Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Prebacivanje na samo jednu cicu

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Prebacivanje na samo jednu cicu

Pitam ovo za Val, jasno vam je da pored dvojca i malene nema vremena za otići na wc, kamoli za net.

Znam da je teoretski moguće, a i za praktične slučajeve sam čula (npr. Maja Vučić), u slučaju kad jedna cica non stop radi problema (tipa učestali mastitisi), prekinuti proizvodnju u toj, a da druga u potpunosti može preuzeti namirivanje svih bebinih potreba.

Kako to funkcionira? Predložila sam to Val, ona je zabrinuta kak je moguće da se ne ponovi mastitis u toj bolesnoj ak više ne izdaja/doji, pa bih željela skupiti čim više informacija da joj pomognem.

Ona se inače jako muči, boli ju cica, ima uvučene bradavice, pa bih ju vrlo rado riješila muka (pogotovo što je sličnu situaciju imala s malcima, pa je tim više frustrirana što se povijest ponavlja).

Išla sam preko pretražnika tražiti o ovoj temi, ali nisam znala koje riječi da unesem pa je pretraga bila preopširna. Ispričavam se ak ponavljam temu, slobodno me prebacite na već postojeću.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma ima već tema na tu temu, ali ni ja nemam sad vremena tražiti.
    kod nas je to bilo spontano i bez problema, sve manje je jeo na jednu, a sve više na drugu. mlijeka još uvijek ima, samo kaj je 3x manja.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

tako da sve manje doji na problematicnoj, odnosno da je nudi samo kad je puna (neka ne ceka da se prepuni, nego samo da se napuni, da se ne bi dogodio mastitis)

ali, ne kuzim konkretan problem, zasto je ta jedna tako problematicna? koliko je stara beba? tko je Val?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Natasa, Val je forumašica, mama blizanaca starih 19 mj. i male Lare stare 25 dana.

Jako se muči, izdaja se jer je imala i ragade, a ni mala nije dobro vukla. Uglavnom, ja sam joj predložila ovo rješenje jer je na rubu snaga, jer je i s blizancima imala problema s istom cicom (dakle mastitis) pa mislim da bi ovo moglo biti idealno.

Ovim tempom, ako se nešto ne promijeni (a očito je ta jedna cica konstantno problematična i neće se nešto promijeniti), Val neće više moći toliko se patiti i odustat će. Ali tko bi ju krivio, tolika mala razlika, toliki problemi s cicama.

Zapravo te hoću pitati, a zašto pitaš zašto je ta cica tako problematična? Pa kako da laik zna razlog tomu?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo, ja vec dugo dojim na lijevoj.
    desnu povuce dva gutljaja jednom u dva dana i to je to.
    s desnom sam imala problema a i ona ju je odbijala.
    bilo je zastoja i kvrga.
    posto nije prestala preko noci vec je sama smanjivala, nije doslo do nikakvog zastoja.
    ako slucajno osjetim napetost dam joj tu, ona povuce svojih par gutljaja i prebaci se na lijevu.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Zapravo te hoću pitati, a zašto pitaš zašto je ta cica tako problematična? Pa kako da laik zna razlog tomu?
    Pitam, jer iz tvog posta nisam bila sigurna u cemu je tocno problem.
    Spomenula si uvucene bradavice (moje je pitanje jesu li uvucene na obje dojke?) i mastitis (koliko te sada kuzim, dogadja se samo na jednoj dojci?), ima li jos nesto?
    Jesu li joj podoji na toj dojci bolni? Ako jesu, kad je tocno pocne boliti? Boli li je izmedju podoja?
    Je li beba OK? Popiskene i pokakane pelene?

Uz djecu bi joj sigurno bilo najbrze rjesenje nazvati SOS, tako ce se najbolje shvatiti u cemu je tocno problem.

Ne znam je li me kuzis, ne kazem da je tvoje rjesenje lose, mozda i ispadne da je jedino moguce rjesenje, ali bi ipak bilo najbolje s njom direktno popricati, skuziti u cemu je stvar i pomoci koliko se moze.

Ako se ona ne moze javiti, pliz, odgovori na ova gore pitanja.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jao, tek sad vidim da je beba stara samo 25 dana.

da, svakako probati rijestiti problem!

sorry, mislila sam da se radi o puno vecem djetetu...nisam zbrajala.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam sa stribijem zaradila debelu kvrgu na desnoj cici koju smo kad je on imao mjesec dana kirurški rješavali. nakon toga on tu cicu baš i nije više htio i ja sam je izdajala dok je za to bilo potrebe, kasnije je mlijeko samo nestalo. dojila sam ga tako do 2,5 godine.

sunči se opet ta cica nije baš sviđala i nikako da ju prihvati uz sva forsiranja (nudila najprije desnu, pa lijevu). na kraju mi puko film i odustala sam od desne i ona je isto tako nastavila samo na lijevoj, desnu sam po potrebi izdajala dok se nije izreguliralo. evo doji već skoro tri godine.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li je u pitanju ponavljajući mastitis ili ragade i bol u dojci?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Natasa, Mamita, čula sam se danas s Val, kaže sad da ju je počela boliti i druga cica, pa više uopće nisam pametna što vas zapravo molim za pomoć.

Ja bih zbog nje bila presretna kad bi joj nešto pomoglo, ali previše tu ima detalja da bih ih mogla ovak posredno vama prenijeti.

Ona je rekla da je zvala sos prije par dana, ali od onda su se pojavili novi problemi (tipa prenapunjenost cica).

Preko tjedna joj je problem ići na net zbog loše veze, pa će se možda za vikend javiti.

U svakom slučaju, puno hvala na brizi, javit ću se još ako bude trebalo.

I sori na konfuznosti postova, ja bih htjela pomoći, a nije to tak lako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joooj, evo o meni je rijec.

ne znam otkud bih pocela. prate nas svi moguci problemi-a nista od toga nisam ocekivala jer s blizancima nisam u pocetku imala nikakvih problema.

zvala sam i sos i tadasnje probleme smo rijesili.

sada me muci sto se mastitis ponavlja i sto imam mlijeka za izvoz, a malena ne cica kvalitetno ( ne popapa dovoljno pa trazi opet i opet i opet) a ja, na zalost, nemam vremena za visesatna nacicavanja. pa pribjegavam izdajanju, a to je ono sto sam svim srcem zeljela izbjec.

jos nas k tome muci i soor i dosta osjetljive bradavice. desna je vise uvucena od lijeve i to je, ujedno, i problematicna dojka.

a, kako beba vise papa na bocicu pocela je i bradavicu prilicno lose prihvacati tako da se sada mucimo i sa cicanjem.

iskreno, ne znam vise ni sto bih pitala. kako stvari stoje nastavit cu s izdajanjem i djelomicnim dojenjem pa dok bude islo.

hvala svima na trudu.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Val, kolike su kolicine mlijeka koje dajes bebi? Ako ti se cini da je bocica problem, mozes li probati finger feeding?

Izdajanje zbog prepunjenosti je OK, ali bi bilo puno bolje davati to bebi direktno, jer bi ti ustedilo vrijeme.
    Dojis li lezeci ili sjedeci?
    Imas li kakvu pomoc u kuci?
    HRANJENJE BEBE UZ POMOĆ PRSTA

Primarna svrha ovog načina hranjenja je u tome da se bebi koja odbija dojku pomogne u vraćanju na dojku. Također se može koristiti u situacijama kada se želi izbjeći hranjenje uz pomoć bočice i dudice, a potrebno je iz nekog razloga dodatno nahraniti bebu.

Prednosti:

ne može se dogoditi tzv. "konfuzija bradavice"
    pomaže ispraviti neispravne pokrete jezika prilikom sisanja
    bebin se jezik isteže naprijed (ne povlači se natrag)
    beba određuje brzinu hranjenja i količinu pojedenog
    Nedostaci:

teže je za naučit
    beba može postati ovisna o ovakvoj metodi
    beba može zaboraviti pokrete čeljusti (pokreti gore-dolje) prilikom sisanja
    Kako hraniti uz pomoć prsta:

dobro operite ruke, a bilo bi dobro (iako nije nužno) i da odrežete nokat na prstu uz pomoć kojega ćete hraniti bebu (obično se koristi kažiprst ili mali prst)
    postavite bebu u položaj koji je oboma udoban, a koji vam omogućuje da prst u bebinim ustima bez napora držite ravno, s noktom prema dolje
    dotaknite bebi usta i pričekajte da ih otvori
    stavite bebi prst u usta tako da vam je nokat okrenut prema bebinom jeziku i lagano ga pomaknite da vrhom dotaknete mjesto gdje se spajaju tvrdo i meko nepce – to bi bebu trebalo potaknuti da vam obuhvati prst jezikom i počne sisati
    ako bebina donja usna nije ispupčena dok vam sisa prst, lagano joj povucite bradicu prema dolje
    pored svog prsta stavite vrh šprice ili kapaljke (odaberite meku plastičnu kapaljku) ili cjevčice iz seta za relaktaciju i lagano dajte bebi mlijeko, ali samo u trenucima dok beba sisa
    kad beba pravi stanku, napravite je i vi
    pustite bebu da sama završi hranjenje kad joj je dosta
    Kako vratiti bebu na dojku:

držite bebu u takvom položaju da je što bliže dojci i otkrijte dojku
    neka beba siše uz pomoć prsta oko 1 minute, da zadovolji onu prvu glad i uhvati dobar ritam sisanja i gutanja
    ponudite joj dojku
    ako beba plače i buni se, ponovo joj ponudite prst, neka se nahrani do kraja, a dojku ponudite prilikom sljedećeg hranjenja
    imajte strpljenja, u većini slučajeva ovom se tehnikom beba vrati na dojku za nekoliko dana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih rado samo dojila, ali beba nikako da povuce dovoljno da se zasiti. npr, doji pola sata i onda vise ne zeli ni pod razno. za 5 min pocinje plakanje i nakon sto joj ponudimo bocicu popije od 60-100 ml.

dojim, najcesce, sjedeci, ali ju, po savjetu sos savjetnice, podizem iznad dojke radi prilicno jakog ( i bolnog) let downa. ukoliko dojimo lezeci ispada joj bradavica, a u toj pozi ju i teze namjestamo (bradavicu).

pomoc u kuci imam, ali svejedno ja moram skuhat i pripomagat hranjenju blizanaca, a i ostale njihove potrebe moram, barem djelomicno, i ja zadovoljavat. da ne kazem da polude kad krenem dojit bebu.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

za 5 min pocinje plakanje i nakon sto joj ponudimo bocicu popije od 60-100 ml
    je li mozes umjesto bocice ponuditi prvo dojku? ili to vec cinis, a beba odbija?

koristis li maramu ili sling? cini mi se da bi ti uz sav posao oko blizanaca mozda bilo lakse

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ovo mi se cini kao zgodno u tvom slucaju, ustedilo bi ti vrijeme, a beba se nece skroz naviknuti na bocicu - ne znam sto se tebi cini, razmisli
    DOHRANJIVANJE NA DOJCI UZ POMOĆ SETA ZA RELAKTACIJU

Ovaj set zgodna je alternativa bočici u slučajevima kad je dodatno hranjenje potrebno bebi na duže vrijeme, tj. nekoliko tjedana ili mjeseci.

Sastoji se od dva dijela: spremišta za mlijeko (koji može biti ili bočica ili plastična vrećica) i duge tanke plastične cjevčice.

Može se koristiti za hranjenje bebe na dojci ili neovisno o podoju, pomoću prsta ili tako da se sama cjevčica stavi bebi u usta. Kad se koristi na dojci, beba sisanjem cjevčice sisa i dojku te stimulira proizvodnju mlijeka kod majke. Ali ako majka nije dostupna ili beba ima problema sa sisanjem ili jednostavno odbija dojku, može se koristiti tako da se cjevčica postavi na jagodicu kažiprsta, koji se onda bebi ponudi, tj. umetne u usta (nokat prema jeziku). Beba usisa prst i obuhvati ga jezikom, kao što bi napravila na dojci.

Postoje razni tipovi ovih setova, ovisno o proizvođaču. Neki imaju spremišta za mlijeko koja uz pomoć uzice vise oko majčinog vrata. Neka spremišta za mlijeko imaju na sebe pričvršćenu spojnicu koju je onda moguće zakačiti za odjeću. Neki imaju dvije cjevčice koje je onda moguće prije podoja staviti na obje dojke, tako da majka može lakše promijeniti dojku tijekom podoja bez uznemiravanja bebe. Neki imaju više cijevi različitih promjera, koje majka bira ovisno o tome koliko dobro beba siše i koliko joj dodatnog mlijeka treba (kroz širu cijev teče više mlijeka). I spremnici za mlijeko mogu biti različiti: bočica, plastična vrećica, ...

Prednosti:

ne može se dogoditi tzv. "konfuzija bradavice"
    beba neće početi odbijati dojku
    i beba i majka uče dojiti
    beba određuje brzinu hranjenja i količinu pojedenog
    beba uzima majčino mlijeko istovremeno s dohranom
    potiče majčine grudi da stvaraju dovoljno mlijeka
    omogućuje bebi mnoge prednosti dojenja, jer dojenje je više od samog hranjenja
    Nedostaci:

majka će možda trebati nečiju pomoć da dobro namjesti bebu i set na dojci
    može proći više vremena da majka i beba nauče koristiti potrebnu opremu
    oprema za ovakvo hranjenje često dosta košta
    Kako dohranjivati bebu na dojci:

Možete prvo podojiti bebu na obje dojke, a zatim primijeniti set, a možete koristiti set i cijelo vrijeme podoja, ovisno o tome koliko je bebi potrebno dodatnog mlijeka.

Ako set želite primijeniti tek kasnije, onda prvo pravilno postavite bebu na dojku i pratite njeno sisanje i gutanje. Kad beba prestane aktivno sisati, radite kompresije i neka doji dok god može, a zatim je stavite na drugu dojku da se nasiti do kraja (i na drugoj dojci po potrebi radite kompresije). Ako beba još uvijek nije sita ni nakon druge dojke, vratite je na onu prvu, ali koristite i set za relaktaciju, neka se beba najede do kraja.

Set se koristi na sljedeći način:

ako vam je tako lakše, zalijepite cjevčicu uz dojku (nekim majkama ovaj korak nije potreban) i to tako da je traka zalijepljena na kožu dojke uz rub areole (pazite da ne zalijepite na osjetljivu kožu areole), a cjevčica prati bradavicu i ide u kut bebinih usta (neka ne prelazi bradavicu, dovoljno je samo da prođe između bebinih čeljusti - prema nekim istraživanjima najbolje je da bude oko 6 mm iza vrha bradavice)
    stavite spremnik za mlijeko oko vrata (ako ima pogodnu vrpcu) ili u džep svoje odjeće, ili ga naslonite na stol – bitno je samo da je otprilike u razini bebine glave ili niže (ako ga je potrebno podignuti iznad bebine glave, vjerojatno nešto nije u redu)
    postavite bebu u položaj kolijevke ili položaj nogometne lopte
    neka beba pravilno prihvati dojku
    dok beba siše, pratite znakove koliko brzo guta, odnosno, ide li joj mlijeko prebrzo ili presporo
    Ako mlijeko ide prebrzo, spustite spremnik za mlijeko malo niže ili ga podignite više ako vam treba brži protok. Ako imate nekoliko cjevčica različitih promjera, a treba vam brži protok mlijeka, odaberite širu cjevčicu. Za sporiji protok odaberite užu cjevčicu. Ako imate set s 2 cjevčice, a treba vam vrlo brz protok mlijeka (beba jako slabo siše), iskoristite obje.

Općenito za korištenje ovog seta vrijedi pravilo da je bolje koristiti set za svaki podoj, nego jednom na dan. Ako beba treba npr. 240 ml dodatnog mlijeka dnevno, bolje je da popije po 30 ml u 8 podoja, nego po 120 ml u 2 podoja. Također, ovaj set nije potrebno koristiti jako dugo tijekom podoja jer je bebi obično dovoljno 15 do 20 minuta (najčešće i manje od toga) da popije 30 ml dodatnog mlijeka iz spremnika. Ako joj treba duže, znači da nešto nije u redu: ili beba ne prihvaća dojku dobro ili cjevčica nije pravilno postavljena uz bradavicu, ili oboje.

Održavanje:

Set se prvo opere hladnom vodom (da bi se spriječilo grušanje proteina), a zatim toplom vodom s deterdžentom (pustite vodu i kroz cjevčicu). Nakon toga ga dobro isperite i osušite na zraku. Spremnik za mlijeko se ponekad može iskuhati (provjerite u uputama), ali cjevčica se sigurno ne iskuhava. Cjevčica je često takva da postane neupotrebljiva nakon tjedan dana korištenja.

Kada vratiti bebu isključivo na dojku:

Set za relaktaciju je dizajniran tako da omogućuje bebi da kod efektivnog sisanja uzima sve više i više majčinog mlijeka direktno iz dojke. Najčešće tijekom prvog i drugog tjedna hranjenja uzima više dodatnog mlijeka, a manje vašeg, ali nakon tog razdoblja sve više i više uzima vaše mlijeko, a sve manje dodatno. Vrlo je važno da beba dobro prihvati dojku. Međutim, nekim je bebama potrebno više vremena. Majka u takvom slučaju može npr. izabrati užu cijev ili spustiti spremnik za mlijeko na nižu razinu, tako da se beba mora više potruditi i sisati efektivnije. Ponekad ni to ne uspije, neke bebe i majke se toliko naviknu na ovakav način hranjenja da cijelo vrijeme dojenja koriste ovaj set. Ako se bebino sisanje ne poboljša tijekom nekoliko tjedana, bilo bi dobro da se majka konzultira s pedijatrom i potraži stručnu pomoć.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ponudim ja njoj i dojku, no ona ili zaspi na njoj ili se svadi s njom.
    ustvari, cini mi se da ju muci taj soor-nikako da se toga rijesimo. jer, ona se slicno zna ponasat i s bocicom. a ako ju to pecka i smeta, i ne cudi me ta reakcija.

marama i sling stizu!!

a, ovaj prijedlog...ne znam...moram prvo naci vremena prouciti to.

hvala ti puno!!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

gle, ako ona dobro kombinira bocicu i dojku, onda nema problema, kombiniraj
    ali ako ti se cini da ima problema, razmisli o alt. metodama hranjenja

a soor definitivno morate rijesiti
    ne znam je li znas, mazes i sebe i bebu (treba li objasniti detaljno?), a dude od bocice moras iskuhavati 1 put dnevno 20 minuta te ih bacas i kupujes nove 1 put tjedno
    pripazi i na stariju djecu, da i njima nisu bijeli jezici?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •