briseve svakako!
papa nema nikakve veze s brisevima, a oni mogu biti presudni krivac za spontani!
briseve svakako!
papa nema nikakve veze s brisevima, a oni mogu biti presudni krivac za spontani!
traži da ti daju uputnicu za genetske faktore trombofilije, pogotovo ako si bebe izgubila u 2. tromjesječju. ja sam tražila (zbog ivf neuspjeha) i saznala da imam mutacije na 3 od 5 gena i da ću cijelu trudnoću morati ubrizgavati heparin.
trombofilija, odnosno genetske mutacije su vrlo čest uzrok spontanih. na žalost, na pregled nas šalju tek nakon 3. spontanog, osim ako same ne inzistiramo na uputnici (jer glupi pregled košta 800 kn, eto koliko nam cijene djecu)
pitala sam pa mi je rekao da mi ništa ne treba jer imam iza sebe 1 normalnu trudnoću i kasnije ta 2 spontana,oba dva u 7tj,plod nije oživio... Mislim da ću pokušati i nadati se da će bit ok..
ma kako mi idu na živce ti liječnici!! hoće li on iz svog džepa plaćati nalaz za genetske faktore trombofilije? a ako će ti to spasiti bebu, ima li cijene?
bolje mi je da ušutim, ban ću pokupiti....
da sam na tvom mistu, inzistirala bi na toj pretrazi, ili bi je sama napravila privatno
ja sam imala 2 spontana (i nadam se da je to to od mene) i rekli su mi nakon 2.kiretaže da ću morat bit u Petrovoj na nekom odjelu da vide zašto mi se to događa.....
ginić mi je rekao da ćemo mm i ja radit kariogram...
oba spontana su bila do 12.tjedna i zadržana...
Imam pitanje tj. od vas tražim da mi pomognete doći do barem ideje o tome šta je sve moglo utjecati na spontani koji se desio u 20 tjednu trudnoće. PHD bebe je pokazao da je sve s plodom bilo u redu. Razvijen normalno s normalnim organima. PHD nije otkrio ništa. S obzirom da je PHD bio ok, pretpostavljam da se ne radi o kromosomskoj nekompatibilnosti partnera. Ili možda griješim???
Onda računam i možda na slabu maternicu, slabo ušće. Što bi još moglo biti...... Nosila sam nisko, to je kao rizik, ali opet nije bila visoka trudnoća tako da sam to nekako isključila....
pliz help.....![]()
E da , jako bitno , curica je bila živa. Nije se desilo odumiranje ploda.
tenks
Optimistična, znam da želiš znati, ali ne znam da će ti itko moći točno reći. Mislim da nije stvar u kromosomima, jer bi se onda ranije u trudnoći to pokazalo. Zar ti ne bi rekli da se radilo o slabom ušću?
Teško je sada savjetovati što i kako. Svi smo mi drugačiji. Ja sam pokušavala ponovo i ponovo i ponovo. Ali, ako nije lako zatrudniti onda treba vjerojatno drugačije.
Sigurno će ti iduća trudnoća biti pod povećalom, kako kažu: puhat će i na hladno, ali radi pretjerane pažnje završit će najbolje za tebe i bebu.
Naravno, ja sam nakon svih lijekova od početka trudnoće, neprekidnog ležanja, smještaja u bolnicu zadnji mjesec, prenijela tjedan dana. Kad hoće-hoće. Zašto prije nije moglo, ni htjelo, nisam saznala, a više mi ni nije bilo važno.
Beti3, znam da možda neću nikad saznati zašto se to desilo. Ali teško je i povjerovati da se u 21 stoljeću poslje svega,napredne tehnologije, testova na bakterije, gljivice,........ moglo samo utvrditi da sam bila bila trudna. Strašno mi ide na živce i to što svaki doktor drugačije interpretira pobačaj (1. virus, 2. mora da "nešto" nije u redu s maternicom čim se to drugi put desilo, 3. ugrušak, 4. nasljedni faktor (i mama i teta su trudnoće izdržale samo uz serklažu), 4. jednostavno se eto to tako desilo, 5. nisam mirovala a trebala sam (nisko sam nosila)...ne mogu se svega sjetiti). Na kraju balade zaključak je da se niš ne sekiram jer će treći put SIGURNO sve biti ok. Diktorica koja mi je vidila trudnoću kao da pere ruke i stalno pita šta su doktori bolnici rekli i šta mi oni preporučuju, a oni me pak šalju njoj na razgovor. Prošlo je evo par mjeseci i pomirila sam se s time, ali počinje me brinuti nova trudnoća i novo začeće. Imam dojam da treba krenut odnekud, ne mogu se samo tako za pola godinezaletit i nadat se najboljem. Ili griješim????????????
Možda ipak možeš. Ako se zdravstveno dobro osjećaš. ili počekaj malo duže ako ne. Zaletiti se i vjerovati u sebe, ali uz doktora kojemu vjeruješ. I uz uvažavanje svih tih faktora rizika, tj. postupati kao da se sve to može dogoditi i učiniti sve da se spriječi i prije nego se eventualno pojavi. Al sam zapetljala ovu rečenicu.
Odlučili vi zaletiti se ili napraviti sve pretrage prije, doktori i bolnica će ti biti najbliži kroz iduće razdoblje. Ali, proći će to, i poslije, u šetnji sa kolicima nećeš se ni prisjetiti tih ružnih vremena.
Sretno što god odlučila!![]()
Optimsitična, moj izbor nakon spontanog je bio takav da napravim samo osnovne testove na uzroke na koje mogu utjecati tj. koji bi mi bili važni za slijedeću trudnoću. Napravila sam sve moguće briseve i svu serologiju na viruse (stariji sin mi je imao vodene kozice u vrijeme kad je plodu prestalo kucati srce, a ja nisam bila sigurna da li sam ih preboljela).
Što se tiče ostalog (pogotovo ovo sa mirovanjem i slabosti maternice) mislim da nema smisla čačkati jel ne postoji neki univerzalni test koji bi dao rezultat, jel je svaka trudnoća drukčija( tj. rizik od pobačaja i prije vremenog poroda različit je u svim trudnoćama).
Bez obzira na napredak dijagnostike i medicine zaista ne postoji nikakva pretraga koja bi ti garantirala da se drugi put neće ponoviti ista situacija. Postoje samo statistike koje su na tvojoj strani. Jednog dana kada budeš spremna i kada ti se vrati vjera u dobar ishod statistika će biti dovoljna.
Nažalost, ako je s plodom, odnosno fetusom sve bilo u redu, najčešće je nemoguće znati razlog pobačaju. Kod mene su mislili antifosfolipidni sindrom, pa endometrioza, pa hiperandrogenizam... u svakoj idućoj trudnoći (bilo ih je 4) uzimala sam terapiju više za još nešto na što se u međuvremenu posumnjalo - uzaludno. Ne želim te obeshrabriti, uostalom moji su pobačaji bili rani, u 9. tjednu svi (odumiranje ploda), i najvjerojatnije je da će kod tebe idući put sve biti O.K., većini bude. Činjenica je da, kao što se ne može predvidjeti tko će oboljeti i od koje vrste raka, tako se ne može predvijdeti ni hoće li trudnoća proteći uredno, bez obzira na tehnologiju i napredak medicine.
Ja bih ti preporučila da od pretraga koje nisu ginekološke napraviš koagulogram, LAC i ACA (lupus antikoagulans i antikardiolipinska antitijela), ANA (antinuklearna antitijela), ATA (antitijela štitnjače), ako možeš dobiti uputnicu i testove trombofilije (skupi su i nerado ih daju), a podrazumijevaju se brisevi, muški i ženski spolni hormoni (plus DHEAs - hormon nadbubrežne žlijezde) i hormoni štitnjače. S obzirom na gubitak trudnoće u 20. tjednu, mislim da bi mogla dobiti te uputnice.
Ja sam jučer bila kod ginekologa i napisao je da traži kariogram za mene i mm-a. Nakon što je pogledao PHD sa prošlog spontanoga (19.8.) rekao je da može biti problem u kariogramu ali prije u spermijima.
Prvi razlog za spontani je bila hidropska degeneracija resica posteljice a drugi put oskudna posteljica.
On misli da je dvaput (2 spontana) jajnu stanicu oplodio spermij loše kvalitete, deformirani (rekao je patološki spermij) i da je zbog toga došlo do spontanog.
Po njegovom bi trebali prvo kariogram i onda nakon toga odvojit spermije koji su najkvalitetniji i staviti u mene (nemam pojma na koji način, samo je rekao da prije kod mene trebao indicirati ovulaciju).
Napominjem da mm nije radio spermogram niti po doktorovom mišljenju nije potreban...
Pa zar ne bih trebala još neke pretrage - tipa pregled hormona, šećera, snimak maternice (da vide jel postoji kakva anomalija)?
Ovo mi sve djeluje kao ono - ajde da mi oplodi najbolji spermij pa će VALJDA bit sve okej...
Ispričavam se ako sam ovo sve nespretno napisala
Zanima da li je još neka od vas imala takav slučaj, sa tim patološkim spermijima?
Naravno ovo su više manja njegova nagađanja i svaki put mi tako stavi bubu u uho i onda ja danima, tjednima razmišljam o tome...
Ja sam jučer bila kod ginekologa i napisao je da traži kariogram za mene i mm-a. Nakon što je pogledao PHD sa prošlog spontanoga (19.8.) rekao je da može biti problem u kariogramu ali prije u spermijima.
Prvi razlog za spontani je bila hidropska degeneracija resica posteljice a drugi put oskudna posteljica.
On misli da je dvaput (2 spontana) jajnu stanicu oplodio spermij loše kvalitete, deformirani (rekao je patološki spermij) i da je zbog toga došlo do spontanog.
Po njegovom bi trebali prvo kariogram i onda nakon toga odvojit spermije koji su najkvalitetniji i staviti u mene (nemam pojma na koji način, samo je rekao da prije kod mene trebao indicirati ovulaciju).
Napominjem da mm nije radio spermogram niti po doktorovom mišljenju nije potreban...
Pa zar ne bih trebala još neke pretrage - tipa pregled hormona, šećera, snimak maternice (da vide jel postoji kakva anomalija)?
Ovo mi sve djeluje kao ono - ajde da mi oplodi najbolji spermij pa će VALJDA bit sve okej...
Ispričavam se ako sam ovo sve nespretno napisala
Zanima da li je još neka od vas imala takav slučaj, sa tim patološkim spermijima?
Naravno ovo su više manja njegova nagađanja i svaki put mi tako stavi bubu u uho i onda ja danima, tjednima razmišljam o tome...
hvala ti i želim ti puuuno sreće <3
Barbarellaa, preporučila bih ti da svoje pitanje postaviš na potpomognutoj, vjerujem da je bilo sličnih slučajeva pa će ti cure znati reći.
hvala ti, već tamo otkrila da se takav postupak zove inseminacija hehe...
naručeni smo 26.11. za kariogram i nakon nalaza ćemo kod Šimunića pa ćemo vidjet![]()
Trebam vašu pomoć i iskustva.
Imala sam spontani na samom početku trudnoće, prije četiri dana. Liječnik me je pregledao danas na kontroli i savjetovao da popijem nekakvu tabletu za izbacivanje ostataka iz maternice, a ako krvarenje postane jako da odmah idem u bolnicu.
Zanima me što da očekujem od tog lijeka, koliko to boli, rekao je da odmah popijem, a sad je večer, hoće li to rovariti po noći? Koliko dana boli od tog lijeka? Smijem li tablete protiv bolova uz to?
I zapravo ne znam što bi bilo "jako krvarenje", tako jako da moram u bolnicu na kiretažu, to mi je misterija... koliko jako?
Pliz iskustva!
ifigenija, žao mi je što ti se to dogodilo.
liječnik ti je dao ergometrin, zar ne? Mene su od njega boljele prepone. Ja sam ga tek dobila nakon kiretaže jer nisam prestajala krvariti (doduše slabo, ali nikako da stane).
s obzirom da kažeš da je riječ o samom početku trudnoće nekako ne vjerujem da bi ti bila potrebna kiretaža već će se, uz ergometrin, maternica sama očistiti
mene je boljelo kao i kod menstruacije, dakle, grčenje donjeg dijela trbuha, ništa naročito i neizdrživo
vjerujem da ćeš prepoznat jako krvarenje, dakle, trebalo bi biti jačeg intenziteta nego uobičajena menstruacija
no kroz moja iskustva, a ima ih preko nekoliko, ukoliko je riječ o tako ranoj trudnoći obično maternica sama odradi svoje uz neko uobičajeno krvarenje
žao mi je što ti se to dogodilo![]()
Tnx, Jurana! već i sad krvarim obilno svježom krvi... valjda se neće pogoršati...
ako se budeš osjećala loše, ako te bude intenzivno jako boljelo naravno da ćeš otići na hitnu da te pogledaju, ali nadam se da će tijelo odraditi samo ono što treba
Tnx svima na informacijama i podršci! To mi puno znači da si ne dumam sama što sad.
ifi jako mi je zao
sto se boli tice, mislim da je to individualno.
nakon prvog spontanog me izludjivao interval kontrakcija. 2 minute nista, pa minuta kontrakcija. intenzitet nije bio neki nepodnosljivi, ko jaca menga. to je bilo nakon kiretaze u odmakloj trudnoci.
nakon drugog nisam ni osjetila. drugi se dogodio sam, poceo je u 6.tt i isla je svjeza krv. drugacija od one nakon kiretaze, a ergometrin sam dobila nakon blage sukcije nakon sto sam 7 dana krvarila.
nadam se da ce proci sto bezbolnije, u svakom smislu.
Žao mi je zbog tvog gubitka.
Nadam se da će proći dobro, bez kiretaže, i meni je tako kad je bilo na samom početku
Vjerojatno si dobila Ergometrin koji bi trebao poticati maternicu da odradi posao. Ne znam što znači "početak trudnoće", ali ako je riječ o prvim tjednima, trebalo bi proći bez kiretaže.
Vjerujem da ćeš osjetiti ako budeš trebala ići u bolnicu.
I drži se...
Posljednje uređivanje od sis : 28.02.2012. at 19:07
Zao mi je tvom gubitku, isto sam prosla prije nekoliko dana samo sa kiretazom i pila ergometrin - moram priznat da nisam imala neke posebne grceve od njega al su me zato bolje prepone uzasno
Zelim ti da sve sto mirnije prode![]()
Tnx svima!
Nemam neke jake grčeve od ergometrina, al sam sva ošamućena i više me sve boli od sjedenja i ležanja i bolnice i svega...
kako je danas?
ŠugavoProbudila sam se u pol jedan (popodne), sva spigana, glava me boli nekako čudno, frče me u trbuhu, ne jako, ali taman dovoljno da moram sjedit, boli me ako hodam okolo... Ali dobro. Neću se žalit. Sretna sam dok mogu bit doma, i dok ne trebam u bolnicu
Mora bit bolje do kraja dana, jelda
![]()
Ma samo polako, daj si vremena. Meni je spontani sličan malom porodu, slični su tu mehanizmi i potreba da organizam dođe u normalu . Tako da si treba dati vremena da maternica odradi svoj dio (imala sam jedan spontani u 11 tj. , bez potrebe za medicinskim intervencijama i bolnicom, tako da treba biti strpljiv). Možeš uzeti paracetamol za bolove ako misliš da treba (nemoj aspirin).
uzmi nešto protiv bolova da ne trpiš
ma ja vjerujem, s obzirom da je riječ o ranoj trudnoći, da ćeš biti brzo okej
koliko dugo moraš uzimati ergometrin? pretpostavljam nekih 3-4 dana
U petak idem na kontrolu, pa ću vidjeti...
Nisu tak jaki bolovi dok ležim, pa mislim da mi ne treba protiv bolova...
Ma je, rana trudnoća, i ja mislim da bi to trebalo brzo bit okej...
držim fige
kad je već moralo biti ružno neka bar završi bez dodatnih komplikacija
Posljednje uređivanje od ZO : 29.02.2012. at 14:34
jesi bila na kontroli?
Zo, sorry tek sad vidim! Bila sam, sve je bolje, prestala sam krvariti.
Zanima me kako sad sa aktivnosti? Kad ste počele sve raditi ful gas (ja imam kuću, vrt... proljeće je, puno posla)? I kad je u redu krenuti sa spolnim životom?
ja sam bila relatvino brzo u pogonu, jer sam se dobro i brzo oporavila
otprilike nakon tjedan dana sam sve radila najnormalnije, a do tad samo mrvu polakše, ono nije da sam ležala tjedan dana
(sad nakon zadnje kiretaže, Korina je bila sa mnom doma 2 tjedna što sam bila na bolovanju i sve sam normalno uz nju obavljala)
što se seksa tiče, ginekologica je rekla kad prestanem krvariti
kod nas je pao nakon 2 tjedna
Hvala! Dosta sam mirovala tjedan dana, danas ću polako početi preuzimati obaveze. I nadam se da ću kroz tjedan-dva moći sve kao inače jer mi se crno piše![]()
Ifigenija, tek sad vidim. Žao mi je da ti se dogodio spontani. Još tjedan nakon prestanka krvarenja sam se pričuvala, ali već po sebi osjetiš kad možeš. Kad možeš raditi i kad može seks.