremu da kupim? pretpostavljam da onda moram i Adriana mazati?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

rojazol ili daktarin oralni gel (iako bi najbolje bilo da ti pedijatar preporuci)
    djetetu 4 x po cetvrtinu zlicice
    sebi nakon svakog podoja oprati bradavicu i areolu, namazati gelom i promijeniti jastucic
    grudnjak i majicu mijenjati 1 put dnevno i prati na najmanje 60 stupnjeva
    sve sto ide bebi u usta ili dodiruje tebi bradavice treba ili iskuhavati ili dobro ispirati sapunom
    ako beba koristi dudu, iskuhavati je 1 put dnevno 20 minuta, a nakon tjedan dana baciti i kupiti novu

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    rojazol ili daktarin oralni gel (iako bi najbolje bilo da ti pedijatar preporuci)
    djetetu 4 x po cetvrtinu zlicice
    sebi nakon svakog podoja oprati bradavicu i areolu, namazati gelom i promijeniti jastucic
    grudnjak i majicu mijenjati 1 put dnevno i prati na najmanje 60 stupnjeva
    sve sto ide bebi u usta ili dodiruje tebi bradavice treba ili iskuhavati ili dobro ispirati sapunom
    ako beba koristi dudu, iskuhavati je 1 put dnevno 20 minuta, a nakon tjedan dana baciti i kupiti novu
    ok....
    ako nije u pitanju soor da li može štetiti adrianu uzimanje tih lijekova?
    da ponovim, ukoliko je u pitanju soor u roku 48 sati bi mi trebalo biti bolje?
    šta bolje...ragade bi trebale biti bolje ili????
    ne kužim na šta bi se odnosilo to poboljšanje

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

na bolove u dojkama
    recimo, meni je nakon 2. mazanja nestalo probadanja izmedju podoja
    a nakon 24 sata su mi potpuno nestali svi bolovi tijekom podoja
    te sam samo nastavila mazati i davati bebi jos 2 tjedna

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

samo da javim da nakon samo 1 dana korištenja rojazola se stanje značajno popravilo....ragade se povlače i bol je puuuuno manja

natašaM hvala puno

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

:D

sad samo nastavi koristiti
    a kad se sve povuce tretiraj jos dva tjedna

i obrati paznju, ako se tvoje dijete druzi s nekim drugim djetetom da se ne bi gljivice opet zavrtile u krug (djeca znaju uzimati iste igracke i stavljati ih u usta)

palo mi je na pamet, jer se meni to dogodilo

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

natašaM nažalost nakon privremenog poboljšanja opet je došlo do pogoršanja...nisu se vratile ragade ali su mi bradavice crvene i oštećene, naročito nakon noći kada mi on visi na cici,a ne siše nego bezveze brlja po njoj
    i dalje mu dajem 4x1/4 rojazola i sebi mažem obje cice nakon svakog podoja nakon što ih operem, jedino što po noći znam preskočiti pokoje mazanje jer zaspem...
    dudu ne koristi, igrčke sam oprala u startu...
    mogu li još što učiniti? da li negdje griješim? da li je normalno da je stanje skoro nepromjenjeno nakon 7 dana terapije?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ne pase ti terapija, ocito
    osim rojazola imas jos i extrakt sjemenki grejpa (citrofit), da probas s tim?

inace, bila sam u istoj situaciji, bas prije nove godine, i nazalost, pomogao mi je tek cesnjak, kad sam vise bila ocajna sto sve skupa nikako ne prolazi i to nakon 3 isprobane terapije

odnosno, mojoj curici se sve povuklo, a meni su se bolovi vracali

pa sam lijepo narezala cesanj cesnjaka na tanke listice i oblozila areolu i bradavicu, preko toga blazinicu i zalijepila med. flasterom (onaj bijeli) i tako izdrzala (peceeee) 15 minuta
    sljedeca 2 dana ponovila postupak (po 20 minuta dnevno, puno manje pece sutradan), onda tu i tamo stavljala tijekom 2 tjedna i povuklo se sve

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bila sam jutros kod dermatologice i napravila mi je pregled s onom lampom na kojoj se vide nakupine i gljivica i bakterija (najvjerojatnije stafilokok zlatni), infekcija je ušla dublje u mliječne kanaliće...
    prvi prijedlog doktorice je bio prestanak dojenja i terapija antibiotikom, a do tada terapija triderm kremom (to je i antimikotik, antibiotik i kortikosteroid u jednom), oblozi s acidi borici i jednom dnevno pranje s gelom koji ima antimikotička svojstva....
    doktorica je rekla da je za sad infekcija mala ali bi lako mogla preći u mastitis ili bi se mogli stvoriti čak apcesi....
    pošto meni uvijek treba malo više vremenna da sredim dojmove i dobivene informacije tek mi je kasnije palo na pamet da sam je trebala pitati zašto ja ne bih mogla uzimati antibiotik dok dojim, pa kako žene koje imaju mastitise uzimaju antibiotike i nastavljaju dojiti?

i prije ove infekcije sam razmišljala o prestanku dojenja, pogotovo noćnih dojenja jer mi je to postalo prestrašno, po cijele noći spava na cici....ali sad kada bih trebala konkretno nešto poduzeti u tom smjeru tako mi se srce stisne, plakala sam danas sigurno 4 puta
    mali je zaspao, nisam mu dala cicu, muž je rekao da će ga on preuzeti preko noći da ne namiriši cicu tj.mene a meni je nekako nezamisliva pomisao da više neću dojiti

ovaj savjet za češnjak ću svakako probati ako mi ova lokalna terapija ne pomogne...
    a kako si se rješavala smrada po češnjaku i kako ti je dijete cicalo tako smrdljivu cicu, nije smetalo?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

oprala bih

gle, uvijek ima lijekova koji idu uz dojenje, odnosno uvijek se moze naci alternativa

razmisli sto zelis i, ako mislis nastaviti dojiti, postavi konkretna pitanja doktorici
    - mozes li dobiti antibiotik koji mozes piti uz dojenje
    - mozes li dobiti kremu koju mozes mazati uz dojenje, odnosno je li dovoljno da isperes kremu s dojke prije podoja

ili lijepo procitaj koji su to lijekovi koje si dobila i nazovi zavod za farmakologiju te onda odluci hoces li ih piti/mazati ili ces prvo popricati s doktoricom o alternativama

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim da je moj najveći problem šta bih morala kako ti kažeš sama odlučiti što ja zapravo želim....jedan trenutak bih prestala dojiti a već sljedeći ne bih :/
    mozak viče neka prestanem a srce ne da

hvala ti puno na savjetima, baš si mi velika podrška

a koji je broj zavoda za farmakologiju?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

dojenje je tvom djetetu i nutritivno potrebno barem do navrsene druge godine zivota
    po najnovijoj spoznaji majcino mlijeko sadrzi maticne stanice

kako da te jos uvjerim da nastavis?

Zavod za kliničku farmakologiju
    Klinika za unutrašnje bolesti
    KBC Zagreb
    Kišpatićeva 12
    10 000 Zagreb

Tel. +385 1 2388 275
    +385 1 2388 288
    Fax. +385 1 2421 875

e-mail: klinfarm@zkf.hr

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

betty, šta nema tvoj Adrian AD? To ti je razlog da nastaviš dojiti.

Evo, ja se već drugi tjedan patim s ragadom, sada je na lijevoj ciki. Pred par dana sam mislila da je prošlo, ragade su se smanjile i ostalo je za zarasti par mm, prestala sam mazati s Daktarinom i opet su se proširile. Sada je ok, ali prošlu nedjelju su izgledale očajno, peklo me i već sam pomišljala da bi trebala nešto napraviti s češnjakom. Nataša, da si prije napisala što si ti napravila, vjerovatno bih i ja to pokušala. Ragade su bile natečene, napravio mi se bijeli čvorić iznad jedne.....Pokušala sam s kantarionovim uljem. I malo mi je pomoglo. Kod mene je super što Leda ne doji po noći pa imam jedan duži period odmora za cicu.

Uz to što sam sebe mazala s Daktarinom, Ledi sam davala Daktarin gel.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

paulita da, ima AD....recimo dermatologica mi je rekla da mi je vjerojatno on prenio stafilokok u mliječne kanale kroz ragade jer navodno djeca s ADom imaju skoro stalno povećan broj stafilokoka kako na koži tako i u ustima....i to joj je bio jedan od razloga za prestanak dojenja....
    ma sad sam se malo skulirala i počela racionalno razmišljati pa sam skužila da mi je ta dermatologica u biti napričala brdo gluposti ....
    za sad je situacija takva da mu preko dana davam cicu samo kad je izrazito nervozan, navečer jednu bocu adaptiranog (to mu da MM jer mu ja nemam srca dati bocu ) a po noći ga većinom nosam pa kad više ne mogu od umora dam mu cicu (to je 2-3 puta po noći)....bitno mi je da cice imaju vremena oporaviti se od podoja a da je laktacija još uspostavljena...
    sutra idem opet dermatologici i tražit ću da mi terapiju uskladi s dojenjem....
    inače, stanje se je već dosta popravilo, kod podoja me ne boli ali noćas nakon podoja na desnoj cici (ta je uvijek bila problematična) me je probudila strašna bol....

ali [/b]češnjak mi je super opcija, sigurno ću provati ako mi ništa ne pomogne....ljudi će me možda izbjegavati ali šta se može

natašaM...češnjak si stavljala jednom dnevno?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •