Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Napitak od zobi

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Napitak od zobi

Ispričavam se ako već postoji tema; zanima me gdje se može kupiti napitak tj. mlijeko od zobi? Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

imaš ih dosta...
    moj favotit je iz bio i bio litra je oko 16kn (bila kad sam zadnji put kupila), također imaš u DM u ali nije tako ukusno kao g.n.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaš i u merkatoru, pa u konzumu,....

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

hvala Zaboravila sam reći da sam bila kupila u kozumu i getrou ali mi nekako nije "sjelo"; čula sam da je iz bio&bio odličan ali svaki put kad gledam nema ga :?
    Pokušala sam sa sojinim ali mi se nikako ne sviđa okus jer sam nedavno shvatila da mi kravlje mlijeko nikako ne odgovara pa ću probati sa zobi.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jesi probala rižino? Meni je jako fino.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Jesi probala rižino? Meni je jako fino.
    Nisam još, budem uskoro. Tek otkrivam prednosti zdrave prehrane Kupila sam si makrobiotičku kuharicu i sad krećem u sasvim novi svijet

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Čudim se da ga nije bilo!!! Ja se redovito opskrbljujem sa tim mlijekom, tj. napitkom jer je zaista kvalitetno, organsko ... i ima puno dobrobiti. Zove se Oatly.

Prenosim sa Biovegine stranice:

PRIČA O ZOBENOM MLIJEKU

Godine 1989. znanstvenici Sveučilišta Lund započeli su istraživanje proizvodnje napitka izrađenog od zobi sličnom mlijeku, ali bez dodataka kravljeg mlijeka. Istraživanje je bazirano na činjenici da je mnogo ljudi na svijetu izgubilo mogućnost proizvodnje enzima laktaze u organizmu, što za posljedicu ima nemogućnost probavljanja laktoze, šećera kojeg nalazimo u kravljem mlijeku.

Cilj je bio proizvesti novi proizvod za svjetsko tržište.

Tvrtka CEBA i tvrtka Skinska Lantmannen kreirali su jedinstven proces proizvodnje u kojem se upotrebljavaju najbolje sirovine: zob, voda i repičino ulje.

Kao rezultat dobiven je jednolik, mlijeku sličan napitak - idealna alternativa kravljem ili sojinom mlijeku. Odlično se ponaša u kuhanju i pečenju, a izvrsnog je teka i termički neobrađen. Zahvaljujući kombinaciji sterilizacije toplinom i vakuumiziranom pakiranju, visoke prehrambene vrijednosti i aroma svježe zobi ostaju netaknute.

Tako je 1993. godine kreirana potpuno nova hrana. Otada se proizvodnja nastavlja uz korištenje patentiranog procesa proizvodnje, strogih pravila o higijeni i sofisticirane tehnologije. Proizvod je nosio ime MillMilk i na englesko tržište je lansiran u jesen 1995. godine. Danas se zobeno mlijeko može kupiti u trgovinama zdrave hrane i u supermarketima u mnogim dijelovima svijeta te se sve više kupuje.

ZAŠTO KORISTITI ZOB?
    Svatko može imati koristi od zobi

Zob je idealan sastojak kad govorimo o kuhanju i zdravoj hrani, zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima i osvježavajućem neutralnom okusu.

Zob sadrži mnogo korisnih minerala i elemenata u tragovima, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Prepuna je vlakana koja stimuliraju rad trbuha i crijeva, beta-glukana koji pomažu snižavanju kolesterola i vlakana koja reguliraju razinu šećera u krvi. Zob isto tako ima sjajnu osobinu da pruža osjećaj sitosti a da se pritom u organizam ne unaša previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća.

Stoga, jedite više zobi i bit ćete zadivljeni kako ćete se dobro osjećati.

FUNKCIONALNA HRANA
    Zob – idealan sastojak funkcionalne hrane

Funkcionalna hrana je novi termin i odnosi se na hranu za koju je dokazano da doprinosi ljudskom zdravlju. Funkcionalna hrana se nalazi na granici između hrane i medicine i često se koristi kao preventiva za npr. alergije, visoki krvni pritisak, diabetes i pretilost. Zob je idealan sastojak u hrani čija je funkcija smanjiti rizik od srčanih i krvnih oboljenja. Ideja funkcionalne hrane poznata je diljem svijeta i dio je globalnog zdravstvenog trenda s golemim potencijalom.

UTJECAJ OATLY ZOBENOG MLIJEKA NA PAD RAZINE KOLESTEROLA

Kolesterol je supstancija važna za tijelo – dio je određenih hormona a nalazimo ga i u žuči koja pomaže razgradnju i probavu masnoća. To je masna supstancija čiju opnu grade bjelančevine. Proizvodi je tijelo, uglavnom u jetri a po tijelu se prenosi krvlju. Dva najpoznatija tipa kolesterola su lipoprotein male gustoće (LDL) i visoko-zasićeni lipoprotein (HDL).

LDL je ona loša vrsta kolesterola jer ga odnosi iz jetre i prenosi u krvne žile, dok HDL donosi kolesterol u jetru.

Ako želite sačuvati zdravu funkciju srca i krvožilnog sustava, trebali biste smanjiti razine LDL-a, koji može oštetiti i začepiti arterije, a povećati razine “dobrog” HDL-kolesterola.

Kako zobeno mlijeko snižava razine LDL-kolesterola?

Kada tijelo proizvodi više kolesterola nego što mu je potrebno, razine te supstancije rastu. Dokazano je da zobena kaša snižava razine LDL-kolesterola u krvi a da pritom ne djeluje i na HDL-kolesterol. Zapravo, neka su istraživanja pokazala da pritom razine HDL-a rastu.

Topljiva beta-glukan vlakna iz cjelovite zobi, kao dio prehrane s malo zasićenih masnoća i kolesterola, glavna su supstancija odgovorna za snižavanje razina LDL-kolesterola u krvi.

Količina topljivih vlakana koja bi se dnevno trebala unositi u organizam da bi se postigao takav pad iznosi 3 g na dan. Takva se doza temelji na 0.75 g po porciji, a učinkovita je jer topljiva vlakna prolaze kroz probavni trakt skupljajući pritom vodu i pretvarajući se u gel koji se miješa sa žučnim kiselinama koje sadrže kolesterol u crijevima i zatim ih iznose iz tijela. Kao odgovor na taj proces, jetra povlači kolesterol iz krvotoka kako bi nadomjestila te žučne kiseline. Tada razine kolesterola padaju.

ALERGIJE
    Sve više ljudi otkriva zob

Sve više odraslih i djece diljem svijeta su alergični ili hiperosjetljivi na hranu koja sadrži kravlje mlijeko, soju ili sojino mlijeko. To zaista otežava pripremu uravnotežene hrane.

Zob i hrana bazirana na zobi kao što je OATLY zobeno mlijeko mnogima nudi rješenje. Simptomi neobjašnjivog povraćanja, proljeva, bronhijalnih problema, osipa, nemogućnosti dobivanja na težini ili iscrpljenosti, mogu biti pokazatelji netolerancije na gluten, laktozu, mlijeko ili sojine proteine.

* Netolerancija na laktozu – crijeva ne mogu probaviti laktozu (šećer) koji se nalazi u mliječnim proizvodima.
    * Netolerancija na gluten (celijakija) – organizam ne može probaviti albumin koji se nalazi u žitaricama.
    * Netolerancija na mliječne proizvode – može se dogoditi bebama kada prelaze s majčinog mlijeka na hranu koja sadrži kravlje mlijeko.
    * Netolerancija na sojine proteine – organizam ne može probaviti sojin protein.

GMO
    Bez genetske modifikacije

Svi sastojci OATLY zobenog mlijeka - zob, repičino ulje, kalcij i vitamini, nastali su bez upotrebe genetske modifikacije. To se ističe na ambalaži samog proizvoda. Tvrtka Ceba vrlo pažljivo slijedi upute EU-a za jasno označavanje sastojaka proizvoda.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •