mislim da je vec bila tema o tome. sa slicnim naslovom - jeste li znali za ovo, cini mi se...pa ti znaj o cem se radi![]()
Možda naslov ne govori puno, ali svakako kliknite na link, radi se o dokazano opasnim tvarima koje se otpuštaju zagrijavanjem dječjih bočica - i to nekih "lijevih", nego i bočica renomiranih proizvođača.
i to NE nekih "lijevih"Luna Rocco prvotno napisa
prije od prilike mjesec dana, bilo je govora o tome na americkom abc-u u emisiji "good morning america".
preporucali su upotrebu staklenih bocica, a onima koji koriste plasticne, savjetovali da ih peru toplom vodom, nikako vrucom, da nikada ne prokuhavaju bocice ili ih peru u sudjericama i da mlijeko i cajeve ulijevaju u bocice tek kada su ohladjeni na temperaturu pri kojoj se mogu piti. :/
I mi smo za ovo nedavno saznali. Na žalost, koristimo bočice jer sam se morala vratiti raditi prije vremena, pa se moram izdajati.
Prijateljica koja živi u USA mi je rekla za to, kod njih je to jako dobro poznato i ljudi jako paze na bočice koje kupuju. Poslala mi je i link na kojem ima točan popis bočica koje su napravljene od plastičnog materijala (ne sjećam se više koji je to) koji ne oslobađa bisfenol... e sad, u čem je kvaka- u Hrvatskoj takvih ne samo da nema za kupiti, nego ih ne možete ni naručiti... (barem ja nisam uspjela naći ljekarnu preko koje bi to mogla). Mogu se nabaviti preko interneta.
Sve ove bočice koje se mogu kupiti kod nas su napravljene od polikarbonata, koji oslobađa bisfenol.
Pa eto, kome treba, bacite se na internet, ili ako imate koga vani da vam pošalje?
Nadam se da sam nekome pomogla
apricot editirala imena proizvođča
Ima kod nas ali su skuuuuuuuupe
apricot editirala imena proizvođča[/quote]
htjela sam reci da je vec bila tema o tome, a slucajno i sa slicnim naslovom, Tea ju je otvorila, vjerojatno na kso forumu pa je nestalaLuna Rocco prvotno napisa
jos jedan argument protiv bocica![]()
Gdje si našla? Ja sam bila u DRaškovićevoj u Bauerfeindu, ali su mi rekli da imaju samo one jako male, od po 100 ml, i nemaju dudu?Arwen prvotno napisa
I po kojoj si cijeni našla?
apricot editirala ime proizvođača
Nije mi jasna ta teorija; dakle dok se plastične bočice prokuhavaju dolazi do isparavanja tog otrova ali nakon što se bočica prokuha stavi se da se ohladi, nećeš valjda stavljati u tako vruću bočicu izdojeno ili ad. mlijeko?? Što se događa dakle nakon što se bočica ohladi?
Ja sam negdje davno pročitala da staklene bočice nisu dobre jer se na stijenkama stakla brže razmnožavaju bakterije :?
Ovo i mene zanima.target prvotno napisa
Zna li netko odgovor?
pa valjda se stabilizira
u americi je normalno zagrijavati bočicu u mikrovalki (moj zaključak) , a pri tome valjda se i temp. podigne iznad 80°C
ad se pravi na 60°
Pa zar svaki put kad se bočica prokuhava otpušta taj spoj :? ? Naš bebač ima 5 mjeseci, svaki dan prokuhavamo bočice (na ad je) - znači do sad su prokuhane otprilike 150 puta...
Pa zar svaki put kad se bočica prokuhava otpušta taj spoj :? ? Naš bebač ima 5 mjeseci, svaki dan prokuhavamo bočice (na ad je) - znači do sad su prokuhane otprilike 150 puta...
Jel znate da li se bisfenol otpusta u elektricnim kuhalima, koja su takodjer plasticna?
Bilo kako bilo, mi imamo staklene, i još par koje su stigle iz USA.
apricot editirala imena proizvođača
Malo sam prosurfala i otkrila da starije bočice, a posebno ako su izgrebane i oštećene, otpuštaju veću količinu bisfenola A nego nove :shock: . Više o tome na http://www.sciencenews.org/pages/sn_...24_99/food.htm
Bacam se u potragu za staklenim bočicama...
[quote="Medica
Gdje si našla? Ja sam bila u DRaškovićevoj u Bauerfeindu, ali su mi rekli da imaju samo one jako male, od po 100 ml, i nemaju dudu?
I po kojoj si cijeni našla?[/quote]
Prije 2 tjedna sam u Draškovićevoj kupila bočicu od 150 ml,263 kn.Ima i manjih bočica od 100 ml čini mi se oko 240 kn.
Sad bi se ubila!Malena je prije uvijek pila iz staklene boce , ali otkad je prvu razbila uveli smo plasticne!!!
Moja bebačica vec skoro 6 mjeseci dudla moje izdojeno mlijeko
u plastičnjači :shock:![]()
preeeeestraaaaaaaaašno
pa ne zagrijavaš izdojeno na 80stupnjeva?Savitri prvotno napisa
MM je došao do genijalne zamisli .........![]()
alternativne, za nas koji smo 'osuđeni' na bočice.... flaša od piwe
i gore dudu![]()
..ma hebi ga, grijala sam mlijeko na način da sam uronila bočicu
u toplu/vruću vodu na 1 minutu .... a to je dost![]()
Sad sam tak ljuta![]()
A tražila sam još prije staklene bočice, al nema toga baš kod nas....
sve su do 1 dcl...., joooooooooooj........![]()
upravo me zvala mama vezano za ovaj info. Odmah išla gledati na netu i vidjela sa dnevnika što su rekli: vele gotovo sve... i imaju oznaku 7 unutar trokuta. Moje namaju - dobro ih pogledala. U svakom slučaju sam uputila u upit proizvođaču, pa ću vidjeti što ću dobito. To još javim. Zvala i dežurnu apoteku, veli mi žena da je nastala totalna panika oko toga i da sam ja već n-ta koja zove. Veli da se to vjerojatno odnosi na one jeftine flašice, ali kad sam joj rekla taj podatak sa oznakom 7 u trokutu veli da ga vidi na nuk plastičnim bočicama. Ja u potrazi za staklenom bočicom. Ne mogu vjerovati da nam se ovo događa, srce mi je u peti.
totalna panika iako ja i baš nevjerujem tim senzionalističkim napisimaelin prvotno napisa
ali ni nemam bebu na bočici pa :/
te oznake 7 u trokutu imaju neke bočice neke nemaju pa sad ti budi pametan
zapamtila sam da su i a... bočice među otrovnim.
baš gledam, nemaju nikakav trokut ni broj u njemu.
mi smo ih koristili za izdajanje i sad za vodu.
kad se boca sterilizira i osuši jel ostane bisfenol a u njima ili je opasno samo ako je u trenutku zagrijavanja u bočici tekućina koju će dijete piti?
i mi koristimo bočice i nemaju nikakve oznake zato sam i mislila da je o.k., ali nije. Išla u DM da vidim da li imaju oznaku na kutiji - nema. Cijeli dan po gradu danas tražim bočice i našla dućan u kojem se prodaju njihove stvari ali nema bočica. U potrazi za staklenim bočicama otišla u C..., ali njihove staklene od 250ml su uskog grla, a moja pije na široko i ne voli da joj se mijenjaju bočice. Nikakav odgovor na upit nisam dobila. Uopće ne znam što da radim. Da naručim preko neta to mi je jedini način? Ispada da su na našem tržištu sve bočice koje su plastične otrovne. M.a.r.t.a. odgovor na tvoje pitanje ne znam, na netu piše da ispuštaju bisfenol A samo ako se zagrijavaju na više od 80 stupnjeva, ali ja ne želim riskirati zašto bih.
apricot editirala imena proizvođača
evo cure najnovije vijesti od uvoznika za Hrvatsku (pregledala mail). Da skratim priču, kao nije opasno ali bočice (kršitelj koda)ove napravljene od polikarbonata (ispuštaju bisfenol A pri zagrijavanju). Za njihovu tvrdnju da nije opasna za zdravlje ljudi i djece ne dajem niti pol pišljiva bobaLjuta sam za poludit. Naručujem Born Free bočice još danas. Ako uspijem linkam vam što se jedna cura potrudila poslati linkove na forum.hr.
evo što kažu iz (kršitelj koda)-a
International Holding Statement
Philips (kršitelj koda) is aware of media reports focusing on Bisphenol A (BPA) and polycarbonate. We would like to help our customers better understand why Philips (kršitelj koda), as well as other companies, use these materials.
Polycarbonates are used in thousands of consumer products such as reusable food containers, lifesaving medical devices and sport safety equipment. Manufacturers of such products, including baby bottles, rely upon polycarbonates because they prevent cracking, shattering and other hazards that can lead to injuries. The key concern for parents is whether leaching from polycarbonate bottles causes harm.
The effects of leached BPA have been studied extensively by regulatory agencies, including the European Food Safety Authority (EFSA) and the United States Food and Drug Administration (FDA). Various governing bodies have found as follows:
1. In January 2008, the FDA reconfirmed its long standing view regarding the safety of polycarbonate for food contact, including baby feeding bottles. The FDA has indicated that it actively reviews the safety of BPA and recently completed a review of available data obtained from animal studies, and migration studies. Based on the results of the migration studies conducted by FDA chemists, the FDA determined that the “dietary exposure to BPA is orders of magnitude below the levels known to cause toxic effects in animals.”
2. International regulatory agencies responsible for consumer protection, including the European Food Safety Authority (EFSA), the UK Food Standards Agency, the German Federal Institute of Risk Assessment, and the Japanese Ministry of Health have all studied the use of BPA and concluded that it can be used in the manufacture of baby bottles.
Philips (kršitelj koda) is committed to meeting or exceeding the standards set by the FDA and all other acknowledged authorities around the world. All plastics used in Philips (kršitelj koda) products are FDA-approved and recognized as “safe for food contact application.” Philips (kršitelj koda) Bottles are also independently tested in accordance with and comply with the latest European Standard for Drinking Equipment for Children-EN14350: 2004 which looks specifically at the acceptable daily intake of BPA for children. By looking to these acknowledged authorities, Philips (kršitelj koda) will continue to deliver the best products to customers.
We always strive to meet the needs of parents and babies, which is why our current range of infant feeding products includes several interchangeable systems that all use the same nipple. Some of these products, including the Philips (kršitelj koda) Via Feeding System and Magic range (Cups and Sportster) are made from materials other than polycarbonate, hence BPA-free.
Our bottles have been and will continue to be used by millions of healthy babies in over 70 countries worldwide.
Ima tko ideju u čemu onda čuvati zamrznuto izdojeno mlijeko-imam one čašice od (kršitelj koda)a-mogu ja otopit mlijeko u njima na sobnoj temp. pa prelit u bočicu i zagrijat-ali da li je to dovoljno sigurno?Znam da postoje i neke vrećice za kupiti ali i to je plastika,pa pitanje koliko je i to ok?Kako se vi snalazite?
po ovome što su napisali te čašice bi trebale biti sigurne,ali opet treba toplo mlijeko preliti u bočicu,ali koju?
princess to su i meni napisali kad sam im poslala upit, ali nisam baš sa time zadovoljna. Kao upotrebljavamo i nije štetno ali kako nije ako istraživanja pokazuju da je. Uspjela sam pronaći staklene bočice. :D :D Rea ne vidim zašto ne bi mogla čuvati svoje izdojeno mlijeko u staklenim bočicama. Lijepo poklopi i stavi u frižider, može 48 sati biti u frižideru izdojeno majčino mlijeko, ovo AD ne. Na žalost nisam vam uspjela linkati gdje sam našla ta istraživanja jer ne znam linkati.
ajme i ja kad sam cula odmah sam eliminirala plasticne bocice i kupila staklenu, pojela sam se ziva i nikad si necu oprostit ak joj nesto bude![]()
a ima ne ebay-u Medelinih bocica, cijeli set za 24,99 eura
Da li netko zna da li ima negdje za nabaviti posudica za zamrzavanje izdojenog mlijeka od proizvodjaca koji proizvode neškodljive bočice(tipa Medela)-ako proizvode.
Da li je netko probao u nečem staklenom zamrznuti i ispješno odmrznut a da mu staklena posudica nije pukla?
Ako neces imati druge mogucnosti, iskoristi PET boce - kupi Janu ili neku drugu izvorsku vodu, popij vodu i zamrzni mlijeko.![]()
kad tekućinu smrzavaš u staklenoj boci pukne, to ti provjereno mogu reći zato nemoj. Zašto zamrzavaš izdojeno mlijeko? Izdoji se i stavi u frižider, može 48 sati, to znam iz faze dok sam još dojila (čitaj pokušavala dojiti). Ova fora sa pet plastičnim bočicama je super, nemaju otrovnih supstanci, samo pazi da ti bude pet bočica od vode jer ostale tekućine znaju zadržavati miris i okus bez obzira koliko oprala bočicu.rea prvotno napisa
[quote="elin
kad tekućinu smrzavaš u staklenoj boci pukne, to ti provjereno mogu reći zato nemoj. Zašto zamrzavaš izdojeno mlijeko? Izdoji se i stavi u frižider, može 48 sati, to znam iz faze dok sam još dojila (čitaj pokušavala dojiti). Ova fora sa pet plastičnim bočicama je super, nemaju otrovnih supstanci, samo pazi da ti bude pet bočica od vode jer ostale tekućine znaju zadržavati miris i okus bez obzira koliko oprala bočicu.[/quote]
Moram zamrzavati jer na žalost meni izdajanje ne ide "od ruke",pa da bih izdojila samo100 ml moram se izdajati nekoliko dana po malo i to ručno(ako ne želim navući mastitis).A i htjela bih (u budućnosti) kad prestanem dojiti imati neku količinu za pravljenje kašica.
Koliko sam čitala prije koji dan PET boce i nisu baš najzdravije.No poslije sam pogledala (kršitelj koda)ove čašice-imaju oznaku 5 PP-pa bi kao trebale biti ok(valjda ne stavljaju oznake bez pokrića)(Na (kršitelj koda)ovoj bočici i izdajalici nema nikakve oznake).Ovo sam našla ne jednom dr. forumu:
What plastic is safe for bottles these days? #1,#2,#3,#4,#5,#6,#7?
What is safe plastic?
The safest appear to be #2, #4, #5.
#7 is to be avoided due to leaching of bisphenol A (BPA). Also avoid #1 found with most bottled water. Avoid #3 and #6. More on these below.
As for BPA bottles, the rule of thumb is if the plastic is cloudy, not crystal clear, and you can squeeze it relatively easy, then it probably does not contain BPA. If the plastic is solid and crystal clear than it is usually polycarbonate - #7 and not safe.
Here's a breakdown.
#1 PETE or PET (NOT SAFE due to antimony leaching)
Polyethylene terephthalate
#2 HDPE (SAFE)
High density polyethylene
#3 PVC or V (NOT SAFE due to phthalates)
Polyvinyl chloride
#4 LDPE (SAFE)
Low density polyethylene
#5 PP (SAFE)
Polypropylene
#6 PS (NOT SAFE for hot liquids, alcohol or fatty foods due to styrene)
Polystyrene
#7 plastics including polycarbonates that contain bisphenol A (BPA) (NOT SAFE due to BPA)
Polycarbonate
Staklene imate od Chicca, ima ih i Turbolimac, koštaju pristojno, nekih 30-ak kn. I imam 2 Medeline, ali su od 150 ml a mi papamo po 250 ml u cugu, tako da čekaju drugog bebača ako nam budu trebale.
Staklene imate od Chicca, ima ih i Turbolimac, koštaju pristojno, nekih 30-ak kn. I imam 2 Medeline, ali su od 150 ml a mi papamo po 250 ml u cugu, tako da čekaju drugog bebača ako nam budu trebale.
izdojeno mlijeko se cuva u plasticnim posudama jer prilikom stajanja majcinog mlijeka u staklenim bocicama neke bitne tvari iz mlijeka-neznam koje- prijanjaju za staklo.
pa sad eto mozda cuvati u plastici a grijati u staklu
Da li postoje koje staklene bočice, a da na njih paše (kršitelj koda)ova doda (sisač) i da ih ima u HR, ili da se barem mogu naručiti?
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=65741&start=0
Evo ovdje se već pisalo nešto o tome. Ima i nekih linkova di se mogu naručiti BPA free proizvodi.
A i (kršitelj koda) ima svoju liniju takvih proizvoda, naravno - nema ih na našem tržištu![]()
Kod nas su se navodno pojavili i proizvodi izraelske tvrtke Born Free koji ne sadrže BPA (a imaju i liniju staklenih bočica). Kako sam na mirovanju, nemam pojma gdje se mogu nabaviti ni koje su im cijene.
Ima li netko te informacije, neka ih podijeli sa mnom, pls.
Ja sam za DE koristila (kršitelj koda) i kaj je tu je.
I prokuhavali smo i zagrijavali u mikrovalnoj i to u starim bočicama.
Kad se sjetim muka mi je a kaj sad da radim.
Ma svaki dan izmišljaju nekaj novo, za poludit![]()
Ja sam davala J izdojeno mlijeko iz staklene bočice i nisam primjetila ništa na stjenkama...., a kako sam imala problema sa izdajanjem, izdajala sam po cijele dane i mlijeko je stajalo u staklu.... Istina, uvijek sam promućkala prije hranjenja.... ne znam da li je to zbog toga....rioss prvotno napisa
Inače, žene su, dok se još kravlje mlijeko prodavalo u staklenim bočicama, izdajale izravno u staklenu bočicu uz pomoć vakuuma i znam neke odrasle ljude othranjene na taj način.... mislim da staklo ne šteti i da je daleko bolje od plastike....
Evo ovdje imaš sve informacije:Kapric prvotno napisa
http://www.newbornfree.com.hr/
mirtice i ja mislim da je staklo bolje ali to sam procitala u PEDIJATRIJI (mardesic)
citiram-izdaja se u sterilnu posudu, najbolje plasticnu,jer bi u staklenoj posudi stanicni elementi mlijeka prijanjanjem uz staklo propali. cuva se u hladnjaki na oko +4 stupnja.kraj citata
to nije vidljivo prostim okom i nema veze sa naslagama na staklu vec vjerovatno na raspadanje mikroskopskih stanica u mlijeku.
a isto pise za majcino mlijeko da se ne prokuhava niti u u mikrovalnu jer se time uniste gotovo svi imunosni faktori, enzimi i vitamini.
majcino mlijeko se grije u vodenoj kupelji ili pod mlazom tople vode.
ali to mislim vec znate.
Hvala!Suncem.m. prvotno napisa
![]()