Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 240

Tema: "Slatki " mali promašaji

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A mislim pokazite mi stan u kom obitavaju djeca, a u kom nema kitcha?
    Da sam single zena od karijere, imala bih stan ciji minimalizam ne dozvoljava ni prasini da pada...ovako...
    Tudji stanovi....Zamjecujem samo ono sto mi se svidja.
    Ili sto me "dirne"....kao kad neko ima cijeli zid prekriven panelom u kom su ubodene znacke (valjalo je to skupljati)....Ili kad kraj slike nekog pokojnika stoji platneni cvijet. Pa sta ako je platneni? Meni odmah najdrazi na svijetu.

I da....da ne ispadnem pateticni socijalista...ja sam zapravo mali snob. Ali samo u svojoj kuci. (Pa eto, Maria, ako me put nanese....mislim mozemo mi i u kafic )

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Na mom radnom stolu, na istaknutom mjestu stoji staklena kugla s tirkizno plavim plastičnim postoljem. U njoj su dva elegantna plava dupina uhvaćena u trenutku igre, a kad je potreseš, po zaigranim dupinima pada zlatna prašina. To remek djelo istančanog dizajna i sofisticirane estetike poklonio mi je moj sin koji je to kupio od svog džeparca kada je prvi puta bio s vrtićem na moru. Sve one koji se zateknu kod mene, molim da se iskreno zadive tom artefaktu.

Ono što ne volim, ne volim u svojoj kući. Ne volim minimalizam. Ljudi često kažu da bi im boje i dekori mogli nakon nekog vremena dosaditi. Meni su neutralni prostori i boje već unaprijed dosadni. Ali, svakom svoje. U tuđoj kući ne snimam kako im je ovo ili ono. Privući će me nešto što se meni sviđa, a inače me zanima samo kako se osjećam i kakvo je društvo. Nije mi važno ni što su ponudili ili nisu. Ako ima nešto što ja volim, super, ako ne, snaći ćemo se i s onim što imaju.

Što se tiče kiča, neke stvari me zabavljaju i prelaze u legendu. Npr. stan kojem jednom MM prijatelju uredila mama. Samo neki detalji: na zelenim, pseudo-baroknim foteljama od baršuna heklani tabletići. Isti takvi tabletići na tabureima, televizoru, ormarićima i pazi sad ovo: lusterima. Na zidovima sjajne baršunaste tapiserije s lovačkiim prizorima. I tata mu je obilato doprinesao osobitom dizajnu: na policama su bili Eiffelov toranj, londonski Tower, kip slobode i još par svjetskih znamenitosti napravljenih od šibica. Pa ko' ti to more platit!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Samo neki detalji: na zelenim, pseudo-baroknim foteljama od baršuna heklani tabletići.
    Kao reklama za Gavellu, jel' da?

A meni je ipak najlegendarnije to što nisam nikad vidjela uživo, ali sam od marie71 iz jednog posta naučila da postoji (ili je to pak bila neka patka) - nakvaknjak? Ima toga u ovim krajevima i to je kao nešto što se stavlja na kvaku zbog... dezinfekcije ili čega? To bih baš volila vidit (u Dalmaciji nisam tako nešto vidila, tamo prevladavaju gondole, plastično cvijeće, staklena menažerija ili lutke na bračnim krevetima - kod starijih ljudi).

A propos kiča i djece, to ide zajedno - meni je isto frižider oblijepljen crtežima i fotkama mojih nećakinja, a cure najviše vole kad im moja mama uredi vrt na Braču s plastičnim patuljcima, jednostavno to obožavaju, pa se onda kao takvo "trpi" (a i baka tome naginje, pa je teško u njenoj kući spriječit).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, i moje nećakinje neće nikad prestat žalit što smo renovirali plavu kupaonu (koju su bili uredili prethodni stanari) - plava kada, pločice s plavim suzama... .A sad sve u bijelo-žutom, dosadno... Baš su se ražalostile sve 3 kad su vidjele da je više nema, jedino je najmlađa (mali diplomata) rekla da je "epo" i sad.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja volim vrtne patuljke. Imamo i Snjeguljicu, i lude gljive, i žabu sa šeširom.
    Stoje iza kuće u vrtu među cvijećem :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nije patka, to postoji

heklano od bijelog konca, s 2 šarena cofa koji vise na upredenim nitima

tako da kad se zaprlja može odmah na pranje

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    nije patka, to postoji

heklano od bijelog konca, s 2 šarena cofa koji vise na upredenim nitima

tako da kad se zaprlja može odmah na pranje
    Taj naš frend je imao i to!

Jedan moj kolega, dr. sc., je, kad smo jednom bili poslovno u Veneciji, po cijelom gradio tražio gondolu s balerinom koja se vrti za svoju, ne mamu, nego ženu, poprilično mladu ženu, koja to želi imati na televizoru. Jest da smo se svi smijali iz toga, ali meni je isto bilo lijepo kako on nju voli i traži joj tu balerinu u gondoli po svim sestijerima.

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bitno mi je kako izgleda moj stan za druge mi je svejedno

Ali.... , mrzim, mrzim i mrzim vidjeti u vrtu one patuljke i labudove....to mi je baš brrrrrrr

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eto Zdenka je potvrdila ! :D

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

O da,postoji,kak ne?

davno,prije trideset i kusur godina mene i mog mlađeg brata čuvala je jedna teta i ta teta je imala mjedene kvake,koje je non-stop do iznemoglosti polirala sa Purol pastom,a kad bi završila na kvake je stavljala heklane navlake,baš ovakve kako ih Maria opisuje.Meni,tada djetetu nije bilo jasno čemu to vječno poliranje i čemu te navlake,al eto teta je očito znala čemu.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je l' vi meni vjerujete da ja nikad nisam vidjela nijednu od tih silnih gondola koje vi spominjete. :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa
    O da,postoji,kak ne?

davno,prije trideset i kusur godina mene i mog mlađeg brata čuvala je jedna teta i ta teta je imala mjedene kvake,koje je non-stop do iznemoglosti polirala sa Purol pastom,a kad bi završila na kvake je stavljala heklane navlake,baš ovakve kako ih Maria opisuje.Meni,tada djetetu nije bilo jasno čemu to vječno poliranje i čemu te navlake,al eto teta je očito znala čemu.
    Jel' svrha toga estetika ili kao da se ne oštećuje metal od kvake? Taj mi je predmet genijalan, nadam se da ću i ja vidjeti jednoga u svom životu .

A propos gondola - to je, valjda, regionalno specifično - toga ima u Dalmaciji po kućama starijih ljudi.

Zdenka, naravon da je baš lijepo kad muž to ženi donosi i traži. Iskreno, mene dirnuo naš jedan majstor koji je ženi za vrt iz Bosne vukao betonskog magarca kao za cvijeće. Na način kako je on to rekao, toliko se ljubavi i uvažavanja vidjelo, da se tome jednostavno nisam mogla niti u sebi nasmijati, nego je pomisao bila "ajme, blagooo im se, baš se krasno vole". I još mi je frajer draži zbog toga.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A, sviđa mi se i kičeraj iz Almodovarovih filmova i taj neki gorko-slatki nostalgični prikaz tih stvarčica. U stvari, najviše volim neku sredinu - da nije baš sve ono skroz samo metal i bež, bez ikakvih osobnih stvar i boja, iako su rijetki baš takvi stanovi. Koliko mi i za radni stol prostor smeta vidjet pretrpanost, isprepleteno bilje, tisuću slika, kesteni i slično, toliko mi smeta i ono kad je sve skroz robotski, bez ikakvih dodataka i detalja.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Je l' vi meni vjerujete da ja nikad nisam vidjela nijednu od tih silnih gondola koje vi spominjete. :?

a muzičke kutije sa balerinom?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A, sviđa mi se i kičeraj iz Almodovarovih filmova i taj neki gorko-slatki nostalgični prikaz tih stvarčica. U stvari, najviše volim neku sredinu - da nije baš sve ono skroz samo metal i bež, bez ikakvih osobnih stvar i boja, iako su rijetki baš takvi stanovi. Koliko mi i za radni stol prostor smeta vidjet pretrpanost, isprepleteno bilje, tisuću slika, kesteni i slično, toliko mi smeta i ono kad je sve skroz robotski, bez ikakvih dodataka i detalja.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mislim da je svrha picajzliranje .....

jer sumanuto glancanje kvake plus nakvaknjak je samo jedan od simbola i neverbalnih poruka drugim domaćicama.-

JAAAAA sam najbolja domaćica u kvartu jer imam nakvaknjak a ti nemaš....

pa ovdje imaš čitavu znanost o ribanju wc-a s potpuno istom neverbalnom porukom

opaska...ovo gore je čisto moje subjektivno mišljenje

ina, isheklat ću ti ja jedan, još se sejćam poluvisokih štapića

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a nakvaknjak ?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam ni ja. :/

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja sam se po Bosni nagledala nakvaknjaka s "kićuricama" (to je ono što visi).
    to je služilo da na mjedenim kvakama ne ostaju tragovi prstiju i dlana.
    sada na to gledam sa simpatijom, ne sjećam se kako mi je onda "sjedalo".

Zdenka, meni nekada dođe da počnem skupljati te staklene kugle u kojima sniježi: prije par godina mi je to bilo nezamislivo, ali sad mi to ima neko sasvim drugo značenje.
    Pa, sjećate li se kakve smo sve budalaštine kupovali majkama za 8. mart: one, već u dućanu zapakirane, kristalne vazice, parfeme "It", keramička slova sa suhim cvijećem unutra, tanjure s makovima i suncokretima...
    Sad si mislim kako nijednom ne bih zakolutala očima da mi moje dijete to donese

Nije "stvar" u stvari, već u priči koju ona za sobom donosi.
    Pa čak i ako je tapiserija s Titovim likom.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Joj, ubile ste me s ovim detaljima .

Ja bum se samo prigodno nadovezala tvorevinom koje sam znala viđati u vrtovima: to su pseudo-labudovi tj. "tegle" za cvijeće izrađene od starih vanjskih guma auta izrezanih u obliku labuda. Uz takvo što obično idu dva lava ili orla na ulazu u kuću boje vrlo zrele breskve. E, te gume me bace u očaj. Ostalo toleriram: čak i vrtne patuljke. Ono što ne opraštam je Isusek na raspelu veličine prosječnog aviona-dvomotorca (fejk pozlata uključena u cijenu) i umjetno cvijeće (bilo u kućama, bilo na grobovima).

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesam, ali zaista davno.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a nakvaknjak ?
    I nakvaknjak i nak..njak.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja moram priznat da je mene totalno opteretila sva ova spika oko ciscenja kuce prije sam bila opustena, nije ono da smo gnjojili po kuci cistila sam ali sad nakon svih ovih topica brate stalno sam u stresu da sam vrrrrrlo losa domacica. a uz to sam i po citav dan doma

ako kupim nakvaknjake mozda to zabljesne goste i ne primjete prljave prozore

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

apricot, upravo tako

s godinama , kako stariš, barem ja, sve gledaš kroz neku drugu prizmu....

tako da bih opet rado pila kavu u stanovima nekih dragih ljudi koji su već davno mrtvi i uživala bih gledajući njihove keramičke tanjire, gondole i lutke u šarenim haljinama.............

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam vidjela gondolu kod naših prvih susjeda, oni su imali spavaću sobu svu u bijelom, sa ljubičastim čupavcima sa strane kreveta i gondolom. Mi (njihov sin, moj frend) i ja smo zvali tu sobu 'Bijela soba' i bila nam je pojam divote. Ali bila sam u njoj možda jednom- dva puta, jer nas nisu pustili. Ja mislim da je fora sa gondolama bila u tome što su ljudi išli u Veneciju na bračno putovanje, pa im je to valjda bio suvenir sa posebnim značenjem.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mislim da je svrha picajzliranje .....

jer sumanuto glancanje kvake plus nakvaknjak je samo jedan od simbola i neverbalnih poruka drugim domaćicama.-

JAAAAA sam najbolja domaćica u kvartu jer imam nakvaknjak a ti nemaš....

pa ovdje imaš čitavu znanost o ribanju wc-a s potpuno istom neverbalnom porukom

opaska...ovo gore je čisto moje subjektivno mišljenje

ina, isheklat ću ti ja jedan, još se sejćam poluvisokih štapića
    Upravo tako,jer ta je teta bila booolesno pedantna i doslovno je robovala stalnom čišćenju iako joj je kuća izgledala ko apoteka,a meni nije dala da išta taknem,kao da ću joj okužiti svojim dodirom.Inače ko dadilja nije bila loša,ostala mi je u ok sjećanju,jedino kaj mi nije baš išlo u glavu zašto se ona toliko čudi kaj ja ne znam Oče naš i svojski se trudila da me nauči.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

apricot, upravo tako

s godinama , kako stariš, barem ja, sve gledaš kroz neku drugu prizmu....

tako da bih opet rado pila kavu u stanovima nekih dragih ljudi koji su već davno mrtvi i uživala bih gledajući njihove keramičke tanjire, gondole i lutke u šarenim haljinama.............
    Ajme, je!!! Ma, i zato jer je baš takvo uređenje fakat vezano za naše drage nonice ili bakice !

A propos ljubičastih čupavaca, nikad neću zaboravit jednu fantastičnu sobu na Braču od moje tete - biće isto od njene mame ili bake, genijalna je bila - sa svilenim lila prekrivačem bračni, lampa sa tom svilenom lila (ono lavander) bojom... Meni je to bila "kraljevska soba" (moja none je sve njoj vrijedne stvari nama djeci nazivala "kraljevskima" da ih kao čuvamo, pa je imala jednu "kraljevsku deku", a mi smo uživale samo izgovorit "kraaljevska!" sa specijalnim značenjem i strahopoštovanjem i milošću kad bi nas njom pokrilo . To su stvarno čarobna mjesta mog djetinjstva !

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kičasti detalj može funkcionirati i biti cool ako ga se stavi u pravi kontekst.
    Te gondole i balerine koje se vrte na muzičkim kutijama su toliko općepozanto oličenje kiča, onako istinski "trash" da su to već i nadmašile, pa su na neki način čak i fora. Ja volim gledati takve stvari po sajmovima starina, i ponekad MM i ja i kupimo takvu neku sitnicu koja u sebi nosi priču prošlih vremena.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Auh! Tocno ovakvu je dida (profi vozac) dovukao iz Italije. Mogla se ukljuciti u struju pa su gorile male crvene lampice. Sjecam je se iz djetinjstva, ima bit ce 25 godina da je nisam vidjela. Imali smo i porculansku lutku kod bake u sobi, mama mi je pricala da sam bila njom opcinjena, a nisam je smjela dirati.

Inace, od svih nabrojanih stvari, meni je jedna uvijek bila misterija - u kucama mog djetinjstva u Dalmaciji i Zagori centar je bila kuhinja, tu je bio stol, kauc i televizija, a postojala je odvojena soba za dnevni boravak (kod nas tinel), fino uredjena (podrazumijevam goblene, gondolu, kukicane stolnjake, younameit) - u kojoj se uopce nije boravilo. :? Kad bi dosli gosti, reklo bi se, evo, ovo nam je tinel, i opet bi svi isli u kuhinju.

Da se vratim na temu, od svega nabrojanog imam samo kalendar Sponge Boba Dosta navedenog, kic i plasticnjaci, kukicano, plasticne navlake i slicno se i meni osobno ne svidja, ali ne smeta mi to kod drugih. OK, primijetit cu da stan nije uredjen po mom gustu, ali to je to. Cesce ipak primijetim zanimljive detalje koji mi se svidjaju, dobar stil, ideje... Najvazniji mi je onaj osjecaj ugodne atmosfere i udobnosti - ne volim hladne i sterilne stanove. Slazem se sa Zdenkom, previse neutralno mi je skoro odmah dosadno. Eh da, imam par skupljaca prasine - s nekog puta obavezno donesemo suvenir, najcesce magnetic za frizider ili figuricu (volim metalne i drvene, jednostavne, izbjegavam plasticnjake). To nam je gust (osim kad brisem prasinu).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Inace, od svih nabrojanih stvari, meni je jedna uvijek bila misterija - u kucama mog djetinjstva u Dalmaciji i Zagori centar je bila kuhinja, tu je bio stol, kauc i televizija, a postojala je odvojena soba za dnevni boravak (kod nas tinel), fino uredjena (podrazumijevam goblene, gondolu, kukicane stolnjake, younameit) - u kojoj se uopce nije boravilo. :? Kad bi dosli gosti, reklo bi se, evo, ovo nam je tinel, i opet bi svi isli u kuhinju.
    Kod nas i u kućama po otocima često se u kuhinji ili kakvoj konobici blagovalo (tj. jelo), a u tinel se jelo samo kekse ili pilo kavu ili neku žesticu i gledalo s gostima televiziju. Znači - prisniji gosti koje će se nudit malo obilnijom hranom - kuhinja - manje prisni tj. ovi s kojima si u finjaka i na Vi - u tinel. Tako mi se čini. Tinel je za reprezentaciju i za kao ufino primit nekoga tko ti nije puno blizak - neke službene face npr. a la ljudi iz općine ili tako neko dalji.

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A ona fora sa dvije kuhinje.

Imaš jednu novu fansi-šmansi, naravno uvijek čistu kraj blagovaone ili negdje drugdje, važno je da je gosti mogu vidjeti.
    Druga kuhnja je gdje se kuha, obično zabačena negdje u podrumu ili čak odvojena od kuće.

I onda se ti čudi kako ti ljudi uspijevaju da im je kuhnja uvijek čista, a taman su spremali ručak za 10 osoba. :shock:

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bfamily prvotno napisa
    A ona fora sa dvije kuhinje.

Imaš jednu novu fansi-šmansi, naravno uvijek čistu kraj blagovaone ili negdje drugdje, važno je da je gosti mogu vidjeti.
    Druga kuhnja je gdje se kuha, obično zabačena negdje u podrumu ili čak odvojena od kuće.

I onda se ti čudi kako ti ljudi uspijevaju da im je kuhnja uvijek čista, a taman su spremali ručak za 10 osoba. :shock:
    pa to je super stvar ako možeš imati "ljetnu kuhinju"
    negdje iza kuće u nekom kantunu stari šporet na kom kuhaš "smrdljivo" tipa kiselog kupusa, ili pržiš stvari što špricaju
    ma milina

Sramežljiva avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nitko još nije spomenuo životinjske rogove...
    A moj je ujak imao i, pazite ovo, prepariranu svraku!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moja sveki u svom malom stanu ima ona 2 željeza za stavit na plin tj plinska kola

na jednom kuha ,a drugo natandrči kad dođu gosti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

babina kuma na moru ( bila sam tamo par puta sredinom 80-tih ) je imala na svakom katu po jednu ultra-mega-skupu kuhinju sa svim điđama iz Italije ( kuća je imala prizemlje i 2 kata )

a kuhala je u nekoj izbi kraj garaže i živjela u suterenu

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

moja sveki u svom malom stanu ima ona 2 željeza za stavit na plin tj plinska kola

na jednom kuha ,a drugo natandrči kad dođu gosti
    Jao, to je i mojoj noni bila opsesija, sve može bit šporkano, ali ako plinska kola nisu žuta...

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kada je moja baka bila devojka vezli su se stoljnaci i posteljine, prekrivači za sve i svašta, poruke na platnu (nekad ljubavne a nekad i ''Kuvarice, manje zbori...'') i to je sve pakovano mojoj majci za miraz. Pretpostavićete, vezene stolnjake nikad nije stavila na sto, vezenu posteljinu nikad na krevet a ''Kuvarice manje zbori'' je prisvojila njena sveki. Mojoj mami je to bilo kič (originalni izraz 'seljački'') dok se njenoj sveki to dopadalo.

Da ja ne bih dobila kič-miraz moja mama se bacila na goblene i hekleraj. Da nastavljam dalje ili ste ukapirali poentu? Mislim, tako bih rado posedovala jedan od tih njenih kič vezenih stolnjaka a u zamenu za njega bih joj dala sve one 'moderne' goblene i heklane stolnjake za čije štirkanje i peglanje potrošiš pola dana. Ali ne mogu...To je radila moja mama i na tome je izgubila vid i gomile vremena koje je mogla da porvede sa nama, svojom decom (mislim, ispalo je da je ipak na nas trošila to vreme samo u nekoj drugoj dimenziji). I čekaju ti gobleni neko bolje vreme. Čuva ih moja mama sve uredno završene i ispeglane. Hekleraj je kod mene pa u zamenu za uramljene i okačene goblene uštirkam jedan stolnjak kad mi se najave u goste.

Inače, u kući imam samo jedan goblen, radila ga je moja sveki pune 4 godine (a površine je 25x40cm), specijalna namena je naša desetogodišnjica braka, uramljen u zlatno-barokni okvir i krasi nam spavaću sobu. Nikad ga neću izbaciti.

Ono što je nekada bilo IN biće ponovo IN, barem kao ruralna vrednost. Ne sudim o tuđim ukusima pa ne želim ni da moj ukus neko stavlja na vagu. Imam i stilsku drvenu trpezariju (sa sve duborezima), imam i goblen i suve bukete (ne osušene) i hekleraj ponekad, imam crteže po vratima (sa frižidera ih skidaju umetnici lično), imam kristal u vitrini (opet darovi prethodne generacije)...Meni je moj dom lep i topao i uopšte ne poželim da u njega unesem deo nekog tuđeg doma. Zbog takvog stava nisam kritična ni prema tuđim domovima - jedino se neprijatno osećam u 'muzejima'

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Nije se radilo o takvoj. Ovakvih je bilo na svakom uglu, ali onih "pravih", kakvih se žena mog prijatelja sjećala iz djetinjstva, gdje je jadnoga gondolijera pratila balerina na pramcu, što se okretala kad bi se gondola uključila u struju, nije bilo. Prestali su ih proizvoditi baš prošle godine i osudili zaljubljenog muža da svaki slobodan trenutak koristi za potragu, što je dobro zabavljalo sve ostale.

A tinel, mitsko mjesto mog djetinjstva... U kući nonića i none u Istri, gdje sam provela puno vremena u djetinjstvu, postojala je prava kuhinja gdje se stvarno kuhalo. Bila je i druga kuhinja koja je bila opremljena štednjakom i sudoperom nove generacije, u kojima se nije nikada ništa kuhalo osim kave - to je bio neki hibrid između kuhinje i dnevnog boravka. A na kraju donjega kata, uz sobu nonića i none, bio je tinel, reprezentativna soba koja je pokazivala obiteljski status. Starinski crveni baršunasti divan, antikni stol i kredenca, Zrinski i Frankopan u tamnici, Smrt Petra Svačića, Srce Isusovo i Srce Marijino na zidu i rukom heklane zavjese na prozorima. A u kredenci posuđe i čaše koji su se koristili samo par puta za moga života. Tinel je služio za posebne goste, za posebne prilike. I za odar.

Uglavnom, pridružujem se nostalgičarima...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma kužim, Zdenka, ali nakon pola sata guglanja za slikama, nisam našla. Ova je bila najsličnija.

Znam one s vrtećom balerinom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Sramežljiva prvotno napisa
    Nitko još nije spomenuo životinjske rogove...
    A moj je ujak imao i, pazite ovo, prepariranu svraku!
    Moji deda i baka su imali lampu sa nekakvim rogovima, sad se mutno sjećam priče da je tu lampu netko napravio, ali ne znam tko; uglavnom da se radi o pravim životinjskim rogovima. Nemam pojma gdje je ta lampa, i sve mi se čini da to i nisu bili pravi rogovi nego da se radi samo o jednoj legendi iz djetinjstva (kao što je ona da je deda nožem ubio vuka na Kapeli dok je išao u vojsku, u koju sam toliko dugo vjerovala da se moja mama nije mogla prestati smijati kad je shvatila da ja mislim da se to stvarno dogodilo)

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Meni je moj dom lep i topao i uopšte ne poželim da u njega unesem deo nekog tuđeg doma. Zbog takvog stava nisam kritična ni prema tuđim domovima
    Podpisujem. Ne kužim zašto bi mi smetalo nešto što ljudi vole vidjeti u svom domu. S jednom iznimkom - preparirane životinje su mi koma.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zdenka, jel taj vas prijatelj i dalje zivi u tom stanu sto su mu roditelji uredili, ili je stogod promijenio?
    kako je uopce doslo do toga da mu mama sredjuje novi stan? :shock:

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    zdenka, jel taj vas prijatelj i dalje zivi u tom stanu sto su mu roditelji uredili, ili je stogod promijenio?
    kako je uopce doslo do toga da mu mama sredjuje novi stan? :shock:
    On je jedino dijete u obitelji kojem su roditelji sagradili i uredili stan u njihovoj kući. To je na moru i MM i ja smo znali navraćati do njega na izlete i tulumarenje. On je inače studirao u Zgb, a onda je otprhnuo u drugu državu, gdje sada živi u stanu kojeg su on i žena sami uredili.

Kad god sam gledala njegove heklane miljeiće, nakvaknjake, cofove na ključevima u kredenci i zdanja od šibica zamišljala sam njegove roditelje kako u zimskim večerima sjede i heklaju i lijepe za svog sina, nek' ima dijete. On je, naravno, šizio. a mi ostali smo se ludo zabavljali. To je još sad u điru kad se s njim nađemo.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je vec puno logicnije
    vec sam se pobojala da mu je to bilo super, ono, da se nasao u takvom stanu

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Na mom radnom stolu, na istaknutom mjestu stoji staklena kugla s tirkizno plavim plastičnim postoljem. U njoj su dva elegantna plava dupina uhvaćena u trenutku igre, a kad je potreseš, po zaigranim dupinima pada zlatna prašina. To remek djelo istančanog dizajna i sofisticirane estetike poklonio mi je moj sin koji je to kupio od svog džeparca kada je prvi puta bio s vrtićem na moru. Sve one koji se zateknu kod mene, molim da se iskreno zadive tom artefaktu.
    ovo imam i ja. kupila mi je to moja nećakinja, moja princeza kad je bila na moru a meni je bio rođendan. ona je to izabrala, i ja to ne bih sad maknula negdje nema tih para, ni tog dizajnera interijera koji bi me na to mogao natjerati.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Ja bum se samo prigodno nadovezala tvorevinom koje sam znala viđati u vrtovima: to su pseudo-labudovi tj. "tegle" za cvijeće izrađene od starih vanjskih guma auta izrezanih u obliku labuda. Uz takvo što obično idu dva lava ili orla na ulazu u kuću boje vrlo zrele breskve. E, te gume me bace u očaj.
    Ja sam prije šizila kad sam to vidjela, ali s vremenom sam počela prihvaćati to kao pozitivan znak - netko se u toj kući trudi da vrt dobro izgleda - jest malo fulao, ali namjera je važna.
    Umjetno cvijeće u kući me bacalo u duboki očaj, ali i na to sam počela slično gledati. Ni ne viđam to često otkad je umrla baka mm koja je u kristalnoj vazi držala nekoliko plastičnih karanfila.

Postala sam mnogo tolerantnija s vremenom. Još pred 10 godina bila sam spremna većinu gore nabrojenog zakonom zabraniti.
    Zapravo, jedino mi je važno da je moja kuća oku (mom) ugodna i udobna.
    Stvari povezujem s ljudima, i spremna sam spustit kriterije kad se radi o nečemu dobivenom od nekog dragog - barem na primjereni period, pa onda frknem ili gurnem u dno vitrine. 8)

Kad dođem kod nekog tko je namjestio kako njemu paše, makar bili najgrozniji detalji, spremna sam se opustiti i uživati - ako je domaćin zadovoljan i opušten, zašto ne bi bili i gosti.
    A ima i neočekivano uspjelih kombinacija. Kad je moja majka stavila u našu bivšu sobu dva velika bakina goblena, među spartanske police s knjigama i veliki stol za goste, ta je soba dobila "ono nešto" usprkos mojim crnim očekivanjima.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ružno mi je za vidti sve djelove životinja,bili to rogovi,repovi,šape ili nedajbože preparirane,to mi je nešto za što mi nikako nije jasno kako je itko mogao doći na ideju nešto takvo staviti kao ukras.Nisu mi dragi ni gobleni,umjetno cvijeće,zidni tapeti,set malih bočica alkoh.pića,rakije iz svih mogućih dijelova Hrvatske sa svim mogućim hr.travama i začinima poslagane po regalima,previše onih kukičanih stvari po kući,ne volim ni kičaste zavjese...ma puno toga ne volim ali sve ovo vrijedi za moj stan i što ja nikad nebi stavila u njega.Za druge me nije briga,meni je bitno da se ja u svom prostoru osjećam ugodno a poštujem da netko voli gledati u prepariranu mačku iznad kreveta

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Eh da,sjetila sam se još nečega što mi je ružno a mom mužu me zbog toga smatra nekulturnom i zločestom .Ne volim na zidovima one stare slike iz obitelji.Znate one crno bijele isjenčane slike sa posvijetljenim obrazima i možda dodanom bojom za ljepši ugođaj.Mislim,kužim ja da ljudi vole imati svoje pretke na zidu i sve to ali ja se bojim takvih slika,bacaju me u depresiju i izazivaju baš neki ružan osjećaj,ne znam zašto

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Eh da,sjetila sam se još nečega što mi je ružno a mom mužu me zbog toga smatra nekulturnom i zločestom .Ne volim na zidovima one stare slike iz obitelji.Znate one crno bijele isjenčane slike sa posvijetljenim obrazima i možda dodanom bojom za ljepši ugođaj.Mislim,kužim ja da ljudi vole imati svoje pretke na zidu i sve to ali ja se bojim takvih slika,bacaju me u depresiju i izazivaju baš neki ružan osjećaj,ne znam zašto
    Ja imam jedan zid samo za takve fotografije. Neki od ljudi na slici su već davno mrtvi, a neki su još ovdje, a ja sve te drage likove želim imati na oku.

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •