Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Vodene kozice - opasnost od zaraze???

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Vodene kozice - opasnost od zaraze???

Jedno pitanje za iskusnije roditelje...
    Za vikend se spremamo u posjet kod prijatelja koje vec dugo nismo vidjeli (inace, imaju curicu od mjesec i pol). Danas mi frendica javlja da kolega njezinog muza (na poslu) ima vodene kozice (dobio od klinca). E, sad, da li da idemo ili da otkazemo posjet? Kakva je uopce opasnost od zaraze tako, od trece osobe?
    Napominjem da smo svi odrasli (znaci frendica i njezin muz, MM i ja) preboljeli kozice. Andrej je dojeno dijete, znaci nesto antitijela dobiva i iz mlijeka.
    Znam da bi najjednostavnije bilo da odgodimo posjetu, ali zanima me i inace, jer ne znam puno o tome. Kako postupiti u ovakvim slucajevima? Treba li puhati na hladno, ili nema opasnosti od zaraze s trece osobe koju nismo ni vidjeli ni culi? Koliko su kozice opasne kod tako male djece (Andreju je 6 mjeseci)?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kolika je opasnost - ne znam...
    ali ja recimo ne bih otkazala posjet zbog toga.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dr. Richter kaže da je dijete ako si tu preboljela kozice još zaštićeno protutijelima koje je primilo u trudnoći; evo ti pa pročitaj (i razmisli )

http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=4216&t=4216

ivarica

Početno

ovaj odgovor odnosio se na bebu od 9 tjedana (mislim da je lapsus u odgovoru)

ako je frendicin muz prebolio kozice, mislim da opasnosti nema

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja mislim da tu opasnosti nema. Eventualni prijenosnik bi mogao biti frendicin muž, ako je upravo u inkubaciji. Ako je on prebolio kako kažeš... sretan put.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ok, evo onda drugog linka - ovaj je još bolji

http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=3977&t=3878

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Opasnosti nema jer treća osoba koja je prebolila kozice može biti prijenosnik svega 10-tak minuta od kontakta s kozicama.
    Dijete od 6 mjeseci može i ne mora imati majčina protutijela na virus vodenih kozica, a i na sve ostale bolesti. tj majčina protutijela se počinju gubiti već po rođenju, a maksimalno traju do 18 mjeseci. Ali to je individualno. Obično se kao neka granica zaštite uzima 6 mjeseci.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hvala vam svima, sad mi je dosta toga jasnije.
    Mislim da stvarno u ovom slučaju nema opasnosti.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam imala kozice kad sam bila stara tri tjedna.

mljacmljac

Početno

Mi smo u kozicama do grla. Klinci donijeli iz vrtica, sve prebolili u hodu a onda dobio MM. To je stvarno grozno u tim 'starijim' godinama. No sigurno znam da je imunitet koji se dobije trajan i ne moze doci do prijenosa trecom osobom iako su kozice jaaako zarazne. Svi mi koji smo prebolili kozice nosimo u svojoj lednoj mozdini zaspali virus. Moze, iako navodno rijetko, doci do toga da se on probudi u kontaktu sa osobom koja ima kozice samo sto se ne dobiju kozice vec herpes zoster koji nije ugodan i davi do kraja zivota. No kako sam napisala to se ne dogada cesto. Ja sam prebolila u vrticu a vec 1,5 mjesec sam u kontaktu s kozicama i sve je o.k. Tako se vi lijepo spakirajte i krenite. Ugodan provod

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mljacmljac prvotno napisa
    Moze, iako navodno rijetko, doci do toga da se on probudi u kontaktu sa osobom koja ima kozice samo sto se ne dobiju kozice vec herpes zoster koji nije ugodan i davi do kraja zivota
    Ne baš. Herpes zoster nastaje zbog reaktivacije viruca kozica, ali zbog pada imuniteta, a ne zbog kontakta s kozicama!
    I ne davi do kraja života. Dođe i prođe. Samo ponekad bol zna trajati prilično dugo.
    Sorry

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Isto tako onaj tko ima herpes zoster može zaraziti kozicama one koji ih (naravno)nisu preboljeli.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dora je imala 2 tjedna kada je nazvala njena kuma koja nije preboljela kozice i rekla da u društvu u kojem su jučer bili,da je jedan dečkić dobio kozice.
    Nazvala sam pedijatricu koja je rekla da Dora bez obzira što je isključivo na prsima,nije zaštićena od vodenih kozica!
    Ali je npr.od streptokoka.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dojenje nije sigurna zaštita ni od koje zaraze, ali beba s 2 tjedna još ima (do 6 mjeseci otprilike) zaštitu od maminih antitijela koje je dobila u maminom trbuhu. To naravno vrijedi ako je mama prebolila kozice i po mogućnosti u međuvremenu imala i kontakte s njima da se obnovi (podigne) titar.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Dojenje nije sigurna zaštita ni od koje zaraze, ali beba s 2 tjedna još ima (do 6 mjeseci otprilike) zaštitu od maminih antitijela koje je dobila u maminom trbuhu. To naravno vrijedi ako je mama prebolila kozice i po mogućnosti u međuvremenu imala i kontakte s njima da se obnovi (podigne) titar.
    Kao što sam već navela,ja sam ih dobila sa 3 tj.starosti.Moja mama ih je preboljela u djetinjstvu i sigurno je i kasnije bila s njima u kontaktu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aktiviram topic da vam prenesem naše iskustvo
    bili s vilijem na kontroli nakon viroze (ništ strašno osim začepljenog nosa, dakle bez antibiotika) prije nekih dva tjedna
    dok smo bili u čekaoni prozujalo je jedno dijete s kozicama u izolaciju
    nigdje drugdje nismo hodali
    nakon 10 dana eto kozica

same kozice smo lagano odradili bez visoke temperature, malo kozice, bez čohanja
    nakon tjedan dana kontrola (među bolesnom djecom kak se spada), nakon još par dana jedna šetnja i naljepi se neka viroza i sad ima 38,7 cvili već tri dana i ne spava

da bi nam danas dežurna pedijatrica (ne naš doktor) rekla da su kozice za dijete od 8 mjeseci teška bolest i da je njegov imunitet skoro ravan nuli, da mu je to totalno izšokiralo organizam...
    sad da nekako izguramo tu virozu što znači da još barem tjedan dana uopće ne idemo iz kuće, a među ljude barem dva tjedna

eto, to su one priče o padu imuniteta nakon kozica

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, nakon 6 mjeseci više nema maminih antitijela a još nije previše uspješan u stvaranju svojih (a vjerojatno i u drugim imunološkim odgovorima).

mljacmljac

Početno

Mišek mali, valjda ce brzo proći. Nisu kozice za bebe bezopasne kao što su za vrtićku djecu. Koliko dugo traju male crvene flekice? Moji ih klinci još imaju, a tek MM. Kod njega nisu flekice nego kao da je koža zabebljana na tom mjestu i to tako svugdje gdje su bile kozice. Najjače na licu. Ne izgleda strašno ali nije ni jako lijepo

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kao i kod svih ožiljaka, treba jako paziti na zaštitu od sunca. A TM može u jesen i kod kozmetičarke na AHA tretman 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •