Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: zabranimo pušenje u rodilištima!!!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno zabranimo pušenje u rodilištima!!!

ok! možda će se puno Vas naći uvrijeđenima zbog ovog zahtjeva koji se možda čini radikalan ali ... pa budimo realni- zar je normalno da se u našim rodilištima dozvoljava pušenje?! svako malo čitam o tome kako su žene-nepušačice- prisiljene nakon poroda hodati po bolnici jer od dima ne mogu ući u wc gdje ih se zbije po 5-6 i čmalje cigarete u zbijenom prostoru od svega par kvadrata...ja u to vjerujem jer sam doživjela i sama i bilo mi je to prejezivo gledati! al još je licemjernije kad vidiš da je pola tih žena s trbusima do koljena jer su KAO na čuvanju trudnoće?!!! pa kako je to moguće? koga one to čuvaju? svoje nerođene anđele sigurno ne! al od takvih-zbog kojih me nekada sram što sam žena-se najčešće moglo čuti kako su wc-i odvratni, kako smrde i dr...pre jadno!

vani ( npr. Švicarska)je to sasvim drugačije- ne samo da je totalna zabrana pušenja već država i ukida pravo subvencije za liječenje osoba koje se na taj način truju!!!

i sad da me , moje dame ne shvatite krivo- ja nisam protiv pušača jer sam i sama nekada pušila već je to stvar principa!
    što vi mislite o svemu tome?

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja cu ti rec da sam ja pusac,ali u trudnoci sam prestala i dok sam dojila i onda sam(glupaca)pocela opet,al sad to nema veze...
    meni je bilo odvratno vidjet trudnice kako idu cikati na hodnik i to ih sestre puste ,fuj a kao cuvaju trudnocu.mislim da to treba zabraniti i zabraniti i sestrama cikanje jer mi sestra neonatolog donese bebu,smrdi po cikovima i jos joj gura prste u usta da bebu namjesti na cicu...odvratno
    a ne samo da smrde nego kad odnesu bebe mami idu pusit na balkon pred svima nama koji sjedimo pred balkonom.

ja sam za!!!!!!!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja sam za, ali to kod nas nažalost nebu prošlo, stvar je u mentalitetu , i da se donese pravilnik protiv pušenja u rodilištima, neće biti nikog da ga provodi i eventualno sankcionira prekršitelje

ne kažem da treba odustati od namjere, samo je žalosno što ljude općenito boli briga za takve stvari, i trudnice koje puše i osoblje

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa šta nije pušenje u bolnicama zabranjeno?
    To što kod nas zakoni znače ništa... to je druga priča.
    I ne razumijem što je zapravo tvoj prijedlog?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Drugi post, pa odmah aktivistički

Pušenje u bolnicama je zabranjeno...tako da jedino što možeš poduzeti je ići od bolnice do bolnice i provjeravati WCe u rodilištima....ako te uopće puste na rodilište A ako nekoga u toj akciji uhvatiš na nedjelu, nadaj se da neće biti brojnije i jače od tebe

Ukratko- ružno, ali ne može se tu ništa posebno poduzeti

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

barem da se zabrani sestrama da puse, to bi vec bilo puno!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Baš!

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa nek sestre puše, pa ne puše sestre po hodnicima i wc-ima. Imaju svoje sobe za odmor i tamo ćikaju. A ruke se trebaju svakako prati ili dezinficirati...
    Glupo da se uopće pomišlja sestrama zabraniti da ćikaju.

A svaka mama je svjesna posljedica.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Aha, čikaju u sobici na odjelu Neonatologije. I namještaju nedonošče na cicu rukama koje bazde na nikotin.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Re: zabranimo pušenje u rodilištima!!!

ma znam...sve je to tako jadno i ispada kao borba s vjetrenjačama!
    nemam nikakav prijedlog...eto...nemam
    ostaje jedino nada da će bolnice same nešto na tom pitanju poraditi...
    znam samo to da npr.naleti neka zdravstvena inspekcija i da neki od glavnih doktorskih prdo..a zbog toga dobije packu i par sestara otkaze i sl.sankcijske mjere da bi se sve sredilo preko noći! mi smo na žalost narod kojeg moraš opalit po džepu ili dupetu da bi se počeli pridržavat nekih pravila! MUP-ovi novi zakoni su najbolji primjer toga- i teško da se više ne vežemo pojasom kad sjednemo u auto, zar ne?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Aha, čikaju u sobici na odjelu Neonatologije. I namještaju nedonošče na cicu rukama koje bazde na nikotin.
    jap! u rijeci ista stvar. što bi Davor rek'o :bljuc:

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam strastveni pušač ali mi je pušenje po bolničkim wc-ima ogavno i ne znam kako netko uopće ima obraza zapalit u zahodu, i to u rodilištu.
    to mi je prestrašnije nego pušit npr. na odjelu intenzivne njege.

ja sam pušila na balkonu, iza zatvorenih vrata od sobe tako da moj dim stvarno nikoga (osim mene) nije trovao.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i ja pušač strastveni ali sam se suzdržala ta 3 dana u rodilištu.
    i meni je to po veceima jadno.
    ali mi je zato prva cigareta kad sam doma došla iz rodilišta bila najlijepša pljuga u životu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

takav će mentalitet trajati sve dok nepušaći ne ukinu svoju toleranciju puašaćima
    tj. koriste najmanje prijeke i optuživajuće poglede takvima koji puše u bolnicama i sličnim mjestima

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e kako mi je samo promakao ovaj topic?!

mene su onih 7 dana u bolnici satrale pusacice koje su se "iz pristojnosti" povukle na balkon ispred svoje sobe pa je njihov dim ulazija u nasu sobu! a ja se nisam mogla dignit da ih zamolim da ne puse jer mi smeta i muka mi je od dima.

to mi je bio vrhunac nepristojnosti!

i jos bi se naslo njih par pa su se nasle jos i na cakuli ispred naseg prozora! i to negdi oko ponoci kad su vec svi tili spavat! uh, kako sam samo bila ljuta! pa tako par noci zaredom!

pusenje pored nepusaca je za mene stvarno izraz nepristojnosti! a nepostivanje zakona ne zelim niti komentirat! taklo me ovo u zicu!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pušit će se dok odgovornoj osobi, ravnatelju naprimjer, inspekcija po kratkom postupku ne digne iz džepa jedno 60-70.000kn.

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam jako bila na sestre kad sam rodila bemba. svih 8 dana što smo bili u bolnici ( zbog žutice ) kad bi mi ga donjeli koda je došao iz birtije, smrdio je po dimu užas jedan. onda sam pod zadnje kad bi mi ga donjeli odamh komentirala dok je još sestra bila u sobi kako opet smrdi pa je zadnja 2,3 dana bilo manje smrada.
    a žena iz sobe se išla izdajati tamo kod njih jer je njena curica bila i na infuziji, pa mi je rekla kako se mora proći pokraj sobe za sestre da bi se došlo do beba gdje one uredno čifutare, a vrata širom otvorena :shock:
    ma mislim zbilja katastrofa. nemam ništa protiv pušaća ( i ja sam nekad bila ), ali ove bi tako opalila po đepu da narednih godinu dana nebi došle sebi.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Bolje da opet ne počnem .
    Hm, da, borba s vjetrenjačama.
    Žalosno. Zapravo mi je žalosno da netko još u bolnici pored tek rođene male mirišljave štruce ima potrebu za tim smradom :/

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Iako sam pušačica (ako se mojih 5 cigareta dnevno kvalificira tako) u potpunosti podržavam :D
    Uvesti češće kontrole i kažnjavati sve odgovorne, ne samo ravnatelja nego i dežurno osoblje, jer cigaretama zaista nije mjesto u rodilištima. Tko voli nek izvoli trovati sebe, ali ne na račun onih kojima je i sam dim odbojan.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Veliki potpis na sve :D

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

8 dana koliko sam ukupno provela u rodilištu, 2 u predrađaoni, 6 na odjelu babninjača, nisam nijetdnom osjetila miris dima...ni u WC-u, ni na hodnicima, ni kad bi sestre donjele bebe.
    A poznata sam po tome što sam hiper osjetljiva na mirise.

Eto, valjda sam imala sreće.

A iako zapalim 2-3 dnevno, ja sam apsolutno za zabranu, no mislim da ona već postpoji samo se ne poštuje.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam bila 4 dana na procjeni šečera u krvi
    uglavnom, bio je prosinac
    miris duhana nisam osjetila u WC-u, ali su zato prozori bili non-stop otvoreni

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pušenje je zabranjeno za sve (osoblje i pacijente) na svim mjestima u bolnici.U dobrom broju bolnica ravnatelji to pojačaju i zabranom pušenja ispred ulaza i u krugu bolnice.

ZAKON O OGRANIČAVANJU UPORABE DUHANSKIH PROIZVODA
    Članak 11.
    Zabranjuje se pušenje u svim zdravstvenim ustanovama kao i u prostorima u kojima zdravstveni djelatnici obavljaju privatnu praksu.
    Odredba stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na posebno označeni prostor koji određuje ravnatelj zdravstvene ustanove na odjelu za smještaj psihijatrijskih bolesnika.

To znači da ne smiju postojati nikakvi prostori predviđeni za pušenje, pepeljare i slično.
    Dakle, zakon postoji, pitanje je samo neprovođenja zakona tj. nekažnjavanja onih koji ga krše .

Druga je pitanje, koje se nameće svakom tko počne razmišljati o tome, koliko je realno očekivati da netko tko je inače toliko nebrižan o svom zdravlju (pa puši); da taj netko u vjerojatno prilično stresnoj situaciji kao što je boravak u bolnici, bilo kao bolesnik, bilo kao pratnja nekom svom, može kontrolirati svoju ovisnost na 1,2 sata ili na 10 dana.
    Budimo realni, mnogi ljudi znaju da je pušenje štetno, neukusno, odbojno nepušačima pa svejedno ne mogu naći snage da prestanu. Još je manja šansa da će za to naći snage dok im se događa nešto ružno....

To povlači pitanje o smislenosti zakona: ako nam je cilj da nepušače zaštitimo od pušača, možda bi efikasnije bilo da im ponudimo dobro ventiliran prostor sa pepeljarama gdje će pušiti?

Pitanje zdravstvenih djelatnika koji puše je priča za sebe: naravno da netko tko je pušač ne može izdržati 12 ili 24 satnu ssmjenu bez pušenja i da će pronaći (najčešće neprikladno) mjesto da svoju potrebu zadovolji. Važnija je stvar da li je uopće u redu da zdravstveni djelatnici puše- jer oni su ti koji bi trebali učiiti druge da to nije u redu....Ali to je pitanje koje susrećemo stalno: policajci koji vlastitu djecu voze izvan auto-sjedalica, suci koji lažu i primaju mito, odgajatelji (profesionalni ili roditelji) koji djecu tuku, primjera ima miljun...
    Postoji i ovaj članak zakona:
    Članak 12.
    Zabranjuje se pušenje u svim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Pa recite- koliko vas nije osjetilo duhanski dim ispred školskih zbornica i da li ste sigurni da bi željeli da vam matematiku djetetu predaje inače izvrsna profesorica (istina sa groznom ovisnošću pušenja), ali koja je svaki radni dan u stresu jer pet sati ili više mora apstinirati od cigarete?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mama koju ja poznam a dijete joj ide u 4. razred mi tvrdi da pod njihovim satovima SRZ (ili kako se to danas zove) i na roditeljskima učiteljica puši :shock: :shock: .
    ja je pitam, pa dobro što se ne bunite :shock: .
    a ona da nije dobro da dijete bude izloženo bulingu jer ima mamu kojoj jedinoj svašta smeta...

za plakat, dok tako razmišljamo.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Čekaj, puši pred djecom i roditeljima?

Ja na mjestu te mame definitivno ne bih ostala bez reakcije. Ako se već boji javno, može anonimno obavjestiti ravnatelja da postoji šansa da školu posjeti inspekcija tijekom sata ili roditeljskog.....(ne znam je li to moguće dogovoriti, ali sigurno bi upalilo).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, pred njima u razredu.
    ali izgleda da nitko od roditelja ne vidi u tome preveliki problem.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Horor.

njumi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam u šoku da netko uopće puši u bolnici :shock:
    nisam rađala ni ništa slično, al do sad mi se podrazumijevalo da tamo nema pušenja, baš sam šokirana :?

a pušač sam

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Dobro, ajde čisto radi moje znatiželje.....
    Ako hoćeš odgovoriti: da li si ono pušač nedjeljom nakon ručka dvije cigarete ili s frendicama na cugi, ili pušiš (kao nažalost mnogi) 1-2 kutije dnevno što često uključuje pušenje istog časa kad se digneš (ili još u krevetu) i kao zadnju stvar prije spavanja.
    I ako si bliže ovom drugom koliko dugo se možeš zamisliti bez cigarete, posebno u situacijama pojačanog stresa.

(Rodilišta ovdje isključujem. Niti je porodima mjesto u bolnicama, niti je porod neki loši stres o kom sad pričam...)

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    da, pred njima u razredu.
    ali izgleda da nitko od roditelja ne vidi u tome preveliki problem.
    Pa vjerojatno ih velika većina puši doma pred klincima pa im ovo nije ništ čudno .
    A ostali koji su očito u manjini se boje nekaj reći

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj njumi prvotno napisa
    ja sam u šoku da netko uopće puši u bolnici :shock:
    nisam rađala ni ništa slično, al do sad mi se podrazumijevalo da tamo nema pušenja, baš sam šokirana :?

a pušač sam
    Vž rodilište, patologija trudnoće (znači žene s problematičnim trudnoćama): u 2.30 u noći pali se protupožarni alarm jer je u jednoj sobi WC toliko zadimljen da se alarm uključio :shock: .

Ja sam tamo provela 5 dana, promijenila 2 cimerice, i obje su pušile (izlazile su na balokn zapaliti).

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Vadila krv u Petrovoj prošli tjedan.Zdrav. djelatnica nonšalantno prošetala hodnikom s cigaretom u ruci.Upaljenom, da se razumijemo.
    I što ja kao pojedinac uopće mogu poduzeti?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možeš se žaliti ravnatelju dotične ustanove.
    još da si je upitala ime i "funkciju"...
    koji bezobrazluk.

njumi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj paklenica prvotno napisa
    Dobro, ajde čisto radi moje znatiželje.....
    Ako hoćeš odgovoriti: da li si ono pušač nedjeljom nakon ručka dvije cigarete ili s frendicama na cugi, ili pušiš (kao nažalost mnogi) 1-2 kutije dnevno što često uključuje pušenje istog časa kad se digneš (ili još u krevetu) i kao zadnju stvar prije spavanja.
    I ako si bliže ovom drugom koliko dugo se možeš zamisliti bez cigarete, posebno u situacijama pojačanog stresa.

(Rodilišta ovdje isključujem. Niti je porodima mjesto u bolnicama, niti je porod neki loši stres o kom sad pričam...)
    ne znam jel mene pitaš, al svejedno

točno sam između te dvije kategorije što si nabrojala. Al bliže sam ovom drugom što si nabrojala, znači nisam vikend, rekreativni pušač. Ne pušim u kući (al da pušim, otišla bi kutija dok si rek'o keks), nego kad mi dođe gušt odem na balkon.

Bez cigarete se mogu zamisliti danima, al pod uvjetom da su mi blizu Jednom sam tako jednostavno "prestala pušiti" na tri tjedna... jednostavno nisam zapalila.

Što se tiče stresa i slično, mogu se zamisliti bez cigarete. Na poslu nam nije dozvoljeno pušenje, a tamo su mi stresne situacije svaki dan, tako da... naravno da zapalim na pauzi za kavu ili kad dođem doma, al opet... nepojmljivo mi je ovo za bolnice.....

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    možeš se žaliti ravnatelju dotične ustanove.
    još da si je upitala ime i "funkciju"...
    koji bezobrazluk.
    Ustavni je sud ukinuo i članak Zakona o zaštiti prava pacijenata koji je propisivao da se nezadovoljni pacijent može žaliti ravnatelju ili upravi zdravstvene ustanove, a u konačnici i povjerenstvu ako nije zadovoljan rezultatima prve žalbe.

Citirano iz online izdanja VL.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •