Citiraj Zvac prvotno napisa
Drage moje... Koliko god mi se činilo da imam iskustva s izdajanjem, svakodnevno imam barem jedno pitanje. Nedavno sam se pohvalila kako ima mlijeka i kako sam uspjela svoriti banku.
Jedini problem u cijeloj mojoj priči je taj što svaki moj izdoj traje od 45 minuta do sat i kusur. To je jedini način da ispraznim obje dojke. Nemam problema na početku izdajanja s otpuštanjem mlijeka, curi ko ludo, ali nakon nekog vremena kao da se zatvore svi kanali, a dojka je još uvijek puna. I onda ja neko vrijeme pumpam na prazno do kada ponovo ne krene ko ludo. Stvar je u tome sto se izdajam svaka 3 sata, a imam malog Alana od 2 mjeseca (za kojeg sve to radim), ali i malu Laru od 3 i po godine. Ne ostaje mi vremena gotovo ni za što osim za izdajanje i pranje izdajalice i bocica. Već sam sama sebi postala smiješna s izjavama "čekaj da se izdojim; čekaj da operem izdajalicu..."
Ako se izdajam manje vremena, dojke mi ostaju pune i bojim se upale, ali i prestanka proizvodnje mlijeka. Zato se pokušavam apsolutno svaki put izdojiti do kraja. Nabavila sam i onaj hormonski sprej za uštrcavanje u nos kako bi se kanali otpustili, ali me strah koristiti ga ako mi nije potreban.
Imte li i vi takvih problema?
Evo malo konkretnih brojki pa usporedi: ja sam se izdajala prvih 5 tjedana. Izdajala sam se obicno svaka 3-3,5 sata. Imala sam (kršitelj koda)ovu izdajalicu, rucnu. Izdajanje je trajalo oko 15tak minuta i izdojila bi oko 200-300 ml ukupno iz obje dojke.
I potpuno te razumijem: samo peres bocice i izdajalicu i steriliziras.
Citala sam neke tekstove na portalu da izdajalicu nije potrebno uvijek prati i sterilizirati, ali to mi bas nije bilo jasno. Mislim, kakva je svrha sterilizirati 1x tjedno. Onda uopce ne moras sterilizirati. Ili steriliziras uvijek ili nikad. Isto kao da kirurg opere ruke 1x tjedno: ili pere prije svake operacije ili uopce ne pere. I tako sam dobila lisajeve po rukama od silnog pranja...