Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: zobena kaša mrak

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno zobena kaša mrak

Znam da nikome ne zvuči privlačno, ali moji su ovog smlatili pun lonac za doručak. Jučer smo izmiksali oguljene jabuke na blender i iscjedili sok, a a ja sam u ono što jeostalo od cijeđenja ubacila vanilin šećer i pola šalice smeđeg šećera i pustila na najslabijoj vatrici da se prodinsta. Jutros sam skuhala zobenu kašu, kad sam je maknula s vatre umješala jedan mini putrić (mrzim kad je ljepljiva) i onda onaj pire od jabuke od sinoć. Ispala je zlatna mirisna kaša

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moja Slatkica doručkuje svako malo ribane jabuke sa zobenim pahuljicama, ali bez mrvice šećera. Nekad stavim i malo cimeta, nekad grožđica, narezanih suhih marelica, smokvi. Trenutni hit su joj suhe višnje. Inače, i meni je to super kombinacija: jabuke i zob.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja kuham zobenu ili prosenu kasu s jabukama, kruskama i/ili suhim vocem (marelice, sljive, burnice). obavezno prije posluzivanja iscijedim narancu ili mandarinu, moze i limuna malo

a sad sam pocela kuhati i one musle od 5 zitarica, to bude jos bolje, bas onako fino nabubri, a i ukusnije je jer su razlicite zitarice. moj dorian to isto obozava. a i ja!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja kad kuham zobenu kašu unutra naribam jabuku. Malo pošećerim, vrlo malo, ponekad dodam malo mljevenih oraha i na kraju kad je gotova pospem sa cimetom. Mljac nam je svima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu samo reci kako sam ljubomorna do boli na vas jer moji klinci tako nesto ne zele ni primirisat!!! :/

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i ja kuham zobenu kašu zajedno s jabukama. na kraju dodam malo meda, a kad se ohladi ne mogu odoljeti šlagu povrh jedne oveće porcije. na žalost, za sada to u mojoj kući tamanim samo ja i nešto malo mm. ladi još nije zamirisalo.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MOže li ta zobena kaša biti slana? I kako da je skuham? U detalje molim!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jel vi to kuhate na mlijeku ili na vodi?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

zobena kaša?

da li su to zobene pahuljice ili baš zrno zobi?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja kuham pahuljice.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

a pahuljice se kuhaju kratko, 10-ak minuta??

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i mene zanima da li je rijec o pahuljicama ili cijeloj zitarici.
    za mene "kasa" znaci cijelo zrno; meni se proso, zob i slicno predugo kuhaju da bih ih spravljala za dorucak, u biti bas mi fali ideja za dorucak, stalno vrtim zgance i zobene pahuljice/griz sa suhim vocem. prilicno ogranicen jelovnik, dobro bi mi dosla jos koja ideja!

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sad sve vise koristim mjesavine zitarica (u pahuljicama), to mi bude puno ukusnije

mi za dorucak jos jedemo i kruha i jogurta ili kruha s nekim namazom

planiram napraviti namaz od sezama ili soje, ali nikako da kupim mikser

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

probali mjesane zitne pahuljice sa suhim vocem, jako fino!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi koristimo "zobene klice s posijama" - ima za kupiti u super konzumu. One se skuhaju jos brze, okus je isti. Prefino

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

prvi put Gita smazala zobenu kašu samo tako, a svaki idući put ni blizu. Probala sam stavljati jabuke, kruške, sušeno voće, jogurt, javorov sirup ... i ne zanm što sve ne. Ne kuham pahuljice, pa to traje i traje.
    Dajte mi još koju ideju da probam.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kak to mislis - ne kuhas pahuljice?

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mislim ne kuham one ljuskice nego cijelu žitaricu.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kupila sam mix pahuljica (zob, raž, pšenica valjda) i ja sam to probala staviti u jogurt i tako pojesti, bez kuhanja, ali su meni te pahuljice odvratne. Okus mi uopće ne paše. Ne znam da li zato što nisam to nikad prije jela ili šta, ali ne znam...
    I znam da su zdrave i više mi je namaza i jaja za doručak dosta i htjela bih ih jesti, ali .... okus....

Da li im se okus mijenja kada se skuhaju?
    Nekakav savjet?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni to ima okus po kartonu
    jela sam ih sa preprženim sjemenkama lana, suncokreta i sezama, malo soli i bioaktiv

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MGrubi - pahuljice nisi kuhala?
    Ma ne znam šta bih ti rekla kakav okus ima. Mogu ja to pojesti, ali mi je poslije malo muka - isto kao da su masne ili šta li. I još sam gladna nakon njih...tako da mi nije jasna ona teorija da su one super za doručak, jer daju dugoročnu energiju, a ja za 1h nakon tih pahuljica bi opet trebala jesti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bez kuhanja, samo promješala i malo pročekala 5-10 min

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi ju kuhamo na mlijeku i u zadnje vrijeme ubacim med i bananu. uglavnom to traži za doručak i večeru

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja Leonu dajem prosene pahuljice nekuhane pomiješane sa voćem i jogurtom. On to voli. Zato da ne moram kuhati sam i kupila pahuljice, ali sada ste me zbunile sa kuhanjem. Nisam pojma imala da se i pahuljice kuhaju :?
    Koja je razlika? Probavljivost? Da li ih dijete od godinu dana uopće smije jesti nekuhane?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brunda ja ih prokuham zato jer su finije. omekane i povežu se, budu pudingaste,a ne kartonsk...jedini razlog

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    kak to mislis - ne kuhas pahuljice?
    Ni ja ne kuham zobene pahuljice. Namočim navečer (na 3 žlice pahuljica + 1 žlicu cveba ide 1 šalica od crne kave puna vode), do jutra su potpuno mekane. Dolijem još malo mlijeka djeci (sebi ne) i to je to.

Ponekad ih i kuham (omjer 3:1 voda:mlijeko). Moja djeca ponekad u to ubacuju vanilin šećer, cimet, kakao... sve istovremeno ili svako posebno, kako ih je volja.

I miješane žitarice s cvebama i drugim suhim voćem su ok ali koštajuuu pa se držim ovoga.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    Moja Slatkica doručkuje svako malo ribane jabuke sa zobenim pahuljicama, ali bez mrvice šećera. Nekad stavim i malo cimeta, nekad grožđica, narezanih suhih marelica, smokvi. Trenutni hit su joj suhe višnje. Inače, i meni je to super kombinacija: jabuke i zob.
    Ovo je moj doručak svaki dan već dvije ili godine, samo što koristim sojino mlijeko, a uz jabuku stavim i brusnice

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Zaboravila napisat da ih ni ja ne kuham, nego prelijem mlijekom sat vremena prije konzumiranja i to je to.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Meni još uvijek nije jasno jel su to one koje stoje tamo kod musla i corn flakes-a u dučkasu, bilo koje na kojima piše zobene pahuljice ili moraju biti u sjemenkama, kakve?
    Koliko ih kuhate 5min.?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj goranka prvotno napisa
    Zaboravila napisat da ih ni ja ne kuham, nego prelijem mlijekom sat vremena prije konzumiranja i to je to.
    ja spavam sat vremena prije nego on konzumira. zato ih kuham 5 minuta radije

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj romi prvotno napisa
    Meni još uvijek nije jasno jel su to one koje stoje tamo kod musla i corn flakes-a u dučkasu, bilo koje na kojima piše zobene pahuljice ili moraju biti u sjemenkama, kakve?
    Koliko ih kuhate 5min.?
    Ja bih ti preporučila da pročitaš sastojke i da nema dodataka poput šećera i zaslađivača. Cornflakes ne jedem, jer im je u procesu proizvodnje dodavan šećer i umjetni zaslađivač, makar one kojima sam čitala deklaraciju i na kraju odustala.

Eh da i da ti odgovorim na pitanje - piše zobene pahuljice. Imaš i ražene i miks itd.

Zadnje pahuljice, i baš piše zobene pahuljice, sam kupila u DM-u Alnaturi. I razlika je JAKO velika od ovih što sam kupila u trgovini. Cijena je 100% vića, ali i okus je različit, tj. ove iz DM-a su nekako pahuljaste, mekane i mogu se i ovako rukom jesti - nekako se kao rastope u ustima za razliku od ovih što sam kupila u običnoj trgovini koje su tvrđe i sigurno im treba da se otope.

Ja zobene jedem odmah pa budu malo hrskave - ne volim kada su mljecave. Polumljecave su kada se ostave jedno 10-ak minuta u jogurtu ili mlijeku pa su onda dovoljno mekane za žavakati, a nisu mljecave.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Zanimljivo mi je čitati koliko nas ima i koliko svatko na svoj način, iz ovog ili onog razloga, voli pripremati i jesti zobene pahuljice. No u konačnici, bitno je da ih se jede.

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

pa zobena kasa se radi kuhanjem zobi u zrnu..
    a zobene pahuljice se mogu jesti gotove, samo ih treba malo namociti u mlijeku, jogurtu, i sl. mislim, mogu se i one prokuhati, dodati juhama, kasama.. al cinjenica je da to nije potrebno..

kako ja pripremam zobenu kasu? prvo namocim salicu zobi nekoliko sati u vodi, a onda ju isperem i stavim kuhati - pola sata u duplo vecoj kolicini vode sa malo soli. (to mi bude dovoljno za npr. 3 jutra)
    kad se ohladi stavim ju u frizider. ujutro odvadim u tanjur 3-4 zlice kuhane zobi, i dodajem po zelji - saku nasjeckanih oraha, malo grozdjica, cimeta, meda... to su sada kombinacije ovisne o ukusu i o tome sto ima u kuci ... i to sve prelijem jogurtom. ko ne voli jogurt, moze skuhati malo kompota (malo jabuke, suhe sljive..) i u to staviti zob.
    dakle, ne kuham zob ujutro, jer bi se u protivnom trebala ustati prije pijetlova

zobene pahuljice najcesce stavljam u muslije (sa ostalim pahuljicama, suhim i orasastim vocem) i to jedem s mlijekom ili jogurtom. cesto ih stavljam u milk-shake, sa bananama, jagodama.. uglavnom, njih nikada ne kuham

mvrcelj avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Spider pig zanima me jedno...ja sam kupila u dm-a od severa zobenu kasu, koja koliko ja vidin i nije ociscena dobro jer ima gomilu ljuskica ..natopila misleci da ce same isplivat a ono nis,pa stavila kuhat misleci mozda ce se onda odvojit,i opet nista... sto raditi?

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj mvrcelj prvotno napisa
    Spider pig zanima me jedno...ja sam kupila u dm-a od severa zobenu kasu, koja koliko ja vidin i nije ociscena dobro jer ima gomilu ljuskica ..natopila misleci da ce same isplivat a ono nis,pa stavila kuhat misleci mozda ce se onda odvojit,i opet nista... sto raditi?
    Identično!

Kupila sam neki dan kašu umjesto pahuljica pa, očekujući ovakav gore opisani scenarij, još stoje netaknute...

Spider Pig ili netko drugi?!?!

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja često kuham zob
    neki dan isto kupila od severa i turbo se razočarala...unutra stvarno ima svega, uopće nije očišćeno
    inače kupujem zob u bio bio

mvrcelj avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

dakle mozemo s njima u smece,nema nam druge..nitko nema nikakav savjet! :?

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma meni isto stoji u frižideru...ne da mi se to jesti. kao da sam krava
    a žao mi je baciti
    budem ja to uzela ipak danas pa malo probrala, nešto će se iskoristiti

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mi smo to isto koristili...
    ima ti puno ljuskica jer je kao integralno (ne ulazim u to jel je ili nije)... dakle ljuskice ispušeš a zatim samelješ zob u brašno i onda skuhaš pa će biti kaša
    treba staviti puno vode, bude onako kao žganci...

ja sam isto kupila tu kašu misleći da je to za kašu ali to je sam tak neki naziv, pa sam mljela i kuhala friško mljeveno i bilo je mljac

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

pa to se i jede sa tim ljuskicama. to je koliko znam dobro za probavu. to su mekinje /posije. ali meni je isto finije kad je očišćeno.
    inače, kod nas se prodaje neočišćeno i ljudi to koriste za čaj, a očišćeno za ishranu. nemojte bacati, možete bar taj odvar da pijete ili sa njim da nalivate supe, variva i drugo. ako već ne možete to tako da pojedete

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Thlaspi prvotno napisa
    ja sam isto kupila tu kašu misleći da je to za kašu ali to je sam tak neki naziv, pa sam mljela i kuhala friško mljeveno i bilo je mljac
    prije nego samelješ, probaj malo prepržiti na vrućoj tavi bez ičega. dok ne počnu puckati, možda dvije minute. onda u mlinac

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

hvala na savjetima. probam

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

njam njam.volimo i slatke i slane,kao dodatak varivima.
    slatku kašu najviše volimo kad se zobene skuhaju sa jabukom i kruškom,pa kad se ohladi doda se banana i suho voće.a slane su nam super u grah varivu i poriluk varivu.i volimo ih i u mljevenom mesu.općenito nam je doma zob broj 1 žitarica.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    Citiraj Thlaspi prvotno napisa
    prije nego samelješ, probaj malo prepržiti na vrućoj tavi bez ičega. dok ne počnu puckati, možda dvije minute. onda u mlin
    e da ovo sam zaboravila da napišem.
    kada se zobrnr pahuljice malo poprže na suvoj tavi, dobiju fin orašasti ukus.
    usput se unište moguće larve i neke sitne gamadi koje budu na žitaricama.

mvrcelj avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

[quote="Thlaspi"]mi smo to isto koristili...
    ima ti puno ljuskica jer je kao integralno (ne ulazim u to jel je ili nije)... dakle ljuskice ispušeš

ne moze se sve ispuhati jer su vecina cvrsto na zobi!

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja zobenu kasu kuvam tako sto najpre dno suda prekrijem rizom.
    Nalijem vodom i cekam dok ne bude skoro kuvano.
    Zatim dolijem mleka(ako treba i jos vode da bude pola-pola)i dodam zobene pahuljice.
    Zamisirsem s malo vanilije,i dodam malo zutog secera.
    Naknadno dodajemo bananu,med ili ko sta voli.
    S rizom mi bude ukusnije nego bez.
    A malenoj naribam jabuku i krusku,malo prokuvam pa dodam zobene.Ako bude retko zaprasim s malo psenicnog griza tek da se zgusne.
    Ili prvo naseckam neko suvo voce,zatim jabuku,pa zobene.Svidja joj se.

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zobena kaša s voćem je zapravo jedino što moji klinci uopće pojedu s guštom...imamao varijacije na temu ali baza je kuhane zobene pahuljice na vodi bezu dodataka a onda miksanje (jer male guze ne vole nehomogenu hranu) i dodavanje voća svježeg, kuhanog, pečenog, suhog...
    Meni su zobene ostale u dragom sjećanju iz djetinjstva kao zobena juha. U vodu se doda pahuljica ali ne previše da ne postane kaša i vegeta. Malo se prokuha i na kraju u tanjur kis. vrhnje i to je to. U zdravijoj varijnati umjesto vegete bi sigurno bilo bolje staviti neki temeljac i još povrća. Ja bi mogl apojesti i cijeli lonac te juhe. Drago mi je da moji klinci toleriraju žitarice iako se poprilično mučim s njihovom prehranom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mi jedemo zobene pahuljice ...
    Preferiram sitne!
    A, puno je nacina spremanja, ja ih volim tako da ih skuham u slanoj vodi:
    zakuham vodu, dodam malo soli, dodam zobene pahuljice, maloo promjesam,
    ostavim da lagano kuha dok se ne zgusne i poslije dodam mlijeko (mi volimo sojino) i tako jedem ..
    Gregoru razmijesam mlijeko i pahuljice pa mu dodje kao neka kasica ... fino je!
    Naravno, nekad dodajemo: orahe (samljevene), sezam (preprzen i samljeven),
    a rijetko dodajem lan jer se ne sjetim

Odlicne su mi za zgusnuti gulas, manestre ...
    Mogu se dodati i u smjesu za polpete (ja to bas ne radim jer sam ukleti mesozder), mojoj masu tako polpete ukusnije.

A, zob skuham onako kao rizu, dodam masl. ulja i jedemo ju kao prilog mesu
    Ili ju kombiniram u manestri (sa grahom je odlicno), sa povrcem ...
    sve u svemu, meni je zob zakon!

Odmah iza zobi, odlicna mi je raz (razne pahuljice tako-tako jer su dosta krupne),
    pa proso, i prosene pahuljice (Alnatura-ine iz dm) su mi prefine ... isto ih spremam kao kasu - kao i zobene !

Pa riza i rizine pahuljice ...

Uglavno ne preferiram mix pahuljica (ponekad skuham skupa zobene i razene ili zobene i prosene)
    ali negdje sam procitala da mix vise zitarica nije pozeljan
    jer navodno da se svaka drugacije probavlja i drukcije apsorbira, ja neznam koliko je to istinito ali eto..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i zaboravila sam na pir (krupnik ili dinkel), ta zitarica mi je apsolutno savrsena!
    Jako fino ... samo se treba namociti i dugo se kuha.
    Ali prefini okus.

Pahuljice su isto dobre samo ih nema bas svuda za kupiti.

Brasno od pira mi je zakon - ima u dm-u Alnatura.
    Odlicno je, moze se cak koristiti 100% pri pecenju kolaca ... digne se fino,
    nije kao recimo razeno, zobeno .. koje se ne stavljaju u pravilu 100% vec u omjeru sa psenicnim obicnim brasnom.
    ...
    Posljednje uređivanje od mel : 17.02.2010. at 11:44

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

KAko ide ovo zob sa povrćem ili sa grahom i manistrom?
    Piši mi kao šestogodišnjaku jer mi kesica zobi stoji već dugo u ormaru.
    Skuhala sam ih na mlijeku ali nije prošlo kod mojih. Sad idem dalje...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •