-
CT glave 6-mjesečne bebe
Priča ide ovako:
12.02. mi je mala E. (6 mjeseci) pala s kreveta (visina je cca 35 cm), odmah je zaplakala i nije bilo neobičnog ponašanja. nakon 2 dana primjećujem velik hematom iznad desnog uha i zovem pedijatricu kaj da radim. Ona mi veli da je to sve normalno i da će proći samo od sebe.
17.02. ipak odlučujemo otići na hitnu (pošto je nedjelja). oni nas šalju na slikanje i utvrđuju da je sve ok s glavicom i da će stavljanjem toplih obloga nestati, ali da za 8 dana dođemo na kontrolu.
25.02. nakon pregleda drugi kirurg nas šalje opet na snimanje jer pipa neko napuknuće lubanje koje se ni nakon 2 slikanja danas ne može sa sigurnošću potvrditi. nakon konzultacije s još jednim kirurgom predlažu nam hospitalizaciju i CT glave. nismo pristali da E. ostane u bolnici jer ju ne želimo bespotrebno izlagati zračenju, za koje mi ni nakon nekoliko puta postavljenog pitanja kirurzi nisu uspjeli odgovoriti da li je to stvarno potrebno ili ne. da bi napravili CT moraju je uspavati što mi se isto nikako ne sviđa. pa infuzije...
pitala sam kako se liječi fraktura - nije bilo nekog konkretnog odgovora - nešto kao ovisno o frakturi ali u pravilu mirovanjem?! u biti nije bilo konkretnih odgovora ni na jedno postavljeno pitanje - štetnost CT-a, moguće posljedice ako se ostavi da napuknuće (koje možda ni ne postoji) samo zaraste...
ja ovak razmišljam (možda sam u krivu): ako se radi o frakturi pa zar ne bi dijete bolno plakalo kad se dodirne to mjesto, a ona normalno spava na desnom boku, nema bolnih reakcija kad se dodiruje to mjesto...
razumijem da doktori žele sebe zaštite ako nešto, ne daj Bože, pođe po zlu (to su i sami rekli).
ne znam kaj da radim, da li obaviti tu CT pretragu bez obzira na štetnost zračenja (za koju se ni ne zna da li je potrebna) ili pustiti da priroda učini svoje.
mislili smo sutra otići u klaićevu jer pretpostavljam da su oni stručniji kaj se tiče beba. da li se treba tamo naručiti?
btw., hematom se polako povlači, ali su rekli da bude vjerovatno trebalo iglom izvuči sukrvicu van (ne kužim koju sukrvicu, ako je taj hematom boje kao i ostatak kože)?!
što bi vi učinili na našem mjestu? možda ste imali sličnu situaciju?!
-
Mi smo imali sličnu situaciju, ali detalje ću ti pp-at.
-
bibai, hvala, malo si me utješila
bili smo danas kod pedijatrice koja je isto preporučila CT da se vidi što se dešava u maloj glavici, pošto je i ona opipala ulegnuće (koje može biti ništa, ali opet...). bojim se CT-a. ćitala sam na netu da je jedno takvo zračenje jednako kao da si 114 puta bio na rendgenu!!!
dala nam je i uputnicu za klaićevu jer želimo čuti i drugo mišljenje (posebno nekog tko se svakodnevno susreće s takvim stvarima).
telefonski su nam rekli u klaićevoj da dođemo u sutra jer srijedom neuropedijatar vrši preglede.
-
Jesi sigurna da je preporučen CT mozga, a ne UZV?
A što te muči kod uspavljivanja? Pa ti je uspavaš, to nije anestezija....
I nije to zračenje baš tako štetno kao što ti kažeš.
Pogledajte ovdje opis UZV, CT, MR i sličnih metoda.
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/31/aparati.htm
U svakom slučaju ~~~~~ i
.
-
radi se baš o anesteziji !!! (na nekoliko minuta - tak je bar pedica rekla)
i doktori sami kažu da su to velika zračenja!!! dosta sam se jučer provrtjela po netu pa znam o čemu pričam. u ovom navedenom linku (koji sam jučer pročitala) je pisano na način kao da je sasvim u redu malo se ozračiti bilo sa CT, MR, UZV...
i da, sigurna sam da se radi o CT-u mozga
-
hvala na vibricama!!!!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma