Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Proljetno pospremanje kuće

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Proljetno pospremanje kuće

Uskrs je blizu a to kod mene znači generalku... ono ostrugat prašinu i šporkicu od poda do plafona... onaj jedan dan u godini kad mogu reć kuća mi je čista bez da dvaput promislim.. jer obično i nije baš tako čista nego samo izgleda tako (dok ne otvoriš police i ormare, vrhove namještaja i lustere )...
    obzirom da je kuća velika obično izgubim puuuno vremena dok sve sredim -nekad i 3 dana... smajlić koji duboko uzdiše i puše živčano...
    krenem od gore, pa dok dođem do kraja već se početak izneredi...

zanima me sve:
    provodite li proljetno čišćenje... koji su vam trikovi da to prođe bezbolno i koja sredstva koristite.... napominjem da od prekjučer prihvaćam samo zelenu opciju deterđenata daklem iz kućne radinosti...

p.s. u pretražniku nisam ništa našla pa ako ova tema negdi već je molim za oprost unaprijed

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

zar ne vidis po drugim topicima da svi farbaju ovih dana svima je proljece udrilo u glavu.
    ja cistim ali nemam posebnih trikova osim da ukljucim muza u taj proces, to je moj najveci trik ja se derem po kuci da vise ne mogu u takvom neredu i da sta je ovo, ovo, ovo i ovo...i izbacujem kramu iz ormara i sa polica a onda on smislja gdje ce sa svim tim stvarima. a za ciscenje imam neku parnu stanicu koja inace sluzi za peglanje ali ima i razne nastavke za ribanje pecnice, pa za prozore i sl. ne ide nikakav deterdzent nego samo voda. a za kamenac i sl dusu dala voda u kojoj se prokuhala kesica limunske kiseline.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj trik - teta čistilica

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ne provodim ni proljetno, ni božićno ni ikakvo godišnje čišćenje koje mora bit baš tada :/

Čistim svaki dan kupaonu, usisam, kuhinju svaka 2-3 dana, ribam isto svaka 2-3 dana, prašinu brišem u letu, kad vidim da je ima, stakla kad primjetim da su šporka. Neopterećujem se perviše s ničim, bitno da je uredno koliko to može bit pored mm-a i bebe od 18mj

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja redovito čistim malo temeljitije (čitaj jednom tjedno), tu ne računam svekodnevno ribanje kupatila i kuhinje, pa onda generalka nije tako jako bolna

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Prekjučer sam počistila spavaću sobu, jučer kuhinju.
    Danas sve izgleda isto kao prije tri dana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    drugi zakon termodinamike

ja se više ni ne trudim

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Citiraj Honey prvotno napisa
    drugi zakon termodinamike

ja se više ni ne trudim
    Što ćeš, uhvatilo me gniježđenje
    (pa se sad furam na superdomaćicu, a ono hormoni )

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

nemam generalki. Imala sam ih prije, svake subote, neovisno o godišnjem dobu..... Onda sam se opametila i došla sebi.

A sad sam se sjetila da bih za promjenu mogla skinut barem naljepnice snješka i djeda mraza s prozora

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Cistim kad mi se cisti , a kad ne lipo izadem vani! Prije sam pred blagdane radila generalku , pa silu kolaca i ostalih ludorija , i na kraju kuca blista , stol prepun , a ja sporka , znojna , puna brasna i umorna ka pas! E , neces vise! Ja imam kucu , a ne ona mene .
    Ipak dovoljno je cista da mi se djeca mogu bez problema igrati na podu.

Hobita avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Volim čisti dom i nije mi teško spremati, prati, glancati...

Ali još više volim prošetati s MM i R po suncu, naše zajedničke igre i ludiranja po stanu i vani, posjete frendovima, familiji, trkeljati s MM dok junior pava...

Kad sam bila mala, tata bi brata i mene vodio u šetnje, u zoo, na aerodrom gledati avione... dok bi mama za to vrijeme kuhala i rintala doma. Ja to ne bih.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    A sad sam se sjetila da bih za promjenu mogla skinut barem naljepnice snješka i djeda mraza s prozora
    To sam radila prošli vikend. Al trudim se da smo čisti.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

A jok, djed Mraz i Snješko uredno ostaju na prozorima do nagodinu... za iduće blegdane ću biti u prednosti bar što se naljepnica tiče 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Već proljetno?!?!? Još se nisam oporavila od božićnog.
    Ali ok, ionako planiramo farbati stan pa nam ne gine pospremanje nakon.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    Kud se žuriš? Još nije službeno završila zima

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja bih uzela tetu cistilicu ali npr ono sto sam ostavila za proljetno ciscenje su kuhinjski elementi. vec se dva tri mjeseca nerviram na neka cjedila, toster koji ne koristim, i tako masu tih stvari koje ne koristim a zao mi ih baciti pa cu ih veliki dio odnijeti na more a dio ce ipak zavrsiti u smecu :/ onda roba koju je marko prerastao, roba koja mi je godinama mala i napokon sam se pomirila s time da je se mogu rijesiti jer da necu uspjeti stati u nju bar ne u dogledno vrijeme i tako. dosta stvari koje u biti samo ja mogu razvrstati. a onda usput i pocistim kako sto razvrstam.

a meni takve akcije nekako i psihicki obnove pa nemam nista protiv da mm ide sa malim vani i zabavlja se a ja si raspalim muziku po mom gustu, pustim mozak na pasu i naradim se.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

razvrstavanje i peslagivanje???

meni je to opuštanje, ne svrstavam u pospremanje!!!
    Osjećam se lakša za onoliko kila koliko uspijem izbaciti iz kuće

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Lu prvotno napisa
    ja bih uzela tetu cistilicu ali npr ono sto sam ostavila za proljetno ciscenje su kuhinjski elementi. vec se dva tri mjeseca nerviram na neka cjedila, toster koji ne koristim, i tako masu tih stvari koje ne koristim a zao mi ih baciti pa cu ih veliki dio odnijeti na more a dio ce ipak zavrsiti u smecu :/ onda roba koju je marko prerastao, roba koja mi je godinama mala i napokon sam se pomirila s time da je se mogu rijesiti jer da necu uspjeti stati u nju bar ne u dogledno vrijeme i tako. dosta stvari koje u biti samo ja mogu razvrstati. a onda usput i pocistim kako sto razvrstam.

a meni takve akcije nekako i psihicki obnove pa nemam nista protiv da mm ide sa malim vani i zabavlja se a ja si raspalim muziku po mom gustu, pustim mozak na pasu i naradim se.
    Posnimi stvari i stavi na forumsku burzu sve što ti ne treba, nekom će možda zatrebati!

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

upotrebljive stvari nosim na more, a one stvarno o lose zavrsavaju u smecu :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja nemam jedno/dvaput godišnjih generalki. Sve mi je umjereno (ne)čisto cijele godine. Kad vidim da je prozor prašnjav (a svako malo je) odmah ga operem. Zavjesu imam samo u dnevnoj pa mi ni zavjese ne predstavljaju problem. Prašinu svako malo raspuhnem. Za podove se Ivor potrudi da se popiški uvijek na drugom mjestu pa je u roku tjedan dana skoro sve generalno dezinficirano. I tako...
    Možda kada jednom prestanem sređivati, krečiti i prebacivati i budem imala generalke. Za sada je to vezano samo za veće radove u stanu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Lu prvotno napisa
    upotrebljive stvari nosim na more, a one stvarno o lose zavrsavaju u smecu :/
    Joj, joj - a jel ti te stvari stvarno trebaju u viksi, il je ona mjesto zbiranja svega i svačega? Znam par takvih viksi i stara - što da ti kažem - pa to je stvarno udarac sebi u guzicu - ak nosiš stvari samo da ih se ne riješiš. Ma daaaj, pa to su samo stvari - što ih manje imaš, manje posla imaš i više vremena i prostora za

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Generalka bi kod mene znaćila da smo pomaljali zidove, izbacili tepihe i zavjese iz kuće, odmaknuli ormare od zida, izbacili iz njih sve kaj se ne koristi, ne nosi ili konzumira u bilo kojem pogledu. Očistili tavan i podrum i okućnicu od stvari koje vrijedno skupljamo i više nikad ne koristimo.
    To je za mene generalka, sve ispod toga je samo svakodnevno održavanje doma. Pošto sam kao i neke uvidjela da kad krenem u neka veća čišćenja izgubim po cijele dane i umorim se ko konj, odlućila sam čistiti samo dio po dio kuće. Možda jednog dana kad djeca budu samostalnija, a ja vjerovatno neću znati kud sama sa sobom, budem okorjela čistaćica i pekaćica kolaća. Za sada sam samo jedna mama koja s uspjehom hendla posao, dom, obitelj i naravno kupuje zamrznute kroasane od Leda.
    Pojam "tete čistilice" mi je mio i drag i vjerujem da bi se lako navikla na njega, ali to neće biti nikad u praksi, pošto nemam novaca za takav sport.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

kod mene nema generalke. svaki dan spremam,čistim,brišem.tako da nemam neku potrebu za generalnim čišćenjem. nije sve svaki dan blještavo čisto,ali ok.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jedva cekam prolece, da krenemo u pravljenje americkog plakara od sadasnjeg spajza. To ce neminovno dovesti do bacanja hrpetine nepotrebnih stvari, kako iz spajza, tako i iz ormara, krecenja spavace sobe, spremanja iste... Ocekujem prosvetljenje i olaksanje. Ovako cu se tesko naterati da krenem...

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni se cini da se nedavno pisalo o nekom ciscenju tu ali mozda mi se samo cini :/

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

cure , cure
    ne govorim ja o redovnom pospremanju (ono kad proviri sunce a ti sinjaš prašinu na regalu i prstiće po prozoru pa ajmo krpu u ruke)...

ja govorim o izbacivanju nakupljenog smeća i brisanju mjesta kojih se inače ne sjetiš / ne vidiš ih ni kad sunce poviri kroz prozor... i normalno vrt, garaža, komin, sprema, kotlovnica (moja omiljena mjesta za prebacivanje smeća s mjesta na mjesto s istim učinkom zauzimanja prostora )...

Hobita znam točno što misliš, ali dvaput godišnje prebolim vikend, ostavim klince kod mame i ajmo ribat... to nastojim obavit u one vikende kad je mm doma jer mi je najzanimljiviji kad nesto radi... pa dobro dođe pauza .. na miru bez djece ak me pratiš....

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja imam prolećno i jesenje generalisanje po kući. To bi značilo definitivno prerondavanje regala i izvacivanje stvari koje su premale/prestare/totalno demode, pomeranje delova nameštaja koje ne pomeram često (recimo garnituru u dnevnoj pomeram radi brisanja svakog vikenda dok u gostinskoj sobi to radim samo kad je generalka u pitanju), sređivanje kuhinje do poslednje tačkice (i opet izbacivanje nepotrebnih stvari). Sve ostalo radim koloko-toliko redovno. Prozore brišem jednom mesečno kad perem i zavese (dete alergičar a stolarija ružna do bola), tepihe isto, meblo perem kad stignem ili kad se baš zašljepa da ne mogu da ga gledam (sreća te je crn)

Tamo negde u maju planiram krečenje cele kuće u okviru kog će proći i sređivanje dečije sobe. Generalka dakle čeka maj a do tada klasika - kad te ne mrzi ribaj, kad te mrzi smanji svetlo na minimum i ne zovi goste u kuću

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

E da, dvorište nemam, kotlarnicu nemam, podrum nemam. Tačnije, imam sve to ali dvorište ne koristim (koriste ga dever i svekiji a ja samo ponekad popijem kafu sa njima), kotlarnica nam je ujedno i podrum i tu zauzimam jednu policu i jedan zamrzivač a to redovno održavam pa ne spada pod generalku. Ostatak podruma čiste oni kojima smetaju cepančice drveta i prašina od uglja, ja radije to vreme potrošim na decu.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Spremam kad imam volje i kad neke stvari više ne mogu gledati. Nastojim angažirati MM-a, pa ne živim samo ja u toj kući .
    Sad bih trebala srediti stvari koje radim 2-3 puta godišnje - srediti špajzu, prebrisati kuhinjske elemente iznutra i preškartitati odjeću u ormarima. Već ću ja to rasporediti, ne pada mi na pamet potrošiti cijeli vikend za to. Lijepo je vrijeme, treba malo van s djetetom i MM-om.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

pospremim stan svaki dan pomalo..usisam i operem podove radi male a imamo i psa pa se mora svaki dan.prašinu u letu obrišem,prozore operem kad se kroz njih više ne vidi ..kuhinju sam zapustila(elemente) a nova je i što je najgore uzela sam MAT crvenu tj neku bordo kuhinju a na njoj milijun otisaka pristiju koja greška za mat !!
    kupaonu svaki dan malo očistim wc i umivaonik i kadu malo isperem koristim za nju onaj KOLPA sredstvo i super je.
    mrzim neke stvari raditi po kući kao recimo presvlačenje posteljine :shock: joj što mi se to neda!ruke jako bole a volim biti u svježoj posteljini :/
    što je najgore radiš cijelo prijepodne i sutra kao da nisi ni usisao i aj sve ispočetka!!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Za podove se Ivor potrudi da se popiški uvijek na drugom mjestu pa je u roku tjedan dana skoro sve generalno dezinficirano.
    LOL

Ja sam poznata zmazanka i nekad sam se toga jako sramila, sad više ne
    Stvar je u tome da mrzim to čišćenje jer je toliko uzaludan posao, nakon dva dana ko da niš nisam napravila, aaaaaaaaaaaaaaaa!
    Ali zato se volim uhvatit nečeg vidljivog, npr. cijelu zimu smo na terasu samo hitali stvari, a još je bilo i suhog cvijeća u teglama, baš je bilo koma...
    Jučer sam se toga svega uhvatila, naradila se ko konj i danas terasa blista, ne bi je čovjek prepoznao!
    E to volim, kad se vidi da sam nekog vraga napravila, a i za dva dana će se vidjeti, jipiiiiiiiiiii! :D

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    to nastojim obavit u one vikende kad je mm doma jer mi je najzanimljiviji kad nesto radi... pa dobro dođe pauza .. na miru bez djece ak me pratiš....

Istina, ima nekaj u tome uspaljujuće.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam prije jako forsirala to proljetno čišćenje, a muž me odgovarao. Ako želim da on pomaže trebam pustit podijeli u dva tri dijela, a ne sve u jednom udarničkom vikendu, kako ja volim.
    Bojim se da ćemo ove godine to jako zbrzati ili čak preskočiti, imamo gužvu, a za koji mjesec selimo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Vlvl prvotno napisa
    ili čak preskočiti, imamo gužvu, a za koji mjesec selimo.
    ja bih preskočila da sam ti.... jer ću i tako morat novi stan očistit od svega...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    cure , cure
    ne govorim ja o redovnom pospremanju (ono kad proviri sunce a ti sinjaš prašinu na regalu i prstiće po prozoru pa ajmo krpu u ruke)...

ja govorim o izbacivanju nakupljenog smeća i brisanju mjesta kojih se inače ne sjetiš / ne vidiš ih ni kad sunce poviri kroz prozor... i normalno vrt, garaža, komin, sprema, kotlovnica (moja omiljena mjesta za prebacivanje smeća s mjesta na mjesto s istim učinkom zauzimanja prostora )...
    ovo kod mene više ovisi o PMS-u nego godišnjim dobima... doduše nemam dvorište ni šupu pa mi nije dosta to raditi jednom godišnje...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj mali karlo prvotno napisa
    ne provodim ni proljetno, ni božićno ni ikakvo godišnje čišćenje koje mora bit baš tada :/

Čistim svaki dan kupaonu, usisam, kuhinju svaka 2-3 dana, ribam isto svaka 2-3 dana, prašinu brišem u letu, kad vidim da je ima, stakla kad primjetim da su šporka. Neopterećujem se perviše s ničim, bitno da je uredno koliko to može bit pored mm-a i bebe od 18mj
    potpisujem

i doajem tome da me mater godinama maltretirala sa uskršnjim i božićnim čišćenjima kad sam se narintala ko majmun i sama sebi milijun puta ponavljala : neš tako više samo dok odeš od ove čistunke
    i neću, čistim svaki dan po malo, kad me primi šiza očistim sobu po sobu temeljito i basta.
    uopće me ne tangira to generalno rifljanje po kući

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Proljece, sta je to? Danas -26 i 15 cm snjega od sinoc na jedno 50 cm odprije.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Proljece, sta je to? Danas -26 i 15 cm snjega od sinoc na jedno 50 cm odprije.
    mi draga u kratke rukave (ne jučer i danas) ali tjedan dana prije toga stalno...

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Proljetno čišćenje

Kako dolaze suncaniji dani, sve vise me smetaju neoprani prozori i flekav tepih.
    Tako da se spremam u akciju zvanu " Veliko ciscenje".
    Imate kakve savjete za sto uspjesnije i lakse ciscenje? Ili preporuke za proizvode?
    Kako vi to doma obavljate?

Hm, jel ima vec ovakva ili slicna tema?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam prije cca dvije godine prestala kupovati proizvode, ocat i soda bikarbona skoro pa sve riješavaju.
    Pogledaj na poZeleni.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam jučer tepihe dala na strojno pranje
    prozore planiram prebrisati drugi tjedan
    Posljednje uređivanje od Zara1 : 13.03.2010. at 18:54

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sreća da me nema doma kad sunce upre u prozore....

A sad ozbiljno: prije nego se primimo čišćenja, mi se redovito primimo pospremanja (bacanja furde, uklanjanja dječjih premalih stvari, raznih viškova itd.) Lakše je čistiti kad je manji krš.
    To je sve što imam za reći.

Od ostalih savjeta (zapravo više prijedloga) imam samo ovo, iz vlastitog iskustva:
    - prvo sredimo balkone (koliko se može) i to smo baš danas napravili, uključivši i odbacivanje starih cipela koje smo doderali ili prerasli tijekom zime, potrganih kišobrana itd.
    - rano mi je za generalno preslaganje ormara (to kanim tek kad završi sezona zimske robe) tako da smo sada sredili samo dječji dio, kod njih to moram raditi svaka 2 mjeseca ili češće jer prerastu, poderu itd.
    - nakon toga izbacimo sve smeće i kramu (odnesemo boce na otkup, obično pregledam špajzu i hitim sve što dugo stoji... Vrijedi i za frižider ali to radim najmanje jednom tjedno, a ne sezonski)
    - nakon toga ne idemo u "široku" frontu nego prostoriju po prostoriju, svaki vikend operemo prozore i zavjese na jednoj i sredimo je koliko se može do kraja... Prozori mi nisu tlaka, imam pvc od prije 2 godine i preporodila sam se jer se krila ne rastvaraju
    - tepihe i tapecirani namještaj ne čistim sada nego u svibnju (najranije) pozovem servis i priča gotova
    - pećnicu čistim kad je prljava, a ne pred Uskrs, suđericu i vešmašinu isto

Što se tiče proizvoda, ja više od kemikalija volim čarobne krpe (mikrovlakna) koje čiste i bez dodatka deterdženta, a za moje prozore su zakon.

Budući da je voda kod nas prepuna kamenca, ipak povremeno moram posegnuti za malo intenzivnijim kemikalijama (fosforna kiselina, komercijalna imena za to su CIllit bang ili W5 antikalk iz Lidla) ali s mjerom. S tim čistomo perlatore na slavinama i povremeno pločice i pomičnu stijenu za tuširanje.

I to je to. Čistim kad me volja... Danas sam muža i sinove upregla da poskidaju paučinu (muž) i očiste prašinu ispod i između kreveta sa šarenim metlama. Usisavač (vodeni) danas je ipak bio moj, a da bi posao bio brzo gotov, ekipa je dobila slobodno u vidu shoppinga s popisom. To se zove ugodno s korisnim. Pol sata je i više nego dosta za usisavanje naših 60m2.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tnx!!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ti svake godine u 6. mj. radim generalku. Ali onu najdetaljniju, pravu generalku jer se selimo iz našeg stana i iznajmljujemo ljeti turistima, znači sve stvari idu van. ja ti počnem sa bacanjem. Bacam sve što mi je višak (a zimi se nakupi stvarno svašta) i uvijek me iznenadi koliko toga mi stoji bezveze u kući. Onda sredim robu, što mi je najgori dio. Znači robu koju su prerasli, koju će dorasti, koju dijelim dalje, koju spremam za drugo, treće..ma zahebancije koliko oćeš. Uglavnom, kad je sav višak van kuće onda pomičem sav namještaj i glancam ispod, iznad, sa strane...mičem sve što se da-od namještaja u dnevnom do kuhinjskih elemenata, frižidera, špahera....Mi uvijek i farbamo sve tako da to bude tip-top. E da, operem i tapete, zavjese..ne znam kako bi radila toliko temeljitu generalku da se ne selimo jer bude sve u totalnom neredu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •