Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 238

Tema: Ne puže...

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nama danas 8 mj.
    Nisam krpicu do sad koristila.Jesam li puno zgriješila?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako nisi koristila krpicu za prašinu, onda prilično

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Mislim da do hipotonije dolazi ili genetski ili vezano uz ozljedu mozga.
    nikad nije bila na podu, samo na mekanom. puno je bila u AS (u kolicima, u kući). posjedali smo je. stavili ju u jumper. sa 8 mjeseci ne može ništa, samo leži. dijagnoza: teža hipotonija. uzrok: nepoznat
    uredna trudnoća, uredan porod, sve savršeno. polovina kaže da je moguće stvar u gore već navedenom

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je i to vjezbanje, bar ovo po Bobathu - takodjer igra.
    Rekla bih da krevet nije dobar i zbog toga sto izaziva refleks hvatanja sakicama, koji bi dijete trebalo gubiti. Moja M od kad je na podu skoro da uopce ne stisce sakice. I jako je vazno da joj rukavici ne budu predugi, to takodjer izaziva refleks. Tek usput...
    Lutonjice, jako zanimljivo!

Ovo s krpicom je neki test. Meni jednostavno nije jasno cemu sluzi.
    Moja M uredno skida krpicu od 4. mj. I to bimanualno (smijesan mi taj izraz)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako Polovina tako kaže, tko sam ja da mu se suprotstavljam.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

No, ipak. Tonusom mišića upravlja mozak, pa je ozljeda mozga ta koja uzrokuje problem sa tonusom. Što se tiče uredne trudnoće i poroda, to zaista ne mora imati nikakve veze. Djeci se ne radi ultrazvuk mozga rutinski, a ako se napravi kasnije na njemu se više ništa ne mora vidjeti.
    Lea koja je rođena u grozomornom porodu i koja je bila u asfiksiji nije uopće imala krvarenje, samo hipoksičnu leziju koja se već kod drugog uzv mozga izgubila pa je nalaz bio praktički uredan (tek se vidjelo da je nečega bilo). A opet je bila hipotona i imala većih problema kod prelaska u vertikalu. No, nije imala težu hipotoniju, a nije niti Zara hvala Bogu.

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ako nisi koristila krpicu za prašinu, onda prilično
    Priznajem pogrešku!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, ima još barem 2 bebe na proljetnicama (znači, margitine dobi), čije mame su radile ovako kao i ja, a bebe su se razvijale istom ovom brzinom kao i margita.
    ne znam, meni je to znakovito.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tonusom mišića upravlja mozak, pa je ozljeda mozga ta koja uzrokuje problem sa tonusom.
    Da, to je ono što je najvažnije naglasiti kada mame govore da su sa djecom radile sve što se govori da se ne smije, pa su djeca prohodala sa... 11 mjeseci!
    Naučit ćeš ti dijete da hoda, nauči se automatizam pokreta... Ali važno je kakvu informaciju prima i odašilje mozak.

To je ono bubanje napamet: nije problem papagajski ponavljati 2 + 2 je 4... Ali treba to znati i primijeniti.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ni ovo mi nitko nije rekao!!! Kad bi se dijete trebalo početi stavljati na pod?
    Ona spava s nama u krevetu i tu se najčešće s njom i igram, mislila sam da može tu bez problema naučiti puzati... imam psa u kući pa mi se nije žurilo da je stavim na pod. To sam počela raditi tek kad sam zaključila da smije sjediti...

Evo baš sam prostrla dekicu na parkete ali to se sve kliže kad puže. Na što vi stavite dijete kad je na podu? Do sad je bila tako samo kod svekrve (kat niže), oni imaju tepih pa preko stavimo deku i to se ne kliže. Ja nemam tepih...

Ali krpicu skida (ni to mi nitko nije rekao ali sam primjetila da je to jako zabavlja), nema više refleksa stiskanja šaka i stavlja nožni palac u usta. Valjda nije velika šteta, ona je napredno dijete od kojeg sam ja učinila jedva prosječno (smajlićkojilupaglavomotvrdizid)

Trebali su mi dati neka uputstva... ali sad kad mislim čini mi se da je u knjižici "moja prva godina" spomenuto postavljanje djeteta u polusjedeći položaj??? Ili se varam? U nekoj od knjiga koje sam pročitala je sigurno pisalo kako će tako dijete imati novi pogled na svijet...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imas one puzzle u Turbo Limacu. To je fora, a jos su bolji tatamiji i strunjace ali su i skuplji. Meni bed kaj nismo odmah kupili sva tatamija, jedan je cca 200 kn ali je laksi za odrzavanje od ovih puzzli.

Krpu na lice ne trebas stavljat, to je test, a ja i dalje ne kuzim cemu sluzi.

Nogice u ustima su super znak i to kaj ne stisce sakicu.
    Sad lijepo na pod, ne na deku, i da vidis!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marge je na podu od rođenja. uglavnom ma puzzlama, ali i na parketu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    Krpu na lice ne trebas stavljat, to je test, a ja i dalje ne kuzim cemu sluzi.
    kada dođeš kod neurologa (ti, odrasla), prva kontrola ti je "dotaknite kažiprstom nos"
    a to ne možeš reći bebi od 5 mjeseci.
    pa joj staviš krpu.
    to je neurologija, refleks i motorika... sve što treba...

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

janicza:
    Pretpostavljam da je samo potrebna promjena stava roditelja pa da i bebe iz lijenih i nemoćnih postanu brze i okretne.
    x

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nama puzzle više ni su dovoljne!
    ona gmiže!!!!!!!!!

po svud!
    dakle, uhvatilo me nespremnu!
    treba babyprufat kuću!!!!!!

da otvorim novi topic?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jučer se posjela iz četveronožnog položaja, na onoj klizećoj dekici (za sad boljeg nemam). Što je to tatami još trebam doznati. Strunjača? Možda bi bilo zgodno nabaviti malo veći komad iverice pa sataviti neku navlaku preko. To bi onda moglo biti i na krevetu za dijete koje još ne puže. Za ubuduće, kad bi trebalo početi postavljati dijete n a tvrdu podlogu?

A danas je otpuzala do ruba dekice i klizi po podu gdje mi se i pas šeće. Strava. Ali pas joj je i motivacija, zbog njega se i sjela jučer, i pokušava puzati da ga dohvati (pas ne smije na dekicu).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Čuj, mi smo kupili one mekane trake kao za kupaonice raznih dimenzija i time pokrili parkete. Uz to imamo pravu profesionalnu strunjaču. Ali to je u principu bilo zato što je Lea bila nestabilna i bojali smo se da će puno padati na glavu dok je puzala (ali je pala samo jednom) plus što je to bilo za NAŠA koljena jer smo morali puzati za njom i ispravljati joj nogu.

Što hoću reći je da ne vidim kako ćeš ti spriječiti dijete da puza posvuda, nemožeš sve nečim pokriti. Nek puže po podu, pa što? Sutra će hodati i što ćeš onda sa psom? Dijete mora živjeti normalno u svom domu.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tatami ti je vrsta strunjace, izgleda ko veliki puzzle. Jako prakticno i puno jeftinije od profesionalne strunjace. One su cca 1000 kn.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi se igramo tak da je beba na kauču koji je prilično tvrd, a ja ispred nje sjedim na pilates lopti. Nikad ne sjedim pokraj nje pa je na ravnoj površini.

Htjela bih kupiti puzzle ili strunjaču za pod ali kod nas je problem što nam je pod strašno hladan. Ispod dnevne sobe nema stana jer je to izbočeni dio zgrade, pa i ja nosim papuče s malo debljim đonom inače mi je hladno za noge. Ispod ostatka stana je stan koji se skoro uopće ne grije, a i izolacija je loša jer je stara zgrada.

Kak da sad to složim na podu da joj ne bude hladno? Tepih imamo samo u dnevnoj, zato jer sam ja alergična na prašinu.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa

Kak da sad to složim na podu da joj ne bude hladno? Tepih imamo samo u dnevnoj, zato jer sam ja alergična na prašinu.
    Nama je ispod kamen i pločice, dnevni je na samom dnu kuće (kao podrum). Stavili smo tepih i nije joj hladno, kad je bila statična i gmizala pomalo sam joj poslagala dvije deke i puzle i bilo joj je toplo!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Što hoću reći je da ne vidim kako ćeš ti spriječiti dijete da puza posvuda, nemožeš sve nečim pokriti. Nek puže po podu, pa što? Sutra će hodati i što ćeš onda sa psom? Dijete mora živjeti normalno u svom domu.
    to je meni jasno i ja inače nisam nimalo (možda i premalo ) opterećena čistoćom i urednošću. Ali me razni (npr. svekrva, a i m ponekad) progone pitanjima tipa: Što ako proguta dlaku? Što ako proguta dlaku? Pa sam se i ja počela malo opterećivati. Ali to je već za topic o kućnim ljubimcima.

Inače sam se već prije počela brinuti što će biti kad krene u istraživanje. Stan nam je još nedovršen i nemam dovoljno ormara da posakrivam sve stvari. A bila sam jednom u gostima kod ljudi koji su imali posebne papuče za ulazak u kupaonicu da s istima ne idu tamo gdje im puzi dijete. I gosti su se toga trebali pridržavati. A kakvih sve bakterija ima u mojoj kupaonici gdje perem platnene pelene... Ovo je isto OT. Ali isto tako sam viđala djecu koja žive s kućnim ljubimcima i sve je u redu. mislim da je veći dio toga čime se opterećujem nešto što mi drugi ljudi utuvljuju u glavu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što ako proguta dlaku?
    i, što ako proguta dlaku?

pa znaš ti što će sve progutati od momenta kad propuže nadalje, od plastelina i kamenja, do ptičjih govana.
    pseća dlaka je ništa

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo na pod stavili tepih, a na dio parketa po kojem se stalno hoda znali smo staviti podloge za vježbanje (jedna cca 5 mm deljine, a druga cca 3m) kako joj nebi bilo jako klizavo. U početku smo na tepihu imali i štep deku koja joj je super poslužila kao manja prepreka pri puzanju.....sad ima samo tepih, a kako je postala iskusna gmizavica parket joj nije problem.

Oko čistoće poda ne treba baš pretjerivati....usisavamo 1 tjedno temeljito + 1 tjedno prođem Pronto krpicom parketom + ponekad malim usisavačem ako L namrvi kruh po podu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Što ako proguta dlaku?
    i, što ako proguta dlaku?

pa znaš ti što će sve progutati od momenta kad propuže nadalje, od plastelina i kamenja, do ptičjih govana.
    pseća dlaka je ništa
    pa s jedne strane mene su učili od malih nogu da se od pseće dlake može umrijeti ako se udahne, a ako se proguta puno dlaka ide se na operaciju i izvade ti klupko dlaka iz želuca pa sad ti vidi... a s druge strane zdrav razum mi govori da je za dijete normalno da puzi po podu i stavlja sve što vidi u usta, kao što su i njegovi preci radili u špiljama i po šumama.

Još se nešto pitam oko održavanja podova, ja ne koristim nikakva sredstva za čišćenje, samo metla, usisavač i močo namočen u vodu. A što se tiče djeteta mislim da je bolje da jede bakterije nego ostatke deterđenta. Znam da je ostatak civiliziranog svijeta sigurno šokiran mojim svetogrdnim idejama.
    Ali s obzirom na psa morati ću usisavati češće nego jednom tjedno.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi usisavamo svaki dan (svjetli je i prometan)
    ali pod perem nekom svojom mješavinom octa, bikarbone i eteričnih ulja.
    I funkcionira. Ne znam zašto to sve smućkam ali djeluje čisto

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja stvarno nemam pojma o suživotu djece i pasa jer psa nemam i nikad ga nisam imala, ali jako puno ljudi ima djecu i pse pa pretpostavljam da je normalan suživot moguć - možda da ti oni daju koji savjet.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Za ubuduće, kad bi trebalo početi postavljati dijete n a tvrdu podlogu?
    Odmah od rodenja. naravno onda kad bude spremna odvojiti se malo od tebe ... Leila je na pocetku visila po meni pa smo se na pod spustili malo poslije sa nekih mjesec i nesto pass: smizla , ali meni je pod bio logican slijed jer sa poda ne moze nikuda pasti ... prvo vrijeme je bila na babygymu pa kad se pocela pomicati kupili smo puzle, pa onda jos jedne i na kraju se pomirili s tim da ne mozemo pokriti cijeli pod i da njoj valjda nije hladno ...

Usisavam svako malo, a pod perem toplom vodom i par kapi njenog sampona (da ga bar negdje utrosimo), nekako sam mislila ako to moze upasti u oko i usta dok se kupa onda moze i na pod pa ako lizne nije bad. Inace sad vec ima iskustva u puzanju u restoranu, pa neki dan na terasi jednog kafica, po travi i tak, pazim da sve sto uhvati ne strpa u usta a opet je nekad brza od mene

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bas dobro da sam nabasala na ovu temu.
    moj Š ima 8 mj i među ostalim ljetnim bebama sam uvijek zakljucivala da je mali ljenjivac (uvijek bi malo kasnije od vrsnjaka nesto napravio).
    sad vec svi puzu i gmizu a on ne. svi mi govore da ce doci samo od sebe a ja se pitam kad?
    pedica nam je također rekla da ga mozemo posjedati i ja to bar vec mj. dana cinim (a naravno da se on sam nije posjeo). pogotovo u kolicima - kako da ga vozim polegnutog pa poludit ce!?!

sad kad sam cijeli topic procitala, donijela sam odluku da idemo privatno kod fizijatra.
    samo prije toga sam htjela pitati: dal da pedicu pitam da mi da uputnicu za neuropedijatra (koji pretpostavljam daje dijagnozu)? i dal mu je bedasto doci na pregled s djetetom koje je zdravo?
    ili da odmah trazim privatnog fizijatra da nam pokaze neke vjezbice za puzanje, posjedanje i sl?
    i jos jedno pitanje: koja je razlika između fizijatra i fizioterapeuta?

e da, kad vec spominjete sabola: jel to u cvjetnom privatna klinika? on postavi dijagnozu pa proslijedi njegovim fizijatrima ili se dalje mi bakcemo?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

lukava, niste jedini. Ni mi još ne pužemo, a ima ih još, tako d ase s tim ne trebaš opterećivati.
    Fizijatar je dr specijalict, a fizioterapeut osoba koj aće ti pokazivati vježbice i sl prema dijagnozi fizijatra.
    Kod Sabola možeš sve dobiti na jednom mjestu ako misliš da ima potrebe. To moraš procijeniti sama.
    A o ovom posjedanju već se piaslo i raspravljalo....fizijatri i mame koje idu na vježbice (uključujući i mene) reći će ti NE posjedati dok se sam ne posjedne, u kolicima u ležećem i sl. Malko još pročitaj topike o motorici, dizanju u sjedeći, više ni ne znam na kojem se pisalo jer su se teme širile.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    pitaj sveki čime ih je hranila
    zašto? Zar to ima veze sa puzanjem :shock:
    Inače moja malena od 9 mjeseci još ne puže u punom smislu već se samo postavi na sve četiri i onda sklizne nekad naprijed nekad nazad i na taj način dohvaća igračke. Mi ne vježbamo, ali nisam pobornica da se dijete pusti pa neka samo dođe do toga, već smatram da se djetetom treba baviti. Mi učimo puzati i sjediti kroz igru - stavim je na veliki krevet i pobacam igračke izvan njezina dohvata i gledam što radi, nekad joj pomognem, nekad ju posjednem pa se zajedno igramo. I uživamo u tome i ja i ona. I još nešto, uvijek gledam kako to druge životinje rade sa svojim mladuncima: majka lavica uči svoje laviće loviti, ne čeka kada će se odlučiti da sami nauče loviti - već zna, određena dob lavića, ajmo učiti loviti.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

lukava, david je nešto stariji od šimuna, ne puže još uvijek.

ne bi mi teško, jučer smo bili privatno kod fizijatra.
    nalaz je uredan, ispregledao ga je na sve strane i što je najvažnije dobila sam potvrdu da je sve ok.
    rekao je da možemo doći kod fizioterapeuta da nam pokaže par vježbica-igrica za poticanje, ali da nije nužno.

odi, tako ćeš biti sigurna da li je sve ok.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    pitaj sveki čime ih je hranila
    naravno da ne.
    to je napisano kako bi se odgovor usporedio sa današnjim preporukama: SVE je drugačije!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    zašto? Zar to ima veze sa puzanjem :shock:
    to nedostaje u gornjem postu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo mene opet.
    Malo smo vježbali puzanje i posjedanje na podu i brzo je napredovala, u roku od par dana se sama posjela a začeci puzanja su već postojali pa je sad sve brža. (znači ipak mi je bila kriva taktika čekati da se samo dogodi...) Ono s ručnikom nije puno pomoglo, puno bolje mi je kad je mamim s nečim što bi rado uzela (obično je to nešto što ne smije, kao novine ili daljinski ) i da ne skačem i pomažem joj na svako kričanje kao do sad.

Ali ona se već ustaje, počela je negdje početkom 8og mjeseca, a sad ima 8 i 20ak dana. Neprestano se za nešto hvata i penje, čak je danas napravila korak od stola do stolice. Je li to u redu ako može ovo ostalo ili je ipak prerano?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve što dijete može učiniti samo je u redu

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja sam s njom vježbala "trbušnjake", tako da se ona primi meni za prste s rukama i onda sam je pridizala i vraćala u ležeći položaj, bez da ostane u sjedećem. To mi se činila kao dobra vježba za ruke i mišiće vrata, ramena i trbuha

a meni je pedijatrica rekla da to vježbamo

zbog čega je to loše?

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj janiczsa prvotno napisa
    ja sam s njom vježbala "trbušnjake", tako da se ona primi meni za prste s rukama i onda sam je pridizala i vraćala u ležeći položaj, bez da ostane u sjedećem. To mi se činila kao dobra vježba za ruke i mišiće vrata, ramena i trbuha

a meni je pedijatrica rekla da to vježbamo

zbog čega je to loše?
    to je upravo LOSA vjezba za ramena, ruke i sl.
    Ne znam zasto ne valja ali terapeuti i fizijatri kazu NE

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pedijatri stalno i uporno preporučaju nešto što se kosi sa savjetim afizijatara. Zašto? Nisam odgonetnula. ALi...treba razlikovati koncept po Vojti (gdje dovodite djete u položaje, npr. otvarate mu šaku) i Bobath koncept (gdje djete podražajem navodite da to samo učini). Zato je teško uspoređivati i savjetovati što da radite. A isto tako nije dobro istovremeno koristiti obje metode.
    Zato ako imate problem i sumnjate u razvoj svog djeteta, potražite ipak stručni savjet i onda ga se pridržavajte. Pri tome mislim na fizijatra, a ne pedijatra. Ako pak nema potrebe za odlaskom fizijatru, ja ipak preporučam da djete potičete da nešto radi, a ne da ga dovodite u položaje.

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

evo samo prijavljujem da je od mog posljednjeg posta do danas Š počeo gmizati.
    a ja u to vrijeme skupljala informacije gdje i kako s njim. sad se pitam dal da igdje idem...
    uglavnom, u dnevnom boravku na tepih sam stavila plahtu (da bas ne liže tepih, plahta se bar opere svako tolko) i on se koprca, koprca i skuzim ja da gmize unazad (a jadan hoce igracku koja je ispred pa je sav jadan).
    mislim da sam njegov motoricki razvoj zakocila ja i ostali koji ga stalno nosimo (naime jedino tako ne kmeči, hoce gledati i uzimati sve sto vidi u stanu) a na podu vristi. e pa sad malo cesce vristi na podu, sta cu.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Bravo za gmizanje!
    Na dobrom ste putu.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da kaj se motorike tice pedijatri bas ne znaju puno (cast izuzecima). Vise bih tu vjewrovala fizijatru i fizioterapeutu.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Da te malo utješim s primjerom jedne ljenguze... Mihovil me ubio u pojam - niti se samostalno dizao u sjedeći položaj niti je puzao... Svi nalazi su bili ok, liječnici su dali svoje mišljenje - ne fali mu apsolutno ništa, doći će samo po sebi. Kada je napunio 11 mjeseci po prvi put je samostalno sjeo i istoga se dana na rukama potegnuo na noge u kinderbetu. Malo pomalo se počeo dizati uz namještaj. Još uvijek ne hoda iako sad već prilično stabilno stoji uz namještaj i radi korake simo-tamo, no ono što me potpuno šokiralo bilo je to što se sa 14. mjeseci iz čista mira sjetio da bi mogao i puzati. Eto, već nekoliko dana mi lijepo, pravilno puzi po hodniku i sobi. A mislila sam da od njega neće ništa biti

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ljene bebe ne postoje, to smo već apsolvirali.
    Ili ne mogu ili ne znaju. Možda im nitko nije pokazao, možda nisu fizički spremni, možda im je preteško pa su odustali.
    Bez ljutnje....

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da, NEMA lijenih beba. samo beba koje nesto ne mogu, koje se nije pravilno poticalo, koje se krivo forsalo, prerano posjedalo podboldavanjem jastucima i sl. ...

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Ljene bebe ne postoje, to smo već apsolvirali.
    Ili ne mogu ili ne znaju. Možda im nitko nije pokazao, možda nisu fizički spremni, možda im je preteško pa su odustali.
    Bez ljutnje....
    On je moja ljenguza, bumbar, debeli, čevapčić, hrenovka na baterije, sunčeko, posranac... pa kome milo kome drago. U svakom slučaju, neka shvati tko kako hoće, na svima nama je odgovornost za našu djecu. Osobno ZNAM (uf kako volim deranje na forumu :D ) što smo sve provjerili i radili tako da je moja savijest čista. Dakle, mjesta ljutnji sigurno nema.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pa nisam ni mislila da nisi napravila sve ili da si neodgovorna. Nego da lijena djeca ne postoje, tako da tvoje djete isto tako očito nije bilo spremno za neku fazu.
    A od milja ga možeš zvati kako god hoćeš.....

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pomikaki, čitam malo ove tvoje postove i čini mi se da si lagano u panici. Gle, s tvojim djetetom je sve O.K. nemoj se opterećivati. Moja se mala sa 4 mjeseca počela okretati trbuh-leđa i obrnuto, sa 6 se već digla iz stolice u kojoj je ležala u polusjedećem položaju u sjedeći, sa 8 na sve 4, ali ne puže, niti se posjeda, više gmiže. Sada ima 9 mjeseci, sama se posjela prije cca 7 dana, isto lagano već puže, ali budući je na krevetu jer imam psa pa joj na pod ne dam, to je par koraka jer ni nema kamo jer je ja odmah vratim nazad. A prije par dana se i podigla na noge iz mog krila da bi dohvatila jastučiće na naslonjaču. Dakle, nemaš zime.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

neslazem se bas da nema ljenih beba.moja mala je na neki nacin lijena u situaciji da moze dohvatiti igracku a da ne zeli nego mene zove da joj dam ili da ju posjednem npr.stavim ju na trbuh,ona vristi i kak da onda ju stavljam na trbuh kad nece?pa necu ju valjda pustiti da urla???
    a sto se tice zastoja u motorici mislim da nijedna zdavo rodjena beba nema i da sve hodanje,puzanje,sjedenje dode s vremenom.i u svakog je drugacije.pritom mislim kad beba moze a ne forsanja u hodalicu i za ruke.

ps.sta napraviti kada vam neko dijete uporno oslanja na noge "jer ona to smije" uz upozorenja da to nedam raditi???vec sam luda

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Čitam ovo i mislim se trebam li se zabrinuti. Moja curica od 8 mjeseci i 10 dana također još ne zna puzati. Redovno radimo baby fitnes i vježbice iz knjige "Godine prve..." od Jovančevića i sur. S okretanjem nije bilo problema i to smo odavno savladali, već neko vrijeme može sjedati, ali ne može se sama posjesti, osim u kolicima kad se hvata okolo i uporno sjedi iako joj je naslon zavaljen. Na noge se uopće ne oslanja kao njeni vršnjaci koje poznajemo (ok, nažalost svi u našem susjedstvu imaju hodalice pa i nisu neko mjerilo).
    Što se tiče puzanja do sada sam mislila da nam nije preša, propuzat će, ali sad već brinem. Doduše, ona pokušava, diže guzu i gmiže, uglavnom unatraške se bolje kreće. Do sada smo izbjegavali pod jer sam ja higijena freak, a imamo i puno mačaka, ali mislim da će sutra provesti dan na podu, a provat ću i ovo sa šugamanom i učimo puzati. Nadam se da nam neće trebati fizijatar, ili nam već treba? Help

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mia* mi smo vjezbali kod tete Sandre. super je teta. curica ju je obozavala, bas se voljela igrati s njom. doduse, mi smo bili samo dva puta, jer smo brzo sve svladali, no oba puta se curica krasno s tetom igrala i dala joj da vjezba.
    tri puta smo vjezbali s jednom drugom tetom privatno i curica se plakala i nije se dala teti vjezbati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •