Results 1 to 50 of 50

Thread: zobena kaša mrak

  1. #1
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default zobena kaša mrak

    Znam da nikome ne zvuči privlačno, ali moji su ovog smlatili pun lonac za doručak. Jučer smo izmiksali oguljene jabuke na blender i iscjedili sok, a a ja sam u ono što jeostalo od cijeđenja ubacila vanilin šećer i pola šalice smeđeg šećera i pustila na najslabijoj vatrici da se prodinsta. Jutros sam skuhala zobenu kašu, kad sam je maknula s vatre umješala jedan mini putrić (mrzim kad je ljepljiva) i onda onaj pire od jabuke od sinoć. Ispala je zlatna mirisna kaša

  2. #2
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Moja Slatkica doručkuje svako malo ribane jabuke sa zobenim pahuljicama, ali bez mrvice šećera. Nekad stavim i malo cimeta, nekad grožđica, narezanih suhih marelica, smokvi. Trenutni hit su joj suhe višnje. Inače, i meni je to super kombinacija: jabuke i zob.

  3. #3
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    ja kuham zobenu ili prosenu kasu s jabukama, kruskama i/ili suhim vocem (marelice, sljive, burnice). obavezno prije posluzivanja iscijedim narancu ili mandarinu, moze i limuna malo

    a sad sam pocela kuhati i one musle od 5 zitarica, to bude jos bolje, bas onako fino nabubri, a i ukusnije je jer su razlicite zitarice. moj dorian to isto obozava. a i ja!

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,715

    Default

    Ja kad kuham zobenu kašu unutra naribam jabuku. Malo pošećerim, vrlo malo, ponekad dodam malo mljevenih oraha i na kraju kad je gotova pospem sa cimetom. Mljac nam je svima.

  5. #5

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    2,118

    Default

    ja cu samo reci kako sam ljubomorna do boli na vas jer moji klinci tako nesto ne zele ni primirisat!!! :/

  6. #6
    pinocchio's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,057

    Default

    i ja kuham zobenu kašu zajedno s jabukama. na kraju dodam malo meda, a kad se ohladi ne mogu odoljeti šlagu povrh jedne oveće porcije. na žalost, za sada to u mojoj kući tamanim samo ja i nešto malo mm. ladi još nije zamirisalo.

  7. #7
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    MOže li ta zobena kaša biti slana? I kako da je skuham? U detalje molim!

  8. #8

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    Jel vi to kuhate na mlijeku ili na vodi?

  9. #9

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    86

    Default

    zobena kaša?

    da li su to zobene pahuljice ili baš zrno zobi?

  10. #10
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja kuham pahuljice.

  11. #11

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    86

    Default

    a pahuljice se kuhaju kratko, 10-ak minuta??

  12. #12
    puhovi obožavaju smokve's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    zgb.
    Posts
    1,577

    Default

    i mene zanima da li je rijec o pahuljicama ili cijeloj zitarici.
    za mene "kasa" znaci cijelo zrno; meni se proso, zob i slicno predugo kuhaju da bih ih spravljala za dorucak, u biti bas mi fali ideja za dorucak, stalno vrtim zgance i zobene pahuljice/griz sa suhim vocem. prilicno ogranicen jelovnik, dobro bi mi dosla jos koja ideja!

  13. #13
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    ja sad sve vise koristim mjesavine zitarica (u pahuljicama), to mi bude puno ukusnije

    mi za dorucak jos jedemo i kruha i jogurta ili kruha s nekim namazom

    planiram napraviti namaz od sezama ili soje, ali nikako da kupim mikser

  14. #14
    puhovi obožavaju smokve's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    zgb.
    Posts
    1,577

    Default

    probali mjesane zitne pahuljice sa suhim vocem, jako fino!

  15. #15
    anchie76's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,991

    Default

    Mi koristimo "zobene klice s posijama" - ima za kupiti u super konzumu. One se skuhaju jos brze, okus je isti. Prefino

  16. #16
    gitulja's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,154

    Default

    prvi put Gita smazala zobenu kašu samo tako, a svaki idući put ni blizu. Probala sam stavljati jabuke, kruške, sušeno voće, jogurt, javorov sirup ... i ne zanm što sve ne. Ne kuham pahuljice, pa to traje i traje.
    Dajte mi još koju ideju da probam.

  17. #17
    puhovi obožavaju smokve's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    zgb.
    Posts
    1,577

    Default

    kak to mislis - ne kuhas pahuljice?

  18. #18
    gitulja's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,154

    Default

    mislim ne kuham one ljuskice nego cijelu žitaricu.

  19. #19
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Kupila sam mix pahuljica (zob, raž, pšenica valjda) i ja sam to probala staviti u jogurt i tako pojesti, bez kuhanja, ali su meni te pahuljice odvratne. Okus mi uopće ne paše. Ne znam da li zato što nisam to nikad prije jela ili šta, ali ne znam...
    I znam da su zdrave i više mi je namaza i jaja za doručak dosta i htjela bih ih jesti, ali .... okus....

    Da li im se okus mijenja kada se skuhaju?
    Nekakav savjet?

  20. #20
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    meni to ima okus po kartonu
    jela sam ih sa preprženim sjemenkama lana, suncokreta i sezama, malo soli i bioaktiv

  21. #21
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    MGrubi - pahuljice nisi kuhala?
    Ma ne znam šta bih ti rekla kakav okus ima. Mogu ja to pojesti, ali mi je poslije malo muka - isto kao da su masne ili šta li. I još sam gladna nakon njih...tako da mi nije jasna ona teorija da su one super za doručak, jer daju dugoročnu energiju, a ja za 1h nakon tih pahuljica bi opet trebala jesti.

  22. #22
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    bez kuhanja, samo promješala i malo pročekala 5-10 min

  23. #23
    ninochka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,183

    Default

    mi ju kuhamo na mlijeku i u zadnje vrijeme ubacim med i bananu. uglavnom to traži za doručak i večeru

  24. #24
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default

    Ja Leonu dajem prosene pahuljice nekuhane pomiješane sa voćem i jogurtom. On to voli. Zato da ne moram kuhati sam i kupila pahuljice, ali sada ste me zbunile sa kuhanjem. Nisam pojma imala da se i pahuljice kuhaju :?
    Koja je razlika? Probavljivost? Da li ih dijete od godinu dana uopće smije jesti nekuhane?

  25. #25
    ninochka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,183

    Default

    brunda ja ih prokuham zato jer su finije. omekane i povežu se, budu pudingaste,a ne kartonsk...jedini razlog

  26. #26
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by puhovi obožavaju smokve
    kak to mislis - ne kuhas pahuljice?
    Ni ja ne kuham zobene pahuljice. Namočim navečer (na 3 žlice pahuljica + 1 žlicu cveba ide 1 šalica od crne kave puna vode), do jutra su potpuno mekane. Dolijem još malo mlijeka djeci (sebi ne) i to je to.

    Ponekad ih i kuham (omjer 3:1 voda:mlijeko). Moja djeca ponekad u to ubacuju vanilin šećer, cimet, kakao... sve istovremeno ili svako posebno, kako ih je volja.

    I miješane žitarice s cvebama i drugim suhim voćem su ok ali koštajuuu pa se držim ovoga.

  27. #27

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Quote Originally Posted by enela
    Moja Slatkica doručkuje svako malo ribane jabuke sa zobenim pahuljicama, ali bez mrvice šećera. Nekad stavim i malo cimeta, nekad grožđica, narezanih suhih marelica, smokvi. Trenutni hit su joj suhe višnje. Inače, i meni je to super kombinacija: jabuke i zob.
    Ovo je moj doručak svaki dan već dvije ili godine, samo što koristim sojino mlijeko, a uz jabuku stavim i brusnice

  28. #28

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Zaboravila napisat da ih ni ja ne kuham, nego prelijem mlijekom sat vremena prije konzumiranja i to je to.

  29. #29
    romi's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    ZG
    Posts
    877

    Default

    Meni još uvijek nije jasno jel su to one koje stoje tamo kod musla i corn flakes-a u dučkasu, bilo koje na kojima piše zobene pahuljice ili moraju biti u sjemenkama, kakve?
    Koliko ih kuhate 5min.?

  30. #30
    ninochka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,183

    Default

    Quote Originally Posted by goranka
    Zaboravila napisat da ih ni ja ne kuham, nego prelijem mlijekom sat vremena prije konzumiranja i to je to.
    ja spavam sat vremena prije nego on konzumira. zato ih kuham 5 minuta radije

  31. #31
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by romi
    Meni još uvijek nije jasno jel su to one koje stoje tamo kod musla i corn flakes-a u dučkasu, bilo koje na kojima piše zobene pahuljice ili moraju biti u sjemenkama, kakve?
    Koliko ih kuhate 5min.?
    Ja bih ti preporučila da pročitaš sastojke i da nema dodataka poput šećera i zaslađivača. Cornflakes ne jedem, jer im je u procesu proizvodnje dodavan šećer i umjetni zaslađivač, makar one kojima sam čitala deklaraciju i na kraju odustala.

    Eh da i da ti odgovorim na pitanje - piše zobene pahuljice. Imaš i ražene i miks itd.

    Zadnje pahuljice, i baš piše zobene pahuljice, sam kupila u DM-u Alnaturi. I razlika je JAKO velika od ovih što sam kupila u trgovini. Cijena je 100% vića, ali i okus je različit, tj. ove iz DM-a su nekako pahuljaste, mekane i mogu se i ovako rukom jesti - nekako se kao rastope u ustima za razliku od ovih što sam kupila u običnoj trgovini koje su tvrđe i sigurno im treba da se otope.

    Ja zobene jedem odmah pa budu malo hrskave - ne volim kada su mljecave. Polumljecave su kada se ostave jedno 10-ak minuta u jogurtu ili mlijeku pa su onda dovoljno mekane za žavakati, a nisu mljecave.

  32. #32

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Zanimljivo mi je čitati koliko nas ima i koliko svatko na svoj način, iz ovog ili onog razloga, voli pripremati i jesti zobene pahuljice. No u konačnici, bitno je da ih se jede.

  33. #33
    Spider Pig's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    130

    Default

    pa zobena kasa se radi kuhanjem zobi u zrnu..
    a zobene pahuljice se mogu jesti gotove, samo ih treba malo namociti u mlijeku, jogurtu, i sl. mislim, mogu se i one prokuhati, dodati juhama, kasama.. al cinjenica je da to nije potrebno..

    kako ja pripremam zobenu kasu? prvo namocim salicu zobi nekoliko sati u vodi, a onda ju isperem i stavim kuhati - pola sata u duplo vecoj kolicini vode sa malo soli. (to mi bude dovoljno za npr. 3 jutra)
    kad se ohladi stavim ju u frizider. ujutro odvadim u tanjur 3-4 zlice kuhane zobi, i dodajem po zelji - saku nasjeckanih oraha, malo grozdjica, cimeta, meda... to su sada kombinacije ovisne o ukusu i o tome sto ima u kuci ... i to sve prelijem jogurtom. ko ne voli jogurt, moze skuhati malo kompota (malo jabuke, suhe sljive..) i u to staviti zob.
    dakle, ne kuham zob ujutro, jer bi se u protivnom trebala ustati prije pijetlova

    zobene pahuljice najcesce stavljam u muslije (sa ostalim pahuljicama, suhim i orasastim vocem) i to jedem s mlijekom ili jogurtom. cesto ih stavljam u milk-shake, sa bananama, jagodama.. uglavnom, njih nikada ne kuham

  34. #34
    mvrcelj's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    split
    Posts
    229

    Default

    Spider pig zanima me jedno...ja sam kupila u dm-a od severa zobenu kasu, koja koliko ja vidin i nije ociscena dobro jer ima gomilu ljuskica ..natopila misleci da ce same isplivat a ono nis,pa stavila kuhat misleci mozda ce se onda odvojit,i opet nista... sto raditi?

  35. #35
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Quote Originally Posted by mvrcelj
    Spider pig zanima me jedno...ja sam kupila u dm-a od severa zobenu kasu, koja koliko ja vidin i nije ociscena dobro jer ima gomilu ljuskica ..natopila misleci da ce same isplivat a ono nis,pa stavila kuhat misleci mozda ce se onda odvojit,i opet nista... sto raditi?
    Identično!

    Kupila sam neki dan kašu umjesto pahuljica pa, očekujući ovakav gore opisani scenarij, još stoje netaknute...

    Spider Pig ili netko drugi?!?!

  36. #36
    mamma2's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    287

    Default

    ja često kuham zob
    neki dan isto kupila od severa i turbo se razočarala...unutra stvarno ima svega, uopće nije očišćeno
    inače kupujem zob u bio bio

  37. #37
    mvrcelj's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    split
    Posts
    229

    Default

    dakle mozemo s njima u smece,nema nam druge..nitko nema nikakav savjet! :?

  38. #38
    mamma2's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    287

    Default

    ma meni isto stoji u frižideru...ne da mi se to jesti. kao da sam krava
    a žao mi je baciti
    budem ja to uzela ipak danas pa malo probrala, nešto će se iskoristiti

  39. #39
    Thlaspi's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zg
    Posts
    355

    Default

    mi smo to isto koristili...
    ima ti puno ljuskica jer je kao integralno (ne ulazim u to jel je ili nije)... dakle ljuskice ispušeš a zatim samelješ zob u brašno i onda skuhaš pa će biti kaša
    treba staviti puno vode, bude onako kao žganci...

    ja sam isto kupila tu kašu misleći da je to za kašu ali to je sam tak neki naziv, pa sam mljela i kuhala friško mljeveno i bilo je mljac

  40. #40

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    pa to se i jede sa tim ljuskicama. to je koliko znam dobro za probavu. to su mekinje /posije. ali meni je isto finije kad je očišćeno.
    inače, kod nas se prodaje neočišćeno i ljudi to koriste za čaj, a očišćeno za ishranu. nemojte bacati, možete bar taj odvar da pijete ili sa njim da nalivate supe, variva i drugo. ako već ne možete to tako da pojedete

  41. #41
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    Quote Originally Posted by Thlaspi
    ja sam isto kupila tu kašu misleći da je to za kašu ali to je sam tak neki naziv, pa sam mljela i kuhala friško mljeveno i bilo je mljac
    prije nego samelješ, probaj malo prepržiti na vrućoj tavi bez ičega. dok ne počnu puckati, možda dvije minute. onda u mlinac

  42. #42
    mamma2's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    287

    Default

    hvala na savjetima. probam

  43. #43
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default

    njam njam.volimo i slatke i slane,kao dodatak varivima.
    slatku kašu najviše volimo kad se zobene skuhaju sa jabukom i kruškom,pa kad se ohladi doda se banana i suho voće.a slane su nam super u grah varivu i poriluk varivu.i volimo ih i u mljevenom mesu.općenito nam je doma zob broj 1 žitarica.

  44. #44

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by ivy
    Quote Originally Posted by Thlaspi
    ja sam isto kupila tu kašu misleći da je to za kašu ali to je sam tak neki naziv, pa sam mljela i kuhala friško mljeveno i bilo je mljac
    prije nego samelješ, probaj malo prepržiti na vrućoj tavi bez ičega. dok ne počnu puckati, možda dvije minute. onda u mlin
    e da ovo sam zaboravila da napišem.
    kada se zobrnr pahuljice malo poprže na suvoj tavi, dobiju fin orašasti ukus.
    usput se unište moguće larve i neke sitne gamadi koje budu na žitaricama.

  45. #45
    mvrcelj's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    split
    Posts
    229

    Default

    [quote="Thlaspi"]mi smo to isto koristili...
    ima ti puno ljuskica jer je kao integralno (ne ulazim u to jel je ili nije)... dakle ljuskice ispušeš

    ne moze se sve ispuhati jer su vecina cvrsto na zobi!

  46. #46
    KayaR's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Beograd
    Posts
    1,433

    Default

    Ja zobenu kasu kuvam tako sto najpre dno suda prekrijem rizom.
    Nalijem vodom i cekam dok ne bude skoro kuvano.
    Zatim dolijem mleka(ako treba i jos vode da bude pola-pola)i dodam zobene pahuljice.
    Zamisirsem s malo vanilije,i dodam malo zutog secera.
    Naknadno dodajemo bananu,med ili ko sta voli.
    S rizom mi bude ukusnije nego bez.
    A malenoj naribam jabuku i krusku,malo prokuvam pa dodam zobene.Ako bude retko zaprasim s malo psenicnog griza tek da se zgusne.
    Ili prvo naseckam neko suvo voce,zatim jabuku,pa zobene.Svidja joj se.

  47. #47
    †mummy_s's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    580

    Default

    zobena kaša s voćem je zapravo jedino što moji klinci uopće pojedu s guštom...imamao varijacije na temu ali baza je kuhane zobene pahuljice na vodi bezu dodataka a onda miksanje (jer male guze ne vole nehomogenu hranu) i dodavanje voća svježeg, kuhanog, pečenog, suhog...
    Meni su zobene ostale u dragom sjećanju iz djetinjstva kao zobena juha. U vodu se doda pahuljica ali ne previše da ne postane kaša i vegeta. Malo se prokuha i na kraju u tanjur kis. vrhnje i to je to. U zdravijoj varijnati umjesto vegete bi sigurno bilo bolje staviti neki temeljac i još povrća. Ja bi mogl apojesti i cijeli lonac te juhe. Drago mi je da moji klinci toleriraju žitarice iako se poprilično mučim s njihovom prehranom.

  48. #48

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    i mi jedemo zobene pahuljice ...
    Preferiram sitne!
    A, puno je nacina spremanja, ja ih volim tako da ih skuham u slanoj vodi:
    zakuham vodu, dodam malo soli, dodam zobene pahuljice, maloo promjesam,
    ostavim da lagano kuha dok se ne zgusne i poslije dodam mlijeko (mi volimo sojino) i tako jedem ..
    Gregoru razmijesam mlijeko i pahuljice pa mu dodje kao neka kasica ... fino je!
    Naravno, nekad dodajemo: orahe (samljevene), sezam (preprzen i samljeven),
    a rijetko dodajem lan jer se ne sjetim

    Odlicne su mi za zgusnuti gulas, manestre ...
    Mogu se dodati i u smjesu za polpete (ja to bas ne radim jer sam ukleti mesozder), mojoj masu tako polpete ukusnije.

    A, zob skuham onako kao rizu, dodam masl. ulja i jedemo ju kao prilog mesu
    Ili ju kombiniram u manestri (sa grahom je odlicno), sa povrcem ...
    sve u svemu, meni je zob zakon!

    Odmah iza zobi, odlicna mi je raz (razne pahuljice tako-tako jer su dosta krupne),
    pa proso, i prosene pahuljice (Alnatura-ine iz dm) su mi prefine ... isto ih spremam kao kasu - kao i zobene !

    Pa riza i rizine pahuljice ...

    Uglavno ne preferiram mix pahuljica (ponekad skuham skupa zobene i razene ili zobene i prosene)
    ali negdje sam procitala da mix vise zitarica nije pozeljan
    jer navodno da se svaka drugacije probavlja i drukcije apsorbira, ja neznam koliko je to istinito ali eto..

  49. #49

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    i zaboravila sam na pir (krupnik ili dinkel), ta zitarica mi je apsolutno savrsena!
    Jako fino ... samo se treba namociti i dugo se kuha.
    Ali prefini okus.

    Pahuljice su isto dobre samo ih nema bas svuda za kupiti.

    Brasno od pira mi je zakon - ima u dm-u Alnatura.
    Odlicno je, moze se cak koristiti 100% pri pecenju kolaca ... digne se fino,
    nije kao recimo razeno, zobeno .. koje se ne stavljaju u pravilu 100% vec u omjeru sa psenicnim obicnim brasnom.
    ...
    Last edited by mel; 17.02.2010 at 11:44.

  50. #50

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    KAko ide ovo zob sa povrćem ili sa grahom i manistrom?
    Piši mi kao šestogodišnjaku jer mi kesica zobi stoji već dugo u ormaru.
    Skuhala sam ih na mlijeku ali nije prošlo kod mojih. Sad idem dalje...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •