Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Reklame i promotivni materijal

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Reklame i promotivni materijal

Od pocetka godine dijete mi je totalno zatrpano reklamnim materijalima i raznim promotivnim poklonima koje dobije... u skoli!!!
    Probala sam ispipavati na finjaka, pitati uciteljicu sto misli o tome i sl. ali ispadam jedina, pala s Marsa, koja vidi nesto lose u tome da su djeca na udaru reklamiranja na ovaj nacin.
    A kipim, jer je Ema premala da joj objasnim da je to neetican nacin reklamiranja i da, cak i da je proizvod koji bi joj inace kupila, necu kupiti iz principa... ni zvati madjionicara na rodjendan (koji je dobio dobru lovu za nastup u skoli, ali je svoj djeci jos podijelio vizitke i svi su morali s ploce prepisati njegov broj mobitela... wtf?!?!), niti cu je voditi u McD jer je dobila poklon bon za sladoled (u skoli! istoj koja ima plakat za laksative.. da ne bi curice slucajno imale sirok struk od zatvora), niti joj kupiti petu po redu vjezbenicu iz x predmeta.

I nemam se kome obratiti jer, osim mene i MMa, nema osobe koja u tome svemu vidi ista lose.

Eno je sad, place u kupatilu jer je dobila besplatno u skoli album Euro 2008 i sad me mrzi jer sam joj rekla neka joj slicice kupi onaj tko joj je dao album ili uciteljica koja je dozvolila da se album dijeli.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Potpuno razumijem tvoju ljutnju.Kod nas,na sreću još nije uvaljivanje svega i svačega dobilo takve razmjere.Jednom,samo jednom su se prodavale nekakve "vježbenice"po 50kn,al uz njih je još "na poklon" išao nekakav privješčić s medekom i naravno,moja cura zapela za to(zbog privjeska)Pitala sam ju;jel joj to treba za nastavu?Rekla je-ne i nismo kupili,iako se ona plakala,ali u takvim situacijama sam ja jako neosjetljiva na njene suze.
    Mene,kao i mog supruga užasno ljute te akviziterske fore po školama,ali,ponavljam,kod nas to ipak nije tako agresivno ko kod tebe.Mada,ja bi svakako reagirala i to kod ravnatelja,pa i dalje(da sam u tvojoj situaciji)jer,mislim da se tu radi o čistim emocionalnim ucjenama kojima su djeca izložena od najranijih dana.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i ja bih reagirala. počev na sljedećem roditeljskom, pismeno učiteljici i ravnateljici i ministarstvu. pa makar ništa ne poduzeli nek tvoje pismo negdje stoji napisano.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fala Bogu, mi smo u selendri (prevelikoj ili premaloj, kako za koga) pa nas takve stvari zaobilaze.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

blazeno selo...

al ja bi isla ravno ravnatelju, nista uciteljica...

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I ja bih išla ravno ravnatelju! Jer očito učiteljica to dopušta i smatra potpuno normalnim, tako da ni ne bi imalo nekog učinka njoj se obratiti :/

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na početku školske godine smo imali problema, ali smo se postavili tako da je to dobio u školi i da to treba služiti za školu, pa smo pred njim upitali učiteljicu da li mu je to potrebno za nastavu. Odgovor je svaki puta bio ne, pa on više ništa nije pitao, i sada nam vjerujemo kad kažemo ne.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo imali isti problem na početku godine dok mi nije prekipilo.

obrazložila sam sve učiteljici i rekla da nemam ništa protiv onoga što učiteljica smatra potrebnim za nastavu, te raznih predstava i izleta, ali gluposti tipa raznih knjiga i knjižica, bojica i slično što se i inače može kupiti u knjižarama ne podržavam.

usput sam napomenula da ako ona nema na to utjecaja da ću osobno otić kod ravnatelja i razgovarat s njime. stanje se drastično popravilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nasa uciteljica je rekla da ona uglavnom ne dopusta da ju prekidaju u radu, da ogranicava tko smije uci odnosno kada, da nekad da minutu samo da podijele... itd, i da je uglavnom problem sto ravnatelj to dopusta.

s nasom ravnateljicom nema uspjeha u komunikaciji, ona ce se nasmijesiti, obecati, i ne ispuniti. vrlo je fina i ljubazna. da se slucajno kome ne zamjeri.

mislim da cemo napraviti neki plakat i staviti na vrata razreda. nesto onog tipa sto imamo kod postanskih sanducica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uglavnom problem sto ravnatelj to dopusta.

s nasom ravnateljicom nema uspjeha u komunikaciji, ona ce se nasmijesiti, obecati, i ne ispuniti. vrlo je fina i ljubazna. da se slucajno kome ne zamjeri.
    Ista je prica i kod nas.
    Uz to sto 2-3 roditelja u navedenome vide problem, drugi ne.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

možda toj finoj ravnateljici probat fino reć kako ćete se vi osobno obratiti pravobraniteljici za djecu, da u dotičnoj školi postoji problem, ukoliko ona ne može riješiti osobno problem?

mene je strašno ljutila stribijeva tužna faca jer mu ja ne želim kupiti neku "super" knjigu od 500 kn koju su im toplo preporučali kad je meni krenula para na uši.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je pomoglo sto sam odmah, odmah na prvu loptu rekla sinu da nema apsolutno nikakve sanse da kupimo ista od tih akvizitera, pa sve i da badava nude.
    jer ne odobravam takav marketing i jer necu i gotovo.

rekla sam zasto to rade, rekla sam mu da igraju na to da ce djeca biti tuzna i moljakati, itd itd

trebas vidjeti kako mi sad donosi letke i s kakvim komentarima

ne znam kako ce ravnateljica na spomen djecje pravobraniteljice...

ima li koji pravilnik o tome? to bi ju mozda zasvrbilo

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I kod nas ima toga, iako ne u velikoj mjeri, od početka šk. godine do sada su dobili 3-4 letka. Ali... u našoj školi svaki akviziter mora najprije od ravnatelja dobiti odobrenje da smije po razredima, e sad, da li ih je samo toliko uopće došlo pitati, ili je on samo toliko odobrio, to ne znam. Mi smo naivno 2 puta nešto kupili Učiteljica je rekla da će ona naglasiti ako je nešto baš jako korisno, ali još da sada nije bilo takvog slučaja :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je Dino isto dolazio s tim materijalima i s pričama kako je skoro svaki dan (na početku šk.godine) netko dolazio u razred i nudio: knjige, učenje jezika, sportove, albume i sl. Pitala sam učiteljicu, ona nam je na roditeljskom rekla da ona ne treba nikakve druge knjige za nastavu osim onih koje imaju. Odmah sam djetetu objasnila da ne uzima od nikog ništa (jer kod nas je bila fora da utrpaju djetetu u torbu, a onda ako nećeš vratiš, ali mora biti neoštećeno-na što sam ja poludjela jer što netko ima mom djetetu naturati ako on kaže da je mama rekla da ne treba uzeti). Uglavnom, fora je u ravnatelju, kome on dopusti da ulazi u školu taj će i ući, naša je učiteljica rekla da i njoj već opako ide na živce prekidanje nastave i da ih je zamolila da ne dolaze pod satom. Učitelji tu, na žalost, ne mogu ništa. I kao kod Ivane, moj Dino sad uredno sve odbija uz negodovanje.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mame školaraca,

kada govorite o proizvodima koji se reklamiraju, je li to nešto za školu ili npr. Ledo i t-mobile?...
    O kojim školama se radi?
    Koliko znam, Ured dječje pravobraniteljice na takve prijave odmah reagira i mislim da je već trebalo prijaviti.
    Čak i na webu se to preporuča.

Svaka vaša prijava će podići nešto bure i imamo priliku iskorijeniti taj neetični način upadanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uglavnom kod nas nude prirucnike, rjecnike, kojekakvu literaturu za pomoc u ucenju i sl. uglavnom neki lijevi izdavaci kojih nema po knjizarama.

neki dan su neki nudili pravopis i gramaticki prirucnik s tipfelerima u letku

gdje to pravobraniteljica sugerira? idem odmah.

ledo je bio prije, s albumima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas su isto stvari za nastavu, neke knjige i sl. Međutim, meni ide na živce što oni uz to daju neke olovčice, poklončiće ako uzmeš. Evo, neki dan mi je Dino došao da je bio neki striček i nudio neki časopis ili knjigu ne znam točno, cijena je bila u ratama oko 300kn, ali ne moraš uzeti sve, možeš samo jedan broj pa je jeftinije. Meni je grozan taj način, jer oni jadnu dječicu vrbuju koja pojma nemaju što je to, da li im treba i onda ih namamljuju kojekakvim naljepnicama, poklonima, olovkama, privjescima i sl. Bljak!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mi smo dobili taj casopis. i neku tehnicku uz to. ja sam predlagala da tehnicku zadrzimo jer nigdje nije pisalo da je poklon uz pretplatu, ali sin se nije dao

a ono za neostecene primjerke, ma vidjela bih takvoga koji bi se sa mnom zaratio 8)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa
    I ja bih išla ravno ravnatelju! Jer očito učiteljica to dopušta i smatra potpuno normalnim, tako da ni ne bi imalo nekog učinka njoj se obratiti :/
    radim u os i iz iskustva znam da niti jedan "akviziter" ne moze uci u razred bez blagoslova ravnatelja/ravnateljice. ja sam klincima kazem da poslusaju, zahvalim na posjeti i ispratim osobu iz razreda.
    a tek kad nama krenu prodavati plahte, jastucnice i rucnike

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Mame školaraca,
    kada govorite o proizvodima koji se reklamiraju, je li to nešto za školu ili npr. Ledo i t-mobile?...
    O kojim školama se radi?
    - Euro 2008 album sa slicicama (koji se svugdje dijelio besplatno, neopisivu kolicinu smeca je napravio po pulskim ulicama); dobili su album i onaj tko im ga j epodijelio, nagovarao ih je da ce dobiti mobitel ako ispune cijeli album (nagradna igra s mobitelom je unutra)
    - casopis Moj planet ili nesto slicno NG Junioru, isto ih mame nekakvim poklonom
    - uciteljica je najavila da ce zajedno jesti Sparki i da si otvore sa Sparki naljepnicama stednju u PBZ-u
    - na hodniku OSNOVNE SKOLE stoji B1 (ili B2) plakat za Fito Lax s porukom u stilu "srednjoskolke, ne zelite valjda biti debele" ili nesto u tom stilu, samo manje ocito, ali poruka da nije in biti napuhan

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    - na hodniku OSNOVNE SKOLE stoji B1 (ili B2) plakat za Fito Lax s porukom u stilu "srednjoskolke, ne zelite valjda biti debele" ili nesto u tom stilu, samo manje ocito, ali poruka da nije in biti napuhan
    Ovo je prestrašno

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

nevjerojatno i uzasno. netko bi morao odgovarati za ovo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kod nas su dijelili:
    - album od leda (za one nekakve figurice koje idu uz sladoled)
    - album Ninja kornjaća (One2play)
    - album Euromania 2008.
    - letke za neke vježbenice (kao pomoć uz nastavu)
    - letke za riječnike

I lako mi kao roditelji ignoriramo takve stvari, ali djetetu je ponekad teško objasniti zašto ostali mogu to imati, a baš on ne.
    Ako će trebati slati nekome nekaj kao neku vrstu protesta, imate i moj glas, jer me i inaće jako iritira kad mi se dijete iskorištava na ovakve fakat podle načine punjenja nećijih đepova.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

cure, jel problem na pp imena škola?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Ovo je prestrašno
    ja ne mogu vjerovat :shock: !

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podižem, jer mi je pun kufer reklamiranja i oglašavanja po školi.

Jučer je moja Rea došla kući s idejom da od subote treba ići na tenis.

Iz teniskog kluba je došao trener s reketom U UČIONICU ZA VRIJEME NASTAVE i pričao im o tenisu.

Ja nemam ništa protiv sportskih aktivnosti, dapače, ali moje dijete već ima dovoljno izvannastavnih aktivnosti i ne želim je opteretiti, osim toga, trenutno si to ne možemo priuštiti, a i malo mi je glupo da se započinje u travnju, logičnije bi mi bilo da ide neka obavijest u rujnu, pa tko želi neka izvoli.

Ali ovakav način, to je stvarno vrbovanje i oglašavanje (besplatno) u školi.

Nek se gospoda plakatiraju po gradu i plate reklamu u novinama, tv, radiju, pa tko voli nek izvoli. A ne, da mi maltretira dijete pod nastavom.

I onda naši maleni shvate kako je to nešto što se mora, jer je striček o tome pričao U UČIONICI.

U prilog tome: svako malo donese nekakvu vježbenicu, rječnik, časopis... koji bi trebalo kupiti.

Upavo sam razgovarala s psihologinjom u mojoj školi o tome i upozorila me da je nedavno svim školama došao dopis pravobraniteljice za djecu i pročelnika županijskih ureda.
    To nije zabrana, nego preporuka.

Na web stranici pravobraniteljice za djecu sam našla link, pa si slobodno isprintajte i pošaljite to u vaše škole.

http://www.dijete.hr/adminmax/docume...MA.ZaDjecu.pdf

Izdvajam dio s navedene stranice:

Želimo ovom prilikom ponovo naglasiti kako je oglašavanje u školama, bilo da se provodi postavljanjem reklamnih kutija i plakata u holove škola, dijeljenjem promidžbenog materijala (albuma, slikovnica, sličica, prospekata), poticanjem na kupnju knjiga ili časopisa koji nisu vezani uz nastavu i slično, nije primjereno iz nekoliko razloga. Djeca su, naime, industriji oglašavanja važni kao «predstavnici» tri različita tržišta: oni sami su kupci jer troše svoj džeparac, osim toga utječu na potrošnju svojih roditelja, ali možda najznačajnija je njihova buduća potrošnja. Potrošačke navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život, stoga je utjecaj na djecu putem reklame, u dugoročnom smislu, izuzetno profitabilan. Psiholozi ističu kako agresivna promidžba usmjerena prema djeci šteti osjećajima koje imaju prema sebi samima i uči ih da cijene materijalna dobra kao presudna, a osobe koje su usmjerene prema materijalnim vrijednostima pokazuju manje životnog zadovoljstva i imaju veću pojavnost nezadovoljavajućih međuljudskih odnosa, podložniji su ovisnostima i manje doprinose društvu. Sukladno tome i sam Zakon o zaštiti potrošača (NN 96/2003), u članku 90. propisuje kako je zabranjeno «oglašavanje koje prouzrokuje ili bi moglo prouzročiti tjelesnu, duševnu ili drugu štetu u djece, koje djeci upućuje poruke i dijelove poruka kojima se iskorištava ili zlorabi, ili bi se mogla zlorabiti, njihova lakovjernost ili pomanjkanje iskustva».

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •