mydream prvotno napisa
Drage dame,
Unaprijed vas molim da mi oprostite ako je bilo slicnih pitanja, ali nova sam na forumu (i nazalost stara u problemu) pa nisam stigla pregledati sve!
1. pitanje
Zanima me imaju li gdje podaci u procentima o uspjesnosti klinika.
Odgovaram u crvenome da bude čitljivije jer ne znam quotat više puta. Za hrv. klinike - nigdje. Koja te konkretno zanima i koji postupak, to ti sve ovisi? Ovako ti otprilike ide - stimulirani IVF (s gonalima ili menopurima) oko 30%, prirodni IVF od 8-12%, inseminacija od 5-8% po postupku - ovako je nekad bilo na Vuk Vrhovcu, a mislim da je otprilike to još uvijek standard, nešto je vjerojatno lošije u Petrovoj i na Sv. Duhu budući da se višak embrija u stimuliranom IVF-u (još) ne može zamrznuti - na Sv. Duhu je stigao krioprezervator za smrznuti višak embrija, ali nisu preuredili prostorije pa to traje. Vjerojatno su ti neki postoci odokativno važeći i za IVF Polikliniku (privatno) i CITO u Splitu (privatno - oni ti imaju i internet site - googlaj), a za Pol. Škvorc u Samoboru ti ne znam (iako oni isto vjerojatno imaju site), kao i Poliklinika Vili (oni imaju site - googlaj pa ćeš naći).
Općenito, u Hrvatskoj (prema podacima s Vuk Vrhovca) se računa da bi 60% parova trebalo uspjeti s 4 stimulirana IVF-a, koja bi (idealno) trebalo odraditi unutar 2 godine (svakih 6 mjeseci jedan, u međuvremenu transferi smrznutih embrija itd.), ali kako HZZO svake godine sve manje ugovora s državnim klinikama sklapa to postaje utopija i gotovo je pa nemoguće izrealizirati unutar 2 godine (uglavnom se to proteže na 3-5 godina - čisto da se odradi ta 4 stimulirana IVF-a). Odlaskom na liječenje privatno stvar se ubrzava, a troškovi povećavaju.
U Sloveniji računaju da bi 80% parova trebalo uspjeti unutar 4 stimulirana IVF-a i državna bolnica u Mariboru slovi kao najuspješnija na ovim prostorima (cijene je i svi hrvatski ginići koji se bave neplodnošću), jedino se postupak tamo čeka godinu dana. Naravno, nije ti sve niti u statistikama, jer se statistike mogu štelit svugdje, pa i ovdje (npr. klinika neće primiti ženu od 40 godina u postupak jer im kvari statistiku).
Na mariborskom siteu (proguglaj IVF Maribor) naći ćeš statistike za postupke, ali oni su ti užasno svi korelirani s godinama žene i to ti je jako bitno (godine muškarca gotovo pa nevažne, kao i dijagnooza para - osim npr. teške azospermije i slično). Znači, ovo da ti je stimulirani IVF uspješan u pravilu oko 30% po postupku ti se računa za žene neke relativno mlade dobi (od 30-35), ispod 30.-te taj ti postotak raste na nekih 35-40% u nekim klinikama, preko 35% prilično pada na tipa 20%, a preko 40% jako pada na recimo oko 10%, ovisno o literaturi i klinici. Znači, godine žene su ti skoro pa jednako važne kao i klinika.
Spremam se na 4. pokusaj insjemenacije i ne nadam se bas mnogo, pa se lagano pripremam za sljedeci korak. Posto o svakoj klinici ima mnogo i dobrih i losih komentara, zeljela bih da se moj izbor zasnuje na nekim provjerivim cinjenicama, za pocetak - postotak uspjesnosti!
Inseminacije su ti općenito uspješne nekih 8% po postupku, ne preporuča ih se raditi više od 3 i nakon toga se treba planirati IVF. Naravno, inseminacije imaju smisla samo ako ste prethodno napravili pretragu prohodnosti jajovoda i muževljev spermiogram (nadam se da jeste).
2. pitanje
Kako to da ne mogu da nadjem neki konkretan sajt IVF klinike?