-
-
~~~~~~~~~~ za B.
A je li bilo bolno, otečeno, crveno, što?
Mi smo s hidrokelom izbjegli (zasad) operaciju, ali to njemu uopće nije bilo bolno pa pitam.
-
Osoblje foruma
boli ga, ali ne strašno. danas nakon škole je jedna mošnja bila malo crvenija i nešto veća, pedijatrica je reklada, ako nastavi rasti ili boliti idemo u Klaićevu. Veceras u 9 je bila primjetno purpurnija i još veća tako da smo išli na hitnu - nakon jednog pogleda su ga hospitalizirali.
-
Osoblje foruma
Takve nekakve simptome je imao brat naše male prijateljice.
Spominjali su torziju nečeg (sorry zaboravila sam ime.možda sjemenovoda ili testisa). Uglavnom, uslijedila je hitna hispitalizacija, pa odmah i operacija.
Sve je bilo brzo, rutinski i na kraju uredu. Znam samo kako smo mama i ja pričali da je sva sreća što joj se povjerio (radi se o desetgodišnjaku), jer se operativnim zahvatom sve brzo sredi a da je šutio moglo je dovesti do ozbiljnih posljedica.
-
Osoblje foruma
da, to bi moglo biti to, ako potvrde dijagnozu. Znaš li koliko dugo je bio hospitaliziran?
-
Osoblje foruma
Da se bar mogu točno sjetiti.
Mislim da je mama rekla da je morao prespavati još jednu noć nakon operacije.
Ako ti sutra još uvijek budu potrebne informacije, mogu je nazvati.
Sjećam se sa sigurnoću kako je limač sve dobro pregrmio i kako je baš sve bilo u redu.
-
-
Osoblje foruma
-
-
-
-
-
-
-
super, super. mogu zamisliti kako ti je tesko sto nisi mogla biti kraj njega, ali si sigurno ponosna sto je tako super sve izdrzao.
cula sam za to i znam da je jedno od rijetkih bas jako hitnih stanja u pedijatriji.
-
-
Osoblje foruma
hvala cure, iza 9 mogu nazvati, kada prodje vizita, a tamo mogu biti od 12-18, sluzbeno. Vidjeti cemo kako ce biti nesluzbeno...
mene ta hitnost tek sada strasi jer sam ja jako sklona, kada je rijec o bolestila, "stati na loptu i pricekati". Da nije bilo muza ja ga sigurno ne bi vodila doktoru, a kad bi vidjela da raste zakljucila bi - OK,ici cemo sutra ujutro. Sva sreca da je Mario panicar pa smo isli odmah. Problem je sto to uvrnuće zatvori dotok krvi i dolazi do odumiranja testisa, naravno i neplodnosti, po literaturi, ne samo toga već se narušava funkcija oba testisa
-
baš mi je drago da je sve brzo prošlo!
hrabriću!
a zašto se desi ta torzija?
-
Super da ste reagovali na vrijeme, mislim da ce sve biti superiska!
-
za sve vas!
-
~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~
-
ooo, znam, i ja uvijek cekam i cekam. ali sam se informirala postoje li situacije u kojima nema cekanja. ovo je jedna od tih. zaboravila sam ima li jos koja osim lomova i otvorenih rana i sl. ali imam pedijatra kojeg mogu nazvati usred noci 8)
-
-
-
bit ce sve ok
-
-
Osoblje foruma
Bubice,
ovo je tekst koji smo stavile na Portal (ne mogu pronaći link)
Torzija (uvrnuće) testisa
Što je torzija testisa?
Torzija testisa je uvrtanje testisa i sjemenovoda (cjevčica koja se proteže od prepona do testisa i sadrži živce, kanale i krvne žile). Torzija dovodi do smanjenog protoka krvi do testisa, a samim time i nedostatka kisika i hranjivih tvari. Ovo je vrlo bolan problem koji pogađa dječake od 10 godina ili starije. Dok se uglavnom javlja kod dječaka pubertetske dobi, torzija testisa se može desiti i za vrijeme razvoja ploda ili ubrzo nakon rođenja novorođenčeta.
Što uzrokuje torziju testisa?
Kod dječaka predadolescentske i adolescentske dobi, torzija se javlja isključivo zbog nepotpunog pričvršćivanja testisa unutar mošnje. Zbog toga se testisi pokreću što dovodi do njihova uvrnuća. Do testikularne torzije kod ploda dolazi kada se tijekom razvoja zaštitne vrećice koja okružuje testise unutar mošnje, ista ne pričvrsti iznutra za mošnju.
Uzrok testikularne torzije nije poznat. Ipak, određeni slučajevi su uočeni kod očeva, sinova i braće, što upućuje na genetsku komponentu.
Koji su simptomi testikularne torzije?
Simptomi torzije testisa mogu uključivati jedan ili oba testisa. Sljedeće su najuobičajeniji simptomi testikularne torzije. Ipak, svako dijete može te simptome osjetiti na drugačiji način. Simptomi mogu uključivati:
- kod mošnje:
- bolove,
- otečenost,
- modrice u novorođenčadi,
- napetost u novorođenčadi,
- crvenilo,
- visoko pozicionirane testise.
- mučninu i povraćanje
- gubitak refleksa mišića kremastera (refleks koji kontrolira pokretanje testisa u zdjeličnu šupljinu, a koji se javlja uslijed hladnoće, dodira, emocionalnog uzbuđenja ili vježbe).
Simptomi testikularne torzije mogu biti sličiti simptomima nekih drugih stanja ili medicinskih problema. Uvijek se o dijagnozi posavjetujte sa liječnikom vašeg djeteta.
Kako se dijagnosticira testikularna torzija?
Testikularna torzija se obično dijagnosticira putem tjelesnog pregleda i potpune medicinske povijesti. Iznimno je važno da se hitno uspostavi dijagnoza zbog toga što prolongirana testikularna torzija može prouzročiti trajna oštećenja testisa. Mogu se primjenjivati i druga dijagnostička testiranja, no ne postoji test koji uvijek i točno može dijagnosticirati testikularnu torziju.
Liječenje testikularne torzije:
Liječnik vašeg djeteta će odrediti poseban program liječenja ovisno o:
- dobnoj starosti vašeg djeteta, njegovog cjelokupnog zdravlja i medicinske povijesti,
- ozbiljnosti stanja,
- mogućnostima vašeg djeteta da prihvati različite lijekove, procedure i terapije,
- očekivanjima vezanim za rješavanje stanja,
- vašem mišljenju i prioritetima.
Testikularna torzija obično zahtijeva hitnu intervenciju. Ozbiljnost torzije zavisi od toga da li su testisi djelomično ili potpuno uvrnti. Što su testisi više uvrnuti, tim je veća hitnost intervencije. Kako bi se smanjili dugotrajni problemi, obično je potrebno provesti intervenciju šest sati nakon pojavljivanja simptoma. U suprotnom, testis može biti trajno izgubljen.
Kod većine dječaka kod kojih dođe do testikularne torzije potreban je hitan kirurški zahvat kako bi se problem riješio. Upravo će taj kirurški zahvat spriječiti da u budućnosti ne dođe do torzije testisa. U pojedinim slučajevima torziju je moguće riješiti putem ručne manipulacije.
-
-
Bubice, držite se!
Da mališa što prije dođe doma. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
-
-
-
Osoblje foruma
-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
za brzi dolazak doma!
-