Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Ugovor u vezi djece

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Ugovor u vezi djece

Ovako...seka mi živi s obitelji u USA . Dolaze na ljeto u Hrvatsku i htjeli bi napraviti neki ugovor za svoju djecu u slučaju da im se nešto dogodi. Odnosno,htjeli bi ih osigurati da se u slučaju neke nesreće (roditelja) djeca automatski vrate nama u RH.
    Sad me zanima kakav bi to trebao biti ugovor,gdje ga napraviti,i kako da zvuči!
    Ne znam da li je bitno što je stariji sin državljanin Hrvatske,a mlađi državljanin USA i da li se takva vrsta ugovora treba sklopiti i kod nas i u Americi!
    Ako netko zna,zahvaljujem

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Traktorka, za starijeg, državljanina RH obratite se nekom odvjetničkom uredu ili Centru za socijalnu skrb koji bi vam mogli ponuditi adekvatnu pomoć i pravni savjet.

Što se tiče mlađeg djeteta, ono je državljanin SAD i mislim da bi trebali konzultirati neki odvjetnički ured u SAD. No isto tako mislim (iz filmova ) da se taj dio u SAD može riješiti putem oporuke..(?) :/

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mamma san-da...ima logike ovo sa oporukom,samo recimo ne znam u kojem se vremenu to rješava...mislim,ovo je sve teoretski,nedajBože,ali u današnje vrijeme se nikada ne zna što nas čeka,pa za svaki slučaj!
    I ja bi rekla da se trebamo javiti odvjetniku!

Hvala ti!

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nisam pravnik ali tu u SAD se puno pricalo o living will - bilo kakav dokumenat koji roditelji sastave I imaju dva svjedoka za to (ili cak I nemaju). Moze se otici I u lokalnu knjiznicu ovjeriti jer tamo obicno imaju besplatne javne biljeznike (public notary). Progooglaj living will.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pino-hvala ti

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja se ispricavam, i ja sam progooglala i vidim da je living will samo direktiva koje zdravstvene mjere poduzeti u slucaju da covjek bude ziv ali ne moze odlucivati o sebi. Ostalo mi je u pamcenju zbog onog slucaja Terri Schiavo...

Izgleda da trebaju pravu oporuku. Ja bih to napravila tamo gdje zivim, tj. u Americi, pogotovo zato sto bi se djeca vracala u HR. Ovaj link objasnjava sto treba za oporuku http://www.sheriabrams.com/FAQWills.htm, a ovaj http://www.nolo.com/article.cfm/obje...D/309/298/ART/ je clanak kako napraviti jednostavnu oporuku (a time i kako proci jeftino - kupiti software koji to radi - ili opet, otici do lokalne knjiznice jer mozda i oni imaju obrazac koji to radi - npr. lokalne knjiznice imaju porezne prijave i pomoc oko toga).
    Jos jedan clanak: http://www.ehow.com/how_2059890_make-nofrills-will.html

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pino-da...i ja sam čitala na Living willu i vidim da to nije baš to ....
    Konzultirali smo odvj. ured i za sad se čini da je oporuka jedino rješenje!
    Još ću otići u CZSS u Osijeku da vidim što oni kažu.
    Puno hvala na linkovima

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •