jel svima pocinje nastava u 8?
i. skola ce od pocetka listopada biti samo u jutarnjem turnusu. zasto onda nastava svima treba pocinjati u 8? djeca se svako jutro bude u 7 sati :/ , zasto ne pocinje u 830 ili 900?
jel svima pocinje nastava u 8?
i. skola ce od pocetka listopada biti samo u jutarnjem turnusu. zasto onda nastava svima treba pocinjati u 8? djeca se svako jutro bude u 7 sati :/ , zasto ne pocinje u 830 ili 900?
mi imamo stalno u 8. ne znam, mozda zbog toga sto bi roditelji imali problema s dovodjenjem, ne bi stigli na posao ako nastava prekasno pocne ili kaj ja znam...
kojeg kupusa se ti sad bunis? :shock:![]()
nama je stalno ujutro i uvijek pocinje u 7.25
da osam i pol...
a sto je s djecom onih roditelja koji rade od 8? kako bi oni dosli u skolu i gdje bi bili to vrijeme?
kad sam ja išla u OŠ postojala je jutarnja, popodnevna i međusmjena, jutarnjoj je nastava počinjala u 7.10. pa ti vidi.
ali ja pricam o skolama koje su samo u jutarnjem turnusu.
ne znam, kod nas su dezurstva od 7 ujutro, ovako bi djeca stigla sva redom doruckovati prije nastave a oni kojima roditelji rade u 8:30 ili 9 i odspavati posla sata dulje
evo i u bijelom svijetu nastava pocinje u 8.
mada mi ne bismo imali nista protiv da bude u 8.30.
ne znam kako je vama, ali moje dijete koje inace nikada nije umorno, mi svakih par dana navece kaze da je malo umorna i iako se prosli tjedan budila u 6.30 :shock: , sada je ja moram izvlaciti iz kreveta u 7.20.
to mi prica i vecina roditelja.
Koliko sam shvatila primorac dugoročno planira jednosmjensku nastavu od 9. Ja iskreno priznajem da mi to osobno odgovara jer radim od 9 i ako ih dižem ovako rano, onda navečer idu i rano spavati, u prijevodu vidim ih jako kratko.
sebicna sam mozda ali ovo mi je bas drago procitati. jer roditelji djece koji rade ranije, stignu svoju djecu i pokupiti ranije, ali od ovih koji rade do 4:30, 5, stvarno su jadnicci deset sati u skoli :/Alamama prvotno napisa
negdje je pisalo koliko škola treba sagraditi da bi to bilo svugdje tako...Alamama prvotno napisa
ništa od toga barem nekoliko desetljeća
radim u školi koja radi u tri smjene, od sljedeće godine možda u dvije ako je dograde, a za takve škole pune dječice trebala bi biti još jedna škola identične veličine da bi Primorčev plan uspio, za sada mi se čini da je to više san nego plan...
ja se ne bunim. moji se dizu kad izadje sunce, pa do Andrinog odlaska u skolu stignu stosta....
ali trebaju li se sagraditi SVE te skole u hrvatskoj pa da one koje su u jutarnjem turnusu pocnu s nastavnom od 9?yasmin prvotno napisa
ma naravno da ne, više se odnosilo na jednosmjensku nastavu...ali trebaju li se sagraditi SVE te skole u hrvatskoj pa da one koje su u jutarnjem turnusu pocnu s nastavnom od 9?
meni npr, kad mrvica krene niti 10 ne bi bilo prekasno jer radim neke lude smjene,
ipak, ima i roditelja kojima niti 7 nebi bilo prerano s obzirom kada rade i kako mogu dovoditi djecu...
onda opet ima roditelja koji djecu u 12 vode na tenis/dramsku/klizanje/step pa bi ima baš odgovaralo da smo do pola 12 gotovi... ili onih koji žele da se sve zadaće napišu u školi pa ostanemo sat dulje i slično...
iako ovo sa početkom u 9 ne smatram nerazumnim, dapače, poželjnim ali i mnogi roditelji koji traže nebuloze baš misle kako su sasvim razumni
iako mi svi volimo ujutro potegnut u krevetu, 8 sati mislim da je sasvim pristojno doba za školu. da nema toga ne bi mi dijete znalo što je to jutro. a to bi bila šteta.
i imamo dulje popodne. i ranije zahrču navečer. sve prednosti.
kod nas nastava počinje u 7.10.koma
u Pazinu zimi nastava pocinje (u 8,30 i u 9.00) zbog magle i hladnoce![]()
ala, imas neki link?Alamama prvotno napisa
slazem pismo
to sam čitala jednom u novinama, mislim da je bio večernji
imam samo ovo
http://public.mzos.hr/Download/2006/...z_HNOS_WEB.doc
http://www.vjesnik.hr/pdf/2005%5C09%...20jutarnjoj%22
nazalost nista.
ravnatelj je pozdravio ideju, ali duzni su slijediti program javnih potreba u skolstvu za Grad Zagreb.
a po njemu (predhnosovskom) nastava u boravku traje od 8 do 12h
nema nijedne skole u zg koja pocinje u 9?
a u hrvatskoj?
dolega prvotno napisa
strašno![]()
Meni zvuči bajkovito i jutarnji turnus.....
podizem
mi u cetvrtak imamo roditeljski na kojem cemo odlucivati o tome hoce li ove godine nastava pocinjati u 8 ili u 8:45 :D
dotad im nastava pocinje u 8:45, evo sutra vec drugo jutro
ivar mi ovo vec drugi dan govori, jos nista nismo dobili napismeno, i iako njegovi prijatelji nisu skuzili ovo ja sam mu eto odlucila vjerovati 8)
trebaju mi vibre da upali, prosle godine kad je ravnatelj na roditeljskom procitao da je dobio sugestiju jedne mame o kasnijem pocetku nastave, dvorana nije bas odobravala![]()
ma i ako ne upali vec ove godine necu biti tuzna, veliki je korak da je skola uopce krenula tako razmisljati
Kod mene samo srednja škola počinje od 7:25 ali to je zbog djece koja putuju međugradskim prijevozom, tak da mi najkasnije do 18:35 završi popodnevna smjena, ali osnovne škole imaju jutarnju smjenu od 8:00, a popodnevnu od 13:30. I meni je to o.k. MM je skroz doma i on vodi Reu u školu i iz škole. Ja samo kad mi je uz put i po rasporedu.litala prvotno napisa
iako znam da bi B više odgovaralo, nama nikako ne bi, ja do osam moram doći na posao a jako mi je blizu...Makar prva dva razreda.
Nama počinje u 7.45 i to su pomaknuli prije 2 godine. Do onda je poćinjala u 8.00. Pomaknuli su zbog autobusa, kako bi djeca dobila bolje autobuse (zbog rasporeda kod lokalnog prijevoznika) i tako je više odgovaralo roditeljima koji rade od 7 ili 8. Ja radim od 7.30 s tim da ga moram pustiti pred školu u 7.10 kako nebi zakasnila i stvarno neznam šta bi radio da mu škola počne u 8.45
Druga je priča što sam ja sada doma pa me uopće ne dira kad počinje škola jer ionako nemoram na posaoIako bi mi pasalo da poćinje u 9 jer bi se mogla naspavati
![]()
kako sam i mislila, dva su problema
prvi, jel uopce informacija tocna jer samo ivar to prica, roditelji koje sam jutros srela pojma nemaju
drugi, to izgleda pase samo rijetkim roditeljima
djuli, ali boravak pocinje od 7, ti bi bornu mogla dovoditi u skolu kao i do sada, 7:55.Bubica prvotno napisa
sva djeca bi imala vremena malo predahnuti prije nastave, ne odma u klupe. i dorucak bi se mogao organizirati u to vrijeme, a ne da trce izmedju prvog i drugog sata u kantinu
ipak mislim da većina roditelja radi od 8... ( neki i od 6 kao ja , pa se meni
i mojim klincima 8 čini kasno )
ali , pitanje je i što bi rekli učitelji na takvo radno vrijeme
ivar doruckuje doma, ali imaju u skoli mlijecni obrok.
nije obavezan ofkors
nasa bi rekla iiiiiiiiiiiiiiiiiik i pala u nesvjest.dalmatinka prvotno napisa
ja fakat ne znam kaj bi s klincem da ide u vasu skolu
gdje bi on bio od 7,30 do 8,45
aha
sad sam procitala ostale postove
kuzim
bio bi u boravku
kuzim da tebi i jos nekim koji rade blizu ili imaju mogucnosti pase takvo radno vrijeme skole, ali kolko takvih roditelja ima u vasoj skoli... kaj tak puno??? :shock:
Borna ne ide u boravak, moj je cilj bio da što manje vremena provede u školi...
stetaivarica prvotno napisa
nek ipak proba progurati prijedlog![]()
Lani je mm bio u roditeljskom vijeću. Kad je ravnateljica najavila da se spremaju preći na jednosmjensku nastavu pitao je imaju li namjeru povećati prostor (love nema) ili smanjiti broj djece![]()
nije dobio odgovor...
Jednosmjenske još nema, naravno.
Gledano s moje trenutne situacije vidim par problema i mana kasnijeg početka škole:
1. roditelji koji rade ranije morali bi slati djecu na boravak ili riskirati da djeca sma odlaze u školu
- možda je dobro za stariju djecu, ali za mlađe je koma
2. djeca bi bila u boravku od npr. 7 (a nekima je i to kasno jer rade od 6), pa do 16-17 dok bi trajala redovita nastava.
3. treba organizirati 4 obroka za djecu (doručak, užinu ujutro i poslijepodne i ručak)
4. Neka djeca imaju i izvanškolske aktivnosti, pa se postavlja pitanje kada bi stigli na njih, odnosno kada bi se mi kao roditelji mogli posvetiti samo njima-djeci
5. Omogućiti raznolike aktivnosti u sklopu školskih prostora, i po mogućnosti odmah nakon nastave
Mišonja ide u boravak i već vidim da kad za tjedan dana počnem raditi i njemu počne karate od našeg zajedničkog druženja neće ostati ništa. Biti će u školi od 8 do 15, ja dođem doma u 17, a karate je svaki drugi dan od 18:30-20:00, spavanje u 21. Meni će to druženje jako faliti, ali koliko znam i njemu.![]()
O ovome treba dobro razmisliti, a da ne govorimo o školama u kojima nema prostora jer i naša škola će se za koju godinu pretvoriti u takvu s obzirom na broj zgrada koje se grade. Trenutno ima 100 prvašića u 4 razreda i već se zna da će ih slijedeće godine biti još više.
zasto?Ribica prvotno napisa
djecu kojima roditelji rade od 7, mogu slobodno pokupiti u 15:45 (tad je kod nas prvi termin za uzeti djecu, sljedeci je u 16:30, pa u 17:00)
mješamo dva pojma:
-vrijeme kada djecu ostavljamo u školi
-vrijeme kada se počinje učiti u školi
I kod nas se i sada dijete može ostaviti u 6:30 u školi, ali učenje/nastava počinje u 8 i traje do 14:50 kada je završetak pisanja zadaće i tada se prvi put dijete može pokupiti (tako je kod nas u boravku-1.razred).
Po meni slijedi da svako daljnje pomicanje početka nastave slijedi i pomicanje do kada djeca ostaju u školi.
Govorimo o redovitoj nastavi, a ne o vremenu koje dijete provede u školi prije nastave (jutarnje ili popodnevno dežurstvo).
U privatnoj osnovnoj (Kreativni razvoj) nastava počinje u 9 sati.
A kada završava i kako je organizirana nastava (ručak, slobodno vrijeme, učenje...)?filipova mama prvotno napisa
Kolegičina djeca tamo idu pa znam preko nje. Škola završava u 5. sati, a obuhvaća nastavu, prehranu i slobodne aktivnosti. Čujem da od ove godine imaju i bazen. Ipak se ne bih mjenjala s njom jer je cijena preeevisoka, a što se znanja tiče mislim da djeca, bez obzira na individualan pristup itd, ne nauče više od naše djece u državnim školama.
Htjela sam napisati u 17 sati da završava.filipova mama prvotno napisa