žužy onda stvarno ne znam. ja nisam ništa dobila u toku kiretaže, ne znam kako je praksa s tim onda i kaj ti sve daju u bolnici. znam da sam prvo dobila jedan antibiotik (ne mogu se sjetiti kako se zove), i imala sam temp., pa sam dobila drugi od 1 grama, koji sam pila 2 tjedna.
u,čak 2tj.sad si mislim,čak da sam i dobila antibiotik tokom zahvata nemože to parirati uzimanju istog i danima nakon...kak ti postupci variraju od bolnice do bolnice,sad jedva čekam tu m da pitam doktora o tome.![]()
nakon prvog spontanog isto po defaultu nisam dobila antibiotik. ne sjecam se otpusnog pisma da li sam intraoperativno dobila, no nakon zahvata svakako ne i bilo je sve ok..
ako se ne osjecas dobro i ako je temperatura prisutna (37.8 ispod pazuha je puno), onda idi pravac doktoru da se vidi uzrok temperaturi, da li se ipak ne radi o kakvoj upali.
ja sam danas zbog punih sinusa i upale grla dobila doxycylin, sto bi i ginekolozi dali da se radi o bakterijama. tako da se vise veselim da unistim neke bakterije 'dolje' nego sto mi je potrebno za sinuse&co. to sam znala rjesavati i bez antibiotika, vise sam ih htjela zbog ovog sto se desava 'dolje'![]()
da nastavim sto se desavalo te noci, par sati nakon sto sam napisala ovaj post - probudim se mokra (tj. krvava) i na wc-u dozivjela takav izljev, plus sto je komad necega (placenta, ugrusak?) izasao van. htjela baciti pogled sto je izaslo, ali tako mi se zacrnilo pred ocima da sam se borila da se ne onesvijestim. nisam imala snage ni da zovem MM-a. jutros sam odmah otisla kod doc, kaze da je vjerovatno ostatak od pobacenog, jajnici su ok - mada imam ogromnu krvavu cistu zutog tijela. ukupno gledano, opet to nije za kiretazu, doc mi je dala injekciju methergina sa mi se maternica skupi. krvarenje sad nije pretjerano, imala sam bolove jucer, ali ok. no to je i za ocekivati jer se kroz to desavaju kontrakcije. danas me nista ne boli
jesam pobornik prirodnog pobacaja, ali mi je vise pun kuki svega. jer jos nije receno da neko sranje ipak nece ostati unutra. za 14 dana imam kontrolu. vec skoro citav mjesec hodam s uloskom![]()
Last edited by spodoba; 02.06.2012 at 20:51.
Pozdrav svima...Evo čitam curke vaše postove i mogu vam reći hrabre ste... Ja sam prošli mjesec imala biokemijsku i ležala na odjelu dva dana, da vide da li će beta pasti ili ću morati na kiretažu. Premrla sam od straha zbog pomisli na to i molila Boga dami beta pade. Doktor mi je u bolnici rekao da kiretažu rade samo sa lokalnom injekcijom, te me to još više zbediralo. Kao prvo užas mi je bilo,jer je trudnoća bila biokemijska i onda još pomisao na kiretažu, a čula sam da je koma...Curke koje su prošle kiretažu, pa zar je to stvarno tako grozno?I koliko traje sam postupak?
meni su dali apaurin u venu za smirenje i tri injekcije lokalne an. dolje u grlič maternice.osjetila sam ih,peče ubod.sam postupak je trajao isto otpr. 15-20 min,nije bilo nepodnošljivo,osjetiš sve što i gdje u kojem trenutku se radi ali nije jako bolelo..meni je bila najgora(a vjerujem i svim curama) činjenica da nema više mojeg beboja.i uvijek budem tog doktora pamtila kao nekoga ko mi ga je izvadio van.
ma ne znam ni ja sama draga..beta na taj dan kad sam imala izljev je 690. to sam jucer saznala. dakle moja beta je od 24.5. do 1.6 - dakle pala za 560 za osam dana. pa to i nije neki big deal. tako da me ne bi cudilo da se isto opet ponovi
@anita - prvi spontani je zavrsio kiretazom pod opcom anestezijom. zahvat kao zahvat nije bed, ali sam ja imala bolove-grceve otprilike svaki put oko ocekivane menge - no menga nije dolazila. vec me gyn htjela otpiliti i poslati internisti jer je polazila od toga da ima veze s crijevima, no kad se to treci put desilo, onda sam dobila mengu.
tako da se sad ne fajtam da zavrsim na kiretazi, no ako je potrebno onda neka se napravi.
Last edited by spodoba; 06.06.2012 at 08:22.
Evo da se javim. Jučer sam završila na kiretaži, opet isti scenarij kao i prošli put; samo što je ovaj puta se to zbilo nekoliko tjedana ranije. Obavila kiretažu u Petrovoj hvala Bogu pod općom tako da sam postupak nije bio strašan i tretman u bolnici je bio kako treba, korektan. Nisam sigurna da ću se upustiti u nove pokušaje, sada treba doći k sebi i krenuti dalje. Nakon biokemijskog i dva spontana, usvajanje djeteta je, također, opcija jer ne želim da mi dijete odrasta samo... Vidjet ćemo što će budućnost donijeti. Pozdrav i sretno ostalima
Ester jako mi je žao da si opet sve to morala prolaziti... Ja sam prošli mjesec imala biokemijsku, stalno sam nešto smedjarila i na kraju s točno 5 tjedana prokrvarila, jedino dobro u tome je da je sve otišlo samo od sebe, bez kiretaže... Isplači se, istuguj, budi ljuta, razočarana... znam kako je kad nije fer, ali vrijeme će ublažiti sve, vjeruj mi. Ja sam već bolje, imam dvoje dječice i jako smo se radovali trećem, ali ne ćemo odustati. Život je borba i zna često biti nepravedan, ali i to jednom mora proći. Poslije svake kiše dolazi sunce.. Želim ti od srca da čim prije budeš bolje....
Ester draga, jako mi je zao. Ovo nitko ne bi smio prolaziti. Nakon tolikih spontanih, da li si razmisljala o trombofilijskim pretragama? Mutacije ili antifosfolipidni sindrom znaju biti uzrok tome, no u tom slucaju se daje heparin.
Na tvom mjestu ne bi isla u daljnje pokusaje dok ne skuzite razlog pobacajima.
ester draga,nemoj odustativjeruj u bolju budučnost,na ovaj ili onaj način,podržavam te u želji da ti dijete ne odrasta samo.isto tako slažem se s spodobom,ako več nisi traži neke pretrage,ipak si sad več prikupila nezavidan broj neuspjelih trudnoča i sigurno mora postojati razlog tome.drži se
![]()
Hvala drage moje neznane prijateljice; radila sam jedan veći dio genetskih pretraga i utvrđeno je da imam problem s PAI-em, da sam heterozigot. Doktor mi nije uveo heparin jer sam prvo dijete rodila bez problema. Sada čekam rezultate citološke pretrage ploda da se vidi je li riječ o genetskoj malformaciji ploda ili nečemu drugom. Već su mi rekli da moram obaviti još dio pretraga, kao i da bi u narednoj potencijalnoj trudnoći išli s heparinom prije začeća. Rano mi je još razmišljati o svemu. Prvo čekam pregled za jedno tjedan dana, pa rezultate pretrage pa ćemo vidjeti što će od svega biti. Hvala Vam na podršci, iskreno bojim se nove trudnoće. Prethodne su bile loše, u ovoj drugoj sam se samo poveselila kada sam vidjela plusić i prvih nekoliko dana dok nije počelo krvarenje, a onda sam stalno bila pod stresom i bojala se onoga što se i dogodilo. Nadam se da će Vaše trudnoće biti sretne i bezbrižne... jer mislim da u trudnći trebaš biti sretan, a ne zabrinut i potišten kao što sam ja stalno bila...ali sve je to uvjetovano okolnostima...
Ne možeš biti sretan i bezbrižan kad to već prođeš.
I ja sam u svojoj drugoj (a zapravo petoj trudnoći) bila jako potištena do 22. tjedna. Ono, pravo nesretna (dodatno me je mučilo povraćanje).
joj zbilja mi je teško samo kad pomislim kako je kad ne uspije dva,tri,i više puta...meni je hvala lijepa i ovaj jedan missed dosta.i sad se ti opusti,uživaj, i veseli se bebi na miru-kak,znam da bi samo osluškivala,mislila si kaj ako..neznam.sad samo molim boga da ostanem trudna,a onda valjda dan po dan..
Potpisujem žužy upravo tako se i ja osjećam. Ja sad stalno MM govorim da ako zatrudnim da ću se jako brinuti i sve zbog te biokemijske. Prve dvije trudnoće nisam imala pojma o nekim stvarima za koje sad znam i nekako nisam niti pomišljala da nešto neće biti ok. Ostala trudna iz prve, rodila curkicu sve ok....kad je curkica ima 4 godine, kao hoćemo probat za drugo i opet iz prve, sve ok rodila dečkića. Tako sam mislila da će biti i ovaj puta, ali 9 mjeseci pokušavanja i onda biokemijska, pa onda mogu misliti kako je kad je stalno neki kix. Treba biti pozitivan, ali nije to lako.... ester svaki dan je nova nada.....
mini update od mene (ako ce nekom koristiti) - ubijala sam se u ananasu s ciljem da se lijepo obnovi endometrij. no izgleda da kod mene ananas (pola do jedan na dan) djeluje dosta razrjedjujuce na krv. dan kada ga nisam jela sam primijetila da smeckasto slicno spotingu nije posebno jak. isto tako ujutro vidim da se preko noci nista nije nakupilo. uz ananas mi je ujutro izaslo relativno dosta smedjeg i krvavog..nesto izmedju. sorry na detaljnom opisu. vec tri dana ne jedem ananas i jutarnjeg 'izbacivanja' malte ne nema. cisto mrvu na papiru.
prije onog drugog izljeva sam pila caj od zafljike, eh sad mi pada na pamet da on isto djeluje razrjedjujuce na krv.
baš se pitam,ima li nešto s čime bi mogla potaknuti mengu da dođe?i ja sam se par dana tovila ananasom,da malo pripomognem endiću..u subotu bude 6tj od kiretaže,m još nema.zvala sam dr da ga pitam el bi mi to malo nutra pogledali pa je rekao-doći će,ne brini,to je bio šok za organizam i treba mu vremena,nećemo te sada kljukati hormonima,neka dođe sama.ajme strpljenja...aaaaaaaaaaa
![]()
aaaaa draga..cisto teoretski bi progesterom mogao biti od pomoci - da se endometrij zadeblja. no mislim da nije lose pricekati. tako i tako ti je vjerovatno preporucena pauza od tri mjeseca, jel?
meni nakon kretaze prije 3,5 godine menga nije dosla 4 mjeseca i svakih 4-5 tjedana sam znala dobiti bolove bas u periodu kad sam trebala dobiti mengu. i na kraju je dosla nakon skoro 4 mjeseca. ja sam tada dojila, no ne vjerujem da je imalo veze s tim. jer dojila sam manje neko kad je mala bila 1-2 mjeseca, a nakon poroda je menga dosla nakon 7 tjedana.
btw. mene zateze kao da neki folikel raste. u cetvrtak imam pregled - proslo je 12 dana od onog zadnjeg krvarenja pa bumo vidli![]()
to je dobar znak,mislim to zatezanje,daj bože da se sve zregulira.vidiš,mene na trenutke zašarafi kao kad dobijem prvi dan,i to traje već ima tj. dana..a napuhnuuuta,ko žaba!sise ništ.a inače,dr. nam rekao da s trudnočom pričekamo 6mj.grozno dugo...
Mislim si,samo nek dojde ta prokleta vještica pa da mogu konačno završiti s tim poglavljem,pustiti to iza sebe,i krenuti u kolotečinu isčekivajuči jesen,zimu ili najvjerojatnije prolječe...s obzirom na sve duže čekanje na postupak u petrovoj.
žužy, a zašto šest mjeseci? obično se endometri oporavi za ta tri mjeseca koje obično preporučuju. at least, to se vidi na UZ, pa ako je prerano moze se pričekati s zatrudnjivanjem.
razumjela bih da su ti našli kakvu beštiju kao razlog..ureoplazmu ilištojaznam..ovako..vrijeme je dragocjeno.
ja ću sutra na pregled pa da vidimo što će doc reći.
jooooj znam bez brigezato me i muka čekati tak dugo,svaki dan mi taaak dugi!dr. koji mi je radil kir. mi je par puta ponovio(uz značajni pogled suprugu) da nikako ali baš nikako nebi smjelo doći do trudnoče u narednih 6mj.
i čitam svud da je dovoljno 2-3mj da se organizam oporavi.a na prvu kontrolu nakon menge.zato se sad nemrem sčekati vještice da mogu otiči k dr da povidi nutra dal je sve ok.tokom zahvata mi je spominjal i neke miome(nikad imala do sad),pa sam dodatno u brizi.eh...sad 20. imam dog u petrovoj za drugi postupak,pa se nadam da me bude doktor tam bar malo poglednul(
).možda on da zeleno svijetlo za keksić bez paženja do idučeg postupka.muka mi je od same pomisli da se nakon tolko vremena moramo čuvati..
držim fige draga da sutra kod doktora sve prođe super!![]()
spodoba,kak je prošlo kod doktora,šta je rekao?
p.s.ja sam hepi,danas je došla moja mengica![]()
super!! vidis kako se veselimo malim stvarima
doc kaze da je maternica super, nema ostataka. na desnoj strani postoji jos cista zutog tijela koja je krvava, to je kao normalno. s lijeve strane jajnik vec radi i vidio se folikel od 20mm. kaze da ce biti O, mada mi je to malo neobicno jer je endometrij svega 6mm. obzirom da racuna da ce O biti ovih dana, ona misli da cu dobiti mengu za kojis dva tjedna. kontrola ce opet biti za tri tjedna, tada bi najkasnije trebala dobiti mengu.
beta je u odnosu na 1.6. kad je bila 690 pala na 170. dakle sve je kako treba.
pitala sam je sto kod spontanih bez kiretaze ne daju ergometrin da to ide brze, kaze da su se kapi zloupotrebljavale, pa zato su oprezni. mislim se, da su mi dali infuziju ili i.m. spricu ne bi ima glava otpala..aaaa
ma sve je sada iza tebe,hb,eto vidiš najgore je prošlo!idemo sada dan po dan...![]()
stigla menga..yeahhhh
dakle mogu reci tocno nakon sedam tjedana. dakle bez ugrusaka, svjeza krv, bas kako treba.
ako mi ciklusi budu 28 dana kao sto je bilo i prije T, taman ce se lijepo poklopiti s planiranim IVF postupkom u kolovuzu. ajd barem nesto, da ne moram na kontracepciju uime ustimavanja ciklusa.
Last edited by spodoba; 29.06.2012 at 22:29.
točno tako i kod mene,moja je došla nakon točno 6tj,trajala uobičajeno,izledala isto,sve ko prije.pripremila sam se da bude možda pms malo izraženiji,da me bude rasturalo prvi dan,al ništ posebno.eto..i ja se nadam da mi bude ciklus trajal 28 dana ko prije,a u rujnu idemo na prirodnjak.sretno spodoba u kolovozu!
Da li je netko išao na kariogram? Moram na genetsko savjetovanje zbog citogenetske analize ploda koja je pokazala da je riječ o kromosomskoj grešci.
http://forum.roda.hr/threads/26-KARI...ight=kariogram
probaj malo tu pronjuškati,možda nađeš nešto tebi korisno.baš mi je žao...a opet bar se možete fokusirati na nešto i ukloniti eventualne poteškoče prije nove trudnoče.osobno nemam iskustva s time,moj phd je pokazao neku upalu u maternici,zato je plod otišao.
Hvala, pogledat ću što ima... Nadam se da ćeš drugi puta biti više sreće, a s obzirom da je upala maternice vjerujem da će biti idući puta dobro, barem se nadam...sretno
i ja sam evo imala spontani ovo mi je drugi nekako sam jača kad sam sa vama ovdje stomak me jako boli u depresiji sam ali valjda bude bolje ljubim vas i ja sam nova ovdje
Ja sam imala nakon prvog poroda tri spontana pobačaja. I išla sam na pretrage raznorazne - kariogram i još neke imunološke na Rebru, pa neke pretrage u Petrovoj ne sjećam se više, prošlo je već dosta godina. Uglavnom sve je bilo u redu nisu našli razlog spontanih pobačaja ali ja sam svejedno bila u depresiji. Nakon toga sam zatrudnila, trudnoća je bila savršena i rodila sam svog drugog zdravog dječačića.
Zapravo sam samo navratila da vas ohrabrim malo. Drž'te se cure i ne odustajte.![]()
Dobar dan cure! Evo javljam se sa par pitanja...
Naime imala sam dva spontana pobacaja
Blighted ovum u 10 tt te missed ab u 12tt. Dijagnoza - TROMBOFILIJA. i drugi spontani sam imala, iako sam si davala heparin.
Od kiretaze je proslo 5 tjedana menge jos nema, unatoc redovitim ciklusima, nadam se da ce uskoro stici... koliko ste vi cekale s novom trudnocom nakon 2 spontana, ja bih cekala do ljeta da se tijelo oporavi, a psiha... o njoj bi se dalo malo vise raspravljati, naime bolje sam, i mislim da ce mi jedino nova trudnoca pomoci da se oporavim od ovoga... Neznam dal je prerano da krenemo ponovno u 5,6 mjesecu.. Moja gin kaze da je to u redu, al zanimaju me i vasa iskustva.. Hvala![]()
Lili28, imam gotovo identičnu situaciju kao ti
Drugi missed je bio početkom siječnja. Sad čekam još mjesec dana nalaze pretraga a nakon toga - ne znam..
Tijelo i psiha su mi izmučeni i mislim da ću pričekati kraj ljeta..ali opet - nikad ne znaš
Jedno jutro se probudiš i shvatiš da si spremna; vjerujem da će biti tako
Najmanji mi je problem zatrudnjeti, najgore dolazi nakon pozitivnog testa.... Strahovi i paranoje
Mislim da bih se savim lakse nosila da imam dijete...
Ovak se zamislim i pitam se dal cu ga ikad uspjeti dobiti... Ne vjerujem vise u nista![]()
znam Lili.. sve znam
Čak i ja koja imam dijete sam sad u ovom trenutku potpuno nesigurna u to da li mogu izgurati trudnoću.
Gledam sina sad kao neko svjetsko čudo i pitam se kako je moguće da je on uspio i ispao tako savršen... čini mi se nestvarnim
Ali znam, vjerujem, moram:
kad bude slijedeći + na testu opet samo pozitiva i vjera da će sve biti OK![]()
Zanima me kolko i kakvog intenziteta ste krvarile nakon spontanog?
U subotu sam jako prokrvarila u 6.tt,na pregledu na hitnoj je plod izašao van.Dr je rekla da možemo kiretirati eventualne ostatke i dati mi injekciju za stezanje maternice da brže prođe krvarenje,ali na kraju smo se dogovorile da budemo pričekali da samo prestane.U ponedj. na uzv-u sve čisto,sluznica je bila 4.4mm,krvarila nisam ta dva dana uopče,malo smeđeg na dnevnom ulošku.Pustili su me doma i jučer je počelo,krvarim ko da imam mengu,ne preobilnu ali s onim sluzavim ugrušcima,rastura me dolje ko inače dok dobim..temperature nema.Znam da nije zabrinjavajuče sve dok nema jakih bolova,krvarenja,povišene temp.Ali brine me sad ovo,danas je krvarenje još jače,baš se scijeđa neznam kaj da mislim jer je več 6. dan a osječam se kao da je tek počelo.
Zvala bi na odjel da pitam al strah me da me ne pozovu na pregled,htela bi izbječi kiretažu![]()
žužy, ja sam nakon prve kiretaže krvarila 2 tjedna od toga 10 dana obilno. Bolove sam imala jake.
Čak sam imala i temperaturu i visok crp ali sam izbjegla rekiretažu (išla sam privatno na UZV kod odlične doktorice koja me pratila)
Nakon druge kiretaže sam krvarila cca 5 dana. Puno manji bolovi (svega 2 dana)
Dakle, čak i nakon kiretaže i kad je sve očišćeno moguće je prilično jako krvariti i imati bolove a da je ipak sve u redu ali na tvom bih mjestu ipak otišla privatno kod dobrog privatnika na uzv, čisto da budeš sigurna da je sve ok a opet da izbjegneš bolnicu (ja je u tom trenutku nisam mogla smisliti).
Sretno!
Fala draga..
Ma znam otprilike kak je nakon kiretaže,i kak mi je lani bilo.Sad em je spontani,pa je ranija trudnoča bila u pitanju i nisam ovo očekivala,em je sve bilo stalo...A k mojem doktoru mi se baš nejde jer znam da bi me poslal natrag na odjel.
Neznam..ako se bolovi pojačaju budem zvala i pitala,pa kaj bude bude![]()
Žužy draga ja ti na žalost imam iskustva i sa kiretažom i sa dva spontana pobačaja tak da ti mogu reći da nije ništa čudno što tako krvariš, tako je i meni bilo sa prvim spontanim, krvarila sam jako nekih 4 dana pa je onda bio kao samo smeđkasti iscjedak i nakon toga sam opet počela krvariti jače al se sve smirilo, jedino što je trajalo skoro 2 tjedna. Oba puta smo dr i ja odlučili čekati da vidimo dal će sve samo otići i pratili uzv i betu i sve je bilo ok ( ni za živu glavu više nikad na kiretažu ako baš nije nužno). Ja sam pila u sva tri puta Ergometrin. Ali ako te jako boli ili jako krvariš javi se radije dr da vidiš što će reći. držimda će sve proći samo od sebe
![]()
Žužy, ja sam imala kiretažu 1.2., krvarila nisam toliko jako i nakon dva tjedna na kontroli već se vidjelo da se sprema nova ovulacija.
M sam dobila nakon točno 30 dana. Ona je bila prilično obilna. Ali sad se sve sredilo i vratilo u normalu.
Očito ima različitih iskustava s kiretažom nakon spontanog. Da, i kod mene se radilo o 6 tt.