Cure, možda mi možete pomoći da se lakše odlučim što napraviti vezano za prikupljanje matičnih stanica. Od kada znam za taj postupak - želim pohraniti matične stanice svog djeteta. No, nedavno sam čula informaciju koja mi je malo poljuljala mišljenje pa me zanima što vi mislite o tome.
Primalji sam ispričala da bih željela da mi nakon poroda ne režu pupčanu vrpcu dok sama ne otpulsira. Rekla mi je da to nije moguće ukoliko želim prikupiti matične stanice - jer se u tom slučaju pupčana reže dok je "živa". Isto tako, rekla mi je da sve ono što u tom trenu izvadimo iz pupčane vrpce zapravo i ne doputuje do bebe. Dakle, koliko god nam se činilo da činimo najbolje za dijete prikupljajući matične stanice zbog eventualnih problema u budućnosti, s druge strane mu na samom porodu zapravo uzmemo iste te stanice.
Primalja je isto tako dodala da smo svi mi porođeni tako da su nam prerezali pupčane vrpce odmah (dakle, isto nismo dobili te tvari), a nije ništa pohranjeno. Tako da je u svim tim slučajevima rađena loša stvar (rezanje pupčane prijevremeno), a bez ikakvog zapravo pametnog razloga - zbog rutine kakva je godinama vladala.
Zanima me jel tko zna nešto o ovome i što biste vi i zašto odabrale.
Isto tako zanima me jeli netko zna bilo kakve negativne strane pohranjivanja matičnih stanica. Hvala!