Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: vjeronauk izvan kontrole ili ...

mamaina

Početno vjeronauk izvan kontrole ili ...

situacija se sljedeća: živimo u prigradu Rijeke i sin mi ide u četvrti razred. I, naravno, uredno ide na vjeronauk u školi.
    Ali to nije sve...(kao u reklami). Dobili su knjižice o redovitom odlasku u crkvu i svaki put poslije mise dobiju pečat u knjižicu. To me malo naljutilo jer se počelo prijetiti da se neće ovo ili ono, ali na kraju su prošle godine ipak pričestili sve (a ne samo one koji su bili 16 i više puta na misi).
    Ali ni to nije sve... Četvrti razred ima župni vjeronauk petkom u pet sati na koji se MORA ići. U isto to vrijeme sin ima trening i velečasni je zaprijetio treneru da učenici četvrtog razreda ne smiju biti na treningu, već moraju ići na vjeronauk.

Ne moram reći da sam pukla!!!! Nemam riječi, stvarno nemam riječi

Zanima me da li je to samo kod nas ili ima još takvih primjera

Epilog - sin ne ide na župni vjeronauk a niti na trening.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mamaina a zbog čega ne ide ni na jedno ni na drugo? Pa to je najgore rješenje..Dobro odvaži što misliš (i on) što je bolje i to i učinite..
    Nećete zbog toga ako odlučiš za ili protiv tog petka na vjeronauku biti ni bolji ni lošiji vjernici..Ja sam odavno odlučila da moja vjera u Boga nije uvijek sukladna Crkvi, ali bitno je da sam ja dobra osoba (tj. nastojim to biti)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima takvih problema i drugdje

Moje dijete još ne ide u školu ali uvijek sam po defaultu razmišljala kako će ići na vjeronauk...

Kada čitam ovakve priče jedino rješenje koje mi pada na pamet je "građanski neposluh " (ili vjernika) jer sve dok svećenici ne počnu gubiti djecu neće niti pokazati malo fleksibilnosti u svojem radu. Znam da neki taj crkveni vjeronauk organiziraju i preko vikenda što znači da ne možeš nigdje s djetetom ići cijele godine...Počinjen uviđati da jedino ja i suprug imamo odgovornost kako će mo tu stvar riješiti i da se ne treba kretati uvijek linijom manjeg otpora...

mamaina

Početno

mali je odlučio da ide na trening, ali ga je trener "špotao". Odlučio je da će onda neće ići ni na jedno ni na drugo. (jako tvrdoglav klinac - nećeš ti meni govoriti što ću ja raditi) Ništa se ja tu nisam petljala iako je moj stav o crkvi i i....
    S obzirom da smo mala sredina, ne ići na školski vjeronauk je !!!!???!!! a da se mene pita ja bi ga ispisala. Ali ne možeš. Kad na početku prvog razreda upišeš klinca u vjeronauk, to je od kraja osnovne škole.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ozbiljno? Mislim da sam čula da su ljudi ispisivali klince...

Nego, pozdrav primorju...jako nam fali

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato sam ja odlucila da mije dijete nece ici na vjeronauk (ako bas ne bude sam zelio).

lani smo s kumovima planirali skijanje u vrijeme kad nisu bile ferje. njihov sin ide u skolu, intenzivno trenira svai dan, ide na engleski 2x tjedno - no, sve to nije bio problem (pa ni izostanak iz skole citav tjedan) - najveci problem je bio sto nece ici na misu u nedjelju a to bi mu bio 3 izostanak sto smije imati za cijelu godinu.

i nas 4 odrasla zaposlena + 3 djece i brdom obaveza nismo otisli na skijanje zbog jedne mise :shock: :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamaina prvotno napisa
    mali je odlučio da ide na trening, ali ga je trener "špotao". Odlučio je da će onda neće ići ni na jedno ni na drugo. (jako tvrdoglav klinac - nećeš ti meni govoriti što ću ja raditi) Ništa se ja tu nisam petljala iako je moj stav o crkvi i i....
    S obzirom da smo mala sredina, ne ići na školski vjeronauk je !!!!???!!! a da se mene pita ja bi ga ispisala. Ali ne možeš. Kad na početku prvog razreda upišeš klinca u vjeronauk, to je od kraja osnovne škole.
    vjeronauk je IZBORNI predmet, i dijete se MOŽE ispisati ako želi. ja sam ti živući primjer za uspješno ispisivanje s vjeronauka. ako te nešto zanima - javi mi se na pp

mamaina

Početno

prošla godina nam je izgledala ovako:

- vjeronauk u školi - normalno
    - subota - župni vjeronauk
    - nedjelja - misa

"malo" smo se žalili pa je župni vjeronauk stavio srijedom poslije škole.
    mislim - subota i nedjelja su jedini dani kad je obitelj na okupu

nedjeljom često idemo na izlete i cijelu prošlu godinu smo se dizali jako rano nedjeljom jer je misa u 8 sati pa nam je ostatak dana slobodan. i onda je velečasni "zamolio" ako djeca koja će se pričestiti mogu doći na glavnu misu u 10,30. E pa ne mogu!!! Muzičku želju? Nešto od Severine?

Bubica - pozdrav iz sunčanog i burovitog primorja

mamaina

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

vjeronauk je IZBORNI predmet, i dijete se MOŽE ispisati ako želi. ja sam ti živući primjer za uspješno ispisivanje s vjeronauka. ako te nešto zanima - javi mi se na pp
    nemam ništa protiv vjeronauka u školi, ali kad me počne terorizirati izvan nastave, onda poludim

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

po meni ne bi vjeronauk smio biti u skoli
    treba odvojiti crkveno od svjetovnog
    kao u vecini zemalja kao npr. Francuskoj
    a cini mi se da su to i Slovenci napravili
    pa se crkvenjaci prepucavaju s politicarima
    tko hoce, nek ide u crkvu
    djeca su dovoljno opterecena, da moraju ici u skoli na vjeronauk,
    pa jos i u crkvu
    uostalom to mi vec spada u diskriminaciju
    jer sam cula da djeca koja ne pohadaju vjeronauk
    moraju sjediti ispred ucionice i sl. gluposti

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam ništa protiv vjeronauka u školi, ali kad me počne terorizirati izvan nastave, onda poludim
    ja imam. išla sam u crkvu na vjeronauk - i to je imalo svoje draži. ovo je svedeno na jedan običan predmet, skupljanje žigova na misama, i nedajbože ISPRIČNICE (a morala sam ih pisati) za nedolazak na misu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam. išla sam u crkvu na vjeronauk - i to je imalo svoje draži. ovo je svedeno na jedan običan predmet, skupljanje žigova na misama, i nedajbože ISPRIČNICE (a morala sam ih pisati) za nedolazak na misu.
    Ne bih se mogla vise sloziti 8)

Ako me pamet ne vara, vjeronauk ima veze sa vjerom.... Ma nek mi netko molim pokusa objasniti kakve veze ovakve radnje imaju veze s vjerom!?!?! Skupljanje zigova, i brojanje koliko puta je netko bio na misi!!?? To nema veze s religijom (vise s matematikom)

Zalosno je to na sto se katolicka vjera u zadnje vrijeme svodi... na modu (ak ne ides, onda nisi IN, ili nisi dovoljno Hrvat, ili kaj ja znam), na tjeranje djece da toliko i toliko puta moraju doci u crkvu da bi mogli dobiti sakrament.... Zasto nitko ne uci djecu o pravim vrijednostima vjere, o onome sto vjera je, i kako se truditi biti dobar vjernik (i.e. zivjeti onako kako je Isus zivio)?!? Gdje se to izgubilo u cijeloj ovoj prici? :? Bojim se da se to ne postize brojanjem zigova s mise :/

Ovo mi je totalno besmisleno :? Duboko sam uvjerena da vjeronauk treba vratiti tamo gdje pripada - natrag u crkvu. Po mom misljenju, tako je bilo najbolje. Onaj koji je htio sakramente, isao je na vjeronauk u slobodno vrijeme, jer je to njegov izbor..i vjeronauk nikad nije bio za vikend...
    A ne sada da je to kao izborni predmet, a svi klinci koji ne idu su diskriminirani - to je toliko licemjerno, povrsno, i ne-vjerski

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam zadovoljna sa vjeronaukom u školi ,jer je to mom sinu jedan od rijetkih zanimljivih predmeta.A što se tiće vjeronauka u crkvi,tu sam i ja na sto muka.Naime u 3.raz.(sad je 2.) morat će ići svaku subotu i nedjeljom na misu(također se skupljaju štambilji)jer u protivnom neće moći na prvu pričest.A mi vikendom obično gibamo od kuće ili D i L odu na vikend kod bake i djeda.Zar ću im to morati uskračivati od iduće godine? :/
    Po tome se crkva uopće ne zalaže za interes djetete,već gledaju samo svoju korist.Ja osobno nemam naviku ići često u crkvu,ali to ne znači da sam manje vjernica.

mamaina

Početno

dolega - upravo sam o tome pričala,
    jedino vrijeme koje obitelj može provesti zajedno okupirala je crkva, a to je puno previše.
    a tu je i ono - kad nešto moraš onda je to jako veliki problem (barem u mojoj kući).
    žao mi je da se crkva služi ucjenama da bi privukla vjernike.
    anchie76
    Zasto nitko ne uci djecu o pravim vrijednostima vjere, o onome sto vjera je, i kako se truditi biti dobar vjernik (i.e. zivjeti onako kako je Isus zivio)?!? Gdje se to izgubilo u cijeloj ovoj prici?
    a ovo potpisujem

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo nešto iz rubrike "otvoreno" iz večernjaka:

MIŠLJENJE Financiranje vjerskih zajednica i vjerničkih postupaka
    Stečaj, gospodo, stečaj
    Autor Gjuro Kladarić, Zagreb

Nevjerojatno je da se firme i udruženja koje izgube kupce ili im se razbježe članovi ne dosjete iste ideje - da zahtijevaju od države da natjera njihove nelojalne kupce ili članove da im se vrate. Ta sprdnja s našim zdravim razumom pada na pamet, čini se, samo kršćanskim crkvama premda ih je lijepo vidjeti da (privremeno) ne huškaju svoje vjernike jedne protiv drugih, nego ih za ovu priliku kao ovce trpaju u isti tor prije zajedničkog šišanja.
    Ne vidim u čemu je problem da svaka od zainteresiranih crkava zabrani svojim članovima sudjelovati u abortusu, odnosno da obveže svoje članove da je podupiru, financijski i na druge načine. Kontinuiranim pokušajima da abortus zabrane kroz državu, crkve demonstriraju svoju potpunu nemoć da kontroliraju većinu svojih vjernika, a osiguranjem prihoda za hladni pogon iz državnog proračuna prikazuju da ih vjernici više ne žele ni financirati, dok je pritom svećenstvu posve svejedno odakle novac dolazi.

Kakve to veze ima sa mnom? Ne znam zašto bih ja financirao vjerske skupine čije mi je djelovanje odbojno ili bih bio zbog njih obvezan ponašati se na način koji je suprotan mojim uvjerenjima. Gospodo, neki vas vaši vjernici ne slušaju? To doista nije moj problem. Vaši vas vjernici ne žele financirati? I do toga mi je stalo kao do lanjskoga snijega. No, želite li za sebe i svoje vjernike slobode koje ne vrijede i za mene? E, to me zabrinjava. Kad je sve već tako irealno, budimo kreativni - pokušajmo zabraniti i rastavu, koju popovi definiraju tako definitivno. To bi nam donijelo - ako je vjerovati informaciji iz novina - izvrsno treće mjesto od dvjestotinjak zemalja. Zar to ne bi bio razlog za hrvatsku pučku veselicu najvećih razmjera?

No, kad bi vjerske zajednice bile trgovačka društva, nakon višegodišnjih bi gubitaka bile po zakonu dužne prijaviti smanjenje osnivačkog kapitala, a u slučaju kroničnog nedostatka novca i zainteresiranih potrošača i - stečaj.

bepina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Apsolutno se slažem s vama da ispišete djecu s vjeronauka, pogotovo ako njima to ne odgovara.
    Nitko ne mora biti katolik po defaultu.
    Ja naprotiv vjeronauk i Crkvu držim na listi kao prvi prioritet pa se svi izleti i događanja podređuju tome (mislim, i ja idem dalje na vjeronauk za odrasle jer mislim da vjeru uvijek moram i dalje upoznavati). Još ne mogu ništa reći za svoju djecu jer ih nemam (što će se nadam se uskoro promijeniti) no u mojoj su široj obitelji misa i vjeronauk važni svima i djeca zaista vole ići (uvijek ih vodimo na dječju misu).
    Ako zaista ne smatrate da je sve to nužno za duhovni život, štoviše ako vas to opterećuje, možda je zaista bolje ne ići na te sadržaje jer ćete djeci prije ugraditi odbojnost prema Crkvi.
    Raditi nešto samo da bi se obavilo je prilično jadno i ja vam želim da živite onako kako biste po savjesti željeli živjeti, a ne po običajima.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Na nekom forumu sam procitala da je Roda cak zainteresirana da poduzme nesto u vezi tog pitanja, vracanja vjeronauka u vjerske ustanove.
    Da li se nesto organizira il....?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mora da je neka kriva interpretacija. nista se u rodi ne radi po tom pitanju, niti priblizno.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

dovoljno je sto smo s crkvenim velikodostojnicima na Vi u svezi MPO-a ,jos ako ih zagrebemo i tamo gdje ih boli...EEEEEEE

iva_777 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Vjeronauku je mjesto u crkvi, a ne u školi i ja svoju djecu sigurno neću dati na ovaj u školi.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Vidim da je ovaj topic bio aktualan pred 2 godine, ali nisam mogla odoljeti da napišem svoje mišljenje.
    Kao prvo, i ja sam odrasla u maloj sredini u bogatoj familiji o kojoj se stalno nešto pričalo i pazilo se na svaki moj potez. Cijelo svoje djetinjstvo sam svku nedjelju morala odlaziti u crkvu i jednom tedno na vjeronauk, i to po najvećoj zimi i buri, a u crkvi nije bilo grijanja :shock: Imalo je to svoje čari, ali danas imam zdravstvenih problema djelomično zbog toga (osjetljive bubrege, mjehur itd). Svaku nedjelju ja bi plakala, a mama me oblačila i prijetila da bi me na kraju prisilila na misu zagadila mi se crkva za vjeke vjekova Uz to smo imali odvratnog svećenika koi je bio nervozan, nimalo pedagog i koji je dijelio šamare i to gadne šamare (probala ja ).
    Poslije rata, kad sam se već nasjedila u hladoj crkvi dok su mi suze bile u očima, sva ona djeca koja su se igrala i spavala svaku nedjelju i one dane što sam se ja smrzavala, oni su bili kršteni, pričešćeni i krizmani u jednom danu i to nako 5-6 sati vjeronauka, po mogućnosti u toplom uredu svećenika
    E tu sam prekrižila crkvu - zauvijek!!!! I čvrsto odlučila da moja djeca NEĆE ići na vjeronauk pa nek ljudi pričaju što hoće. Subota i nedjelja su dani kad smo zajedno, a ne da mi ih dijete provodi u crkvi jer od toga neće imati nikakve koristi. Moja starija tako ne ide na vjeronauk (i jedna i druga su mi krštene, ali to je to) već se u to vrijeme bavi ritmičkom gimnastikom, bavi se s onim što voli. Sretna je i vesela. U crkvi ne vidim ništa dobroga. Isto tako, kad mi je crkva trebala u jednom mom velikom životnom momentu, okrenula mi je leđa, dok je onima, koi to nisu zaslužili, izašla u susret
    Crkva je za mene institucija u koju neću više nikad kročiti osim u nekim ljudskim momentima kada je to neizbježno.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nije istina! Možeš ga ne upisati na početku svake školske godine, ali u malim mjestima tako prijete roditeljima. Formalnu molbu za ispis pošalji na školu, a razredniku u 4 oka kaži da je najgora stvar koja ti se može dogoditi da pozovu socijalnu službu zbog neopravdanih sati koje će ti klinac dobiti jer ne ide na vjeronauk i da preuzimaš tu odgovornost.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

KAda odgovaram prije vremena... Tek sam sada pogledala datum otvaranja teme.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

iridana2666 potpisujem kod mene ista situacija.Ni moje dijete ne ide na vjeronauk .Isto živimo u prigradu Rijeke.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

I moj sin je primjer da se može ispisati s vjeronauka. Prošle godine (bio je 5. razred) sam ga ispisala. Morala sam napisati zamolbu Vijeću učitelja uz obrazloženje i ispisali su ga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nas je učiteljica pitala ove godine na prvom roditeljskom , želi li netko ispisati dijete. Rekla je samo da kad se jedna godina upiše, onda se u toj ne može ispisati nego tek iduće godine

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MI danas konacno imamo roditeljski.
    Jedva cekam da cujem kaj ce nam rec za vjeronauk i informatiku

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

U moje vrijeme na vjeronauku smo bili brat i ja te još jedan dječak.Svi smo stali na jedan trosjed i vjeronauk je bio u župnom dvoru , a na misi nas je bilo sedmero i veličasni.Ovo danas ne sliči na ništa .Ljudi koji su prozivali moje roditelje danas sjede u prvim redovima na misi.Vrlo licemjerno!Vjera nema veze ni sa ocjenama ni sa dolascima na misu da bi djete dobilo plus.A ovo šta čitam da roditelji moraju pisati zahtjev da bi dijete prestalo ići na vjeronauk ostavlja bez teksta.Bez komentara.
    Što više čitam postove to sam više uvjerena da sam ispravno odlučila.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A. ove godine više ne ide na vjeronauk. Nije bila potrebna molba. Ja sam na kraju prošle godine rekla učiteljici da neće ići, on ju je prošli tjedan podsjetio, rekla je da joj potvrdimo to pismeno, i to je bilo to.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Sve nekako dok vas čitam si mislim da moje dijete ne bu išlo na vjeronauk u školi.
    Ja se sjećam kad sam ja tamo sredinom 80-ih išla na pričest, na vjeronauk se išlo u crkvu, radnim danom, nedjeljom na misu. Žigova se moram priznati ne sjećam, možda ih je i bilo, ne znam.
    Ali ovo kaj pišete je više nego previše...

Mi uopće ne idemo u crkvu, jednostavno nemamo tu naviku, pogotovo MM koji je na misi bio samo ak se netko ženio ili krstio, a on osobno nema nijedan sakrament. Ja sam išla na misu sve dok nisam firmana, od onda više ne idem...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •