Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Prikupljanje matičnih stanica - DA ili NE

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Prikupljanje matičnih stanica - DA ili NE

Cure, možda mi možete pomoći da se lakše odlučim što napraviti vezano za prikupljanje matičnih stanica. Od kada znam za taj postupak - želim pohraniti matične stanice svog djeteta. No, nedavno sam čula informaciju koja mi je malo poljuljala mišljenje pa me zanima što vi mislite o tome.

Primalji sam ispričala da bih željela da mi nakon poroda ne režu pupčanu vrpcu dok sama ne otpulsira. Rekla mi je da to nije moguće ukoliko želim prikupiti matične stanice - jer se u tom slučaju pupčana reže dok je "živa". Isto tako, rekla mi je da sve ono što u tom trenu izvadimo iz pupčane vrpce zapravo i ne doputuje do bebe. Dakle, koliko god nam se činilo da činimo najbolje za dijete prikupljajući matične stanice zbog eventualnih problema u budućnosti, s druge strane mu na samom porodu zapravo uzmemo iste te stanice.

Primalja je isto tako dodala da smo svi mi porođeni tako da su nam prerezali pupčane vrpce odmah (dakle, isto nismo dobili te tvari), a nije ništa pohranjeno. Tako da je u svim tim slučajevima rađena loša stvar (rezanje pupčane prijevremeno), a bez ikakvog zapravo pametnog razloga - zbog rutine kakva je godinama vladala.

Zanima me jel tko zna nešto o ovome i što biste vi i zašto odabrale.
    Isto tako zanima me jeli netko zna bilo kakve negativne strane pohranjivanja matičnih stanica. Hvala!

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mi planiramo dati matične stanice, ali za zakladu, ne za osobnu uporabu.
    mislim da tih par dodatnih stanica ne čini neku veliku razliku, a opet sutra može spasiti nekome život.
    moja dobra prijateljica je preminula u ranim dvadesetim od leukemije i kad se nje sjetim ne mogu da se ne odlučim na takav korak , danas kad ta opcija postoji.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

te stanice bebi ne trebaju. tako kažu. jedino što se pupčana vrpca mora rezati nešto ranije, ali u uputama koje sam ja dobila čak i tu nešto stoji da se može malo pričekati, nemojte me loviti za riječ, sad mi se ne da ići gledati u kit za pohranu...

mislim da moraš odvagnuti što ti je važnije. pohrana ili nerezanje vrpce...

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Bilo je već na jednom topicu neki dan razgovora o tome, meni se najkorisniji činio ovaj link: http://www.sarahjbuckley.com/article...well-alone.htm

Te matične stanice koje su u pupčanoj možda bebi ne trebaju, ali joj itekako treba ta krv (koja može iznositi do polovice bebine ukupne količine krvi, dakle značajno) koja je prepuna kisika - koji beba ne dobije dok ne prodiše, a to ne mora biti te iste sekunde kad caknu.

Doniranje ms je divna stvar i u situaciji kada se pupčana ionako brzo reže je stvarno šteta proliti krv. Ali bi htjela istaknuti kako bebi baš i nije svejedno kada se reže pupčana..

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kerida, zašto, ako već daješ, ne bi ostavila i za sebe. mislim, ne dao Bog, ali za svaki slučaj
    I, koliko ja znam, zasad se ionako ne može čuvati samo za sebe, već možeš dati jedino za zakladu Ana Rukavina, ali vjerojatno ako ti treba, dobiješ svoje

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    kerida, zašto, ako već daješ, ne bi ostavila i za sebe. mislim, ne dao Bog, ali za svaki slučaj
    I, koliko ja znam, zasad se ionako ne može čuvati samo za sebe, već možeš dati jedino za zakladu Ana Rukavina, ali vjerojatno ako ti treba, dobiješ svoje
    Ne bih htjela reći nešto krivo ali koliko mi je poznato, kod nas se može samo pokloniti u zakladu. Tako da je u banci MS pa kad nekome zatreba, ako odgovara, tada se iskoristi. A ako želiš za sebe - onda čuvaš negdje vani. A i to dosta košta.

Ne znam još kako stojim s ovim, zapravo bih voljela ja biti donator za zakladu a svojoj beb omogućiti da dobije sve iz pupčane.

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Citiraj branka1 prvotno napisa
    Ne bih htjela reći nešto krivo ali koliko mi je poznato, kod nas se može samo pokloniti u zakladu. Tako da je u banci MS pa kad nekome zatreba, ako odgovara, tada se iskoristi. A ako želiš za sebe - onda čuvaš negdje vani. A i to dosta košta.

Ne znam još kako stojim s ovim, zapravo bih voljela ja biti donator za zakladu a svojoj beb omogućiti da dobije sve iz pupčane.
    od nedavno može se za privatne svrhe pohraniti na Rebru

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Provjereno je proradila i privatna pohrana na Rebru, košta 15.000 kn, još uvijek je ipak jeftinija pohrana u Grazu - oko 1650 EUR. Preporuka s Rebra je riješiti to barem 3 tjedna prije poroda, a sve bolnice u ZG-u su sad ekipirane uzimati pupkovinu, bilo za donaciju, bilo za vlastitu pohranu, samo se postupak za privatnu pohranu plaća i rodilišu - za SD je cijena 1.000 kn. Mislim da za privatnu pohranu onda muž nosi na Rebro ili do hrv.-slo granice (ovisno gdje se pohranjuje), a da za donaciju je, mislim, besplatno i netko s Rebra dolazi po materijal.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala na informaciji za Rebro - nisam to znala i moglo bi mi biti jako korisno.

No, ako nije problem... da ne odemo na temu matičnih stanica (kojih je već bilo vjerojatno dosta)... bilo bi mi jako drago ako netko ima bilo kakvo saznanje vezano za pitanje koje sam postavila. Jer do sada sam bila sigurna da želim uzeti matične.... ali kada sam čula da količina krvi uopće nije zanemariva, nekako ne znam što da mislim.... Naravno, mislim tražiti po netu i istraživati tu temu, ali bilo bi mi lakše čuti vaša mišljenja...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Svea, nemam ti o tome pojma, niti sam to uopće iskreno razmatrala, meni je bitnije da imamo djetetove matične u slučaju nekog, ne dao Bog, belaja, dosta sam slučajeva čula o teškim bolestima i kod tako male djece, sad je li to sve marketing ili nije... Pitala sam i svoju sestru, molekularnu biologicu, što misli, je li čuvanje matičnih "moda" ili ne, ona misli da je to pametna stvar i nisam dalje niti razmišljala o tome je li za dijete neki bed da se ta pupčana kida prije nego što prestane pulsirati... Meni se čini da bi meni osobno veći bed bio da te stanice ne sačuvam, ali to ti je na kraju pitanje koje sama moraš sebi odgovoriti, stvarno smo svi različiti, ja sam i inače paničar sklon crnim scenarijima i ovo nam je dijete do kojeg smo došli nakon 7 godina emotivno-financijskih muka (IVF)... Sretno u odluci !

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Draga ina33, imam slično iskustvo u familiji gdje su mi nećaci (blizanci) došli na svijet nakon mnogo godina truda (isto IVF). Sretna sam što si i ti uspjela! I vjerujem da ti je bilo jao teško svih tih godina. I sama sam se naplakala kod svakog neuspješnog pokušaja... no evo sad naši dečki imaju 3 godine i apsolutno su prekrasni.

Obzirom da sam u familiji imala dva slučaja karcinoma... nikako se ne mogu oteti ideji da bi bilo najpametnije sačuvati stanice i gotovo. Naposlijetku... i meni je pupčana otkinuta odmah... pa nisam dobila niti jedno niti drugo Bliže sam opciji da ipak sačuvam matične stanice, ali jasno je da ne bih zbog toga u startu htjela djetetu uzeti nekaj kaj mu treba... Ah, zar je bilo što lako odlučiti kad su najvoljeniji u pitanju :?

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ina, jel moš pliz pitati prijateljicu, zanima me mišljenje od nekoga tko je u toku, kolika je vjerojatnost da će se kroz nekoliko godina moći više toga s ms, ali još važnije, kolika je vjerojatnost da će ih biti dovoljno pohranjenih da se nađe poklapanje bez da svaki čovjek ima baš svoje pohranjene?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je rekao jedan tata čije dijetete ima leukemiju da trenutno samo obitelji s oboljelo, djecom mogu spremiti stanice, a ostali mogu dati u zakladu, ali sam ja shvatila da ako im treba mogu onda dobiti te stanice

Ovo s Rebrom je valjda nešto novo

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Novo, da. Od prije cca 2 tjedna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aqua prvotno napisa
    Ina, jel moš pliz pitati prijateljicu, zanima me mišljenje od nekoga tko je u toku, kolika je vjerojatnost da će se kroz nekoliko godina moći više toga s ms, ali još važnije, kolika je vjerojatnost da će ih biti dovoljno pohranjenih da se nađe poklapanje bez da svaki čovjek ima baš svoje pohranjene?
    Krivo sam se izrazila - nemam nikakvu prijateljicu za ta pitanja - a ovo ti je teško odgovoriti vezano za vjerojatnosti, to mi se čini kao gledanje u staklenu kuglu i bojim se da ti nitko u ovom trenu ne može dati takvu procjenu u smislu postotaka. Donedavno je HZZO plaćao pohranu na Rebru za parove koji imaju indikaciju za osobnu pohranu (tipa bolest u obiltelji i sl.), a unatrag kojih 2-3 tjedna omogućena je i privatna pohrana (uz plaćanje). Mislim da ti, ako doniraš, ne garantiraju da će onda te iste stanice tvoje dijete i dočekati u slučaju potrebe. Najbolje je nazvati Zavod za transfuziju na Rebru i raspitati se - čula sam da normalno odgovaraju na pitanja - mi smo se ipak odlučili za Graz jer je uhodaniji put i jer smo već dobili od njih kit, plus je par tisuća kuna jeftinije.

Dakle, na Rebru se zove Zavod za transfuziju (broj se sigurno može iskopati putem Interneta), to je počelo pred 2-3 tjedna, cijena je 15000 kn, oni pošalju ugovor i uplatnicu (platiti u roku 15 dana) pa ti pošalju set za pohranu, preporuka 3 tjedna prije poroda rješiti, sam nosiš na Rebro u roku 24 sta, glavna zgrada, u podrumu - Zavod za transfuziju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo "sam nosiš na Rebro" to znači "tata nosi pupkovinu na Rebro u roku od 24 h". U Grazu, ako nema dovoljno materijala (navodno se zna dogoditi prilikom carskog reza ili u slučaju nekih komplikacija) imaš money-back guarantee, vjerujem da je tako i na Rebru ako ocijene da je materijala nedovoljno, a svaka bolnica koja kod nas uzima matične stanice ima šprancu ugovora koju rodilja potpisuje u smislu da se bolnica ograđuje ako zbog nekakve izvanredne i hitne medicinske situacije (tipa ugroženost majke i djeteta) nije moguće uzimanje matičnih stanica.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Na siteu poliklinike Harni možete pročitati više o Rebru.

http://www.poliklinika-harni.hr/teme...60&godina=2008

Uglavnom cijena je 15 000kn,čuvaju do 18god djetetovog života.
    Nažalost ja si to neću moći priuštiti jer su ga stvarno pretjerali sa cijenom.To je uvijek bilo tak kod nas,ak nemaš novaca umri!

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

branka 1 sorry tek sam sad vidila tvoje pitanje, zašto u zakladu ,a ne privatna pohrana.

iskreno govoreći nisam ti 100% čvrsta u svojoj odluci.
    uglavnom, u mojoj trudničkoj glavi sada vlada slijedeći scenarij, doniranje za zakladu mi se čini kao nešto plemenito i hvale vrijedno, ostavljanje stanica za vlastitu uporabu mi se čini pametno, ali znajući kakva sam imam osjećaj da bi samo čekala dan kad će mi trebati.

onda opet mislim, bilo bi stvarno lijepo kad bi dali te stanice i one nekome stvarno spase život, za razliku od ovih koje bi čamile u Grazu idućih 20 godina.

sve u svemu dosta si razbijam glavu sa time, najbliža sam odluci da ih doniramo u zakladu, na taj način nisu "bačene" i postoje realne šanse da ih dobijemo ne daj Bože da nam ikad trebaju, a opet ne moram razmišljati o njima.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ina, kakva je procedura s Grazom? jel svejedno gdje radjas? kada im platis i tko im to odnese? jel bi ja morala roditi u ZG da se to uopce napravi? jer je netko rekao da su sve zagrebacke bolnice sada u to uhodane, pa se pitam sta je s provincijom...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    ina, kakva je procedura s Grazom? jel svejedno gdje radjas? kada im platis i tko im to odnese? jel bi ja morala roditi u ZG da se to uopce napravi? jer je netko rekao da su sve zagrebacke bolnice sada u to uhodane, pa se pitam sta je s provincijom...
    Za ZG da. Procedura je da sve rješavaš s Grazom iz Hrvatske, jedino nakon poroda treba muž unutar 24 h dostaviti matične na hrv.-slo granicu. Ne znam za provinciju, u ZG-u su sve bolnice osposobljene za to i to se bolnici plaća. Lijepim ti raspravu sa superbaby pa pročitaj vezano za Graz - nekih par tisuća kuna je jeftinije od Rebra - ako želiš, mogu ti poslati "hodogram" za Graz na PP:

http://superbaby.org/forum/viewtopic.php?t=386

http://superbaby.org/forum/viewtopic.php?t=1491

Na ovim topicima gledaj zadnje stanje - tj. zadnje stranice - vidim da i u Rijeci imaju osposobljene giniće za uzimanje matičnih.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. Grazu je svejedno di ćeš ti rodit, samo ti netko mora znat uzeti uzorak pupkovine, a netko drugi (obično muž) dostaviti do hrvatsko-slovenske granice - u formularima treba ispuniti jedino njima zbog infaća di rađaš, upisati ime liječnika od povjerenja (mogu biti različiti - nama jesu), a ako uzorak nije OK oni ti vraćaju novac (pretpostavljam da jedino ne vraćaju kit koji ti pošalju - 64 EUR cijena).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim prema mjestu stanovanja da bi se tebi bilo možda jeftinije raspitati postoji li takva mogućnost za Mađarsku. Dosta je popularna i neka firma iz Nizozemske, mogu se raspitat kod muža kakva je procedura s njima, ali isto pretpostavljam da je postupak dostava do neke EU granice - a možda se može i preko Mađarske izvest za Graz - pogledja na siteu Cellavie - proguglaj ima li takvih mogućnosti, vjerujem da oni pokrivaju granice EU-a, ali možda i ne.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala puno ina! raspitat cu se i pogledati linkove, pa cemo vidjeti gdje i kako - ako uopce.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ima firma cryo save. Pohranjuju u Belgiji. Moja frendica je to uspješno napravila u listopadu 2007. DHL-om su poslali stanice, to se prije naravno mora dogovoriti.

http://www.cryo-save.com/

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mene zanima kakva je procedura za žene iz Splita. Koliko vidim u Zagrebu je vise manje dosta toga organizirano a i blize vam je granica za vani. Ako ko zna?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •