-
Iverica, formaldehid i zdravlje
Moj je muž kupio namještaj za radnu sobu u Ikei. On voli tu i tamo "ušparati"
kupnjom loših stvari, na što se meni diže kosa na glavi. Čim je to montirano, ja sam osjetila nepogrešivi miris isparavanja formaldehida i to je mi je koma. Kao hipohonder i pobornik zdravlja, zdravih materijala i slično u mojoj je glavi panika i sad se pitam - što s time? Koliko je to stvarno opasno; ja sam jednom ljetovala u takvom prostoru - s lošom ivericom i od tog smrada me gadno glava boljela... tako da ne želim ponoviti iskustvo pa zaobilazim radnu sobu - u kojoj je i moj stol, polica, knjige i sve. Ne želim čovjeka ubit u pojam, al opet - ne želim ni sebe ni djecu, a ni njemu ne bih željela trovanje bilo koje vrste.
Što znate o tome? Jel ima kakva služba koja bi to došla mjerit kod nas, da znam kako stojimo? Jel to ispari s vremenom, il je čovjek osuđen na stalno smrduckanje?
Grrrrr i škrtost!!!!!
-
ne znam šta bih ti rekla, ali mi smo upravo zbog tog smrada pravili krevete od pravog drva, mm-u čim netko spomene zračenje odmah traži način kako da to izbjegne, a rekli su nam da iverica zrači :/
-
ne znam jel vezano no imam jedno osobno iskustvo.
Pred nekih 6-7 godina dešavalo mi se da stalo kišem samo vikendom. Kako se to ponavljalo više vikenda otišla sam dr i ispričala da mi se izgleda javlja nekakva alergija. Kad sam opisala prvo me je pitala što imam novo u kući, cvijet, tepih zavjese, deka, namještaj. Kod mene je bio namještaj.
Rekla je da se namještaj zbog nekakve zaštite premazuje nečim i da bi u pravilu trebao odležati u tvorničkom skladištu bar tri mjeseca. Moj je bio stigao direktno iz tvornice, ono ispod čekića.
Uglavnom rekla je da što više zračim prostoriju i pokušam manje u njoj boraviti. Kroz mjesec dana svakodnevnog zračenja više se nije javljala moja alergija.
BTW ja nisam ništa osjećala, nikakva miris ili nešto. Također MM nije ništa osjećao niti imao ikakve smetnje.
-
prije 7,8 god sam radila u jednoj maloj proizvodnji gdje se kao konzervans upotrebljavao formaldehid. baš u to vrijeme nam je došla kemičarka da nam poboljša neke proizvode i rekla da kad ga upotrebljavam imam obavezno otvorena vrata ili prozor i pazim da ga ne prolijem (a ako dođe luftati konstantno dok se neispari i što manje boraviti u toj prostoriji ) jer je on opasan za zdravlje, a između ostalog pospješuje neplodnost.
-
Joj, nemojte mi to spominjat. To mie je najveća boljka i stalno me peče savjest radi toga.
Alil kad je gotovo sve od takvih materijala danas. Jedino možeš dati raditi namještaj po mjeri i od pravog drva, ako si to možerš priuštiti.
Katastrofa!!!
-
Malo mi je isparila informacija, pa ako se netko bolje sjeća, nek ispravi:
isparavanja kod iverice i nakon bojanja drveta su štetna, a štetne pare se mogu reducirti tako da se u prostoriji ostavi na zraku netom upotrebljena kesica crnog-indijskog čaja. Valjda veže na sebe to nešto štetno.
-
Osoblje foruma
otvori prozore i zrači nekoliko dana.
-
I mi smo nedavno renovirali stan, od kamene vune do lakiranja drvenih površina.
Baš sam bila nervozna i stalno sam razmišljala o otrovnim isparavanjima, i posljedicama, gotovo da sam bila opsjednuta time (jadan MM). Sad sam se skulirala, a i renoviranje je završeno.