Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: statistike

mydream

Početno statistike

Drage dame,
    Unaprijed vas molim da mi oprostite ako je bilo slicnih pitanja, ali nova sam na forumu (i nazalost stara u problemu) pa nisam stigla pregledati sve!

1. pitanje
    Zanima me imaju li gdje podaci u procentima o uspjesnosti klinika.

Spremam se na 4. pokusaj insjemenacije i ne nadam se bas mnogo, pa se lagano pripremam za sljedeci korak. Posto o svakoj klinici ima mnogo i dobrih i losih komentara, zeljela bih da se moj izbor zasnuje na nekim provjerivim cinjenicama, za pocetak - postotak uspjesnosti!

2. pitanje

Kako to da ne mogu da nadjem neki konkretan sajt IVF klinike?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: statistike

Citiraj mydream prvotno napisa
    Drage dame,
    Unaprijed vas molim da mi oprostite ako je bilo slicnih pitanja, ali nova sam na forumu (i nazalost stara u problemu) pa nisam stigla pregledati sve!

1. pitanje
    Zanima me imaju li gdje podaci u procentima o uspjesnosti klinika.

Odgovaram u crvenome da bude čitljivije jer ne znam quotat više puta. Za hrv. klinike - nigdje. Koja te konkretno zanima i koji postupak, to ti sve ovisi? Ovako ti otprilike ide - stimulirani IVF (s gonalima ili menopurima) oko 30%, prirodni IVF od 8-12%, inseminacija od 5-8% po postupku - ovako je nekad bilo na Vuk Vrhovcu, a mislim da je otprilike to još uvijek standard, nešto je vjerojatno lošije u Petrovoj i na Sv. Duhu budući da se višak embrija u stimuliranom IVF-u (još) ne može zamrznuti - na Sv. Duhu je stigao krioprezervator za smrznuti višak embrija, ali nisu preuredili prostorije pa to traje. Vjerojatno su ti neki postoci odokativno važeći i za IVF Polikliniku (privatno) i CITO u Splitu (privatno - oni ti imaju i internet site - googlaj), a za Pol. Škvorc u Samoboru ti ne znam (iako oni isto vjerojatno imaju site), kao i Poliklinika Vili (oni imaju site - googlaj pa ćeš naći).

Općenito, u Hrvatskoj (prema podacima s Vuk Vrhovca) se računa da bi 60% parova trebalo uspjeti s 4 stimulirana IVF-a, koja bi (idealno) trebalo odraditi unutar 2 godine (svakih 6 mjeseci jedan, u međuvremenu transferi smrznutih embrija itd.), ali kako HZZO svake godine sve manje ugovora s državnim klinikama sklapa to postaje utopija i gotovo je pa nemoguće izrealizirati unutar 2 godine (uglavnom se to proteže na 3-5 godina - čisto da se odradi ta 4 stimulirana IVF-a). Odlaskom na liječenje privatno stvar se ubrzava, a troškovi povećavaju.

U Sloveniji računaju da bi 80% parova trebalo uspjeti unutar 4 stimulirana IVF-a i državna bolnica u Mariboru slovi kao najuspješnija na ovim prostorima (cijene je i svi hrvatski ginići koji se bave neplodnošću), jedino se postupak tamo čeka godinu dana. Naravno, nije ti sve niti u statistikama, jer se statistike mogu štelit svugdje, pa i ovdje (npr. klinika neće primiti ženu od 40 godina u postupak jer im kvari statistiku).

Na mariborskom siteu (proguglaj IVF Maribor) naći ćeš statistike za postupke, ali oni su ti užasno svi korelirani s godinama žene i to ti je jako bitno (godine muškarca gotovo pa nevažne, kao i dijagnooza para - osim npr. teške azospermije i slično). Znači, ovo da ti je stimulirani IVF uspješan u pravilu oko 30% po postupku ti se računa za žene neke relativno mlade dobi (od 30-35), ispod 30.-te taj ti postotak raste na nekih 35-40% u nekim klinikama, preko 35% prilično pada na tipa 20%, a preko 40% jako pada na recimo oko 10%, ovisno o literaturi i klinici. Znači, godine žene su ti skoro pa jednako važne kao i klinika.

Spremam se na 4. pokusaj insjemenacije i ne nadam se bas mnogo, pa se lagano pripremam za sljedeci korak. Posto o svakoj klinici ima mnogo i dobrih i losih komentara, zeljela bih da se moj izbor zasnuje na nekim provjerivim cinjenicama, za pocetak - postotak uspjesnosti!

Inseminacije su ti općenito uspješne nekih 8% po postupku, ne preporuča ih se raditi više od 3 i nakon toga se treba planirati IVF. Naravno, inseminacije imaju smisla samo ako ste prethodno napravili pretragu prohodnosti jajovoda i muževljev spermiogram (nadam se da jeste).

2. pitanje

Kako to da ne mogu da nadjem neki konkretan sajt IVF klinike?
    Većina ih nema siteove (državne), ali privatne u Hrv. bi trebala naći - googlaj "Poliklinika CITO Split", "IVF Poliklinika", "Poliklinika Vili", "Poliklinika Škvorc", "IVF Maribor", "IVF Postojna"...

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo gore ti je bilo općenito, a za pitanja o pojedinoj državnoj klinici moraš ići na odvojene topice stickane gore pod "važno" - Potpomognuta u Petrovoj, Potpomognuta na SD-u, Potpomognuta na VV-u, a za privatne klinike u Hrvatskoj i Sloveniji na odvojeni topic stickan gore pod "važno" - Potpomognuta u privatnim poliklinikama (sve privatne su u jendom topicu, ako otiđeš na prvu stranicu tog topica onda ćeš vidjeti važne sažetke o svakoj pojedinoj koje su pojedine forumašice sastavljale, okvirno cijene i sl.), osim privatne Poliklinike CITO u Splitu, koja ti ima svoj odvojeni topic pod "važno" - Potpomognuta u Dalmaciji.

Ako ovdje pitaš dalje tema će ti se zaključati, znači sad se moraš "raspršit" po gore navedenim topicima (naći ćeš ih na vrhu stranice) i eventualno za one koje te zanimaju postavljat pitnaja odvojeno.

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, zaboravila još reći da imaš državne u Rijeci i Osijeku - ma, snaći ćeš se - sve ti je na prvoj stranici stickano kao "važno" i grupirano ili po državnoj bolnici, ili sve privatne na jednom, osim te u Dalmaciji - CITO - koja je dobila svoj odvojeni "regionalni" topic jer u Dalmaciji nema državne klinike. Teme o stranim klinikama su ti sve pod "Potpomognuta u privatnim klinikama", osim topica "Pronatal Mardešić u Pragu", koji je tu niže i koji je specifičan jer tamo idu parovi za donaciju sperme ili jajnih stanica. Sretno!

mydream

Početno

Hvala ti na brzom odgovoru!
    Imam 30 godina (znaci godine su na mojoj strani ) i ne bas uobicajen problem - ima urodjeno povisen LH (visi od FSH-a), koji potpuno ometa ovulaciju. Sve ostalo je u savrsenom redu.
    E taj smo problem pokusali prevazici insjemenacijama. Prvi pokusaj nazalost uopste nismo uspjeli privesti kraju posto nisam dobila nijedan folikul. Zato smo se i odlucili na ovaj 4. sa korigovanim sistemom stimulacije, koji vise lici na sistem za IVF (menopuri, gonali...) ali je bar dao vise folikula (najvise 4). Nazalost, nije bilo uspjeha do sada, pa mi to nekako ne dozvoljava da se nadam da ce i ovaj zadnji uspjeti.
    Sljedeci korak je IVF, nadam se u toku ljeta.
    Vidjecemo sta ce biti - u svakom slucaju vece su sanse!
    Hvala ti jos jednom

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ništa neuobičajeno - povišen LH kod žene je indikacija PCOS-a - jel' to imaš - žene s PCOS-om nemaju u pravilu ovulacije, to ti je jedan od češćih uzroka neplodnosti. Na Rodinom portalu (homepage), među tekstovima, imaš odličan članak o tome. Ako je to slučaj, kod tebe treba paziti da se ne dogodi hiperstimulacija, ali to nije ništa strašno i neupravljivo. Sretno!

mydream

Početno

e u tom i jeste fora - nemam PCOS! i nikad ga nisam imala
    LH mi je urodjeno povisen, nije ga izazvalo nista specijalno. Pocnem proizvoditi folikul, ali on nikad ne naraste dovoljno i ne sazri. Takav odnos hormona na pocetku ciklusa sprijeci razvoj vec u startu.
    A posto je urodjeno nema adekvatne terapije da se to zaobidje
    Sve sam vec istrazila i pokusala, ali nazalost...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jel' reagiraš na klomifen? Nije uopće bitno u čemu je štos, bitno je da je upravljivo tj. da se lijekovima može potaknut ovulacija. Sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •