Nasla sam zanimljiv tekst pa ga kopiram sa Medicina.hr

Plodni prozor

Nedavno objavljena istrazivanja definiraju dane menstrualnog ciklusa kad ce seksualni odnos najvjerojatnije rezultirati trudnocom. Do zaceca (koncepcije) moze dovesti seksualni odnos pocevsi pet dana prije ovulacije pa do dana ovulacije. Zacece dan nakon ovulacije nikad nije dokumentirano (Dunson et al.). To navodi na zakljucak da jajne stanice mogu biti oplodjene in vivo kroz period kraci od jednog dana nakon izlaska iz jajnika jer spermiji mogu prezivjeti i do sest dana u plodnoj cervikalnoj sluzi. Istrazivanja vremena oplodnje in vitro (u laboratoriju) navode na zakljucak kako zrele ljudske jajne stanice imaju kraci optimalni "prozor" zaceca nego se prije smatralo (radi se o satima, a ne danima). Prema istrazivanjima, najveca vjerojatnost zaceca nastupa nakon snosaja koji se dogodi dan-dva prije ovulacije, a ne kad se seksualni odnos dogodi na sam dan ovulacije. Plodni prozor je period za vrijeme kojeg ce zena najvjerojatnije zaceti ako tada ima nezasticeni seksualni odnos. Metodama prirodnog planiranja obitelji parovi pokusavaju predvidjeti plodni prozor te sprijeciti zacece bez uporabe mehanickih sredstava i kemikalija. Plodni prozor je sest dana dugacak; pocinje pet dana prije ovulacije i zavrsava na sam dan ovulacije.