-
evo nešto iz rubrike "otvoreno" iz večernjaka:
MIŠLJENJE Financiranje vjerskih zajednica i vjerničkih postupaka
Stečaj, gospodo, stečaj
Autor Gjuro Kladarić, Zagreb
Nevjerojatno je da se firme i udruženja koje izgube kupce ili im se razbježe članovi ne dosjete iste ideje - da zahtijevaju od države da natjera njihove nelojalne kupce ili članove da im se vrate. Ta sprdnja s našim zdravim razumom pada na pamet, čini se, samo kršćanskim crkvama premda ih je lijepo vidjeti da (privremeno) ne huškaju svoje vjernike jedne protiv drugih, nego ih za ovu priliku kao ovce trpaju u isti tor prije zajedničkog šišanja.
Ne vidim u čemu je problem da svaka od zainteresiranih crkava zabrani svojim članovima sudjelovati u abortusu, odnosno da obveže svoje članove da je podupiru, financijski i na druge načine. Kontinuiranim pokušajima da abortus zabrane kroz državu, crkve demonstriraju svoju potpunu nemoć da kontroliraju većinu svojih vjernika, a osiguranjem prihoda za hladni pogon iz državnog proračuna prikazuju da ih vjernici više ne žele ni financirati, dok je pritom svećenstvu posve svejedno odakle novac dolazi.
Kakve to veze ima sa mnom? Ne znam zašto bih ja financirao vjerske skupine čije mi je djelovanje odbojno ili bih bio zbog njih obvezan ponašati se na način koji je suprotan mojim uvjerenjima. Gospodo, neki vas vaši vjernici ne slušaju? To doista nije moj problem. Vaši vas vjernici ne žele financirati? I do toga mi je stalo kao do lanjskoga snijega. No, želite li za sebe i svoje vjernike slobode koje ne vrijede i za mene? E, to me zabrinjava. Kad je sve već tako irealno, budimo kreativni - pokušajmo zabraniti i rastavu, koju popovi definiraju tako definitivno. To bi nam donijelo - ako je vjerovati informaciji iz novina - izvrsno treće mjesto od dvjestotinjak zemalja. Zar to ne bi bio razlog za hrvatsku pučku veselicu najvećih razmjera?
No, kad bi vjerske zajednice bile trgovačka društva, nakon višegodišnjih bi gubitaka bile po zakonu dužne prijaviti smanjenje osnivačkog kapitala, a u slučaju kroničnog nedostatka novca i zainteresiranih potrošača i - stečaj.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma